Wszystko o:

piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

innych rzeczy do zrobienia przed Wigilią. Ale ten piernik piekę jeszcze raz na ten weekend, więc mam zamiar pobawić się z polewą. Ilość ciasta jest duża, wychodzi trzy pierniki, nigdy nie obliczałam proporcji na jeden !!!, ponieważ zostawiam sobie jeden, a kolejne porcjuję, zawijam w folię aluminiową i

Piernik z bakaliami i polewą z czekolady

się wyśmienicie : gt . Tymczasem zapraszam na piernik 8211 wypiek, który umilał nam przedświąteczny tydzień. Mięciutki, bardzo aromatyczny, z dużą ilością bakalii: orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej 8230 A na wierzch prawdziwa, gorzka czekolada . Mmm Polecam

Piernik na ciemnym piwie z bakaliami

Kolejny przepis na piernik, ale tym razem z bakaliami :- . Wspomniałam pod ostatnim wpisem, że piernik na bazie piwa Guinness , bardzo mi smakował, jednak nie było to do końca to, czego oczekiwałam. Postanowiłam na bazie wspomnianego piernika, zmodyfikować przepis, który odpowiada moim

Piernik z bakaliami

bakaliami, idealny do herbaty czy kawy. Niestety miałam utrudnioną możliwość robienia zdjęć, dlatego jest tylko jedno, nienajlepsze. Przepis z gazety 8222 Łakocie na wigilię i święta 8221 .   Piernik z bakaliami 189 szklanki miodu 3 szklanki mąki szklanka cukru 100 g masła 6 jajek 2 płaskie

Świąteczny piernik z bakaliami

Zainspirowana kolejnym przepisem z książki Ciastka i ciasteczka siostry Marii , postanowiłam przygotować swoją wersję piernika z bakaliami i kremem. Trochę namieszałam, zmodyfikowałam ilość niektórych składników, zrezygnowałam też z kawy.  Przyznaję, że piewrszego dnia po upieczeniu, piernik

** Piernik z bakaliami **

soli 1 4 szklanki zimnej wody bakalie rodzynki, orzechy wloskie, skorka pomaranczowa Polewa czekoladowa: 15 dag masła 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 5 łyże cukru Ponadto: papier do pieczenia  brytfanka keksówka moja ma wymiary w górnej części 11 x 30 cm polewa czekoladowa Wykonanie

Piernik na krupczatce, z bakaliami

Kolejny piernik.. Piernik którego byłam baaardzo ciekawa ze względu na to że przygotowuje się go w całości na krupczatce, ze sporą jak na piernik ilością masła. Ciekawość zaspokojona, a nawet można powiedzieć podwójnie, gdyż piernik przygotowałam wspólnie z Agą . A efekt? Jak to zwykle z Agnieszką

Piernik bezglutenowy z bakaliami

Eksperymentalny bezglutenowy piernik wzbogacony bakaliami, przełożony domowymi powidłami śliwkowymi oraz polany gorzką czekoladą. Niczym nie ustępuje zwykłemu piernikowi z mąki pszennej. Lekko kwaśne powidła przełamują słodycz ciasta i nadają mu wilgoci. Przyprawę do piernika zrobiłam

Wilgotny piernik z jabłkami i bakaliami

                 Na święta upiekę piernik staropolski, ale ponieważ mamy ostatnio chęć na korzenne wypieki taki czas to przygotowałam ten piernik. Jest bardzo mięciutki, wilgotny, dzięki jabłkom, a bakalie i przyprawa korzenna nadają mu cudownie świąteczny wyraz. Bardzo polecam. : Przepis

Piernik litewski z bakaliami

przyprawy do piernika *25 dag rozdrobnionych bakalii orzechy - laskowe, włoskie, migdały rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, figi, daktyle, suszone śliwki, morele itp Wykonanie: Jajka w całości ubić z cukrem. Miód rozpuścić z masłem i wystudzić. Dodać do miodu ubite jajka, bakalie wymieszane z 1

Piernik marchewkowy z bakaliami

Zwykłe ucierane ciasto, szybkie i proste w wykonaniu, z dużą ilością marchewki, pachnące korzennymi przyprawami. Jest dużo bardziej miękkie od piernika, bardzo wilgotne i sycące. Najlepsze na następny dzień. Polecam : Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 220 g 2 szklanki mąki pszennej 280

Piernik z bakaliami I

Korzenny tydzień zorganizowany przez Ptasię postanowiłam uczcić  najbardziej korzennym ciastem  - piernikiem. Dziś proponuję piernik przygotowany wg przepisu Komarki z moimi małymi zmianami . Składniki: 35 dkg mąki 15 dkg cukru 15 dkg owoców kandyzowanych dałam połowę żurawiny i połowę

Świąteczny piernik z bakaliami

  wszystkie przepisy , które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj. Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami

Podsumowanie II Festiwalu Pierniczków

pierniczki z witrażykami i pierniczki miodowe Oczko nbsp z blogu Historie kuchenne zrobiła Piernikowe miśki Agnieszka, autorka blogu Zapraszam do stołu nbsp zrobiła pieczone jabłko , nalesniki owsiano-kukurydziane o smaku piernika , żydowskie lekach nbsp oraz pierniczki Mysza zrobiła piernik z

Podsumowanie: Korzenny Tydzień 2010

, Pierniczki Arven Korzenne Ciasto Marchewkowe Atina Palmiery cynamonowe, Piernik na Guinessie, Milkshake z dulce de leche Bea Piernik z melasą i kandyzowanym imbirem Bryssska Piernik przekładany marmoladą i marcepanem Buruuberii Piernik Neli Cashmere85 Ciasto

Podsumowanie V Festiwalu Pierniczków

bakaliami   pierniczek białoruski   Pepparkakor czyli cieniutkie pierniczki ze Szwecji Bjedrona - blog Wcinaj To! : pierniczki Blue Crayon - blog Blue Spoon : pierniczki na drożdżach Bożena - blog Moje Kucharzenie : miękkie pierniczki  piernik świąteczny   pierniczki   pierniczki jak z Kopernika

Pęczek słów, pierniczki i mój osobisty Ciastek

sesję . Pierniczków.  Już kilka tygodni temu upiekłam pierniczki z przepisu na piernik staropolski Kuchnia Polska , który podała na swoim blogu Kredka . I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie fakt, że pierniki do dnia dzisiejszego nie zmiękły... .  Nie mam też zielonego pojęcia co zrobiłam źle, że

Pachnie świątecznym piernikiem

wrażeniach z pobytu w różnych zakątkach naszego kraju, no i o pysznych potrawach, które ostatnio wyszły spod jego ręki. Mówił, że właśnie wypiekał piernik na świąteczny stół, a przepis jest znany jego rodzinie od pokoleń. nbsp Tłumaczył cierpliwie zasłuchanej w jego opowieści nbsp mojej Regince: 8222

piernik staropolski

Piernik doskonały. Aksamitny, rozpływający się w ustach, idealny.  Moja Mama piecze go od wielu lat. Przepisy na ten piernik są w wielu książkach kucharskich i w Internecie podane z drobnymi różnicami . Jego wieloetapowe przygotowanie wspaniale wprowadza w świąteczny nastrój.  Składniki na

Ciasto na deszczową niedzielę

-tłuszczowe z dodatkiem bakalii skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, orzechy lub migdały, cykata itd. . A jak opisuje bakalie ? To 8222 suszone owoce południowe: daktyle, figi, rodzynki, migdały razem z łuszczonymi orzechami, piernikami, marmoladkami podawane były w czasie wieczorów gwiazdkowych jako

PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM

: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę topimy i studzimy.Jajka ucieramy z cukrem.Dodajemy kolejno:mleko,kakao,mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.Wlewamy margarynę i mieszamy.Dodajemy oprószone mąką,pokrojone figi bakalie Ciasto wylewamy do wysmarowanej formy i pieczemy ok.1 godz.w temp.160 st.-170st

Sredniowieczna Kuchnia polska

Piernik 8211 twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, skarmelizowanego cukru, miodu, silnie przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego

Przepisy na Boże Narodzenie

CIASTA: Adwentowe ciasto z twarogiem i czekoladą 65279   Bożonarodzeniowa babka w czekoladzie 65279   Ciasto buraczane 65279   Ciasto makowe z kokosową bezą na ciemnym spodzie 65279   Ciasto makowo-kokosowe   Ciasto orzechowe 65279   Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem

Piernik dla spóźnialskich

także dla tych, którzy natychmiast muszą piernik zjeść, bo taką właśnie mają ochotę. W rodzinnym zbiorze przepisów receptura ta jest nazwana piernikiem Heleny. Kim była Helena, nie wiemy. Jedyna, którą znamy, od kuchni trzymała się z daleka. Macie na pewno w swoich książkach kucharskich przepisy

Piernik aromatyczny

chciałabym teraz napisać zobaczyłam na blogu Niebo w gębie . Zauroczył mnie bardzo dużym dodatkiem bakalii i tym, że zawiera w sobie powidła śliwkowe. Piernik ten jest wilgotny  bardzo aromatyczny, a przy tym robi się go w 10 minut. Piekłam go już 3-krotnie i za każdym razem smakował wyśmienicie...a więc

piernik z bakaliami

, wtedy wymieszać je z pokrojonymi bakaliami. Przed dodaniem bakalii do ciasta, można je wymieszać z mąką ziemniaczaną, wtedy nie opadną na dno. Można upiec piernik bez bakalii, będzie równie smaczny. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 180-200 st. C 40 - 50 minut. Po ostygnięciu można piernik przełożyć

Piernik na śmietanie

szczypta soli opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao dowolne bakalie Miód stopić z cukrem w dużym garnku cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać aż do ostudzenia. Do letniej masy wbijać po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając.. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Sodę, sól, kakao

Piernik żydowski

Kulinarny aforyzm : Nie kocham cię tak, jakbyś była różą soli, topazem albo strzałą z goździków rozsiewających ogień: kocham cię, jak się kocha jakieś rzeczy mroczne, w tajemnicy, pomiędzy cieniem a duszą . Pablo Neruda W zeszłym roku przygotowałam mój ulubiony piernik sułtański , w tym roku z

Piernik z orzechami czyli pierniczenia dalszy ciąg

W miniony weekend, w ramach poszukiwań piernika idealnego, podjęłam kolejną próbę. Przepis znalazłam na opakowaniu przyprawy korzennej do piernika firmy Prymat. W oryginale piernik jest z orzechami i już wiem, że będzie to świetne połączenie. Moja wersja była bez bakalii, za to przełożona dżemem z

PIERNICZKI NA CHOINKĘ i DO ŚWIĄTECZNEJ KAWY

BAKALIE Na garnuszku z gotującą się wodą stawiam drugi w który wrzucam pokruszoną gorzką czekoladę Mieszam drewnianą łyżką czekoladę a ona powoli się rozpuszcza Bakalie siekam - tak jak akrurat mam ochotę... nie ma tu żadnych zasad... Wszystko stawiam na środku stołu i resztą zajmują się kreatywni

Piernik z jabłkami

masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 rozgotowane i ostudzone jabłka 4 jajka przyprawa do piernika szczypta soli dodatki: polewa czekoladowa lub lukier + bakalie Wykonanie: Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę

Piernik świąteczny na miodzie

Kiedy nie ma za dużo czasów na przygotowanie ciasta, zwykłem korzystać z przepisu według którego na przygotowanie piernika potrzeba około dwóch godzin. Potrzebne nam do tego jest: 0,5 kg mąki kostka masła 1,5 szklanki cukru 0,5 kg miodu pszczelego 3 jajka torebka przyprawy do pierników

Piernik. Krem budyniowy, powidła, ganache. I świąteczne życzenia.

. Miękki, aromatyczny. Przełożony aksamitnym kremem budyniowym , śliwkowymi powidłami i oblany czekoladową masą ganache oraz posypany bakaliami . Pyszny, prosty. Gorąco polecam!   Piernik z powidłami, kremem budyniowym i polewą ganache Przepis inspirowany tym , krem budyniowy i polewa 8211 pomysł

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

piernikowa z marcepanem i powidłami     Piernik z bakaliami i polewą z czekolady 65279     Ciasto korzenno-czekoladowe z miodem i bakaliami     Muffinki piernikowe z jabłkami i lukrem cytrynowym

Świąteczne ciasto bakaliowe z jabłkami

Jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję ostatnio jeść. Delikatnie pachnące piernikiem, wypełnione po brzegi bakaliami. Lekkie, choć jednocześnie wilgotne dzięki dodatkowi startych jabłek. I ta gruba lukrowa polewa.. : Jestem pewna że pokochacie je od pierwszego kęsa. I pamiętajcie aby nie

Staropolski Piernik

opakowania przypraw do piernika, bakalie:orzechy,rodzynki,suszone żurawiny. Dodałam też 2 płaskie łyż. ciemnego kakao,oraz rozpuszczoną w odrobinie wody-kawę. ok.3 łyżeczki Miód z margaryną i cukrem-ogrzewamy w garnku aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy aż przestygnie. Dodajemy mąkę z przyprawami

piernik staropolski czterotygodniowy

Moja przygoda z piernikiem staropolskim zaczęła się w listopadzie 2004r., kiedy spodziewałam się swojego pierwszego dziecka i wtedy oczekiwanie 4 tygodnie na ciasto kojarzyło mi się z moim błogosławionym stanem. Piernik został uczyniony 11 listopada - w święto narodowe. Wszyscy, którym mówiłam, że

Piernik

Dzisiaj przepis na piernik z użyciem Kasi.  Piernik jest wyśmienity, zniknął w tempie błyskawicznym.   Użyłam do niego kremu cytrynowego lemon curd , bo akurat był w lodówce, ale może użyć też powideł.  Przypominam Wam też o konkursie z Kasią , gdzie możecie wygrać wspaniałe roboty kuchenne

podsumowanie akcji Świąteczne prezenty 2012

-ryżowe z dżemem z czarnej porzeczki Nashelly - Likier czekoladowo-piernikowy , Marcepanowe kartofelki , Likier kawowy Olasz - Piernik z bakaliami Olcik - Muffinki piernikowe z czekoladą , Ciasteczka z melasą, miodem i przyprawami korzennymi Passiflora - Cakepops Rudolf , Roztapiające się bałwanki Siankoo

Piernik w czekoladzie

  Piernik w czekoladzie   250 g sztucznego miodu, 120 g cukru, 1 2 kostki margaryny, 1 opakowanie przyprawy do piernika, bakalie orzechy, migdały, skórka pomarńczowa , 2 jajka, 250 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, powidła śliwkowe, czekolady lub polewy czekoladowe 4-5   Miód i cukier

Świąteczny piernik bakaliowy

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez piernika. Najlepiej z dużą ilością bakalii. Taki właśnie jest ten piernik. Polecam!     Składniki : 400 g mąki pszennej 120 g masła 250 g cukru pudru 2 jajka 4 łyżki powideł u mnie dżem z cukinii - akurat miałam otwarty słoik 3 łyżeczki

PIERNIK NA MIODZIE I PIWIE

Kolejny wypiek swiąteczny tym razem też piernikowo : Przepis pochodzi z dawnych zapisków mojej babci Hani. Piernik jest przepełniony bakaliami, co niezwykle wzbogaca jego smak i aromat. Piwa prawie nie czuć, co niektórych pewnie zasmuci     Składniki:   75 dag mąki pszennej 15 g sody

Piernik litewski

do piernika 150g bakalii np. po 50g orzechów laskowych, migdałów* i rodzynek 65279 Sposób przygotowania: Przygotować bakalie. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5min., następnie odlać wodę i rodzynki dokładnie osuszyć. Orzechy laskowe ułożyć na blasze wyłożonej

Piernik staropolski

podgrzanymi powidłami śliwkowymi można je wymieszać z bakaliami , przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do skruszenia na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem. Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał. Skorzystałam z tego przepisu

Piernik litewski

ilością bakalii i jak dla mnie jest to spory atut. Źródło Składniki: 15 dag mąki pszennej 15 dag mąki żytniej 15 dag masła 3 4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 25 dag miodu 3 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 25 dag bakalii Jajka ubić z cukrem. Miód

PIERNIK KRAKOWSKI

Już strasznie długo chodził za mną piernik.. Taki pachnący, z powidłami i bakaliami, więc gdy nadarzyła się okazja do upieczenia ciasta, wiedziałam że to musi być to.     SKŁADNIKI: 400g mąki pół paczki margaryny szklanka cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao op. przyprawy do

Piernik marchewkowy

z mikołajową podobizną w Dzień Świętego Mikołaja : . Piernik można oczywiście upiec w keksówce lub w kwadratowej formie. Serdecznie polecam, jest pyszny ! Przepis pochodzi z książki Mai Bartczak Polska kuchnia regionalna.   Życzę wszystkim: dzieciom i dorosłym miłych Mikołajek

Piernik staropolski

przez około 15 - 20 minut zależy od grubości placka . Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi można je wymieszać z bakaliami , przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do skruszenia na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem z lukrem

Pierniczki 2012 i piernik staropolski

temu nastawiłam także piernikowe ciasto dojrzewające , na tzw. piernik staropolski. Wieść blogowa niosła, że W staropolskiej kuchni Lemnis i Vitry to najlepsze źródło. Książkę mam w domu, jednak prawie nigdy z niej nie korzystałam - m.in. dlatego, że przepisy są często mało dokładne... Oto zatem

Wspolny wpis - Wieczerza pod Pierwszą Gwiazdą

bakaliami bez pszenicy 9. Francuskie łamańce z bakaliami 10. Pierniki z orzechami, z polewą czekoladową 11. Angielski Christmas pudding z masłem koniakowym 12. Szwedzkie pierniczki 8222 Pepperkakor 8221   Z przepisów podam może tylko, jak zrobić zakwas z buraków , bo to smak niepowtarzalny. 1

Pierniki Aganiok

wrzątkiem i odstawić na chwilę.  Odcedzić.  Posiekać orzechy oraz namoczone rodzynki. Miód, masło i cukier podgrzewać stale mieszając, aż składniki się połączą.  Zdjąć z ognia i dodać bakalie i przyprawę do piernika.  Wymieszać. Mąkę przesiać do misy robota.  Dodać sól, kakao.  Sodę rozpuścić w zimnym

Czas popierniczyć:

babcia: 8222 niebo w gębie 8221 . W tym roku obie z mamą upiekłyśmy dwa ciasta 8211 sernik i piernik. Oba przepisy są łatwe, szybkie i pyszne, czyli takie jak lubimy! W tym roku kupiłam sobie barwnik do lukru, więc mój sernik jest krwisty: Przepis na sernik już zamieszczałam na blogu. Jakby ktoś

Szybki piernik

połamaną lub to i to Miód, masło, cukier i przyprawe do piernika zagotować w garnuszku i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą i kakaem. Do ochłodzonej masy ciągle mieszając dodać żołtka, mleko, mąke i bakalie jeśli ktoś daje. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i dodać. Wymieszać i przełożyć do keksówki

Przepisy na Boże Narodzenie, cz.I

Katarzynki Pierniczki z witrażykiem Pierniczki migdałowe z rumem i cytryną Pierniki Norymberskie Basler L 1235 65279 ckreli 65279 Pierniki na drożdżach Pierniczki czekoladowe   INNE PIERNIKOWE: Kostka piernikowa Panforte Piernikobrownie Krem Speculoos PRALINKI I TRUFLE

Piernik staropolski

To już ostatnie chwile na zrobienie ciasta na ten piernik. Robiłam go już kiedyś, jest wart zrobienia.  Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska Macieja Kuronia. Użyłam smalcu zamiast masła, żeby było bardziej po  staropolsku. Składniki  1 kg mąki  500 g miodu 250 g masła lub smalcu 3

Naprawdę dobry piernik

piernika. Przygotowanie Margaryne rozpuscić i pozostawic do ostygnięcia. Jaja z cukrem ubic za pomocą miksera,dodać kakao,mąkę wymieszana z sodą.Wsypać przyprawy do piernika,dodać miódi powidła, roztopiony tłuszcz i wlać mlekoi wsypać mak.Wszystko dokladnie wymieszać ina samym końcu dodać bakalie

Ciasteczka, które upieczemy w sobotę

, co już było w Kurze. Ciasteczka adwentowe różnią się od innych tym, że właściwie zawsze są jakoś ozdobione. Albo zdobienie wynika z samej materii ciastka np. kruche ciastka brązowo-białe, ciastka z których wystają bakalie lub kawałki czekolady albo ciasteczko pokrywa się lukrem bądź polewą np

Piernik toruński

Piernik to ciasto, bez którego Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść. Z czekoladą, marcepanem, powidłami,  bakaliami, z glazurą lub bez - każdy ma swój ulubiony piernikowy przepis. W tym roku postanowiłam upiec coś nowego - wybrałam piernik toruński - przepis na niego znalazłam u Komarki

Co ma piernik do wiatraka...

: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Mąkę, cukier, mleko, sodę, kakao, jajka i masło dokładnie utrzeć. Pod koniec dodać dżem, przyprawę do piernika i bakalie. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blachę. Piec 35 minut. Gdy ciasto ostygnie zalać je polewą czekoladową czekoladę rozpuścić na parze z

Piernik staropolski

. Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi można je wymieszać z bakaliami , przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do skruszenia na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem z lukrem dłużej się przechowuje . Długo zachowuje świeżość

Piernik adwentowy

Trochę wspominek. W grudniu ogarnia nas szał pieczenia ciasteczek. Obowiązkowe są: z cukrem, kruche, pierniczki, miodowe. W tym roku dodatkowo upiekliśmy kręcone i szyszki. Niestety, nie mamy zdjęć. Dlatego zamieścimy, z grudniowych wypieków, piernik adwentowy i makowce. Piernik adwentowy jest

Gargamel

Chyba tak samo jak postać z bajki - ciasto miało wśród moich bliskich swoich zwolenników jak i przeciwników. Mój mąż określał je jako świetne , mój tato również jadł je z chęcią, mi jednak w nim coś nie pasowało. Nawet wiem co - masa! Samo ciasto było dobre, miękki piernik nafaszerowany bakaliami

Przepisy na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia

zobaczyć 65279 na blogu? Nie mogę obiecać 65279 , że spełnię wszystkie prośby, ale kilka wybranych propozycji na pewno :                     WIGILIA     Pierogi z kapustą i grzybami     Karp w galarecie   Świąteczna zupa grzybowa   Korzenne śledzie z orzechami   Pierogi z makiem i bakaliami

Staropolskie pierniczki z bakaliami

Tradycyjny piernik z ciasta dojrzewającego gości u nas co roku na świątecznym stole, a w tym roku zagoszczą również pierniczki w wersji z bakaliami, żeby nudno nie było. Pierniczki z tego przepisu są bardzo aromatyczne, z wyczuwalną cytrusową nutą dzięki skórce pomarańczowej. Przy pieczeniu mogą

MOCZKA

suszone, kompoty jakie macie pod ręką , 1 czekolada mleczna , owoce mrożone. Przygotowania: Piernik namaczam w ciepłej wodzie krojąc go w plastry nie grube , i zalewam całego wodą przegotowaną ,odstawaim. Odlewam wodę z kompotów i zaczynma ją lekko gotować pomału ,wcześniej kroję bakalie i zalewam je

Świąteczny miodownik

bakalii, a ciasto długo utrzymuje świeżość. Polecam. Składniki na 1 keksówkę: ok. 500 g miodu, 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka przyprawy do piernika, dowolna ilość bakalii u mnie suszone śliwki, migdały, suszone morele, rodzynki i skórka z pomarańczy

18. Piernik z powidłami

400 g mąki 120 g margaryny 250 g cukru 2 jaja 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody bakalie polewa czekoladowa Margarynę roztopić, ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika

Pierniczki Aganiok

garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać. Do malaksera lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao

Piernik doskonały

    Moja druga propozycja na Festiwal Pierniczków . Bardzo smaczny piernik o pięknym kolorze - dzięki dodatkowi karmelu i żytniej mąki jest dużo ciemniejszy od tradycyjnych pierników . Przepis pochodzi z Poradnika Domowego .     Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 200 g

Pierniki Norymberskie miękkie

znane również u nas Pierniki Norymberskie, zwane Opłatkowymi. Pierniki są miękkie, puszyste, a do ciasta dodaje się bakalie. Tradycyjnie wypieka się je na opłatkowych krążkach. Zgłaszam do: 65279 65279 65279 65279 65279 65279 SKŁADNIKI ok. 30sztuk : 250g mąki 2 łyżeczki przyprawy

Piernik dyniowy z daktylami i rodzynkami

rodzynek Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką. W misce przesiać mąkę i wymieszać z sodą, solą i przyprawą do piernika oraz bakaliami. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem i masłem na gładką masę, dodać puree z dyni i dobrze zmiksować. Cały czas mieszając, dodawać

Robimy ciasto na pierniczki

przypraw można dać 1 opakowanie przyprawy do piernika do lukrowania: *1 kurze białko + pół szklanki cukru pudru lub: *cukier puder + sok z cytryny wszystko na oko, by uzyskać gęsty lukier Wykonanie: Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż

Piernik na maślance

Ten piernik piekłam już jakiś czas temu. Przepis pochodzi z książeczki Pyszne ciasta z Biblioteczki Poradnika Domowego, a wyróżnia się tym, że nie ma w tym pierniku miodu. Jest całkiem pyszny, choć na drugi raz zmniejszyłabym temperaturę w piekarniku - przy temperaturze podanej w przepisie

Piernik staropolski długoleżakujący

łyżeczki cynamonu i imbiru, po 1 2 łyżeczki pieprzu i goździków 1 czubata łyżka ciemnego kakao. albo 2-3 torebki przyprawy do piernika   Bakalie: szklanka posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych, 1 2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej, 3 4 szklanki rodzynek.   Najpierw trzeba miód

Piernik staropolski z marcepanem i powidłami

                       Mam jeszcze do pokazania kilka świątecznych przepisów, więc na blogu ta atmosfera na chwilę się zatrzyma. Pewne chwile chciałoby się zatrzymać, ale się niestety nie da... Dziś aromatycznie, piernikowo, w połączeniu z powidłami i marcepanem. Idealnie. Ten piernik robiłam

Piernik Świąteczny

galaretkę wiśniową, całość masy nie wnika w ciasto i ma świetną konsystencję. Galaretka nie psuje smaku śliwkowych powideł, napisałbym, że raczej je wzbogaca 8230 Polecam ! : .   Składniki: 4 szklanki mąki 3 łyżki kakao 2 189 łyżeczki sody z czubkiem 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1

Piernik staropolski

Smak z dzieciństwa..... Nie wiedzieć czemu, nie piekło się pierników w moim domu rodzinnym i jedyne skojarzenie jakie mam to piernik kupny, przełożony powidłami i oblany czekoladą. Znacie ten smak? To wiecie, o czym mówię : Tylko, że piernik domowej roboty jest duuużo, duuużo lepszy! Tyle o nim

przekładany piernik

, przekroić na trzy części. Masa: Śnieżkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu lub ubić krem oacute wkę, nbsp wymieszać z wcześniej przyrządzoną i ostudzoną galaretką. Jedną warstwę piernika przełożyć powidłami, a drugą otrzymaną masą. Piernik polać polewą i udekorować bakaliami.

Piernik z czekoladową nutą. Cudownie wilgotny.

Ostatni wpis w akcji Gotujemy po polsku której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl . Dziś piernik...Obowiązkowa pozycja świąteczna. Przyznam że nigdy nie byłam fanką pierników. Jakoś nie przepadam za suchymi ciastami, ani za tymi przełożonymi dżemem. Zdanie o piernikach zmieniła po TEJ

Piernik staropolski

powidłami śliwkowymi można je wymieszać z bakaliami , przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do skruszenia na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem z lukrem dłużej się przechowuje . Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Piernik

wiśnie w żelu 160 Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao, przyprawę do piernika i sodę i stopniowo dodawać mąkę i mleko. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz i bakalie. Ja dodaję rodzynki, które wcześniej namaczam w mleku. Piec około 50 minut. Po wystudzeniu najlepiej polać

Piernik

Piernik dla leniwych. Ekspresowy w przygotowaniu i niewymagający użycia wielu naczyń. Prostota produkcji nie umniejsza jednak jego walorów smakowych. Piernik jest aromatyczny, miękki, w sam raz słodki. Goście, którym go podałam z chęcią sięgali po kolejny kawałek. Polecam : Piernik piekłam w

Piernik smaczny i szybki

Składniki 3 szkl maki pszennej 1 szkl mleka 1 szkl miodu 3 4 szkl cukru 4 jajka 10 dkg masla lub margaryny 1,5 lyzki sody oczyszczonej 1 lyzka kakao 1 lyzka cynamonu 1-1,5 paczki przyprawy do piernika Dodatkowo: Powidla, dzem do przelozenia Bakalie Polewa Przygotowanie Maslo

Świąteczny piernik

pojemniku, absorbując wilgoć z otoczenia, stopniowo mięknie. Piernik to moje ulubione świąteczne ciasto. Przygotowywała je zawsze moja babcia i do tej pory pamiętam zapach korzennych przypraw, które unosiły się wtedy w jej kuchni. Cynamon, goździki, kardamon, miód. Atmosfera świąt. Jeśli mam czas, to

Marchewkowe są pyszne!

. Mieszamy składniki sypkie, łączymy z płynnymi i z marchwią. Dolewamy tyle kefiru, aby uzyskać ciasto dość elastyczne i nie za rzadkie. Mieszamy z bakaliami. Pieczemy 20 minut w 180 st. C. Nie podaję proporcji przypraw korzennych: nie powinno ich być zbyt dużo. Uważajmy zwłaszcza na goździki, ich

Tort marchewkowo-kokosowy

wciąż noszę na języku... Nie, krem nie miał nic wspólnego z serkami Philadelphia, które tak hojnie dajemy do ciasta marchewkowego my, Polacy. Może kiedy dowiem się, co to było... Na razie wciąż poszukuję tego smaku... Tymczasem przedstawiam moją wersję carrot cake. Ciasto, to wzbogacone w bakalie i

piernik z bakaliami

szklanki cukru do masy 2 łyżki miodu bakalie Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zalać letnim mlekiem i dodać tyle mąki, aby ciasto było jak gęsta śmietana. Odstawić na 1 2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Dodać jajko, żółtka i roztopione masło

Rolada bakaliowa

Wspaniałe ciasto na święta, pachnące piernikiem, pełne ulubionych bakalii. W dodatku bardzo mało pracochłonne. Wystarczy zmieszać bakalie, ubić jajka z cukrem, dodać mąkę i gotowe. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tak dobrego efektu jednak smak przerósł moje wątpliwości. Bardzo polecam na

piernik z bakaliami

cukru, 1 2 szklanki miodu pszczelego lub płynnego miodu sztucznego, ale z miodem pszczelim piernik jest o wiele lepszy , 3 jajka, 1 torebka gotowej przyprawy do pierników lub zmielony cynamon, imbir goździki, pieprz - w łącznej objętości 1 łyżki stołowej, 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej, 1 szklanka

Obiecałam i podaję, przepis na piernik z jabłkami

cukrem i cynamonem. Ostawić na ok. 1,5 godziny. Następnie przesiać do miski mąkę z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Dodać miód, jabłka, bakalie i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka połączyć z rozpuszczonym ma być płynne

Piernik na Guinnessie

, dajcie znać to dopiszę . Oryginalny przepis pochodzi z tej strony klik klik . Ciasto bardzo mi smakowało, jednak brakowało mi w nim bakalii, może dlatego, że ostatnio jadam je ,,garściami . Takie tam zachcianki przyszłej mamy . Jeśli miałabym określić ten piernik w skali od 1 do 6, to daję mocne 5

Ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie

sernik z rosą Sernik Izaura Siostry Anastazji   Makowiec Piernik miodowy Ewy Wachowicz Świąteczny piernik z bakaliami Szarlotka Siostry Anastazji Szarlotka Ewy Wachowicz Babka ucierana z cynamonem Babka piaskowa Ewy Wachowicz Babka olejowa Siostry Anastazji Murzynek z bakaliami Mini

Przepisy na Boże Narodzenie - moje hity

65279 :   Pierniczki lekko orzechowe Pierniczki Mięciutkie nadziewane pierniczki Pierniczki   Pierniczki Katarzynki 65279 65279 Lebkuchen Pierniczki z witrażykami     Pierniki: Piernik niezawodny  Rolada piernikowa Piernik Staropolski  65279   Na ten piernik już za

Ciasto z dynią

szklanka cukru drobnego 4 duże jajka 250g masła 8222 Kasi 8221 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szklanki dyni utartej jak jabłko na tarce Bakalie wg. uznania, np.: opakowanie rodzynek + małe opakowanie słonecznika + małe opakowanie pestek z

Lepkie ciasto piernikowe

... Wiadomo, replayu nie było. Teraz jednak porównałam powyższy przepis z lepkim piernikiem z Nigella Christmas i odkryłam, że jest to to samo ciasto, tyle, że w nowszej książce zawiera o 2 łyżeczki przypraw więcej ... więc popełniłam, wzbogacając lekko skład o bakalie i dodając przyprawę piernikową

Pierniczki Aganiok

skórki pomarańczowej dałam pół na pół z cytrynową 1 2 szklanki rodzynek jeśli są duże, można je również posiekać bakalie można oczywiście zmienić wg uznania czubata łyżka ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu* 2 płaskie łyżeczki imbiru* 1 2 łyżeczki pieprzu* 1 2 łyżeczki mielonych

Muffiny piernikowe z białą polewą

     Muffiny tak pyszne ze trudno opisać: Bardzo aromatyczne, słodkie, miękkie i pełne bakalii. Dopełnieniem jest polewa z białej czekolady, która oprócz walorów smakowych dodaje muffinkom uroku. Muffinki bardzo smakowały mojej zaprzyjaźnionej sąsiadce i dla niej zamieszczam ten przepis w

Bajaderka

, to bardzo ekonomicznie, nic się nie zmarnuje. Przepis dostałam od Alci , a pochodzi on z książki W mojej kuchni nic się nie zmarnuje autorstwa Anny Gasik.  Do mojej bajaderki wykorzystałam resztę makowca, piernika i kilka pierniczków. Dodałam bakalie, a do zrobienia spodu wykorzystałam pół paczki

Pierniczki Aganiok

piernika Kotanyi ** do smarowania pierniczków można też użyć samego mleka skondensowanego takiego jak do kawy Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać. Do

Piernik na miodzie maślankowym

. cukru 500 g mąki 20 g przyprawy do piernika frac12 kostki margaryny 3 jaja 1 mały proszek do pieczenia Bakalie wg własnego uznania   Maślankę z cukrem postawić na niewielkim ogniu i gotować. Kiedy masa zgęstnieje zbrązowieje, zdjąć z ognia trochę przestudzić, w jeszcze ciepłej- stopić

Miejsca:

Warta (9)
Wiśniowa (7)
Pasto (6)
Maków (6)
Warszawa (5)
Kraków (5)
Toruń (4)
Poznań (3)

Firmy:

Wawel (3)
RUCH (3)
Onet (2)
Allegro (2)
Zono (1)
Unimil (1)
SAP (1)
Moss (1)
Metro (1)
Lotos (1)