Wszystko o:

polewy na ciasto

Polewa na ciasto

Składniki gorzka czekolada150dag margaryna 3 łyżki cukier 3 łyżki kakao 2 łyżki Sposób przyrządzenia Wszystkie składniki do rondelka Mieszając gotować przez 3 minutki Polewać ostudzonym

Polewa kakaowa na ciasto

Składniki 1 łyżka margaryny 4 łyżeczki wody z kranu 4 łyżeczki cukru 1 łyżka kakao Sposób przyrządzenia Gotować na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż się roztopi

Ciasto z ananasem

wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto na blaszce............................................. Na cieście układamy odsączone i pokrojone w cząstki ananasy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C przez około 20 minut. W między czasie robimy polewę, czyli rozpuszczamy masło, a następnie

Ciasto marchewkowe

kokosowe a zaraz za nimi ananas, morele no i marchew.  Podczas pieczenia w domu panuje wspaniały aromat cynamonu. Dodatkową atrakcją smakową jest wyjątkowa polewa. Z podanych skłądników wychodzi naprawdę duża porcja ciasta, ale sprwadziłam -  daje się mrozić , dzięki czemu miałam ekstra porcję na następny

Ciasta z czasów PRL-u. Tak się piekło

pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy 8211 najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.   Ciasto upiekłam z jedną istotną modyfikacją: zamiast masła

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

, gotujemy chwilkę. Zdejmujemy z ognia i zalewamy ciasto. Na ostygnięty biszkopt wylewamy masę następnie na masę układamy herbatniki potrzebujemy 3 paczki na herbatniki wylewamy wcześniej przygotowaną gorącą polewę. Wszystko zostawiamy do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Życzę smacznego. lidia

Czas na baby

. Przestudzić w formie, wyjąć. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu, polać ciasto. Można też zrobić polewę samodzielnie: tabliczkę gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej i rozcieramy ją z łyżką masła. Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut 1 porcja: 210 kcal Baba przekładana bakaliami

Orzechowiec

Ciasto powstało przez przypadek, a raczej dzięki prośbie mojego znajomego, który poprosił mnie o upieczenie orzechowca. A ja najpierw upiekłam biszkopt orzechowy, a dopiero potem przeczytałam przepis na ciasto i w tedy się skapowałam, że to nie miało być ciasto biszkoptowe tylko kruche z polewą

Świąteczny miodownik

Dziś przedstawiam kolejny pyszny wypiek, jaki gościł na naszym świątecznym stole. Był to miodownik wykonany wg przepisu Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Miodownik wyszedł po prostu wspaniały! Przepyszne, pachnące miodem ciasto, wspaniały grysikowy krem i ta polewa orzechowo - miodowa

Czekoladowy sernik z podwójnie czekoladową polewą

Ten sernik upiekłam już dość dawno temu, ale w końcu znajduję chwilę aby wrzucić go również na bloga. Delikatny, czekoladowy smak w połączeniu z dwukolorowa polewą na wierzchu. Nie tylko cieszy podniebienie, ale też oczy. Idealny pomysł na ciasto również dla dzieci, wystarczy udekorować ciasto

Ciasto Bakaliowa Sonata

bakaliową i wygładzamy ją, a na wierzchu kładziemy ciasto kokosowe i delikatnie je dociskamy. Masa jest dość 65279 gęsta, wiec bardzo dobrze się ją nakłada i nie wypływa bokami.  Ostatni krok to przygotowanie polewy. Połamaną czekoladę i śmietankę umieszczamy w misce, która stawiamy nad garnkiem z

Przepis nr 34 - cakepops z truskawką

doświadczenia sprecyzuję te proporcje, na chwilę obecną wszystko jest na oko . na polewę 3 4 tabliczki czekolady białej lub ciemnej łyżka masła lub mleka ewentualnie barwnik spożywczy do białej czekolady Przepis na całość: Do pokruszonego ciasta dodajemy łącznik i ręką lub widelcem ugniatamy na

ROLADA JABŁKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

rozprowadzamy na rozwiniętym ze ściereczki cieście, ponownie zwijamy dość ściśle, zawijamy w folię aluminiową, papier do pieczenia lub ściereczkę. Wygładzamy powierzchnię dłońmi i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem na stół lub pokrywamy polewą czekoladową z żelatyną przepis tutaj

Przepis na proste i szybkie ciasto

ciasta *  Robiąc to ciasto na święta zamiast samodzielnie wykonanej polewy użyłam kajmaku w puszce. Również wyszło dobre. Jeśli jednak jesteście skłonni poświęcić 10 minut polecam zrobić polewę karmelową według tego przepisu. Jej smak jest wprost bajeczny. Gotowy kajmak na pewno mu nie dorównuje

Biała Opéra

ciasta, a bezpośrednio na nim polewę. W innym miejscu przeczytałam jednak, że warto, żeby ostatnią warstwą przed polewą był maślany krem, bo on potrafi mocno zastygnąć w lodówce i polewę łatwo się rozsmarowuje - tak właśnie jest oryginalnym przepisie na Opérę. Dlatego też, chociaż na zdjęciu ganache jest

mazurek jogurtowy

mieszając. Masa powinna być gładka i dosyć gęsta. Polewę przełożyć na placek, mazurek udekorować np. bakaliami. Swoje mazurki dekorowałam wieczorem, następnego dnia rano masa jogurtowa była zupełnie zastygnięta. 65279      Przepis na ciasto pochodzi ze strony Kwestia Smaku, podałam go z moimi zmianami

Milky Way z leśniczówki Bożeny

wymieszać. Przełożyć biszkopt kremem. POLEWA 10 dag czekolady mlecznej można dać więcej 4 łyżki mleka  Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając . Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać

Ciasto Bounty

stylu brownie? Nie wiem. Najwięcej zastrzeżeń jednak miałam do polewy. Ciężko było ją rozsmarować na zastygłej masie kokosowej. Poza tym wyszła ona bardzo twarda i niemożliwym było ukrojenie ładnie prezentującego się kawałka ciasta, bez pokruszenia jej. Ba, ciężko było nawet przebić się przez nią

Tort Ormiański

podgrzać w garnuszku, wyłączyć ogień, dodać czekoladę i wymieszać na gładko. Wykończenie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ozdobić krokantem orzechowym dociskając do ciasta. Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Po rozkrojeniu z każdym dniem lepszy. Buon Appetito! : przepis zmodyfikowany

Mazurek z budyniem i powidłem

 Okres Wielkanocy to idealny czas  na wypróbowanie przepisu na mazurka, no bo dlaczego niby nie, ale  ja mazurka piekłam tydzień temu na Niedzielę Palmową. Ciasto w smaku  kruche, mało słodkie, lekko kwaskowate. Słodyczy jedynie dodaje polewa czekoladowa.   Składniki na ciasto: 2 kubki mąki

Moje słodkie Święta

nieco przestygnie dosłownie odrobinkę dodajemy jajko i dokładnie je łączymy. Powstałą polewą ozdabiamy ciasto. 65279             2. Sernik czekoladowy Wytrawny, bo z gorzką czekoladą. Aksamitny, o idealnej konsystencji. W sam raz na większe święta. Lub na sprawienie sobie przyjemności

Ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego i trochę o aktinidii

wszystkowiedzącej Wikipedii , jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ich temat, poczytajcie :- Ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego składniki na cisto: 2 pełne szklanki, startej na drobnych oczkach marchewki 175g rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 jajka 1 i 1 2 szklanki cukru jak dla mnie

Devil food cake

mąką, piec przez 25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy ja tak piekłam . Czekoladę na polewę włożyć do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się

Bombowa truskawkowa kula

stężej przełóż ciasto na talerz, paterę czy cokolwiek, na czym będziesz je podawać. Przygotuj czekoladową polewę. Śmietankę wlej do garnka, wrzuć do niej połamana czekoladę i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Nie zapomnij o mieszaniu cały czas Przestudź trochę polewę. Na zimne ciasto wylej polewę

Kulinarny piatek - obwarzanki, precle, bajgle i taralli pugliesi

żytniej , tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Wymieszane ciasto odstawia się do wyrośnięcia, a następnie dzieli na małe kawałki i formuje w wałeczki, tzw. po krakowsku sulki. Bierze się potem 2-3 takie sulki i skręca spiralnie ze sobą, a następnie formuje pierścień. Gotowe pierścionki zostawia się do

Daring Bakers - 1 - Opera Cake cd.

rzadka, aby ją rozprowadzić na cieście, włożyć ją na trochę do lodówki. Polewa: 400 g białej czekolady, lekko posiekanej ja dałam 300 g ponieważ miałam mniejszą formę do ciasta 189 szklanki śmietanki kremówki 35 ja dodałam 1 3 szklanki Stopić czekoladę z kremówką w

ROLADA BISZKOPTOWA - przepis podstawowy

g cukru 100 g mąki pszennej  szczypta soli   Wykonanie ciasta :  Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z

torcik orzechowy na specjalną okazję

- ok. 1 godziny - osiągną wtedy podobną temperaturę i nie zważą się w czasie ubijania. W garnku o grubym dnie roztapiamy margarynę na polewę, dodajemy cukier, miód i orzechy. Przesmażamy ok 2 minut. Wyciągamy pierwsze ciasto z piekarnika, wyjmujemy go z formy, którą jeszcze raz delikatnie tłuścimy

Chleb tygrysi. Wypiekanie na śniadanie.

. Polewę odstawić na 15 minut zanim posmarujemy nią chleb.  Po 15 minutach wierzch chleba posmarować polewą. Większość przepisów mówi o tym żeby odstawić na 20 minut takie posmarowane ciasto ale równie dobre wychodzi umieszczając je bezpośrednio w piecu.  Piec w temperaturze 200-210 stopni przez 50

Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami lub innymi owocami

ciasto z formy, obkrawając je nożem w miejscu, gdzie galaretka stykała się z brzegami formy i odwracając formę do góry nogami. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe. Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmując je na ok 15 min przed podaniem, żeby polewa czekoladowa

3 najlepsze kolorowe mazurki na Święta Wielkanocne

. Upieczone ciasto wyjąć z formy i przestudzić. Ciasto polać polewą, na przemian ciemną i białą tak aby powstały paski. Najlepiej jest polać jeden pasek i od razu go ozdobić kandyzowanymi i suszonymi owocami, migdałami oraz skórką pomarańczową.   Mazurek z karmelową polewą   Składniki: Ciasto mąka

Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem

szklanka jasnego rumu na polewę czekoladową: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18 złota posypka   Dzień przed pieczeniem ciasta należy włożyć do miski bakalie przeznaczone do kremu orzechy, rodzynki i płatki migdałowe i zalać je szklanką rumu. Przykryć i odstawić na

Piegusek z musem rabarbarowym

, jednak byłam na to przygotowana, bo niemal całkowicie odmieniłam biszkopta na oleju, dodając mak, i odrobinę mleka. Wszystko inne-kombinowane, krem uniwersalny- budyniowy, mus, truskawki polewa-moja fantazja..: Ciasto jak dla mnie jest idealne, biszkopcik lekko wilgotny, mus lekko kwaskowy, tak samo

Miodowiec z serem smażonym

orzechy w miodoej polewie,cóż więcej mówić,trzeba go skosztować :   Na ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru pudru 25 dkg masła 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu   Na ser: 50 dkg sera białego zmielonego 3 jajka 15 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 10 dkg masła 1

Ciasta dla początkujących

Proste ciasta dla początkujących Nic tak nie onieśmiela debiutantek na kuchennym parkiecie jak ciasto. Naleśniki? Bardzo proszę. Ale ciasto? Na pewno się nie uda. Tak było do dzisiaj. Nasze przepisy sprawią, że uwierzysz w swoje możliwości. Szarlotka na kruchym spodzie - sukces murowany 2

Fale dunaju

cieście: ok. 35 dag wiśni bez pestek świeżych, mrożonych lub z kompotu . Na krem: 20 dag masłal 1 2 szklanki cukru 1 i 1 2 szklanki mleka opakowanie budyniu waniliowego sok i 1 2 łyżeczki skórki otartej z wcześniej wyszorowanej cytryny. Na polewę: po tabliczce 100 g gorzkiej i mlecznej

ciasto NESQUIK

masła 4 łyżki cukru pudru Polewa: 200g białej czekolady 50g masła   Wykonanie: Blaty ciasta kruchego: Utrzeć masło z cukrem stopniowo dodając całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość wyrobić lub zmiksować. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na 4

Ciasto serowo - czereśniowe z polewą jogurtową

zrobić w większej formie wtedy dolna warstwa jest niższa i ciasto w połączeniu z resztą będzie lepiej smakowało. Drugim błędem jaki zrobiłam to dałam niecałe 500 g owoców. Tutaj trzeba dać całe 700 bo dzięki owocom to ciasto zyskuje na smaku i wilgotności. Świetna polewa bardzo dobrze pasuje do reszty

Czekoladowy tort z kremem malinowym

lżejszy i moim zdaniem smaczniejszy. Przepis Dorotki zmodyfikowałam dość mocno pod siebie. Ciasto upiekłam w blaszce w kształcie serca. Zrobiłam tylko jedną warstwę kremu, jednak ciasto sporo na tym straciło, zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Nie polecam takiego eksperymentu Zamiast

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

tego wypróbowałam nową polewę z dodatkiem żelatyny, która świetnie się kroi, nie rozpływa się, dobrze trzyma się ciasta. Ciasto polecam, szczególnie na duże imprezy bo ciasto wychodzi bardzo duże, wysokości sporego tortu robione w dużej blaszce 36x24 cm . Smacznego! Ciasto makowe: 1 kostka

MAZUREK MIGDAŁOWY

. Rozwałkować i przenieść na wałku na natłuszczoną blachę -  wyłożyć nim dno i boki blachy. Można też wyłożyć dno, a boki zrobić z wałeczków ciasta. Nakłuć ciasto w kliku miejscach widelcem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20 min. Polewę przygotować wg.przepisy na opakowaniu.Rozprowadzić na

JOGURTOWIEC Z CZEKOLADĄ

tutki lub szprycy ozdobic ciasto .Ciasto ponownie odstawic do stężenia ,po czym pokroic na porcję .Ciemną polewę  można też przygotowac samodzielnie na bazie margaryny ,wody ,cukru i kakao, a jaśniejszą polewę można zastąpic lukrem . Ja zrobiłam takie smarowidełko z czubatej łyżki rozpuszczonego masła

Ciasto snikers szybkie i wykwintne

kupnego biszkoptu, bądź biszkopt oacute w lub herbatnik oacute w ułożonych na kremie i nasączonych alkoholowym pączem -masa kr oacute wkowa z mleka zagęszczonego kakaowego utarta z kostką masła -ciasto -polewa orzechowa przepis poniżej lub polewa z gorzkiej czekolady posypana tłuczonymi migdałami, gdy

ciasto budapeszt

placek i ponowić smarowanie kremem i tak każdą warstwę. Kiedy wyczerpiemy placki i krem dobrze jest ciasto obciążyć deseczką i odstawić na noc. Rano polewamy całość przygotowaną wg przepisu polewą. Ja polecam tę do piernika http: zkotlababylucy.blox.pl 2012 12 polewa

Pełnoziarniste ciasto z żurawiną i serkową polewą

! : Pełnoziarniste ciasto z żurawiną i serkową polewą Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm : -1 1 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej -1 2 szklanki mąki orkiszowej razowej -1 szklanka szuszonej żurawiny -3 4 szklanki maślanki -1 3 szklanki mleka -60 ml oleju -1 duże jajko -2 3 szklanki nierafinowanego

Czekoladowe ciasto z Coca Colą

Pzepis na to genialne ciasto pochodzi z blogu Przy kuchennym Stole , i zgadzam się z 100 z Edysią, to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Jest mocno czekoladowe, wilgotne.. a polewa stanowi wspaniałe dopełnienie. Cola jest w nim tak naprawę zupełnie niewyczuwalna, ale spełnia tutaj ważną rolę

Meksykańskie ciasto czekoladowe

termoobiegu w temp. 170 st. C przez około 45 do 50 min. U mnie 55 i to było trochę za długo, ciasto  wyszło nieco przesuszone.  Po wystudzeniu polewamy polewą. U mnie z braku czekolady na polewę wypróbowałam przepis na lśniącą polewę kakaową z Kotlet TV. I powiem wam warto było, polewa jest mocno lśniąca i

O sukienkach 4 i sękach

        polewa 100 g utartej gorzkiej czekolady 150 g cukru pudru 4 łyżki mleka 15 g tłuszczu kokosowego tłuszcz do smarowania formy Ciasto Ubić masło na pianę, dodać, cały czas ucierając, cukier, żółtka, skórkę cytrynową, rum i migdały. Wymieszać mąkę i mąkę ziemniaczaną, dodawać po łyżce do ubitej masy

Torcik truflowy - trochę inna wersja

Chciałam się podzielić przepisem na przepyszny torcik truflowy, który piekę regularnie już od kilku lat. Torcik jest mocno czekoladowy, aromatyczny, jednocześnie ciasto jest puszysty i delikatne. Po prostu pyszne!Torcik pokrywa się również bardzo czekoladową polewą. Jej konsystencja jest dość gęsta

Czekoladowe CakePopsy

masło, dobrze wymieszać. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego i wstawic na 15 minut do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej polewy. Ja wstawiłam je w szklankach do miski z gorącą wodą. Ciasto wyjmujemy z lodówki. W polewie maczamy koniec patyczka i wsówamy w kulkę, następnie obtaczamy

Kinder Pingui

połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1 2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1 2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła

Meskouta 8211 marokańskie ciasto migdałowo 8211 pomarańczowe

aby wierzch nie spiekł się za bardzo. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw tak ciasto na 15 minut. 65279 Gdy ciasto się piecze przygotuj polewę. Do garnuszka wlej sok z pomarańczy i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do zagotowania. Cały czas mieszając gotuj około

MAZUREK PIASKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

odczekać kilka minut na zgęstnienie polewy. Najpierw cienką warstwą polewy posmarować brzegi ciasta i posypać posiekanymi orzechami i migdałami zabezpieczą nam one spływanie polewy , a następnie sam środek wypełnić pozostałą, tężejącą już polewą. Po zastygnięciu udekorować wg. uznania ciemną polewą

743. Ciasto Alexander

rozsmarować równo cienką warstwę nadzienia. Przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmarować marmolady lub sosu jabłkowego. Nakryć plastikiem i umieścić na noc w lodówce, do czasu sos jabłkowy zostanie wchłonięty przez ciasto. W celu przygotowania polewy gotować maliny i małą ilość wody w rondelku aż

Chlebek tygrysi

minut zanim posmarujemy nią chleb.  Po 15 minutach wierzch chleba posmarować polewą. Większość przepisów mówi o tym żeby odstawić na 20 minut takie posmarowane ciasto ale równie dobre wychodzi umieszczając je bezpośrednio w piecu.  Piec w temperaturze 200-210 stopni przez 50-60 minut jeśli ma się

Tort czekoladowy z wiśniami

wiśniowego, 1 kieliszek wódki Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Ciasto: polewę pokroić, rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą na gładką masę. Nie przerywając ucierania wbijać żółtka. Powoli dodawać polewę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Jedną

Kulinarny piątek - Jabłka

   Kanadyjka U nas w Kanadzie w tym roku fantastyczny urodzaj jablek. Nawet zdziczale przydrożne jabłonki owocują pięknymi zdrowymi jabłkami. Zaczynam więc ten wpis przepisem na karmelowe ciasto z jabłkami. Ciasto jabłkowe z polewą karmelową szklanka brązowego cukru 1 2 szklanki oleju 2

Tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Wiosna i jesień to pory roku, w których piekę marchewkowe ciasta. Wiosną skuszona pęczkami młodej marchwi na straganach dodaje do nich orzechy laskowe, oblewam słodka polewą z serka i ozdabiam marchewkami z marcepanu. Jesienią wybieram orzechy włoskie, czasami dosypuję też gorzką czekoladę albo

Ciasto kakaowe z kremem chałwowym

pokruszyć nbsp palcami do miseczki. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę ok. 5 minut . Do nbsp utartego masła dodawać porcjami chałwę i dokładnie zmiksować na gładki krem, następnie dodać alkohol i rodzynki i całość wymieszać łyżką. Spos oacute b przygotowania nbsp polewy: W małym garnku roztopić masło

Ciasto chałwowo 8211 orzechowe

. Składniki polewy kakao musi być przesiane zagotować, mieszając. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

CIASTO FALE DUNAJU Z WIŚNIAMI

krem, nierozwarstwiony . Ewentualnie odkładamy  2 łyżki masy do wykonania polewy, pozostałą dajemy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto schładzamy w lodówce.   Wykonanie polewy :  Połamaną na kawałki czekoladę zalewamy mlekiem i na bardzo małym ogniu podgrzewamy do jej rozpuszczenia

Murzynek z sernikiem

kremu czekoladowo-rumowego. Na to wykładamy sernik, który smarujemy pozostałym kremem. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i lekko ją dociskamy. Na wierzch ciasta dajemy polewę czekoladową. Wykonanie polewy czekoladowej : Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4

Rodzynkowiec, Biszkopt z budyniem czekoladowym i rodzynkami

mieszając. Dzięki temu polewa zachowa połysk. można oczywiście użyć gotowej polewy do ciast . Płynną, gorącą polewę wylewamy cienkim strumieniem na rodzynki, tak, aby były dokładnie pokryte. Następnie ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz

ciasta nakłówamy widelcem. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.   Przygotowanie polewy: Cukier puder mieszamy z bułką tartą, cukrem waniliowym oraz mielonymi migdałami. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, odstawiamy do wystudzenia. Do żółtka dodajemy całe jajko i ciągle

Ciasto serowo czereśniowe z polewą śmietanową

błyskawicznie i nie wymaga angażowania miksera. Wszystkie składniki na ciasto zagniatacie jak ciasto kruche, a po pieczeniu nabiera smaku i konsystencji ciasta ucieranego niesamowite, prawda? . Polewa śmietanowa sprawia, że ciasto jest kremowe i delikatne. W zasadzie możecie użyć do niego wszystkich owoców

Ciasto serowe z rabarbarem

jest rabarbar : Dzisiaj startuję z pierwszą propozycją - serowe ciasto to lubię! , rabarbar i śmietanowa polewa. Ciasto, które zaskoczyło mnie najbardziej swoją strukturą. Spodziewałam się bardziej kruchego a wyszło podobne do maślankowego. Wilgotne od sera, z ciekawym smakiem polewy. Rewelacyjne na

Pierre Herme, brownies, amaretto i złote perełki oraz... podwójne święto :

winogronami, ja użyłam ananasa z puszki. Polać przestudzoną polewą moja galaretka akurat ostygła i delikatnie się ścinała, polałam nią udekorowane ciasto  i wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego :  

Kopnięte pierniczki - przepis

sprawę, że przepis nie jest zbyt dokładny. Robiłam je pierwszy raz i trochę na wyczucie. Jak ciasto będzie za suche można dodać ciut więcej śmietany albo miodu : Przed obtoczeniem ich polewą nie mają najlepszego smaku, są niesłodkie, ale potem doskonale się uzupełniają i smakują wybornie :D W razie

Tort czekoladowy z porto

 Jedne z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam, a na pewno najlepsze z czekoladowych. Na początku miała to być babka, potem okazało się, że ciasta było za dużo do foremki, w której zamierzałam piec,  więc upiekłam w kwadratowej, a skoro już był taki, a nie inny kształt, to aż się prosiło dodać do

Tort czekoladowo- śmietanowy bez jajek

ubijania - cukier do smaku Polewa: - 200g czekolady gorzkiej - łyżka masła - 2 łyżki kakao - 2 łyżki wody - 5 łyżek cukru Ponadto: - maliny i wiórki kokosowe do dekoracji     Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą z osobna wyłożyć na formę o średnicy

Czekoladowy sen

z filmikiem, w którym krok po kroku autor przepisu pokazuje jak wykonać to ciasto:  http: kuchnialidla.pl product czekoladowy-sen . Warto obejrzeć, ponieważ jest tam zawartych wiele wskazówek, które ułatwią przygotować to ciasto 65279 .   65279 Składniki na b iszkopt czekoladowy: 4 jajka

PRZEPISY KULINARNE NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE

     Tort wiosenny         DODATKI  DO CIAST :          Polewa czekoladowa z żelatyną     Skórka pomarańczowa kandyzowana        DESERY :        Deser exotic .....na dzień dobry !    Deser grejpfrutowy      Słoneczny deser z mango          POTRAWY Z RYB , ŚLEDZIE,   SAŁATKI ŚLEDZIOWE

Ciasto korzenne z dynią

Mój drugi raz z dynią. Pierwszy był bardzo udany, drugi nie może być gorszy . Ciasto jeszcze paruje, polewa schnie, za 10 min. będzie można próbować. Co z tego, że lato w pełni, za oknem słońce w zenicie, w kuchni temperatura ok. 28 stopni, a ja piekę ciasto korzenne, w całym domu pachnie

Ciasto Milky Way

przyklejania. Przepis na masę cukrową każe używać kremu maślanego a co, jeśli czekolada się nie nadaje? Rozpuści masę cukrową, zniekształci dekoracje? Ale nic takiego się nie stało. Przetestowane: polewa czekoladowa nie szkodzi masie cukrowej. Ciasto dobrze nadaje się do ozdabiania masą cukrową. Po pierwsze

Sernik jagodowy

polewa moja nie jest równiutka, bo przykryłam ciasto folią na noc i oczywiście rano oderwałam z nią część polewy...Człowiek uczy się na błędach całe życie : Składniki: Spód: 150 g pokruszonych ciastek digestive 75 g  masła Masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego 2 łyżeczki

Faubourg Pavé

koniec: polewa. Można ją pominąć i gotowe ciasto posypać gorzkim kakao. Ozdobiłam je podobnie jak Pierre bardzo minimalistycznie - tak wygląda najpiękniej. Z ręką na sercu: napisanie dzisiejszej notki i zrobienie zdjęć zajęło mi nie wiele więcej czasu niż samo ciasta wykonanie. Faubourg Pavé to

Brownies karmelowe z kremem mascarpone

Intensywnie czekoladowe brownies, krem z mascarpone, karmelu,orzeszków ziemnych i mleka w proszku, a zamiast wisienki na torcie - orzeszki pokryte polewą karmelową. 65279 Jedno z ciast, które po zobaczeniu odznaczam w myślach - ZROBIĆ. Ale potem jest, jak jest. Czasem trudno znaleźć czas na

Ciasto makowo-kokosowe

..................................................................... Wyrównanie polewy na całej powierzchni............................................ Ciasto obsypane kokosem.................................................... Ciasto makowo-kokosowe..................................................... Z bliska

Mastering the Art of French Cooking , finał...

się nadawać do smarowania. Następnie przełożyć polewę na ciasto i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. a więc...  Bon Appétit

Fale Dunaju z wiśniami

Przepis pochodzi z: http: kuchniana5.blox.pl 2010 09 Fale-Dunaju-z-jablkami.html Oj co ja sie z tym ciastem miałam .Tzn z ciastem wszystko ok ,pyszne i nawet syn powiedział żartobliwie - no mamuśka nie musisz oddawac FARTUCHA ,Wszystko inne to lekki koszmar .W czasie pieczenia na 10 minut zgasło

Sernik londyński

piec ok. 55 min - wierzch powinien być ścięty, ale sernik pod spodem miękkawy. Ostrożnie wyjąć, odpakowac formę z folii i studzić. Nie przerażać się wilgocią w odpakoanej folii - to normalne, że trochę wody się tam zbiera. Ciasto najlepsze jest na następny dzień, wtedy też można przygotować polewę

Ciasto z bezami i borówkami

Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami. Ciasto piekłam przy użyciu kostki do pieczenia

Ciasto drwala

Weszłam na tę stronę , a za chwilę już szykowałam daktyle i piekłam ciasto drwala. Wyszło świetne, polewa kokosowa jest boska, taka słodziutka i chrupiąca, pewnie skorzystam z tego pomysłu na polewę przy innych ciastach, np. zrobię ją zamiast polewy czekoladowej. Ciacho jest przepyszne! Składniki

PIJANA ŚLIWKA

Kolejny temat przez Kasię został ogłoszony, tym razem pn. Na wesoło W pierwszym momencie skojarzyło mi się ciasto z serem, bo jak to czasem gadają śmiejesz się jak głupi do sera : No ale, że sernik u mnie niedawno gościł postanowiłam upiec tym razem PIJANA ŚLIWKA Po skonsumowaniu

tort czekoladowo-malinowy

. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała. Przygotowanie tortu: Blaty tortu przełożyć frac34 kremu malinowego. Pozostałym kremem posmarować bok ciasta i oprószyć pokruszonym 8222 garbem 8221 . Ciasto schłodzić. Na wierzch wylać polewę malinową i udekorować pozostałymi malinami

Sernik brownie

temperaturze ok.165-170 stopni.   Polewa : 1. Ostudzone ciasto - polecam zrobienie polewy na następny dzień, po nocnym leżakowaniu w lodówce, oczywiście jeżeli jest wtedy jeszcze co polewać... 2. Jeszcze raz...ostudzone ciasto pokrywamy równomiernie polewą, której wykonanie jest banalnie proste. Jest tak

Alzacka tarta z rabarbarem

chwil i zapleść - gotową kratkę schłodzić 65279 na papierze do pieczenia. Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 15 minut w 180st. C aż się lekko zezłoci , ściągnąć papier z ryżem i piec jeszcze 5 minut, ostudzić. Polewa. W miseczce utrzeć jajko z

Ciasto dyniowo - orzechowe z polewą czekoladową

będzie względnie suchy i nie będzie na nim widać śladów surowego ciasta. Przez dynię będzie zawsze nieco wilgotny, ale ciasto zdecydowanie nie powinno na nim zostawać. Ciasto studzimy POLEWA: Wszystkie składniki po prostu podgrzewamy w kąpieli wodnej czyli układamy w metalowej miseczce na garnku z

Pleśniak

układamy takie placki na śliwkach i orzechach. Z białek i cukru ubijamy pianę, którą wykładamy na ciemne ciasto. Na pianie układamy małe, urywane i lekko spłaszczone fragmenty ciasta. Ciasto pieczemy w temp. 190°C przez 50 - 55 min. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Cukier puder, kakao

MNIAM!!

na to ser: na to pokrojone brzoskwinie : na to ubitą pianę z białek tych jajek z ciasta usztywnioną ok. 1 szklanki cukru ubić aż będzie szklista i bardzo sztywna i na wierzch zamrożone , starte na tarce ciasto. BANANOWIEC Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ FILCH A Składniki: * 400 g bananów * sok z 1 cytryny * 150

Opowieść o przyjaźni i pewnej tradycji z przepisem na pierniczki w tle

, oziębione ciasto wałkujemy na grubość mniej więcej pół centymetra i foremkami o różnych kształtach wykrawamy pierniczki. Kładziemy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy na rumiano w średnio gorącym piekarniku. Rezygnujemy ze smarowania pierniczków rozbełtanymi żółtkami, co sugeruje przepis, wolimy

czarne ciasto z bakaliami

piana - 6 białek - 1 szkl. cukru - 1 łyżeczka kisielu polewa - 1 kostka margaryny lub masła - nbsp 6 łyżek mleka - 1 - 1,5 szklanka cukru - 6 łyżek kakao gotować do rozpuszczenia cukru ponadto: 50 - 60 dag bakalii różnych Przygotowanie zagnieść kruche ciasto jasne i ciemne podzielić każde na 2

czarne ciasto z bakaliami

piana - 6 białek - 1 szkl. cukru - 1 łyżeczka kisielu polewa - 1 kostka margaryny lub masła - nbsp 6 łyżek mleka - 1 - 1,5 szklanka cukru - 6 łyżek kakao gotować do rozpuszczenia cukru ponadto: 50 - 60 dag bakalii różnych Przygotowanie zagnieść kruche ciasto jasne i ciemne podzielić każde na 2

Pijana wiśnia

wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i długim nożem przecinamy wzdłuż na dwie części. krem: Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo mascarpone i cukier, cały czas miksując. Krem wykładamy na połówkę ciasta. Na kremie układamy wiśnie, które przykrywamy drugą częścią ciasta. polewa

Sernik kajmakowy

Długo zastanawiałam się nad wyborem sernika odpowiedniego na święta. Sernik kajmakowy, jaki zdecydowałam się upiec, okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo delikatny, ciekawy w smaku i wyglądzie. Orzeszki w polewie kajmakowej dodają mu uroku i kuszą, co tu dużo gadać Sernik polecam gorąco

ciasto karmelowe - nigdy dość!

wczoraj wylizywałam miskę z surowego ciasta, jak robiłam to wieki temu, będąc brzdącem... ciasto było niesamowicie karmelowe! wymieszałam na gazie składniki, ukręciłam ciasto, zaczęłam nagrzewać piekarnik i... wyłączyli nam prąd! na 2 dłuuuuuugie godziny! mimo wszystko, po tym czasie, upiekłam ciasto* i

Szarlotka z polewą miodowo- migdałową

średnicy 26 cm, tzn. dno i boki wysmarować obręcz masłem, aby rant ciasta się przykleił nbsp , wyłożyć ciepłą masę jabłkową i polać polewą. Przygotowanie polewy- wszystkie składniki polewy włożyć do garczka, wymieszać i zagotować ma być dość płynna, niezbyt gęsta . Gorącą polewę wylać na jabłka i

Puszyste pierniczki nadziewane marmoladą

warto ją co jakiś czas rozrzedzić na nowo wodą, bo inaczej na pierniczkach zostaje zbyt gruba warstwa. Szczerze mówiąc, mnie bardziej smakowały pierniczki bez polewy. Czekolada nie była im ani trochę potrzebna, a nawet trochę zagłuszyła delikatny smak ciasta i nadzienia. W mojej rodzinie jednak były

Wyśmienita szarlotka wg Aleex

Przepis pochodzi ze strony : http: kuchniaaleex.blogspot.com 2011 09 wysmienita-szarlotka-z-polewa-wg-aleex.html Gorąco polecam tą szarlotkę ,mięciutka ,pełna pachnących cynamonem jablek ,a polewa to sama poezja Ciasto : 3 szklanki mąki 1 2 szklanki cukru 1 jajko , 1 cukier waniliowy 1

Niebiański przysmak

ciasto oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Boki ciasta obsypujemy czekoladowymi wiórkami jeszcze na nie całkiem zastygniętej polewie. Oblane czekoladą i posypane wiórkami czekoladowymi.................. Wierzch ciasta dekorujemy masą orzechową i czekoladowymi ozdobami. Smacznego

Miejsca:

Wiśniowa (164)
Warta (61)
Maków (58)
Pasto (43)
Tłuszcz (23)
Lisków (22)
Warszawa (19)
Góra (18)

Firmy:

RUCH (47)
Coca-Cola (12)
Tesco (8)
Google (8)
Wawel (6)
Allegro (6)
Onet (5)
BBC (5)
Zono (4)
Mieszko (4)