Wszystko o:

ziemniaki z boczkiem i cebulą

inspiracje obiadowe - ziemniaki z boczkiem i cebulą

rzecz prosta - a pyszna. potrzebne są: ziemniaki - ok 1kg cebula - 1 duża boczek wędzony - ok 20dag przyprawy - mnie w ręce wpadły czosnek, cząber, pieprz czarny i biały przygotowanie: Pokroić boczek w drobną kostkę, wrzucić na patelnię głęboką lub inne naczynie docelowe - które wsadzimy

Tabela Kaloryczna 100ml, 100g

wieprzowe 197 bitki wołowe 104 bliny ziemniaczane 253 boczek faszerowany 502 boczek wędzony, solony 477 boczek wieprzowy 517 boćwina 28 boeuf Strogonow 222 borówki 61 bób 36 brokuły 27 brukselka 44 brukselka z wody z bułką tartą i masłem 129 bryndza, ser owczy 250 brzoskwinia 53 brzoskwinie

Grochóweczka

boczkiem.................................................... Wszystko razem smażymy do momentu aż ziemniaki zaczną się robić złoto-brązowe. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i dalej smażymy aż cebula się lekko zrumieni. Podsmażone ziemniaki z boczkiem i cebulą

BOCZEK - po prostu świetny

, nbsp boczek opiekamy na patelni - krótko ale intensywnie, nbsp nbsp - nbsp dość mocno rumiano. Kapustę nbsp odciskamy z soku, nbsp nbsp i nbsp quot z grubsza quot nbsp kroimy na desce. W garnku mieszamy ją z cebulą, kminkiem, nbsp pokruszonym listkiem i kulkami ziela ang. nbsp 4. nbsp

Chłopski garnek

surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska.   Składniki: 1-1,5 kg ziemniaków 25 dag wędzonego boczku 50-75 dag kiełbasy zwyczajnej 1 czerwona cebula 1 biała

Ruskie cannelloni eli

wymieszać. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu, dodać resztę boczku i przesmażyć. Do boczku dodać resztę cebuli i smażyć aż boczek z cebulą się zrumienią. Makaron cannelloni ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Każdą rurkę nadziewać ruskim farszem i układać w naczyniu

Szparagowy hash krajanka

Smak białych, delikatnych szparagów znam od kilku lat, ale jak dla mnie są ...właśnie zbyt delikatne, mdłe. Zielone spróbowałam wczoraj po raz pierwszy i te zachwyciły mnie swoim smakiem. A jeszcze dodać do nich moje ulubione ziemniaki smażone z cebulą i boczkiem...ach! Pyszne, pożywne, proste

Placki z boczkiem

cebula olej do smażenia 20 dag boczku mąka jajko łyżeczka oregano sól pieprz Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W taki sam sposób zetrzeć cebulę. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulą. Połączyć ziemniaki, mąkę, jajko, sól, pieprz, oregano. Dodać boczek z cebulą i

Warzywnie

trochę usmażonych pomidorów, pieczarek z cebulą i fety. Zapiekamy w piekarniku mniej więcej pięć minut, aż wszystko się podgrzeje.   Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowym na sześć porcji   Potrzebne będą:   - 6 ziemniaków - jedna czerwona papryka - 8 pieczarek - jedna cebula - 10 dag

Warzywa kapustne

obrane ze skórki drobno pokrojone pomidory. Podawać z ziemniakami lub chlebem.     MAKARON  ZAPIEKANY Z KAPUSTA I BOCZKIEM     30 dag makaronu 188 główki białej kapusty, 1 duża cebula, 1 łyżka tłuszczu, 10-15 dag boczku, sól, pieprz, tłuszcz, tarta bułka do wysmarowania formy . Makaron ugotować

fajne przepisy cz. 2

garnku rozgrzewamy bulion może być z kostki , dodajemy paprykę z cebulą, pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy pieprzem i papryką w proszku, pod koniec dodajemy czerwoną fasolkę z puszki i kukurydzę.   Żurek z butelki Kupujemy żurek w butelce, na dwie osoby wystarczy pół butelki na jeden raz. Wlewamy

Tortilla z serem i boczkiem

usmażyć cebule pokrojone w cienkie plasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ser pokroić w drobną kostkę, jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniakach z cebulą ułożyć plasterki boczku, posypać serową kostką, polać sosem z jajek i

Zapiekanka ziemniaczana

, doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną lub olejem, dno wykładamy plasterkami boczku. Układamy warstwy w kolejności: ziemniaki, warstwę ziemniaków posypujemy dośc obficie przyprawą do ziemniaków kiełbasa ziemniaki posypane przyprawą pieczarki z cebulą ziemniaki posypane przyprawą

niezła babka ziemniaczana

ściereczce. Drobno pokrojony boczek i cebulę podsmażyć na rumiano , dodać posiekany czosnek, szczyptę soli i pieprzu, paprykę. Utarte i odciśnięte ziemniaki wymieszać z jajami, bułką tartą oraz podsmażonym boczkiem z cebulą. Przyprawić majerankiem. Formę do pieczenia babki   wysmarować tłuszczem i posypać

fajne przepisy cz. 3

normalne placki ziemniaczane, tzn. tarkowane na drobnej tarce ziemniaki mieszamy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, można dodać trochę mąki ziemniaczanej, doprawić w ulubiony sposób. Smażymy je tez zupełnie normalnie, wkładamy najlepiej do żaroodpornego naczynia, żeby nie wystygły i przygotowujemy farsz z

O mój święty Jakubie

Dear Neide, Poruszyłaś doprawdy zagadkowy i ciekawy temat. W Polsce mamy zacierki i kamuszki. Ale mamy też 8220 gałuszki 8221 , które robi się z ziemniaków. Polskie 8220 gałuszki 8221 : 1 jajo 4 ziemniaki surowe 4 ziemniaki ugotowane 2 łyżki mąki kartoflanej maizeny 150 g boczku wędzonego

481. Tessiner Rösti

Rösti - z makaronem, boczkiem i serem appenzeller, Basler Rösti - z cebulą pokrojoną w talarki, Glarner Rösti - z ostrym serem ziołowym czy Zürcher Rösti - z drobno posiekaną cebulą i kminkiem. Dla nas na spróbowanie wybrałem Tessiner Rösti czyli placek ziemniaczany, który w wersji podstawowej smaży się

Chiles rellenos con nogada de nuez, czyli papryka w kuchni

. Farsz mięsny: Mielone mięso wołowe przesmażone na oleju z cebulą, z dodatkiem rodzynek i włoskich orzechów, przyprawione papryką chili, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Farsz jarski: 2 cebule, 3 marchewki, 350 gramów cukinii, 2 ząbki czosnku, puszka czerwonej lub białej fasoli, 2 ugotowane ziemniaki

Modro kapusta, rolada i kluski śląskie czyli obiad po śląsku

kostkę i usmażyć, a pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić razem z boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać boczek z cebulą. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać. Rolada Składniki: - kawałki mięsa wowłowego na rolady - boczek - cebula - ogórki konserwowe - musztarda - sól, pieprz - mąka i

Babka ziemniaczana

zetrzeć na tarce do placków ziemniaczanych. Szybko żeby nie zdążyły sczernieć osączyć na sicie, połączyć z boczkiem i cebulą. Dodać jajka lub przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki. Doprawić solą jeśli potrzeba , sporą ilością pieprzu masa powinna być dość pikantna , koniecznie majerankiem

Tartiflette

Składniki na 4 porcje: 1,5-2 kg ziemniaków 1-3 cebula - ja lubie cebule i daje jej duzo 2-6 ząbki czosnku - tak jak z cebulą 200-400g wędzonego boczku 150 ml białego wina 200 ml śmietanki kremówki 30-36 opakowanie sera do tartiflette można zastąpić innym miękkim serem ciut oleju do

Taki sobie żur

2,5 litra nbsp włożyć białą kiełbasę liście laurowe, pieprz, nbsp czosnek, nbsp por nbsp i przypieczoną cebulę. nbsp - nbsp i na niewielkim ogniu gotować 20 min. W tym czasie na patelni nbsp - nbsp na łyżeczce smalcu przesmażyć boczek z pokrojoną cebulą tak, nbsp - nbsp by cebulka była

Żurek troche inaczej

, mieszam, wlewam zakwas na żurek sprawdzcie na przepisie jaka proporcja , wrzucam przesmażony boczek z cebulą, czekam aż całość się zagotuje. Zdejmuje garnek z gazu, doprawiam majerankiem i jesli trzeba, solą. Smacznego!        

Różne smaczności 3

hreczanej gotowanej na sypko dodać mlaną wieprzowinę, potem wrzucić jajca i sól. Dużo pieprzu i wymisić farsz, a na końcu dodać usmażony boczek z cybełes. Liście uprzednio sparzyć, brzydkimi liściami wyłożyć dno garcka na nie układać gołąbki, na wierzch też położyć brzydkie liście. Wlać bulion, dodać

Żur żeniaty

obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości, przez około 15 minut. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, pokroić boczek w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondelku bez dodatku tłuszczu wytopić z boczku skwarki, dodać cebulę, a kiedy zrobi się szklista, dołożyć czosnek i

Zapiekanka ziemniaczano-jajeczna

Składniki: Ziemniaki 5 jajek 1-2 cebule Boczek i kiełbasa Ser zółty 1 2 szklanki śmietany Przyprawy sól, pieprz itp nbsp Przygotowanie: Ugotować ziemniaki i 4 jajka na twardo, usmażyć pokrojony boczek i kiełbasę z cebulą Wysmarować żaroodporne naczynie tłuszczem, ułożyć kolejno warstwy z

BOŚNIA NA ŚLĄSKU

talerzyku ziemniakami z duszoną cebulą. Kulasza to ugotowane ziemniaki, do których jeszcze w gorącej wodzie dosypuje się mąkę i miesza, trzymając na ogniu, a na koniec dodaje skwarki. Popularna jest polenta, z okraszonej boczkiem ugotowanej kaszy kukurydzianej. - Kukurydzy w Bośni było pod dostatkiem

ziemniaki z boczkiem i cebulą

grzybki suszone, 1 l wody, 0,5 l żuru, 25 dag białej kiełbasy, 10 dag chudego boczku, 4 ziemniaki, ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz Grzyby namoczyć w gorącej wodzie dwie godziny przed gotowaniem żuru. Ugotować litr wywaru z włoszczyzny, grzybów, białej kiełbasy. Przecedzić. Kiełbasę pokroić w słupki

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i boczkiem

Fajny mam długi weekend. W łóżku. Z pastylkami na gardło, mlekiem z miodem oraz zupełną utratą smaku. Na gazie pyrka rosół. I gulasz do placków po węgiersku. Tylko czy mam na to wszystko ochotę? Facet starł już ziemniaki, zabrał młodzież na rower, a ja piękną pogodę obserwuję zza szyby. Szkoda

PÓŁNOCNOWSCHODNIE KULINARIA

  Czebureki Lin w sosie śmietanowo 8211 koperkowym s kładniki : lin, śmietana, koperek, sól, zioła, przyprawy, ziemniaki Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, usmażyć. Podawać ze śmietaną zmieszaną z sosem koperkowym i ziemniakami opiekanymi w ziołach. Kiszka ziemniaczana   Kartacze Składniki : 2 kg

Ziemniaki pieczone w folii

Na zakończenie Sezonu Ziemniaczanego 2009 zrobiłam dziś pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą. Przepis znalazłam kilka dni temu w trakcie przeglądania moich karteluszków czekających na wpięcie do segregatora. Ziemniaczki wyszły wspaniałe: miękkie i aromatyczne, idealne na dzisiejszy obiad. Do

ziemniaki po pastersku

, aby zrozumiec jak można ją urozmaicić. Surowe ziemniaki kroję w plastry ok 3mm , cebule kroję w kostkę, wędline lub boczek kroję w plastry.Na dno płaskiego garnka układam wedlinę lub boczek, nastepnie warstwe cebuli. Solę i pieprzę. Na to następną warstwe ziemniaki + cebula itd. Ostatnią warstwę

Żółta żaba żarła żur....

smażę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zacznie być szklista. Pod koniec smażenia dodaję na kilka chwil posiekany czosnek. Cebule z boczkiem dodaję do zupy, zaś z zupy wyjmuję kiełbasę. Zupę z boczkiem i cebulą gotuję następne 10 minut, w tym czasie zaś kroje ugotowana kiełbasę na zgrabne

Żywność, czyli jedzenie też mają najlepsze na świecie r. 5, cz.1

, pieprzu i jakiejkolwiek finezji. Osobiście nie znoszę tak robionych jajek i od maleńkości mam odruch wymiotny na jajecznicę bez żadnych dodatków. Może to tylko ja. Jajecznica z cebulą, posiekanym boczkiem lub szynką jest tutaj nieznana. Jajecznica z pieczarkami albo szpinakiem czy pomidorem to

Żurek

suchej patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować. Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Żur podawać z kiełbasą pokrojoną w

68. ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI

z cebulą lekko posolić. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni bez tluszczu.  Brukuły  wrzucic do wrzątki i chwilę gotować, żeby lekko zmiękły. 160 Mleko mąż lubi bardziej płynna konsystencje beszamelu w zapiekance, jak ktos lubi mniej płynna można dac mniej mleka i mąki

Zapiekanka z ziemniaków

To niesamowite jak często smaczne potrawy powstają z niewyszukanych składników i ... lenistwa Jakoś nie specialnie chciało mi się myśleć co zrobić na obiad. W lodówce znalazłam ser, boczek, pieczarki i ziemniaki i wymyśliłam sobie taką oto zapiekankę. Proste i smaczne danie.   Składniki: 6 dużych

Zapiekanka ziemniaczana z jajem

. Kroimy drobno cebulę, dodajemy do boczku gdy już wytopi się z niego tłuszcz i zostaną skwarki. Smażymy cebulę aż się zeszkli. Ziemniaki gdy są jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy dwie łyżki mleka i ubijamy na pulchne puree. Mieszamy dokładnie z boczkiem i cebulą. Ja do zapiekania

Kluseczki Śląskie wg babci Różyczki mój debiut

chudy boczek lub kiełbasę z cebulą i polać kluseczki. Tak zrobione kluseczki rozpływają się w ustach. Smacznego Są to pierwsze moje kluski z przepisu mojej babci,polecam wyszły pyszne. Polecam początkującym kucharką.

Kluseczki Śląskie wg babci Różyczki mój debiut

chudy boczek lub kiełbasę z cebulą i polać kluseczki. Tak zrobione kluseczki rozpływają się w ustach. Smacznego Są to pierwsze moje kluski z przepisu mojej babci,polecam wyszły pyszne. Polecam początkującym kucharką.

Kartacze

OHANA została obdarowana przez zapobiegliwą Mamusię Wschodnią, a które zwie się mechaniczną tarką do ziemniaków i pochodzi z Litwy wszak tam to dopiero ziemniak rządzi A wszystkim którzy nie posiadają takiej tarki i zapobiegliwej Mamy z dalekiej Suwalszczyzny pozostaje zwykła tarka i ręka prawa

zupa cygańska- na jednodaniowy obiad

chwilę na oleju, podlać kilkoma łyżkami rosołu i udusić. Możemy robić to od razu w naczyniu, nbsp w którym chcemy ugotować zupę. Osobno podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Do podduszonej papryki z cebulą dodać koncentrat pomidorowy i wlać resztę wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę i również dodać do zupy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

65279 Na patelni podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek. Dodajemy mięso i rozdrabniamy w taki sposób jak mięso na spagetti. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki pokrojone w plasterki również podsmażamy z druga cebulą, solą i pieprzem, do odparowania wody. Pokroić boczek na dość

Grochówka

garnka, dodaj listek laurowy, zagotuj. W międzyczasie zetrzyj włoszczyznę, dorzuć do zupy razem z cebulą i porem. Kiełbasę pokrój na krążki i dorzuć do zupy. Gotuj do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, żeby wytopić tłuszcz. Kiedy boczek zacznie się przysmażać

Zupa fasolowa z zacierkami

Zacierki - frac34 szklanki mąki pszennej - 1 jajko Fasolę namoczyć w 2 szklankach wody przez 6-8 godzin, a następnie gotować 40 minut w wodzie, w której się moczyła. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do fasoli razem z 4 szklankami wody, posolić. Ziemniaki obrać i pokroić

KAPUŚNIAK - ŚREDNI GARNEK

rosołowymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy i, przesmażony wcześniej na oliwie, boczek z cebulą i czosnkiem. Na patelni po boczku przesmażyć pokrojoną wcześniej kiszoną kapustę. Kapustę dodajemy w momencie kiedy ziemniaki są miekkie i gotujemy dodatkowe 10 minut.

Prażonki

talerze ziemniaki, obłóż boczkiem i cebulą, podawaj z surówką lub jajkiem sadzonym i kefirem do popicia

Baba ziemniaczana

. Pieczemy 1- 1,5 godziny. można zrobić bez boczku, z samą cebulą i wyjdzie wiedźmo-bezmięsne :

Grochówka mazowiecka na kiełbasie i boczku

kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Łączymy wszystkie składniki zupy - wywar, ugotowany groch, przesmażony boczek, a także pokrojona w kostkę kiełbasę. Zagotowujemy. Gotową zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.

.  Włoszczyznę zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na wolnym ogniu razem z boczkiem, grzybami i cebulą, aż warzywa będą miękkie. w razie potrzeby dolewamy wrzącej wody z czajnika, jeżeli ta się wygotuje . Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy razem z grzybami na patelni. Wywar warzywny

Grzyby - Potrawy z grzybów i z grzybami.

, zalać doprawioną śmietaną, posypać startym serem, zapiec. Podawać z ziemniakami i surówkami. Duszone grzyby z zieloną pietruszką 50 dag podgrzybków, 25 dag pieczarek, 15 dag borowików, 10 dag boczku, 2 średniej wielkości cebule, 1-2 łyżki posiekanej natki  pietruszki, 2 łyżki masła, sól, świeżo zmielony

Kartacze

ciasta nakładamy około 5 dag mięsa, gt Zlepiamy,formując charakterystyczny kształt. gt Kartacze wrzucamy na gorącą osoloną wodę i gotujemy 1 2 godziny na gt wolnym ogniu. gt Z boczku robimy skwarki i smażymy z cebulą. gt Powinno wyjść około 15 kartaczy . Smacznego

Wojskowa grochówka

uchyloną pokrywką i częste mieszanie. Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z

Kapuśniak

zachowałam sok , pokroić na mniejsze części. Dorzucić ją do patelni z boczkiem i cebulą. Smażyć razem przez kilka minut, po czym podlać wodą i dusić 10-15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodać do garnka z wywarem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze chwilę. Moja zupa była

Przepis na żurek

l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować 20 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować. Ja czasem dodaję jeszcze trochę chrzanu. Dodać obrany i

Kapucha z ziemniakami

czosnek kroimy w grubą kostkę a cebulę w pół talarki i obsmażamy na patelni dodając do tego łyżkę smalcu. W trakcie obieramy i gotujemy ziemniaki. Gdy kapusta ugotuje się do miękkości dodajemy do niej obsmażony boczek z czosnkiem i cebulą oraz ugotowane i rozdrobnione ziemniaki, doprawiamy do smaku i

Klopsy z kapustą i ziemniakami

Składniki mięso mielone okolo 60 dkg. jajko sól.pieprz cebula majranek łyżeczkę vegety ziemniaki kapusta biala boczek wędzony maka ocet czosnek kostka rosołowa wołowa. Sposób przyrządzenia Ziemniaki gotujemy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majrankiem, cebulą, i

ziemniaki z boczkiem i cebulą

. Przełożyć na patelnię, na rozgrzany olej. Wymieszać razem, zrumienić i ostudzić. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do dużej miski przełożyć ziemniaki wraz z sokiem, który puszczą , ostudzoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Następnie dodać surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę

Babka ziemniaczana

cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię , na rozgrzany olej. Wymieszać razem, zrumienić i ostudzić. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do dużej miski przełożyć ziemniaki wraz z sokiem, który puszczą , ostudzoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Następnie dodać surowe jajka

Zapiekanka z ziemniaków

8 minut. Cebule pokroić w cienkie krążki i zeszklić na 1 łyżce masła. Boczek pokroić w kostkę, ser zetrzeć na grubych oczkach. Żaroodporne naczynie wysmarować resztą masła i posypać tartą bułką. Układać w nim ziemniaki przesypując cebulą, kostkami boczku i tartym serem część sera odłożyć . Jajka

Zapiekane w boczku ziemniaczane szpadki

piórka. Każdy ziemniak owijamy plasterkiem boczku. Nadziewamy na szaszłykowe szpadki, naprzemiennie z plasterkami cukinii i cebulą. Całość oprószamy solą oraz pieprzem i hojnie skrapiamy oliwą. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

42. Kluski z mięsem

, doprawić. Całość powinna tworzyć zwartą masę. Pozostałe cebule pokroić w paseczki ja o tym zapomniałam, więc była kostka i podsmażyć z boczkiem pokrojonym w kostkę. Gdy ziemniaki będą już wystudzone, dodać mąkę ziemniaczaną w proporcji 3:1. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Gdy będzie lepić się do rąk

2155. Ozorki duszone w śmietanie

zbrązowić. Ozorki oprószyć mąką i zrumienić na oleju, po czym przełożyć do rondla z boczkiem i cebulą. Podlać wywarem, dodać estragon, pieprz i sól. Przykryć i dusić na małym ogniu uzupełniając wywarem odparowany płyn. Pod koniec duszenia wlać śmietanę i zagotować. Miękkie ozorki wyjąć, pokroić w plasterki

Grzybowa zupa

, kapelusze pokroić w grube paski. Wrzucić na wrzątek, gotować 10 minut. Odcedzić, przelać gorącą wodą. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cebulą. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Bulion zagotować z zielem angielskim, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać ziemniaki z grzybami, gotować do

285. Danie jednogarnkowe z brukselka

kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem. Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Parówki obrać z osłonek, pokroić w jednocentymetrowe plasterki i włożyć do potrawy. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz pół

Ziemniaczane kluski z farszem

kawałku ciasta, formujemy koło a następnie wkładamy po łyżce farszu. Zlepiamy i delikatnie rolujemy. Wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gdy kluchy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 4 minuty.   Podawać z przetopionym boczkiem i cebulą

Brukselka z wędzonym boczkiem

posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem. Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 minut. Parówki obrać z osłonek, pokroić w jednocentymetrowe plasterki i

kapusta z grochem i ziemniakami

gęsty kapustę zalać wodą doprowadzić do wrzenia i odcedzić, powtorzyć 3 razy. ziemniaki ugotowac i utłuc boczek nbsp pokroić w kostkę, podsmażyc na smalcu cebulę skroić r oacute wnież zesmażyć na złoto. dokładnie wyciśnietą kapustę mieszać z grochem,ziemiakami, boczkiem i cebulą oraz ze smalcem ze

Zapiekanka ziemniaczana

tłuszczu. Ziemniaki posyp przyprawą do ziemniaków firmy PRYZMAT. Przygotuj farsz. Pieczarki umyj, pokój w kostkę i usmaż na maśle z cebulą. Boczek, kiełbasę, paprykę i drugą cebulę   pokrój w kostkę smaż aż papryka będzie miękka. Do mięsno-warzywnego farszu dodaj usmażone pieczarki i dopraw do smaku solą

1144. Puree ziemniaczane z grzybami

drobno pokrojonego, 1 cebula drobno posiekana, 100 g kwaśnej śmietany, szczypta pieprzu. SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Podsmażyć boczek z cebulą. Dodać grzyby i smażyć aż wszystkie soki wyparują. Dodać do ziemniaków wraz ze śmietaną i pieprzem. Zmiksować.

892. Sałatka z ziemniaków na ciepło

, 1 łyżka octu winnego, szczypta cukru, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki gotować przez 15 minut. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Boczek smażyć razem z cebulą. Dodać mąkę i leciutko zbrązowić. Dodać bulion i gotować aż powstanie gęsty sos. Dodać pozostałe składniki

Kartacze

i obrać ze skórki. Przekręcić przez maszynkę. Ziemniaki surowe potarkować i wycisnąć przez gazę. Ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Wymieszać. Odstawić. Farsz Do mielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z cebulą. Przyprawiamy sola i pieprzem. Wbijamy

Kartacze

i obrać ze skórki. Przekręcić przez maszynkę. Ziemniaki surowe potarkować i wycisnąć przez gazę. Ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Wymieszać. Odstawić. Farsz Do mielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z cebulą. Przyprawiamy sola i pieprzem. Wbijamy

25. Grochówka z wędzonką

cebule kostka rosołowa majeranek sól, pieprz, magi Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Smażyć razem do czasu, aż z boczku powstaną skwarki, a cebula zyska zloty kolor, odstawić. Groch zalać zimną wodą, gotować do miękkości. Dodać pokrojoną w talarki marchew, boczek z cebulą, kostkę rosołową. Pod koniec

Kapuśniak z nutką wędzonki

oliwa zasmażka mąka pszenna 1 płaska łyżka boczek wędzony 5 dkg Sposób przyrządzenia Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w osolonej wodzie przed końcem gotowania kapusty. Do garnka

Niedzielny obiad

, takie świąteczne danie. Podane z pieczonymi ziołowymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę z bazylią, oregano, tymiankiem i papryczką chilli dla zaostrzenia smaku. Boeuf Bourguignon -150g boczku bez skóry - oliwa z oliwek wg uznania - 1 kg wolowiny, pokrojonej w 5cm kostke ja pokroiłam w 3 cm - 4

Tortilla

przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszankę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych i osolonych jajek, w wyniku czego powstaje gruby omlet, którym mogą najeść się do syta dwie osoby

Kartacze wg babci Różyczki

ry tam został, dodać do ziemniak oacute w, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, s oacute l, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz. Formować

Kochanie, co na obiad?

ziemniaków - 2 cebule - 25 dag boczku lub podgardla - 30 dag pieczarek - 1-2 marchewki - 2 jajka - pół szklanki mąki -sól, pieprz, bułka tarta Wykonanie: Z boczku kroimy skwarki, smażymy dodając drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Dodajemy startą marchewkę. Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce

Smażone ziemniaczki z warzywami

chrząstki,  resztę pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w  cienkie plasterki. P aprykę przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski  szerokości około 1 cm. Fasolkę oczyścić, a następnie pokroić  na kawałki. O lej rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić na nim boczek z cebulą  na

Piersi z kurczaka po burgundzku

kostkę pieczarki. Dusić ok. 6 min. W rondlu ułożyć obsmażone piersi. Obłożyć uduszonymi z cebulą i czosnkiem pieczarkami. Dodać skwarki z boczku. Podlać winem. Dusić do miękkości mięsa. W miarę potrzeby podlewając rosołem . Doprawić do smaku solą i pieprzem. . Przed podaniem mięso pokroić w grube

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i ziołami prowansalskimi.

uzyskania jednolitej masy. Lekko ostudzić. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW DO ZAPIEKANKI: Ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso mielone wraz z pokrojoną cebulą i startą marchewką

Nurkujący kurczak w pieczonych ziemniaczkach... mmmm pycha..

Manufaktury Smaku   Warzywa kroimy w  plasterki, cebulę w piórka i boczek w kostkę zresztą pokrójcie tak jak najbardziej lubicie . Pokrojone warzywa z cebulą i boczkiem, solimy i pieprzymy a następnie mieszamy w misce i obsypujemy nimi dookoła kurczaczka w naczyniu żaroodpornym. Warzywa polewamy oliwą i

roladki wieprzowe nadziewane kapustą

nbsp śmietana Przygotowanie nbsp nbsp WYKONANIE: nbsp Cebulę i marchew,oczyścić i pokroić w kostkę. nbsp nbsp Paprykę oczyścić pokroić w paski. nbsp Boczek pokroić w kostkę i razem z 1cebulą podsmażyć na 2 łyżkach oleju. nbsp Kapustę pokroić i dodać do boczku i cebuli,wlać 1 2 litra

tort dla najemników

tortem upiekł. Jako i upis odstający to i ten niezwyczajny. Formę dokładniem cienko skrojonemi plastrami wędzonego, surowego boczku wyłożył. W garncu ziemniaki w mundurkach do miękkości doszły. Na patelni w kostkę skrojona pierś kurczaka z cebulą liczną w brąz dochodziła. Na koniec winem czerwonem

Szparagowa czy po brytońsku ?

pokrojony w kostkę boczek i kiełbaskę. Podsmażyć na dużym ogniu ok. 10 min, po czym wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Do garnka wsypać fasolę. Kiedy się zagrzeje dorzucić podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą starając się, aby tłuszcz z patelni nie przedostał się do garnka. Pozostawić na ogniu przez

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

ew. krojone pomidory z puszki 25 surowego, chudego boczku oliwa liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz,   Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka. Dodajemy boczek, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oskrobaną i startą marchewkę i pietruszkę. Zalać wrzątkiem i gotować 30 minut. Na pięć min

Kwaśnica góralska

przyrządzenia Pyszna i sprawdzona Kwaśnica po góralsku. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą i boczkiem. Boczek przysmażamy z cebulką na rozgrzanej patelni, gdy się zeszkli dodajemy mięso, dusimy chwilkę po czym przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Wrzucamy ziele i liść laurowy

Kapuśniak z kiszonej kapusty

kostkę boczek razem z cebulą. Wlać wszystko wraz z tłuszczem do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem, dodać baaardzo dużo majeranku : wrzucić pokrojone wcześniej mięso. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z chlebem. SMACZNEGO!!!

Na majerankową nutę

2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Mięso mielone zagnieść z uprzednio namoczoną bułką, pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem i majerankiem. Do smaku doprawić pieprzem i solą. Formować kotleciki i smażyć na oleju. Przygotować sos. Na

Oszukane kotlety

ilości zimnej wody i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ostudzić. Wędzony boczek pokroić w

Kopytka z ziemniakami i serem

-1.5 szklanki mąki sól i pieprz Dodatki: boczek cebula Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i obrać, dodać ser. Rozgnieść widelcem można użyć miksera . Ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej. Do ziemniaków i sera dodać jajko,  mąkę, sól i pieprz do smaku. Zmiksować wszystko

Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody

, zielem angielskim i 1 cebulą. Zalać wodą i gotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry, dodać do cebuli. Dusić przez chwilę a następnie wrzucić do gara z wodą. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do reszty składników i

Zrazy po myśliwsku

połową cebuli. Mięso rozbij, posól, posyp pieprzem, natrzyj utartą cebulą i posyp majerankiem. Farsz rozłóż na plastrach mięsa 8211 zroluj    i   zepnij wykałaczkami. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć resztę pieczarek, boczku i cebuli, włóż roladki, obsmaż z każdej strony. Podlej wodą. Potrawę duś pod

Babka ziemniaczana z boczkiem

dodać boczek z cebulą, jaja i przyprawy. Dobrze wymieszać na jednolitą masę. Żaroodporne naczynie przesmarować tłuszczem, włożyć przygotowaną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny. Potrawę udekorować natką pietruszki. Podawać gorącą, z sosem pomidorowym lub pieczarkowym i surówką

Babka ziemniaczana

, podsmażyć na rumiano na oleju, dodać dość drobno pokrojone pieczarki, szczyptę soli i pieprzu i udusić pod przykryciem. Utarte ziemniaki wymieszać z jajami, bułką tartą oraz uduszonymi pieczarkami z cebulą. Przyprawić solą, sporą ilością pieprzu, dodać majeranek. Formę do pieczenia dowolnego kształtu ja

Pyzy z mięsem

  2,5kg ziemniaków sól ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 25dag mielonego mięsa surowe lub gotowane 1-2 cebule 2 ząbki czosnku majeranek pieprz olej ew. wędzony boczek 1 3 ziemniaków ugotować dzień wcześnie, pognieść. Pozostałe ziemniaki zetrzeć odcisnąć z soku. Połączyć ziemniaki, sól, mąkę i

BABKA ZIEMNIACZANA Z BOROWIKAMI

Składniki: Ziemniaki 1kg Cebula 0,15kg Borowiki suszone 0,07kg Jaja 3 szt. Boczek wędzony 0,15 kg Mąka pszenna 0,07kg Smalec 0,15kg Bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Ziemniaki przetrzeć razem z cebulą Borowiki zalać wodą a po

Szare kluski

wrzątek. Gotować około 6-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podsmażonym boczkiem lub cebulką lub jako dodatek do mięs.   Kluski ze smażoną cebulą

Babka ziemniaczana

Składniki ziemniaki duże 10 szt boczek 20 dag cebula 2 szt mąka 2-3 łyżki jajko 1 - 2 przyprawy Sposób przyrządzenia ZIEMNIAKI ZETRZEĆ NA TARCE. BOCZEK PODSMAŻYĆ Z CEBULĄ. DODAĆ DO ZIEMNIAKÓW, WYMIESZAĆ. DODAĆ MĄKĘ, PRZYPRAWY I JAJKO. WYMIESZAĆ. WŁOŻYĆ DO BLACHY I PIEC W

Miejsca:

Warta (4)
Wiedeń (2)
Poro (2)
Poczesna (2)
Janów (2)
Zalewo (1)
Wrocław (1)
Wiśniowa (1)
Warszawa (1)

Firmy:

Unilever (1)
TELL (1)
Nordic (1)
DIALOG (1)
Coca-Cola (1)
CCC (1)