Wszystko o:

ser na podpuszczce

kozi ser na podpuszczce

, tak do pięćdziesięciu w Celsjuszach, na to szczypta podpuszczki cielęcej, takie tyciu na czubku herbacianej łyżeczki, by zatonęła posypana grubą, morską solą. Chwila gdy grupy ściętego mleka gromadzić się zaczęły. Te  żem sitkiem z wierchu zbierał i na szmatkę lnianą na sicie złożoną przekładał. Gdy

Przepis nr 39 - domowa mozarella

sera wytwarzanego w warunkach domowych konieczna jest  podpuszczka . Jest to enzym trawienny pozyskiwany z cielęcych żołądków u człowieka również obecny, ale tylko w wieku niemowlęcym . Kiedyś do przygotowania sera stosowano odpowiednio spreparowane ich fragmenty. Na szczęście mamy XXI wiek, żołądka

Przepis nr 46 - domowy ser koryciński

odciśniętego sera na durszlaku   Smacznego! Źródła konkretnego nie podaję, ponieważ czerpałam z kilku, głównie z dołączonej do podpuszczki instrukcji, ale także strony Olgi

Podpuszczanie wegetarian, czyli kilka słów o podpuszczce cielęcej

trudnej do wymówienia nazwie, tym lepszy produkt : Ale dziś chciałam skupić się na jednym wrogu publicznym wegetarian nr .X : Podpuszczce cielęcej. Z Wikipedii możemy dowiedzieć się , że  podpuszczka rennina, chymozyna jest to 8222 enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce

Moja własna gouda, mój własny chleb czyli przygotowania do kryzysu

ser to kapryśne stworzenie i czasem coś może się nie udać, umówiliśmy się na inny termin. W innym terminie, z innym mlekiem i inną podpuszczką wszystko poszło jak z płatka. Mistrz Gieno pokazał nam kiedy i jak sprawdzać, czy już można ciąć skrzep na kawałki, jak badać lepliwość sera, w którym

Ser miękki typu twarogowego

  Składniki: 3,7 l pełnego mleka 3 krople podpuszczki w płynie Wykonanie: Mleko podgrzać do temperatury 30 stopni, dodać podpuszczkę, wymieszać. Przykryć naczynie i zostawić w temperaturze pokojowej do uformowania się skrzepu. Powoli wlać skrzep na durszlak wyłożony muślinem, zostawić do

Własnoręcznie robiony ser

Twarożek robiłam juz wiele razy ale ser....nie tego jeszcze nie było. Przeglądając niedawno blog Domi w Kuchni natknęłam się na kilka wpisów na temat sera. Wyglądały tak apetycznie a opisy wykonania  nie były skomplikowane, tak że postanowiłam też jakiś zrobić. Zamówiłam podpuszczkę i oto efekt

Domowy ser podpuszczkowy

praktyki. Ja zabawę w serowara dopiero zaczynam i wszystko jest dla mnie nowe, terminy tj. podpuszczka, skrzep czy różne czczepy bakterii, brzmią na razie dość obco, ale wierzę, że z czasem oswoję je w stopniu, który pozwoli mi i mojej rodzinie cieszyć się wspaniałymi serami, a tym czasem chciałabym Wam

gdy biało za oknem, biało zrobiło się i na stole

, bielusieńkie przed chwilą zakupione u Pana na placu, które zaraz przerobię na ser mój domowy. Składniki: 3 x 1,5 litra mleka troszkę podpuszczki mam taką w proszku odrobina mleka UHT i cierpliwość Mleko przelewam do garnka 5 litrowego o grubych ściankach, podgrzewam do 35 C mierzę dokładnie termometrem

Domowy ser feta

Bardzo smaczny ser delikatny, słonawy, rozpływający się w ustach - idealny do sałatek. Ser leżał w słoiku jeden na drugim pierwszy z góry był miękki kolejne dwa były twardsze i wszystkie wyszły naprawdę smaczne. Polecam  oryginalny przepis ,,Sery,, Lotte Hanrich, Edith Zeltner 5 litrów

ser na podpuszczce

Szwajcarii, została rozlokowana na kurację w pobliskim folwarku Kumiała. Wieść niesie, że niektórzy pozostali tu już na zawsze. Przekazali też lokalnej ludności tajemnicę sposobu produkcji żółtego sera z krowiego mleka. Polegała na zastosowaniu odpowiedniego enzymu, produkowanego jako proszek ze startych

Jaskry

przepis na bryndzę , która jest prawdziwym jedzeniem wiosennym. Bryndzę robi się tak - bierze się bunc albo bundz , który już lekko zaczął kwaśnieć i zaczyna przerastać kanalikami powietrza, miele się go w maszynce do mięsa lub w blenderze, dodając tyle samo masła majowego! ile wzięło się sera. Się

Jeden z siedmiu cudów kuchni portugalskiej

skalę , jest wykładowcą w Akademii Rolniczej w Castelo Branco, przygotowuje mnie teoretycznie do wizyty w serowarni. Portugalska Beira to jeśli chodzi o sery wyjątkowy region, gdyż większość produkcji opiera się nie 8211 jak wszędzie 8211 na zastosowaniu podpuszczki cielęcej, lecz na zastąpieniu

Świeży Ser Handkase...

tym czasie zdejmuję formę, a ser odwracam i zostawiam jeszcze na ok 6 godzin. Po tym czasie ser nacieram solą ze wszystkich stron i zostawiam na kratce aby pozbawić go resztę serwatki - czynność tą powtarzam kolejnego dnia. Następnie ser jest już gotowy do spożycia, tusz przed podaniem obtaczamy ser

Błogosławieni, którzy robią ser

temperatura osiągnęła stałe 35 stopni, Fee dodał zaczyn, pierwszy czynnik przyspieszający ścinanie się mleka i powstawanie odpowiedniego smaku sera. ... .                                      Dodanie podpuszczki rozpoczynało magię. Na ich własnych oczach znikało mleko, a pojawiał się ser. ... W miarę

Parmezan

już od ok. 1300 roku. I to tam właśnie do dziś kultywowane są stare tradycje serowarskie, często przechodzące z ojca na syna. Produkcja mleka i przetwarzanie go w ser odbywa się w tym samym miejscu, aby mleka nie trzeba było transportować i pasteryzować. Przy jego produkcji nie dodaje się barwników i

JAK WYGLĄDA I SMAKUJE SER WIŻAJEŃSKI

W dniu 15 marca 2006 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Sery i inne produkty mleczne: quot Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny quot woj.podlaskie Wygląd zewnętrzny i na przekroju Powierzchnia gładka z możliwym odciskiem formy lub tkaniny w przekroju jednolity

Ser kozi w kształcie piramidy

morskiej i przyprawami: imbiru i pieprzu. Wnętrze w kolorze białym. Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka koziego przy użyciu podpuszczki wegetariańskiej. Dojrzewa od 7 do 10 dni. Acapella-Pyramid - miękki ser z mleka koziego. Neteling - ser z surowego mleka koziego, o wysokości od 13 do 14, i wadze

White Stilton

pasteryzowanego mleka krowiego. Do ścinania używana jest podpuszczka i następnie dodawane są zarodniki pleśniowe.   Po jednym dniu, po odcedzeniu i ocieknięciu, ser jest krojony i solony. Bloki sera wstawia się do specjalnych form na deskach, by serwatka do końca wypłynęła bez prasowania masy serowej. Bloki serów

Wypiek żytniego chleba i wyrób ekologicznych serów

koziego z podpuszczką mikrobiologiczną sprowadzaną ze Szwajcarii. Sery te więc mogą spożywać także wegetarianie. Pani Ewa z harfą. Rura widoczna w tle odprowadza serwatkę na zewnątrz, do pojemnika. Odbiera ją sąsiad, hodowca świnek. Więcej zdjęć z naszego wyjazdu na facebooku .

Ser serowi nierówny

Na samym początku i przede wszystkim powinniśmy sprawdzić czy słowo ser w ogóle występuje na etykiecie Ser, według norm unijnych, jest produktem składającym się z mleka, soli, podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego Czasami dla uzyskania intensywniejszego koloru dodaje się również beta karoten

Sztuka jedzenia

Mieliśmy już lody Baby Gaga produkowane z matczynego mleka, które stały się hitem na londyńskim rynku, czas na sery o tym samym składzie i podobnym smaku. Mleko matki, jak zapewniają autorzy tego nowatorskiego pomysłu może być przysmakiem nie tylko dla niemowląt.  Nowojorska galeria Micheala

MLEKO - CZ. I

nadwrażliwca 8221 mlecznego: po wypiciu herbaty ze słodką śmietanką, niemal natychmiast odczuwam pewien dyskomfort namiastkę bólu w głowie i w jednym uchu po spożyciu jednorazowej porcji mleka czy sera żółtego odczuwam na drugi dzień ćmienie migrenowe, a po spożywaniu mlecznych produktów przez dwa kolejne

Ser podgliwicki z durszlaka z oliwkami. Zamiast korycińskiego.

Jak zrobić ser koryciński? Najlepiej pewnie wiedzą producenci - polecam zajrzeć tu klik klik . Natomiast u miłej Olgi znalazłam przepis na ser koryciński domowy . Mój z pewnością jest domowy, ale nie koryciński, bo nie ma charakterystycznego wzorku.  Na skutek awarii sita ratowałam skrzep

Sery a sprawa polska

letników, sprowadzały ze Szwajcarii podpuszczkę do produkcji własnych serów żółtych. Sery te były starannie wytwarzane na miejscu, i po leżakowaniu w piwnicach podawano je na stół letnikom...

Ser Limburger - recenzja

 Przyznam, że od niedawna jestem ogromną fanką serów typu Brie czy Camembert, więc gdy tylko ujrzałam go w Kauflandzie na przecenie na mojej twarzy pojawił się szeroki uśmiech od ucha do ucha, a ser od razu powędrował do koszyka.   Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym serze i nie wiedziałam czego

Ser typu koryciński naturalny

. Polecam Na ok 800 g sera 5 litrów świeżego mleka prosto od krowy 200 ml kwaśnego mleka  20 ml wody +15 kropli podpuszczki Mleko wlać do garnka i wymieszać z kwaśnym mlekiem - odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.  Następnie podgrzewamy mleko do 28 C i dolewamy rozpuszczaną podpuszczkę w ciepłej

Restrykcyjna dieta bezmleczna i bezjajeczna

zagęszczone Podpuszczka Ser Ser żółty Serwatka Serwatka liofilizowana Suszona serwatka Suche mleka Śmietana Śmietanka Tłuszcz mleczny Twaróg Twarożek Zsiadłe mleko Żelatyna wołowa Jajka Masa jajeczna Albumina jaja kurzego Białko kurze Żółtko Dodatkowo należy unikać: sztucznych barwników

poranek letni i przemyślenia różne roczek, spotkanie ?

są jeszcze w trakcie kiszenia, ale ja takie lubię jak chrupią w zębach, mocno koprowe z posmakiem czosnku, chrzanu. Sery białe na podpuszczce zrobione jeden zwykły biały, drugi z kminem rzymskim i starczy starczy .. pyszny poranek ..zapraszam do stołu : Ogórki zrobiłam wg przepisu rodzinnego . 2 kg

ser, domowy ser

Ser biały w domu robiony to jest to co uwielbiam .. Do tej pory sery wychodziły mi różnie ..aż udało mi się wczoraj zrobić taki .. i kończy się już, bo wszystkim smakuje Składniki 3 x 1,5 litra mleka od krowy czyli kupowanego od zaufanego pana na placu podpuszczka do serów kupiona na Allegro

MUTTAR PANEER

SKŁADNIKI na 2 porcje 225-230g sera paneer pokroić w dużą kostkę 300g mrożonego groszku 2 średnie białe cebule pokroić w wąskie kliny 2 zielone chilli usunąć gniazdo nasienne i posiekać 2 ząbki czosnku posiekać lub zmiażdżyć 20g świeżego korzenia imbiru obrać i drobno pokroić

niedzielne śniadanie ...

pies. Śniadanie u mnie dzisiaj to ser biały samodzielnie wczoraj wykonany na podpuszczce , pomidor i gruszka a wszystko to obficie skropione octem balsamicznym . Do tego ciepły polarowy szal, herbata w kubeczku i widok z tarasu. Zimno było, ale smacznie : wszystko zjedzone palcami .. uwielbiam A

ser biały z ... żurawiną

Wczoraj robiłam ser biały na podpuszczce .. i w ostatniej chwili pomyślałam .. żurawina .. i tak powstał ser biały z żurawiną w środku. Powiem tak, bardzo to udana kombinacja. Ser lekko słony, żurawina słodka smakuje wszystkim w domu. Zdjęcie też z tego powodu do końca nie najlepsze bo ser

Pokarmy bogate w białko

Z białkami odżywczymi znów jest długa historia, na którą niestety nie mam w tym momencie czasu, więc proszę się nie czepiać, kiedyś uzupełnię i dodam właściwsze zdjęcie. Ale już kolejna osoba prosi o wpis proteinowy, więc w telegraficznym skrócie opowieść o białkach odżywczych. W skrócie chodzi o

Ser, atawizm i podpucha

emocjonującej, ale też wyczerpującej podróży 8222 ogórkiem 8221 .. 8222 Zrobiłam dla was 8221 uśmiechała się rozwijając płócienną chustkę w niebieskie grochy i oto na stole objawiało się nam, bladym mieszczuchom, kremowe, wilgotne serce sera. Mocno wyciśnięty pod okrągłym jak armatnia kula kamieniem

Ser suwalski z czosnkiem

65279 Ser suwalski z czosnkiem 65279   Składniki: - mleko od krowy 10l, - podpuszczka 4 krople litr, - sól, - czosnek niedźwiedzi. Mleko podgrzać do temp. ok 38 stopni. Dodać sól dwie łyżeczki ii podpuszczkę 4 kropli na litr rozcieńczona na wodzie dodać zioła jeżeli mają być lub można

O Wegetarianizmie słów kilka.

zwierzęce, np. żelatyna w galaretkach, podpuszczka w niektórych żółtych serach. Drugi ma charakter etyczny i wiąże się ze sposobem życia i postrzegania zwierząt . Wegetarianin przeciwstawia się uprawianej przez wielu ludzi logice, wedle której zwierzęta można podzielić na te do kochania oraz te do

Mozzarella domowej roboty

- niestety nie uda nam sie zrobic sera z mleka UHT czy pasteryzowanego, 8 kropelek podpuszczki we Francji mozna ja kupic w aptece, w Polsce kupic ja mozna na internecie - Allegro lub w specjalistycznych sklepach internetowych np. sklep.serowar.pl 6 lyzeczek soku z cytryny, plaska lyzeczka soli

Ser Grądzki się pyszni

białego w pomarańcz zmienić. To zasługa szlachetnej na słońcu suszonej, słodkiej papryki szegedyńskiej. umieszać ją trzeba by farbę puściła. Tak to sobie stoi z dwie godziny, wtedy podpuszczka idzie i znowu odstawka. Po godzinie skrzep błyszczący, lekko opadnięty, serwatką pokryty się pojawia. Pociąć go

Czytajmy etykiety !

można tu się pomylić. Co z tego, gdy okazało się, że jest już zmieszany z sosem śmietanowym, a w nim glutaminian sodu, E-cośtam i inna chemia. Brrrr Innym razem kupiłam żółty ser . Też prosty produkt: mleko, podpuszczka, bakterie, sól. Niestety było w nim 30 tłuszczu roślinnego przecież mleko to nie

Ser typu Korycińśki

Ser typu Korycińśki   Składniki: - mleko od krowy 20l, - zsiadłe mleko lub kefir 200g, - podpuszczka, - sól, - zioła, jakie kto lubi, czosnek, prowansalskie, czosnek niedźwiedzi.   Mleko podgrzać do temp. ok38 stopni. Dodać sól dwie łyżeczki kwaśne mleko i podpuszczkę 4-5 kropli na

Moje pierwsze sery!

Przyjechało do mnie na zamówienie swojskie mleczko, 5 litrów prosto od krówki! Tłuste i pachnące, prawdziwe. Dostałam też podpuszczkę. Zajawka na ser, i do dzieła. Nie wiem, czy kupowaliście kiedyś mleko z mlekomatu-krówkomatu. Podobno zawsze pisze na nim, ile ma tłuszczu na mlekomacie . Nie

Ser~watka

Wytwarzanie watki z sera: 1. przygotować roztwór 8776 waty Watkinsa w podpuszczce, spienić i podpuścić sąsiada na Edamera, goudę wychlać, Cheddar emulgować i darować sobie   2. rozmieszać uprzednio przygotowany roztwór Watkinsa w celu uzyskania równomiernego rozkładu jonów wodorowych we

Jak sprawnie wykopać trupa

nieekologiczne, do jogurtów mam uraz psychiczny jeszcze ze szkoły średniej, a znakomita większość serów ścinana jest podpuszczką. Cały tydzień przeżyłam na koktajlach warzywno-owocowych radykalna metoda walki z wysypką . Zastanawiałam się też, jak wyrazić mój sprzeciw wobec globalnej potęgi lobby przemysłu

ser nie do końca koryciński

mleko w sobotę i od razu zabrałam się do pracy, postępowałam wg przepisu Olgi. Z połowy sera zrobiłam ser jak zawsze czyli tylko na podpuszczce .. zdjęcia nie ma, nie zdążyłam zniknął nim go porządnie z lodówki wyjęłam : szczerze, takie zainteresowanie serem w domu - cieszy i to bardzo . Mniejszy

Przepisy kulinarne wegetariańskie 1

Unikać zatruwania się produktami zawierającymi zwierzęce składniki: żółte sery dojrzewające podpuszczka z żołądków , klasyczne galaretki żelatyna z kości, lecytyna z tkanek nerwowych , niektóre gatunki pieczywa jaja , większość mydeł tłuszcz zwierzęcy , różne ubrania skóry . Jadając w

Almost French. A New Life in Paris - Sarah Turnbull

też dla mnie często to, co ukryte wegetarianizm powoduje, że odrzucam sery z podpuszczką i mój żołądek nie trawi niewegetariańskiego wina - zresztą w ogóle wina nie lubię Widzę, że nie bardzo wychodzi mi tu recenzja książki, a bardziej obraz mnie samej w zetknięciu z Francją. Ponieważ zamierzam tam

Zapachowa i dźwiękowa pokrzywowa pocztówka z 8230 Mrągowa, z dygresjami o biogospodarce i SPA

terenowych i surviwalowych kolejny element do turystycznego wykorzystania . Wyczytałem także, ze sok ze świeżych liści bywa używany jako roślinny zamiennik podpuszczki przy wyrobie serów podpuszczkowych. Współcześnie to propozycja dla wegan, pozwalająca na wyrób nabiału wegetariańskiego. Pokrzywa

Veganizm - trudności

tak nie może bo nie ma jak nabić na kasę. A ja chcę normalnie, tak jak zawsze, ale bez plasterka sera, chce aby jej ten ser został... a ona że tak nie można się wnerwiłam, powiedziałam że teraz to jest już naprawdę wredna, a ona że jak ja chce wegetariańską to na drzwiach jest napisane, że taka to po

Pół roku wegetarianizmu i dwa filmy warte obejrzenia :

wieprzowa w kremie do tortu, a to podpuszczka zwierzęca w serze, to znów napój barwiony koszenilą. Wciąż się uczę, razem z siostrą się uczymy, ponieważ ona kilka dni później poszła w moje ślady. I swoje otoczenie uczę - co jem, czego nie jem i że absolutnie zawsze trzeba czytać skład Początki były trudne

Jak się robi oscypka serek góralski

DJ Gotuje 65279 W Polskich górach roi się od drewnianych małych domków bez prądu bez niczego, za to z duszą.  Zadymione z bacami którzy pilnują owiec. Produkują w tych małych domkach bardzo popularne w całym kraju sery owcze zwane potocznie Oscypkami.  Jesteście ciekawi jak powstają

Ważne rady dla początkujących wegetarian

sztucznych odżywek. Większość z nich uzyskiwana jest ze zwierząt wątroba, krew, kości . Unikać zatruwania się produktami zawierającymi zwierzęce składniki: żółte sery dojrzewające podpuszczka z żołądków , klasyczne galaretki żelatyna z kości, lecytyna z tkanek nerwowych , niektóre gatunki pieczywa jaja

Ważne rady dla początkujących wegetarian

Ograniczyć do niezbędnego minimum przyjmowanie sztucznych odżywek. Większość z nich uzyskiwana jest ze zwierząt wątroba, krew, kości . Unikać zatruwania się produktami zawierającymi zwierzęce składniki: żółte sery dojrzewające podpuszczka z żołądków , klasyczne galaretki żelatyna z kości

Mleczny nałóg

trawienia? Kazeina, znajdująca się w mleku, rozkłada się w organizmie przy pomocy podpuszczki. Dziecko 1 - 2 letnie ma już paznokcie i włosy, więc zapotrzebowanie na kazeine jest żadne. Układ trawienny dziecka przestaje wydzielać podpuszczkę. Od tej chwili krowie mleko staje się dla organizmu produktem

Lista wpisow

-w-kuchni.html 20041212 saintjacques-na-winie.html 20041213 mousse-au-chocolat-klasycznie.html 20041219 twarog-fromage-a-la-faisselle.html 20041219 lody-i-sorbety-berthillon-na-swieta.html 20041221 prawdziwe-trufle-czekoladowe.html 20041223 wigilijna-swieczka.html 20050102 snieg-narty-ksiazki.html 20050111 podpuszczka

Zdrowe odrzywianie się

organizmu. Przyswajalność wapnia z mleka jest gorsza niż np. z warzyw lub orzechów, ze względu na gorszą proporcję z innymi związkami potrzebnymi do wchłaniania wapnia.    Jeżeli chodzi o produkty mleczne fermentowane jogurt naturalne, kefiry, twarogi, zsiadłe mleko, a nawet sery żółte są one polecane

wynalazek nowy-ser z macierzanką

naciągnęło, wtedy poszła podpuszczka i piękny skrzep powstał przecinkami ciemnymi ubarwiony, wtedy równo pocięty oddał serwatkę i osiadł. Trzeba było jeszcze go przepłukać, wygrzać w cieplejszej wodzie i do formy odcedzić. Wygnieciony mocno będzie serem zwartym i twardym.   Teraz jeno czekać aż

mały, mały bialuteńki

czyli mały mały bialuteńki ser na podpuszczce : Zrobiłam go dzisiaj rano.

domowa fabryczka

roboty ciepłe zeby mieszkanie mozna było wietrzyc quot jakbyco quot no ale temat serowarstwa domowego męczy mnie bardzo, zrobiłam na próbe mały serek metoda topienia sera białego - wyszedł zupełnie dobry teraz zbieram się psychicznie do zakupienia podpuszczki i zrobienia prawdziwego sera żałuje tylko

poranna sesja zdjęciowa

W niedzielę przywitało mnie zza okna słońce i jak się po chwili okazało też całkiem niezły mróz czyli minus 8 C. A w kuchni na stole czekał na mnie, wczorajszy ser. Zrobiony jak zwykle na podpuszczce. Przepis podawałam już kilka razy, więc dzisiaj podam go tylko w linku . Nie mogłam się oprzeć

ser dla ochłody

ser, pomidor, oliwa, bazylia .. marzenie .. nie koniecznie : wystarczy kupić mleko, ale nie sklepowe tylko quot od Pana quot z placu. Mleko podgrzać do 35,5C dodać rozpuszczoną podpuszczkę, zamieszać porządnie, poczekać aż mleko się zetnie, pokroić je nożem lub łyżką zamieszać. Odcedzić na

Moje pierwsze sery zagrodowe

Z mleka krowiego ala, oscypek: najpierw solenie i jedzenie. 65279 Jest to jeden z najprostrzych serów do zrobienia w domu. Wystarczy mleko od krowy, nie skwaszone i podpuszczka. Ser nadaje się do jedzenia na drugi dzień po osuszeniu.   65279 Jestem w trakcie remontu i nic nie robię, zjadam

białe szaleństwo czyli krążymy wokół fety

. C zasu nie dogonisz, zawszeć ci on z przodu. No ale jakom obiecał, że powiem, a właściwie napiszę słów kilka na temat sera co to się z fetą witał, trzebno go dotrzymać, to i to czynię. W naszej recepturze jest mleka pół na pół koziego z krowim, tak by pięć litrów wyszło. Schłodzone czeka na

Miejsca:

Warta (4)
Warszawa (4)
Paryż (4)
Tłuszcz (3)
Szczecin (2)
Poznań (2)
Pasto (2)
Londyn (2)
Janów (2)
Gdańsk (2)

Firmy:

Allegro (4)
RUCH (1)
Nike (1)
MIT (1)
BACA (1)