Wszystko o:

z m±ki razowej

Chleb pszenny z m±k± razow±

był bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Spiżarnia .   Chleb pszenny z m±k± razow± Zaczyn: 40 g zakwasu pszennego lub żytniego 110 g m±ki pszennej razowej 110 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić na 12 - 14 godzin. Zaczyn powinien podwoić objęto¶ć, a potem lekko

Węże z m±ki razowej

    Przedstawiam wam jedno z pierwszych dań wg pomysłu mojej prawie 3 letniej córeczki bo przecież pierwsza była zupa Robię pierogi z mięsem Zrobiłam ciasto z m±ki razowej. Jest ciasto na blacie, jest mała pomocnica. Tradycyjnie dostała swój kawałek ciasta i sobie ugniatała. Ja lepiłam

Chleb pszenny razowy z dodatkiem m±ki orkiszowej

  Mój zakwas ma już prawie 3 tygodnie i ma się dobrze. My¶lę ,że czuje się ¶wietnie na swojej półeczce w lodówce, a  tylko raz w tygodniu wola je¶ć.  Ale musi sobie zapracować..........i pracuje bez zastrzeżeń. Kolejny chlebek na zakwasie wyrósł bardzo fajnie, ale wci±ż z mał± pomoc± drożdży. Poł±czenie m±ki

placki ziemniaczane z m±k± razow±

2-3 łyżki m±ki razowej sól pieprz jajko z hodowli ekologicznej natka pietruszki   przygotowanie: Obrane ziemniaki ¶cieram na drobnej tarce i odstawiam do lodówki na około 1h aby pu¶ciły soki. Następnie odlewam nadmiar soku ale nie wszytko- zostawiam około jednej łyżki, dodaję całe jajko, sól

Pizza z m±k± razow± i sosem czosnkowym light

jej więcej, ale następnym razem na pewno zrobię wył±cznie z niej. Ciasto jest bardziej chrupkie i smakowo nie czuć różnicy. Przepis na ciasto znalazłam na stronie:  Wypieki z Pasj±   Składniki ciasta na cał± blachę z piekarnika : 1 szklanka m±ki razowej 3 4 szklanki m±ki pszennej 3 4 szklanki

Chleb pszenny razowy z m±k± orkiszow± na zakwasie żytnim

 następny chlebek będzie bez drożdży. Dzisiejszy upiekłam z mieszanki m±ki pszennej razowej i orkiszowej. Zakwas żytni, trochę słonecznika, a na wierzchu kminek. Ot taka sobie kombinacja. A co do kminku, to nie było go w planie. Wsypałam końcówkę słonecznika do ciasta i brakło na wierzch, a że lubię posypywać wierzch nasionkami  kminek

Serowe placuszki z m±ki razowej

Placuszki goszcz± u nas bardzo często, jednak z serem twarogiem chyba jeszcze nie robiłam.  Kiedy zobaczyłam u Grace takie placuszki, wiedziałam, że zrobię je bardzo szybko.  Tym bardziej, że po razowych drożdżówkach zostało mi w pudełeczku trochę słodzonego sera.   Składniki: 1 jajko 2

Chlebek z m±k± razow± i otrębami

 Pieczemy chlebek? Tylko taki troszkę przekombinowany!   Składniki: 450 g m±ki pszennej razowej, 220 g m±ki pszennej, 150 g otrębów owsianych Kupiec 40 g drożdży 2 łyżeczki soli i 1 cukru około 450 g wody 3 łyżki oleju łyżeczka przyprawy do chleba włoskiego       Drożdże rozrabiamy

placek z m±ki razowej

Składniki: 3 jajka 1 szkl. m±ki razowej 0,5 łyżeczki sody 3 4 szkl. cukru 2 jabłka masło do posmarowania naczynia żaroodpornego Jabłka myjemy i kroimy w ¶redni± kostkę. Do miski wbijamy jajka i po trochu dodajemy m±kę cały czas mieszaj±c ciasto musi być trochę gęstsze niż na racuszki

Co nieco o m±kach

żytnia potrzebuje do wyro¶nięcia zaj¶cia fermentacji .  M±ka pszenna razowa typ 2000 jest nieoczyszczona, więc zawiera dużo otr±b. Dzięki temu jest bardziej polecana do wypieku pieczywa. M±ka orkiszowa powstaje z ziaren pszenicy orkisz jest jego star± odmian± . Ma gorsze wła¶ciwo¶ci  fermentacyjne

Pieczemy domowy chleb

m±ki np. do m±ki razowej czy żytniej sprawia, że chleb jest mniej cięższy niż gdyby był wypieczony z użyciem samej m±ki razowej czy żytniej. Do tego przepisu wykorzystujemy 350 g maki pszennej i 350 g dowolnie wybranej przez nas m±ki chlebowej. Pewnie każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj chleba, np

Piekę, ale nie na słodko. Chleb

zdrowej m±ki pszennej. Pszennej razowej. Pamiętam smak tego chleba z dzieciństwa. Jadałam go tylko z masłem. Tego smaku w dzisiejszych sklepowych grahamach nie odnajduję. Nazwę wzi±ł ten chleb od amerykańskiego pastora Sylvestra Grahama 1794 8211 1851 . Był jednym z pierwszych fanów, jak dzi¶ by¶my

Jak wybrać prawdziwe pieczywo?

pszenny, chleb Graham lub pszenny chleb razowy. Pieczywo mieszane pszenno 8211 żytnie 8211 wypiekane z m±ki pszennej i żytniej zmieszanych w różnych stosunkach. Pieczywo żytnie 8211 wypiekane z m±ki żytniej lub z niewielkim dodatkiem m±ki pszennej do 10 na zakwasie wytworzonym w procesie

Razowe ciasteczka sezamowe z rodzynkami

Znów trochę zdrowia. Ciasteczka z m±ki razowej z sezamem, miodem i rodzynkami, czyli dużo dobrego zamknięte w małych kuleczkach. Nie należy ich piec zbyt długo, bo będ± twarde. Idealnie upieczone powinny mieć z zewn±trz chrupi±c± skorupkę, w ¶rodku pozostać miękkie.       Składniki : 125 g

Chleb litewski

Jeden z moich ulubionych razowców. Na zakwasie, bardzo wilgotny i ciemny, o regularnych, do¶ć dużych dziurkach, bardzo długo ¶wieży. Piekłam go już kilka razy. Przepis pochodzi ze strony Mirabbelki - ja prawie nic nie zmieniam, poza tym, że nie zawsze chce mi się podprażać m±kę : , i ostatnio z

Trzy żytnie chleby

: Chleb żytni 40 z kminkiem Składniki na 2 duże bochenki. Zaczyn zakwasowy: - 363g m±ki żytniej razowej użyłam typ 2000, mimo tego, że by być bliższym oryginałowi najlepiej byłoby pomieszać razow± 2000 i sitkow± - 300g wody - 17g aktywnego żytniego zakwasu 100 hydracji Wszystkie składniki mieszamy

Tradycyjny chleb wielkopolski

zakwasie albo też chleb barwiony bez dodatku m±ki razowej sprzedawany był jako chleb razowy.   W celu uniknięcia zakupu produktu 8222 chlebopodobnego 8221 radziłabym dokładnie analizować skład chleba. Obecnie każdy sklep ma obowi±zek posiadania i udostępniania klientowi wykazu składników dla każdego z

Czas na baby

drożdży, - 200 ml mleka, 175 g masła, - 10 dag cukru, 3 jajka, - 2 pomarańcze, 1 białko jajka, - cukier puder  Przygotowanie: M±kę przesiać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w m±ce. Miskę przykryć

PRODUKTY SPOŻYWCZE, KTÓRE POLECAM cz. II

Migdały - ekologiczne producent: Symbio 65279 Makaron żytni razowy . Czemu nie pszenny? A bo lubię żytni Czemu razowy? - Tutaj już odpowiem: bo zdrowy. Biała m±ka nie ma w sobie warto¶ci... . Co¶ w tym było, że po kluskach kopytkach makaronie itd z białej m±ki, zawsze miałam kłopoty trawienne

Makaron a dieta - fakty i mity

, pewnie będziecie zaskoczeni, bo te drugie wbrew temu czego można spodziewać maj± niewiele mniej kalorii niż zwykłe makarony. Czy zatem opłaca się je kupować? Zdecydowanie tak. Makarony razowe s± bowiem wykonane z m±ki z tzw. pełnego przemiału dzięki czemu trawimy je dłużej i dłużej jeste¶my syci

Alzacki chlebek ze słonecznkiem

Chyba zaraziłam się pieczeniem własnego pieczywa.  Tym razem pierwszy raz porwałam się na pieczywo razowe.  No i całkiem przez przypadek, a raczej przez moje roztrzepanie, zmodyfikowałam przepis kuchareczki .  Przeczytałam m±ka razowa, a nie doczytałam, że pszenna.  W zwi±zku z tym zrobiłam

Chlebek na zakwasie

dalej rosło. Teraz zaczyn fermentuje i uzyskuje optymaln± kwasowo¶ć oraz aromat. 2, 3, 4, 5 dzień : RANO ZAMIESZAĆ WIECZOREM DODAWAĆ MˇKĘ ŻYTNIˇ RAZOWˇ I WODĘ Odkładam w słoiku do lodówki 150 g zakwasu a z reszty piekę pierwszy chlebek dodaj±c podobnie jak opisałam w pkt.5 poniżej ale 1,5 szkl

Najwspanialszy lek na stres

i to nie każdym. Ale dzisiaj stoi w¶ród innych rodzajów m±ki: i w hipermarkecie, i w sklepach z tzw. zdrow± żywno¶ci±. Co dalej? Rada pani Lucyny Ć.: 8222 Kwas żytni robi się przez zalanie ciepł± wod± m±ki razowej to samo robi się z jęczmienia ¶rutowego, a będzie klarowniejszy 8221 . Co to

Wiosenna kuchnia według pięciu przemian 3

, pogorszenia jako¶ci krwi i osłabienia pracy jelit. Je¶li chodzi o m±ki pszenne i żytnie to im większy numer okre¶laj±cy jej typ, tym większa jest warto¶ć odżywcza. M±ka typ 450 to zmielone bielmo ziarna zupełnie oddzielone od otoczki pełnej mikro i makroelementów. M±ka graham typ 1850 i razowa typ 2000 jest

Chleb na zakwasie z automatu

białego pieczywa lub całkowicie zast±pić nim drożdże. Trzeba podkre¶lić, że bez zakwasu nie ma możliwo¶ci upieczenia cięższych chlebów razowych i mieszanych z dodatkiem m±ki razowej. Nie bedę się rozpisywał na temat zakwasu, bo wszystkie informacje potrzebne, żeby go zrobić można znaleĽć tutaj oraz tutaj

Chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Amber:

go bardzo często. To taki prawdziwy, ciężki chleb .... taki, którego wystarcz± 2 kromeczki i człowiek czuje się syty ... u mnie z samej m±ki żytniej razowej, ale zapewne powstan± i chlebki lżejsze ... i ja się skłaniam ku zrobieniu takiego i zapewne w końcu powstanie i w mojej kuchni lżejsza forma

Nie z każdej m±ki będzie chleb

bezpo¶rednio przed pieczeniem, ponieważ ziarno można przechowywać zdecydowanie dłużej niż m±kę. Poza tym mamy wpływ na jako¶ć m±ki kupuj±c zboże ładne, wysuszone, najczę¶ciej od znajomego rolnika. Z takiego zboża na pewno będzie ¶wietny pachn±cy chlebek. Nie bez znaczenia jest też cena, m±ka żytnia razowa

Chleb pszenno żytni z prażon± m±k± - WP 57

wykorzystywać więcej przepisów :   Chlebe jest przepyszny, mięciutki ze wspaniał± skórk±.  Bardzo smakował mi podpiekany, posmarowany oliw± z dodatkiem bazylii.     Składniki na zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba: 55 g zakwasu z m±ki żytniej razowej 110 g m±ki żytniej razowej 150 g wody Przygotowanie

pochłonęły mnie

się o resztę m±ki razowej, na pewno razem j± jako¶ spożytkujemy! - przepis na chlebek st±d, klik klik , lekko zmodyfikowany. top z orzechów, pomysł własny. razowy chlebek bananowy keksówka 113g miękkiego masła 60g ciemnego br±zowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 4 łyżeczki sody

Ulubiony chleb Lindy Collister

Collister 230 g białej, nie bielonej, mocnej m±ki 230 g mocnej m±ki razowej z młyna żarnowego 230 g grubo mielonej m±ki razowej pszennej z młyna żarnowego 15 g soli morskiej 2-3 łyżki sezamu i siemienia, pestek dyni, słonecznika 15 g ¶wieżych drożdży 430 ml zimnej wody 2 łyżeczki oliwy m±ka do posypania

Chleb żytni z melas±

żytni z melas± Składniki: 340 g m±ki żytniej razowej 170 g m±ki pszennej razowej typ. 1850 lub 2000 70 g zakwasu żytniego 1,5 łyżeczki soli 170 g mleka, mleka sojowego, ma¶lanki 170 g wody 2 i 1 4 łyżeczki drożdży instant 30 g melasy 30 g rozpuszczonego masła Wieczorem: Miska nr 1: 60 g

Pszenny chleb razowy z ziarnami

Kulinarny aforyzm : Kochaj cierń, co dolega, i kamień, co nuży. Jakże ci słodki będzie kiedy¶ kres podróży . Leopold Staff ¦wietny chleb razowy z tego przepisu. Zmieniłam trochę proporcje m±ki w moim chlebie, ponieważ zabrakło mi m±ki razowej. Zwiększyłam po prostu ilo¶ć m±ki jasnej. Składniki

Graham na zakwasie

Postanowiłam upiec chleb na zakwasie dokładnie Graham  Wiadomo młody zakwas ma tylko 4 dni im starszy tym mocniejszy ja swój dokarmiałam 2 tygodnie i dzisiaj piekę z niego chleb 1. Zakwas z lodówki: Wyjęłam zakwas dodałam 125 mili letniej wody i m±ki żytniej razowej typ 2000 tyle samo co wody

Czy chleb jest zdrowy?

poziomu cukru we krwi oraz bogactwem witamin z grupy B, potasu czy magnezu. M±ka razowa zawiera wszystkie składniki ziarna, ł±cznie z zarodkiem, jej nazwa pochodzi od przemielenia ziaren, które s± mielone tylko raz. Spożywanie ciemnego pieczywa np. żytniego pozwoli nam pozbyć się zaparć i obniżyć

Zakwas Ziemowit

mamy z reguły w domu - m±ka i woda :D M±ka najlepsza jest razowa ja używam Żytniej razowej typ 2000, a co do wody to najlepiej przegotowana lub mineralna, nigdy z kranu bo możemy zabić nasz zakwas - straszne!! Jedna ze starych metod mówi, że należy m±kę i wodę dodawać porcjami co 24 godziny, a co

Chleb codzienny... chyli wakacji ci±g dalszy...

wyro¶nięte i wypełnić formę. Na 30-60min przed wyjęciem chleba z lodówki rozgrzewamy piec do 230st.C, a na jego dno wstawiamy żaroodporne naczynie z 2-3 szklankami wody. Można także spryskać dokł±dnie piekarnik.   Chleb pieczemy 30-35min. 65279     Chleb pszenny razowy z czarnuszk±: Zaczyn: 100g m±ki

ABC, czyli to co chciałbyć wiedzieć

organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Najwięcej warto¶ci pod względem żywieniowym ma pieczywo wypiekane z m±ki żytniej, razowej powstaj±cej z przemiału pełnego ziarna najlepiej z dodatkiem pestek np. dyni lub nasion słonecznika. Dodatkowo takie pieczywo z m±ki pełnoziarnistej jest bogate w

Żytnio - pszenny chleb z zaparzan± m±k±

wielka: .                       CHLEB ŻYTNIO - PSZENNY Z ZAPARZANˇ MˇKˇ Składniki ciasta zakwaszonego metoda trzystopniowa, godziny prowadzenia ciasta to: 8, 12 i 3 godziny : 55g zakwasu z m±ki żytniej razowej 55g wody 55g m±ki razowej W pozostałych 2 etapach dodać takie same ilo¶ci m±ki

węglowodanowo i z drożdżami

0,5 kg - biała m±ka, dwie garsci -razowa m±ka szklanka wody z mlekiem i pół kostki drożdży Jaja gotowane na miękko to wyborne danie na ¶niadanie. Dla mnie. Wiem również, że ma wzięcie u sporej liczby ludzi na ¶wiecie.  Nie dziwię się. Jaja s± po prostu smaczne i pożywcze. Ja mam szczę¶cie

Orkiszowe ciastka razowe w czekoladzie

błyszczy Użyłam m±ki orkiszowej razowej i zwiększyłam jej ilo¶ć w stosunku do pszennej, któr± sprowadziłam tylko do poziomu dodatku , do tego nie użyłam też otrębów, bo po prostu ich nie miałam- przez to moje ciastka do¶ć mocno się kruszyły, więc podam zarówno wersję oryginaln±, jak i moj±- niech każdy

Żytni chleb radzieckiego żołnierza!

Dawno nie piekłam chleba w 100 z m±ki razowej.  Nawet z pszennej, nie mówi±c już o żytniej.  Szczerze mówi±c jedyne moje wspomnienie, to ciężki, zbity chleb z pocz±tków mojej przygody z pieczeniem chleba.  Okazało się jednak, że żytni razowy chleb może być cudowny w smaku.  Nawet moja rodzina

RECENZJA - Chleb. Domowy wypiek.

usiadłem do tematu ponownie. Poszperałem znów w sieci i znalazłem w końcu ładnie i przejrzy¶cie opisany krok po kroku przepis na zakwas żytni i chleb. Przez wiele miesięcy piekłem z uporem maniaka chleb żytni razowy na tym zakwasie, czyli 100 m±ki żytniej razowej + zakwas też na tej samej m±ce i woda

Razowe buły drożdżowe z farszem

Czas przygotowania: 1 godzina plus czas pieczenia Gor±ce drożdżowe bułki z razow± m±k±, nadziewane pachn±cym farszem 8211 czy może być lepszy pomysł na obiad? Przepis nie jest trudny, ale czasochłonny. Wysiłek na pewno się jednak opłaci, bo te buły s± absolutnie przepyszne. Nadzienie można

Chleb

!       Składniki: 100 g drożdży 1 kg m±ki pszennej 1 l ciepłej wody 1 i 1 2 łyżki soli 1 i 1 2 łyżki cukru ziarna: słonecznika, dyni, siemienia lnianego otręby pszenne m±ka razowa pszenna m±ka razowa żytnia.   W misce rozkruszyć drożdże, posypać cukrem i rozrobić. Następnie dodać sól i wodę

Skarbnica pomysłów czyli cała Magda w kuchni

: Składniki: 2 ¶rednie cukinie 30 g m±ki pszennej razowej 20g płatków owsianych 2 jajka pieprz ziołowy Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarce o ¶rednich oczkach, dodaj m±kę, płatki owsiane, dobrze wymieszaj i odstaw na 30min. aby cukinia pu¶ciła wodę. Po tym czasie ods±cz z masy wodę po cukinii

Razowe ciasto orkiszowe z owocami

Miałam ochotę na takie razowe, cięższe, konkretne ciast z owocami. Latem naprawdę rzadko się zdarza, żebym upiekła co¶ co nie zawiera owoców. Skorzystałam z przepisu podanego przez Dorotus , zamieniaj±c m±kę pszenn± razow± naprawdę byłam przekonana, że j± mam na orkiszow± razow± i pszenn± jasn±

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

skórkę i miękkie dziurkowane wnętrze, choć nierównomierne. Dziękuję za fantastyczny przepis i wspólne pieczenie : Przepis za Kass z moimi zmianami w nawiasach : Wieczorem, w przeddzień pieczenia: * 100g zakwasu żytniego najlepiej z m±ki żytniej razowej, ja mam z żytniej * 100g m±ki pszennej razowej

Chleb litewski

.   Chleb litewski dwa bochenki Zaczyn 1: 50 g zakwasu 130 g maki żytniej, razowej 120 g wody  Wymieszać i odstawić na 8 - 12 godzin Zaczyn 2: ciasto z pierwszego etapu 90 g m±ki żytniej razowej, drobno mielonej 110 g wody Wymieszać, odstawić na 3 - 4 godziny. Przed dodaniem do ciasta

chleb na dobry pocz±tek :

nie mam odpowiednich blaszek, form, dysponuję tylko mał± keksówk± i garnkiem kamionkowym, choć popełniam błędy - ten chleb w swej prostocie zachęca do dalszych eksperymentów. Wiem, że upiekę go jeszcze nie raz. Jest to chleb pszenny. Z odrobin± domieszki m±ki razowej, więc odpowiedni dla tych, którzy

Typy m±ki

krupczatka - szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów 550 m±ka luksusowa - do wypieku ciast drożdżowych, nale¶nikowych oraz kopytek, knedli, klusek 650 M±ka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych

Chleb pszenno - żytni z prażon± m±k±

Mistrzyni±.                         CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z PRAŻONˇ MˇKˇ  Składniki na 1 duży bochen:  Składniki na zaczyn: 55g zakwasu z m±ki żytniej razowej dokarmionego 10-12 godzin wcze¶niej 110g m±ki żytniej razowej 150g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w

Pyszny chleb razowy ze słonecznikiem i siemię lniane

wykorzystanie m±ki . Potem to zobaczymy na co przyjdzie mi ochota : Dzisiaj wypróbuję dwie m±ki które  dostałam , a będzie to M±ka Żytnia Typ 2000 Chlebowa 900 g. 65279 M±ka żytnia typ 2000 razowa z Młynów ze Stoisławia znakomicie nadaje się do przygotowania zakwasu, żuru, wypieku pierników i domowego

Mój Breton Bread na zakwasie

odrobinkę dalej i nieco zmodyfikowałam ilo¶ć i proporcje m±ki.  Moje założenie było takie, żeby zrobić z połowy porcji.  Okazało się jednak, że przy zakwasie i tej ilo¶ci m±ki ciasto było jednak bardzo wodniste.  Dlatego też zdecydowałam się na zwiększenie ilo¶ci m±ki a do tego dodałam pszenn± razow±

Chleb codzienny

l kwa¶nego mleka 150g drożdży 2 niecki m±ki ok 12 kg miska m±ki razowej ok 2 kg   i mój troszeczkę 6 razy zmniejszony skład : niecały litr kwa¶nego mleka 3 dag drożdży 1 łyżka zakwaszonego ciasta ponieważ nie mam wg oryginalnego przepisu dębowej dzieży, której nigdy się nie myje, a

P7T - węglowodany

okrywy nasiennej, w której poza błonnikiem znajduj± się zwi±zki mineralne. Zatem m±ki o wysokiej stopniu przemiału, będ± to m±ki białe. Natomiast m±ki razowe i produkty z nich wytworzone posiadaj± mały stopień przemiału.  Węglowodany to także słodycze, pieczywo cukiernicze , ale należy pamiętać, że

Przepisy na ciacho urodzinowe

. rodzynek Przepis: Banany ew. z rodzynkami zmiksować blenderem. Jeżeli ciasto słodzimy czym¶ innym niż rodzynkami można równie dobrze mikserem. Dodać resztę składników, wymieszać łyżk±. Z mieszaniem m±ki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód

Chleb wiejski wg Zorry

wody 0,2 g ¶wieżych drożdży lub połowę mniej suszonych 0,2 g soli 65279 Składniki mieszaniny z zakwasem: 170 g m±ki pszennej typ 550 u mnie typ 650 40 g m±ki pszennej razowej 115 g wody 105 g aktywnego zakwasu Składniki ciasta wła¶ciwego: 540 g m±ki pszennej chlebowej 40 g m±ki

Weekendowa piekarnia - chleb pszenno-żytni

. Musiałam co prawda pozamieniać m±ki, nie z powodu twórczego podej¶cia do przepisu, tylko z braku innych. Zamiast żytniej razowej dałam żytni± chlebow±, a zamiast pszennej orkiszow± i nie żałuję. Maj± wspaniały smak. Tuż po wyjęciu z pieca ¶rodek chleba był wilgotny i my¶lałam, że to ja co¶ zepsułam, Ľle

Lekka tortilla z kurczakiem...

*  30 dag m±ki razowej  150 ml wody  1 łyżeczka soli  1 łyżka oleju *Farsz warzywny* Według uznania i pomysłu. Na warzywach oszczędzać nie trzeba bo energia z nich jest od lat uznana za zdrow±. Można użyć praktycznie wszystkiego. Meksykanie uwielbiaj± ro¶liny str±czkowe i m±czne więc ich burittos

Zrazy zawijane, popisowe danie polskiej kuchni

. Ale prawdziwe zrazy były zawsze wołowe, z tzw. zrazówki. Mięso krojono na plastry, pobijano aby było kruche tłuczkiem, solono i pieprzono, i po prószeniu m±k± obsmażano na ostrym ogniu, po czym duszono, podlewaj±c rosołem. Były to zrazy bite. Przyrz±dzaj±c zrazy zawijane, kładziono na pobitym

Razowe placuszki serowe na ¶niadanie

wszechstronnie czytaj: także na słodko . St±d zaciekawiły mnie placuszki Hugh Fearnleya z nie¶miertelnego River Cottage Everyday , w wariancie serowym jest też opcja słodka , bazuj±cym na m±ce pszennej razowej któr± ostatnio chętnie dodaję tam, gdzie jej nie przewidziano, tj. np. do ciasta kruchego . Nie

Najlepsze naturalne

. Ostatnio zrobiłam bardzo dobry zakwas kilka łyżek m±ki razowej + ciepła woda, wymieszane razem do konsystencji gęstej ¶mietany i odstawione w ciepłe miejsce, od czasu do czasu dosypywałam łyżkę m±ki, po pięciu dniach zakwas jest już gotowy . No i wtedy zaczęłam eksperymentować z proporcjami m±ki, najpierw

Tabela Kaloryczna 100ml, 100g

chleb razowy na miodzie, 1 kromka 50 g 95 chleb razowy, 1 kromka 50 g 98 chleb sitkowy, 1 kromka 50 g 98 chleb słodowy, 1 kromka 50 g 102 chleb z otrębami, 1 kromka 50 g 103 chleb zwykły, 1 kromka 50 g 102 chleb żytni, 1 kromka 50 g 110 chrzan 68 ciastka delicje szampańskie 400

Ziemniaczany chleb pszenno-razowy

pierwszym razem! Przepis podstawowy znalazłam w Przyjaciółce z 2011 roku i od tamtej pory przeszedł on kilka modyfikacji: był robiony na m±ce pszennej, razowej, żytniej, pszenno-razowej, z ziołami prowansalskimi, z papaj±... Modyfikacji tyle, ile pomysłów w danym momencie. Dzisiaj: pszenno-razowy, ze

Nowozelandzki chleb z figami i migdałami

. Przepis z ksi±żki The bread Bible. Nowozelandzki chleb z migdałami i figami 1 bochenek Zaczyn -sponge: 115 g m±ki pszennej chlebowej 1 2 łyżeczki drożdży instant 3 4 łyżeczki cukru 175 g ml wody Składniki na ciasto wła¶ciwe: 115 g m±ki pszennej chlebowej 70 g m±ki pszennej razowej 1 2

Żytni chleb z miodem na cie¶cie zakwaszonym WP 108

temperaturze max 26 - 28 stopni, 8 godzin : 85 g m±ki żytniej razowej 110 g wody Do ciasta zakwaszonego z I etapu dodajemy powyższe składniki, mieszamy, odstawiamy przykrywaj±c niezbyt szczelnie - tak by ciasto zakwaszane oddychało. III etap w temperaturze max 24 - 26 stopni, 4 godziny : 85 g m±ki

Razowe biscotti orkiszowe- pyszne i bez tłuszczu!

. Znalazłam przepis na niezawodnym blogu Dorotus76, tu: http: mojewypieki.blox.pl 2009 06 Biscotti-z-migdalami-i-morela.html . Migdały i morele to najbardziej klasyczne zestawienie. Od siebie  zwykł± m±kę zastapiłam m±k± orkiszow± razow±, biały cukier- br±zowym. Do tego naładowałam dużo migdałów i moreli

Chleb razowy 80

soli 1 lyzke cukru trzcinowego ok 2 szklanki m±ki żytniej razowej 1 szklanka m±ki pszennej razowej 1 szklanka m±ki pszennej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki mieszam za pomoc± miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego z podro¶niętym zaczynem. 2. Miskę z gotowym ciastem ponownie

100 żytni razowiec z zapark±

Kolejny chleb pieczony z Weekendow± Piekarni± po godzinach , tym razem całkowicie żytni. Bałam się, że nie będzie mi smakował nie pasuj± mi chleby pieczone na białej m±ce żytniej ale na szczę¶cie myliłam się. To jest inny chleb niż dotychczas przeze mnie pieczone. Ciężki, gliniasty, mokry, lepki

Cebulowy chleb razowy. Z domieszk± kukurydzy

i czasu. Dojrzewanie zakwasu trwa 3-5 dni. Ja wybrałam tę dłuższ± wersję. Pierwszego dnia np. rano w dużym słoiku mieszamy 50g m±ki razowej z 50 ml ciepłej wody. Słoik umieszczamy w najcieplejszym miejscu mieszkania- bakterie fermentacyjne lubi± temperaturę ok. 35 st C. Ja skorzystałam z jakiej¶

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Chleb pszenny razowy na zakwasie 65279 Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego, 150 g m±ki pszennej razowej, 300 g wody Składniki na zaczyn wymieszać, odstawić na 12-24 godziny. Składniki na chleb: 320 g zaczynu przygotowanego wcze¶niej, 100 g wody, 250 g m±ki pszennej razowej, 100 g m±ki

Chleb pszenny razowy na zakwasie 65279

Chleb pszenny razowy na zakwasie 65279 Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego, 150 g m±ki pszennej razowej, 300 g wody Składniki na zaczyn wymieszać, odstawić na 12-24 godziny. Składniki na chleb: 320 g zaczynu przygotowanego wcze¶niej, 100 g wody, 250 g m±ki pszennej razowej, 100 g m±ki

Bułki żytnio- pszenne z dodatkiem płatków owsianych

Dzi¶ zdrowe bułki z żytnio-pszenne z razowej m±ki z dodatkiem płatków owsianych. S± do¶ć wilgotne w ¶rodku, przez co można je dłużej przechowywać. Składniki  100 g płatków owsianych 0,5 szklanki letniego mleka  130 g razowej m±ki żytniej 130 g razowej m±ki pszennej  20 g ¶wieżych drożdży  1

Chleb litewski

zaczynu z m±ki żytniej chlebowej * 100g otr±b 200g wrz±cej wody 2 łyżki kminku 350g m±ki żytniej razowej z tego 25g do uprażenia 150g m±ki żytniej chlebowej 300g wody letniej ok. 1,5 szklanki 1-2 łyżki melasy 1 łyżka soli * Zaczyn ciasto zakwaszone żytnie - 500g Ja zrobiłam go wieczorem

Chleb Dorris Grant

  65279 Kolejny przepis Lorraine Pascale po który chętnie sięgam. Półrazowy chleb pieczony na drożdżach  popularny w Anglii latach 40 XX wieku . Ma chrupi±c± skórkę i zbity mi±ższ a dodatek 8222 odpadów 8221 z m±ki razowej klasyfikuje go do zakładki 8221 zdrowy 8221 . Bochenek nie

Razowe ciasto czekoladowe

ciasto posiada taki dodatek : Standardowo zrezygnowałam z polewy czekoladowej. Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony Moje wypieki .    Składniki blaszka o ¶r. 23 cm : 80 g gorzkiej czekolady 1,5 szkl. m±ki pszennej razowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 4 łyżeczki soli 60 g masła o temp

Chleb razowy na zakwasie

: CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE Składniki zaczynu: 1 2 szkl. zakwasu zrobionego z m±ki żytniej i wody u mnie dokarmiony noc wcze¶niej ok. 1 szkl. letniej dobrej wody 2 szkl. m±ki żytniej razowej lub pszennej razowej, można użyć jednego rodzaju, można zrobić pół na pół u mnie pszenna razowa Cało¶ć

Chleb żytni razowy ze słonecznikiem WP 76

najlepsze chleby na ¶wiecie odpowiedział Mamusia .... więc nieważne, czy s± mniej czy bardziej ko¶lawe, czy całe czy pęknięte ...ważne, że dla mojego małego Szczę¶cia najlepsze na ¶wiecie: ...zapraszam więc na jeden z tych najlepszych na swiecie chlebków: . CHLEB ŻYTNI RAZOWY ZE SŁONECZNIKIEM

Słodki chleb cynamonowy i wspólne pieczenie

oryginale jest m±ka pszenna razowa, jednak nie radzę używać m±ki typu 2000, jest ona zbyt ciężka, by zrobić z niej taki chlebek jak poniżej...raczej wyjdzie nam gniot. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by czę¶ciowo użyć razowej. Na pewno u pozostałych dziewczyn znajdziecie różne poł±czenia m±k. ¬ródło

Placki z jabłkiem, żurawin±, kasz± jaglan± i pokrzyw±

pojemników plastikowych a te do lodówki. Dzi¶ od rana zaparzyłam herbatę z pokrzywy a listki zieleniny po jej parzeniu posiekałam i dorzuciłam do słodkich placuszków z jabłkiem, żurawin± i kasz± jaglan±. Placki z poniższego przepisu wychodz± mało słodkie, a mieszanka m±k z dodatkiem razowej sprawia że s±

2 rocznica i chleb żytni z dodatkiem m±ki gryczanej

: 100g aktywnego zakwasu z m±ki żytniej razowe dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej 100g m±ki razowej typ 2000 100g wody 65279 65279 Składniki zaczynu wymieszać i zostawić pod przykryciem na 12 godzin w temperaturze pokojowej . 65279 65279 W oddzielnym naczyniu wymieszać: 75g m±ki

Chleb żytni razowy dla diabetyków

-3 łyżkami m±ki dolewałam też odrobinę wody . Trzeba też pamiętać, że zakwas musi mieć dostęp powietrza. Ja zrobiłam go w sporym garnku, więc jedynie kilka razy dziennie odkrywałam pokrywkę i zagl±dałam co u niego słychać   Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym: 400 g wyhodowanego powyższym

Najzdrowsze ciasto ¶wiata

Nazwa ciasta jest oczywi¶cie moj± subiektywn± opini± o nim, ale naprawdę tak uważam: 65279 Jest to razowe ciasto z jabłkami. Ciasto przygotowuję na m±ce żytniej razowej, do tego zamiast oliwy czy masła daję jabłka lub ¶liwki czy gruszki - one nadaj± mu t± bosk± wilgotno¶ć : Przyprawiam

Razowe bułeczki ze słonecznikiem

, z chrupi±c± skórk± , do¶ć zbite jak to na razowe przystało i na prawdę smaczne ! Mieli¶my dzi¶ pyszne ¶niadanko ! Podaję skład moich bułeczek , po oryginał zapraszam do Mysi :       Składniki : na 10 bułek 3 szklanki m±ki żytniej chlebowej 1 szklanka m±ki pszennej 2 łyżeczki soli

Żurek wielkanocny

, majeranek, chrzan, jaja 1 2-1 jajo na osobę , sól. Na zakiszenie żuru: 6-8 łyżek razowej m±ki żytniej grubo mielonej i nieprzesianej, z otrębami , kawałek podeschniętego chleba razowego najlepiej skórki , 4-6 z±bków czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, li¶ć laurowy, ewentualnie mał± cebulę, litr

razowy chleb ze słonecznikiem, na błyskawicznym zakwasie

Ten chleb jest inny niż wszystkie, jakie piekłam do tej pory. Przepis a wła¶ciwie inspirację znalazłam w zbiorze Wypieki ze smakiem . Potrzeba dwóch dni, żeby go przygotować. Zakwas do tego chleba przygotowuje się z m±ki i...ma¶lanki-jest gotowy drugiego już dnia. Chleb jest bardzo smaczny

z m±ki razowej

mikroelementami 1 płaska łyżeczka mielonego kopru włoskiego lub kminku 30 g drożdży 1kg m±ki żytnio-razowej 1kg m±ki pszenno-razowej Ziemniaki obrać, zemleć, zmieszać z gor±c± wod±, sol± i przyprawami. Drożdże rozpu¶cić w ciepłej wodzie, dodać trochę m±ki i pozostawić do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu. M±kę

Zakwas żytni!

Co nam będzie potrzebne? - M±ka żytnia razowa typ 2000 do kupienia praktycznie w każdym większym, a czasem i w mniejszym sklepie. - Sitko - Woda zwykła kranówa o temperaturze pokojowej, ale jak się boicie, możecie przez Britę przefiltrować :- . - Pojemnik plastikowy, szczelnie zamykany ja

Chleb żytni razowy

Składniki zaczynu: 50 g aktywnego zakwasu żytniego razowego dokarmionego 8-10 godzin wcze¶niej 150 g m±ki żytniej razowej 300 g wody Skladniki zaczynu wymieszac, szczelnie przykryc i odstawic na 12-24 godz. Składniki ciasta wła¶ciwego: 320 g zaczynu z dnia poprzedniego ja dodałam cały, mam

Razowe bułki orkiszowe

Tak jak wcze¶niej pisałam, romansu z m±k± orkiszow± ci±g dalszy. A wła¶ciwie z dwoma orkiszowymi, jasn± i razow±. Udało mi się upiec naprawdę fajne i smaczne bułeczki. Do zdjęć przekroiłam jeszcze ciepł±, co widać, ale w rzeczywisto¶ci te bułki s± puszyste i lekkie, oczywi¶cie jak na pieczywo

Chleb żytni razowy na zakwasie

36 -48 godzin. W tym czasie zakwas lekko wyrasta i zmienia się jego zapach. W zimnym pomieszczeniu proces ten trwa znacznie dłużej. Połowę m±ki razowej razem z zakwasem trzeba rozczynić na noc, przykryć i pozostawić do wyro¶nięcia. Rano dodać pozostałe pozostałe m±ki, sól do smaku, dolać wody i

Odrywany Chlebek czosnkowo-ziołowy

  Już od dawna miałam upatrzony ten przepis u Kasi z ,,Gotujebolubie.blox.pl , czekałam tylko aż w ogródku podro¶nie ¶wieża pietruszka i do dzieła ... Chlebek jest pyszny ! Mięciutki , wilgotny , z chrupi±c± skórk± , a aromat ziół i czosnku wypełnia każdy k±t w domu ! Oprócz m±ki pszennej

Chleb żytni z melas± i czarnuszk±, czyli WP 102

przypadkiem sprawka mojego piekarnika, który ostatnio zacz±ł wszystko przypiekać . Serdecznie polecam, bo chleb jest bezproblemowy w zrobieniu, a warty spróbowania. CHLEB ŻYTNI Z MELASˇ I CZARNUSZKˇ Składniki zaczynu I: 60 g m±ki żytniej razowej np 2000 170 g m±ki pszennej razowej typ 1850, 2000

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

Mam w planie uczestniczyć we wspólnym forumowym robieniu makaronu rurki z dziurk± w ¶rodku , w zwi±zku z czym wypłyn±ł temat m±ki. Dawno miałam zaj±ć się tym tematem, ale jako¶ tak schodziło na niczym Teraz jest okazja. Zajęłam się tylko m±k± pszenn± choć s± i żytnie, jęczmienne, kukurydziane

Ciastka graham Graham crackers

Graham crackers to amerykańskie ciastka z razowej m±ki pszennej. Wymy¶lił je w 1829 roku, mieszkaj±cy w Bound Brook New Jersey, USA prezbiteriański pastor Sylvester Graham tak - m±ka graham to wła¶nie od jego nazwiska . Graham był wegetarianinem, zalecał spanie na twardym materacu, wietrzenie

¦niadanie na szóstkę: bułki razowe z kminkiem i słonecznikiem + dwie pasty jajeczne

i kminkiem Przepis bazowy Liski klik , ja jednak od siebie dodałam kminek i orzechy, podaję zmianach.   Składniki 6 bułeczek : 1 szklanka m±ki pszennej 500 + do podsypania 1 szklanka m±ki razowej 2000 3 4 szklanki wody 10 g ¶wieżych drożdży nie z lodówki! 3 4 łyżeczki soli 1 2

chleb lawendowy

: 5 szklanek m±ki pszennej razowej 1 szkl m±ki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl zakwasu  2 szkl ciepłej wody 2 łyżki br±zowego cukru 25 g ¶wieżych drożdży 5 łyżek oleju 1 łyżka soli 2 ugotowane ziemniaki ponadto: m±k± do podsypania tłuszcz i płatki owsiane do formy   W dużej misce wymieszać

Chleb żytni na kanapki

żytniego lub pszennego 220 g m±ki żytniej razowej typ 2000 170 g wody Ľródlanej Wszystkie składniki umie¶cić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę foli± spożywcz±. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Zaczyn: 230 g m±ki pszennej razowej 1 2 łyżeczki soli 170 g ma¶lanki Wszystkie

Chleb razowy pszenno-żytni Michela Suasa

Kulinarny aforyzm : Mowa słodsza niż miód . Homer Przepis znaleziony na stronie Weekendowej Piekarni . Polecam!   Składniki: Zaczyn - 80 g m±ki pszennej razowej żarnowej  - 60 g wody - 20 g aktywnego żytniego razowego zakwasu Namaczanka - 18 g siemienia lnianego - 18 g ziaren

Bułeczki ze słodkimi buraczkami

drobnych oczkach tarki w wiórki. Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w 1 3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. M±kę pszenn± ł±czymy z m±k± razow±, sol± i dokładnie mieszamy.  Do misy robota wlewamy pozostał± wodę, dodajemy 1 3 porcji startych buraczków, podro¶nięte

Miejsca:

Warta (38)
Kraków (33)
Lisków (29)
Jarosław (29)
Pasto (27)
Poro (13)
Kruszwica (9)
Tłuszcz (8)
Warszawa (7)
Żytno (5)

Firmy:

RUCH (24)
Kruszwica (9)
MIT (4)
Tesco (3)
SKOK (3)
Żurawie (2)
Onet (2)
Google (2)
Coca-Cola (2)
Carrefour (2)