Wszystko o:

naponczować

Tort michałkowy

momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą ucierającą dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać.  Wykonanie Pierwszy z blatów biszkoptowych położyć na paterze i naponczować  188

Tort kokosowy z owocami leśnymi

u mnie poziomki i borówki wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy z czekoladowych blatów. Naponczować. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć grubą warstwę kremu około 1 4 całości . Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować

Ciasta imieniowe do pracy

śmietany kremówki ubitej z 2-3 łyżkami cukru pudru dżem wiśniowy tabliczka czekolady poncz jasny : cointreau, sok z cytryny, woda poncz ciemny : sok wiśniowy, wódka, woda Ciasta przekroić, naponczować. Biały biszkopt posmarować konfiturą malinową, przełożyć śmietaną. Powrzucać pokrojone brzoskwinie

Tort chałwowy z czekowiśnią

, nasaczyć 1 3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić

Cudaczek

Składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 2 szklanki oleju 5 dużych jaj 1 kopiata łyżeczka sody 2 łyżeczki kakao 1 łyzeczka cynamonu 4 jabłka zapach rumowy lub wiśniowy Po upieczeniu nbsp i nakłuciu ciasta patyczkiem dobrze jest naponczować, dodając do ponczu zaparzona herbata z dodatkiem

Tort z bitą śmietaną i owocami na 35-letnią rocznicę ślubu moich rodziców

czekolady pokroić na nierówne kawałki, mandarynki obrać, winogrona umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pierwszy krążek biszkoptu naponczować, posmarować go grubo dżemem porzeczkowym, przyłożyć drugim naponczowanym krążkiem biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć 1 3 bitej śmietany. W śmietanę wcisnąć kawałki

Tort-ślimak

- wymieszać, drugą zostawić jasną. Rolady naponczować, posmarować kremem z bakaliami,w środek galaretka lub śliwki ,zwinąć,wierzch również posmarować jasną masą . Ułożyć oierwszą część ciasta też naponczować, nałożyć masę ,po bokach ułożyć wzdłuż rolady,przez środek ułożyć brzoskwinie lub ine owoce

Kukułka

Przygotowanie Upiec biszkopt. nbsp nbsp Do garnka wrzucić połamane czekolady, dodać w oacute dkę i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i fixami. nbsp Przekładać: - 1 2 biszopta dwa placki mocno naponczować - 1 2 śmietany - ciastka naponczować

Cudaczek

Składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 2 szklanki oleju 5 dużych jaj 1 kopiata łyżeczka sody 2 łyżeczki kakao 1 łyzeczka cynamonu 4 jabłka zapach rumowy lub wiśniowy Po upieczeniu nbsp i nakłuciu ciasta patyczkiem dobrze jest naponczować, dodając do ponczu zaparzona herbata z dodatkiem

Tort truskawkowy i Nie tylko

pieczenia. piec ok 45 min w temp.175oC masa truskawkowa: nbsp nbsp nbsp nbsp ubić śmietane na sztywno, dodać pokrojone na małe kawałki truskawki i dżem do smaku, można r oacute wnież dosłodzić cukrem pudrem przed przełożeniem, ciasto naponczować mlekiem z cukrem lub mlekiem z likierem np.advokat lub

dla Babci i Dziadka 100 lat!!!

naparu kawy łyżeczka cukru  kieliszek brandy.     Pierwszy krążek ciasta  naponczować, wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim krążkiem, naponczować, wyłożyć ubitą śmietanę. Przykryć ostatnim krążkiem. Schłodzić. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym wcześniej kremem. Udekorować.   Tort

Tort Angry Birds

, naponczować, posmarować je połową dżemu truskawkowego, a na to nałożyć około 1 2 kremu ja położyłam trochę mniej . Na wierzch położyć drugi blat biszkoptu, naponczować i posmarować resztą kremu wierzch i brzegi tortu.  Ozdabianie tortu: Wiórki kokosowe wsypać do dużego woreczka przeźroczystego , dodać

Tort truskawkowo kokosowy dla Mamy

.   Wykonanie:   Na paterę położyć jeden z blatów biszkoptowych. Naponczować go i posmarować połową dżemu truskawkowego 170 g . Na to nałożyć część dżemu około 1 4 . Krem przykryć drugim blatem biszkoptu, naponczować, posmarować resztą dżemu, nałożyć krem też około 1 4 . Na wierzch położyć ostatni blat

Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami

naponczować, posmarować go grubo dżemem brzoskwiniowym, nałożyć bitą śmietanę, rozsmarować, przyłożyć drugim naponczowanym krążkiem biszkoptu. Następnie na biszkopt wyłożyć bitą śmietanę i posypać czekoladą, przyłożyć naponczowanym krążkiem biszkoptu. Ponownie wyłożyć śmietanę, wbić w nią kawałki ananasa

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i wiśniami

podczas pieczenia . Naponczować dolny placek, przełożyć kremem odkładając ok. 3 łyżki , przykryć drugim plackiem i ponownie naponczować. Z pozostałego kremu zrobić szprycą rant wokół ciasta. Na środek wylać wiśnie. Schłodzić. Smacznego : 65279

tort czekoladowo-rumowo-orzechowy

wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Zmiksować czekoladę z mascarpone. Połączyć obie masy. Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, lekko przestudzić, wymieszać z rumem.  Naponczować pierwszy krążek biszkopta, rozsmarować na nim 1 3 kremu. Następnie ułożyć bezę orzechową, wyłożyć

Tort chałwowy

drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić przez kilka godzin.  

ananasowiec

sok z cytryny wymieszać, wystudzić. Naponczować pierwsze ciasto, rozsmarować 3 4 kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie naponczować. Odłożonym kremem posmarować wierzch i boki ciasta.   Ananasy osączyć. Syrop zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, odstawić. Owoce pokroić w niewielkie kawałki

Tort dinozaur

. Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 65279 Dodatki: kolorowe groszki wafelki białe kamyki na zęby   WYKONANIE Na paterze płożyć pierwszy blat biszkoptu tworząc kształt dinozaura. Ciasto jest dosyć wilgotne, ale można odrobinę naponczować, np

tort z letnimi owocami i kremem z mascarpone

. Wymieszać delikatnie obie masy. -------------- Pierwszy krążek biszkopta ułożyć na paterze, lekko naponczować, posmarować ok 1 3 kremu.  Wyłożyć połowę frużeliny, lekko wciskając truskawki w krem. Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, rozsmarować kolejne 1 3 kremu i ułożyć resztę frużeliny oraz

Lekki i owocowy tort urodzinowy dla...

zarumieni. 160   Śmietanę ubić, dodać cukier puder i sok z cytryny do smaku. Przekroić biszkopt na pół, delikatnie naponczować np. sokiem pomarańczowym, przełożyć bitą śmietaną i owocami. 160 Smacznego :   Dodatkowe uwagi: biszkopt z 4 jajek piekę w tortownicy o średnicy 24 -25 cm,   ozdoby na torcie

Kostka czekoladowo- wiśniowa

, zmiksować blenderem następnie przełożyć do garnka. Odmierzyć szklankę soku jeżeli jest mniej uzupełnić wodą i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki i wymieszać nie gotować! . Odstawić do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Można go naponczować sokiem wiśniowym lub alkoholem

Ciasto w paski

grudki. Gotować 5 minut. Wystudzić. Masło ubić, dodawać stopniowo zimny grysik. Placki naponczować i przełożyć. Można polukrować, posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Najlepszy jest na drugi dzień.

Sernik ze śmietaną na zimno

. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być suchy . Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

. Dodać cukier puder i śmietan fixy. Kolejność : kruchy sp oacute d posmarować dżemem ja go zmiksowałam i troszkę podgrzałam żeby się ładnie rozsmarował . na dżem położyć wystudzony biszkopt. Biszkopt naponczować. na biszkopt wykłożyć bitą śmnietanę. ułożyć truskawki i zalać tężejącymi galaretkami 2

Tiramisu buni

naponczować placki. Składanie: Placek ciemny + poncz + masa serowa + placek jasny + poncz + masa większa połowa tej masy + placek jasny + poncz + masa reszta + polewa lub starta czekolada SMACZNEGO

Ciasto dyskoteka

przekroić biszkopt na pół. Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem. Krem karpatkowy: do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę

Cytrynowiec

. Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem. Ugotować duży budyń w 1 2 litra wody. Z 1 2 litra wody odlać pół szklanki wody, wymieszać w niej

Tort pomarańczowy

żelatynę połączyć z 2 łyżkami ubitej śmietany, a następnie wlać do reszty krem oacute wki. Wymieszać. nbsp nbsp nbsp Wystudzone ciasto przeciąć na 3 placki. Spodni placek ułożyć na paterze, naponczować wodą z cytryną i cukrem , wyłożyć 1 część kremu budyniowego, potem krem pomarańczowy i kolejną

ptasie mleczko anity

dwa placki nbsp najlepiej na drugi dzień nbsp i naponczować dowolnym płynem-sokiem,alkoholem,... masa: 2 galaretki zalac gorącą wodą. nbsp nbsp Kiedy zaczną nbsp nbsp tężeć nbsp ubijać mikserem dodając po trochu mleka -Zrobi się piana,kt oacute rą trzeba przelać na jeden placek

tort makowy i różne wariacje na jego temat

ciasto można naponczować blaszka 40 25 Przygotowanie ciasto makowe żółtka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę doać zmielony mak,tartą bułkę,kasze i proszek można dać pare kropli aromatu migdałowego na koniec piana z białek delikatnie wymieszać i upiec.Po wystudzeniu przekroić na pół. nbsp

Torcik na każdą okazję

suchego patyka.Około 30 minut. Przestudzone ciasto najlepiej upieczone dzień wcześniej przekroić na trzy krążki i naponczować zmieszanymi składnikami ponczu. KREM: Śmietane ubić,dodać śmietafixy i cukier puder.Przesmarować krążki śmietaną,układając jeden na drugim,a dodatkowo środkowy krążek przesmarować

Biszkopt z pianką ananasową

Składniki biszkpot 1 krem oacute wka 3 galaretki ananasowe 1 puszka ananas oacute w 2 serki danio Przygotowanie Biszkopt przeciąć nbsp , nbsp naponczować sokiem z ananas oacute w . galaretki rozpuścić w 0.5 litra wrzątku ,wystudzić. Ananasy pokroić w kostkę . Ubić krem oacute wkę dodawać

Ciasto z kremem czekoladowym

. 65279 Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół. 65279 Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem. 65279 Galaretki rozpuścić w 2

Ciasto ananasowo - kokosowe

, wystudzić. Kostkę masła lub margaryny zmiksować z masą jajeczną i z budyniem ananasowym, dokładnie wymieszać. Do gotowego kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy, wymieszać łyżką. Ostudzony biszkopt można naponczować: ciepła woda + połowa soku z cytryny+ 2 łyżeczki cukru. Na biszkopt wyłożyć krem, na krem

Tort czekoladowy z wiśniami

około 30-35 minut w temperaturze 180 °C. Gdy biszkopty wystygną przekroić je na pół. Każdą część naponczować spirytusem połączonym z ciepłą wodą i sokiem z całej cytryny, szczególnie wierzch i boki. Masa czekoladowa: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło lub margarynę zmiksować

Tort z masą krówkową

. Dodać olejek rumowy i na koniec wszystko dobrze wymieszać. W mojej masie były grudki, więc potraktowałam ją blenderem. Tort przekroić na pół i naponczować każdą część ciepłą wodą wymieszaną z cytryną, spirytusem oraz cukrem. Tort przełożyć masą, udekorować według uznania. Ja wykorzystałam drażetki

Prince Polo

, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Masło utrzeć, następnie dodawać stopniowo chłodny budyń cały czas ucierając. Wystudzony biszkopt kakaowy przekroić na 2 części, naponczować go alkoholem. Przekładać: biszkopt kakaowy- połowa kremu- ciasto z wafelkami

Ciasto cappucino

na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka. Blaty można naponczować. Ja do tego celu użyłam mocnej herbaty. Masa cappucino: * 250 g serka macarpone * 250 g śmietany kremówki * 3 płaskie łyżeczki żelatyny * 60 g kawy cappucino proszku * 3 łyżki drobnego

Tort Czekoladowy Antosia

naponczować wszystkie blaty. Dodatkowo Powidła śliwkowe Czekolada gorzka do posypania Posmarować blaty i boki masą, tylko środek posmarować powidłami. Ozdobić wg własnego gustu. Wystarczy posypać tarta, gorzką czekoladą. Ja w tym roku ozdobilam go malutkimi Smarties :

Tort orzechowy wg Felixiany

przechłodzić krem w lodówce ok. pół godzinki. Ostudzony tort orzechowy przekroić należy ostrożnie na dwie części i obydwie cierpliwie łyżeczką naponczować dość solidnie. Ciasto 8222 wypija 8221 całą szklankę ponczu przyrządzonego z mocnego naparu herbaty z dodanymi 2-3 łyżeczkami spirytusiku i olejku

Ciasto marchewkowe z kremem serowym

miksera połączyć ze sobą. Na końcu wyłożyć marchew i łyżką dokładnie połączyć z masą. Wyłożyć do dużej tortownicy 26-27 cm wyłożonej papierem. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 o C. Wyjąć i ostudzić. Po wystudzeniu ciasto naponczować. Bardzo miękkie masło utrzeć z serkiem i sokiem z cytryny

Placek z kremem wiśniowym

, ostudzić. Wiśnie osączyć z kompotu. Biszkopt można przekroić na pół, ale nie trzeba, przełożyć kremem wiśniowym. Wcześniej naponczować biszkopt - przygotować wodę do nawilżenia biszkoptu, tj. pół szklanki ciepłej wody + łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny. Do tego dodać 1 łyżeczkę cukru

Tort malinowy

do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre.  Gdy ostygnie przekroić biszkopty na 3 części. 65279 Każdą krążek naponczować sokiem malinowym. Następnie pierwszy i środkowy krążek posmarować grubo gęstym dżemem

Tort makowo-orzechowy z masą czekoladową

, dodać spirytus. Można dodatkowo dodać kieliszek mocnej kawy. Krążki tortu naponczować, przełożyć masą, udekorować dowolnie.

Ciasto marcepanek

też już zimne,zaparzone wcześniej orzechy.Na końcu dać spirytus i masa gotowa. Przed posmarowaniem masą ciasto należy delikatnie naponczować. Jak placki zupełnie wystygną,przełożyć je masą orzechową masa między 2 oddzielnie upieczone placki . Na wierzch polewa czekoladowa. Przepis na ten placek jest

Biszkopt z pianką ananasową

Składniki biszkpot 1 krem oacute wka 3 galaretki ananasowe 1 puszka ananas oacute w 2 serki danio Przygotowanie Biszkopt przeciąć nbsp , nbsp naponczować sokiem z ananas oacute w . galaretki rozpuścić w 0.5 litra wrzątku ,wystudzić. Ananasy pokroić w kostkę . Ubić krem oacute wkę dodawać

rolada serowo-truskawkowa

Składniki 6 jaj 6 łyżek mąki 3 4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku ok. 60 dag sera 20dag truskawek niepełna szkl. musu 6 łyżek cukru pudru Przygotowanie Biszkopt piec 15 min, zaraz po upieczeniu wyciągnąć z piekarnikai zwinąć w rulon wraz ze ściereczką. Pop wystudzeniu naponczować

Ciasto Delicja

stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym . Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie nie może być grudek . Na gotujące się mleko ustawić mały ogień wlać

Torcik truskawkowo-agrestowy

sztywno z dodatkiem cukru lub cukru pudru szybciej się rozpuści . Tężejące galaretki wymieszać z ubitą śmietanką , odłożyć na chwilę do lodówki . Nałożyć obręcz na blaszkę, biszkopty naponczować np. wodą z cukrem, masą posmarować blaty biszkopta oraz poukładać truskawki przecięte na pół, blaty układać

Tort bezowy

parze ubić jajka z cukrem do białości. Utrzeć margarynę i masło. Dodać zaparzone jajka. Ucierać do puszystości. Pod koniec dodać alkohol. Przełożenie tortu: Połowę biszkopta naponczować, położyć cienka masę i ułożyć gęsto bezy, i znów przykryć masą i drugą połową biszkopta. Posmarować masą i polać

Placek z truskawkami na budyniowym spodzie

180 stopni C przez 25 minut. W międzyczasie galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie rozpuścić, schłodzić do stężenia. Truskawki lub inne dowolne owoce przygotować: umyć, obrać, ewentualnie pokroić. Biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, ostudzony biszkopt można naponczować np. ciepłą

Kostka cappucino

na dwa blaty. Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka. Blaty można naponczować. Masa cappucino: 250 g serka macarpone 250 g

Tort czekoladowy

, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady, zagotować. Wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą część naponczować spirytusem połączonym

Wuzetka W-Z

powidłami. Dobrze wszystko wymieszać. Ciastko wylać blaszkę 33*20 i piec ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc i ostudzić. Przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Blaty naponczować. Przygotować polewę. Cukier wsypać do rondelka, wlać wrzącą wodę. Wymieszać. Dodać margarynę i chwilę

Prince Polo-bombowe i szybciutkie

* polewa czekoladowa * garść płatków migdałowych Przygotowanie Biszkopt kakaowy upiec w tortownicy. Po przesudzeniu ciasta można go delikatnie naponczować, kawą rozpuszczalna zrobioną na mleku, ale nie jest to konieczne, ja zazwyczaj tego nie robię. Wafelki pokruszyć drobno, najlepiej po prostu

Prince Polo-bombowe i szybciutkie

* polewa czekoladowa * garść płatków migdałowych Przygotowanie Biszkopt kakaowy upiec w tortownicy. Po przesudzeniu ciasta można go delikatnie naponczować, kawą rozpuszczalna zrobioną na mleku, ale nie jest to konieczne, ja zazwyczaj tego nie robię. Wafelki pokruszyć drobno, najlepiej po prostu

Kostka cappuccino

pieczenia. Piekę w temperaturze 170 ?C przez około 25 - 30 minut do tzw. Suchego patyczka. Ciasto dokładnie studzę, przekrawam wzdłuż na dwa blaty. Blaty można naponczować kawą z mlekiem. Serek mascarpone miksuję lub mieszam dokładnie z cappucino. Żelatynę rozpuszczam w 1 4 szklanki gorącej wody, studzę

Masa zasmażkowa do piernika i nie tylko

stopniowo z wystudzoną masą zasmażkową. Na końcu dodać spirytus. Placki przed przełożeniem masą należy delikatnie naponczować. Masa jest bardzo dobra do pierników,miodowników,a także innych ciast. Smacznego !

Bananowo- kokosowa wariacja serowa

, dodać malibu i wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Mleko z żelatyną dodać do masy serowej miksując razem. Do piany dodawać po łyżce masy serowej mieszając delikatnie. Zupełnie zimny biszkopt naponczować, ułożyć na nim połowę masy, ułożyć pokrojone wzdłuż, lub w plasterki banany

Ciasto jagodowe

naponczować np. ciepłą wodą wymieszaną z sokiem jagodowym, szczególnie boki ciasta, można wymieszać też np. wodę z cytryną, cukrem i spirytusem. Na pierwszy biszkopt wyłożyć 2 3 kremu, wyrównać, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować resztą kremu, ułożyć jagody na cieście. Jagody zalać tężejącą się

Wuzetka

papierem do pieczenia blaszkę 33x20 i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce. Przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Blaty naponczować. Następnie przygotować polewę. Cukier wsypać do rondelka, wlać wrzącą wodę. Wymieszać. Dodać margarynę i chwilę podgrzewać

Ciasto Pina Colada

, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić. Można dowolnie naponczować u mnie woda+rum .   Składniki na bezę kokosową: - 2 białka - szczypta soli - 1 2 szklanki cukru - 100 g wiórek kokosowych Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając

Kostka alpejska

naponczować.   Składniki na masę bezowo - krówkową: - 200 g masy krówkowej - 100 g masła - 120 g bezików Masło zmiksować, dodawać po łyżce masę krówkową, wkruszyć bezy, połączyć. Masę wyłożyć na kakaowy biszkopt, wyrównać.   Składniki na masę śmietanową: - 250 g śmietany kremówki - 1 łyżka cukru

Kostka cappucino

na dwa blaty. Blaty naponczować. Serek mascarpone zmiksować dokładnie z cappucino. Żelatynę rozpuścić w 1 4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i

Czekoladowe cudo

Składniki: 6 jaj, 6 łyżek cukru kryształu, 4 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: Z w w składników wykonać biszkopt i upiec wg Ciasto biszkoptowe . Jak ciasto wystygnie, przeciąć go i naponczować. Masa budyniowo - czekoladowa Składniki: 1 2

Ciasto kawowo - orzechowe z masą capuccino.

wystudzony budyń, suchą kawę capuccino oraz pokrojoną na małe kawałki czekoladę i wymieszać łyżką. Przygotować ok. 400g wiśni wydrelowane i 1 galaretkę wiśniową.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i dobrze wymieszać, a następnie wystudzić.Wiśnie wsypać do tężejącej galaretki.Biszkopty naponczować

Ciasto Carpatia

około 30 8211 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto naponczować 189 szkl. letniej wody + 2 łyżeczki cukru i ewentualnie trochę wódki lub spirytusu .   Składniki na masę kakaową: 250 g masła roślinnego, 1 puszka gotowej masy Krówka , 2 płaskie łyżki kakao, 189 tabliczki

Tort tęczowy - rainbow cake

niewielkiej ilości wody i wystudzoną. Na paterze ułożyć fioletowy blat ew. delikatnie go naponczować i rozsmarować na nim ok. 2 spore łyżki kremu. Układać kolejno blaty niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Tort schłodzić ok. 3 godziny w

Torcik czekoladowy z malinami

: kremówkę zagotować z cukrem, kakao i pokruszoną czekoladą, ostudzić. Krem wstawić do lodówki na 8 godzin, masa wtedy zgęstnieje. Po tym czasie dodać rozpuszczoną żelatynę, masę ubić mikserem. Każdy krążek tortu naponczować, szczególnie boki. Na każdy krążek wyłożyć krem, położyć maliny, ułożyć krążki

Tort Cytrynowo-Zielone Orzeźwienie

przełożyć na ozdobny talerz bądź paterę. Górny biszkopt nasączyć ponczem i rozsmarować na nim warstwę lemon curdu wymieszanego z łyżką kremu mascarpone . Przykryć drugim cienkim biszkoptem, nasączyć go ponczem. Na to wyłożyć warstwę kremu mascarpone. Przykryć ostatnim, grubszym blatem. Naponczować go

Tęcza wiosenna

galaretkę, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażyć. Przestudzić. Na biszkopt można go dowolnie naponczować wyłożyć 1 2 masy budyniowej. Następnie wyłożyć masę jabłkową i kolejno drugą część masy budyniowej.   Dodatkowo: - 1 niebieska galaretka - biszkopty Biszkopty poukładać na masie budyniowej

Torcik ORBITA

około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.   Składniki na biszkopt jasny: - 2 jaja - 2 łyżki mąki - 2 łyżki cukru Upiec jasny biszkopt w takiej samej blaszce jak biszkopt makowy.   Składniki na masę budyniową: - 2 szklanki mleka - 1 opakowanie

Ciasto owocowo - kakaowe szaleństwo

na pół. Biszkopty naponczować sokiem z jagód ja przygotowuję proporcję pół soku z kompotu + pół szklanki wody . 65279 Do garnka wrzucić jagody z cukrem kryształem i cukrami waniliowymi, zalać 2 szklankami wody.  W pozostałej wodzie rozmieszać mąki i zalać tym gotujące się jagody. Mieszać tak

Rolada tiramisu

kawy dodać cukier i amaretto, wymieszać. Ciasto delikatnie odwinąć ze ściereczki. Pędzelkiem naponczować lekko ciasto oby nie za mocno, bo się rozpadnie . Na ciasto wyłożyć nieco więcej niż połowę kremu, zawinąć. Wierzch wysmarować resztą kremu użyłam okrągłej tutki , oprószyć kakao. Wstawić do

Jagodowa pokusa

cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.   Składniki na masę jagodową: inspiracja - 2 szklanki jagód - 1 2 szklanki cukru pudru - 1 2 kostki masła - 1 szklanka mleka w proszku - 200 g serka

Różany tort z białą czekoladą z koziego mleka

Ciasto przekroić na trzy krążki, każdy z nich naponczować. Pierwszy krążek posmarować 2-3 łyżkami konfitury różanej, po czym rozsmarować połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i czynności powtórzyć. Przykryć trzecim krążkiem ciasta. Cały tort posmarować cieniusieńko masą z białej czekolady

Biszkopt z kremem karpatkowym i mandarynkami

biszkopt na pół. Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wycisnąć sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem zamiast cytryny można dać sok mandarynkowy z 1 puszki, wtedy nie trzeba dodawać cukru wanilinowego

Wuzetka świąteczna z kaczką

minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Ciasto przekroić i naponczować. Poncz: łyżka soku z cytryny łyżka Cointreau łyżeczka cukru łyżka wody Przełożyć śmietaną: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki

Pijana śliwka z Nutellą

minut. Wystudzić, można dowolnie naponczować, przekroić na 2 blaty.   Składniki na krem: - 400 g suszonych śliwek bez pestek - ok 1 2 szklanki rumu do namoczenia śliwek - 250 g masła - 200 g Nutelli Śliwki wsypać do słoika, zalać rumem, zakręcić odstawić na 24 godziny. Następnego dnia śliwki

Ciasto Latte Macchiato

przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat nawilżyć ok 1 4 ponczu. Wyłożyć 1 3 masy. Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na masie. Posypać kakao. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć ciastka. Wierzch biszkoptu naponczować. Wyłożyć ostatnią część masy. Na

tort brzoskwiniowy z mascarpone

rozpuścić cukier, wystudzić, wymieszać z wódką. Ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta.  Następnie wyłożyć 1 2 brzoskwiniowej frużeliny i 1 3 kremu serowego. Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i 1 3 kremu. Położyć ostatni blat, wierzch i boki ciasta wysmarować resztą

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami

Co prawda Walentynki już jutro, ale mam dziś dla Was słodką, idealną na tę okazję, propozycję. Ciasto jest lekkie i bardzo delikatne, a czekolada, kawa, cynamon i banany tworzą pyszne połączenie. Pamiętajcie też by ciasto dobrze naponczować 65279 , wówczas będzie dosłownie rozpływać 65279 się w

Ciasto Latte Macchiato

biszkoptów - kakao do posypania   Pierwszy blat ułożyć w formie, naponczować, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, naponczowanym i posmarowanym kremem około 1 3 z pozostałej połowy . Wierzch ciasta

Tort jagodowy

następnie ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić. Składniki ponczu wymieszać. Jedną część biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć 1 3 ponczu, wyłożyć 1 3 masy oraz część jagód. Przykryć drugą częścią biszkoptu i ponownie naponczować, wyłożyć masę i jagody

Torcik z truskawkami i mascarpone

cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać do małej blaszki 15x25 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.   Składniki na warstwę truskawkową: - 500 g truskawek

Torcik truskawkowo-nutellowy

w ten sam sposób przygotować drugi. Można też od razu zrobić ciasto z dwóch porcji i po ostudzeniu przekroić na dwie części ja tak zrobiłam . Przestudzony biszkopt ponownie umieścić w tortownicy i naponczować go. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Mascarpone i

Ciasto Latte Macchiato

ciasta włożyć do formy. Naponczować go i wyłożyć na niego połowę masy. Na masie układać zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószać je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem ok. 1 3 z pozostałej połowy . Wierzch ciasta również ponczować, posmarować pozostałą masą i ułożyć

Tymon i tort makowy :

naturalnego grecki lub bałkański 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Śmietanę ubić, dodać cukier puder, mascarpone i jogurt, na końcu sok z cytryny. Pierwszy krążek ułożyć na podstawie do tortu, nasączyć ponczem, wyłożyć 1 2 kremu. Przykryć drugim krążkiem, znów naponczować wyłożyć resztę kremu

Sernik owocowy

- 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1 łyżka kakao - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, tym razem jednak dodatkowo dodać kakao. Piec w takiej samej blaszce. Wystudzić. Obydwa biszkopty można dowolnie naponczować.   Składniki na masę budyniową: - 500 ml

Biszkopt budyniowy z wiśniami i galaretką

w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Wymieszać pół szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny i tym naponczować wystudzony biszkopt. W międzyczasie galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie rozpuścić, schłodzić do stężenia. Wiśnie umyć, wydrylować, poukładać na biszkopcie

Ciasto cappuccino

, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka. Blaty można naponczować.   Masa cappuccino: *250 g

Kostka malinowo - czekoladowa

dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać olej oraz mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki 15x25 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dowolnie naponczować.   Składniki na masę malinową: - 500 g

Ciasto truskawkowe na biszkopcie

na wierzch Przygotowanie Ubic białka na sztywno,dodawac cukier, ubijac, potem po 1 żółtku i dodać maki i proszek,wodę, sok i olej.Wymieszać delikatnie.Upiec.Przekroić na połowę Biszkopt ewentualnie nbsp lekko naponczować, dać 1 3 masy ,poukladać owoce,dać reszte masy i druga część biszkopta

tort z wkładką serową

kawą prawdziwą. Na to wylać biszkopt z 4 jaj , 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, proszek do pieczenia. Piec do zrumienienia. Po wystygnięciu przekroić na p oacute ł i naponczować Ser zmielić, dodać resztę składnik oacute w, wszystko razem utrezć, na końcu dać pianę z białek, wymieszać i upiec. Masa frac

Tort marsyliański

. Założyć obręcz do tort oacute w. Biszkopt naponczować np. dobrą herbatą. Poukładać dekoracyjnie truskawki. Na wierzch wyłożyć przygotowany krem. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym. Całość wstawić do lod oacute wki na ok.1 godzinę. Po schłodzeniu wyjąć z lod oacute wki i zdjąć obręcz podtrzymującą

Torcik Makowa Krówka -Anulki

naponczować alkoholem . Przekładać : 1. ciasto+masa kr oacute wkowa+masa budyniowa + biała pokruszona czekolada , 2. ciasto+ masa kr oacute wkowa+ masa budyniowa+ czekolada, 3. ciasto ! ozdobić wedle uznania ! nbsp nbsp Smacznego!!!

torcik kokosowo-ananasowy Anulki

- dodać kieliszek w oacute dki lub spirytusu jak kto woli - utrzeć na puch ! Ciasto przekroić na 3 części naponczować sokiem z ananasa z alkoholem . Przekładać : 1. ciasto+masa+pokrojony ananas + biała pokruszona czekolada , 2. ciasto+ masa+ ananas+ czekolada, 3. ciasto ! ozdobić wedle uznania ! nbsp

Tort Marcello

Poncz : a i b nbsp Wymieszać skladniki i fajrant P !!!! UWAGA : Najlepiej żeby woda byla ciepła wtedy lepiej sie cukier rozpuści, używac po ostudzeniu !!!! Wykończenie : 1. Biszkopt przekroić na trzy krążki, każdy z nich naponczować, przełożyć kremem i sparzonymi bakaliami. 2. Czekolade zetrzeć na

Tort Marcello

Poncz : a i b nbsp Wymieszać skladniki i fajrant P !!!! UWAGA : Najlepiej żeby woda byla ciepła wtedy lepiej sie cukier rozpuści, używac po ostudzeniu !!!! Wykończenie : 1. Biszkopt przekroić na trzy krążki, każdy z nich naponczować, przełożyć kremem i sparzonymi bakaliami. 2. Czekolade zetrzeć na

Miejsca:

Wiśniowa (14)
Tłuszcz (2)
Maków (2)
Warta (1)
Skąpe (1)
Popów (1)

Osoby:

Prince (1)

Firmy:

Wawel (1)