Wszystko o:

polewa z kakao

Moje słodkie Święta

, piernik piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka . 65279 Po wystudzeniu polać czekoladą. Ja wykonałam polewę wg mojego ulubionego przepisu.    Polewa czekoladowa  robiłam z połowy porcji 1 2 margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru jajko   Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem i kakao. Gdy

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce. Masa Budyniowa: Ugotować dwa budynie waniliowe z mniejszą ilością mleka. Polewa: -1 szkl. cukru -2 3 kostki masła -4 łyżki kakao E.Wedel -4 łyżki wody. Sposób przyrządzania: Składniki polewy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu

Ciasto kakaowe z kremem chałwowym

rodzynek namoczonych w gorącej wodzie z dodatkiem kilku kropel aromatu rumowego 2 łyżki dowolnego alkoholu ja użyłam Malibu, ale może być w oacute dka, rum itp. Polewa: 50 g masła 1 4 kostki 4 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru + 1 2 szklanki nbsp ciepłej wody z dwoma łyżkami dowolnego alkoholu

ciasto NESQUIK

powodu nazywa się NESQUIK. Zapewne też nie dlatego, że jednym z głównych składników jest kakao o tej samej nazwie. Cztery kruche, bardzo cieniutkie placki przełożone kremem kakaowym, biszkopt i polewa z białej czekolady tworzą idealną kompozycję. Jest nie za słodkie, delikatne, przyjemnie rozpływa się w

Tiramisu.

dlatego mozna dać miej biszkopty ok 8-10 okrągłych   polewa do biszkoptów: 2 łyzki margaryny 3 łyzki cukru 1 cukier waniliowy 2 krople olejku waniliowego 2 łyzki kakao Sposób przyrządzenia: W żaroodpornej misce, ubijamy Żółtaka aż staną się puszyste. Wsypujemy cukier i ubijamy na jednolitą

Rodzynkowiec, Biszkopt z budyniem czekoladowym i rodzynkami

zimnego masła Polewa: lub gotowa polewa czekoladowa 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki wody 1 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 200 g rodzynek 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1. Rodzynki. Rodzynki namaczamy w 50 ml gorącej wodzy z 2 łyżkami rumu i 2 łyżkami cukru

polewa z kakao

wkładamy na biszkopty. Na gorący mus układamy lody i polewamy roztopioną gorzką lub mleczną czekoladą. Cukierki   Składniki: 1 i 1 2 szklanki cukru, 1 2 kostki margaryny, 8 łyżek mleka skondensowanego, 3 łyżki kakao, 3 szklanki płatków owsianych   Wykonanie Cukier gotujemy z tłuszczem, dodajemy

Tort Gloria czyli a la Ciasteczkowy

kremówki ugotowany budyń waniliowy śmietan-fix Dekoracja: tabliczka białej czekolady 200 g kremówki śmietan-fix Masa z herbatnikami 4 jaja 3 4 szk cukru 90 g kakao 2 paczki rozkruszonych herbatników wafelków płatków czekoladowych Polewa 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżki śmietany 4 łyżki cukru 60 dkg masła

Ultimate chocolate cake - tort mocno czekoladowy

Po pierwsze przepraszam, za przerwe ale wlasnie sie przeprowadzam spowrotem do niemiec i dlatego nie ma mnie codziennie na blogu! Ale to juz sie niedlugo zmieni : Dzis chce Wam zaproponowac ciasto czekoladowe przelozone i polane polewa czekoladowa. Bardzo intensywne w smaku takie mocno

36 Prince Polo

. Następnie ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać porcjami zimną masę z żółtek, cały czas ucierając. Na koniec dodać spirytus. Polewa: Masło roztopić. Dodać do niego cukier puder, mleko, kakao koniecznie przesiane przez sitko, mąkę i zagotować cały czas mieszając. Składanie warstw: Ostudzony

Ciasto Stefania

zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wsypać kakao. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu ułożyć lekko uciskając herbatniki. Polać polewą, posypać wiórkami kokosowymi. Polewa: Margaryne rozpuścić , zdjąc z ognia i wsypać

PIJANA ŚLIWKA

łyżki kakao - 2 łyżki oleju - 2 łyżki soku z cytryny   Masa budyniowa: - 20 dag masła - 3 szklanki mleka -  190 szklanki cukru - 3 żółtka - 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - cukier waniliowy   Polewa: - 2 gorzkie czekolady lub

PIERNIK PRZEKŁADANY MASĄ BUDYNIOWĄ

masła 1 4 szklanki śmietany 30 kremówki dodatkowo: 1 2 słoika powideł śliwkowych   POLEWA: 20 g margaryny KASIA 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody   CIASTO: Mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać na sucho, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki,jajka i płynny miód ,zagnieść ciasto

Fale Dunaju z jabłkami

Składniki na polewę: 1 2 kostki margaryny szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody albo gotowa polewa lub starta na tarce gorzka czekolada Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek rumowy, resztę składników i na koniec pianę z białek. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej

usta lizać...

, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną.  3. Polewa: margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżeczkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy

Eklery czekoladowe

nie jest z nią tak łatwo. Mimo że wygląda niepozornie to nie jest to zwykła polewa, a pomada czekoladowa z gotowanego cukru, wody, glukozy. Cała trudność polega w ucieraniu gorącego cukru. Trzeba robić to tak długo aż zbieleje a następnie dodać kakao. Ja przyznaję szczerze, że pierwsza próba się nie

Jeżyk i Bajaderki

łyżek cukru i niewielkiej ilości wody robimy polewę - podgrzewając wszystko w garnku - jeśli polewa jest za rzadka, dodajemy kakao i cukru, jeśli za gęsta, gotujemy dłużej, by odparować wodę. Uformowane kulki polewamy polewą i dekorujemy. Igły jeżyka robimy z migdałów pokrojonych wzdłuż, nosek z kropli

Muffiny piernikowe

papilotki do muffin do formy i wlać ciasto do nich. Piec w piekarniku około 25 minut.         Polewa. Polewą udekorować dopiero gdy muffiny wystygną. Wymieszać cukier puder z wodą w jednym naczyniu, w drugim cukier puder, wodę i kakao.  Czas przygotowania - ok 1 h 10 minut 20 minut - mieszanie i

kocie oczka

Składniki 2 SZKL.MAKI, 4 LYZKI CUKRU PUDRU, 3 KOPIASTE LYZKI MASLA ROSLINNEGO, 1 JAJKO, 1 ZOLTKO, SKORKA OTARTA Z CYTRYNY Polewa: 2 lyzki cukru, 3 lyzeczki kopiate kakao, 1 plaska lyzeczka masla, 1 4 szkl. mleka Przygotowanie CIASTO: Zagniesc szybko na stolnicy ciasto z podanych skladnikow

Tort śliwka w czekoladzie

skłądniki dokładnie się połączą i nie będzie grudek. Wyjmujemy kubek z rondelka i dodajemy nalewkę szybko mieszając. Odstawiamy na chwilę do czasu, aż polewa trochę wystygnie ale będzie jeszcze lekko ciepła i płynna . Rodzynki myjemy i część z nich przekrajamy na pół. Suszymy.  Tort wyjmujemy z lodówki i

W-Z w odmienionej wersji

pudru 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa 1 galaretka z owoców leśnych POLEWA: 1 tabliczka białej czekolady 100g 55 g masła miękkiego 3 łyżki mleka 190 szklanki przesianego cukru pudru DODATKOWO: 1 duża puszka brzoskwiń 1 słoiczek powideł z owoców leśnych wiórki kokosowe do ozdoby W Y K O N A

Rolada cytrusowa

* opcjonalnie 3 łyżki soku pomarańczowego Polewa: - 3 łyżki deseru Satino lekki - 0,9 tłuszczu i bez dodatku cukru producent: Bakoma - 2 łyżki mleka w proszku - 1 łyżka kakao -  kilka kropel aromatu waniliowego - słodzik, jeśli uważacie, że jest za mało słodkie Sposób przygotowania: Biszkopt

Murzynek

szczypta wanilii 100 g zmielonych migdałów bez skórki 200 g mąki 3 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej 60 g kakao   Polewa: 1 3 szkl. wody 1 4 szkl. cukru 1 4 szkl. kakao 1 4 szkl. margaryny   Wykonanie: Margarynę bardzo miękką utrzeć z cukrem mikserem, 10

CIASTO 3 BIT

: - cisteczka - krem budyniowy -ciasteczka - toffi - ciasteczka - kremówka -ciasteczka - polewa POLEWA Margarynę,mleko,kakao i cukier wrzucamy do garneczka,stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy,aż polewa zrobi się jednolita i błyszcząca.Ważne by cukier się rozpuścił.Po przestygnięciu polewamy

Zgierska Bajaderka

,kwadraty,trojkaty i co tylko sie chce . Polewamy nbsp polewa czekoladowa obsypujemy kolorowa posypka. nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp ------lub jak ktos woli ------ gt nbsp 7- Mozna uformowac z tej masy jeza oblac polewa czekoladowa z lukru zrobic kolce a nbsp kolorowymi mazakami lukrowymi namalowac oczka i nosek

KAIMAK

, jak kaimak wystygnie.     Polewa: 4 łyżki wody 4 łyżki kakao 8 łyżek cukru pudru 2 łyżki masła można  margarynę, ale z masełkiem smaczniejsza     Wszystkie składniki podgrzewamy, rozpuszczamy dokładnie. Ja najpierw wodę z masłem,  potem cukier puder i na koniec  kakao. Można też sobie pomóc

Mazurek kruchy z polewą

kolor. Orzechy posiekać ręcznie lub w malakserze. Polewa: Z cukru i zwykłego mleka ugotować syrop. Mleko w proszku wymieszać dokładnie z kakao, tak aby nie było grudek. Do syropu mieszając nbsp dodać oliwę, a następnie mieszankę kakao z mlekiem w proszku. Zagotować na małym gazie cały czas szybko

Mazurek kruchy z polewą

kolor. Orzechy posiekać ręcznie lub w malakserze. Polewa: Z cukru i zwykłego mleka ugotować syrop. Mleko w proszku wymieszać dokładnie z kakao, tak aby nie było grudek. Do syropu mieszając nbsp dodać oliwę, a następnie mieszankę kakao z mlekiem w proszku. Zagotować na małym gazie cały czas szybko

Mazurek kruchy z polewą

kolor. Orzechy posiekać ręcznie lub w malakserze. Polewa: Z cukru i zwykłego mleka ugotować syrop. Mleko w proszku wymieszać dokładnie z kakao, tak aby nie było grudek. Do syropu mieszając nbsp dodać oliwę, a następnie mieszankę kakao z mlekiem w proszku. Zagotować na małym gazie cały czas szybko

874. Babka z kardamonem

sproszkowanego kardamonu, 1 płaska łyżka kakao, 1 4 łyżki kawy espresso w proszku. Polewa: 50 g masła, 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka kakao, 1 2 łyżki kawy espresso w proszku, 8 łyżek mleka, 1 2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu. SPOSÓB WYKONANIA: Masło z cukrami utrzeć na pulchną masę co najmniej 10 minut

polewa z kakao

Kokosowo - Wisniowe Fale Dunaju SKŁADNIKI 30 dag mąki, 6 jajek, po 20 dag cukru i masła, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu, 50 dag wiśni, budyń waniliowy, 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 3 4 kostki masła, polewa i wiórki czekoladowe SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Masło utrzeć z cukrem

Prince Polo

duże prince polo, 20 dag mielonych orzechów Polewa: 4 łyżki cukru, 4 łyżki wody, 1 4 kostki margaryny, 1 czubata łyżka kakao Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie połączyć z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w średniej wielkości

Stefanek - ciasto bez pieczenia

Składniki 1 litr mleka kostka masła lub margaryny 250g 1 2 szklanki cukru 2-3 łyżki kakao 1 szklanka kaszy manny herbatniki do wyłożenia blaszki i obłożenia góry ciasta polewa 1 2 kostki masła 1 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka zimnej, przegotowanej wody Przygotowanie Dno blaszki

Ciasto orzechowe z czereśniami i porzecz

30 minut. Przeciąc na pół. Masa: żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Wiśnie i czeresnie zblenderować. Dodać do masy. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Polewa: Margarynę rozpuścić

Ciasto orzechowe z czereśniami i porzecz

30 minut. Przeciąc na pół. Masa: żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Wiśnie i czeresnie zblenderować. Dodać do masy. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Polewa: Margarynę rozpuścić

Ciasto marchewkowe

łyżeczka cynamonu daję więcej bo uwielbiam cynamon . Krem: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 0,5 litra mleka 2 budynie bez cukru . do kremu dodajć jeszcze poaz przepisem olejek migdałowy Polewa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 10 dag masła Najpierw do miski

Metrowiec świekry

masła 1 łyżka cukru pudru Polewa: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 2 łyżki kakao Przygotowanie Ciasto: Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Do wystudzonej wody dodać najpierw żółtka, potem pozostałe składniki oprócz kakao i na końcu

JOGURTOWA BABKA CZEKOLADOWA DOROTUS

dałam zwykły naturalny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki gorzkiego kakao Polewa czekoladowa powołuję się na Dorotę, ja miałam gotową z paczki 100 ml mleka 100 g czekolady 70 kakao 15 g cukru 15 g masła JAK ROBIMY: 1

MNIAM!!

g margaryny * 200 g cukru * 2 jaja * 400 g mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g wiórków kokosowych * aromat rumowy * polewa czekoladowa Przygotowanie: Banany rozgnieść na miazgę i polać sokiem z cytryny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i dalej ucierać. Stopniowo dodawać

Ciasto waniliowo - kakaowe w polewie czekoladowej

Ciasto: 4jajka 1,5 szkanki cukru 2 szklanki mąki 1 2 szklanki wody 1 2 szklanki oleju 1 olejek do ciasta smak do wyboru, ja dodawałam waniliowo - śmietankowy 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 5 dużych łyżek margaryny 2 łyżki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao

pyszne ciasto z orzechami i powidłami

Składniki Ciasto: - 5 z oacute łtek - 5 białek - 60dag mąki - kostka margaryny Kasia - 1,5 łyżki kakao - 1,5 łyżki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki obranych orzech oacute w włoskich można trochę pokroić jak są za duże - powidła lub dżem Polewa: - 3 łyżki masła - 3 łyżki wody - 3 łyżki

Konkurs Święta z Kasia i babka piaskowa w kokosowej chmurce

z polewą obsypujemy kokosem zanim polewa zgęstnieje. Obsypane kokosem........................................................................... Babkę odkładamy najlepiej do lodówki na kilka godzin aby polewa mogła zastygnąć. Smacznego !!! Babka piaskowa w kokosowej chmurce

Ciasto orzechowo-kakaowe

laskowych, 4 łyżki mąki pszennej razowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 150 g miękkiego masła, 200 g cukru, 4 jajka Polewa, z książki Wypieki domowe I. Faferek, K. Osmyckiej: 50 g masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki wody Kakao rozpuścić w wodzie. Suche składniki wymieszać razem

Urodzinowo, czyli tortów odsłon kilka

mlecznej, na wierzchu polewa czekoladowa. Tort na 7 urodziny, uroczystość domowa. Malutki tort zainspirowany programem 8222 Na słodko 8221 Anny Olson. Spód to biszkopt mojego przepisu, a na to masa czekoladowa z mascarpone. Efekt wielce zadawalający, a wkład pracy niewielki. Tort na przyjęcie

Tarte Infiniment Café Pierra Hermé - moja wersja

skusicie się na jego wykonanie, bo jest naprawdę bossski! Tematem przewodnim musiała być oczywiście kawa, ale jest i gorzka czekolada, kakao oraz popularny irlandzki likier - Baileys. Kruchy kakaowy spód skrywa dwie części: mocno czekoladowy biszkopt nasączony kawowym syropem, okryty z każdej strony

Norymberskie pierniki

pierniczki będą jasne   Lukrowa polewa: 8226 150 g cukru pudru 8226 2 łyżki Porto 8226 2 łyżki jasnego rumu   - bardzo dobrze komponuje się smakowo lukrowa polewa z likierem pomarańczowym Przygotowanie Mąkę przesiewamy z przyprawami korzennymi, mielonymi migdałami i ewentualnie kakao

Ciasto czekoladowe lżejsze niż chmurka

czekolady, dzięki czemu ciasto jest jeszcze bardziej czekoladowe chociaż ręki za to nie dam sobie uciąć - czekolada była z papierka, nawet nie wiem, ile w niej było kakao . Dałam słodką czekoladę pół na pół z gorzką. O właśnie! Czytam przepis jeszcze raz i przypominam sobie, że zapomniałam dać kakao

Ciasto architekta

np. brzoskwiniami 1 cytryna Polewa: 5 łyżek cukru pudru 1łyżka kakao 1łyżka margaryny 5łyżek wody lub mleka 100g czekolady mlecznej lub deserowej Sposób wykonania: Biszkopt jasny:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Porcjami wsiewamy połączoną z proszkiem do pieczenia

polewa z kakao

rozpuści, przełożyć miskę z masą do drugiej miski wypełnionej zimną wodą z lodem. Cały czas mieszając dodać masło i sos czekoladowy. Po połączeniu składników, polewa jest gotowa. Przekrojone eklerki napełnić kremem czekoladowym, posypać truskawkami i przykryć wierzchem ciastka. Polać polewą. Sos

Piernik dla cierpliwych

szkoda, bo jest po prostu rewelacyjny: . Może ktoś z Was się skusi: ...do Świąt zostało akurat 3 tygodnie: . Dziś wstawiam zdjęcie z przygotowań, kiedy to zastyga na nim polewa ....a zaraz zawinę go w folię i będę czekać: a wierzcie mi warto: .                                       PIERNIK DLA

Mazurek krakowski z fiołkami

ciepłych lodów. Całość dopełnia ładnie zastygająca kakaowa polewa i aromat świeżych fiołków, ale równie dobrze skomponują się smakowo z całością kandyzowane owoce lub orzechy. Przepis dopisuję do Wielkanocnych smaków Mirabelki i mojego ulubionego  Klubu Kwiatożertców Składniki: Kruche ciasto 150 g

Ciasto Milky Way

łyżki kakao, 2 łyżki oleju. KREM: 189 szklanki mleka, 2 szklanki mleka w proszku pełnego , 8532 szklanki cukru, 350 g masła, 16 g cukru waniliowego. POLEWA: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, 100 g masła. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a

Torcik truflowy - trochę inna wersja

metodą wielu prób -     Torcik truflowy ciasto: 17 dag czekolady deserowej 17 dag masła 15 dag cukru 4 jajka 15 dag mąki masło i kakao do formy Polewa czekoladowa: 5 dag masła 5 łyżek drobnego cukru lub cukru pudru 1 i 1 3 tabliczki 13 dag rozpuszczonej czekolady

Babka czekoladowa z nutellą

cukru około 200g szklanka i dwie łyżki mąki około 200g 4 jajka 3 łyżki kakao 100g czekolady dowolnej można dać więcej, ja akurat nie miałam 5 kopiastych łyżek nutelli miałam tylko tyle, ale im więcej tym lepiej Polewa: 75g dowolnej czekolady ale im więcej czekolady tym lepiej kremówka lub

Babka gotowana wg przepisu litewskiego

Składniki Ciasto: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny Kasia 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina kakao odrobina bułki tartej Polewa: sok z połowy cytryny cukier puder Przygotowanie Jajka wbić do miski razem z

snikers czekoladowy z wiśniami - rewelacja

waniliowy 32 g 3 4 szkl. cukru 5 żółtek 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 30 dkg masła 3 łyżki kakao słoiczek wiśni Polewa: 1 4 kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Przygotowanie Placek czekoladowy: Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną

Babka brownie

gotowego budyniu czekoladowgo ugotowanego wcześniej lub kupionego Polewa: 100 g czekolady łyżka masła   Czekoladą na ciasto rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrami i wanilią. Dodawać kolejno jajka - po dodaniu każdego miksować ok. pół minuty. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia

muffinki na trzy sposoby

łyżeczki soli 1 jajko 125 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 125 gramów masła 175 ml coli Polewa: 1 łyżka kakao Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 225 gramów cukru pudru 2 łyżki masła Żelki 8211 małe buteleczki coli 65279 3 łyżki coli Poza tym: miski, forma i papilotki do

Kilimandżaro

przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą. Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa

Miodowo- czekoladowe ciasto wg Nigelli

Składniki: ciasto: - 120 g czekolady gorzkiej - kostka miękkiego masła - 1 2 szklanki miodu - 2 jajka 1 i 1 2 szklanki cukru - 1 i 1 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka kakao - 1 szklanka wrzątku polewa: - 1 4 szklanki wrzątku - 1 2 szklanki miodu - 180 g czekolady gorzkiej - 3

Słodkie grzybki

ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce budyniu. Jeżeli grzybków nie będą jadły dzieci można do kremu dodać rum lub spirytus. Polewa. Zagotować wodę, cukier i masło. Dodać kakao, jeszcze chwilę pogotować cały czas mieszając. Upieczone kapelusze napełnić kremem

Torcik marchewkowy

stopnionego i wystudzonego masła, aromat waniliowy, skórka otarta z jednej cytryny, Polewa: 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 50 g masła lub margaryny 1 duża łyżka kakao Ciasto: Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dodać olej, ucierać mikserem dodając kolejno

Biała Opéra

Opéra to francuskie ciasto o kawowo-czekoladowym smaku. Dzisiaj jednak przedstawiam jego białą odmianę, nie zawierającą kawy ani kakao. Trzy masy, które wchodzą w skład tego ciasta - maślany krem, ganache i polewa - zawierają białą czekoladę. Z tego też powodu ciasto może dla niektórych być zbyt

Babeczki cappuccino

186 C. Piec około 20 minut, wyłożyć do ostudzenia. Aby zrobić polewę, trzeba roztopić czekoladę z masłem,a  gdy trochę przestygnie dodać śmietanę. Dobrze wymieszać i porcjami dodawać przesiany cukier puder. Polewa ma być lejąca się, jeśli jednak będzie za gęsta- należy rozcięczyć ją gorącą wodą, a

Mazurek czterowarstwowy

owocowa Polewa: - 0,5 kostki margaryny - 120 g cukru pudru - 2 łyzki śmietany - 2 łyżki kakao - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wykonanie I placka: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mielone orzechy. Dodać piane z białek i delikatnie

Czekoladowy sernik z podwójnie czekoladową polewą

ziemniaczanej 200g ciemnej czekolady u mnie gorzka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanili 2 łyżki kakao 5 jajek POLEWA CIEMNA: 150g gorzkiej czekolady 50g masła 2 3 szklanki mleka POLEWA JASNA: 100g białej czekolady 1 4 szklanki mleka 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 100g

Ciasto czekoladowo malinowe z białą polewą

koniec sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe- tzn. patyczek po wyjęciu jest suchy. 3. Dżem podgrzewamy w garnuszku aż zrobi się rzadszy. Ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki i smarujemy go ciepłym dżemem. POLEWA: 4. Czekoladę topimy. Dodajemy do niej nbsp płaską łyżkę nbsp masła i mleko

Sernik gotowany na herbatnikach

herbatniki. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Polewa czekoladowa: - 3 4 kostki margaryny - 8 łyżek cukru - 3 łyżki wody - 4-5 łyżek kakao Wszystko podgrzewamy w rondelku, kakao najlepiej przesiać przez sitko aby nie było grudek. Odstawiamy na 15-20 minut i wylewamy na nasz już gotowy sernik

Piernik na Guinessie

polewą czekoladową. Polewa kakaowa z żelatyną zawsze błyszcząca : Składniki: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty

Kakaowy tort z mascarpone

Składniki Biszkopt: 2 jajka 0,375 szklanki cukru* 0,5 szklanki mąki 1 łyżka ciemnego kakao Krem: 250 g serka mascarpone 150 g śmietany krem oacute wki 3 łyżki cukru pudru duża łyżka bardzo miękkiej nutelli Polewa: 40 g masła płaska łyżka ciemnego kakao 0,5 łyżki wody 2 płaskie łyżki cukru

Sernik karmelowy Dulce de leche

,5 szklanki śmietany 30 1 puszka kajmaku 1 budyń karmelowy Ser ubić z cukrem, następnie dodawać stopniowo jajka, śmietanę, kajmak i budyń. Gdy masa będzie gładka przełożyć ją na schłodzony spód. Piec ok godziny minut w temp. 180 C Gotowy dokładnie schłodzić. Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki

Zimny kokosek

dolewamy mleko .Dokladnie mieszmy Polewa : 13 dag masła , 3 łyzki cukru pudru , 3 łyżki kakao , łyżka zelatyny , 5 łyżek kwaśnej śmietany Rozpuszczamy masło , dodajemy kakao , cukier .Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej  wody i dodajemy do polewy .Do przestudzonej lekko polewy dodajemy po

Pyszne ciasto

wystudzony biszkopt .Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku , ostudzić .Śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową.Całość polać polewą i schłodzić . Polewa Rozpuścić masło  dodać kakao , cukier.Zelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do polewy

Ciasto czekoladowe w keksowce

Składniki Skladniki: 50 gram deserowej czekolady 1 2kostki margaryny 1 2 szklanki cukru 3 ugotowane ziemniaki 1 2lyzeczki cynamonu 2jajka 1 szklanka maki szczypta imbiru torebka cukru waniliowego lyzeczka proszku do pieczenia 4lyzki mleka Polewa: Bialka 3lyzki rumu 2 nbsp lyzki kakao szklannka

Jojoo

zimną kaszę manną. Placki posmarować cienko dżemem i posmarować masą z kaszy manny. POLEWA: Rozpuścić margarynę, dodać cukier i kakao. Jak troszkę wystygnie masa dodać roztrzepane jajko i mieszać aż wystygnie polewa i polać nią ciasto.

Ciasto czekoladowe w keksowce

Składniki Skladniki: 50 gram deserowej czekolady 1 2kostki margaryny 1 2 szklanki cukru 3 ugotowane ziemniaki 1 2lyzeczki cynamonu 2jajka 1 szklanka maki szczypta imbiru torebka cukru waniliowego lyzeczka proszku do pieczenia 4lyzki mleka Polewa: Bialka 3lyzki rumu 2 nbsp lyzki kakao szklannka

Przepyszne ciasto z bananami

10 dag masła Masa piankowa: 400ml śmietany 30 , 1,5 galaretki cytrynowej lub o smaku owoc oacute w tropikalnych Polewa: 1 4 kostki margaryny nbsp Palmy 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo 4 spore niezbyt dojrzałe banany, płatki migdałowe, sok z cytryny do skropienia banan

Wuzetka z serkiem

homogenizowanego użyłam serka do serników wiaderkowego, jeśli ktoś lubi dużo masy można dać więcej serka 25 dag cukru pudru szklanka śmietany kremówki 7 łyżeczek żelatyny zapach cytrynowy Polewa: 5 dag masła 2 dag cukru 2 łyżki kakao 2-3 łyżki wody Ciasto: masło utrzeć. Nadal ucierając dodawać

Tort Sachera

Przepis pochodzi z książki Crazy for Chocolate Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 2 szklanki kakao 1 4 szklanki dżemu morelowego 1 szklanka drobnego cukru 125 g niesolonego masła 4 jaja Polewa z przystole.blox.pl 100 g masła margaryny 100 cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącej

Dziś najmaczniejszy dzień - Dzień Czekolady

łyżką. Ubić białka na sztywno i dodawać po kolei żółtka. Wymieszać delikatnie z ciastem. Piec ok 45 minut w temperaturze 170 C. Piekłam w 2 keksówkach. Polewa czekoladowa tabliczka gorzkiej czekolady lub masło cukier kakao śmietana kremówka Czekoladę roztopić i polać ciasto . Lub z podanych

Puszek kokosowy

kakao. Delikatnie wmieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem na zmianę jasno ciemne kleksy. Piec ok 30 min w temp 180 st. Po wystudzeniu złożyć: ciasto masa kokosowa pianka polewa porobić kleksy łyżką na piance Ja zamiast polewy czekoladowej dałam kakao. Smacznego:

Mufinki cytrynowe

ciasta.   Można dodać kawałki czekolady.   Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy przez ok. 20 min. Upieczone mufinki studzimy na kratce. Kiedy są już zimne polewamy ulubioną polewąnp czekoladową lub rumową. Polewa rumowo-cytrynowy 140 g cukru pudru mieszamy z 2

Ciasto z kremem budyniowym i orzechami

orzechy włoskie-siekane nożem polewa:pół kostki margaryny 2 łyżki kakao ciemne 4 łyżki cukru 2 łyżki wody Sposób przyrządzenia Biszkopty : Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier i cukier wanil. Następnie żółtka. Wymieszać łopatka drewnianą dodając przesiane mąki z proszkiem, upiec w temp 150

Ciasta z czasów PRL-u. Tak się piekło

pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy 8211 najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.   Ciasto upiekłam z jedną istotną modyfikacją: zamiast masła

Czekoladowy sen

polewa 200 ml śmietanki 30 100 g kakao 250 g cukru 225 ml wody 50 g miodu 25 g żelatyny + 40 ml wody Chrupiąca warstwa czekoladowa 250 g czekolady mlecznej z ryżem preparowanym 55 ml oliwy z oliwek 40 g miękkiego masła Mus czekoladowy 100 g czekolady deserowej 4 żółtka 50 g cukru 50

Sekret mniszki

. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, a na końcu tężejącą galaretkę i owoce ananasa. Przełożenie: sernik - krem - ciasto I - polewa. Uwagi: * na pewno na przyszłość zrobię z połowy porcji - biszkopt wyszedł jak dla mnie za gruby ** ciasto podzieliłabym w proporcji 2 3 białe i 1 3 z kakao

Ciasto orzechowe na każdą okazję

Składniki Ciasto: - 3 szklanki mąki, - 4 jajka, - margaryna Palma, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - aromat waniliowy lub śmietankowy, - dżem z czarnej porzeczki, - 6 łyżek cukru pudru, - 1 łyżka kakao, - 20 dag. grubo posiekanych orzech oacute w - frac34 szklanki cukru Polewa

Sernik z biszkoptem i polewą

Składniki BISZKOPT: 5 jajek nbsp 34 dag mąki 33 dag cukru nbsp 4 łyżki wody 1 łyżeczka octu nbsp 1 łyżeczka proszku do pieczenia nbsp nbsp Upiec biszkopt i przekroić na p oacute ł lub podzielić surowe ciasto na dwie części i upiec. nbsp POLEWA: 1 szkl.cukru 2 łyżki kakao 1

Ciasto mocno czekoladowe

szklanki ciemnego cukru muscovado 1 szklanka jasnego cukru demerara użyłam zwykłego cukru 3 pełne łyżki kakao 3 średniej wielkości jajka 1 3 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 75 ml maślanki u mnie maślanka 2 łyżki rumu u mnie brandy 100 g mrożonych malin + drugie tyle do dekoracji Polewa: 1

METROWIEC

65279 Polewa: 1 2 kostki margaryny 6 łyżek cukru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki wody 65279   65279 65279   SPOSÓB WYKONANIA: Ciasto jasne: Mikserem ucierać 4 żółtka dodawać po kolei, ciągle ucierając + szklanka cukru+ 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1 2 szklanki mąki pszennej z

Tort Łaciaty z masą śmietanową i owocami by JA :

*8 łyżek cukru pudru *60 dag truskawek *3 banany *trochę żelatyny POLEWA: *1 2 kostki masła margaryny *3 łyżki mleka *3 łyżki cukru *6 łyżek kakao *kokos, orzechy, lub owoce do dekoracji 8211 wedle upodobań PRZYGOTOWANIE: Ciasto - margarynę należy utrzeć z cukrem za pomocą miksera

Baaardzo czekoladowy tort

Fantastyczny tort, mocno czekoladowy i wilgotny w środku. Przepis pochodzi od Dorotus , ja wprowadziłam jedynie drobne zmiany. Zrezygnowałam z polewy czekoladowej i pokryłam wierzch tortu kremem, którego rzeczywiście wychodzi dość dużo. Poza tym do kremu, którym przełożyłam warstwy ciast dodałam

Metrowiec budyniowiec

masła lub margaryny 1 2 szklanki śmietany 30 Polewa: 1 2 kostki margaryny 6 łyżek cukru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki wody Przygotowanie Ciasto jasne: Mikserem ucierać 4 ż oacute łtka dodawać po kolei, ciągle ucierając + szklanka cukru + 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1 2 szklanki mąki

Milky Way z leśniczówki Bożeny

Milky Way z leśniczówki Bożeny CIASTO NA BISZKOPT  6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao dałam 2,5 łyżki Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę

Usta Adama

2 l mleka 1 2 szkl cukru pudru 1 margaryna np.Kasia 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej POLEWA CZEKOLADOWA: 1 4 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao DODATKOWO: 40 okrągłych biszkoptów marmolada Pyszne ciasto dla każdego. Etapy przygotowania CIASTO: Margarynę,cukier,kakao i wodę

Przepis na Milky Way

dodawać ostudzone mleko z cukrem i mlekiem w proszku. Po utarciu masę wylać na jedną cześć biszkoptu a drugą przykryć. Ciasta polać polewą. Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki margaryny Sposób przygotowania: Wode zagotowac z cukrem, margaryna i kakaem, zdjac z ognia i

Ciasto - Usta Adama

-miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto. POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia. na tym zdjęciu widać dlaczego nazwa ciasta to

34 Piernik przekładany

przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 100 ml wody Krem: 1 budyń śmietankowy bez cukru 4 łyżki cukru 350 ml mleka 115 g masła Polewa: frac12 kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru 4 8211 5 łyżek ciemnego kakao 2 łyżki mleka

Muffiny kakaowe z bananami i polewą czekoladową

wpis archiwalny Ciepła herbatka i taka babeczka..mmmmm! Polecam!   Dziś kolejny archiwalny wpis. Pozwolę sobie na pyszne wpsomnienie -  mniamnuśne muffiny z mnóstwem kakao, bananów, a do tego...  polewa czekoladowa! Nie mówiąc o bardzo łatwym wykonaniu. Każdy może je zrobić w swoim domu

Smaczne przepisy4

w temperaturze 190 °C. Z przepisu wyjdzie około 28 ciasteczek. Smacznego. Kaszaczek: Składniki: Masa: 1 litr mleka 25 dag margaryny Kasia 6 łyżek cukru 10 łyżek kaszy manny 10 dag wiórków kokosowych Ponadto: ok. 30 dag herbatników polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób wykonania: Do

Miejsca:

Wiśniowa (113)
Warta (29)
Maków (23)
Pasto (16)
Góra (15)
Tłuszcz (9)
Warszawa (8)
Janów (6)

Firmy:

RUCH (19)
Coca-Cola (7)
Tesco (4)
Allegro (4)
Zono (3)
Wawel (2)
SKOK (2)
Prochem (2)
Onet (2)
MIT (2)