Wszystko o:

wyrobydomowe

Moja przygoda z domowym masarstwem

nie mieszam. To jej dzieła możecie tu oglądać. Znajdziecie tu tradycyjne wyroby z Podlasia oraz Litwy, Rosji, Ukrainy,.... W przypadku pytań proszę pisać na: wyrobydomowe gmail.com  lub zadawać na facebooku. W miarę możliwości postaramy się pomóc 65279 . Na zakończenie powiem, że obecnie, czyli pod

Budujemy własną wędzarnię - część I

Wklejam otrzymane opracowanie od kol. Andyandy na którym opierałem się budując własną wędzarnię. WIELKIE podziękowania kol. Andyandy za stworzenie opracowania i jego udostępnienie.   Budujemy własną  wędzarnię !!! - c zęść I Przystępując do budowy należy zacząć od wyboru miejsca i sprawdzenia na

Zasady produkcji kiełbas suszonych i podsuszanych

OGÓLNE ZASADY PRODUKCJI KIEŁBAS SUSZONYCH I PODSUSZANYCH. Przy produkcji kiełbas suszonych i podsuszanych używa się mięsa drobnego o odpowiednich klasach jakościowych, zgodnie z recepturą dla danego asortymentu. MIĘSO DROBNE WIEPRZOWE: Powinno pochodzić z półtusz sztuk dorosłych typu mięsnego, do

Azotan i azotyn, a nitrozoaminy

Azotan i azotyn, a nitrozoaminy. Zagadnienia zdrowotne. Azotan i azotyn sodowy w małych dawkach nie wywierają ujemnego wpływu na organizm człowieka. Azotany są naturalnymi składnikami roślin. W dużych ilościach znajdują się w wielu warzywach, szczególnie w szpinaku, buraku, rzodkiewce, sele

Budujemy własną wędzarnię - część II

Budujemy własną wędzarnię - część II 65279   POPRAWIAMY WŁASNE POMYSŁY Często idąc na łatwiznę i prostotę adoptujemy różne elementy do złożenia wędzarni. Jednak zanim przystąpimy do budowy, należy zastanowić się do jakiego celu jest adoptowany  element przeznaczony i jakie ma spełniać zadanie.

Chlebek na zakwasie - trzy fazowy

Chlebek na zakwasie - trzy fazowy 65279 Wykonany przez Magdę i od niej otrzymaliśmy zdjęcie i przepis.   65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 Jak się do tego przyzwyczaić to wychodzi całkiem gładko... 65279 Robimy zaczyn trzystopniowy

Podstawy technologii wyrobu wędlin

Kilka uwag do produkcji wędzonek w warunkach domowych Spisując uwagi, kieruję je do osób, które po raz pierwszy pragną zmierzyć się wyzwaniem, jakim jest wyrób baleronów, boczków, polędwic, szynek itp. 1. Kupujcie mięso, które nie ma zbyt dużych wycieków soku mięsnego i wygląda na świeże i poz

Budujemy własną wędzarnię - część III

Budujemy własną wędzarnię - część III 65279   Budujemy wędzarnię Podstawowe projekty wędzarni z paleniskiem bezpośrednim muszą się charakteryzować dobrą izolacja termiczna , wentylacją i wielkością paleniska i samej komory.      W praktyce, zawór dymny 8211 szyber i deflektor płomieniowy

Sało

Sało Na wschodzie bardzo znany rarytas. U nas nie za bardzo, może na kresach wschodnich. Na zachodzie uważany za szkodliwy dla zdrowia.  To jest właśnie bardzo ciekawe jak zmienia się opinia na temat słoniny idąc od wschodu na zachód naszego kontynentu.  Jak uważacie komu wierzyć? Kto więcej wie n

Czenaki - Rosja

Czenaki przepis wg receptury jednej z restauracji rosyjskich     SKŁADNIKI: na 4 garnuszki po 0,5 l : - wieprzowina - 700 g - jajko do smarowania - suszone grzyby - dobra garść - cebula - 1 - 2 szt. - ziemniaki - 8 sztuk zależnie od wielkości - mąka pszenna- 2 - 3 łyżki - masło - 2 -

Kundziuk suwalski

Kindziuk Suwalski 65279   atu foto kindziuka po 13 miesiącach i kolejnych wędzeniach: 65279   Przepis oryginalny: Źródło przepisu Bierze się z wieprzaka części - surowe, ale już dobrze wystudzone - jak najlepsze polędwica, szynka, karkówka , dodaje trochę boczku, kroi nożem na drobne

Parówki domowe

Parówki domowe Składniki:  - mięso wieprzowe kl. II 3kg boczek, karkówka jak najchudsze - mięso wołowe gulaszowe 3 kg - słonina wieprzowa 2kg - podgardle przerośnięte mięsem 2kg - skórki wieprzowe 1kg - zimna woda lub lód 10 1 litr - peklosól i sól 18g kg  - sos sojowy ok. 50-100ml - lubcz

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim 65279 Moja nowa wędzarka trzecia już i nie elektryczna 65279 zrobiona dzięki materiałom Andrzeja-Andyandy oraz jego radom.  Należą się WIELKIE podziękowania dla A ndyandy za konsultacje i materiały. 65279 Skrzynka z drewna iglastego zamówiona u sto

Szynka i pierś prasowana z indyka

Szynka i pierś prasowana z indyka Z lewej szynka z indyka z praski w osłonce poliamidowej z prawej pierś z indyka w osłonce barierowej termokurczliwej .   Składniki: - udziec indyczy - pierś z indyka filety - mieszanka przypraw do kiełbasy szynkowej - żelatyna - peklosól - osłonki polia

Pumpernikiel

Pumpernikiel   Czas wykonania: 45 min przygotowanie + 2 godz wyrastanie + 4 godz !! pieczenie.  Bardzo zdrowy, musi jednak dojrzewać po upieczeniu min 1-2 dni.  Składniki:  - 600 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej,  - 400 g mąki żytniej razowej,  - 100 g otrąb mieszanych,  - 200 g ziaren psze

Azotynowa sól peklująca, a zdrowie

Azotynowa sól peklująca, a zdrowie Azotynowa sól peklująca peklosól jest niezastąpionym środkiem pomocniczym w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich, stosowanym w ponad 90 przypadków. Dietetycy ciągle wskazują na rzekomo szkodliwe dla zdrowia działanie peklosoli lub saletry, domagając

Ciasteczka mocy

Ciasteczka mocy Przepis dostałem od kolegi Jarka. Wykonanie bena. Dzięki.   Składniki: - Opakowanie musli  kg zwykłego taniego ok. 5 zł dostępnego w dużych marketach Tesco,Lidl . To zapewni nam mieszankę wszystkich rodzajów płatków, suszone owoce, a nawet sezam i siemię lniane. - 0,5 kg twar

Czak czak

Chak-Chak,   zwany też kominem Ciasto pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej i dlatego też nazywane jest często przysmakiem tatarskim. Nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu, a smakiem przypomina prażone orzechy. Bardzo smaczne, ale niestety również bardzo kaloryczne. W kuchni wschodni

Pączki wg. Abratka 65279

Pączki wg. Abratka 65279   Z poniższej proporcji powinno wyjść ok. 40 pączków 500 ml płynu woda, mleko 50 - 70 g drożdży 200 g cukru 200 g margaryny 5 jaj całych ok. 1,3 kg mąki szczypta soli substancje smakowo-zapachowe nadzienie tłuszcz - smalec do smażenia, nie olej Z ciepłeg

Sękacz suwalski na ogniu

Sękacz suwalski pieczony tradycyjnie na ogniu   Składniki ciasta: - 40 świeżych jajek, - 1 litr kwaśnej śmietany, - 1 kilogram mąki, - 1 kilogram cukru, - 1 kilogram masła, - 2 cytryny, sok - 4 cukry waniliowe, - 2-3 dowolne zapachy, aromaty.   Masło utrzeć ręcznie z cukre

Nadziewana kapusta - Rosja

Nadziewana kapusta - Rosja   Tradycyjne danie rosyjskie - odpowiednik naszych gołąbków. Każda polska gospodyni ma swoje recepturę na gołąbki, z przepisem na nadziewana kapustę jest podobnie: należy znaleźć swój smak i recepturę. Podana tutaj jest tylko przykładem, jak można to zrobić. Oryginalny

Kindziuk suwalski

Kindziuk suwalski   Przepis oryginalny: Bierze się z wieprzaka części - surowe, ale już dobrze wystudzone - jak najlepsze polędwica, szynka, karkówka , dodaje trochę boczku, kroi nożem na drobne kawałki. Potem w wanience w kopańce zaczyna się mieszanie: z pieprzem, solą, czosnkiem i niewielk

Wędzarnia Marka

Wędzarnia Marka 65279 Przy wylewce połączyłem dwie techniki izolacji od podłoża. Najpierw wylałem cztery słupy poniżej strefy zamarzania dla Polski 1 m , następnie na tym lekkie zbrojenie i wylewka. Wymiary mojej wylewki to 0,9 m X 0,9 m wymiar trzech długości cegieł + fuga 1 cm . W

Stynka

Stynka Najpierw trochę o rybce nazywanej też ogórkiem. Informacje otrzymana z WPN Do jezior, w których naturalnie występuje stynka zalicza się jez. Wigry. W przeszłości stynka występowała w Wigrach bardzo licznie, jednak w latach 80 ubiegłego wieku ta liczebność zaczęła spadać. Obserwacje ostat

Lunchmeat z pieprzem

Lunchmeat z pieprzem Jest to modyfikacja przepisu wcześniej podanego http: wyrobydomowe.blox.pl 2010 09 Lunchmeat-z-galaretka.html Polecam jeśłi ktoś lubi marynowany pieprz. Do masy wykonanej wg. powyższego przepisu dodajemy marynowany pieprz zielony. Mieszamy i dalej postępujemy jak w

Szynki z jelenia

Szynki, polędwice z jelenia Skałdniki: - mięso z szynek i łopatki, polędwica, polędwiczki małe, ogonówka - peklosól - czosnek, - jałowiec - zioła prowansalskie - papryak, - pieprz, - ziele angielskie, - zestaw przypraw do szynkowej, - bawełna - siatki   Wycięte i ukształtowane kawałki

BASTRUMA

Bastruma Składniki: - 1 kg polędwicy wołowej, - 50-100g  soli nie jodowanej, - 80g  mielonej słodkiej papryki, - 80g mielonej kozieradki, - 10g zmielonego pieprzu, - 5 ząbków czosnku, Mięso umyć, nie wycierać i wilgotne natrzeć solą, na grubo. Położyć na tackę np. bambusową i do lodówki n

Skrzydełka wędzone na patelni

Skrzydełka wędzone na patelni wg. przomo73 Składniki: - skrzydełka kurczaka ok 1kg - przyprawa do gyros lub grilla - oliwa - papryka słodka do nadania koloru skrzydełkom   Sprzęt: - rondel lub patelnia do smażenia bez tłuszczu - folia alu - zrębki wędzarnicze garść - pokrywka do pate

Kebab ala Tier

Kebab Przepis w oparciu o: http: wedlinydomowe.pl forum viewtopic.php?p 115992 115992 Chleb turecki: - mąka pszenna 650  - 0.6kg - drożdze swieże - 30g - cukier - 7g płaska łyżeczka - sól - 10g ok. 1,5 łyżeczki - oliwa - 2 łyżki - woda ilość potrzebna do wyrobienia ciasta - seza

Kumpis Litwa

Kumpis To kresowa szynka wyrabiana na Podlasiu od wieków. Kumpis oznacza w języku Litewskim po prostu szynkę. Na Podlasiu nazywa się to Kumpiak. Szacowany czas produkcji to 8 miesięcy!!!   Składniki: - szynka wieprzowa duża 8211 moja ma 17kg - sól - peklosól Najpierw wycinamy kość ogonow

Chleb a la czeski wiejski

Chleb a la czeski wiejski   oryginalny przepis pochodzi z książki: Local breads D. Leader  Składniki:  - 0,75 szk. aktywnego zakwasu żytniego ja dałam 1 szk. ,  - 1,25 szk. ciepłej wody dałam 1 szk ciepłej wody po gotowaniu ziemniaków ,  - 1 łyżeczka suszonych drożdży,  - 2,5 szk. mąki pszenn

Moja wędzarnia

Moje wędzarnie Moja pierwsza wędzarka to Bradley 6 rack. Początkowo byłem zadowolony. Prawie automat do wędzenia!!! Po pierwszym wędzeniu musiałem zmienić zdanie. Wędzenie prasowanymi gotowymi ciastkami to nie  to. Postanowiłem ją przerobić. Na końcu podajnika zamontowałem puszkę do której wsypu

Chlebek pita z nadzieniem drobiowym

Chlebek pita z nadzieniem drobiowym Chlebki pita: 0.6 kg mąki pszennej 40 g drożdży świeże 15 g soli 5 g cukru 2 łyżki oleju woda ok. 276 g Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, cukier i olej, dodajemy letnią wodę - ja wlałem na oko kubek 276g i to była wystarczająca ilość do wyrobienia

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe Przepis dostałam od mojej koleżanki Danusi. Mało pracochłonny a smak po prostu rewelacyjny. Danusiu dzięki wielkie!!! Składniki: Ciasto: 1 szk. mąki, 190 szk. czekolady w proszku najlepiej sprawdza się LaFesta , 190 szk. cukru, 5 dużych jaj, 1 łyżeczka proszku do

PIERNIKI ALPEJSKIE

PIERNIKI ALPEJSKIE wg Halusi Najlepsze i najbardziej aromatyczne pierniczki, jakie do tej pory robiłam J przepis pochodzi od naszej znajomej Halusi i wart jest wykorzystania!  Halusiu jeszcze raz wielkie dzięki! Składniki:  1 kg mąki,  8 żół tek,  3 białka,  Ok. 1 szklanki cukru,  3 łyżki

Chleb pszenny

Chleb pszenny - jak z GS-u Ten chlebek zawsze mi pęka mimo wyrastania, temperatury wyższej lub niższej i spryskiwania piekarnika , ale smakuje mi bardzo a pęknięcia nie przeszkadzają mi zbytnio, bo nie przeszkadzają ani w krojeniu ani w konsumpcji. Myślę ,że wart jest uwagi, bo jest smaczny,

Hamburgery

Hamburger - domowy 100 naturalny   Bułki Ciasto tak jak na hot dogi: przepis Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowałam na placek ok 1,5-2 cm grubości i wycinałam kółka kubkiem o dużej średnicy. Placki wyrastały w piekarnika ok 0,5h. Póżniej posmarowałam żółtkiem, posypałam sezamem i piekłam w tem

Jasny chleb na zakwasie

Jasny chleb na zakwasie   Przepis znaleziony w sieci, niestety nie pamiętam, na jakim blogu. Chlebek bardzo smaczny i niezbyt pracochłonny. Wypiek chleba należy rozłożyć na 2 dni. W dniu poprzedzającym pieczenie należy odmłodzić zaczyn, tj.: wystawić z lodówki i dokarmić. Bierzemy: - 2 łyż

Salceson krwisty

Salceson krwisty To ten z lewej. Z prawej biały. Bardzo prosty w wykonaniu.   Surowce: - nóżki wieprzowe, - golonki wieprzowe, - podgardle - skórki, - ozory, - uszy, - serca, - nerka, - pęcherze wieprzowe do napełnienia - krew surowa, płynna Bez głowizny, jak biały.   Przyprawy: -

Przechowywanie wędlin

Wędliny własnego wyrobu można przechowywać na kilka sposobów: w chłodnej wędzarni, w lodówce, w zamrażalniku Przechowywanie wędzarni jest dość dobre, ponieważ nie wlatują tam owady ze względu na zapach dymu lecz nie każdy ma odpowiednią do tego wędzarnię. Mięso lub kiełbasę można przechowywać

Zylc

Zylc   Surowce i przyprawy: - polędwica wieprzowa wraz z mięśniami żebrowymi ok 10-14 kg w zależności od wielkości półtuszy - mięso wieprzowe kl II 1,0-1,5 kg - pieprz naturalny - czosnek granulowany - kolendra mielona - majeranek - sól Przyprawy w ilościach do smaku konsumentów. Elemen

Parówki dla dzieci

Parówki dla dzieci wieprzowo-wołowe Jak wiadomo parówki dostępne w sklepach są marnej jakości, a często występują w jadłospisie naszych milusińskich. Przedstawione parówki są wyrobem bez porównania lepszym i zdrowszym od wyrobów sprzedawanych pod nazwą parówki. Parówki te, to rodzaj drobno rozdrob

Wilk - maszynka do mięsa

Wilk - maszynka do mięsa 65279 To podstawowy sprzęt potrzebny, a nawet niezbędny w domowej produkcji. Służy on do rozdrabniania mięsa, ale może też posłużyć do napełniania osłonek przy produkcji kiełbas, jednak jest to dość kłopotliwe w stosunku do nadziewarki. Jednak jak się nie ma nadziewarki

Szynka ala serrano

Szynka a la serrano Hiszpania Dostałem przepis na szynkę serrano robioną na wsi hiszpańskiej od szwagierki, która tam mieszka. WIELKI dzięki Aga. Zobaczymy co z tego będzie. To jest wyzwanie nie lada. Okres produkcji to ok 10-18 miesięcy w zależności od wagi. Niestety u nas klimat nie ten i świ

Ciabatta beny

Ciabatta beny 8211 4 szt. Namiastka tradycyjnego włoskiego pieczywa w polskim wykonaniu. Składniki: - 1 kg mąki pszennej , - 4 łyżeczki drożdży instant, - 2 łyżeczki soli, - 5 łyżek oliwy z oliwek - ok. 550- 570 ml letniej wody Sposób wykonania: W przeddzień planowanego pieczenia chleb

Adżika

Adżika - pikantna pasta pomidorowa Pasta świetnie nadaje się do mięs, ryb, zapiekanego pieczywa, podawanych zarówno na zimno jak i na gorąco.   Składniki: - 1 kg cebuli, - 1 kg jabłek, - 1 kg marchwi, - 1 kg papryki czerwonej słodkiej, - 5 kg mięsistych pomidorów np. odmiana Lima , - 20

Chleb z żurkiem

Chleb z żurkiem Składniki: -0,5 kg mąki pszennej, - 50 g drożdży świeżych, - 250 g mąki żytniej, - 2 łyżeczki soli, - 2 łyżeczki cukru, - 250 g żurku najlepiej domowego, ale może też być z butelki , - ok. 350 ml letniej wody ilość zależna od gęstości żurku, wilgotności mąki 8230 , - 4 łyżki ol

Moja masarnia

Moja masarnia ad. 2009 I nspiracją do moich poczynań była lektura forum www.wędlinydomowe.pl Podziękowania dla wszystkich, którzy się do tego przyczynili swoimi postami. Motorem do działania było zdrowie dzieci oraz żona, która miała już dość ciągłego sprzątania kuchni po każdej produkcji wędlin

Kabanosy z dziczyzną

Kabanosy z dziczyzną 65279 Kabanosy, albo kiełbasa cienka z dziczyzną. Ponieważ kabanos to kiełbasa wyłącznie wieprzowa, ale zrobiłem w oparciu o recepturę z przepisów wewnętrznych nr 16. Z lewej w jelicie baranim z prawej w osłonce kolagenowej.    Składnik: - mięso z dzika kl I 3kg czysta

Szuba

Śledź pod pierzynką inaczej warstwa śledziowa zwana też szubą 65279   Zazwyczaj potrwa ta przygotowywana jest w sposób tradycyjny, tzn.: w szklanej salaterce warstwami układane są warzywa, jajka i śledź. Poszczególne warstwy przekładane są sosem majonezowym. Rosjanki jednak często przygotowuj

Milky Way z leśniczówki Bożeny

Milky Way z leśniczówki Bożeny CIASTO NA BISZKOPT  6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao dałam 2,5 łyżki Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę wym

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami na formę okrągłą o średnicy 24 lub 26 cm   Ciasto drożdżowe: Zaczyn: - 150 ml mleka - 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych preferuję świeże - 1 łyżeczka cukru - ok. 180 g mąki Ciasto właściwe: - cały zaczyn - 1 jajko - 2 łyżki. łyżki o

Łosoś pogrzebany w soli

Łosoś pogrzebany w soli   Składniki: 8226 1 kg środkowej części wyfiletowanego łososia świeżego lub mrożonego   8226 ok. 3 łyżeczki ziaren białego pieprzu lekko rozkisnąć , 8226 100 ml soli morskiej grubej lub kamiennej niejodowanej , 8226 50 ml cukru, 8226 2 duże pęczki świeżeg

Salceson domowy

Salceson domowy   Salceson powstał podczas rozbioru półtusz wieprzowych, czyli z tego co mamy przy świniobiciu. Ponadto zagospodarowujemy kości z resztakmi mięsa. Wyrób nie jest trudny, ale praco i energo chłonny.   Składniki: - nóżki wieprzowe, - golonki wieprzowe, - podgardle, - skórki,

Filety w zalewie imbirowej Rosja

Filety w zalewie imbirowej Rosja Wielu osobom przeszkadza specyficzny zapach niektórych ryb. Mówi się, że oddają mułem. Rosyjskie gospodynie maja na to swój sposób, tzn.: marynuję filety w imbirze SKŁADNIKI: - 2 filety rybne np.: ze szczupaka ok. 150 g każdy - 0,5 cytryny - 50 ml sosu soj

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Rolada ze szpinakiem Przepis dostałam od mojej koleżanki Beaty, która testowała go wielokrotnie. Beatko dzięki : Za jej przykładem postanowiłam go wypróbować i nie żałuję.  Danie świetne na imprezkę, ale tez jako zwykła przekąska dla domowników zamiast np. zwykłej kanapki.   Składniki: Szpin

Szynka wieprzowa tylna, gotowana

Szynka wieprzowa tylna, gotowana Składniki: - mięsień tylnej szynki: myszka, kulka, skrzydło, - peklosól - szpagat, ja użyłem siatki Wycięte mięśnie szynki wieprzowej peklujemy na mokro z nastrzykiem solanką ok. 7 w stosunku do masy szynki. Następnie szynki zalewa się solanką. Ja robię wg. tabeli

Kiełbasa grillowo-ogniskowa

Kiełbasa grillowo-ogniskowa - mocno rozdrobniona wędzona lub parzona   Wędzona i parzona   Tylko parzona Składniki: - 2kg wieprzowiny I kl. - 7kg wieprzowiny II kl. tłustej - 1kg wołowiny kl. II tzw. gulaszowej, - pieprz naturalny 2,0g kg, - sól 20-22g kg, - czosnek 2 główki, - majeran

Kolejne fazy budowy wędzareczki Gienka

Kolejne fazy budowy wędzareczki Gienka   Moja stara wedzarka już rozwalona 65279   Fundament pod nową budowę poszerzony po rozmowie z P.Andyandy 65279   Wybudowane palenisko i podstawa pod komorę średnica rury 20cm strop 10cm szpilki 30cm wym paleniska zew 92cm x 92cm oraz wewnątrz 65c

Budujemy własną wędzarnię - część IV

Budujemy własną wędzarnię - część IV 65279   OPAŁ DO WĘDZARNI 8211 DREWNO Kolor wędzonek uzyskujemy w zależności od sposobu wędzenia - opalania. Jednak kolor nie równa się smakowi. Poszukiwanie charakterystycznego smaku i tego odpowiedniego dla podniebienia uzależniony jest od wielu czynni

Mięso w cieście

Mięso w cieście   Składniki: 183          1 średniej wielkości filet z indyka, 183          1 arkusz ciasta francuskiego zrobiony według własnego sprawdzonego przepisu lub kupiony gotowy 183          Pikantny sos pomidorowy ja używam adżiki 8211 sos pomidorowy bardzo gęsty o duże

Krupnioki

Krupnioki   Składniki: - mięso i maski z głów wieprzowych 2kg, ja użyłem całej głowy, - wątroba wieprzowa 0,5kg, - płuca wieprzowe 1,5kg, - skórki wieprzowe 0,5kg, - podgardle wieprzowe 0,5kg, - skwarki 0,5kg, - tłuszcz 1kg, ja dałem zamiast tłuszczu okrawki z rozbioru półtuszy, - krew 2l

Kiełbasa szynkowa drobiowa z koguta

Kiełbasa szynkowa drobiowa z koguta 65279   Składniki: - pierś koguta 4kg można zastąpić inną drobiową - mięso ścięgniste z koguta 1kg, - mięso wieprzowe kl. III 1kg, - peklosól i sol 18g kg, - pieprz naturalny 1g kg, - kolendra mielona 0,2g kg, - gałka muszkatołowa 0,2g kg, - osłonka

Kindziuk z dzika

Kindziuk z dzika Tak wygląda 26.12.2010r.   Jest to relacja z procesu produkcji kindziuka. Kindziuk jest wędliną dojrzewającą wymagającą dużo czasu ok. 3-5 miesięcy . Dlatego postanowiłem zamieści foto relację, która będzie obrazowała na bieżąco etapy produkcji. Składniki do wykonania: - I z

Rolada lazdijajska

Rolada lazdijajska Jest to produkt pochodzenia Litewskiego i jest dość twarda za to smak ma słonawy o niezwykłym aromacie przypraw. W połowie XX wieku golonkę wędzono i przechowywano, by w czasie by w czasie robót letnich przygo0towywać na niej zupy, lecz mięso szybko się psuło. Aby poradzić sobie

Kurczak po cygańsku z ziemniakami po mumbajsku

Kurczak po cygańsku i ziemniaki po mumbajsku Przepis ze strony mniam-mniam.blog.pl I. Ziemniaki: Kilka dużych ziemniaków 2 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka chili w proszku sóldo samku 2 łyżk

Kibiny -kibinaj

Kibiny -kibinaj Litwa Kibinaj to pierożki pieczone z kruchego ciasta z nadzieniem z mięsa. Podaje się je do barszczu, ale dobrze smakują i bez niego. Przepis na ok 30szt Ciasto: - 0,5 kg mąki - 250 g masła - 2 jaja - 200 g śmietany ekologicznej - 25 g drożdży - 100 g ciepłego ale nie g

Chleb na gorąco z serem oryg. Kepta duona

Chleb na gorąco z serem oryg. Kepta duona Jest to oryginalna potrawa Litewska, przekąska do piwa. Składniki: - chleb żytni, ciemny, najlepiej z kminkiem z mąki pełnoziarnistej - 1 szt - majonez 4 czubate łyżki - ser np typu Mozzarella lub inny żółty dobrze ciągnący się na ciepło - ok. 20dkg

Konserwa słoikowa

Konserwa słoikowa  Stary sprawdzona metoda na przysmaki ze słoika stosowana przez nasze babki. Składniki: - karkówka tłusta + ja dodałem okrawki z wykrajanych szynek, - peklosól 15-17g kg, - przyprawa typu warzywko , ale własnej roboty bez wzmacniaczy, - pieprz czarny, mielony lub w ziarnach

Sernik Złota Rosa

Sernik Złota rosa Bardzo delikatny w smaku i strukturze nie jest zbity , a przy tym lekki, aromatyczny i niezbyt pracochłonny. Składniki: spód placek : 30 dkg mąki pszennej, 10 dkg cukru, 2 żółtka + 1 całe jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dkg margaryny lub masła , 1 łyżka

KIEŁBASA SZLACHTY - 1665r.

KIEŁBASA SZLACHTY   Zrobiona w oparciu o przepis kol. Szczepana. Ponoć przepis pochodzi z 1665r składniki: -mięso kl. I z łopatki lub szynki wieprzowej 5 kg -sól morska 18 g kg -pieprz -bazylia -oregano -1 jajko -czosnek świeży  kilka ząbków -miód 2-3 łyżki -woda ok. 0,2l - kątnica wie

Kiełbasa szynkowa parzona

Kiełbasa szynkowa - parzona Składniki i surowce: - mięso wieprorzwe I kl. 8,5kg - mięso wieprzowe IIIkl. 1,5kg ścięgniste - osłonki białkowe wg. normy to 100-120mm - peklosól 20 g kg - pieprz 1,0 g kg - cukier 2,0 g kg - gałka muszkatołowa 0,1 g kg - kolendra 0,1 g kg   Mięso kl. I po

Chleby Tomka

Chlebki Tomka   Bochen Pszenny Składniki: - 400g białego zakwasu pszennego 166 hydracji 100g mąki, 166ml wody - 260g wody temp. 28C - 85g mleka skondensowanego niesłodzonego - 730g białej pszennej maki chlebowej - 17g soli Wszystkie składniki oprócz soli włożyć do miski i dobrze wymie

Sadło

Sadło Rozkładam płat sadła, okrawam go do ładnego prostokąta, ewentualne nazbyt okrwawione kawałki usuwam na bok wykorzystuje do smażenia , okrawki zostawiam na razie, rozkładam na płacie posiekany czosnek i przy prawy, konfiguracja dowolna, ale najlepiej zioła i lub papryka. Przykładowo kiedy

Przysmak z uszu

Przysmak z uszu Wyrób sprowokowany wpisem na blogu. Mój prototyp. Mam nadziej, że przypadnie Wam do gustu.   Składniki: - uszy wieprzowe - żelatyna - liście laurowe - czosnek granulowany - sos sojowy - liście laurowe - pieprz kolorowy ziarna - woda - sól w zależności od źródła uszu Potrzebny te

Kiełbasa myśliwska z dzika

Kiełbasa myśłiwska z dzika - podsuszana   Składniki: - mięso z dzika I 40 - mięso z dzika II 50 - mięso z jelenia II 10 - jałowiec 1g kg - czosnek główka 1g kg - peklosól 17g kg - pieprz 1,2 g kg - cukier 2g kg - jelita 28mm   Mięso pokroić w kostkę i zapeklowac na sucho. Czas peklo

Kiełbasa a

Kiełbasa a la krakowska z dziczyzny parzona   Składniki: - mięso z dzika I 6,5kg - mięso z dzika II 1,5kg - mięso z dzika III 0,5kg - mięso z jelenia II 0,5kg - tłuszcz z dzika 1kg - pieprz 1,5g kg - gałka muszkatołowa 0,3g kg - czosnek 0,7g kg - jałowiec 1g kg - osłonki białkowe fi 65m

Zupa juśnik

Juśnik Regionalna zupa z terenów suwalszczyzny. Zdrowa i sycąca potrawa. Bardzo smaczna i specyficzna. Przepis oryginalny: Jest to zupa, którą gotowało się przy okazji świniobicia. Do garka z wodą dodać kawałki mięsa wieprzowego, serce, kawałki wątroby, korzeń pietruszki, marchew, cebulę całą

Kiełbasa ala krakowska z koguta

Kiełbasa a la krakowska z koguta składniki: - mięso z piersi koguta 6,5kg, - mięso z ud koguta z tłuszczem 1,5kg, - mięso ścięgniste z koguta, błony, 1kg - słonina wieprzowa 1kg - osłonki białkowe lub fibrusowe kal. 60-70mm - peklosól 17g kg, - pieprz naturalny mielony 1,5g kg - gałka musz

Rozbiór drobiu

  Rozbiór drobiu Wykonany na podstawie koguta z zagrodowego systemu chodowli, czyli prawdziwego wiejskiego. Mięsko z rozbioru nadaje sie do przerobienia na mielone, kiełbasy, wędzenia a korpus, kości i podroby na rosół. Kogu doś pokaźnej wagi:   Kładziemy koguta na plecach nogami do siebie i

Kiełbasa czosnkowa

Kiełbasa czosnkowa nr 16   Składniki: - wieprzowina kl. I 2,5kg, - wieprzowina kl. II 1 kg, - wołowina kl. II 0,5kg, - tłuszcz drobny twardy 1kg, - peklosól 17-20g kg, - sól 17-20g kg, - pieprz naturalny 2g kg, - czosnek 2-3g kg w zależności od upodobań, - kolendra 0,5g kg, - papryka sł

Szynka piwna

Szynka piwna Składniki: Masa wypełniająca: - wołowina IIkl. 0,6kg, - wieprzowina IIkl. 0,6kg, - słonina 0,45kg, - podgardle 0,45kg, - lód 0,2l - peklosól 18g kg, - sól 18g kg, - pieprz biały mielony 2g kg, - kwiat muszkatołowy 1,5g kg, - kolendra 0,5g kg, - słodka papryka 0,5g kg, - i

Wątróbka z jelenia

Wątróbka z jelenia   Składniki: - wątróbka z jelenia- świeża - cebula - papryka czerwona - smalec - mąka pszenna - majeranek - pieprz - sól Świeżą wątrobę zalać mlekiem i odstawić na 4h do lodówki. Następnie sparzyć gorącą wodą i zdjęć błony, a następnie pokroić na plastry.  Cebulę obra

Komin Litwa

Komin   Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne. 1. Syrop: 0,5 kostki margaryny, 0,75 szklanki cukru, 1 łyżka gęstej śmietany, 3 łyżki miodu, 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki wrzucamy do garnka miód i śmietanę na końcu i wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. P

Kiełbasa palcówka

Kiełbasa palcówka Palcówka to tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Była wyrabiana w domach bez użycia maszynek do mielenia mięsa i nadziewarek. Czasem mówi się że jest to kiełbasa biednych, ponieważ nie była wędzona i robiona była z okrawków wieprzowiny.

Mój chleb na zakwasie

Mój chleb na zakwasie Przepis wymyśliłam sobie 8230 Jest to to chlebek, który był konsumowany w Lipowej Dolinie podczas I kursu z dziczyzny SDM   Składniki: -250 g aktywnego zakwasu żytniego, - 250 g mąki żytniej chlebowej, - 250 g mąki pszennej chlebowej, -150 g serka naturalnego serek

Kiełbasa Chłopska

Kiełbasa Chłopska   Składniki: - karkówka wieprzowa 8kg  - boczek wieprzowy 2 kg       Przyprawy: - pieprz 7g - majeranek 6g - czosnek 15 ząbków - cukier puder 2 łyżeczki Kiełbasa wykonana w oparciu o przepis: http: www.wedlinydomowe.pl articles.php?id 1134   Sposób wykonania: Kark

Salceson z dziczyzną

Salceson z dziczyzną   Składniki: - ośrodek z dzika, - ośrodek z jelenia, - golonki wieprzowe 2 szt, - skórki wieprzowe ok 1kg - ozory wieprzowe 4szt, - ścinki mięsa z dzika i jelenia ok 1kg. - pieprz 1,5g kg, - majeranek wg. smaku, - czosnek wg. smaku, - jałowiec 0,5g kg, - kolendra 0

Krupnik

Krupnik  Przedwojenny przepis uzyskałam go niegdyś od bardzo starego i zasłużonego człowieka, żołnierza AK, z którym miałam niewątpliwą przyjemność pracować przez kilka lat 8211 niestety ŚP Składniki : - 1 l wody, - 10-15 szt. goździków, -1 szt. gałka muszkatołowa pokrojona w ósemkę -

Kiełbasa krajana z dzika

Kiełbasa krajana z dzika 65279 Krajana to ta z prawej, czyli gruba. Surowce i przyprawy: - szynka z dzika kl. I - 9kg, - ścięgniste z dzika - 1 kg, - peklosól 8211 17g kg - pieprz naturalny - 1,2g kg  - cukier 1,5g kg, - gałka muszkatołowa 0,5g kg - osłonki białkowe fi 65mm   Mię

Pasztet z dzika

Pasztet z dzika   Składniki: - 1kg okrawki mięsa z dzika tzw. gulaszowe czyli II kl, - 0,5kg kg podgardla z dzika, - 0,5 fileta z indyka, - pół wątroby z dzika, - 4 marchewki średniej wielkości, - 2 szt selera, - listek laurowy i ziele angielski do gotowania - 0,5g kg gałki muszkatołowej,

Rodzynkowiec halusi

RODZYNKOWIEC halusi Biszkopt Składniki: 5 jaj 190 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyzki maki pszennej 1 szkl cukru 1 mały p.d.p 2 łyżki kakao Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i kakao. Do piany wsypać mąkę, proszek do pieczenia

Chleb żytni na piwie

Składniki na 1 bochenek: - 330 ml zakwasu żytniego aktywnego - 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej - 3 4 szklanki mąki żytniej chlebowej - 1 łyżeczka soli - 350 ml piwa - 2 łyżki oleju - 2 łyżki melasy   Do dużej miski wlać zakwas, wsypać obie mąki i sól. P

Domowa pizza Calzone

Domowa pizza Calzone   Składniki: Ciasto: - 2 1 2 szklanki mąki pszennej, - 1 duże jajko, - 3 4 szklanki ciepłego mleka, - 1 4 szklanki wody, - 2 i 1 2 łyżeczki drożdży, - 1 łyżeczka cukru, - 1 łyżeczki soli, - 3 łyżki oliwy z oliwek   Farsz: - 12 dużych pieczarek - czerwona papryka, - 2

Kiełbasa podwawelska II

Kiełbasa podwawelska II Surowce: - wieprzowina kl. II średnio tłusta z zawartością 40 tłuszczu - peklosól 17g kg - pieprz naturalny 1,2g kg - cukier 0,1g kg - czosnek świeży 1-2g kg - jelita kal 32-36mm Wieprzowina kl. II kroimy na kawałki o boku ok. 4cm i peklujemy 48h na sucho. Następn

Karkówka rolowana z papryką

Karkówka rolowana z papryką 65279 Składniki: karkówka wieprzowa 8211 1-1,5 kg papryka czerwona i żółta kilka szt. Ilość zależy od wielkości karkówki , sól i pieprz do smaku , ostry sos pomidorowy np.: rosyjska adżyka PRZYGOTOWANIE: Paprykę podpiec na grillu do uzyskania ciemnej

Tuszonka beiota

Tuszonka beiota Jest to mój przepis na wieprzowinę, który nie wiem skąd znam, a robiłem go jak miałem ok 8-10 lat i postanowiłem go sobie przypomnieć i zapisac.   Składniki: - wieprzowina gulaszowa, - smalec, - woda, - papryka słodka, - pieprz ziołowy, - kostka rosołowa kiedyś była, teraz

Kiełbasa z dzika

Kiełbasa z dzika 65279 zimowa   Składniki: - mięso kl. I z dzika 3kg, - mięso kl. II z dzika 6kg, - mięso kl III z dzika 1 kg, - pieprz 1g kg, - majeranek 1g kg, - jałowiec 1g kg, - czosnek 2-3 ząbki na kg, - jelita wieprzowe Jeśli dzika jest bardzo tłusty i mało będzie mięsa kl I to m

Kiełbasa z koguta

Kiełbasa z koguta 65279 To ta z lewej. Z prawej kiełbasa z koguta hotdog! Kiełbasa wykonana z koguta wiejskiego.   Składniki: - mięso z piersi koguta1kg, - mięso IIkl z podudzi koguta 2kg, - mięso III kl. z koguta 1kg, - skóra z koguta ok. 0,5kg, - boczek wieprzowy 0,5kg, - peklosól 17

Flaczki z jelenia

Flaczki z jelenia   Składniki: - żołądek jelenia, - pieprz, - sól, - majeranek, -ziele angielskie, - włoszczyzna.   Żołądek po wypróżnieniu i umyciu należy pociąć na pasy ok 10cm szerokości. Zagotować w garnku wodę i każdy pasek zanurzamy w wodzie na kilka sekund do 4 max. Jeśli będzie z

Znalezione blogi:

Moja przygoda z domowym masarstwem i nie tylko...

Miejsca:

Tłuszcz (9)
Zalewo (7)
Warta (5)
Wielgie (2)
Marki (2)
Cegłów (2)
Żary (1)
Ząbki (1)
Zakopane (1)
Wilków (1)

Firmy:

RUCH (2)
Allegro (2)
Zelmer (1)
Tesco (1)