Wszystko o:

ogórki w occie

Sałatki

8211 gęsty ma być,  szczypta cukru, pieprz, szczypiorek, ocet winny. Składniki pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem pomidorowym. Doprawić przyprawami i octem winnym.         SAŁATKA CHRZANOWA       300 g chrzanu 15 dag sera żółtego 2 jabłka 2 cebule 4 ogórki konserwowe 4 jajka

Sezon ogórkowy

plasterki nie obierając ze skórki. I wyszły jeszcze lepsze - były twardsze i łatwiejsze w użyciu. Od tej pory zawsze tak robię. Mizeria 3 kg ogórków 6 szklanek wody 1 2 szklanki octu 2,5 łyżki soli 7 łyżek cukru po 3 ziarenka pieprzu na słoik  Ogórki obrać i poszatkować na plasterki, ułożyć w słoikach

ogórki w occie

buraczków . 2 małe buraczki, 70 g białej fasolki konserwowej, 2 średnie ogórki konserwowe, 1 2 małej papryki, łyżka oliwy z oliwek, ocet winny, zielenina, sól, pieprz. Ugotowane buraczki pokroić w kostkę, dodać fasolkę, plasterki ogórków, kawałki papryki, oliwę, zieleninę i doprawić. 3 dzień I ŚNIADANIE

JAK WYTRUĆ MĘŻA, CZYLI...

łyżki słonej trucizny Dla zamydlenia oczu: 2 kg papryki liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki miodu kilka łyżek oleju   ...czyli rozmyślania przy wczesnojesiennych przetworach: Oto ogórki - surowiec mało wartościowy odżywczo, ciężkostrawny, pozbawiony konkretnego smaku. Dodając do niego w w

Akcja przetwory 2010 - podsumowanie

zimę Chutney z papryczki chili Ocet śliwkowy Dżem z cukinii z galaretką Sałatka ogórkowa z koperkiem i chili Dżem z dyni z wanilią i amaretto Dżem dyniowy-pomarańczowy ze skórka kandyzowaną Dżem wiśniowy z wiśniówką Cukinia konserwowa Cukinia musztardowa Ogórki kiszone Dżem z cukinii z

Sezon ogórkowy

Sezon ogórkowy w pełni. Oto dowód. Ogórki w zalewie musztardowej Zalewa: 1 szklanka octu, 4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli - zagotować. Do wystudzonej zalewy dodać 5 łyżek musztardy ja dałam delikatesową . Ogórki pokroić w ćwiartki ułożyć w słoikach ja nie obieram ogórków . Do

Pikantne ogórki meksykańskie.

zalewą. Polecam, naprawdę dobre. Dla tych co lubią poczuć chili na języku. Pikantne ogórki po meksykańsku. 5 kg ogórków 8 łyżek soli 16 łyżek oleju u mnie oliwa z oliwek 3 szklanki octu 6 szklanek cukru 3 łyżki chili w proszku 3 papryczki czerwone chili w strączku 4 głowki czosnku jak małe

Przepisy kuchni japońskiej

, marynaty i dania konserwowane w naturalny sposób. Są to najczęściej rośliny, rzadziej mięso i ryby. Przyrządza się je na dwa sposoby, które nam, Polakom mogą wydać się bliskie. W zależności od potrawy albo się je marynuje w specjalnej zalewie powstałej na bazie octu ryżowego podobnie jak, np. nasze ogórki

Korniszony na skróty

Dziś dalszy ciąg przetworów :- Znalazłam również na stronie Wielkie żarcie tutaj , super łatwy i szybki przepis na korniszony, roboczo nazywane na skróty , ale nazwa tak mi się podoba że tak już zostały nazwane :- Przepis o tyle prosty że ogórki, przyprawy, sól, cukier, ocet, wlewa, wkłada

Sezon ogórkowy

. Ogurki kiszone z przyprawami Świeżo zerwane zielone ogórki, opłukać i ułożyć w baryłce, przekładajac liśćmi winnemi, dębowemi, wiśniowemi, kawałkami chrzanu i ząbkami czosnku. Zagotowac 12 litrów wody ze szklanką winnego octu, szklanką wódki francuskiej i 75 deka soli. Zalać tym ukropem ogórki, zamknąć

Sałatki ziemniaczane

zrodlo: www.palcelizac.gazeta.pl Z ogórkami i rzodkiewkami Składniki: 10 ziemniaków 2 ogórki wężowe po 500 g pokrojone jak na mizerię 1 2 szklanki + 3 łyżki posiekanego koperku 3 cebule pokrojone w cienkie piórka 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 3 4 szklanki majonezu 6 łyżek białego

Dietetyczny obiad

sosie winegret - 2 ogórki, 2-3 liście sałaty ,1łyżka posiekanego koperku,1 łyzka posiekanej pietruszki . Sos - 6 łyzek oliwy z oliwek ,2 łyzki octu winnego,1 cebula dymka ,sół pieprz,cukier Ogórki umyć ,obrać ja nie obierałam,kupiłam w Lidlu ogórki made Hiszpania tak pachnącego i świeżego że było

Ogórki, ogóreczki, ogóry...

tym czasie przełożyć do słoików. Nie pasteryzować!   Pikle z musztardą  2 litry wody 1 2 l octu 40 dag cukru 10 dag soli 2 musztardy stołowe Wykonanie: Zagotować to wszystko razem, ostudzić i zalewać ogórki malutkie albo większe dzielone na części  ułożone w słoikach. Gotować 5 minut.   Ogórki

Polska smaczna i prosta:

, desery , wódki i nalewki . Z warzyw i owoców typowe są buraki , ogórki , kapusta, jabłka , czereśnie , jagody, agrest i inne środkowoeuropejskie. Typowe przyprawy to chrzan , koperek , jałowiec , pieprz . Typowe surowce i potrawy w kuchni polskiej Na tle kuchni innych krajów typowe dla kuchni

Polska smaczna i prosta:

, desery , wódki i nalewki . Z warzyw i owoców typowe są buraki , ogórki , kapusta, jabłka , czereśnie , jagody, agrest i inne środkowoeuropejskie. Typowe przyprawy to chrzan , koperek , jałowiec , pieprz . Typowe surowce i potrawy w kuchni polskiej Na tle kuchni innych krajów typowe dla kuchni

Ogórki kanapkowe : w zalewie słodko-kwaśnej

Kiedyś kupiłam mężowi w Lidlu tak zwane ogórki kanapkowe . Tak mu zasmakowały, że postanowiłam zrobić je sama. Długo szperałam w internecie w poszukiwaniu Przepisu Doskonałego, lecz żaden mi nie odpowiadał. W końcu połączyłam ze sobą kilkanaście przepisów, a na końcu ten mój jeszcze modyfikowałam

Ogórki w chili

to uda : Obecnie przyrządzam jedynie kilka słoiczków ogórków kiszonych, z których zimą będzie pyszna ogórkowa. Tym razem, ponieważ dostałam trochę ogórków od taty, postanowiłam zrobić też ogórki w chili. Bardzo mi smakowały, kiedy robiła je moja mama. Niestety, zgubiła ona gdzieś przepis, a sama nie

Sałatki różne.

konserwowy to odlać zalewę . Posolić, popieprzyć, dodać majonez, dobrze wymieszać. Najlepiej zostawić na noc w chłodnym miejscu żeby składniki się przegryzły . Sałatka z fasoli i śledzi 4 ogórki kwaszone, 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli, 2 filety śledzia korzennego, 2 cebule, 10 śliwek w occie, 2 łyżki

Wspomnienie lata zamknięte w słoikach.

chrupiące, żeby nie powiedzieć: zbyt twarde. Dziwnym trafem w tej formie trafiają w gusta T.   OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ - 2,5 kg ogórków, - 4 szkl. wody, - 1,5 szkl octu, - 6 łyżek soli, - 12 łyżeczek musztardy stołowej, - ziele angielskie, - liść laurowy, - koper, - czosnek. Wodę, ocet

Pachnące zioła doniczkowe z Tesco

grilowanym mięsem, to po prostu niebo w gębie. Składniki: 4 pomidory 2 ogórki 1 2 słoika papryki konserwowej 1 czerwona cebula sok z 1 2 cytryny garść kolendry doniczka Tesco garść pietruszki doniczka Tesco garść bazylii doniczka Tesco sól i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek   Ogórki obieramy i

Ogórki marynowane z papryką

Już jakiś czas temu napisałam, że w tym roku bedzie na blogu więcej przepisów na przetwory warzywne, tylko jakoś jak zwykle brakuje mi czasu. Te ogórki zrobiłam już ponad miesiąc temu, kiedy ogórki zbierało się z grządek kilogramami. Tego lata ogórki obrodziły jak szalone. Na tyle było ich dużo, że

Ogórki słodko-kwaśne według przepisu mojej mamy

Tym razem czas na ogórki słodko-kwaśne według przepisu mojej mamy. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich zabraknąć  szczególnie w okresie zimowym, polecam! Składniki: ogórki 3 szklanki octu 6 lub 10 35 dag cukru kryształu 6 dag soli 2-3 łyżki 2 litry wody 1 szklanka więcej

Sałatka z pomidor oacute w i białego sera.

. Cebulę kroimy w cienkie paseczki ćwierćplasterki . Wrzucamy do miski, w której będziemy robili sałatkę. Cebulę polewamy octem balsamicznym i mieszamy tak, żeby cała była przybarwiona na brązowo. Można ja lekko posolić. Ogórki świeże obieramy i wszystkie 160 kroimy w półplasterki. Wrzucamy do miski

Przepisy kulinarne przetwory na zimę

. Ugniatasz, by warzywo było całkowicie przykryte sokiem, który puściło. Przykrywasz resztą odłożonych liści. Obciążasz. Ustawiasz w cieple na 10 dni. Następnie przenosisz do zimnej piwnicy na 8 tygodni. Marynowanie Marynowanie w occie - szklankę octu 10 zagotuj z 3 szklankami wody, listkami laurowymi

Ogórki w musztardzie

dag cukru trochę ponad 1 szklanka 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy sarepskiej Do wyparzonych i osuszonych słoików włożyć pocięty koper, po 1 ząbku czosnku, po ok. 5 ziarenek pieprzu, plasterek chrzanu oraz obrane i pokrojone w ćwiartki ogórki. Zagotować wodę z cukrem i musztardą. Jak się

Dżem z zielonego ogórka

obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. Wybieramy łyżką gniazda nasienne. Wodę z dodatkiem octu zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy ogórki i gotujemy je na półmiękko. Odsączamy ogórki i ważymy je. Ogórki tniemy na paseczki i zasypujemy cukrem w proporcji 1 , 5 kg cukru X 1 kg podgotowanych ogórków. Czekamy

Ostre zupy

octu ryżowego 183 1 ząbek czosnku 183 2 papryczki chili 1 Mięso podzielić na mieszczące się w ustach porcje, zalać około 1 litrem wody i zagotować. Gotować przez około godzinę. Gdy na powierzchni zacznie tworzyć się warstwa odpadów tzw. szumowin zgarnąć ją za pomocą łyżki. 2 Ogórki pokroić w

Ogórki z curry

Składniki 2,5 kg ogórków : 6 szklanek wody 1 szklanka octu 2,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 5 łyżek curry : koper ziarenka gorczycy ząbki czosnku Sposób przyrządzenia Na te ogórki mówi się w moim domu - chińskie . Słodko-kwaśny smak, z wyraźnym aromatem curry wyśmienicie pasuje do potraw

ogórki nie tylko do słoika

Sałatka ogórkowa w słoikach i nie tylko. ogórki sezonowe, średnie 8211 około 2 kg cebula polska 8211 około 1 kg marchewka 8211 około 0,5 do 1 kg wedle gustu ocet 10 - 0,5 l woda przegotowana 8211 ok. 1 l pieprz ziarnisty 8211 garść tak na oko pół paczki liście laurowe

Ogórki po warszawsku - przepis

szklanka octu 2 płaskie łyżki soli 0,5 szklanki cukru Układać w słoikach wszystkie składniki warstwowo . Zalewę wymieszać do rozpuszczenia soli i cukru i zalać nią ogórki. Pasteryzować około 10 minut, do zmiany koloru ogórków. 2 propozycja: OGÓRECZKI PO WARSZAWSKU: 3 litry wody pół litra octu

Ogórki z curry

,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki curry zawsze sypię na oko, jak ktoś lubi mocne smaki, może dodać więcej gorczyca biała natka selera   Z wody, octu, cukru, soli i curry zrobić zaprawę, kilka minut gotować. Ogórki umyć, można pokroić w ćwiartki tak ja wolę lub obrać i

Sałatka na grilla

Składniki 1 duża główka zielonej sałaty 2 pomidory 5 rzodkiewek 2 ogórki zielone 2 ogórki kiszone szczypiorek sól pieprz oliwa ocet Sposób przyrządzenia Liście sałaty myjemy, odsączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy, nie obieramy ze skórki i kroimy w

Pikle!

konserwowe czy kiszone. Ostatnio zajadam się nimi cały czas, o dziwo wszystkim one smakuja.   Składniki: 3kg ogórków gruntowych 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1 i 3 4 szklanki cukru 3 łyżki soli 3 łyżki curry 1 cebula pęczek liści selera 1 papryczka chilli   Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w

na początek: kwaśna sałata

pomidory Ugotowana soczewica ok. 190 szklanki   Oliwa Musztarda Dijon Ocet balsamiczny Sól, pieprz   Sałatę rzymską targamy na mniejsze kawałki wg uznania. Ogórki, wraz z wyfiletowanymi pomidorami kroimy na drobną kostkę. Wszystko to mieszamy razem w misce, wraz z kaparami i sosem, który

Wiosenna sałatka z makaronem

Składniki 3 pomidory 3 ogórki puszka majonezu 1 op. makaronu małe kokardki 10 jajek 40 dag. szynki 1 łyżka vegety 1 łyżka musztardy majonez szczypiorek 2 łyżeczki octu Sposób przyrządzenia 1. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy octem i odstawiamy na 30 min. 2

Ogórki z ketchupem

Ogórki z ketchupem beny   Są to oczywiście ogórki konserwowe, ale dość łagodne ze względu na małą zawartość octu. Nieduże ogórki myjemy, kroimy w słupki ze skórą. Układam w słoikach i dodajemy koper, ziele angielskie, czosnek, gorczycę i pieprz. Składniki zalewy: - 2 l wody - 3 szkl cukru

Ogórki krokodylki

czosnek, ciepły olej i pieprz cayenne. Dobrze wymieszać. Ogórki powkładać do niewielkich słoiczków. Ten płyn który zostanie powlewać do słoików. Rozgrzać w garnku ocet z cukrem. Zalać ogórki. Zamknąć i pasteryzować 10 minut

Ogórki w zalewie musztardowej

słoik litrowy liść laurowy 1 pieprz czarny ziarnisty 4 ziarenka koper ogrodowy 1 ząbek czosnku kolendra  gorczyca    Ogórki obrać i pokroić na cztery części i ułożyć w słoikach razem z przyprawami. Wodę z octem, cukrem, musztardą i solą zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 8

Grillowanie dla zaawansowanych

, pieprz Mięso umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do salaterki. Cebulę i tymianek drobno posiekać, posypać solą, pieprzem, wymieszać, zalać octem i sokiem jabłkowym. Wlać tę marynatę do salaterki z mięsem, starannie wymieszać, przykryć i odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce. Co jakiś czas mieszać. Następnie

OGÓRKI KANAPKOWE W ZALEWIE SŁODKO - KWAŚNEJ

,5 szklanki octu 10 3 szklanki cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe szczypta pieprzu 2 duże cebule 10 - 15 g mielonej kurkumy   Wykonanie : Ogórki myjemy i ścieramy  na tarce w cienkie długie plastry. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i

Ogórki kresowe

, różniące się szczegółami składu zalewy i stopniem rozdrobnienia ogórka. Ogórki Kresowe są pokrojone w poprzeczne, ząbkowane plastry, a w skład zalewy, oprócy octu, wchodzi także cukier i musztarda. Całości dopełnia drobno pokrojona, czerwona, słodka papryka, ułożona na dnie słoika. Odpowiedniej kompozycji

Gulasz z żołądków i prosta, pyszna surówka

marchewki 6 ogórków kiszonych lub małosolnych 1 cebula 1 łyżka białego octu winnego* 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek* szczypta soli czarny pieprz świeżo zmielony szczypta cukru   Pokroić w cienkie plasterki ogórki i marchewkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymeszać, doprawić solą

603. Kartoffelsalat

łyżeczka octu 25 lub 3 duże łyżki octu 5 , sól, pieprz do smaku, 100 g ogórków z octu, ewentualnie pietruszka, 1 łyżeczka majeranku. nbsp SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki 10 minut gotować w kapturkach, następnie pozostawić jeszcze na 10 minut w gorącej wodzie przykryte . Przygotować marynatę z wody

Ogórki z musztardą

Wiem, że już nie sezon na ogórki ale nieco wcześniej zbierałam materiały z myślą o własnym blogu i po kolei umieszczam to co nagromadziłam i czym chciałabym się podzielić. Przepis ten dostałam od babci i muszę przyznać, że są to najlepsze ogórki jakie kiedykolwiek jadłam. W przepisie jest podane

Smaczne przepisy3

. Wszytko razem wymieszać i gotową surówkę podać na stół. Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej protal , w II fazie. Smacznego. Surówka z zielonych ogórków i orzechów włoskich: Składniki: 2 duże zielone ogórki ok. 50 dag   2 ząbki czosnku  1 3 szklanki orzechów włoskich  2 łyżki

ogórki musztardowe 2

Składniki ogórki, 6 szklanek wody, 1 szklanka octu 10 , 1szklanka cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżek musztardy stołowej delikatesowej Przygotowanie Ogórki poukładać w słoikach. Wszystki składniki zmiksować ,zagotować i gorącym zalewać ogórki.Pasteryzować 8 min. Ogórki malutkie wkładam do słoików

Smak lata zamknięty w słoikach

-8 marchewek, łyżka soli. Zalewa: półtorej szklanki octu 10-proc., 6 szklanek wody, 3 4 szklanki cukru Cukinię obrać, pokroić wzdłuż na paski lub na niewielkie słupki, posolić i przełożyć do salaterki. W osobnym naczyniu ułożyć obraną, pokrojoną w piórka i posoloną cebulę. Po 2 godz. cukinię i cebulę

Sushi - maki, tamagoyaki, nigiri, inari

przekładam do słoików i trzymam w lodówce, sos sojowy zużywam tak czy siak do innych potraw, wasabi się nie psuje, ocet ryżowy stoi w lodówce.   Gotowanie ryżu Ryż musi się kleić, najlepszy będzie specjalny, bardzo kleisty, okrągły ryż do sushi, ale myślę, że można spróbować ze zwykłym, kleistym ryżem. Ryż

Smaki lata...

- pikantne - dla mnie z chili - baaardzo ostre - dla męża Ogórki po brazylijsku: 2 kg ogórków ja obierałam i kroiłam jak na mizerię 3 łyżki soli 5 dużych cebul Zalewa: 2 szkl. cukru 2 szkl. octu ja do wszystkich zapraw używam octu jabłkowego 3 szkl. wody 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki mielonej słodkiej

1217. Rolmopsy w sosie rzodkiewkowym

solonych bez głów, 3 ogórki kiszone 30 dag , 3 cebule 30 dag , 3 łyżki ostrej musztardy. Marynata: 1 szklanka octu 6 , 2 liście laurowe, po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, po 1 łyżeczce cukru i soli. Sos: pół szklanki oliwy, sok z 1 cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 5 rzodkiewek, cukier, sól, pieprz

KARP NA RÓŻNE SPOSOBY

Karp w białym winie Przygotuj : 2 kilogramy karpia, 2 selery, 4 duże korzenie pietruszki, 4 ogórki, 10 ziarenek czarnego pieprzu i 10 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 4 gałki muszkatołowej, 2 szklanki soku z kiszonych ogórków, 3 szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżkę masła, 1

Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Składniki: - ziemniaki ugotowane w mundurkach - małe kiszone ogórki - cebula - sól - pieprz - cukier - ocet winny lub lepiej balsamiczny - oregano - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki musztardy - oliwa - 1 duży ząbek czosnku Ugotowane w mundurkach i ostudzone ziemniaki kroimy w spora kostkę i

Sałatka szopska

składniki: 15 dag bułgarskiego sera można kupić w Bomi, można zrobić ersatz - biały ser w solance dwa pomidory 2-3 świeże ogórki 2-3 ogórki kiszone lub małosolne papryka zielona i czerwona 1-2 cebule sałata pół natka pietruszki ocet winny biały, sól, pieprz, pieprz cayenne, łyżka

Grzyby jak ryby

1 kg średnich pieczarek muszą być świeże bielutkie 3 średnie cebule 3 ogórki konserwowe 2 jajka sól, pieprz,olej bułka tarta vegeta czerwona ZALEWA: 4 szkl. wody 12 łyżek octu 6 łyżek cukru 6 łyżek keczupu 1 słoik koncentratu 1 łyżka soli pieprz ziarnisty ziele angielski liść

Sałatka śledziowo- ziemniaczana

          składniki: 4 ziemniaki 3 ogórki konserwowe małe 3 jajka 6 śledzików rolmopsy 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki oliwy odrobina octu balsamicznego sól cukier pieprz listki sałaty do dekoracji     Ziemniaki ugotować w łupinkach, następnie obrać i pokroić w grubą

Ogórki konserwowe

Obecnie coraz rzadziej robi się ogórki konserwowe w domu. Bo i przechowywać nie zawsze jest gdzie i w sklepie kupić można za kilka złotych. I to w różnych zalewach - tradycyjnej, kaszubskiej, na ostro lub z cebulą. Od czasu do czasu warto jednak ogórki konserwowe przygotować samemu. W

WIOSENNA SURÓWKA

Wiosenna surówka kapusta pekińska lub sałata lodowa czerwona papryka 3-4 ogórki świeże pęczek rzodkiewek kilka pomidorków koktajlowych lub 2-3 malinowe 1 2 pęczka szczypiorku feta najlepiej Arla pokrojona w kostki lub litewski twaróg wędzony z czosnkiem  Sos vinaigrette

Ogórki chilli i ogórki curry

lub  4-5 łyżeczek curry  8 łyżek oliwy z oliwek 1,5 szklanki octu 0,5 kg cukru 6 słoików 325 ml 65279                                 Ogórki obrać , pokroić w krażki lub słupki, posypać solą, odstawić na 2 godzinki aż wypuszczą wodę. Z ogórków wylać wodę, dodac czosnek

Ogórki konserwowe z goździkami

Składniki 1 kg małych ogórków 4 łyżki soli 1 2 szklanki octu 3 łyżki cukru kilka goździków kilka listków laurowych 3 ząbki czosnku mała marchewka Przygotowanie Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w kamiennym garnku lub dużym słoju, przesypując solą. Przykryć talerzykiem, obciążyć, odstawić na 24

Ryba po japońsku

łyżek ocet 10 1 łyżka cukier 1 łyżka sól Sposób przyrządzenia Z wody, jajka, mąki i odrobiny soli robimy ciasto. Filety oprószone Kucharkiem maczamy w cieście i smażymy na oleju. Cebulę kroimy w paski i krótko parzymy. Ogórki oraz paprykę również kroimy w paski. Z szklanki wody, oleju

ogórki w occie

posiekane białka. Wymieszać, przyprawić solą i cukrem pudrem. Podawać do wędlin, ryb i zimnych mięs. Sos tatarski Szklanka majonezu, 2 ogórek kiszone, 4 dag grzybów marnowanych, 2 łyżki śmietany, 2 dag kaparów, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier i musztarda. Ogórki obrać, pokrajać w drobną kostkę razem z

Gazpacho z Sewilli - przepis + film

opiec w piekarniku i obrać ze skórki. Jaja ugotować na twardo. Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pomidory, ogórki, paprykę i czosnek zmiksować na gładką masę, dodać bagietkę i po chwili znów zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i octem winnym. Podawać mocno schłodzone, posypane

Ogórki - krokodylki

Składniki 3 kg ogórków 4 łyżki grubej soli 4 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 10 łyżek oleju zalewa: 1 5 szklanki octu 1 kg cukru Sposób przyrządzenia Pokrojone ogórki w słupki nie obierać solimy i zostawiamy na 6 godzin, co jakiś czas mieszamy. Po 6 godzinach

Sałatka z ogórków do słoiczka

Składniki 5 kg ogórki 1 2 kg cebula 4 łyżki sól 1.5 szklanki ocet 10 1 szklanka cukier 1 łyżka gorczyca biała ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny grubo zmielony Sposób przyrządzenia Ogórki strugamy i kroimy wzdłuż na 4 części. Układamy ciasto w słoikach wraz z

Ogórki z kurkumą i z curry

drożdżowego lub biszkoptu nadaje mu ładny kolor - bo kurkuma ma żółto-złoty kolor i służy m.in do barwienia ryżu, makaronu. Ogórki w tej zalewie też uzyskują piękny kolor. OGÓRKI W PLASTRACH W ZALEWIE CURRY 2-3 kg ogórków, liście selera, cebula, ziarna gorczycy. ZALEWA: 1 l. wody, 1 szkl. octu, 2 szkl

Ogórki tabasco

Składniki 5 kg świeżych ogórków, 8 łyżek soli, 4 duże główki czosnku, 1 kg cukru, 3 szklanki octu, 12 łyżek oleju, 6 łyżeczek sosu tabasco Przygotowanie Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osączyć i pokroić w plasterki. Wymieszać z solą i ząbkami czosnku. Odstawić na 3 godziny, aby

1697. Zielona sałatka z Kazachstanu

- 2 ogórki kiszone lub konserwowe, 2 - 3 pomidory, garść czarnych oliwek, 100 - 150 g białego sera - u nas ser feta, kilka porwanych liści sałaty, trochę oliwy, trochę octu balsamicznego, szczypta suszonego oregano lub majeranku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Pomidory, ogórki oraz ser pokroić w kostkę

Ogórki musztardowe i pikle z cynamonem

zalewę:  1 i 1 2 szklanki wody 2 łyżki  soli 1 2 szklanki octu 10 5 łyżek cukru kawałek cynamonu ja dałam mielony po kilka ziaren pieprzu, gorczycy, angielskiego ziela i kolendry Wykonanie: Ogórki ciasno ułożyć w słoikach. Do musztardowych dodać przyprawy i zalać zalewą. Pasteryzować 5 min

Korniszonki

Sezon ogórkowy w pełni: Ja w tym roku - podobnie jak w ubiegłym mam wystarczającą ilość własnych ogórków do przerobienia, więc świeżutkie podbieram i przerabiam Ostatnio na grillu podałam zeszłoroczny słoiczek korniszonków, które bardzo smakowały gościom, więc podaję przepis: Korniszony - ogórki

Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat

łyżek słodko-kwaśnej zalewy z ogórków w occie 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich 2 łyżki białego octu winnego 3-4 średnie ogórki marynowane 1 średnia czerwona cebula połowa jednej marynowanej papryki sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy

Sałatka vinaigrette

SOS: - 3 łyżki musztardy - 2-3 łyżki octu winnego - pół szklanki oliwy - sól, pieprz, cukier Przygotowanie Filety wymoczyć. jajka, ogórki, pieczarki, ziemniaki i buraki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, przesypując lekko solą i cukrem, skrpoić winnym octem. Składniki sosu wlać do

Ogórki po kartusku

4kg ogórków gruntowych 6 szt. czerwonej papryki 2 szt. cebuli gorczyca ziele angielskie liść laurowy papryka suszona w płatkach - BEZ SOLI! opcjonalnie koper najlepiej suszony ZALEWA: 3,5l wody 0,8l octu 10 600 g cukru białego 110 g soli Składniki zalewy wymieszać

Zapasy na zimę

Mizeria 5 kg ogórków 5 dużych cebul 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 3 łyżki soli Ogórki obrać i pokroić na plasterki, cebulę w półplasterki.  Wlać ocet, wsypać cukier i sól. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Napełniać słoiki i pasteryzować około 20 minut. Pycha. Pikantna sałatka 4 kg

Śledzie z gruszką i ogórkiem konserwowym

Zamarynowane w occie ryżowym i pieprzu cytrynowym, trochę słodkie, trochę kwaśne i oczywiście trochę słone! Wspaniałe! źródło: Fantazje kulinarne Magdy K. Śledzie z gruszką i ogórkiem konserwowym Składniki : 250g śledzi spora cebula 3 niewielkie ogórki konserwowe 1 duża gruszka lub dwie

ogórki w occie

nie cierpiałem słodyczy, za to teraz jadam je średnio 5 razy w tygodniu. Odkąd sięgnę pamięcią, nigdy nie byłem w stanie zjeść żadnej potrawy bez kwaśnej przystawki. Już jako dziecko tak kochałem kwaśne, że jadałem pasjami ogórki w occie, a zalewę wypijałem. Często przygotowywałem sobie napój z wody z

512. Musztarda ogórkowa

powodzeniem już od roku, nbsp a musztardę nbsp przygotowywaliśmy zarówno z ogórków gruntowych jaki i tych szklarniowych. nbsp Jakby ktoś nbsp z Was chciał zrobić tę musztardę nbsp to uważajcie z octem. Nie wszystkim odpowiada ilość podana w przepisie, więc najlepiej dodawać go stopniowo do uzyskania smaku

trudno mi jakoś...

na koniec wrzucam przepis na krokodylki. Na krokodylki nadają się zarówno małe ogórki, jak i te poprzerastane.   KROKODYLKI   Składniki: - 3 kilo ogórków - 3 łyżki soli - główka czosnku - 3 szklanki cukru - 2 szklanki wody - 1,75 szklanki octu - 15 łyżek oleju - łyżeczka papryki ostrej

Filet z kurczaka w zalewie

Składniki 1 kg filetów z kurczaka 4 cebule pokrojone w plastry 4 ogórki konserwowe pokrojone w plastry 1 słoik pieczarek marynowanych pieprz biały ZALEWA: 2,5 szkl. wody niecała szkl. octu 8 łyżek ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 2 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie

ogórkowa sałatka na zimę

  - 5 kg ogórków   - 1 kg cebuli - gt ogórki poszatkować w plastry jak na mizerię, - gt cebulę poszatkować wedle fantazji własnej w kostkę, mniejszą, większą, w półksiężyce czy już całkiem inaczej, byle drobno   - ogórki z cebulą wymieszać i posolić dając 4 łyżeczki małe! soli. Odstawić na

Korniszony

:   Składniki na zalewę :  1 L wody 10 dag cukru 1 szklanka octu 10 3 dag soli Ponad to :  ogórki marchew ziele angielskie liść laurowy biała gorczyca koper według uznania czosnek Składniki zalewy zagotowujemy. Odstawiamy. Ogórki myjemy, kroimy na talarki, słupki lub pozostawiamy w

447. Chłodnik litewski na kwaśnym mleku z botwinka

Za oknem upalnie, więc taki chłodnik to wspaniały wynalazek na tę porę roku. Bardzo smaczny, ale brakowało nam czegoś do pogryzienia jak choćby okraszonych ziemniaków, które były dodatkiem do chłodnika serowego , robionego przez nas w zeszłym roku. Użyliśmy śmietany 12 , a ogórki przez nas dodane

Wiosenna kuchnia według pięciu przemian 2

sosie, potrawy skrapiamy olejami tłoczonymi na zimno 8211 sezamowym, lnianym, z pestek dyni. Nie zapominamy o regularnym spożywaniu w małej ilości kiszonek, które wspierają pracę wątroby: ogórki kiszone, kapusta, chleb na zakwasie, żur z mąki żytniej, zakwas z buraków oraz wprowadzamy do diety

Trochę witamin

próbowałam. Kroimy w kostkę ogórki i pomidory, w proporcji jeden ogórek na jednego pomidora. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski czerwoną cebulę i oliwki, najlepiej te z Kalamaty, z pestkami środku, choć widzę, że i jakaś zielona zaplątała się na zdjęciu. Miejscowość, w której się wczasowałam oddalona była od

Podbiał pospolity

łyżeczka sosu sojowego Kwiatki podbiału umyć pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć z pomocą papierowego ręcznika. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki dla sosu dobrze wymieszać, nawet trochę wzbić widelcem. Sałatkę wyłożyć do miski, polać sosem, a z góry posypać pestkami słonecznika

Bayerische Wurstsalad. Bawarska sałatka z wędliny.

. Oczywiście znalazłam ją też w menu na Octoberfest. Poziom trudności: proste Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie około 2-3h Składniki: 0,5 kg mielonki najlepiej od razu pokrojonej w paseczki 1 3 szklanki octu winnego 2 3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3-4 średnie ogórki w

Sałatki z warzyw do słoików na zimę

, również odstawić na 4 godziny najlepiej przykryć talerzykiem bo jakimś czasie zaczyna pachnieć . W międzyczasie pokroić paprykę w małe kawałki, marchew pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce, ogórki pokroić w plasterki. Po 4 godzinach wycisnąć kapustę i cebulę z soku, wylać go. Wymieszać w

Chłodniki dwa

kg świeżych + np. 450g dobrych pomidorów w puszce, lub ew. 1 litr dobrego przecieru pomidorowego passaty , ok. 1 litra dobrego schłodzonego bulionu warzywnego lub mięsnego , 2 średnie ogórki zielone, 1-2 papryki w dowolnym kolorze , ulubione świeże i lub suszone zioła u mnie suszone oregano i

65279 Sałatka pełna energii

ziemnych 20g parmezanu 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół Sól, pieprz   Sposób przyrządzenia: Wstawić wodę na makaron, osolić i ugotować go al dente. Orzeszki uprażyć chwilę na suchej patelni ja kupiłam już prażone . Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać w

739. Sałatka ziemniaczana

, ocet balsamiczny. SPOSÓB WYKONANIA: Cebulę posiekać w półplasterki, zalać octem balsamicznym i marynować na czas przygotowywania pozostałych składników. Wymieszać creme fraiche, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz majonez. doprawić solą, cukrem nbsp i pieprzem oraz suszonym czosnkiem jeśli lubicie

ogórki w occie

szczypta soli Sos salsa: 1 średnia cebula 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki papryki w proszku 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego mąka ziemniaczana - do zagęszczenia Sposób przygotowania Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, skrapiamy delikatnie oliwą z

Śledzie w roli głównej

Kilka przepisów na śledzie w różnych smakach. Wystarczy niewielka różnica składników,a już mamy zuepłnie coś innego. Śledzie w śmietanie I składniki 1 tacka śledzi Matjasów 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe 1 duże kwaskowe jabłko trochę posiekanej natki cukier, biały pieprz, ocet 1 kubek

Śledź - przepisy

: 2 płaty śledziowe w oleju , 2 ogórki konserwowe, nieduża cebula, pół czerwonej papryki, jabłko, majonez i jogurt naturalny, pieprz. Śledzia należy odsączyć z oleju i pokroić na niezbyt grube paseczki. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ja jabłka nie obieram, tylko po umyciu wydrążam

Śledziówka, proszę Państwa, śledziówka!

ogórki majonez Śledzie trzeba wymoczyć. Skropić octem i odstawić na dwie godziny. Pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Surową marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, na paseczki julienne, wrzucić na bardzo niewielką ilość oliwy i krótko poddusić, tak, żeby pozostały   chrupiące

Śledziowe inspiracje sałatkowe

: Nitki ze śledzikiem 4 filety śledziowe marynowane w oleju słoik selera z marchewką w lekkiej zalewie 4 ogórki kiszone 1 2 puszki kukurydzy majonez, śmietana, sól, pieprz, natka pietruszki Filety opłukać i pokroić w kostkę lub paseczki. Selera z marchewką oraz kukurydzę odsączyć. Ogórki

304. Szwajcarska sałatka ziemniaczana

żółtego sera np. emmentalera, 100 ml octu z białego wina, 200 ml bulionu warzywnego może być z kostki , sól, biały pieprz, 1 2 łyżeczki cukru, 5 łyżek oleju, 1 2 pęczka natki, 2 łyżki prażonej cebulki takiej jak do hot-dogów nbsp SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach

Szynka w galarecie, prosta ale efektowna.

. Podaje się albo samo, skropione octem lub sokiem z cytryny. Mmmm, pycha - Trudność: łatwe Czas wykonania: 30 min praca, kilka godzin aż stężeje Ilość porcji: 4-6 w zależności od wielkości pojemników użytych do wykonanania galaretki Składniki: 1 litr wywaru mięsnego u mnie wywar z kaczki

631. Szałot śląski

ogórki obrać ze skórki, pokrajać w kostkę, to samo uczynić z cebulą. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i octem. Na końcu skroić w drobną kostkę słoninę lub boczek, wysmażyć na patelni, polać sałatkę i ostrożnie wymieszać. nbsp Szałot śląski nbsp podaje się do gorącej kiełbasy z musztardą

Sałatka szwedzka

sałatkowych 3 duże cebule 1 duża marchewka 3 duże ząbki czosnku ziarna pieprzu ziarna gorczycy listki laurowe ZALEWA: 4 litry wody 2 szklanka octu 10 10 łyżek cukru 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej Ogórki umyć i pokroić w ukośne plastry. Obraną cebulę pokroić w cienkie plastry, czosnek pokroić na słupki

Do Rusztu Marsz!

oliwy z oliwek * łyżka octu winnego * sól *pieprz   Ziemniaki dokładnie myjemy najlepiej szczotką ,aby skórka była czysta. Gotujemy ok 15-20 minut w osolonej wodzie.Odcedzamy i odkładamy by wystygły.W tym czasie ogórki i pomidora kroimy w plasterki,cebulę w piórka,paprykę konserwową w paseczki

Galaretka z papryką i jajeczkami

oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Chili posiekać bardzo drobniutko. Ogórki pokroić w kostkę. Wrzący bulion doprawić octem i cukrem, ew. Solą, wrzucić papryki, zagotować i zdjąć z ognia. W gorącym rozpuścić żelatynę, ostudzić, dodać ogórka. Gdy całość będzie chłodna nalewamy po 3 łyżki do każdej

Miejsca:

Zalewo (53)
Pasto (13)
Warta (7)
Warszawa (5)
Niemce (4)
Dijon (4)
Poro (3)
Berlin (3)
Ząbki (2)
Węgrów (2)

Firmy:

RUCH (4)
Tesco (2)
Prochem (2)
Toyota (1)
TUI (1)
Simple (1)
Sfinks (1)
SAP (1)
Plato (1)