Wszystko o:

polewa czekoladowa kremówki

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

łyżeczka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: - 3 jaja - 189 szklanki cukru - 1 189 kostki masła - 1 czekolada mleczna Wedla - 3 łyżki gorącego mleka - 3 łyżki wódki Polewa: 2 czekolady gorzkie Wedla 6 łyżek gorącego mleka Dodatkowo 40 dag śliwek suszonych i słoik powideł śliwkowych Wykonanie

polewa czekoladowa kremówki

,2 4 duże żółtka jaj 6 łyżek 75 g cukru 3 łyżki skrobi kukurydzianej corn starch 200 g gorzkiej czekolady pokrojonej połamanej na małe kawałki 2 1 2 łyżki 40 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka truskawek pokrojonych w kawałki Polewa czekoladowa: 1 3 szklanki 80 g śmietanki

Moje słodkie Święta

, piernik piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka . 65279 Po wystudzeniu polać czekoladą. Ja wykonałam polewę wg mojego ulubionego przepisu.    Polewa czekoladowa  robiłam z połowy porcji 1 2 margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru jajko   Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem i kakao. Gdy

Tort pomarańczowo - czekoladowy

CZEKOLADOWA: 300ml słodkiej śmietany kremówki 30 2,5 tabliczki ciemnej czekolady MASA POMARAŃCZOWA: 2 średnie pomarańcze 250 ml wody 0,5 szklanki cukru można mniej 1 pomarańczowa galaretka PONADTO: 300ml wody 0,5 szklanki letniej wody cukier do smaku polewa czekoladowa wiórki czekoladowe do

Tarte Infiniment Café Pierra Hermé - moja wersja

: 100g wody 50g cukru 30ml likieru kawowego 1 mocne espresso Zagotować cukier z wodą. Dodać espresso i likier - ostudzić. krem czekoladowy z likierem Baileys: 200ml śmietanki kremówki 30-36 150g czekolady gorzkiej 125ml likieru Baileys Czekoladę rozpuścić w śmietance. Ostudzić i schłodzić

serniczek na spodzie z bialej czekolady

Uwielbiam ten sernik, czekoladowy, pyszny spod, fantastyczna masa serowa i bajeczna polewa czekoladowa. Przepis pochodzi od niezawodnej Dorotki, nieco przeze mnie zmieniony z powodu braku niektorych skladnikow, ale efekt zachwycający  http: mojewypieki.blox.pl 2011 11 Sernik

Baaardzo czekoladowy tort

. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. polewa czekoladowa:   140 g mlecznej czekolady 110 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej granulek 160 g śmietany kremówki   Przygotowanie: Kremówkę podgrzewamy w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady i kawę

Babka czekoladowa z nutellą

czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dolewać po trochu kremówki lub mleka aż do momentu, gdy polewa będzie dość płynna. Konsystencja nie gra zresztą głównej roli, gdyż polewa tak czy inaczej zastygnie. Upieczone ciasto polać polewą. Smacznego : !

Tort Gloria czyli a la Ciasteczkowy

kremówki ugotowany budyń waniliowy śmietan-fix Dekoracja: tabliczka białej czekolady 200 g kremówki śmietan-fix Masa z herbatnikami 4 jaja 3 4 szk cukru 90 g kakao 2 paczki rozkruszonych herbatników wafelków płatków czekoladowych Polewa 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżki śmietany 4 łyżki cukru 60 dkg masła

100 Tort Mega 8211 Czekoladowy

używam duraleksowej Mus czekoladowy: 250g gorzkiej czekolady 30g masła 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy 8211 espresso 300ml śmietany kremówki użyłam 30 4 duże jajka 2 płaskie łyżki cukru Polewa Ganache: 170g gorzkiej czekolady 200ml śmietany kremówki użyłam 30 25g masła

191. Eklery - sierpniowe wyzwanie Daring Bakers Éclairs - Daring Bakers August challenge

Wszystkie składniki umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając gotować 10-15 minut do czasu, aż masa będzie gęsta Polewa czekoladowa: 80 kremówki, 100 g gorzkiej czekolady, 20 g masła podzielonego na 4 części, 110 g czekoladowego sosu W małym rondelku doprowadzić kremówkę do wrzenia

MAZUREK KRÓWKOWY Z BAKALIAMI

skórka pomarańczowa, daktyle, figi ,orzechy włoskie, rodzynki garść migdałów do dekoracji Polewa czekoladowa ganache : 200 g dobrej , gorzkiej czekolady min. 70   1 szkl. śmietany kremówki 30 2-3 łyżki likieru Baileys opcjonalnie Ciasto : Mąkę z proszkiem do pieczenia i

Tort Andaluzja

obręczy,wierzch i boki oblać polewą czekoladową, schłodzić. Polewa czekoladowa: 200 ml mleka 200 g czekolady 70 30 g cukru 30 g masła Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem musi być bardzo gorące , dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej masy. Do mleka można

Soczyste wiśnie w gorzkiej czekoladzie

czekoladowym - wstawiać do lodówki i wyciągać z niej śliczne czekoladowe pralinki.... To też doskonała polewa do ciast... Tu dałam trochę mniej czekolady - żeby warstwa na wiśniach nie była bardzo twarda...   Wystarczy posiekać czekoladę a kremówkę zagotować w garnuszku  Gdy tylko zacznie wrzeć - zdjąć z

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

budyniowy: budyń waniliowy lub śmietankowy z 1 2 l mleka 1 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym 250 g masła sok z 1 2 cytryny 2 łyżki spirytusu Polewa czekoladowa ganache 65279 200 g dobrej, gorzkiej czekolady min. 60 1 szkl. śmietanki kremówki 30-36 Upiec biszkopt

Nigella Gryzie - zbiór pysznych przepisów:

zostawia by zjeść osobno , ale chyba lepiej ją wyrzucić . Popieprzyć , pokroić pietruszkę i posypać nią makaron z boczkiem . Lody pomarańczowe śmietanka 175 gr cukru pudru skórka z limonki oraz z pomarańczy sok z pomarańczy i sok z limonki polewa : ciemna czekolada i śmietanka W równych proporcjach

181. Filbert Gateau - lipcowe wyzwanie Daring Bakers Filbert Gateau - Daring Bakers July challenge

Praline buttercream, 1 2 szklanki ubitej śmietany kremówki, 1 glazura morelowa, 1 polewa czekoladowa - przygotowana tuż przed użyciem, 3 łyżki orzechów laskowych - obranych i pokrojonych Filbert Genoise 1,5 szklanki obranych orzechów laskowych, 2 3 szklanki przesianej mąki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 7

Tort czekoladowo - wiśniowy

dzielimy na pół 1kg wiśni mogą być mrożone 1 szklanka cukru 0,5l słodkiej śmietanki kremówki - 30 6 łyżeczek żelatyny  200g gorzkiej czekolady 3 kieliszki wiśniówki 0,5 szklanki mleka PONADTO:  1 cytryna cukier do smaku  polewa czekoladowa weług tego przepisu: klik, klik  ewentualnie

STEFANKA - MIODOWNIK

spirytusu Polewa czekoladowa - ganache: 200 g gorzkiej czekolady min. 60 100 ml. śmietany kremówki 30-36 Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z sodą oczyszczoną . Masło, miód, cukier i mleko zagotować i  lekko przestudzić, dodać do mąki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto . Póki ciepłe

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

dopełnieniem wszystkiego jest mocno czekoladowa polewa. Musicie spróbować! Kasi bardzo dziekuję za zaproszenie i przepis, a wszystkim biorącym udział w akcji dziekuje za wspólne pieczenie! A piekli wraz ze mną : oczywiscie autorka przepisu Kasia, oraz autorki i autorzy blogów : Pyza , Wypieki

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

połączenia. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Polewa czekoladowa: 140 g mlecznej czekolady 110 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej granulek 160 g śmietany kremówki

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Polewa czekoladowa: 140 g mlecznej czekolady 110 g gorzkiej czekolady łyżeczka kawy rozpuszczalnej granulek

Walentynki menu I - deser - Torcik potrójnie czekoladowy

Potrójnie czekoladowy torcik Czekolada to miłość sama w sobie, to kwintesencja wszelkiej słodyczy. Bez niej trudno mi sobie wyobrazić celebrowanie ważnych momentów. To coś  jak piwo dla oglądaczy meczy, jak cola i chipsy dla przeciętnego  dwunastolatka, jak lody i pizza we Włoszech, jak sushi w

231. Ciasto czekoladowe z colą

, którzy smaku coli nie lubią, zapewniam, że jest on zupełnie niewyczuwalny. Cola nadaje ciastu pyszystość, a karmelowa słodka polewa jest cudownym dopełnieniem czekoladowego smaku. Same ochy i achy, ale zupełnie zasłużenie : . Składniki: 250 g miękkiego masła, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

895. Tort Sachera

wanilią, 125 g mąki, przesianej, 8 łyżek marmolady morelowej. Polewa czekoladowa wg innego autora : 200 g gorzkiej czekolady, 160 g kremówki SPOSÓB WYKONANIA: Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masło roztopić. Żółtka utrzeć trzepaczką, dodać roztopione

Czekoladowy sernik z likierem i malinami

  Cóż mogę o nim napisać? Przychodzi na myśl tylko jedno... WOW! Czekolada, maliny, bita śmietana... Smak? Nie do opisania. Z jednej strony intensywnie czekoladowy i słodki, z drugiej - kwaskowaty posmak malin. Kruchy, czekoladowy spód i delikatna polewa. Polecam :   Spód:   * 140 g ciastek

Ciasto czekoladowe z awokado

spisałam przepis i pobiegłam do najbliższego sklepu po brakujące składniki. Smak awokado nie jest specjalnie wyczuwalny w cieście a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że nikt nie zgadłby co jest tym tajemniczym składnikiem , ale nadaje mu niesamowitą wilgoć. A miękka, czekoladowa polewa jest jak wisienka na

Ciasto Czekoladowe Malibu i niemiła niespodzianka

kwadraty.   Polewa czekoladowa: całkowicie pominęłam 125 ml mleka kokosowego 125 g gorzkiej czekolady 70   Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. Zalać nim połamaną czekoladę. Poczekać chwilę, wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem

Sernik w czekoladowe kropki

nieskazitelne linie cięcia. Czekoladowa polewa 50 ml  wody lub pół na pół z sokiem lub nalewką wiśniową 75 g cukru pudru 25 g kakao 50 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny + 10 ml wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny mieszamy ze sobą w miseczce, podgrzewając w kąpieli wodnej do 65 stopni C

Brzoskwiniowa pianka z herbatnikami

Brzoskwiniowa pianka z herbatnikami Składniki: 1 i 1 2 opakowania herbatników 3 kubeczki jogurtu brzoskwiniowego szklanka śmietany kremówki torebka cukru waniliowego 10 dag cukru 1 czubata łyżka żelatyny Dekoracja : torebka białej polewy czekoladowej 2 łyżki stopionej gorzkiej polewy czekoladowej

Sernik chałwowy

g chałwy waniliowej lub innej , pokruszonej na drobne kawałki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii polewa chałwowa : 150 g chałwy waniliowej lub innej pół szklanki śmietanki kremówki 125 ml Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub blenderem na piasek. Dodać roztopione

Inspiracje c.d.

, dodawać przestudzony budyń, ucierając. Na sam koniec dodać sok z cytryny bądź likier, utrzeć. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady, posiekanej u mnie czekolada z kawałkami karmelu 50 - 70 ml śmietany kremówki Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika. Dodać posiekaną

Ciasto czekoladowe

słodkości : Składniki : - 20 dag gorzkiej czekolady - 18 dag masła - 3 jajka - 20 dag cukru pudru - 1 torebka cukru wanilinowego - szczypta soli - 12 dag śmietany kremówki - 20 dag mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 podłużnych biszkoptów - 8 łyżek likieru migdałowego amaretto - polewa

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Polewa czekoladowa: 140 g mlecznej czekolady 110 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej granulek 160 g śmietany kremówki   Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane

Czekoladowy sernik rocky road

2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 50 g kremówki 120 g czekolady 90 g mlecznej i 30 g gorzkiej polewa: 60 g kremówki 80 g czekolady 1 łyżka białego rumu na wierzch: garść uprażonych migdałów lub orzechów

Tartinki CarmeloveLove

karmelowy, odrobina błyszczącej polewy czekoladowej, a na koniec delikatna i efektowna ozdoba z tzw. anielskich włosów. Może niektórzy z Was pomyślą, że to skomplikowany i pracochłonny wypiek i oczywiście wymaga on nieco więcej wysiłku, ale gwarantuję, że zakochacie się w efekcie - tak jak osoby dla których

Wuzetka z serkiem

homogenizowanego użyłam serka do serników wiaderkowego, jeśli ktoś lubi dużo masy można dać więcej serka 25 dag cukru pudru szklanka śmietany kremówki 7 łyżeczek żelatyny zapach cytrynowy Polewa: 5 dag masła 2 dag cukru 2 łyżki kakao 2-3 łyżki wody Ciasto: masło utrzeć. Nadal ucierając dodawać

Mascarpone - Truskawki - Czekolada

.    Kruche ciasto:   * 150 g miękkiego masła * 120 g cukru pudru * 2 żółtka * 270 g mąki   Masa serowa:   * 500 g mascarpone * 3 duże jajka * 3 kopiate łyżki cukru pudru * 3 łyżki śmietany 18 gęstej i kwaśnej   Polewa czekoladowa:   * 100 g gorzkiej czekolady  * 5 łyżek kremówki

Sernik z prawdziwą wanilią pod czekoladową pierzynką

: średnie Czas przygotowania: 3 h Składniki: SPÓD: 130g czekoladowych kruchych ciasteczek 50g ciemnej czekolady 80 g masła MASA SEROWA: 1kg tłustego twarogu 50 g masła 100ml mleka 125 ml słodkiej śmietany kremówki 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 laski wanilii 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1

Ciasto czekoladowo-bananowe

4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150 g czekolady deserowej 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane banany Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuścić czekoladę z olejem. Zdjąć z ognia

Karmelowe brownie z orzeszkami ziemnymi

sera mascarpone Polewa karmelowa: 1 3 kostki masła 1 3 szklanki cukru 1 2 szklanki śmietanki kremówki 30 opcjonalnie - 4 pełne łyżki Glukozy np. Delecty 100 g solonych orzeszków ziemnych Orzeszki ziemne 200 g wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

Słodkie przekładane ciasto

Składniki ciasto 35 dag mąki 5 jajek 10 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag cukru pudru 4 duże łyżki miodu polewa- 3 4 margaryny 1szklanka cukru pudru 3 łyż.kakao 1 opakowanie kremu o smaku toffi 1 opakowanie kremu czekoladowego 1 opakowanie bitej śmietany

Pijak inaczej

w wersji drogiej koniaku lub winiaku - alkohol musi mieć żółty kolor i intensywny zapach - najlepiej dobrać ten co lubimy 1 cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 2 tabl. czekolady - jedna gorzka, jedna mleczna 100 g masła 4 łyżki mleka Lub inna ulubiona polewa czekoladowa Przygotowanie

Tort makowy z musem czekoladowym na mascarpone

* 250 g gorzkiej czekolady * 300 ml kremówki * 1 3 szklanki cukru pudru * zagęstnik do śmietany np. fix dr. Oetkera   Polewa:   * 50 g gorzkiej czekolady * 50 g mlecznej czekolady * 5-6 łyżek kremówki   Dekoracja:   * 100 g gorzkiej czekolady   Pierwszego dnia... Mak zalewamy wodą z

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

składników. W drógim naczyniu ubić białka, dodać pod koniec resztę cukru. Białka dodawać pomału do masy czekoladowej cały czas delikatnie mieszając. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową i wymieszać tak, żeby nie było widać białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.   POLEWA

Prawie 100 warstwowy Tort Naleśnikowy- Chocolate Crepes Cake

, odstawić na 10-15 minut do lodówki. *Uwaga! jeśli ktoś drukował przepis: pierwsza wersja wpisu miała mały brak- nie było sposobu dodania masła do kremu- został już uzupełniony. Czekoladowy Ganache: 1 i 1 4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżka golden syrup 285g ciemnej czekolady szczypta soli Czekoladę

Tort czekoladowo - cytrynowy

ciastem. Gdy ostatni płat jest już na wierzchu - nasączamy go i całość wkładamy do lodówki, aby się zmroziło, a masa zastygła najlepiej na całą noc . Ciasto ozdabiamy bezpośrednio wyjęte z lodówki, może to być jak u mnie - lukier plastyczny, albo zwykła polewa czekoladowa na zimnym cieście ładnie i

Almond joy tart

mieszamy aż czekolada się rozpuści. Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, może być cała noc. Po tym czasie ubijamy  krótko masę mikserem żeby ją napowietrzyć . Dodajemy rum i wiórki mieszamy.  W tzw. międzyczasie robimy polewę ganache Składniki polewa 100 g gorzkiej czekolady 125 ml. śmietany

Kubuś

marchew, jabłko, banan 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200g masła Bita śmietana: 0,5l śmietany kremówki 30-36 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 śmietan-fix Polewa czekoladowa: 125g margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek gęstej śmietany 18 1 łyżka żelatyny

Babka czekoladowo migdałowa

Wielkanoc to tylko kolejna okazja do upieczenia jej :    Składniki:   * 100 g gorzkiej czekolady * 120 g masła * 120 g cukru * 4 jajka * 70 g mielonych migdałów * 60 g mąki * 1 łyżeczka proszku   Polewa:   * 100 g mlecznej czekolady * 1-2 łyżki kremówki   Czekoladę, masło i cukier topimy w

Murzynek migdałowy

migdałowy Polewa: - 125 g czekolady mlecznej - 2 łyżki masła - 4 łyżki śmietany kremówki Do przybrania: - 2 łyżki podpieczonych migdałów Przygotowanie Smaruję masłem tortownicę i wysypuję ją bułką tartą. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Roztapiam czekoladę z masłem na małym ogniu. Żółtka

Babka czekoladowo-migdałowa

Babka czekoladowo migdalowa   Składniki:   * 100 g gorzkiej czekolady * 120 g masła * 120 g cukru * 4 jajka * 70 g mielonych migdałów * 60 g mąki * 1 łyżeczka proszku   Polewa:   * 100 g mlecznej czekolady * 1-2 łyżki kremówki   Czekoladę, masło i cukier topimy w  kąpieli wodnej

Cytrynowiec

Składniki masa cytrynowa 2budynie śmietankowe 1 kostka masła 3 4 szklanki cukru kryształ 3 żółtka 3 cytryny 1 5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 puszka ananasa 3 paczki herbatników polewa czekoladowa masa śmietanowa 1 2 l. śmietany

Grzybki ptysiowe

Składniki ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 50g masła albo margaryny 1 szkl. wody 1 cukier wanilinowy 8g szczypta soli 4 jajka polewa: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej - drobny proszek 1 łyżka gorącej wody 3-4 łyżki rumu nadzienie: 1 5-2 szkl

Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie

szklanki śmietany kremówki 1 2 szklanki likieru amaretto, likieru Bailey, kremu czekoladowego lub słabego rumu 2 łyżki mąki pszennej 10-12 Michałków Zamkowych 200 g cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 1 łyżka nutelli     Składniki spodu szybko

Choco scones

szklanki śmietany kremówki - 1 2 szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady  - polewa czekoladowa   Do miski wsypać razem: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodać posiekane na małe kawałeczki masło i kosteczki czekolady. W drugiej miseczce połączyć jajko i śmietanę

Rolada z budyniem waniliowym

szklanki mleka pół szklanki cukru szklanka śmietanki kremówki 20 dag jagód polewa czekoladowa do dekoracji Sposób przygotowania : Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ubite na pianę białka wymieszaj z ciastem. Rozsmaruj ciasto

Mus szampański

włożyć paski do krążków.   Mus: 1 2 opakowania żelatyny 3 łyżki stołowe wody 300 ml szampana 300 ml kremówki 2 białka 6 łyżek stołowych cukru Gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Do miski wlać wodę, wsypać żelatynę i pozostawić, do napęcznienia dodałam jeszcze odrobinę szampana

Słodkie zaległości

  białka jajek 2 łyżki cukru dałam 3 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 i 1 2 szklanki wiórków kokosowych + polewa czekoladowa 100g Rozgrzewamy piekarnik do 160-165 st. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, natłuszczamy go i oprószamy

To nie jest skomplikowane...

minut, a następnie wyłożyć z tortownicy i zostawić do całkowitego ostudzenia. polewa: Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Ubić ze śmietaną i odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto przeciąć w połowie. Rozsmarować część masy na jednej części i przykryć

Sachertorte - Josepha Wechsberga. Z przepisu - Pierre Herme

. Wystudzone ciasto przeciąć równo na pół. Przełożyć marmoladą morelową. Glazura czekoladowa z innego przepisu : - 200 gram gorzkiej czekolady - 150 gram kremówki Czekoladę połamać wrzucić do garnuszka, wlać śmietankę i podgrzać aż będzie gładka masa. Posmarować ciasto z góry i po bokach.  Wyłożyć na

Banana split

Pyszny i nieskomplikowany deser. Niesamowicie sycący. Banany świetnie komponują się z bitą śmietaną, lody orzeźwiają a czekoladowa polewa i wisienki podkreślają smak całego deseru. Składniki na 1 porcję : 1 banan 1 gałka lodów czekoladowych 1 gałka lodów truskawkowych 1 gałka lodów śmietankowych

Sernik cappuccino. Mocno czekoladowy.

. Przepis znaleziony tutaj . Składniki: spód: Opakowanie  ciastek czekoladowych 100g miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 4 łyżeczki cynamonu masa: 1kg zmielonego twarogu 1szkl. cukru dałam mniej 3 jajka 1 tabliczka czekolady deserowej dałam gorzką 2 łyżki śmietany kremówki 1 szkl.  kwaśnej śmietany 1 4

Miś z kremem bananowo śmietanowym

pudru barwniki spożywcze pisak cukrowe kolorowe pastylki czekoladowe ciemna polewa czekoladowa Sposób przyrządzenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić z 4 łyżkami wody, dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, utrzeć. Dzięki ucieraniu masa nabiera objętości i wyraźnie jaśnieje

Sernik z suszoną żurawiną i czekoladą

łyżek rumu dodałam whisky Polewa czekoladowa: 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Herbatniki pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem na jednolita masę. Wyłożyć nią spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy 24 cm średnicy

Sernik cytrynowo jagodowy na czekoladowym spodzie

otartej z cytryny * 1 łyżka soku cytrynowego * 1 budyń waniliowy proszek * 1 2 litra borówek   Polewa:   * 100 g czekolady pół na pół gorzka i mleczna * 3-4 łyżki kremówki 36   Ciastka łączymy z czekoladą i kakao. Mieszamy, a następnie dodajemy stopione masło. Masą ciasteczkową wykładamy

Mazurki

.                                              2. mazurek czekoladowy 1 tabliczkę mlecznej czekolady i 1 tabliczkę deserowej stopić na parze, dodać 1 2 szklanki śmietany kremówki i aromat rumowy. Rozprowadzić na upieczonym spodzie. Rodzynki sparzyć i moczyć chwilę w rumie, posypać jeszcze nie do końca wyschnięty mazurek, polewa taka jak w

Biała Pavlova

być mniej, ok. 350-400ml 3-4 łyżki cukru pudru dowolne owoce u mnie paczka 450g mrożonych truskawek ew. polewa czekoladowa można stopić gorzką czekoladę Beza: Nagrzać piekarnik do 200°C. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubić, aż powstanie gładka, lśniąca, sztywna masa piana. Dodać

Jak zrobić tort czekoladowy?

. Ewentualnie można nasączyć go ponczem. Kolejną warstwę ciasta dociska się pierwszego rulonu tak, by krem nie wypłynął. Tort czekoladowy z ajerkoniakiem Składniki na 12 porcji: 1 czekoladowy blat biszkoptowy jak na roladę | 2 szklanki śmietany kremówki | 1 4 szklanki ajerkoniaku | laska wanilii | 3 łyżki

Małe przekąski. Polewa czekoladowa, dynia, orzechy w karmelu.

50 ml kremówki i podgrzewamy. Czekolada zaczyna się rozpływać, wtedy małą rózgą cukierniczą zaczynamy mieszać najpierw powoli, stopniowo . Jeżeli konsystencja polewy nadal jest zbyt gęsta, dodajemy po łyżce kremówkę, wrabiając każdą porcję i sprawdzając gęstość powinna być lejąca, konsystencji

Ptysiowe zajączki

65g - 2 jaja - 2 3 szklanki mąki - 1 2 szklanki wody - szczypta soli - 1 3 szklanki smietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - polewa czekoladowa       Margarynę włożyć do rondla, dodać 1 2 szklanki wody i sól, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę, mieszajac podgrzewać na małym ogniu

Sacher plus polewa i ciasteczka

przepisem na czekoladową polewę. Podaję, cytując dosłownie: Polewa do ciasteczek 8 dkg. cukru zagotowuje się z paru łyżkami wody na gęsty syrop. 10 dkg czekolady rozmiękcza się w cieple, następnie rozciera z syropem i zagotowuje razem, dodawszy małą łyżeczkę deserowego masła . Czekoladę można rozmiękczyć

Mazurek

czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej, wymieszane ze 100 ml śmietanki kremówki - polewa czekoladowa Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim blachę, uformować brzegi ciasta. Piec je

Czekoladowe ciasto ze śliwkami jak brownie

się wszyscy, którzy zechcą upiec ciasto według zaproponowanego przeze mnie przepisu :   Składniki:   * 150 g mąki * 150 g gorzkiej czekolady * 150 ml mleka * 150 g cukru * 150 g masła * 20 g kakao * 1 jajko * 2 łyżeczki proszku * ok 8-10 dojrzałych śliwek węgierek   Polewa:   * 100 g

Czekoladowy sernik z likierem i malinami

zapomniałam dodać Składniki masy serowej: 800 g twarogu sernikowego gęstego u mnie President 5 jajek 5 łyżek likieru czekoladowego lub kremówki - 36 u mnie likier kukułka 150 g cukru u mnie 120 g brązowego i reszta biały cukier 250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady Dodatkowo: duże

Tarta czekoladowa z bananami

startej czekolady mlecznej 50 g stopionej czekolady mlecznej   krem czekoladowy: skórka otarta z 1 cytryny szkl. kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 białka   Banany skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki. Z podanych składników na ciasto wyrabiamy je, kakao można dodać na

B 251 che de Noël

, które paliło sie przez wiele godzin w świąteczny wieczór, 25 grudnia. Wierzono, że wypalony popiół ochroni dom przed złem i nieszczęściem. Tuż przed spaleniem polano kropiono najlepszą oliwą, polewano owocowym winem, sypano aromatyczne zioła i przyprawy, modlono się o zdrowie, szczęście i powodzenie na

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Ciasto czekoladowo-kokosowe Składniki: Spód kokosowy: 5 białek 25 dag wiórek kokosowych 25 dag cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej Krem czekoladowy: 1 czekolada gorzka 2 czekolady mleczne 1 2 l kremówki 36 1 5 szkl. gorącego mleka Polewa: 12 dag margaryny 1 2 szkl cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki

Zimny napój kawowy

Składniki 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 porcje lodów waniliowych pół tabliczki czekolady kilka migdałów 150 ml śmietany kremówki gotowa polewa czekoladowa lód Sposób przyrządzenia Zaparzyć kawę i przestudzić. , nastepnie wlac do wysokiego pojemnika, dodać lody, wiórki

Guinness Chocolate Cake Nigella

z sodą oczyszczoną, wymieszać szpatułką. 3 Formę o średnicy 23 cm lub formę z kominem wyłożyć papierem do pieczenia samo dno , wlać ciasto. 4 Piec w temperaturze 180 186 C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki polewa frosting : - 300 g serka philadelphia

Sernik jagodowy

50g masła POLEWA:  200g creme fraiche może też być gęsta kwaśna śmietana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Sposób przygotowania: Kruche ciasteczka miksujemy w blenderze do czasu, aż uzyskamy proszek. Białą czekoladę trzemy na drobnej tarce i mieszamy z ciasteczkami. Masło

Mazurek dekadencki

białego 1 szklanka masła orzechowego szczypta soli morskiej Polewa czekoladowa: 1 4 szklanki kakao 1 4 szklanki białego cukru 1 4 szklanki wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36 150 g ciemnej gorzkiej czekolady Do dekoracji: gotowe beziki posypane przez sitko cynamonem w proszku lub

polewa czekoladowa kremówki

masła, 30 dkg cukru pudru, 8 żółtek ugotowanych na twardo, 15 dkg startej gorzkiej, po 5 dkg rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej POLEWA : 10 dkg masła, 1 2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki winiaku lt gt Ser i żółtka dwukrotnie zmielić w maszynce. Masło utrzeć z

Lambada

 olejku pomarańczowego 3 4 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia Masa pomarańczowa 3,5 szklanki soku pomarańczowego pół szklanki cukru 2 budynie waniliowe Masa śmietankowa 0,5 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru zagęstnik do śmietany żelatyna pół szklanki mleka Oraz polewa czekoladowa  ja

AROMATYCZNY TORT CZEKOLADOWY

.  Polewę zrobiłam ściśle według przepisu z blogu Kwestia Smaku tzn. ponownie w rondelku ustawionym w kąpieli wodnej rozpuściłam na jednolitą masę 200 g ciemnej czekolady, 125 ml kremówki oraz 60 ml likieru Kahlua. Gdy polewa odpowiednio zgęstniała udekorowałam nią ciasto dodając na brzegi parę płatków

Sernik potrójnie orzechowy

sera z wiaderka * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej * 1 łyżka gorącej wody * 3 4 szklanki niesłodzonego kakao * 1 szklanka brązowego cukru * 1 2 szklanki Nutelli * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3 jajka * szczypta soli   Polewa:   * 100 g gorzkiej czekolady * 4 łyżki kremówki * kilka łyżek

52 Rożki ze śmietaną i owocami

czekolady Poza tym: polewa czekoladowa WYKONANIE: Rożki: Ciasto pokroić w paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek nawinąć na przygotowane foremki*. Każdą końcówkę posmarować roztrzepanym białkiem i przykleić następny pasek, czynność powtarzać powtarzać aż do uformowania rożka. Po nawinięciu całą

Ciasto czekoladowe z colą

łyżeczki proszku do pieczenia  300 g cukru brązowego 3 łyżki kakao 8211 z czubkiem  szczypta sody 200 ml coli 75 ml mleka  2 jajka  kilka kropel aromatu waniliowego Polewa karmelowa: 1 czekolada z karmelem  2 łyżki śmietany kremówki Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Masło, colę

Tort Nutellowy

100 g mlecznej czekolady 2 łyżki likieru czekoladowego szczypta soli Polewa 150 g gorzkiej czekolady 100 ml kremówki Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubijamy masło z Nutellą i alkoholem, dodajemy żółtka, orzechy i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Kiedy

Tort wafelkowy z brzoskwiniami

delikatnie zdjąć papier. W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt. Masa: 750 ml śmietany kremówki 3 fixy do śmietany 3 łyżki cukru pudru 3 duże wafle Princessa w czekoladzie dałam w mlecznej, ale lepsza będzie deserowa puszka brzoskwiń 70 g płatków migdałowych dowolna polewa

Nowa wuzetka.

kremem 8221 . Kakaowy biszkopt, dżem, śmietanowy krem i czekoladowa polewa 8211 tak to wyglądało dotychczas.     W pierwszym odruchu ogarnęło mnie oburzenie, z gatunku tych 8222 świętych 8221 , ale potem pomyślałem 8211 poczekamy, zobaczymy. A bo to wiadomo co z tego wyniknie? A może akurat coś

Makowiec śnieżny

: - 100 g mielonych orzechów - 1 4 szklanki cukru pudru - 1 2 szklanki mleka - 1 2 kostki masła lub margaryny Mleko zagotować. Zalać mlekiem orzechy, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce przestudzone orzechy.   Dodatkowo: - 1 2 puszki gotowej masy makowej - polewa czekoladowa

GALARETKOWE BABECZKI Z KANDYZOWANĄ POMARAŃCZĄ

to bita śmietana utrwalona galaretką cytrynową. Jako dodatek kandyzowane pomarańcze i polewa czekoladowa . Muszę powiedziec ze deser wyszedł pyszny i znikał z talerzyków  w bardzo szybkim tempie:- Przepis: -galaretka z owoców leśnych -galaretka cytrynowa -3 4 szklanki śmietany kremówki  36

DIETA DUKANA FAZA IV

a potem warstwa owocowa i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Podajemy z polewą czekoladową lub sokiem owocowym. Ja jadłam bez dodatków, ale moi panowie to słodkie łakomczuchy: 65279 65279 Polewa czekoladowa to połączenie kakao i odrobiny mleka 0 . Tak więc na diecie Dukana można sobie

Bananowiec z czekoladą

owsianych - 3 łyżeczki syropu klonowego zastąpiłam miodem - 50 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich polewa: - 150 g gorzkiej czekolady - 1 4 szklanki śmietany kremówki Masło rozpuścić z cukrem i syropem klonowym. Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni

Ciasto Kubusiowe

: 500 ml śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 500 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo : polewa czekoladowa do udekorowania   Przygotowanie biszkoptu : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier

Warszawskie smaki...WU-ZETKA

 Bo Warszawa jest naprawdę piękna i ma smaczne przysmaki WU-ZETKA CIASTO: - 5  jaj -5  łyżek mąki pszennej - 1 szklanka cukru -1 łyżeczki proszku do pieczenia -2  łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - szczypta soli 65279   KREM -500ml śmietanki kremówki -cukier waniliowy   POLEWA

Ciasto Adam i Ewa

herbatników quot Petitki quot 1 biała polewa czekoladowa jasna posypka Przygotowanie Biszkopt: 8 białek ubic na sztywną pianę, dodać cukier i cukier wanilinowy, nadal ubijać, następnie dodać żółtka. Do ubitej piany dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec w piekarniku ok. 45 min

WuZetka

sami rozumiecie, Gildasowi się nie odmawia 8230 :P Ja także Wuzetkę lubię, najprawdopodobniej głównie za jej prostotę 8230 kakaowy biszkopt, bita śmietana i polewa czekoladowa. By nie było tak zwyczajnie całości nadałam pomarańczowego aromatu dodając likier Cointreau oraz sok i skórkę pomarańczową

B 251 che de Noël II

udziału w konkursie ! 65279 65279 niezawodny biszkopt od Felluni , mus mój, polewa od Helene biszkopt: 4 białka 4 żółtka 90g cukru 55g mąki pszennej Nagrzać piekarnik do 190°C. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem. Ubić kogel mogel z 4 żółtek i 40g cukru. Białka z resztą cukru ubić na

Miejsca:

Warszawa (3)
Wiśniowa (2)
Warta (1)
Victoria (1)
Tychy (1)
Szczecin (1)
Poro (1)
Platerów (1)
Pasto (1)

Firmy:

RUCH (3)
Virgin (1)
BBC (1)
Amica (1)