Wszystko o:

ubijanie białek

Ubijanie piany z białek na sztywno

schłodzić jajka a pod koniec ubijania dodać odrobinę soku z cytryny i szczyptę mąki ziemniaczanej. Lepiej bez komentarza tym razem -

Bicie piany

białek, bo sól powoduje, że piana lepiej się ubija. Zarówno w przypadku pierwszego jak i trzeciego punktu zdania na forach internetowych są podzielone. Jedni uważają, że białka powinny być zimne to tak jak ja a inni twierdzą, że muszą mieć temperaturę przynajmniej pokojową. Tak samo w przypadku soli

Abc udanego biszkoptu

jajom, do których - poprzez ubijanie ucieranie żółtek i ubijanie białek na sztywno - wprowadzamy dużą ilość powietrza Proporcje składników podstawowe to jaja, mąka i cukier są następujące: 1 jajo średniej wielkości, 3 dag cukru najlepiej drobnoziarnistego , 2,5 dag mąki pszennej, ewentualnie

Różowe makaroniki i Dior deserów czyli Pierre Hermé w Financial Times

doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż osiągnie temperaturę 120°C. Drugą porcję białek ubijamy na sztywną pianę. Przestudzamy syrop do 115°C i wlewamy cienkim strumieniem do ubijanych białek. Gdy masa bezowa osiągnie temperaturę 50°C, wlewamy ją do mieszaniny cukru pudru, migdałów i białka z barwnikiem. Mieszamy

Czekoladowy powiew luksusu

schłodzonych białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru pudru. 1 3 piany wymieszać z masą czekoladową. Nadal mieszając, wsypywać przesianą mąkę i zmielone migdały. Na końcu dodać resztę piany i delikatnie całość wymieszać. Przełożyć ciasto do wyścielonej pergaminem

Cappuccino

margaryny 1 2 szklanki kawy cappuccino waniliowej   Biszkopt ciemny:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru cały czas miksując, aż do wyczerpania się składników. Piana z białek, cukier i żółtko

Tort Szwarcwaldzki

.C. Przesiewamy mąki z kakao i solą. W dużej misce ubijamy żółtka z połową cukru na gęstą i puszystą pianę. Białka ubijamy oddzielnie na sztywno, pod koniec dodając pozostałe 75g cukru. Do żółtek dodajemy połowę suchych składników, 1 3 białek. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie resztę

Torcik bezowy Pawłowej

. 3-Oddzielic żółtka od białek żółtka nam do tego przepisu nie są potrzebne .Do białek dodac sól i ubic je na półsztywno w dużej misce,dodac cukier i ubic do powstania sztywnych lśniących pików.Całe ubijanie może potrwac 15-20 min.,zależnie od siły miksera.Jeśli użyjemy grubego cukru może nie

Tort czekoladowo kawowy

.   Przygotowanie: Przygotowujemy biszkopt. Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i dalej kręcimy mikserem, następnie po kilka żółtek i ubijamy. Powinien nam wyjść pyszny, gęsty kogel-mogel. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypujemy do

8222 Żyrafa 8221 , czyli rolada czekoladowa ze śmietaną i wiśniami

mąki pszennej 2 łyżeczki ciasta czekoladowego 8211 białego Nadzienie 250 ml śmietany do ubijania* 4 łyżeczki cukru pudru 0, 5 szklanki odsączonych wiśni z likieru lub kompotu Jeżeli śmietana do ubijania nie zawiera stabilizatorów, to dodajemy do niej 1 8 łyżeczki kamienia winnego Dodatkowo

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

lodówce Torcik bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą ................................. Składniki na 4 blaty bezowe *: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru 3 4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 130 g gorzkiej czekolady

Posiłek mały a ciekawy

białka do białek. 8211 Skorupą z jaj czyści się dobrze szkło wewnątrz, karafki, butelki itp. 8211 Żółtka do puddingów i tortów rozciera się w kamiennej misce z miałko tłuczonym cukrem, do białości, w ciepłem miejscu. 8211 Pianę i śmietankę ubija się w chłodnem miejscu. Najlepiej do czasu

Zmarznięta Pavlova

zatrważającą ilością białek, która została po robieniu domowych pączków? Bezę! Ale ile samych bez można zjeść? Nie dużo. Za to można zrobić przepyszny, niedrogi tort. Ze względu na to, że mamy marzec, a to nie sezon na truskawki, Pavlova wyszła z dżemem. Moja wersja Pavlovej jest idealna na lato

Sposoby na zakalec

nie namiękną, jeśli posypiemy je okruszkami z herbatników. 4.Białka łatwo ubijemy na sztywną pianę, jeżeli naczynie i sprzęt do ubijania będą idealnie suche i dobrze schłodzone. Nie może się też w nich znaleźć nawet odrobina żółtka. Natomiast dodanie do białek szczypty soli lub kilku kropli soku z

Rolada jasna i ciemna

ciasto jasne. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodając oba cukry. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do białek. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy, aby uzyskać gładką masę. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i

Makowiec na biszkopcie

z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy masło. Gdy składniki się połączą wsypujemy mak, rodzynki, olejek, orzechy oraz dodajemy miód i olej. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wykładamy pergaminem, przekładamy

Tort Funny Hunny Tree

Składniki biszkopt orzechowy na sp oacute d 250 g zmielonych orzech oacute w włoskich 5 jaj 175 g cukru pudru ale może byc też kryształ 1 łyzka soku z cytryny lub 2 olejki cytrynowe ciasto kokosowe w środek 5 białek 5 łyżek cukru pudru lub kryształu 100 g kokosu ciasto orzechowe na wierzch

Makowiec na biszkopcie

żółtkowej dodajemy masło. Gdy składniki się połączą wsypujemy mak, rodzynki, olejek, orzechy oraz dodajemy miód i olej. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makowa i pieczemy w temperaturze 180

Ciasto Żonkil

miękkie i delikatne. Polecam! Oryginalny przepis pochodzi stąd , ja jednak korzystałam z przetłumaczonego przepisu Maary z cincin. Ciasto białe: 6 białek 1 2 łyżeczki wodorowinianu potasu-cream of tartar lub 1 1 2 łyżeczki soku z cytryny , 1 2 łyżeczki soli, 3 4 szklanki cukru pudru można dać

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

kawałki będą opadać na dno . Ubijamy mikserem białka. Do ubitych białek dodajemy resztę cukru i jeszcze ubijamy aby cukier się trochę rozpuścił. Dokładajmy żółtka, następnie mąkę i zaczyn drożdżowy. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy roztopioną kostkę margaryny. Po połączeniu się wszystkich

Zawijany tort pomarańczowy

w proszku 3 pomarańcze sok pomarańczowy 4 żółtka 75g cukru ok. 550g słodkiej śmietany 30- 36 Przytowujemy biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Ubijamy z białek pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż powstanie

MNIAM!!

Przygotowanie: Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Masło utrzeć z połową cukru i żółtkami na białą pulchną masę, do niej dodawać stopniowo kakao, cukier waniliowy, tartą bułkę oraz migdały. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Pianę

ubijanie białek

żywności, więc i ja poszłam tym śladem. Białka mrożę od razu po oddzieleniu ich od żółtek. A więc żółtko wędruje do ciasta, zaś białko do szklanki, a później do pudełeczka do mrożenia. Mrożę przeważnie po 4- 5 białek. Rozmrażam je w temperaturze pokojowej. Trochę to trwa, więc zawsze wyjmuję je z

Torcik na 4 urodziny Julci w kształcie sukienki lalki

spożywczy niebieski barwnik spożywczy   ponadto: 1  słoiczek nutelli kolorowe koraliczki i gwiazdki lalka   Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Piana z białek, żółtko i cukier

Mój urodzinowy tort

  Ciasto bezowe: białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie ubita stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Piana z białek i cukier puder.......................................................... Do piany z cukrem dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko

fajne przepisy cz. 5

, uwaga, bo lubi mocno pienić się. Dodajemy przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, gotujemy chwilkę. Przelewamy do filiżanek przez sitko. Ta kawa najlepiej smakuje trochę posłodzona. Boska czekolada na gorąco Z dwóch jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy miksrem na kogel mogel z 4

Makaroniki z kremem z białek

migdałów 1 1 2 szklanki cukru pudru 3 łyżki cukru kryształu 1 3 szklanki białek z 2 dużych jaj Krem: 1 białko 25 g cukru kryształu 2 łyżki 85 g roztopionego masła, ostudzonego kilka kropli ekstraktu waniliowego   Zaczynamy od przesiania migdałów i cukru pudru. Nie powinno być żadnych dużych

Tort czekoladowo -pomarańczowy

, stawiając sitko z naczynkiem na garnku z gotującą się wodą. Naczynko nie może dotykać lustra wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy na parze w likierze pomarańczowym Nie wolno zagotować Oddzielamy żółtka od białek.  Żółtka ucieramy z cukrem i twarogiem na krem a białka ubijamy z odrobiną soli na

Tort orzechowo-czekoladowy na urodziny bloga

-czekoladowy Blaty bezowe : 6 białek szczypta soli 3 4 szklanki cukru 3 4 szklanki zmielonych orzechów laskowych - u mnie większość włoskich, część laskowych 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 130 g deserowej czekolady Krem 250g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki schłodzonej w lodówce 1 cukier

Tort Ambasador

osłodę nowego roku proponuję wam Tort Ambasador.   Składniki: Na biszkopt kokosowy: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie 200g wiórek kokosowych   Na masę: 5 żółtek 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 3 łyżki mąki

Ciasto capuccino

    Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę,  żółtka razem z mazeiną, słodzikiem i kakao dokładnie miksujemy. Składniki na biszkopt........................................................................... Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i

Ciasto capuccino dieta Dukana, faza II i wyjazd

żółtka 3 łyżki słodzika w proszku 2 łyżki mazeiny skrobi kukurydzianej 1 szklanka mleka 2 czubate łyżki serka homogenizowanego niskotłuszczowego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny     Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę,  żółtka razem

Kuchnia deszczowo - jesienna...

potrzebujemy: 250g ciemnej czekolady min. 70 kakao , 125g miękkiego masła, 2 całe jajka oraz 4 z odzielonymi żółtkami od białek, 175g cukru, starta skórka z pomarańczy. Można też dodać 2 łyżki likieru. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy około 23 cm średnicy trzeba wyłożyć papierem do

Turron

gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż stanie się gęsty. Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do dwu litrowego garnka, który wstawiamy do większego garnka z gotujacą się wodą. Do białek wlewamy gorący miód i ubijamy na parze przez 30 min. Dodajemy migdały i rodzynki, ubijamy aż zacznię się quot

Rolada z malinami

cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 10 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy obydwa cukry wymieszane ze sobą i nadal ubijamy, aż cukier się rozpuści

Rolada czekoladowa

15 dkg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 10 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 dkg kakao Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy obydwa cukry wymieszane ze sobą i nadal ubijamy

Staropolska zupa Nic

Mleko gotujemy z wanilia lub cukrem waniliowym.. Żółtka ucieramy z 2 łyzkami cukru na bardzo puszysty kogel-mogel,oddzielnie ubijamy piane z białek. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier i jeszcze przez chwile ubijamy,az piana bedzie lsniaca i bardzo gesta. Na gotujace sie mleko kładziemy

Ciasto brzoskwiniowo kokosowe

PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: KAŻDY MA NA NIEGO SWÓJ PRZEPIS, A JA ROBIE TAK: Oddzielam białka od żółtek. 1. Żółtka ucieram z cukrem. 2. Do białek dodaje szczypte soli i ubijam. 3. Ubitą pianę dodaję po trochu do żółtek. 4. Do połączonych żółtek z pianą dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Czekoladowa Pavlova

  Tak. Kocham Pavlovą. W wersji czekoladowej także ją ubóstwiam. Czekałam cały tydzień na to, by ją zrobić! Jak to dobrze, że po zrobieniu pączków zostało nam tyyyyle białek : Nie będę Was zachęcać do jej zrobienia, ponieważ słowami nie da się wyrazić tego niebiańskiego smaku. Dla mnie jest

Ciasto z musem czekoladowym

kakao zmiksować, dodać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować jeszcze raz roztopiona masa nie musi zupełnie wystygnąć, ale nie powinna być gorąca . Ubić białka piana musi być sztywna, jak to osiągnąć pisałam w przepisie na bezy , a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając

Śliwkowe ciasto

Składniki 50 dag śliwek węgierek 1 kostka masła 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia Owoce wydrylować. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Nie przerywając ubijania, wsypywać cukier, następnie

Wyniki konkursu z kawą Tchibo Eclusive 100 Arabica 65279

4 żółtka 50 g cukru pudru kawa espresso lub bardzo mocna kawa rozpuszczalna np. Tchibo Arabica ok. 1 szklanki 50 ml amaretto biszkopty lasy fingers Żółtka oddzielić od białek. Białka spożytkować lub zamrozić, a żółtka ubijać z cukrem pudrem do białości ja ubijam ok. 8 - 10 minut

Tort szwarcwaldzki

proszkiem do pieczenia. Ucieramy miękkie masło na puch, nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku i cukier. Teraz powoli wlewamy letnią czekoladę, aromat waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę.  Mieszając masę żółtkową, porcjami wsypujemy mąkę i dodajemy pianę z białek. Przelewamy ciasto to tortownicy

Jabłka w włoskiej bezie.

dodatkiem soku z 1 cytryny oraz skórki cytrynowej z jednej cytryny. Przygotowujemy bezę włoską: 100 ml wody doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej 300g cukru białego kryształu. Wszystko gotujemy do momentu uzyskania gęstego syropu który spada z łyżki płatkami. Z 200g białek i szczypty soli ubijamy

Pleśniak z porzeczkami

masła 1 frac12 szklanki drobnego cukru 6 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do ubijania białek   Ponadto: 600 g porzeczek lub innych owoców ew. 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek, białka na czas robienia ciasta można dać do

Pyszny Sernik Łączony*

cukrem waniliowym. Dodajemy do sera.Miksujemy razem. Dodajemy budyń i łyż. mąki ziemniaczanej. Miksujemy. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli-pod koniec ubijania dodając cukier. Ubić śmietankę z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać śmietankę i pianę do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na

Jak zrobić omlet ?

- ta wersja omletu wymaga oddzielenia żółtek od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy roztrzepane żółtka. Smażymy omlet na maśle - tak jak klasyczny. Omlet biszkoptowy - ten przyrządza się podobnie jak biszkopt. Należy 2 jaja utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę i dodać 2 łyżki mąki

Puszysty keks na samych białkach

Pamiętacie jeszcze mój przepis na białkowiec ? Już wtedy pisałam, że idealnie wypada z bakaliami. Mozna pójść jeszcze dalej i gdy podzas przygotowań do świąt okaże się, że macie nadmiar białek, a do tego spóźniliście się z keksem i nie zdąży już dojrzeć do świąt, to taki keks na białkach jest

uwaga dieta...

kapustę i gotowane w sosie pomidorowym bez zagęszczania czy dodawania śmietany...sama dieta... Gołabków ugotowałąm aż 16 szt. więc na całe 2 dni..A na deser dziś: białko w galarecie: 6 białek 2 galaretki 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego szczypta soli Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli

Dietetyczne ciasto warstwowe na biszkopcie z truskawkami :

. Następnie białka jajek ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, dodaję następnie 15 kropli słodzika i pół łyżeczki cytrynowego aromatu. Większą połowę białek dodaję do ciasta i delikatnie mieszam drewnianą łyżką w jedną stronę. Resztę białek zostawiam, będa potrzebne na górę : Wsadzam do piekarnika na 20

Palce lizać

! Życzę Wam udanego relaksu i do zobaczenia po weekendzie! :*     1. Biszkopt: 3 jajka 1 3 szklanki cukru 1 2 szklanki mąki + łyżka 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól   Piekarnik nagrzewamy do 180st. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i mocno ubijamy. Gdy piana

Pastelowe ciasto

Kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek. A przy takich przepisach to aż żałuję, że tego nadmiaru nie mam częściej . W sumie to ciasto jest w pewnym sensie szarlotką - w końcu gruba warstwa jabłek do czegoś zobowiązuje. A do tego delikatna warstwa bitej śmietany, biszkopt oraz chrupiąca

Mrożony tort bezowo-cytrynowy

białek 1,5 szklanki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo ! dodawać cukier, dalej miksując. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny. Blachy

Makaroniki. Truskawka i biała czekolada.

pianę. Zmniejszam obroty na najmniejsze i powoli dosypuję cukier 35g . Z zegarkiem w ręku ubijam całość 3 minuty Po tym czasie masa jest bardzo sztywna, bielutka i lśniąca. Dosypuję migdały z cukrem do białek i mieszam delikatnie, lecz stanowczo łopatką. Gotowa masa ma konsystencję.. gęstej

Tulipan na białkach

ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak. Formę do babki jeśli nie

Tulipan na białkach

proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 3 4 szklanki oleju, 4 łyżki wody 1 łyżka kakao, 1 kisiel truskawkowy, 1 2 szklanki maku Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy

Grecka babka

mogel. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania piany z białek dodajemy resztę cukru i ubijać do momentu aż cukier się całkowicie w białku rozpuści. Puch z masła mieszamy razem z koglem moglem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy na przemian mąkę i pianę z białek. Nie

ubijanie białek

czas śmietanę ubijamy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą śmietanową. Mus nakładamy do salaterek lub pucharków i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą. Możemy też przybrać deser cząstkami świeżych owoców. Podobny mus możemy

Plaisir sucre blanc White plaisir sucre

g cukru kryształu 60 g białek wyszło mi akurat z 2 jaj 105 zmielonych orzechów laskowych 50 g orzechów laskowych uprażonych na suchej patelni i posiekanych Białka ubijamy. Dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Dosypujemy zmielone orzechy i przesiany cukier puder. Mieszamy i wykładamy na blaszkę

KILIMANDŻARO

owocowego Kubuś o smaku marchewka, pomarańcza, jabłko 2 duże budynie waniliowe bez cukru 2 x 65 g użyłam budynie Delecta 5-6 łyżek cukru   Składniki blatu bezowego : 200g cukru pudru 190 szklanki białek 1 łyżka soku z cytryny   dodatkowo : 50g gorzkiej czekolady   Wykonanie biszkoptu

Biszkopt z malinami i galaretką

oczywiście innymi owocami. Kolor galaretki także możecie wybrać sami. Polecam! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 120g mąki 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z trzema łyżkami wody. Następnie powoli dodajemy żółtka i cukier. Dokładnie

Tort z kremem russel

to puszysty i delikatny krem russel, który może być bazą do wielu wspaniałych smaków. Krem ten nauczyłam się robić na zajęciach w szkole średniej i wykorzystywałam go już wiele razy. Nie obawiajcie się surowych jajek, gdyż temperatura, która towarzyszy ubijaniu na parze skutecznie zabija salmonellę

Kilimandżaro

nadzienia owocowego : 1 kg jabłek 2 łyżki soku z cytryny 900 ml soku owocowego Kubuś o smaku marchewka, pomarańcza, jabłko 2 duże budynie waniliowe bez cukru 2 x 65 g użyłam budynie Delecta 5-6 łyżek cukru Składniki blatu bezowego : 200g cukru pudru 190 szklanki białek 1 łyżka

TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ

z owoców leśnych 1 opakowanie rurek waflowych - do ozdoby 0,5 opakowania princepałek ala prince polo niekoniecznie wiórki kokosowe i czekoladowe -  do ozdoby   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   I. BISZKOPT JASNO CIEMNY: 6 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy

Pianki Marshmallows

. W międzyczasie syrop powinien już osiągnąć odpowiednią temperaturę. Wracamy do ubitych białek: za pomocą robota kuchennego ubijamy je nadal, wsypując cukier waniliowy i wlewając cienką strużką syrop cukrowy. Nie lejemy bezpośrednio na mieszadła robota, bo będzie pryskało. Następnie cienką strużką

Lekutki Torcik czekoladowo-bezowy

Jest to przepis zaczerpnięty z bloga Tartelette na podstawie przepisu Marthy Steward Warto chyba dodac,że torcik jest bezmączny dlatego taki lekutki :   NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ: 140 g masła o tmp.pokojowej 150 g białego cukru 6 jajek o tmp.pokojowej-rozdzilic żółtka od białek 340 g ciemnej

Ciasto czekoladowe lżejsze niż chmurka

później - do ubijania białek i kakao 8211 dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać ekstrakt waniliowy brandy lub aromat , wymieszać. Masa powinna być gładka moja super gładka nie była, ale nie chciało mi się dalej jej mieszać, zwłaszcza że spektakularnych efektów to nie przynosiło - grudki  zniknęły za

ubijanie białek

rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia, dosypać sól pominęłam i dosypałam ją później - do ubijania białek i kakao 8211 dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać ekstrakt waniliowy brandy lub aromat , wymieszać. Masa powinna być gładka moja super gładka nie była, ale nie chciało mi się dalej jej mieszać

Sernik z brzoskwiniami wg Kasi

50 minut. Kiedy zbliża się koniec czasu ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru misować jeszcze 2-3 minuty. Brzoskwinie pokroić w plasterki. Wyjąć ciasto z piekarnika, na nie wyłożyć brzoskwinie ja wyrzucam delikatnie wszystkie na ciasto

Tort kokosowy według Altona Browna ze szwajcarskim kremem maślanym

pewność, że nastąpiła pasteryzacja białek . Następnie miskę zdjąć z kąpieli wodnej i miksować mikserem z końcówką do ubijania białek, aż miska i masa całkiem wystygnie, napowietrzy sie i stanie się sztywna i lśniąca u mnie koło 8-10 minut . W tym czasie masło pokroić w drobną kostkę. Kiedy masa zupełnie

Doskonały pleśniak

ubić sztywną pianę w trakcie ubijana dodać odrobinę soli i łyżkę cukru pianę z białek rozsmarować na startym ciemnym cieście na pianę z białek zetrzeć na tarce o grubych oczkach jasne ciasto pieć ok. godzinę w 180 stopniach rady dotyczące przepisu: a do przepisu najlepiej się użyć konfitury

Placek drożdżowy pospolity

wyrobieniu........................................................................ Gdy ciasto będzie z łatwością odrywać się od ręki wówczas ubijamy pianę z białek na sztywno, a następnie łączymy ją z ciastem. Ciasto i piana z białek...................................................... Gotowe ciasto

Deser Pavlova

winnego 1 kubeczek 250 ml śmietany kremówki u mnie 60 1 pomarańcza kilka kostek czekolady   Białaka razem z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Białka i cukier............................................................. Do ubitych białek dodajemy mąkę kukurydzianą razem z octem i delikatnie, ale

Tort orzechowy z czekoladą

................................................................. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Do utartych żółtek sypiemy przygotowane orzechy i dodajemy pianę z białek. Orzechy, piana, i kogiel-mogiel........................................ Wszystko razem delikatnie mieszamy i odrazu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki. We foremce

Babka orzechowa

cukier ubijamy na puszystą masę. Czekolada, masło i cukier............................................................... Do ubitej masy cały czas mieszając  dodajemy po jednym żółtku. Masa i żółtka................................................................................. Kiedy żółtka

Ciasto makowo-kokosowe

wiórka kokosowe do posypania tłuszcz do wysmarowania blaszki mąka do obsypania formy     Białka ubijamy z cukrem. Białka i cukier........................................................................ Do ubitych białek stopniowo dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem do

ubijanie białek

łyżki wody i 2 łyżki cukru. Rodzynki płuczemy i osączamy, łączymy z jabłkami, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając do niej podczas ubijania cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pianę rozkładamy na jabłkach. Na koniec wyjmujemy z lodówki

Przepisy Nigelli cz.2

- 100 g miodu najwyższej jakości, plus ok. 3 łyżki do przybrania - 300 ml śmietany kremówki - 25 g orzeszków pinii, prażonych Przygotowanie: Wykładamy 900 g 1-litrową formę do chleba folią spożywczą. W misce postawionej na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą, ubijamy jajo i żółtka z miodem, do

Sorbety - bajeczne desery lodowe

melisą, przetrzeć przez sito. Z cukru i wody ugotować syrop, wystudzić, wymieszać z winem i musem owocowym. Mrozić 10 godz., jak sorbet truskawkowy pamiętać o mieszaniu! . Z oziębionych białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier puder. Wyjąć sorbet z zamrażalnika, zmiksować

Suflet śmietankowy

ucieraj,aż powstanie pulchna, jasna masa. Ubij białka na sztywna pianę, pod koniec ubijania dosyp resztę cukru pudru i nadal ubijaj, aż piana stanie się lśniąco biała. Wymieszaj utarte żółtka ze stopioną czekoladą, w trakcie mieszania dokładaj po łyżce piany z białek. Dokładnie połącz wszystkie składniki

MACARONS

więcej koloru. Wymieszamy cukier odstawiamy do wyschnięcia. Białka powinny być starsze 3-4 dniowe i w temperaturze pokojowej mój 1 błąd . do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Jak tylko powstanie piana dodajemy zabarwiony cukier, zwiększamy obroty i ubijamy piane na sztywno. Piana powinna

Trollkrem

cukru pudru 5-6 łyżek syropu wiśniowego malinowego żurawinowego z czarnej porzeczki Jajka ułożyć na sicie i polać wrzącą wodą. Ubić z białek sztywną pianę. W połowie ubijania dodać  cukier puder. Nie przerywając ubijania, dodać syrop. Gotowe! Podawać od razu. Z dwóch białek wychodzi naprawdę duża

Ciasto capuccino

1 2 szklanki wody nbsp Ponadto: 2-3 łyżki capuccino do dekoracji nbsp Ciasto: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wsyp cukier i ubijaj do momentu aż białka zmienią swoją konsystęcję na kremową. Kremowa masa z białek i roztrzepane żółtka z wodą

Wiśniowy placek z kokosem

wsypuję wiśnie i mąkę i potrząsam do skutku. Wykładamy je na ciasto. Ciasto podpiekamy w piekarniku w 180 °C przez ok. 20 minut. W tym czasie ubijamy pianę z białek i cukru, delikatnie mieszamy z 15 dag kokosu. Wylewamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałymi wiórkami i pieczemy jeszcze ok. 20 min

Tort Kokosek ananasowo-kokosowy

nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. Na blat kokosowy, białka ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec ubijania dosypać cukier, do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łopatką. Tortownicę wyłożyć

Tort Andaluzja

parującą wodą miseczka nie może dotykać wrzącej wody , czyli przygotować tzw. kąpiel wodną. Składniki w miseczce ubijać delikatnie końcówką do ubijania białek , aż masa zgęstnieje. Wsypać żelatynę. Szybko wymieszać, by się rozpuściła i połączyła z masą cytrynową. Ostudzić, przykryć folią spożywczą folia

Rozstrzygnięcie wiosennego konkursu z nagrodami od Wedla

ziaren sezamu 2 łyżki miodu 150g masła 200-250g chałwy waniliowej Zagnieść kruche ciasto z podanych składników i podzielić je na dwie równe części. Ubić pianę z pięciu pozostałych białek z połową szklanki cukru i wiórkami kokosowymi. Jedną z części ciasta wylepić dużą blaszkę na ciasto 36x24,5cm i

Bo mam czas - ciasta czekoladowe :

i skórkę z pomarańczy i mikujemy do połączenia się składników. W oddzielnej miseczce ubijamy białka z 4 jaj ze szczypta soli 8211 sól pomoże nam w ubijaniu. Jak piana stanie się sztywna stopniowo dodajemy pozostały cukier 8211 piana powinna być sztywna i lśniąca. TERAZ UWAGA!!!!!!!!!!!!! D

pyszny tradycyjny sernik

pieczenia. Odstawiamy to na bok i bierzemy się za ubijanie piany z białek. Białka powinny być wcześniej schłodzone, można ciutkę posolić, będą się rewelacyjnie ubijały. Na końcu wszystko razem delikatnie łączymy dodając rodzynki bądź skórkę pomarańczową. Blachę należy wysmarować masłem i posypiać

Ciasto agrestowe z bezą

ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie agrest myjemy i odrywamy ogonki, a następnie pozostawiamy do osuszenia na przykład na ściereczce lub ręczniku papierowym. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru 20dag . Do tak przygotowanej

Pani Walewska

CIASTO: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany gdyby ciasto było za suche   BEZA: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli DODATKOWO: 2 słoiczki

Protal - ciasto biszkoptowe

Składniki nbsp na blaszkę keks oacute wkę 25x10 cm : * nbsp 6 białek + 4 ż oacute łtka * szczypta soli do bicia białek * nbsp słodzik - no, tutaj będzie problem, bo kazda z nas ma inny ja dodałam 8 łyżeczek 8 łyzkom cukru najlepiej liznąć surowe ciasto, aby ocenić słodzycz * nbsp 12

Sernik piernikowy

z wiaderka, następnie budyń waniliowy i przyprawę do piernika. Rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Ubijamy pianę z białek +szczypta soli i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej.   Szykowanie blachy: Blachę u mnie mała tortownica smarujemy masłem i

Pani Walewska

o wymiarach ok. 24x28cm i wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu wysmarować dżemem.. Tak przygotowane piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Upieczone placki schłodzić. BEZA: 5 białek prosto z lodówki ubijamy mikserem na szybkich obrotach na sztywną pianę

Beza Pavlovej

. Wydaje mi się jednak, że trzeba się trzymać wskazówek i będzie dobrze.  Odnośnie białek. Można je przetrzymywać w lodówce nawet miesiąc lub mrozić. Ja swoje trzymam w słoiczku w lodówce już koło miesiąca i naprawdę nic się z nimi nie stało. I nie stanie jeśli tylko nie będzie w nich ani odrobinki

Tort czekoladowo-pomarańczowy

wchłania płyn, którym będzie nasączony. Składniki: 5 jaj 190 szklanki cukru u mnie 189 szklanki 1 2 szklanki mąki pszennej 188 szklanki mąki ziemniaczanej 188 szklanki kakao moja ingerencja Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania

Tort samochodzik

mąki 1 niepełna szklanka cukru 5 białek kostka roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dosypywać do białek cały czas miksując

Tort Kijowski z orzechami ziemnymi

postawić je w ciepłe miejsce. Następnie ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać 50g cukru kryształu, do ubitych białek wsypać przesianą mąkę, grubo posiekane, podprażone na suchej patelni orzechy oraz cukier puder, wymieszać delikatnie łopatką. Na pergaminie odrysować dwa okręgi o 216 26

Weekendowa cukiernia - CIASTO CZEKOLADOWE

rozdzieleniu 4 białka. Kiedy w misce powstanie piana dodałam powoli cukier i ubijałam do momentu aż piana zrobi się błyszcząca i sztywna. Następnie do ubitych białek dodałam na początek kilka łyżek masy czekoladowo-jajecznej. Resztę masy dodawałam powoli i mieszałam delikatnie, zupełnie jak w przypadku

Tort malinowy z bitą śmietaną

syropu do rozcieńczania napoj oacute w np.firmy Herbapol *maliny latem świeże a poza sezonem mrożone lub w syropie.Ja użyłam malin w syropie z Lidla a syrop wykorzystałam do nasączenia biszkopt oacute w . nbsp nbsp nbsp Przygotowanie nbsp Białka ubijamy mikserem na sztywno po czym

Miejsca:

Wiśniowa (47)
Warta (15)
Maków (13)
Pasto (8)
Tłuszcz (7)
Poro (4)
Łowicz (3)
Warszawa (3)
Porto (3)
Marki (3)

Firmy:

RUCH (14)
Żurawie (3)
Zono (3)
Google (3)
Virgin (2)
Tesco (1)
TUI (1)
Siemens (1)
Plato (1)
Philips (1)