Wszystko o:

ubijanie białek

Jak ubijać białko na pianę

Pianę z białka najlepiej jest ubijać ręcznie. Trwa to dłużej niż przy pomocy miksera, ale ręczna robota jest skuteczniejsza - piana jest sztywniejsza. Potrafi nawet przez chwile zachować nadany jej kształt. Pianę szybciej ubijesz, gdy do białka dodasz szczypte soli.

Ombre rose cake tort w róże

 szklanki mąki pszennej 3 4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 189 szklanki cukru odrobina różowego barwnika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nie przerywając miksowania dosypywać stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka

Tort Pina Colada ombre petal cake

ananasowych 170 ml śmietany kremówki Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypać cukier i dalej miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo żółtka. Do białek przesiać oba rodzaje mąki i delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszać, by całość dobrze się ze sobą połączyła

Stella malinowo-orzechowa

raczej na specjalne okazje, ale przy dobrej organizacji każdy da sobie radę : Składniki na formę o średnicy 26 cm Biszkopt piemoncki 120 g białek 4 sztuki 100 g cukru 100 g zmielonych orzechów laskowych 15 g skrobi kukurydzianej mazeiny Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę

Ciasto z bezami i borówkami

.......................................................................................................... Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Białka z solą.................................................... Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy. Białka i cukier

Muffinki Mikołajkowe

piankę: 3 duże białka 1 i 3 4 szklanki cukru 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu np. z wanilii, z migdałów , można pominąć 65279 1 4 szklanki wody     Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę końcówkami do ubijania białek . W garnuszku

Na słodki rok 8211 lutowym jubilatom

śmietaną łączyć po dwie bezy. Jeżeli pianę przyrządzamy w mikserze, dobrze się ubije, gdy białka najpierw rozkłócimy na małych obrotach, po chwili je zwiększymy i dodamy szczyptę soli, a dopiero na końcu, przy obrotach najwyższych, po trochu, porcję cukru. Podobnie ubijamy śmietanę, choć bez porcyjki soli

Ciasto czekoladowe z białym musem

Warunkiem udanego musu jest ubicie śmietanki na bardzo sztywną pianę. Przed ubijaniem musi być ona bardzo zimna. Masa czekoladowa w momencie łączenia z pianą powinna być już przestudzona, ale nie całkiem zimna. Zamiast śmietanki można użyć białek, dokładnie tak jak w serniku z musem. Deser nie jest

Makaroniki część 1.

24 do 72 godzin. Nigdy tego nie robiłam, bo trochę przerażają mnie białka, które tak długo stoją. Przesiej migdały i cukier puder, po czym połącz je dokładnie. Im drobniej przesiane tym bardziej gładkie makaroniki otrzymasz. Przed Wami najtrudniejsza część ubijanie białek. W dużej misce ubij

Tort- Tęczowe Bóstwo!

 To był naprawdę cudowny tort. Jest nieco pracochłonny ale się opłacało. Ciasto kokosowe 5 białek 2 3 szklanki cukru 200 g kokosu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać

Lekkie Ciasto Ananasowo-Kokosowe

. mąki ziemniaczanej szczypta soli Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160-170 stopni z termoobiegiem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki i mieszamy. Białka jaj wbijamy do misy miksera, żółtka zostawiamy na talerzyku. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, w trakcie

Francuski szef kuchni Julia Child

ubijaczki albo elektrycznego miksera, przez moment z umiarkowaną prędkością ubijaj białka. Gdy tylko pojawi się piana, dodaj kamień winny oraz sól i ubijaj dalej z dużą szybkością, aż zobaczysz na pianie miękkie wypukłości. Posyp cukrem i ubijaj aż do pojawienia się sztywnych, stożkowatych wierzchołków z

Szlachetne danie z kuchni francuskiej

nie tak, aby efektownie wystawał. Ponadto: nie dodałam maggi do masy co za pomysł! , tylko wzięłam startą gałkę muszkatołową i cayenne . Warto zwrócić uwagę za ogólne zasady ubijania piany z białek , bo ona dla potrawy jest ważna. Pianę ubijamy w naczyniu bardzo czystym, bez śladu tłuszczu, białka

Sernik z rosą

. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.   Przygotowanie- masa serowa:  Twaróg mielimy trzykrotnie maszynką o drobnych oczkach. Do twarogu dodajemy mleko i dokładnie miksujemy blenderem. Ciągle ubijając dodajemy partiami cukier, cukier

Ptasie mleczko

: Tortownicę o średnicy 18 cm dokładnie smarujemy masłem dno i boki .  Do garnka wsypujemy 150 g cukru i zalewamy wodą tak, aby przykryła cukier.  Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy z 50 g cukru i ziarnkami wyłuskanymi z laski wanilii.  Białka mają tylko zacząć się pienić. Żelatynę zalewamy w

Lekkie ciasto bez pieczenia z galaretką

warstwy będziemy wylewać na folię aluminiową od strony błyszczącej inaczej ciasto się przyklei do folii, którą trudno będzie usunąć . Żelatynę rozpuszczamy w 2 szkl. bardzo ciepłej wody, a następnie rozdzielamy na 3 równe porcje.   Pierwsza warstwa - kakaowa:   Ubijamy pianę z 3 białek. Pod koniec

Majonez na białkach

      Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Białka, sól, sok z cytryny, musztardę i pieprz ubijamy na najniższych obrotach miksera ja robiłam to ręcznie, ponieważ dla KA było za mało składników .  Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodajemy niewielkim strumieniem oliwę.  Cały

Ciasto czekoladowe z białym musem.

8226 kakao do posypania Przygotowanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno wysokiej tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem. Białka ubić na sztywną pianę : najpierw ubijamy białka na

Bezy cytrynowe

,najlepiej przetrzeć wcześniej przed ubijaniem białek misę i pozostałe  przybory wacikiem nasączonym octem doskonale usuwa resztki tłuszczu 3 Do białek nie może dostać się nawet odrobina wody lub żółtka jaja,jeżeli tak się stanie białka nie ubiją się tak jak powinny. 4 Pieczenie a może powinnam napisać suszenie

Bezy z bitą śmietaną i owocami

aguayamanto   Dobrze schłodzone białka ubijamy mikserem niemal na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy partiamy cukier i cukier waniliowy , a następnie ocet i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy dokładnie jeszcze około 5 minut, tj. do chwili aż białka będą błyszczące i tak sztywne, że ciężko będzie nam je ubijać

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

migdałowy do ciast i ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łączymy pianę z białek z masą. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę i równo rozsmarowujemy. Pieczemy około 35-40 minut - do suchego patyczka. Polewa: Chwilę przed końcem pieczenia ciasta, jedno jajko

Sernik z rosą puszysty i lekki jak mgiełka

naczynia. Dodajemy cukier, mleko, olej budyń i 2 jajka. Oddzielamy żółtka od białek pozostałych 4 jajek i dodajemy żółtka do masy. Białka przelewamy do białek pozostałych po kruchym cieście i ponownie wkładamy do lodówki. Następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem około 5-10 min. Naczynie proponuję

Torcik bezowy :-

tylko mi nieziemsko :- .  Deser jest wart uwagi, oczaruje nie jednego smakosza , pozdrawiam serdecznie Justyna :- . Przepis na bezy zaczerpnęłam z tej strony klik klik , cytuję za autorką.   Składniki na bezy: 1 2 szklanki białek 1 szklanka cukru zwykłego Białka wlej do dużej metalowej

Tort bakaliowy

: - 1 puszka brzoskwiń - 1 puszka ananasów   Wykonanie:   Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i

Czekoladowy krem mascarpone z truskawkami

: 600g truskawek sok z 1 limonki 50 g cukru pudru świeża mięta do dekoracji Etapy przygotowania 1 Namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty żelatynę do ciemnego kremu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka

Czekoladowy tort

szkl mąki pszennej Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet, olej i proszek do pieczenia. Utworzy nam się taka pianka z żółtek. W osobnej misce ubijamy białka z cukrem. Gdy białka będą sztywne dodajemy piankę z żółtek, miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i

Tort malinowy z kremem z białej czekolady

łyżki soku z cytryny dodatkowo 189 szklanki musu z malin 65279 65279 Przygotowanie: biszkopt Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać partiami cukier nadal ubijając. Do piany kolejno dodawać żółtka i barwnik dalej miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i

Makaroniki czekoladowe

przekładać kremem i podawać.   Krem maślany: 100gr cukru 2 duże białka jajek 180gr masła w temperaturze pokojowej 1 4 do1 2 łyżeczki cynamonu 1 8 łyżeczki gałki muszkatołowej Białka i cukier włóż do miski i ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą.  Ubijaj cały czas nad parą, aż masa będzie ciepła w dotyku, przez

Ciasto pastelowe

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,20 kg jabłek 2 galaretki w kolorze pomarańczowym 1 łyżka masła na bitą śmietanę: 500 ml śmietany 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka w kolorze zielonym   Przygotowanie biszkoptu: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania

Ciasto orzechowe na waflu

pieczenia   Masa: 25 dkg masła 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 szkl mleka 1 szkl cukru pudru 1 cukier waniliowy   Dodatkowo: 4 suche wafle 1 szkl powidła śliwkowego 2 czekolady roztopione   Wykonanie: Ciato orzechowe: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy po

Torcik truskawkowy anyżowo - kardamonowy z ajerkoniakiem

cukru pudru Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier i cukier waniliowy ciągle ubijając. Gdy piana będzie idealnie biała i szklista kończymy ubijać. Mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito. Dodajemy na zmianę z majonezem po trochu do piany

Ciasto Biedronka z bitą śmietaną, owocami i galaretką

białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy po trochu cukier. Kiedy białka utworzą puszystą, zwartą pianę, dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Na końcu ostrożnie i delikatnie wsypujemy przesiane mąki i mieszamy dokładnie. Ja

Tort czekoladowo malinowy

:   Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków

Tarta z rabarbarem i bezą włoską

8211 Tomek Deker. W tym przepisie ważna jest synchronizacja. Musicie jednocześnie gotować syrop i ubijać pianę z białek. W garnku gotujecie wodę z cukrem. Syrop musi osiągnąć temperaturę 121 stopni. Jak to sprawdzić? Syrop będzie bulgotał, lekko zmieni kolor na karmelowy, wyciągnijcie łyżką kroplę

Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami

okrągłe 2 żółtka 2 białka szczypta soli 70g cukru 250g mascarpone 125g białej czekolady 350g truskawek, pokrojonych na plasterki Wykonanie: Białka ubijać ze szczyptą soli w dużej misce. W trakcie dodać połowę cukru 35g i dalej ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Ubite białka przełożyć do małej

Ladyfingers

dodawać cukier jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz i ubijać ja ubijam dalej przystawką do ubijania białek . Dodać żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsypywać powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą

Szampański tort czekoladowo-pomarańczowy

Torciki to moja specjalność : Uwielbiam swoją osiemnastkę* dzięki której gotowe torty są wysokie, ale i słodko malutkie. Tym razem mam dla Was propozycję z procentami, do tego owoce cytrusowe oraz gorzka czekolada. Ciasto nie jest typowo biszkoptowe, a na dużej ilości białek i z masłem. Taka

Pavlova

nie wychodzą. Moim zdaniem kluczem do udanej bezy jest sposób ubicia białek. Trzeba je cierpliwie ubijać 65279 do chwili, aż będą bardzo sztywne i mocno błyszczące. Moje białka pod koniec ubijania były tak sztywne, że ciężko mi było wyjąć 65279 z nich rózgę robota. 65279   Pamiętajcie też o soku

ubijanie białek

wyżywałam się w niedzielę kulinarnie i popełniłam bezy. for the first time P potrzebujemy 4 białka i 230 g ! cukru pudru. potem ubijamy  białka dodając po jednej łyżce cukru. ubijamy i ubijamy i ubijamy i ubijamy i ubijamy i ubijamy i....kiedy piana będzie już sztywna formujemy bezy na blasze

Jabłkowe cupcakes ze szwajcarskim bezowym kremem maślanym

jabłka. Konsystencja ciasta będzie bardziej luźna. Wykładać ciasto do papilotek.  Piec w 175 stopniach przez 20-30 minut do suchego patyczka . Wystudzić na kratce. Przygotowanie kremu *Białka należy ubijać w kąpieli wodnej. Ja mogłam umieścić białka w misie robota kuchennego, która jest odporna na

Walentynkowe Ptasie Mleczko

żaroodpornej formy do zapiekania .  Cukier waniliowy wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby przykryła cukier . Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy  tak by tylko zaczęły się pienić. Żelatynę zalewamy w drugim rondelku odrobiną wody i delikatnie podgrzewamy nie gotujemy ! , można

Sernik z musem czekoladowym

. Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była

Maślany tort kawowy

przesiać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać, na przemian przesianą mąkę i mleko, w trzech turach, mieszając tylko do połączenia się składników. Dodać ekstrakt z wanilii. Do białek wsypać sól i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier puder i dalej ubijać do momentu

Rajski Puszek

lub na serku homogenizowanym - jeszcze gorzej. Są takie na mleku skondensowanym. Już lepiej, jednak nadal totalnie nie to - brak tu całkowicie tej delikatnej, piankowej struktury. A ją zapewnić mogą jedynie ubite białka . Wiedziałam więc, że na nich oprę swój przepis. Jednak popularny przepis z

Ciasteczka mocno orzechowe

wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 170°C ok. 20-25 min. Studzić na kratce. Lukier: Białka oddzielić od żółtek z jedniodniowym wyprzedzeniem. Przykryć białka folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem białko

Happy Birthday to me :

następnie dokładnie mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sobie również pod ręką odmierzony cukier. 4. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na  średnich obrotach na sztywną pianę, która trzyma się dna miski. Następnie dodajemy po trochu cukier i nadal miksujemy. Gdy cały cukier połączymy z białkami

Financiers

. Mieszając stopniowo dodawać białka białek nie ubijać lub ubić lekko za pomocą widelca . Gdy powstanie jednolita masa, wlać przestudzone masło. Najlepiej zrobić to przez sitko, tak aby nie dostały się do niego powstałe okruszki . Dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do foremek. Na wierzchu, lekko dociskając

Szarlotka z bezą

zaczyna się powoli gotować, miseczkę z białkami, szczyptą soli, przekładam na ganek i zaczynam ubijanie mikserem, nad powstającą parą. W między czasie stopniowo dosypuję cukier. Ubite białka maja cudowną konsystencję, przypominającą lody na ciepło. Lekko podpieczone ciasto mowa o górnej warstwie

Tort Marzeny - nie dla kierowców

, 1 mleczna czekolada, 2-3 łyżki kakao, spirytus. nasączenie - dość mocna herbata dosłodzona do smaku, z cytryną i spirytusem Przygotowanie 1.białka ubijam mikserem na dość sztywną pianę, dodaję cukier - ubijam mikserem dalej, dodaję zółtka i dalej mikserem. 2.do piany z białek, żółtek i

Tort truskawkowo - czekoladowy z mascarpone

kartoflanej 3 łyżki wody 189 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem kryształem, pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Podczas ubijania dodajemy po łyżce wody. Dodajemy

BEZA PAVLOVA

1. Białka ubijamy na średnich obrotach.   2.  Kiedy osiągną mniej więcej taki stan: 65279 65279 65279 dodajemy stopniowo cukier, wciąż ubijając. 3. Gdy piana będzie gładka i błyszcząca:   oraz po przechyleniu naczynia nie będzie z niego wypadać:   oznacza to, że osiągnęła odpowiedni

Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

piekarniku. 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 Masa serowa : Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej .  65279 65279 Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała

Tort serowo - truskawkowy

w piekarniku nagrzanym do 160 186 C przez 25 minut . Studzimy w piekarniku. 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 Masa serowa : Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej .  65279

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

30 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym Polewa: 150 g masła 1 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku Etapy przygotowania 1 Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na koniec ubijania dodajemy

Tort śmietanowo-owocowy z mascarpone

65279 Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Oddzielić żółtka od białekBiałka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier w krótkich odstępach czasu . Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach

Pieczenie biszkoptu- czyli coś mi nie wyszło...

Witajcie człowieki! Dzisiaj bedzie drugi w historii wpis kulinarny- mianowicie o pieczeniu biszkoptu. Wpis to dwuczesciowy- jak powinno sie zrobić, i jak zrobiłem. Oraz niefortunne rezultaty tegoż. Jak robić sie powinno. Weź piec jajek, oddziel białko od żółtka. Ubij białka na twarda pianę

WuZetka

mieszamy i przesiewamy do czystej miski. Formę 25x37 do pieczenia smarujemy kawałkiem masła i wykładamy papierem do pieczenia. Papier od wewnątrz można też posmarować miękkim masłem. Piekarnik nagrzewamy do   170 stopni.  Białka ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się

Tęczowy torcik

ubijamy na sztywno, dodając pod koniec resztę galaretki oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę lekko ostudzoną . Dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru do smaku. Krem wykładamy na ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy krem maślany: Białka będziemy ubijać w

Bezowy torcik orzechowy holenderski -Hazelino

cukru kryształ drobnego 2 łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli na bitą śmietanę: 750 ml słodkiej tłustej śmietanki zimnej z lodówki 6 łyżek cukru pudru lub według uznania Wykonanie: blaty bezowe: w czystej misce ubić zimne białka ze szczyptą soli sól pomaga w ubijaniu . Natomiast

TORCIK TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

termoobiegiem. Mąki mieszamy i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno, dosypujemy porcjami cukier, ubijamy na bardzo puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka i dalej miksujemy. Do otrzymanej masy wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy, aby masa nie

Ciasto Raffaello

zimnej śmietany tortowej - 2 tabliczki białej czekolady - 2 opakowania śmietany śnieżki - 150 g wiórków kokosowych   Przygotowanie: 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Staramy się nie przerywać ubijania stopniowo dodając żółtka

Macarons - delikatne bezowe ciasteczka

koniec ubijania dodać dwie łyżki drobnego cukru - dzięki temu piana powinna wyjść sztywna i błyszcząca. Należy uważać, żeby tej piany nie ubijać za długo, bo białka można łatwo przebić i na dnie naczynia zacznie pojawiać się płyn.  4. Do białek ostrożnie wsypać migdały z cukrem i silikonową szpatułką

Babeczki z malinowym kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i GP Chin

pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru . Jeśli misa z białkami jak i białka z cukrem mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut , aż masa będzie bardzo gęsta, a

MASA SŁODYCZY...

. Przygotowujesz biszkopt . Oddzielasz żółtka od białek, ubijasz z białek sztywną pianę, ubijając dodajesz cukier. Do gotowej piany dodajesz pojedynczo żółtka wciąż ubijając. Dodajesz łyżkę oleju. Po kilku minutach jajka powinny być już należycie ubite, czyli masa powinna być lekko pienista i dość gęsta

Muffinki z agrestem i bezową pierzynką

starczyło na 12 sztuk. Do każdej foremki wkładamy po 4 owoce agrestu. Teraz bierzemy się za bezę. Ubijamy białka dodając cukier. Gdy będzie już fajna biała piana, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilkę ubijamy, tak aby piana była puszysta. Nakładamy łyżką pianę do każdej foremki

Kawowy tort orzechowy z malinami czyli najtrudniejszy pierwszy krok

białek , uważając by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwarzyła . Gotowy krem przechowywać cały czas w lodówce. Składniki na 3 blaty biszkoptowo - orzechowe: * 1 szklanka orzechów laskowych, podprażonych, obranych * 1 szklanka mąki pszennej, przesianej * 1 i 1 4 szklanki drobnego cukru do

Torcik trzypiętrowy potrójnie czekoladowy

pieczenia dwie skorupki wody czubata łyżka kakao   65279 Białka jaja kurzego oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno i dodajemy cukier nadal ubijając aż ubite białka zrobią się sztywne i błyszczące. Następnie dodajemy żółtka i z wcześniej rozbitej połówki skorupki od jaja odmierzamy 2 skorupki wody

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

rozgrzać do 140 stopni.  Białaka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukru i za każdym razem ubijać dalej.  Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać już nie ubijać .  Blachę, a nawet 2, wyłożyć papierem do pieczenia i narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm.  Ubite białka wyłożyć po równa na 3

tort malinowy

malinowego i zmiksować, odstawić odłożyłam 3-4 łyżki musu z żelatyną do dekoracji wierzchu tortu . 65279 Śmietanę ubić mikserem końcówkami do ubijania białek , miksując wsypać cukier puder. Do mascarpone przełożyć 2-3 łyżki ubitej śmietany, zmiksować. Połączyć całość. 65279 Do musu malinowego dodawać

CIASTO Z KREMEM CYTRYNOWYM

188 szklanki 250 ml soku z cytryn 3-4 sztuki 3 - 4 łyżki tartej skórki cytrynowej 1 kostka masła 1 litr śmietanki kremowej  30   u mnie z Gostynia 2 x 500 ml   dodatkowo : 100 g białej czekolady zwiórkowanej plasterki cytryny do ozdoby      Wykonanie biszkoptu : Białka oddzielamy

Torcik bezowy czekoladowo-kawowy

masa była już ciepła. Mieszałam aż cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka mikserem na pianę. W przepisie była wskazówka, aby piany nie ubijać zbyt mocno, tak by można ja było potem łatwo kształtować, ale ja ubiłam najmocniej jak się dało. Na koniec dodajemy

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM

mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jajka: rozdzielamy żółtka od białek. W jednej misce ucieramy żółtka z kakao, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy dalej. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, każdorazowo

French macarons czyli makaroniki

mieć pewność, że wszystkie macarons będą tej samej wielkości. W dużej misce wymieszać i przesiać kilka razy ja przesiałam 3 razy cukier puder i zmielone migdały większe, niezmielone kawałki migdałów najlepiej usunąć, pamiętając aby dosypać zmielonych migdałów, aby waga się zgadzała . Białka ubijać

Ciasto kokosowe na białkach

migdałów w płatkach + 1 łyżka cukru Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 186 C. Białka ubijamy ze szczyptą cukru aż się dobrze spienią, a następnie powoli dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Gdy białka utworzą sztywną

Ciasto morelowe z olejem orzechowym i bezą

  Wykonanie  Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z cukrem i solą, jak będą sztywne dodajemy żółtka, olej  i łączymy je z białkami. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy z masą.  Ciasto wylewamy do formy o średnicy 24 do 26 cm  układamy na nim morele przekrojone na pół, rozcięciem do góry

Sernik czekoladowo-piernikowy z bezą włoską

i glukozę, wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu aż syrop osiągnie temp. 115-120st.C. W misce miksera w międzyczasie ubić białka na średnio sztywną pianę. Gotowy gorący syrop powoli wlewać do białek - mikser ustawiamy na średnio-szybkie obroty. Białka ubijamy tak długo aż piana ostygnie

Wielkanocne ciasteczka

cytryny - dowolne barwniki Białka oddzielić od żółtek z jedniodniowym wyprzedzeniem. Przykryć białka folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem białko przecedzić przez drobne sitko. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier

Hortensjowe babeczki z nutą cytryny z malinowym nadzieniem

mikserze, końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut, aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na

Bezowy ponadczekoladowy Concord

dalej wciąż miksując dodawać porcjami cukier kryształ aż piana jest ubita na sztywno.Szczypta soli dodana do białek przed ubijaniem ułatwia ubijanie. Wyłączyć mikser i do piany dodać teraz cukier puder z cacao a wszystko wymieszać dokładnie ręcznie za pomocą czystej szpatułki 2 3 powstałej piany

Kolorowa pianka

gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Na dno foremki wykładamy biszkopt. Smarujemy cienka warstwą marmolady. 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier puder i miksujemy aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Nie przerywając miksowania wlewamy żelatynę i chwilę jeszcze miksujemy aby

Opera cake - francuski klasyk zamiast tortu :

rozpuszczalnej 90 ml wody Krem maślany: 70 g cukru 1 białko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 100 g miękkiego masła 3 łyżeczki wody Wykonanie: Biszkopt: Trzy białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać żółtka, dalej ubijając. Następnie wmieszać delikatnie do masy tarte migdały, stopione masło i

SEROPIANKA czyli puszysty, delikatny CYTRYNOWY SERNIK JOGURTOWY z poranną rosą !

jogurty i delikatnie mieszamy całość do połączenia się składników. 5. Białka z 5-ciu jajek ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo cukier ciągle ubijając przez około 5 minut. 6. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy jogurtowej i krótko delikatnie mieszamy. 7. Na koniec wciskamy sok

Słodko i jeszcze słodziej

 literatury oraz historii. A merengi to słodkość historyczna, tak dzisiaj nie nazywana. Bo dzisiaj na takie słodycze mówimy: bezy . Dlaczego? Co to jest beza, na ogół każdy wie: piana z białek ubita z cukrem i zapieczona w słodkie, białe ciastko. A merengi to także bezy. Nazwa 8222 beza 8221 pochodzi od francuskiego

tort wiśniowy

. 65279 nasączenie: 6 łyżek intensywnego, domowego kompotu wiśniowego masa śmietanowa:   320 g śmietany kremówki 30 7 g cukru pudru 1 łyżka 150 g serka mascarpone 65279 65279 Masa ze śmietany: śmietanę ubić mikserem końcówkami do ubijania białek , miksując wsypać cukier. Do mascarpone

Biszkopt z masą śmietanowo-malinową

cukru łyżka soku z cytryny dekoracja:   posypki cukrowe     65279   Brązowy cukier mielimy na cukier puder. Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ciągle ubijamy.Im dłużej będziemy

Wspomnienia z imprezy urodzinowej Synusia

. Zrobić wgłębienie w mące i wlać masę żółtkową. Ubijać razem ok 1 minuty aż będzie jednolite. Umieścić białka w dużej misce i ubijać mikserem na średnich obrotach ok 2-3 minut. Dodać cream of tartar lub sok z cytryny i ubijać aż będą elastyczne, ale nie sztywne. Dodać cukier i ubijać dalej aż staną się

Rewelacyjny tort bezowy

Składniki: 7 białek, 30 dag cukru, Łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 2 opakowania  śmietanki kremówki 30 3 czubate łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy, 2 opakowania śmietanfixu konfitura z żurawiny mrożone lub świeże owoce 8211 maliny, jagody itd..   Wykonanie: Białka ubijamy ze

Rolada bezowa z malinami

idealnego sposobu na wykorzystanie białek Składniki: 4 białka 12,5 dag drobnego cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli cukier puder Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo nie przerywając ubijania dodajemy cukier, a na koniec łyżeczkę octu, miksujemy. Tak przygotowaną masę

Pyszne domowe lody waniliowe , bez mieszania , bez maszynki :

umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka . Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta . Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej . Śmietankę także ubijamy na sztywno . Do żółtek dodajemy

Japoński biszkopt przekładany truskawkami i kremówką

  1 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego u mnie domowa wanilia w proszku 1 4 łyżeczki 120 g mąki tortowej 22 g stopionego i ostudzonego masła Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy 3 razy.Cukier również przesiewamy do osobnej miski ale tylko raz. Żółtka lekko roztrzepujemy. Białka ubijamy

za mną

przepisu, klik klik 2-3 banany 300ml śmietanki kremówki odrobina soku z cytryny najpierw przygotowuję sos z tego przepisu, klik kli k . po wystudzeniu wkładam do lodówki * . na bezę: białka ubijam na sztywno. dodaję po łyżce cukru i ubijam dalej. na koniec wlewam ekstrakt, sok z cytryny oraz wsypuj ę

Torcik Alpejski

miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C góra i dół bez termoobiegu . Oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej. Kakao z mąką i proszkiem wymieszać i przesiać do czystej miski. Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się spienią. Zwiększyć

Shrek

zielonego soku Pysio lub Kubuś 3 budynie śmietankowe Na biały krem: 0,5 l śmietany kremówki 30 lub 36 1 zielona galaretka Dodatkowe składniki: 2 opakowania biszkoptów z galaretka w czekoladzie np. Delicje 1 zielona galaretka Wykonanie: Biszkopt:  Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy

Tort chałwowy

włoskich, podpieczonych 100 g chałwy, pokruszonej Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię na bardzo wolnych

Pijana wiśnia

4 szkl. cukru pudru   polewa: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki masła   dodatkowo: 1 szkl. wiśni z nalewki   Przygotowanie: ciasto: Białko oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując ciasto. Do białek

Orzeźwiające lody cytrynowe , bez maszynki , bez mieszania ! :

będzie biała i puszysta . 65279 Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej . 65279 Śmietankę także ubijamy na sztywno . 65279 Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również

Lody porzeczkowe , bez maszynki :

porzeczkowy odstawiamy do wystudzenia .  Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka . Do żółtek dodajemy 70g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta . Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy

Lody truskawkowe , bez maszynki , bez mieszania :

domowego   Sposób przygotowania : Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka . 65279 Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta . Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru

Lody jagodowe , bez maszynki , bez mieszania :

  Sposób przygotowania : Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka . Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta . Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej

BABKA WŁOSKA

- opcjonalnie         Polewa: 1 2 tabliczki czekolady deserowej 1 2 tabliczki czekolady mlecznej 100ml śmietany kremówki 30 ,słodkiej          Poncz: 3 4 szklanki mocnej herbaty 2 łyżki spirytusu     1. Przygotowuję 6 jajek, oddzielam żółtka od białek. Ubijam białka na sztywną pianę

Miejsca:

Wiśniowa (106)
Warta (46)
Pasto (43)
Góra (35)
Maków (23)
Poro (15)
Janów (11)
Warszawa (9)
Lisków (8)
Paryż (7)

Firmy:

RUCH (35)
Wawel (6)
Samsung (3)
SKOK (3)
MIT (2)
Kruszwica (2)
BBC (2)
Allegro (2)
skip (1)
Zono (1)