Wszystko o:

razowej

Przepis na chleb żytni razowy na zakwasie.

Składniki  Kilogram mąki żytniej razowej  Łyżeczka soli  Woda + czarny kminek 65279 , opcjonalnie łyżka oliwy lub oleju, albo jeden ugotowany ziemniak - chleb dłużej zachowuje świeżość. 65279   Przygotowanie zaczynu Na dzień przed wypiekiem  12 14  godzin robimy zaczyn łącząc połowę mąki

Pizza razowa z mąki żytniej i orkiszowej

nbsp nbsp Składniki na 2 duże pizze na 2 blachy wielkości piekarnika : 310g mąki orkiszowej razowej 230g mąki żytniej razowej 9 łyżek oleju 2 łyżeczki soli 290g wody 30g świeżych drożdży lub 7g suszonych Świeże drożdże rozpuścić w wodzie, jeżeli używamy suszonych, to wsypać od razu

Razowa szarlotka

Kiedy zobaczyłam przepis na tą szarlotkę na Kwestii Smaku , wiedziałam, że w najbliższym czasie zagości na naszym stole. Ostatnio coraz bardziej interesują mnie wypieki na bazie mąki razowej, bo nie dość że zdrowsza niż pszenna, to mi osobiście bardziej smakuje, ale to kwestia gustu. Szarlotka

Razowe bułeczki

Nie mam jeszcze odwagi na pieczenie chleba. Bułeczki wydają mi się łatwiejsze do zrobienia. W Pracowni Wypieków u Liski wypatrzyłam sobie przepis na razowe bułeczki - bo jeśli już jeść pieczywo to koniecznie razowe. Wyszły wspaniałe! Nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre, tak miękkie i tak

Razowe cebularze

Jakiś czas temu zamarzyły mi się cebularze, i niewiele później je zrobiłam, bo nie zdawałam sobie sprawy z tego, że są takie czasochłonne :P Znalazłam przepis na Kwestii Smaku i postanowiłam tylko zmienić mąkę na razową. Nie zauważyłam wtedy szukałam na szybko i wydrukowałam na później , że w

Rogaliki razowe

, miałam za to dość dużo pszennej razowej.  Eksperyment się udał, zdaje się z leszpym dla zdrowia skutkiem.  A że moja mama przynisła z bazarku truskawki tak tak, o tej porze roku i to po tylko 8 zł , rogaliki nadziałam truskawkami. Składniki: 1 szkl. mleka 1 2 kostki masła 1 2 szkl. cukru 1 2

Biscotti razowe

Biscotti w mojej wersji razowej , to takie włoskie sucharki które szczelnie zamknięte można przechowywać nawet kilka miesięcy choć u nas z pewnością tak długo nie poleżą .Dziś piekłam z  cyklu,, Wypiekanie na śniadanie ,,z pewnością następnym razem będzie z podwójnej porcji . Dziękuję wszystkim

Bajgle razowe

Zostałam zaproszona przez ,, lipcową piekarnię ,, do wspólnego pieczenia ,,bajgli,, z przepisu Moniki to cudnie pachnące bułeczki niezwykle długo zachowują świeżość to jedna zostawiona i schowana bo resztę znikło w ekspresowym tempie. Moje upieczone w wersji razowej gdyż bardzo rzadko używam

Razowe ciasteczka sezamowe z rodzynkami

Znów trochę zdrowia. Ciasteczka z mąki razowej z sezamem, miodem i rodzynkami, czyli dużo dobrego zamknięte w małych kuleczkach. Nie należy ich piec zbyt długo, bo będą twarde. Idealnie upieczone powinny mieć z zewnątrz chrupiącą skorupkę, w środku pozostać miękkie.       Składniki : 125 g

Szarlotka Razowa

  Szarlotka z miodem i otrębami u mnie po prostu Razowa Szarlotka 2 szklanki mąki pszennej razowej u mnie razowa żytnia 20 dag masła proponuję dodać ok. 150-170g na tę ilość mąki 1 żółtko 1 łyżka miodu dałam 3 a i tak było za mało słodkie 1 łyżki oliwy 2 łyżki otrąb 1 kg jabłek antonówek u

Bułki razowe

Pyszne bułki pszenno-żytnie na zakwasie znalezione na www.zapachchleba.blogspot.com - coś niesamowitego : Skłądniki: -100 g mąki żytniej razowej typ 2000 - 300 g mąki pszennej typ 500 - 200 g zakwasu żytniego - 3 g drożdży instant - 11 g soli - 215 g letniej wody Przygotowanie: Zakwaso

Razowa pita

Miałam dzisiaj upiec bułeczki z jogurtem, ale poszłam do sklepu po zakupy i zapomniałam kupić jogurt. Bułeczki muszą poczekać. Postanowiłam upiec chlebek pita. Już kiedyś piekłam i bardzo nam smakował. Tym razem zmieniłam trochę przepis i zrobiłam z dodatkiem mąki razowej, a to za sprawą Malty_79

Razowy orzechowiec

Składniki: 2 szkl. mąki razowej drobno mielonej 2 3 szkl. słodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub kamienia winnego 1 2 szkl. oleju 1 szkl. wody z rozpuszczoną 1 łyżeczką sody 2 łyżeczki soku z cytryny 200g orzechów włoskich 2 łyżki oleju

Chałka razowa

Pierwszy raz jadłam chałkę z mąki razowej i nie przypuszczałam, że może tak dobrze smakować. Jest delikatna, miękka i pachnie wanilią. Z podanych składników upiekłam jedną chałę ale wyszedł mi solidny bochen więc z powodzeniem można zrobić dwie.  Składniki: 3 i 1 4 szklanki mąki chlebowej

Razowa pita

Razowa pita - czyli kawałek zdrowej, pysznej kieszonki gdzie możecie ukryć ulobione dodatki. Na przykład kawałki grillowanego kurczaka, mnóstwo warzyw i sos jogurtowy, albo rukolę z pomidorami i mozzarellą, albo tysiąc innych smacznych rzeczy. Świetny pomysł na coś pożywnego do lunchboxa

Razowy przekładaniec

To taka przekładana kanapka , smaczna, orzeźwiająca :- Dominuje w niej smak kwaśno-słony z lekką nutą ostrości. W sam raz na śniadanie lub kolację. Składniki na 4 porcje: - chleb razowy - ok 10 bardzo cienkich kromek, - 500 g porów razem z zieloną częścią , - 3 spore pomidory najlepsze teraz

Pochwała Razowego Kwasu Chlebowego

Razowy Kwas Chlebowy 8211 same zalety! Bo i zdrowy, i smaczny. Bardzo dobrze gasi pragnienie, świetnie orzeźwia. Moim zdaniem też świetnie nawadnia, w każdym razie u mnie po wypiciu szklanki kwasu chlebowego znika całe poczucie 8222 wysuszenia 8221 :  szybciej, niż po wodzie, porównywalnie

Bułeczki razowe

sprobowałam upiec bułeczki, razowe, ponieważ cały czas mam też ochotę na pieczywo razowe Zaczyn : - 140 g pszennej mąki razowej - 115 g żytniej mąki razowej - 2 łyżki zakwasu żytniego razowego - 145 g wody Składniki zaczynu wymieszać, zagnieść krótko i pod przykryciem zostawić w cieple na 12 godzin

chleb pszenny razowy

baaardzo lubie chleb! Dzis chlebek pszenno-zytni, z dodatkiem razowej mąki. W smaku szczegolny, doskonale komponujący sie z roznymi dodatkami, u nie z racji upodoban malej Jessiki musial skomponowac sie z miodkiem- i niezle mu poszlo. Wracając do przepisu, oparlam sie na tym od Mirabbelki   http: www

RAZOWY CHLEB KANAPKOWY

Ten chlebek mimo swojej nad wyraz zwyczajnej nazwy w rzeczywistości zasługiwałby na coś więcej, ponieważ jest naprawdę smaczny i niesamowicie długo utrzymuje świeżość. Ponadto czego nie należy pomijać jest bardzo zdrowy i sycący dzięki dużej zawartości mąk razowych. Chleb jest dość puszysty, i jak

Chleb razowy na zakwasie

przepisu do zasad metody Montignaca. Składniki na zaczyn: 1 4 szklanki zakwasu - u mnie żytni 1 2 szklanki letniej dobrej wody - u mnie niegazowana Dobrawa 1 szklanka maki żytniej razowej - można użyć pszennej lub zrobić pół na pół Wszystkie powyższe składniki mieszamy w wysokim naczyniu, żeby nam

Bułki Razowe

Pyszne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Wyglądajak zwykła, biała bułka, lecz tak na prawdę pełnoziarnista. Zmieniłam mąkę z razowej na pełnoziarnistą i to chyba dzięki temu lepiej mi rosły niż poprzednim razem, kiedy to używałam razowej albo jestem już lepszą kucharką... ? . Znikły w

Razowa pizza

Przepis dostaliśmy od znajomego. Z racji, że dopadliśmy go telefonicznie akurat na wakacjach i nie był pewny proporcji, kazał nam poszukać w necie pizzy z Thermomixa. Znaleźliśmy : Ale z racji braku powyższego sprzętu, musieliśmy użyć siły mięśni. I daliśmy radę zastępując połowę mąki, razową

Razowe buły drożdżowe z farszem

Czas przygotowania: 1 godzina plus czas pieczenia Gorące drożdżowe bułki z razową mąką, nadziewane pachnącym farszem 8211 czy może być lepszy pomysł na obiad? Przepis nie jest trudny, ale czasochłonny. Wysiłek na pewno się jednak opłaci, bo te buły są absolutnie przepyszne. Nadzienie można

Razowe ciasto z rabarbarem

przyjdę za kilka dni odpowiadam i biegnę do mieszkania by wykorzystać potencjalnie wolne popołudnie i zabrać się za pieczenie ciasta, na które pomysł siedział mi w głowie przez dobry miesiąc. Założenie było tylko jedno - ma być zdrowo, a przynajmniej poniekąd. I tak mąkę pszenną zastąpiłam razową i

Chleb żytni razowy dla diabetyków

-3 łyżkami mąki dolewałam też odrobinę wody . Trzeba też pamiętać, że zakwas musi mieć dostęp powietrza. Ja zrobiłam go w sporym garnku, więc jedynie kilka razy dziennie odkrywałam pokrywkę i zaglądałam co u niego słychać   Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym: 400 g wyhodowanego powyższym

CHLEB ŻYTNI RAZOWY

korzyści nie sposób opisać słowami J.  Dlatego wrzucam kolejny już przepis na jeszcze inny chlebek. Zdrowy bo żytni razowy. Dość ciężki i wilgotny dlatego lepiej piec go w foremce. Długo utrzymujący świeżość z mocno chrupiącą skórką. Ilość: 1 bochenek Poziom trudności:  6 10 Czas przygotowania:  Zaczyn

Chleby razowe z dodatkami

klejący, ale zjadliwy i wcale nie był zakalcowaty Teraz moje chlebki rosną już bardzo ładnie i wydaje mi się, że całkiem szybko. Części mojego zakwasu są już w paru różnych miejscach i świetnie sobie radzą. Tyle odnośnie wstępu... Wczoraj upiekłam dwa chlebki razowe, każdy z innym dodatkiem, jeden z

CHLEB ŻYTNI RAZOWY

zdrową, sycącą wersję pełną błonnika czyli razowiec. Spełnił on moje oczekiwania. Wyrósł ładnie. Miał chrupiącą skórkę i niesamowity aromat. Jeszcze drugiego dnia pięknie pachniało w całym domu chlebem. Bardzo długo utrzymuje świeżość ponieważ do 3 dni. Drugiego dnia smakuje jak  klasyczny chleb razowy z

Razowe ciasto czekoladowe

RAZOWE CIASTO CZEKOLADOWE   Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 4 łyżeczki soli 60 g masła, o temperaturze pokojowej 1 i 1 4 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej

Muffinki razowe z ziołami

.   65279   Przepis na dwanaście babeczek z formy silikonowej.   Składniki: 2 szklanki razowej mąki pszennej frac12 łyżeczki proszku do pieczenia frac12 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 3  szklanki oleju 1 szklanka maślanki listki z 2-3 gałązek tymianku listki z 2

Razowa pizza

To ciasto razowe na pizzę robiłam już 2 raz, przepis pozostaje z nami - jest naprawdę pyszny. Nawet ta zdrowsza wersja bardzo posmakowała mojemu mężowi więc powiadam warto wypróbować. Dodatki co kto preferuje. Ja lubię jak jest ich dużo wiec u mnie na bogato . Przepis z bloga On The Baking

Razowe scones

Tym razem wypróbowałam przepis Deli Smith, z jej książki The Book of Cakes .  W oryginale w przepisie były też daktyle, ja jednak ich nie miałam.  Scones pomimo tego, że są w połowie razowe, są lekkie.  Polecam, tym bardziej, że przygotowanie i upieczenie, nie zajmuje więcej niż 30 minut.  Jak dla

Sernikobrownie razowy

Zabrałam się za pieczenie sernikobrownie. Ale po pierwsze odsłodziłam go, po drugie zapomniałam kupić mąkę i jedyna jaką miałam była to żytnia razowa. A po trzecie miałam za dużą blachę. Ale było pyszne! Tylko jak dla mnie wciąż za słodkie. 200 g gorzkiej czekolady jedna Krakowska, druga 85

Cheb razowy

Do wykonania tego chleba potrzebujemy: 20 gram świeżych drożdży 1 4 szklanka ciepłego mleka wiem, że nie wolno nam używać mleka ale ono wyparuje potrzebne jest tylko do rozpuszczenia drożdży można je zastąpić wodą 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki razowej szklanka wody 2 łyżki oliwy

Razowa pizza z pomidorami i marchewką

pomidory nie są kwaśne, do marchewki dodajcie wtedy trochę cytryny.    Ciasto   260g mąki zwykłej najlepsza typ 650 50g mąki pszennej razowej typ 2000 pół łyżęczki soli woda łyżeczka drożdży świeżych     Góra topping   1 kg pomidorów 1 główka czosnku sól pieprz oliwa 2 marchewki

Szarlotka krucha razowa

Szarlotka razowa na kruchym spodzie przepis zgodny z KPP Spód: 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej szczypta kurkumy 75g zimnego masła, pokrojonego w kawałki 1 żółtko 55g syropu z agawy, fruktozy lub cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta imbiru szczypta

Muffinki razowe

, wilgotne, z delikatną nutą pomarańczy i cynamonu. Idealne na deser albo podwieczorek w akompaniamencie kawy zbożowej Przepis pochodzi ze strony www.joyofbaking.com   Składniki ok. 12 muffinek : 130g razowej mąki pszennej 150g płatków owsianych 75g jasnego cukru brązowego 1 i 1 2 łyżeczki

RAZOWE BUŁECZKI

, ciasto się nie klei. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu Tatter o chlebie . Bardzo polecam. Poziom trudności: 3 10 Ilość: 12 bułeczek Czas przygotowania: 10min plus 4 godziny na wyrastanie SKŁADNIKI: 150g maki pszennej razowej 350g maki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drożdży instant 150

Bułeczki owsiano- razowe

. Wyrabia i piecze, piecze i wyrabia, testuje ją ile mogę i testuję też uzbierane przepisy na pyszne chleby i bułeczki. Zrobiłam też je. Razowe bułeczki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Wyszły cudowne!!!!  W smaku przepyszne. Bardzo mięciutkie, wilgotne i nie za ciężkie. Idealne, choć mogłyby

Pita razowa

Jestem wielbicielką chlebków pita oraz tortilli, ale pod jednym warunkiem - MUSZĄ być domowej roboty.  No i w poszukiwaniu przepisu na pitę razową natknęłam się na wpis Atiny .  Ciasto cudownie miękkie, współpracujące ze mną tak, że się tego nie spodziewałam.  Wprawdzie moje chlebki nie urosły tak

CHLEBEK PSZENNO-RAZOWY

ktoś woli niższe pajdki lub małą będą większe, wyższe kromki keksówkę: 700 g mąki pszennej razowej do wypieku pieczywa domowego 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży 7 g 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody   Mąkę wsypujemy

Chleb żytni razowy

pominęłam. Troszkę za długo mi wyrastał, ale nie szkodzi, pyszny był! Składniki na 1 bochenek foremka keksowa 25x11cm   wieczorem przygotować zaczyn zakwasowy :   * 2 łyżki zakwasu żytniego * 120g mąki żytniej typ 2000 razowej * 50g mąki żytniej typ 720 * 3 4 szkl wody Wymieszać dokładnie i

Testowanie Razowego Kwasu Chlebowego z Streetcom

W czerwcu miałam możliwość testowania Razowego Kwasu Chlebowego dzięki agencji Streetcom . W kampanii poznałam smaki pysznego orzeźwiającego napoju który idealnie gasi pragnienie w takie upały jakie mamy tego lata. Bardzo się cieszę z udziału w tej kampanii gdyż Razowy Kwas Chlebowy przypadł mi

Chleb razowy na zakwasie

Ciężki, wilgotny, aromatyczny....pyszny - kolejny chleb razowy: . Mam nadzieję, że nie macie mnie jeszcze dosć z tymi razowcami: , ale cóż na to poradzę, że są takie smakowite: . Ten znaleziony został u Kaś . Smakuje doskonale z białym serem i konfiturą...a dodatkiem pasty rybnej też nie pogardzi

piknikowo-Edysiowe sconsy z maka razowa

Zapraszamy do wspólnej kuchni,                                                                     Edysi i  Cudawianki: razowe sconsy z feta i szczypiorkiem: Cudawianki: quot Zanim w koncu trafilo na ten przepis, a wlasciwie zanim w koncu zdecydowalam sie na ktorys z zaproponowanych przez

Razowe muffinki czekoladowe

W czasach, gdy jeszcze nie zwracałam uwagi na zdrowotność składników, z których piekę, wypróbowałam kilka wersji czekoladowych muffinek i zawsze smakowały wspaniale. Gdy więc w Ciastach za grosik nr 6 2012 znlazłam przepis na zdrowszą, razową wersję- nie wahałam się ani chwili. I słusznie

Ziemniaczany chleb pszenno-razowy

pierwszym razem! Przepis podstawowy znalazłam w Przyjaciółce z 2011 roku i od tamtej pory przeszedł on kilka modyfikacji: był robiony na mące pszennej, razowej, żytniej, pszenno-razowej, z ziołami prowansalskimi, z papają... Modyfikacji tyle, ile pomysłów w danym momencie. Dzisiaj: pszenno-razowy, ze

Chleb żytni razowy

...a każdym udanym sie podzielę: . Ten, jak najbardziej udany, znalazłam u Patrycji , na której blogu jest więcej takich chlebowych   i nie tylko perełek. Chleb z Jej przepisu ma chrupiącą skókę, zwarty miąższ i smakuje tak, że ja nie umiem nie sięgnąć po kolejną kromkę. CHLEB ŻYTNI RAZOWY

Chleb razowy 80

trudności: 8 10 Składniki: Zaczyn: 65279 1 2 szklanki aktywnego zakwasu zytniego ok 1 szklanki letniej wody 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej razowej Całość mieszam, zawijam folią spożywczą i odstawiam na na noc. 65279 Do zaczynu dadaję: 1,5 szklanki wody 1 lyzke

Razowe ciasto czekoladowe

Mój chłopak śmieje się, że mam manię uzdrawiania przepisów poprzez stosowanie zdrowszych zamienników. W tym przypadku nie musiałam tego robić, ponieważ zawiera mąkę razową oraz cukier brązowy. Jest mocno czekoladowe, w ogóle nie czuć dodatku mąki razowej. Goście także nie zorientowali się, że

Razowe bułeczki ze słonecznikiem

  Już dawno miałam ochotę na razowe bułeczki z nasionami . Uwielbiamy chleb razowy i często go jemy , ale bułeczek razowych jeszcze nie piekłam. Inspirację zaczerpnęłam od Sary z ,, PieczarkaMysia.pl , niektóre składniki pozmieniałam , trochę swoich dodałam . W rezultacie bułeczki wyszły wilgotne

Chleb razowy 66

systematyczne, tym bardziej, że jestem już na durszlaku Chleb razowy. Robię go tylko wtedy, kiedy mój zakwas stoi w lodówce niegotowy, nieaktywny. Gdy sama jeszcze zakwasu nie miałam, robiłam właśnie ten. Dla tych, którzy lubią razowe, a zakwasu nie mają, idealny . Znalezione u Dorotus . Składniki na

Razowe ciasto bananowe

RAZOWE CIASTO BANANOWE   Składniki:  1 szklanka mąki pszennej razowej  3 4 szklanki mąki żytniej razowej   1 2 łyżeczki soli   1 łyżeczka sody   1 łyżeczka cynamonu + po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków    1 4 szklanki brązowego cukru   2 - 3 suszone figi

Chleb prawdziwie razowy

Składniki Zaczyn: 50 g dojrzałego zakwasu, jak młody lepiej dać więcej 200 g mąki żytniej razowej 200 g wody Ciasto: 300 g pszenicy 70 g mąki żytniej nie razowej 150 g mąki pszennej 60 g otręb oacute w żytnich 1 szkl mleka 1 szkl wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli nbsp Przygotowanie

Kawowe muffiny razowe

oryginału KAWOWE MUFFINY RAZOWE składniki: nie pamiętam na ile muffin, ale nadrobię - 1 szkl jogurtu greckiego light - 1 2 szkl cukru trzcinowego - 1 1 2 szkl mąki żytniej razowej - 1 szkl mąki pszennej razowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ew. 1 op cukru waniliowego - 1 jajko - 1 4 szkl

Razowe placuszki serowe na śniadanie

wszechstronnie czytaj: także na słodko . Stąd zaciekawiły mnie placuszki Hugh Fearnleya z nieśmiertelnego River Cottage Everyday , w wariancie serowym jest też opcja słodka , bazującym na mące pszennej razowej którą ostatnio chętnie dodaję tam, gdzie jej nie przewidziano, tj. np. do ciasta kruchego . Nie

Razowe cebulaki, czyli śniadanie mistrzów

Pierwsza notka kulinarna i od razu bardzo ambitny jak na mnie przepis, czyli cebulaki z razowego ciasta drożdżowego. Przyznam szczerze, że bardzo bałam się drożdżowych wypieków. Jako totalny laik w kwestii pieczenia czegokolwiek, obawiałam się zakalców, niewyrośniętego ciasta i jeszcze z 1000

Bułki razowe z płatkami owsianymi

: . Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste i mają wspaniale chrupiącą skórkę przynajmniej mi taka wyszła . U mnie mąż zajadał z serem i wędliną , a Olinek jak zwykle suche, ale podejrzewam, że z dżemem smakowałyby równie doskonale. BUŁKI RAZOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: pół szklanki płatków

Bułeczki razowe Tatter

bułeczki były przepyszne.  Doskonale dały się też zamrozić by potem wyjmowac po jedenj na śniadanko :     Zaczyn: 140g pszennej mąki razowej 100 115g żytniej mąki razowej 100 2 łyżki zakwasu żytniego razowego 145g wody Składniki zaczynu wymieszałam, zagniotłam krótko zaczyn jest bardzo gęsty i

Razowa baba wielkanocna

Na moim wielkanocnym stole można było zawsze znaleźć wiele pyszności, nie było jednak na nim typowych dla tego okresu ciast. Postanowiłam więc rozpocząć nową tradycję Znalazłam przepis na klasyczną babkę, tu: klik Oczywiście zwykłą mąkę zastąpiłam razową, a zwykły cukier- nierafinowanym

Cebulowy chleb razowy. Z domieszką kukurydzy

i czasu. Dojrzewanie zakwasu trwa 3-5 dni. Ja wybrałam tę dłuższą wersję. Pierwszego dnia np. rano w dużym słoiku mieszamy 50g mąki razowej z 50 ml ciepłej wody. Słoik umieszczamy w najcieplejszym miejscu mieszkania- bakterie fermentacyjne lubią temperaturę ok. 35 st C. Ja skorzystałam z jakiejś

Razowe ciasto bananowe

. Przepis Asi z Kwestii Smaku .   Razowe ciasto bananowe 1 szklanka mąki pszennej razowe 3 4 szklanki mąki żytniej razowej  1 2 łyżeczki soli  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka cynamonu + po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków   1 4 szklanki brązowego cukru  100 g posiekanej

Razowe ciasto z czekoladą i jabłkami

To deser dla zaawansowanych w... jedzeniu. Nie jest słodki i ma specyficzny smak razowej mąki typ 1750, 2000 . Ponieważ nie przepadam za słodyczami, dla mnie to idealne rozwiązanie. Bo nie ma nic gorszego niż mdłe, suchawe ciastka z kremem z torebki... Troszkę się trzeba napracować, za to nie ma

RAZOWE SCONES

Ostatnio z każdej niemal kulinarnej strony atakują mnie scones :D Nie miałam innego wyjścia - należało się samemu za nie wziąć : Jednak zmodyfikowałam troszkę przepis zastępując połowę mąki pszennej mąką razową i nie dodając rodzynek. Takie razowe scones świetnie smakowały z miodem i z mlekiem

Razowe drożdżówki

Miałam zamiar upiec normalne drożdżówki, razowe wyszły przez przypadek, bo zupełnie zapomniałam, że dzień wcześniej Mąż i Synek smażyli sobie naleśniki i oczywiście zużyli dużą część mąki. Ciasto wyszło nieco luźne i gdy chciałam dosypać więcej mąki, na półce znalazłam tylko razową. Oczywiście nic

Bułki razowe z ziarnami

to tak samo jak przez wszystkie poprzednie. A tymczasem, pokażę Wam bułeczki razowe 8211 w końcu uczący się student powinien się pełnowartościowo odżywiać, no nie? A jak jeszcze ma się kochaną 8222 mumię 8221 co to prawie całą robotę odwali za Ciebie, to nie ma się co oszczędzać : . Przepis

Chleb razowy na maslance

. Oryginalny przepis na stronce Marions-kochbuch.de pod nazwa Körner-Buttermilch-Brot . To jeden z moich ulubionych chlebow. Bardzo polecam ... Skladniki na 2 male bochenki: 325 g maki pszennej 325 g maki pszennej razowej 20 g drozdzy instant 500 ml maslanki 50 g siemienia lnianego 30 g ziaren

Razowe bułeczki nocne

Przepis podstawowy na nocne bułeczki Majanki już podawałam, ale ...pora na eksperymenty : Tym razem zmieniłam makę i dodałam 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000. Efekt jest chrupiący i przepyszny : Składniki na 12 bułeczek: 3 szklanki mąki: w tym 1 szklanka mąki pszennej chlebowej u

Bułki razowe z płatkami owsianymi

  masła 17 g frac34 łyżeczki soli 1 szklanka wrzącej wody 1 czubata łyżeczka suchych drożdży 3 łyżki letniej wody 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 frac12 szklanki mąki pszennej razowej frac34 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: 1 jajko rozbełtane z łyżeczką wody po łyżce płatków owsianych

Chleb pszenny razowy

Ludzie! Pieczcie chleb w domu, to naprawdę nie jest trudne! Opracowywanie własnej receptury  na chleb w sam raz smaczny i w sam raz zdrowy bardzo mnie cieszy, bo efekty są znakomite. Kolejna wariacja na temat Chleba białego pszennego , tylko stopniowo zamieniam zwykłą mąkę pszenną na razową

pierwsze razowe próby

Razowe ciasto czekoladowe 80 g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 4 łyżeczki soli 60 g masła, o temperaturze pokojowej 1 i 1 4 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej śmietany 18 pół

Ciasteczka Razowe

Pyszne, chrupiące, zdrowe. Do ich wykonania używa się mąki razowej i otrębów pszennych. Do tego macza się gotowe ciasteczka w roztopionej czekoladzie. Polecam! Składniki: 1 jajko 90 g miękkiego masła 60 g brązowego cukru 20 g wiórków kokosowych 25 g otrębów 120 g mąki razowej 75 g mąki

Chleb razowy na drożdżach

Chlebek pszenno-żytni razowy ze słonecznikiem Na drożdżach, bo akurat miałam dostęp do normalnego piekarnika, a zbyt mało czasu by zrobić zakwas. Składniki na 1 bochenek: - 320 g  mąki pszennej razowej typ 2000 - 180 g mąki żytniej chlebowej typ 720 - 1 opakowanie 7 g suchych drożdży

Ciasto razowe z rabarbarem

jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień więc może lepiej upiec je wieczorem a zajadać do przedpołudniowej kawki... Rabarbar jeszcze widziałam dzisiaj na straganach więc może zdążycie upiec? : Przepis na ciasto znalazłam u Ani, przepis na kruszonkę u Asi Kruszonka: 150 g mąki pszennej razowej

Szarlotka sypana razowa

, kompot jabłkowy do popicia, szarlotka na wynos... Piekę też szarlotkę dla nas . Taką zdrowszą bo razowa...  Jeżeli skusicie się na upieczenie to nie odciskajcie za bardzo jabłek. Sok jednak musi być, żeby wszystkie suchy składniki mogły nim nasiąknąć. Inspiracja tym przepisem Składniki na ciasto

Tarta razowa ze szpinakiem

Ze szpinakiem poznałam się zupełnie niedawno. Pierwsze spotkanie było w towarzystwie pierogów. Kolejne również w tym samym towarzystwie ale smak domowy... Od pierwszego spotkania wiedziałam, że towarzystwo razowego ciasta też będzie idealne. Nie pomyliłam się: Najbardziej żałowałam, że cudna

Dyniowe muffinki razowe

Małe co nieco na jesienne dżdżyste dni. Razowe muffinki nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe. Idealne do koszyka na jesienny spacer. Składniki na ok. 12 sztuk 200 g mąki pszennej razowej 80 g brązowego cukru 65279 2 jajka 200 g surowej dyni startej na drobnych oczkach tarki ok

Bułki razowe ze słonecznikiem

Pyszne i zdrowe - razowe bułeczki z dodatkiem dużej ilości słonecznika. Idealne na śniadanie, do wędliny, ale również na słodko do dżemu owocowego Nie ma to jak domowe pieczywo!   Ktoś ma ochotę? Zapraszam na bułeczkę!     Źródło: Filozofia smaku Składniki: 300 g mąki żytniej razowej

Razowe ciastka czekoladowe

Pyszne, mocno czekoladowe ciastka na mące razowej. Idealne do pochrupania! Za oknem deszcz, więc siadam z książką i herbatą, delektując się ich smakiem. Uważajcie - uzależniają :- Ja dałam się złapać!  Prawdziwe czekoladowe niebo!   Źródło: Moje wypieki     Składniki: 1 jajko 3 4

Razowe naleśniki z sosem bolońskim

połowę bulionu i gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniając sos pozostałym bulionem. Długie gotowanie spowoduje, że sos nabierze intensywnego aromatu. Naleśniki razowe z pietruszką: Składniki: 120 g mąki pszennej razowej 1 4 łyżeczki soli 1 jajko, lekko ubite 250 ml mleka olej

Pizza chłopska na cieście razowym

Ostatnio lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mąk, a że na rynku wiele się ich pojawiło... no cóż, spodziewajcie się różności A dzisiaj: Pizza chłopska na cieście razowym 65279 Przepis na dużą blachę z kuchenek taką ok. 35cm x 35cm lub 2 mniejsze okrągłe ponowne dzięki braciszku za

Razowe bułeczki-rozetki

Chrupiące   z zewnątrz ,mięciutkie, puszyste w środku bułeczki pszenno-razowe w kształcie rozetek . Najlepsze świeżutkie po lekkim przestudzeniu.   Składniki: 6-8 szt 300 g mąki pszennej razowej 150 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka

Razowe placuszki

Dawno nie było placuszków na niedzielne śniadanie.  Puree dyniowe jednak potrafi zmobilizować.  Zmodyfikowałam przepis na te wegańskie placuszki i powstała wersja z jajkiem, z mąki razowej.  Przepyszne.     Sk ładniki: 190 ml mleka 100 g puree dyniowego 1 jajko 3 łyżki cukru trzcinowego

Pierogi! w wersji razowej

pierogi można znaleźć przeważnie do kolejnej wigilii... W tym roku postanowiłyśmy zrobić pierogi z mąki razowej, coby były trochę zdrowsze. A efekt jest taki: Przepis na ciasto pochodzi z bloga dietetyczne fanaberie Ciasto: 500g mąki razowej łyżeczka oliwy 350 ml ciepłej wody spora szczypta

Razowa szarlotka z rabarbarem i pianką

Cieszę się, że już pora na szparagi, szpinak, rabarbar. Wczoraj na blogu pojawiła się sałatka ze szparagami , a dziś w roli głównej rabarbar. Trochę nietypowo, w razowym cieście ukryty jest mus rabarbarowy z chrupiącymi kostkami jabłek. Całość przykrywa delikatna beza, łamiąca kwaśny smak nadzienia

Razowe ciasto z rabarbarem

                               Kolejne ciasto z rabarbarem : . Mam nadzieję, że nie macie go dość, bo ja jeszcze nie. I to nie ostatnia moja propozycja z jego wykorzystaniem . Przepis na razowe ciasto z rabarbarem pochodzi od Viridianki . Pyszne, aromatyczne, bo z dodatkiem gałki muszkatołowej i

Chlebek żytnio- razowy

Składniki: 0,5 kg mąki żytniej razowej 20g drożdży 0,5 łyżeczki miodu gryczanego łyżka oliwy łyżka płatków owsianych błyskawicznych łyżka zieren słonecznika ok. łyżki pietruszki oraz tymianku wsypałam na oko 300 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki soli trochę mleka Wykonanie: Drożdże ucieramy z miodem i

Razowe precelki

czegoś dobrego do pochrupania i tak z potrzeby chwili upiekłam precelki. Razowe, bo i białej mąki została mi tylko odrobina, posypane kminkiem i gruboziarnistą solą. Pyszne : Przepis Małej_Mi znaleziony na Cinie , jest także na blogu : W oryginale jest jeszcze jajko, którego przez nieuwagę nie dodałam

Bułeczki razowe z miodem

bułeczki pozostaną dłużej świeże.  Gorąco polecam, bo zdecydowanie warto je upiec! Przepis powstał w oparciu o - źródło Składniki: 1 szklanka letniej wody 1 4 szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 1 i 1 4 łyżeczki soli  1 i 1 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1 2 szklanki żytniej razowej typ

Razowy piernik bananowy

orkiszowej lub przennej razowej może być mąka Pełne Ziarno z Lubelli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki zmielonego imbiru 4 łyżeczki i przyprawy do piernika 60 g ksylitolu cukru trzcinowego lub słodzik odpowiadający tej ilości cukru 4 łyżki oleju archaidowego może być też rzepakowy albo

Razowy chleb ze starterem Tang Zhong

przełożyć do miseczki i przykryć szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała masy. Można go przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed kolejnym użyciem należy poczekać aż starter nabierze temperatury pokojowej.   Chleb Składniki: 280 g mąki chlebowej 200 g mąki razowej 10 g drożdży instant 50 g

BUŁECZKI RAZOWE - WIELKANOCNE ZAJĄCZKI

utrzymujące świeżość. Zdecydowanie polecam. Ilość: 9 sporych zajączków Poziom trudności: 6 10 Czas przygotowania: 45minut plus czas wyrastania: 2,5h SKŁADNIKI: 250 g mąki żytniej razowej 150g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej jasnej 100g mąki pszennej chlebowej 14 g suchych drożdży 2 opakowania

Bułki razowe z płatkami owsianymi

,5 szklanki mąki pszennej razowej - 3 4 szklanki mąki pszennej - 1 roztrzepane jajko do posmarowania - płatki owsiane do posypania Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać wodą. Palcami rozetrzeć drożdże, żeby powstał zaczyn

Chleb razowy na drożdżach

jedną dużą lub dwie małe keksówki. Przepis jak zwykle znaleziony na blogu Moje Wypieki . Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 450 g mąki pszennej razowej 7 g suchych drożdżych lub 14 g świeżych 25 g miękkiego masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 450 ml ciepłej wody Przygotowanie: Ze

Razowe grzanki

Składniki: 1 jajko 2 kromki chleba razowego sól, oregano czosnek oliwa z oliwek papryka ser pleśniowy Przygotowanie - różne opcje: I. Paprykowy ser Podsmażamy czosnek na oliwie z oliwek, pózniej dodajemy paprykę pokrojoną w dość grube paseczki ok. 3-4 cm

Muffiny razowe z jagodami

jedną muffinkę :- ps. padało wieczorem... Przepis z tej strony, podaję z moimi zmianami.   Składniki na 18 sztuk : 1 i 2 3 szklanki płatków owsianych 2 3 szklanki mąki pszennej 1 2 szklanki mąki razowej 3 4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do

Razowe ciastka

Składniki na około 35 sztuk: 90 g miękkiego masła 60 g cukru 1 jajko, roztrzepane 20 g wiórków kokosowych 1 4 szklanki 25 g otrębów 1 4 szklanki 120 g mąki razowej 3 4 szklanki 75 g mąki pszennej 1 2 szklanki 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 4 łyżeczki sody

Razowe spaghetti z dyniowym sosem

razowe -M. 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu u mnie old bursztyn-M. 4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii umnie pestki z dyni -M. świeżo zmielony czarny pieprz sos dyniowy: 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4

Buleczki razowe

Składniki Skladniki na 12 buleczek: 350 g maki razowej chlebowej 160 g maki pszennej chlebowej 1,5 lyzeczki suchych drozdzy 1,5 lyzeczki soli Szczypta cukru 20 g miekkiego masla lub margaryny 330 ml cieplej wody Dodatkowo: Jajko do posmarowania Ziarna do posypania pestki slonecznika, dyni, sezam

Znalezione blogi:

Razowe Ciasta (razoweciasta)
Blog z wypiekami pełnoziarnistymi pszennymi, żytnimi, orkiszowymi, z fruktozą lub ksylitolem. Dla os
praca na taxi (razowy1)
mam pytanko
Przedstawiam swoje sprawdzone przepisy na domowe wypieki chleba i nie tylko, według starych babcinyc

Miejsca:

Pasto (188)
Warta (118)
Lisków (61)
Kraków (52)
Warszawa (41)
Poro (37)
Jarosław (30)
Janów (21)
Wiśniowa (17)
Tłuszcz (16)

Firmy:

RUCH (102)
MIT (13)
SKOK (12)
DIALOG (11)
Kruszwica (10)
Tesco (9)
Google (9)
Onet (8)
Prochem (7)
Allegro (7)