Wszystko o:

przepis na lukier do babki

Czas na baby

Już tylko kilka dni do świąt wielkanocnych, zatem czas pomyśleć 8211 jeśli nie uczyniliśmy tego wcześniej o tym, co znajdzie się na naszym stole. Dziś zapraszam do pieczenia bab. Mam nadzieję, że każdy znajdzie wśród przepisów swój ulubiony. Babka pomarańczowa Składniki: - 30 dag mąki, 30 g

A to babka!

, napełnić do 1 3 wysokości. Odstawić na 1 8211 1 1 2 godz. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Powierzchnię ciasta można wysmarować jajkiem rozbitym z wodą. Piec 35-40 minut.   Pani Nela podaje przepis na lukier do ciasta. Ja babki nie lukrowałam, ale jej lukier wydaje się smaczny łyżka rumu podgrzana z

ROZGRZEWAJĄCA BABECZKA NA PIWIE IMBIROWYM

łyżkę zimnej wody, a w razie potrzeby dodajemy po odrobince, aby lukier nie był za rzadki, w przeciwnym razie ścieknie z babki. W zasadzie powinien być 65279 bardzo gęsty i powoli sam ściekać z babki tworząc paski na bokach. Po nałożeniu lukru cynamonowego, babkę na 20 minut wstawiamy do lodówki, aby

Tort lalka - krok po kroku

  lukier: lukier maślany z 250g masła 8211 tutaj przepis odrobinka czerwonego barwnika spożywczego lub 3 duże łyżki soku z buraka i 3 łyżki cukru pudru   cukrowe kulki do dekoracji         Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę. Dodajemy cukier i

Kawa, kakao i wanilia. Pyszna, trójwarstwowa babka.

  Dziś miał być inny wpis, ale że mamy ostatni dzień Waniliowego Weekendu Mirabelki, postanowiłam wstawić przepis na tę pyszną babkę, której jedną z nut smakowych jest właśnie wanilia . Babka ta to proste, ucierane, maślane ciasto, lekko suche - ale takie właśnie lubię. Znajdziemy w niej aż

Babka kajmakowa + Film

. Niestety pomimo dużej ilości jajek nie wyrasta zbyt wysoka.  Do babki polecam przygotowanie polewy z kajmaku i słodkiej śmietanki, ale możecie też przygotować 65279  pyszny lukier kawowy, na który przepis znajdziecie tutaj . A TUTAJ możecie obejrzeć 65279 jak przygotować 65279 babkę.   Składniki

CYTRYNOWA BABKA z lukrem

Tradycyjna babka wielkanocna. Tania, prosta i szyba do upieczenia. Mój sprawdzony przepis od lat, zawsze się udaje. Aby nam się nie znudziła,  smak babki można co roku zmienić na inny. Wystarczy dodać zamiast soku i skórki cytrynowej pomarańczową lub kilka kropel dowolnego aromatu do ciast, wsypać

Babcina cytrynowa babka gotowana

Babka gotowana z przepisu mojej Babci. Jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa.  Babka jest prosta do przygotowania, potrzeba jednak do niej specjalnej formy do gotowania  chociaż zastanawiam się, czy jakby zwykłą formę z kominkiem przykryć folią to efekt nie byłby ten sam, próbował może ktoś

Babka drożdżowa z wiśniami

Babka austriacka. Składa się z kulek -knedli nadziewanych wiśniami. Obowiązkowo musi leżakować w chłodzie przez kilka godzin, najlepiej przez noc, dlatego idealnie nadaje się na śniadanie Wielkanocne i nie tylko . Wnętrze babki jest raczej mało słodkie, ale dodatek lukru sprawia, że ciasto jest w

Babka zatapiana w likierze kawowym :

Jedna z najlepszych babek, jaką do tej pory jadłam. Idealnie kawowa z miłą nutką likieru..oraz ten lukier który idealnie rozpieszcza kubki smakowe.. Czytając przepis, wyobraziłam sobie smak...smakuje tak jak ją sobie wyobraziłam.. Przepis podpatrzony na blogu Kasi , której dziękuję za

Podsumowanie i wyniki konkursu Święta z Kasią

                                Wczoraj zakończył się na moim blogu konkurs Święta z Kasią . Wszystkim uczestnikom dziękuję za wzięcie udziału w konkursie. A o to nadesłane przez was przepisy : kaspiecze Babka waniliowa .................................. Przepis na babkę znajdziecie na

Babka cytrynowa

Wszędzie królują babki, więc nie może jej zabraknąć i u mnie.  Przerobiłam stary przepis od mamy i powstała wersja cytrynowa.  W samej babce cytryna nie jest zbytnio wyczuwalna.  Oblałam ją jednak cytrynowym lukrem, któy sprawił, że kwaskowatość dominuje.  Jeśli wolicie mniej zdecydowany smak babkę

Wielkanoc w towarzystwie drożdżowej baby

iękkiego masła 170 g cukru 5 żółtek 30 ml mleka 1 ły żeczka e kstraktu waniliowego starta sk órka z 1 c ytryny starta skórka z 1 pomarańczy szczypta soli na lukier dodawany przed pieczeniem: 1 białko 50 g cukru pudru 50 g cukru zwykłego 100 g całych, nieobranych migdałów po przepis proszę sięgnijcie do

Babka piaskowa- 6 przepis z książką

Na Wielkanoc nie może zabraknąć przeróżnych babek, dlatego dziś w ramach cyklu przepis z książką , postanowiłam przygotować babkę piaskową . Skorzystałam z przepisu Ewy Aszkiewicz z Domowych wypieków . Jasny kisiel zastąpiłam malinowym, polałam babkę lukrem, zamiast obsypać ją cukrem pudrem

Wielkanocna babka drożdżowa

już po pół godzinie nawet. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy, ostudzić. Udekorować płynną konfiturą owocową lub jak ja lukrem. Smacznego :     A tu jeszcze zdjęcie drożdżowej babki, którą robiła moja mama z innego przepisu. Do tej babki mama dodawała ziemniaki .   

Babka wielkanocna topiona idealna

240 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 480 g mąki pszennej skórka starta z cytryny 120 g masła plus trochę do wysmarowania formy i ściereczki 120 g rodzynek jeśli lubicie, w oryginale 150g Lukier: 190 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Jest to przepis na formę do babki o

Babka Wielkanocna Wykwintana

. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć porcjami z masą jajeczną. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Polewę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu i polać nią ostudzone ciasto

Jogurtowa babka cytrynowa

, więc zawsze zostawiam mu troszkę na dnie miseczki. Przepis znalazłam u Dorotki , a dokonałam jednej zmiany. Nie miałam już migdałów, więc zamiast nich dodałam orzechy włoskie. Wyszła bardzo pyszna! Polecam, nie tylko na święta!: Babka cytrynowo-jogurtowa to moja kolejna propozycja do Wielkanocnej

Babka drożdżowa Neli

, rozmaitych tortów i innych łakoci jak chrust czy racuszki, nieodmiennie królowała na wielkanocnym stole. Piekło się ją jednak wtedy w klasycznej formie na babkę z dziurką w środku, nasączało rumem i polewało lukrem... .              Chyba dużo się od tamtego czasu nie zmieniło. Babki nadal królują na

Najlepsza babka drożdżowa

Trochę mi to zajęło, ale w końcu spisałam przepis na babkę drożdżową, którą zrobiłam na święta wielkanocne. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe na zaparzanej mące, pachnące pomarańczami. Do tego kwaskawy lukier na bazie soku z cytryny i smażona skórka pomarańczowa. Już z rana w wielką sobotę upiekłam

Brioszka, bardzo maślana

przepisu smakuje tak wielu, że może i Wam posmakuje .   Przepis z Kwestii Smaku klik , ja jednak dodałam od siebie ekstrakt waniliowy, pominęłam też lukier - chciałam uzyskać bardziej bułeczki niż babkę i to był dobry wybór - na babkę wypiek jest zdecydowanie za bardzo bez smaku . Zwiększam także

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

W weekend jechałam do Teściów i postanowiłam w końcu wypróbować przepis Ewy Wachowicz na babkę drożdżową. Coś mi w nim od początku nie pasowało, bo 35 dag mąki na 250 ml mleka wydawało mi się zdecydowanie za dużo.  Odmierzyłam jednak nakazaną ilość mąki, a dodatkowo w drugim naczyniu 15 dag, gdyż

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Doskonała babka drożdżowa: Nie przesadzam!: Puszysta, pachnąca, idealna, jak dla mnie nie za słodka. Z rodzynkami i cytrynowym lukrem, którego niestety kiepsko widać na zdjęciach, bo zrobiłam rzadki. Robię zawsze bardzo wodnisty- z dużą ilością soku cytrynowego, gdyż chce, żeby babka nieco nim

Babka limonkowa

, w temperaturze 180 186 C przez około 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Upieczoną babkę polukrować, najlepiej limonkowym lukrem cukier puder + sok z limonki . Na sam koniec, gdy lukier jeszcze nie zastygnie, zetrzeć skórkę z limonki. 65279   Smacznego:- Przepis ten jest częścią elektronicznej książki

cytrynowe ciasto z makiem dobre na trudne chwile

pomarańczową na podstawie tego przepisu, klik klik . obie polecam, bo obie pyszne! ciasto nie jest suche, a w przypadku cytrynowego, cytrynowy lukier nadaje charakterku - cytrynowe ciasto z makiem keksówka 25 x 8 cm 175g masła 175g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do

Babka budyniowa

mlekiem 2 łyżki mąki, 1 łyżka mleka i tak dalej , mieszać. Formę na babkę wysmarować olejem lub masłem i napełnić ją do 3 4 wysokości ciastem. Piec przez 15 minut w 160°C, a następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 20-25 minut.   Składniki na lukier: -1 szklanka cukru pudru -2 łyżki

Pomarańczowa babka piaskowa

Pora na babki! W planach mam poza tą, jeszcze dwie do opracowania, ale zacznijmy od klasyki : Piaskowa, z dość mocno wyczuwalnym pomarańczowym aromatem, delikatnie wilgotna za sprawą dodatku soku z pomarańczy. Kandyzowanej skórki użyłam tylko do dekoracji, ale jeśli macie ochotę możecie dodać jej

Babka na oleju

co uda się zrobić : A tymczasem zaczęłam od słodyczy. Babka na oleju 8211 genialna w swojej prostocie żadnego rozpuszczania czy ucierania masła z cukrem , smaczna, wilgotna, miękka 8211 pyszna po prostu :     Znajdziecie też u mnie przepisy na inne babki: B abka cytrynowa Babka

Wielkanocna Babka Drożdżowa Baba Drożdżowa

65279 Dziś przepis na królową wielkanocnego stołu 65279 65279 . 65279 65279 Niesamowicie lekka i pus z 65279 65279 ysta, z 65279 65279 delikatnym cytrynowym akcentem i słodkim lukrem. 65279 65279 65279 Gorąco polecam. To  zdecydowanie najlepsza droż 65279 dż 65279 owa

Babka majonezowa

aromatyczna. Nie obawiajcie się, że smak majonezu będzie wyczuwalny. On raczej ma zastąpić tłuszcz i dodać babce wilgoci. Jestem przekonana, że nikt z Waszych gości nie domyśli się tego tajemniczego składnika :  O ile na co dzień jestem fanką ostrego majonezu Kieleckiego, do tego przepisu użyłam majonezu

Babka cytrynowa

mieszamy aż składniki połączą się. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczemy ok 40-45min w 180st do suchego patyczka . Studzimy. Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem.            

Babka drożdżowa z rodzynkami

Miękka, delikatna i puszysta babka drożdżowa, polana cytrynowym lukrem. Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jak większość drożdżowych ciast chociaż na drugi dzień też jest pyszna . Polecam ! przepis Dorotus .     Składniki : szklanka 250 ml 3 - 3,5 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży

Puchowa Babka Drożdżowa

Niezwykle lekka i puszysta babka z rodzynkami i lukrem. Znakomita... najlepsza jaką jadłam. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. W trakcie przygotowywania kiedy pojawiły się pierwsze problemy przypomniałam sobie, że już miałam do czynienia z tym przepisem. Poprzednia nieudane podejście

Babka staropolska

staropolskiego przepisu, parzoną, do środka wsypałam rodzynki i żurawinę, polałam cytrynowym lukrem i nikt się nie rozczarował. Była smaczna i zniknęła. :- Babka staropolska 4 i pół szklanki mąki 125 g masła szklanka cukru pudru 6 żółtek 60 g drożdży szklanka mleka cukier waniliowy 50 g żurawin 30 g rodzynek

Cytrynowe babeczki do koszyczka

Świątecznych inspiracji ciąg dalszy... Pora na babeczki wielkanocne do koszyczka- wilgotne, puszyste. Z tego samego ciasta, z którego przygotowałam  puszystą babkę cytrynową . Z niezbyt gęstym lukrem, który nie osiada na babkach, ale je dodatkowo nasącza słodyczą. Bardzo proste i udają się

Zatapiana w likierze babka kawowa

  Tak jak wczoraj obiecywałam, dziś serwuję Wam mocno alkoholową babkę. Pomimo bardzo dużej ilości ponczu babka ma zwartą strukturę i nie rozpada się, czego pewnie część z Was może się obawiać analizując ten przepis. Babka na prawdę jest przepyszna i co rozumie się samo przez się - bardzo

Babka wielkanocna

cieście. Powtórzyć tą czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Babkę przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę i 10 - 20 minut. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić w formie na 10 minut a następnie wyjąć babkę z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch 8211 lukier

Babka żurawinowa

napełniona do ok. 3 4 wysokości. Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 180 st.C. Przygotować lukier z podanych składników i udekorować ostudzoną babkę. Zostawić do zastygnięcia. Przepis z gazety quot Kobieta i życie quot , podałam z moimi zmianami. Do udekorowania babki posłużyły mi stokrotki, które

Tęczowa babka

Jakiś czas temu przedstawiałam Wam przepis na babkę z kisielem . Popularne są również takie z budynie, ale z galaretką jeszcze nie widziałam, ani nie próbowałam. Postanowiłam więc upiec babkę na nowych galaretkach Winiary i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Tęczowa babka

Drożdżowa babka z rodzynkami

będzie już taka delikatna , więc praca z nim nie jest najłatwiejsza, ale za to smak wynagrodzi wszelki trud. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką formy na babkę. Włożyć ciasto do piekarnika włączonego na 50 st. C, pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut, następnie podnieść

Babka Wielkanocna

Przepis na babkę drożdżową W tym roku na Wielkanoc przygotowałam babkę drożdżową zamiast piaskowej i wyszła bardzo pyszna. Obejrzyjcie przepis na moją babkę wielkanocną z drożdży.   Jeśli chcesz poznać dokładną listę składników potrzebną do upieczenia babki drożdżowej oraz ich proporcje to

Wspólne pieczenie czyli babka pomarańczowa

    2 łyżki soku z pomarańczy dałam jeszcze łyżkę soku z cytyny     dodałam 1 łyżeczkę mielonego cynamonu lukier u mnie go nie było, po prostu nie lubię lukru na cieście, posypałam babkę cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem     0,5 szklanki cukru pudru     1 łyżeczka wrzącej wody

Babka drożdżowa na Wielkanoc

Przepis na babkę znalazłam u Kasi . C iasto jest pyszne w smaku i nie za suche, co jest dla mnie bardzo ważne. Od siebie dodałam śliwki suszone, o które marudził mąż oraz ciut inaczej zrobiłam polewę z lukru. Lista zakupów na foremkę do babki o średnicy 24.5 cm: zaczyn: 125 g mąki 200 ml

Piknik- wszystko co chcesz o nim wiedzieć

akcesoria będą ci potrzebne podczas uczty na ogródku babci a inne, gdy będziesz urządzać grilla . 6.Sprawdz pogodę. Chyba nie chcesz spędzać czasy pod parasolem na deszczu. 7.Zabiesz ze sobą dodatkową butelkę wody, może się ona przydać do umycia rąk.  JAKIE AKCESORIA? 1.Parasol od słońca. Oczywiście nie

Wykorzystanie resztek ciasta

Po wczoraj opisanych pomysłach na wykorzystanie resztek mięsnych, dzisiaj 8211 sposób na słodkie. Zwłaszcza ten, kto ma obsuszoną babkę drożdżową, będzie mógł ją zjeść z apetytem, poprawiając sobie humor. Najpierw mój pomysł. Taką babkę można podać na śniadanie, do porannej kawy, aby potem ze

Mleczna babka z cytrynowym lukrem

skórka gryzła się z cytrynowym lukrem. Natomiast na drugi dzień babka smakowała pysznie, naprawdę pysznie! Leciutka, mięciutka, mleczno cytrynowa.....jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Mleczna babka Składniki: 120 g przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 puszka

Szafranowa babka ucierana

do kolejnego wspólnego pieczenia zaproponowała właśnie tą, na co ochoczo przystałam : Przyznam że początkowo nieco sceptycznie do niej podeszłam. Ot taka zwyczajna ucierana babka. Czym ona może zachwycić? - pomyślałam. Ale cóż słowo się rzekło, kobyłka u płota jak to mówią , zatem poleciałam do

Ciasto? Czemu nie?

zmielone orzechy ja zastosowałam migdały. Ciasto wlać do małej foremki na babkę.   Piec 35 minut w 180 st. C. Polukrować, pokryć polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. W lukier lub polewę można wcisnąć orzechy, migdały lub owoce kandyzowane. Ja dałam wiśnie, które pasują mi do ciasta ze

Babka cytrynowo- serowa

wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy u mnie szersza średnica ok. 25cm . PIECZENIE: 180st, około 60minut Przestudzona babkę wyjąć delikatnie z formy, oblać lukrem cytrynowym. LUKIER CYTRYNOWY: sok z 1 2 cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru      Do soku z cytryny dosypać ok. 3 4 szklanki cukru

Wielkanocna lukrowana babka

Odliczanie do Świąt trwa, jutro Wielka Środa, chyba koniec postu, prawda? Ale na obżeranie się nie będzie czasu, bo przygotowania do Świąt trwają, także trzeba piec, gotować, smażyć, nie tak? : Także mimo, że to staje sie powoli nudne, to przepisy   na Wielkanoc trzeba kontynuować. Wczoraj był

Babka cytrynowa na Wielkanoc

No, ja już zaczynam Wielkanoc, ostatni wpis, potem do samochodu i do rodziny i zaczynamy pieczenie na całego : a Wy jak stoicie z przygotowaniami do Świąt? Wszytsko ogranięte?  Mam nadzieję! Także ostatni wpis cyklu przepisy   na Wielkanoc moja ulubiona babka cytrynowa . Wprawdzie babka

Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia

rodziną. Do życzeń dołączam również babkę wielkanocną w bardzo optymistycznym kolorze... Przepis na ciasto: Moje wypiek i     Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej pół łyżeczki soli 60 g drobnego cukru do wypieków 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych 2 duże jajka, roztrzepane 100 g

Babka kokosowa

Dla wszystkich miłośników kokosu, dedykuję tą babeczkę . Jest puszysta, dość wilgotna, pełna fajnych ,,wariantów 8221 smakowych. Można ją pokochać od pierwszego kęsa : . Przepis skomponowałam sama, gorąco Wam polecam !: Ps. Babkę polałam kakaowym lukrem : .      Składniki: 1 189

Babka jogurtowo-cytrynowa

Oto przepis na naprawdę smakowitą, wilgotną i piękną babę wielkanocną. Oczywiście z przepisu Doroty . Jestem zachwycona tym ciastem - moja pierwsza w życiu babka, całkowicie bez zakalca, mimo mojej niesforności w jej wykonaniu. Składniki: 250g miękkiego masła 200g drobnego cukru do wypieków 3

Babka pomarańczowa

oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody skórka starta z jednej pomarańczy sok z 1 4 pomarańczy 3 łyżki syropu pomarańczowego Paola cukier puder lub biały lukier 8211 przepis tutaj   Wykonanie: Białka jaj ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i

Drożdżowa babka pomarańczowa

do 190 stopni.  Piec ok. 25 minut.  Odstawić do lekkiego ostygnięcia w formie.  Posypać cukrem lub polać lukrem.     Można upieczoną babkę nasączyć syropem.  Rozpuścić 225 g cukru w 150 ml wody.  Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.  Następnie gotować przez kolejne 3  - 4 minuty bez

Babka cytrynowa z makiem

średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Oba ciasta nakładać do blaszki na zmianę, można przemieszać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut. Przygotować lukier: wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i polać nim babkę jeśli lukier wyjdzie za gęsty

Wielkanocna Baba Drożdżowa z bakaliami

wysmarowanej masłem formy na babkę ciasta jest dość dużo więc użyjcie największej formy na babkę lub dwóch mniejszych . Odstawiamy ponownie pod przykryciem by ciasto podrosło na ok. 40 minut .  Piekarnik nagrzewamy do 180 186 C i pieczemy naszą babkę ok. 35-45 minut góra-dół , do suchego patyczka

Babka z adwokatem

krówkami i wykładamy do formy uprzednio dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.  Pieczemy  w temp. 175 około 45 min w formie z kominkiem. Pieczemy do suchego patyczka.  Moja babka została polukrowana resztką lukru od bab drożdżowych, ale warto zastosować przepis na lukier od Łasucha.  Na

Kurczaczki z babeczek - krok po kroku

Dziś propozycja na Wielkanoc - kurczaczki z muffinek. Ja zrobiłam muffiny bananowe, możemy jednak zrobić dowolne z ulubionego przepisu. Muffiny z przepisu Be tki , krem - lukier z przepisu Pauliny . Reszta pomysł własny. Muffiny bananowe z wafelkiem na 15 sztuk 100 ml oleju 2 jajka 50 ml

Sposoby na zakalec

należy wyjmować z formy lekko przestudzone, ale nie zimne Ciasta piaskowe 1.Do wypieku bab wielkanocnych najlepsze są formy z kominkiem, ponieważ ciasto piecze się w nich bardziej równomiernie. 2.Babki pieczone w keksowych formach będą miały podłużne, apetyczne pęknięcie na środku, jeśli przed

Klasyka. Wielkanocna baba drożdżowa.

zachowa świeżość - pół szklanki drobnego cukru do wypieków najlepiej waniliowego - 125 g masła - 100 g mieszanki studenckiej - szczypta soli - kieliszek rumu - lukier - skórka pomarańczowa   Z  odrobiny mąki, mleka,  drożdży i cukru należy zrobić rozczyn składniki odjąć z przepisu .Odstawić w

Jogurtowa babka cytrynowa

Ta babka jest przepyszna. Lekko kwaskowa, wilgotna i puszysta. Takie ciasta to u mnie w domku schodzą najszybciej. Wszystkim bardzo smakowała. Przepis znaleziony u Dorotus .   Składniki na formę babkową z kominem 22 x10 cm 65279 . Składniki: 250 g miękkiego masła skórka otarta z 2 cytryn

Babka Neli R.

i wyrobić ponownie. Dwie formy na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Napełnić je ciastem do 1 3 wysokości. Ponownie odstawić ciasto do wyrastania na około 1 1 2 godziny do momentu, aż wypełni prawie całą formę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto posmarować glazurą przygotowaną z

Babka zebra

Taka oto babeczke upieklam na Wielkanoc. Z reka na sercu powiem, ze to jedna z najlepszych babek jakie w zyciu jadlam - bo na pewno najlepsza jaka upieklam gt Jest nie za slodka, cudownie wilgotna o zrownowazonym smaku kakaowo-waniliowym. A do tego jak efektownie wyglada! Wiem, ze jej czubek

Jeszcze z białek, teraz tort

Tym razem znalazłam w IKC-u z roku 1932 przepis na znakomity tort. Chyba go mam ochotę upiec i postawić obok mazurków i babki. Ale zanim podam przepis, najpierw nieco teorii. W kuchni polskiej tradycyjne wypieki podawane podczas świąt Wielkiej Nocy znane są od wieków. Choć przywędrowały z daleka

Babka majonezowa

słyszałam wiele razy, ale nigdy nie miałam odwagi wypróbować. Ale przepis, który pojawił się u Kasi i jej zapewnienia, że jego smak nie jest wyczuwalny w cieście to wszystko mnie przekonało : . Warto było, babka wyszła niezwykle puszysta, delikatna, doskonale do niej pasował lukier zrobiony z cukru pudru i

Karnawałowe przyjęcie agrave la lata 30.

, poczem zestawić, wlać rum, a gdy ostygnie, pokropić tym ponczem babkę . Jak radzi autorka: ciasto, gdy ostygnie, zanurzyć w ponczu, lub polewać równomiernie łyżeczką . Mój przepis na dwie małe babki mam tylko jedną małą foremkę z kominkiem lub jedną większą: 30 dag mąki, paczuszka świeżych drożdży 4

mojito-muffiny bezalkoholowe

ciasto przekładamy do foremek i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu muffin z piekarnika zabieramy się za lukier, to jest mieszamy sok z limonki z cukrem pudrem. Nie podaję proporcji, bo zawsze robię na oko. Oblewamy babki lukrem i posypujemy szczyptą cukru. Po wykonaniu wyżej

WIELKANOCNO - WIOSENNA BABKA POMARAŃCZOWA

aromatu pomarańczowego. Do utartej masy dodać mąkę, startą skórkę i pianę. Wymieszać delikatnie i dokładnie. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i oprószonej tartą bułką formy z kominem. Piec ok.45-50 min. w temp. 180 stopni. Lukier przygotować wg. przepisu na opakowaniu i podzielić na dwie części. Jedną

Muffinki mocno cytrynowe

... Przepis od Agnieszki . Ja zrobiłam z lukrem cytrynowym i kolorową posypką : Muffinki mocno cytrynowe 65279 2 szklanki mąki pszennej 1 2 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 2 łyżeczki soli 3 4 szklanki mleka 1 3 szklanka oleju 1 jajko 2 całe cytryny cukier puder na lukier

Słowackie ciasto bakaliowe

Przepis na ciasto pochodzi z gazety przyjaciółka Najlepsze Świąteczne przepisy 98 i według mnie jest to najlepsze ciasto bakaliowe jakie zdarzyło mi się do tej pory zrobić. Cisto szybko się robi, wyrasta idealnie, a do tego jest przepyszne.   Składniki: 1 i 1 2 szklanki mąki 1 kostka

Kolorowa babka

Babka to obok sernika obowiązkowe ciasto w czasie wielkanocnego świętowania. Miałam ochotę wypróbować ostatnio znaleziony przepis na babkę cytrynową, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. W wielu miejscach w internecie widziałam wielokolorowe babki, pięknie wyglądajace i  zachęcające do

Baba

Wielki Piątek dzisiaj, a więc ostatni dzwonek na wielkanocne wypieki. Był grany od kilku wpisów  mazurek wielkanocny ale to nie jedyne ciasto, którego na wielkanocnym stole nie może zabraknać. Bo nie mozemy przecież zapomnieć o babce wielkanocnej! Takze dzisiaj przepisy kulinarne na babki

Wielkanoc. Babka cynamonowo-czekoladowa

do 180 C ciasto pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10 minut po czym wyciągamy z foremki i studzimy na kratce. Wystudzona babkę dekorujemy lukrem maślanym.   Lukier maślany: 140 g przesianego cukru pudru łyżka wody 20 g masła   Do niewielkiej

Babka pomarańczowa czyli zaczynamy relację kulinarną ze Świąt

, sernik i mazurek. W poszukiwaniu przepisów sięgnęłam do skarbnicy, czyli bloga Dorotus76. Zdecydowałam się na babkę pomarańczową , bo wiedziałam już, że jest pyszna szwagierka przetarła szlak . Tyle tylko, że upiekłam ją w formie do babki, a w wyniku problemów z nasączaniem jej sokiem - udekorowałam ją

Złocista babka

, wyrabiać, aż zacznie odstawać od dłoni. Wsypać rodzynki, wyrabiać jeszcze kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Formę na babkę natłuścić, włożyć ciasto, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec 45-50 minut w temperaturze 180°C. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę

Śniadanie Wielkanocne

się przejmował . Do warzyw dodać groszek, majonez, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Schłodzić co najmniej 30 minut przed podaniem. Babka To po prostu ciasto cytrynowo-kokosowe Coconut Lemon Bundt Cake z Veganomicon upieczone w formie babkowej. Do tego cytrynowy lukier 8211 pomysł

Baba gotowana babci Z.

zawsze gości u nas na Wielkanoc. Mam na nią kilka przepisów, tym razem zrobiłam według przepisu mojej babci, z moją małą zmianą:   Wiem, że dziś można już kupić do babki gotowanej formy nowoczesne, teflonowe, ja jednak jeszcze robię ją w starej aluminiowej, jeszcze daje radę: Składniki : 250 g masła

Puszysta babka cytrynowa

W tym roku znowu planuję przygotować Wielkanoc u siebie i dodatkowo połączyć ją z trzecimi urodzinami Juleczki, więc powoli zaczynam tworzyć menu idealne. Przed kilkoma dniami odkopałam swój stary przepis, upiekłam puszystą babkę cytrynową i od razu dopisałam ją na listę. Już zapomniałam jaka ona

Babka herbaciana

                        Kolejną babką, którą upiekłam na święta była babka herbaciana. Przepis na nią już mam na blogu , ale myślę, że warto o niej przypomnieć. To bardzo dobra babka, lekko wilgotna i z delikatnie wyczuwalnym herbacianym aromatem. Poprzednio użyłam do niej herbaty Earl Grey , a tym

Placek drożdżowy

Piekąc ten placek pomyślałam że to kolejny który mi nie wyjdzie,spróbowałam i do dnia dzisiejszego nie mogę uwierzyć że wyszła piękna,duża,smaczna quot BABA quot Z podanych poniżej składników wychodzą dwie duże babki, a przepis pochodzi z quot Poradnika Domowego quot nbsp nbsp Składniki: 1

Babka cytrynowa ze Sprite

przepisów.  Jednym ze składników babki jest Sprite, który sprawia że babka jest lekka i puszysta. Do babki możecie też użyć 65279 7 up a. Ważne jest jedynie by był to napój gazowany i o smaku cytryn.   Składniki:   * 3 niepełne szklanki mąki o pojemności 250 ml * 1 1 2 szklanki cukru * 160 g

Pieczemy babkę

Czy masz ochotę spróbować swoich sił w pieczeniu ciasta co sie nazywa  babka wielkanocna 65279 ? Jeśli tak to zapraszam do wspólnego pichcenia. babka wielkanocna 65279 wg mojego przepisu na pewno się uda i na pewno będzie smaczna. Babka  wielkanocna 65279 65279 Składniki na babkę: 2

Cytrusowe szaleństwo

przyjemnością sięgnęłam do moich dawnych zapomnianych przepisów 8222 dawnych 8221 nie znaczy, by to były przepisy odziedziczone po babkach, np. w tym guście: 8222 weź kopę pomarańcz, pół kopy jaj, 10 funtów cukru i garniec mąki 8221 są to przepisy z ostatnich czasów, które jednak niestety mogły być

Babka pomarańczowo-kakaowa

piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej formy na babkę u mnie o pojemności 2 litrów przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze

Babka serowo-cytrynowa

Kolejna babka dla wielbicieli ciast piaskowych. Czym różni się od innych tego typu babek? - jest mniej sucha, bardziej wilgotna - to zapewne sprawka sera. Zniknęła błyskawiczne. Wadą babki był lukier, z cukrem pudrem byłaby znacznie lepsza! Przepis z Biblioteczki Poradnika Domowego - Ciasta i

Babka piaskowa

wystąpiła w aromacie pomarańczowym, a oblana cytrusowym lukrem i udekorowana skórką pomarańczową wygląda przepięknie. Przepis znalazłam na wizaz.pl. Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła roztopionego i przestudzonego aromat pomarańczowy ok. 1

Wielkimi krokami idą święta

rodzynki. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie należy formę do pieczenia babek natłuścić i wyłożyć ciastem. Piec w 180*C przez 40min. Na koniec dekorować np. lukrem cytrynowym. 65279 PASCHA MORELOWA: 75dag tłustego sera twarogowego 20dag marmolady

Babka pomarańczowa

cytrynowa, to dziś polecimy dalej w tym temacie i kontynuujemy przepisy na Wielkanoc, z tym, że dzisiaj babka pomarańczowa. Najlepiej mieć obie, babka cytrynowa i babk apomarańczowa doskonale się uzupełniają, prawda? Babka pomarańczowa Jakich potrzebujemy składników: Ciasto: 25 dag orzechów włoskich

Babka herbaciana

Ulubiona babka mojego męża i moja. Starszakowi nie smakuje, bo są w niej rodzynki, których nie lubi. Piekłam ją już niezliczoną ilość razy i sama nie wiem, dlaczego przepis do tej pory nie pojawił się na blogu. Jest to ciasto, które należy do tych, co to zawsze się udają. Puszyste, nie za suche i

Ciasta z czasów PRL-u. Tak się piekło

samemu się robiło np. z jabłek . Dzisiaj wzięłam ocet z białego wina.   Ponadto, jak widać, jedną trzecią ciasta odłożyłam i wymieszałam z łyżką kakao. Do foremki na babkę, przygotowanej do pieczenia, wlałam najpierw część ciasta jasnego, potem ciasto z kakao, potem znowu ciasto jasne i na końcu nieco

Wytwórnia wód gazowanych - Dorota Combrzyńska-Nogala

, tajemnicą i rewelacyjnymi, żywymi postaciami, ze szczyptą realizmu magicznego ale tylko odrobiną, do smaku . Saga, której bliżej chyba do Piaskowej Góry niż do rozmaitych Cukierni... , z nieuniknionymi przepisami na jedzenie ale bez lukru, ckliwości i sentymentu. Historia obejmuje 100 lat - czyli całe

Babka piernikowa

wypróbować kolejny przepis Dorotuś i zrobiłam babkę piernikową. Zamiast kawy użyłam kakao, myślę że to lepszy pomysł, ale jeśli ktoś woli, można zmienić na kawę : Zmieniłam też trochę inne proporcje : Babka jest bardzo dobra, czuć delikatną nutę piernika, połączonego z miodem i kakao. To świetne połączenie

przepis na lukier do babki

skórkę i pianę. Wymieszać delikatnie i dokładnie. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i oprószonej tartą bułką formy z kominem. Piec ok.45-50 min. w temp. 180 stopni. Lukier przygotować wg. przepisu na opakowaniu i podzielić na dwie części. Jedną pozostawić białą, drugą zabawić na zielono. Upieczoną i

Babka drożdżowa

Kiedyś, gdy jeszcze byłam piękna, młoda i nieco zielona kuchennie, postanowiłam upiec babkę. Drożdżową. W Kuchni polskiej znalazłam dwa przepisy,  pod intrygującymi tytułami  Babka I i Babka II . Bazując na doświadczeniach kinowych, gdzie I jest zawsze lepsze od II zdecydowałam się na

babka majonezowa

idelanie pasowal do mojego kuchennego hormonogramu. poza tym okazalo sie, ze ja jeszcze nigdy nie pieklam jej dla faceta... jak to mozliwe? przeciez babka jest nie dosc, ze szybka w obsludze, to jeszcze taka smaczna! przepis znam od iks czasu. piekla ja nie raz moja mama. niestety u mnie nie wyglada tak

Kolorwa babka z cytrynowym lukrem

 Pyszna, kolorowa, mokra takie bardzo lubię ... kwaskowa... wiśniowo-kakaowo-jabłkowa z cytrynową nutą, a dokładniej rzecz biorąc lukrem Mimo, że przepis kombinowany to wyszła rewelacyjnie. Ja uwielbiam takie proste babki. Wygląda pięknie, smakuje równie dobrze... Składniki wprawdzie na oko

Babka ucierana z limonką

Bardzo smaczna, ucierana, dwuczęściowa babka. Do jednej części dodane są limonki, do drugiej pomarańcze. Upiekłam ją po raz pierwszy i od razu jest hitem. Tym sposobem nasz baranek wielkanocny będzie miał w tym roku smak limonki, a nie jak zwykle białej czekolady. Przepis na podstawie Wielkiej

Babka cytrynowa

Polskie ciasta.. Na to hasło można wymienić wiele nazw, ale będą to na pewno wg większości z nas serniki, makowce, jabłeczniki i babki. No i właśnie babkę postanowiłam upiec. Przepis na to ciasto znalazłam u Majany , a Ona posłużyła się przepisem znalezionym na blogu Cakemania . Prosta, wilgotna

Miejsca:

Warta (9)
Wiśniowa (5)
Pasto (4)
Tłuszcz (3)
Charlotte (3)
Warszawa (2)
Luba (2)
Łyse (1)

Firmy:

RUCH (5)
Kruszwica (1)
Helio (1)
Google (1)