Wszystko o:

najlepsze ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe najlepsze

Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory zrobiłam, bardzo puszyste i niesamowicie miękkie. PRODUKTY: 200g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 30g drożdży 0,5 szklanki cukru 3 4 szklanki mleka 4 żółtka 70g masła Kruszonka : 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i owsianą kruszonką. Najlepsze :

Sezon na rabarbar rozpoczęty! Młode, wiosenne łodyżki rabarbaru leżące na straganie aż prosiły się, żeby je spożytkować. Szybko rozprawiłam się z tymi różowymi chudzinkami - ułożyłam je na cieście drożdżowym i przykryłam kołderką z kruszonki. Odwdzięczyły się cudownym zapachem podczas pieczenia i

Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką

pokroiliśmy ..bo to nie ma na co czekać: - najlepsza drożdżówka to ciepła drożdżówka: .                      CIASTO DROŻDŻOWE Z CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ Składniki ciasta drożdżowego: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 200 g u mnie margaryna Kasia 4 jajka 1 saszetka 8 g suszonych

Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

                          Jeśli tak jak ja lubicie ciasta drożdżowe to z całą pewnością dzisiejszy wypiek Wam posmakuje. Miękkie, pachnące, z truskawkami i rabarbarem, wzbogacone twarożkiem, posypane pyszną kruszonką. Jest po prostu pyszne. Uwielbiam drożdżowe ciasta i nigdy nie mogę pojąć, co

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Na tą chwile to najlepsze ciasto drożdżowe jakie wyszło z mojego piekarnika. Bo po pierwsze przed zakupem automatu do chleba szału nie było, miłością odwzajemnioną z ciastem drożdżowym nic wspólnego nie miałam. Po drugie ciasta drożdżowe od czasu zakupu automatu były testowane, musiałam też

a kiedy na Wyspę przychodzą smutki

swoje sposoby. ... a ten kuchenny jest rewelacyjny. zwłaszcza, kiedy odkryłam, że wypieki drożdżowe, zagniatanie ciasta to idealny sposób na pozbywanie się smutnych myśli. mi pomaga! ostatnio tym sposobem wyczarowałam drożdżowe pierogi! o ile farsz polecam dowolny, o tyle ciasto koniecznie do zrobienia

Panettone- autentyczny włoski przepis

okazję próbować pierwszy raz autentycznego Panettone, z niewielkiej, tradycyjnej piekarni w Mediolanie i muszę powiedzieć, że była to najlepsza drożdżowa baba jaką jadłam: Domowa wersja nie dorównuje może jeszcze tej z piekarni, ale jest również bardzo puszysta i pełna bakalii. Swoją niezwykłą lekkość

nastawiam budzik

rano, niezależnie od dnia tygodnia! za to nie w ciszy i w spokoju, bo w rytmie pierwszych podskoków Kruszyna na trampolinie, w czasie gdy płatki na mleku w spokoju... stygną - no i nie zagniatam drożdżowego... ale nagrzewam piekarnik! i mieszam drożdżowe z najlepszego w kategorii najłatwiejszych

Najlepsza pizza przepis i wskazówki + wiosenna pizza wegetariańska

zastukamy palcem w spód pizzy powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk, taki jak w przypadku bochenek chleba. Rozciapciany, mokry spód na pewno takiego odgłosu nie wyda.     Oto siedem zasad ułatwiających zrobienie idealnej, domowej pizzy:   1. Najlepsza do ciasta na pizzę jest mąka pszenna z dużą

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Wiem, wiem ciągle rabarbar, drożdże i kruszonka: .... ale badyle już się kończą niestety i wkrótce przerzucimy się na truskawki: . Mam swoje ulubione ciasto drożdżowe, jednak lubię wypróbowywać nowe przepisy. Tym razem padło na drożdżowe znalezione w Lawendowym Domu klik . Zasmakowało nam to

Drożdżowy placek

W kupnych ciastach drożdżowych zawsze drażniła mnie proporcja owoców do ciasta. Zupełnie bezsensowna, przecie owoce są najlepsze. Zrobiłam więc ciasto sama, napchałam owoców ile tylko się dało i po wyjęciu z piekarnika zrozumiałam o co chodzi. Ciasto urosło tak bardzo, że wyszło dokładnie jak z

Z jagodami

kubeczków warto przynieść je do domu i porządnie umyć! , można je zasypać cukrem, polać śmietaną, dołożyć do nich kulkę lodów. To najprostsze. Można z nich, oczywiście, zrobić nadzienie do ciasta drożdżowego 8211 upiec placek z jagodami lub wspomniane jagodzianki. Przy większej chęci do roboty, można je

Kajzerki XXL z ziarnami!

drożdży instant, nie trzeba bawić się w zaczyn. A w przypadku tego przepisu nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy połączyć składniki. Bułki drożdżowe, pieczywo drożdżowe bez wyrabiania? Bez zaczyny? Niemożliwe? A jednak! Są to najlepsze bułeczki drożdżowe, najsmaczniejsze. Proste bułki, bułki bez

Colomba di Pasqua

cieszę, że ją robiłam. J est dość czasochłonna, najlepiej zabrać się za nią w wolny od pracy dzień, ale naprawdę warto!  To j edno z najlepszych drożdżowych ciast, jakie miałam okazję piec i jeść. Do mojej colomby dodałam rodzynki, które przez kilka dni macerowały się w rumie i oczywiście startą skórkę z

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

: Ciasto nie jest słodkie. Dorosłym smakuje. Olek syn, lat niespełna 2 - przyp. red.  jakoś nie chce się przekonać do niego. Ja stałam się wielką fanką rabarbaru. A takie ciasto drożdżowe pamiętam właśnie z dzieciństwa. Najlepsze z kubkiem pachnącego kakao. polecam i ja :

Trdlo , czeskie ciastka drożdżowe

jeśli zaczynacie swoją kulinarną przygodę, ponieważ najdłużej zajmuje proces nawijania ciasta i układania go : Poza tym - to jak dotąd najlepszy mój znaleziony przepis na ciasto drożdżowe.Zaczerpnięty z namiotle.pl Składniki na 12 dużych ciastek 0,5 kg mąki pszennej do wyrobów drożdżowych

Buchty

 Buchty czyli bułeczki drożdżowe z nadzieniem są moją pierwszą propozycją w ramach Kuchni Czeskiej zaproponowanej przez Myszkę, która dziś świętuje urodzinki. Wszystkiego najlepszego Myszko!!! Tradycyjne czeskie buchty nadziewane są makiem, powidłami lub twarogiem. Ponoć każda czeska gospodyni ma

Papatacze

był jak najlepszy, sama długo nie sięgałam po ten rodzaj wypieku. Dopiero ten przepis przekonał mnie, że strach ma wielkie oczy. Ciasto drożdżowe w zimowe popołudnia lubię w formie drożdż oacute wek. Ten spos oacute b wykonania nauczyłam się od teściowej. Kolejno przygotować trzy części ciasta

Pełnoziarnisty drożdżowiec z czereśniami i czekoladą

W tym placku jest wszystko co lubię. Czekolada- zdecydowanie numer jeden, czereśnie- jedne z ulubionych owoców, ciasto drożdżowe- najlepsze pod słońcem bez dwóch zdań,, no i dodatek pełnoziarnistej mąki by było zdrowiej. Bałam się efektu, ale...wyszło super. Najbardziej wilgotne ze wszystkich

Calzone - pizza w krztałcie pieroga :

  Składniki  do Ciasta drożdżowego: szklanka ciepłej wody 25 g drożdży łyżeczka mąki 3szklanki mąki pszennej typ 550 najlepsza do ciast drożdżowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Nadzienie : 80g papryki czerwonej 16 g ostrej papryki 140g sera żółtego gouda  3 g czosnku

Drożdżówka z rabarbarem i olejem rzepakowym bez wyrabiania

Były czasy, kiedy ciasto drożdżowe było tym czymś, przez co płakałam, obserwując, jak w piekarniku ciasto nie rośnie rośnie, a potem opada nie dopieka się przepieka się itd, itp... Każdy kto mi dzisiaj powie, że zrobienie dobrej drożdżówki to pestka, odpowiem, żeby popukał się w czoło

Puchowa Babka Drożdżowa

zniechęciło mnie do babek drożdżowych na wiele lat, tym razem, bogata w doświadczenia z ciastem drożdżowym zdołałam uratować ciasto. Przepis z poprawkami pochodzi z miesięcznika Kuchnia .   Składniki na 2 babki z czego przedstawiona na zdjęciu była nieco mniejsza 500 g mąki  250 ml mleka  80 g

najlepsze ciasto drożdżowe

Najlepsza rolada makowa     Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe: 500 g mąki przennej 40 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 5 żółtek 150 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Masa makowa: 500 g suchego zmielonego maku 100

dawno dawno temu

drożdżach Kruszyn, jego postępy, to najlepsze podsumowania roczne! wystarczy na niego popatrzeć i już wiem, co robiłam cały zeszły rok :- w komputerowych folderach pt. quot zdjęcia quot też mam dowody. i w blogu również... i tu mogłabym się miło zaskoczyć! bo przecież, gdybym miała podsumować swój rok

Test margaryn specjalistycznych Maestra Kruszwica

Jakiś czas temu na rynek została wprowadzona nowa margaryna Maestra firmy Kruszwica. Margarynę tę reklamuje się jako  specjalistyczną, polecaną przez mistrzów cukiernictwa. W ofercie znajdują się trzy typu margaryn: do ciast kruchych, ciast drożdżowych, kremów. Cytując za producentem

Cynamonowe bułeczki.

Witam Was jesiennie. Kiedy za oknem plucha, zimno, drzewa już prawie bezlistne, wtedy nachodzi mnie ochota na ciasto drożdżowe. Nie lubię wyrabiania, ale zapach świeżego ciasta drożdżowego roznoszący się po domu, to coś, dla czego jestem gotowa na poświęcenia. Dziś chciałam Was zaprosić na

Puszyste ciasto drożdżowe, przepyszne

  Drożdżówka jak z najlepszej piekarni.    Mam co prawda sprawdzony przepis na drożdżówkę , ale chciałam wypróbować jeden z przepisów z najnowszej książki D.Świątkowskiej. Zamieszczone tam puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką kusiło mnie od chwili gdy książka trafiła w moje ręce

Strucla z powidłami

Jesienną pogodą chce mi się ciepłego, drożdżowego ciasta. To jest najlepsze, bo z domowymi powidłami śliwkowymi. Więcej mi nie trzeba. Drożdżowe kojarzy mi się z podwieczorkiem w przedszkolu. Dostawaliśmy solidne kawały niekoniecznie dobrego ciasta z obsypującą się kruszonką. A pomimo to lubię

Drożdżowe ciasto na pizzę grube

na to, które zgodnie uznaliśmy za najlepsze.   Drożdżowe ciasto na pizzę : 20 g drożdży 1 jajko szklanka mąki * szczypta soli pół łyżeczki cukru łyżka oleju **   Do dużej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je i dodajemy cukier. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy, przykrywamy ściereczką

Szybka drożdżówka z jabłkami Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

minut, nawet minutki, wydaje się nie mieć końca. Owe oczekiwanie jest torturą dla moich zmysłów i podniebienia. Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków jakie ludzkość wymyśliła. Popijane mlekiem z nadzieniem lub bez. Pod postacią bułeczek, baby lub foremkowe. Puszyste

Na słodko z jabłkami, ale w starym stylu

godzin w spokoju. Śliwki nie drylowane tylko wymyte i wytarte do sucha. Placek drożdżowy z śliwkami . 25 dk mąki, 8 dk masła przetopionego, 2 dk drożdży rozpuszczonych w letniem mleku, 5 dk cukru i pół łyżeczki soli, wybić łyżką na dość wolne ciasto. Mleka dodaje się wedle potrzeby . Odstawić na

Odrywana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Rewelacyjna odrywana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką. Najlepszy drożdżówkowy przepis jaki ostatnio testowałam do tego jeszcze mój własny . Do ciasta dość nietypowo dodałam starte jabłko, dzięki czemu drożdżówka jest wilgotna, treściwa a do tego pachnąca wanilią i odrobiną cynamonu. Wczoraj

Wieniec cynamonowy i inne kombinacje

Jednak ciasto drożdżowe jest niezawodne. Można z niego wykonać wszystko, pod warunkiem, że nie wyjdzie tzw. gniot Najważniejsze to żeby ciasto nie było za twarde odpowiednie proporcje ,dobrze wyrobione i ładnie wyrośnięte. Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam tu . Ciasto jest pyszne i puszyste

Na upał 8211 placek

tylko odmiana włoskiego placka drożdżowego focaccia , niedawno przez mnie pokazywanego. Oba pochodzą od rzymskiego panis focacius i były rodzajem pieczywa. Placek ma różne odmiany. Łączy je jedno: jest przyrządzany na cieście drożdżowym. Poszczególne odmiany różnią się wyglądem. Może kiedyś upiekę

Szachownice, a raczej marmurki Weekendowa Piekarnia 59!

na pół i do jednej części dodałam kakao, formowałam kuleczki o wielkości moreli, łącząc oba rodzaje ciasta . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem. nie posypywałam Marmurki najlepsze drugiego dnia z masłem

Makowe rogale

wszystkie drożdżowe wypieki, najlepiej smakują świeże, tego samego dnia. Dla mnie najlepsze jeszcze lekko ciepłe: Rogale można mrozić. 65279   65279 65279 65279 Polub SMoK na fb: Słodka magia od kuchni Źródło: przepis na ciasto drożdżowe do rogali www.wielkiezarcie.com autor: Andrzej

Blinów odsłona druga. Od strony kuchni i stołu

. Mrozimy więc najlepszą wódkę i gromadzimy dodatki do blinów. A dopiero potem przystępujemy do wyrobienia ciasta. 8222 Kucharka szlachecka 8221 czyli Maria K. Marciszewska , przedstawiająca siebie jako 8222 Litwinka zamieszkała na Ukrainie 8221 , podaje kilka na nie przepisów. Jej książka

Makowiec drożdżowy zawijany

Drożdżowy zawijaniec z makiem     Ś więta Bożego Narodzenia kojarzą mi się główie z tym ciastem! Mówię na niego strucla makowa, chociaż większość z nas zna go jako tradycyjny drożdżowy zwijaniec z makiem. Nasz wyszedł najlepszy jaki w życiu jadłam. Często na święta brakowało nam czasu z mamą

Drożdżówki z serem

: Serowe nadzienie: przepyszne! Przepis wzięłam ze sprawdzonej już strony MW. Jednak zauważyłam, że ilekroć robię ciasta drożdżowe z przepisów Dorotus muszę dodawać więcej mąki niż podano w przepisie, bo inaczej ciasto jest zbyt klejące.  Nie przeszkadza mi to jednak w niczym, bo wypiek jest zawsze udany

Proporcje i miarki - jak upiec ciasto bez jajek

wychodzi mokry, trzeba ciasto zostawić w piecu jeszcze chwilę. Różne propozycje najlepszych, oczywiście w mojej opinii, ciast bez jajek znajdziecie w zakładkach: Najlepsze - bez jaj! na stronie głównej mojego bloga . Jeżeli ktoś może używać jajek i nie wyobraża sobie ciasta bez nich, a spodobał mu się

bułeczki z czekoladą

Drożdżowe, a jakże... Tak to już jest, że jak kupię opakowanie to następuje cała seria drożdżowych wypieków. Miało być coś z czekoladą - powstały buchty wypełnione czekoladą z siekanymi orzechami. Przepis na ciasto jak w roladzie z malinami , jedynie ilości trochę zmniejszone.    Bułeczki z

Drożdżowe rogaliki na dzień dobry!

ponieważ jest to ciasto drożdżowe, jego wyrabianie jest dość pracochłonne, należy robić to tak długo, aż ciasto przestanie się lepić do dłoni i będzie miało zwartą konsystencję. Pod żadnym pozorem nie dodawajcie więcej mąki, sami będziecie zdziwieni, co może sprawić zaangażowanie i wytrwałość . Pozostawcie

Chleb z garnka

To jest chyba najprostszy pod słońcem przepis na chleb drożdżowy bo nie trzeba go wyrabiać czy wygniatać a do tego jest przepyszny i ma chrupiącą skórkę,W środku jest natomiast wilgotny i sprężysty.Po prostu chleb jak z najlepszej piekarni. No i owy garnek.Chleb pieczemy w żeliwnym garnku z

Ciasto drożdżowe

Nawet nie macie pojęcia ile ja się zbierałam, żeby upiec ciasto drożdżowe. Wiedziałam, że nie może to być nic trudnego, ale wciąż nie było okazji. Aż wstyd, żeby blog z wypiekami był tyle czasu w sieci i nie było na nim przepisu na tradycyjne ciasto drożdżowe Upiekłam i co najlepsze, kilka na

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

drożdżowe robią na mnie piorunujące wrażenie, co znaczy, że po prostu to uwielbiam! Upiekłam więc te cudne bułeczki mojej rodzince i... rozeszły się w mgnieniu oka! Były rewelacyjne, najlepsze takie jeszcze cieplutkie z piekarnika. Nie polukrowałam ich, gdyż wyszły mi słodziutkie. Pięknie pachniały, oj

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z jabłkiem bez wyrabiania

wanilią. Właśnie szykuję powtórkę, ciasto już rośnie, ale tym razem zrobię malutkie bułeczki, bo nie chce mi się lepić rogalików. : Najlepsze w nich jest to oprócz smaku , że nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego. : Składniki: Masa jabłkowa: 3 - 4 jabłka 1 2 szklanki cukru można dać więcej

Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe

puszyste.  To chyba najlepsze drożdżowe ślimaczki jakie do tej pory upiekłam. Gorąco Wam je polecam. Ach, jeszcze uwaga dla osób nie posiadających parowaru. Kawałki dyni owinięte w folię aluminiową możecie upiec w piekarniku :           Składniki na około 8-9 bułeczek Ciasto:   * 450 g mąki * 100

Pakunki z pieczarkami

, przykrywając drożdżowe pakunki ściereczką i zostawiając je na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Przed włożeniem blaszki z zawartością do piekarnika każdy pakunek smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Pieczemy ok. 20 minut. Najlepsze są jeszcze

Pity

przesiewamy, wsypujemy do wysokiej miski, lub miski robota stacjonarnego u mnie większość wypieków drożdżowych wyrabiam właśnie hakiem w robocie stacjonarnym . Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ok. 10 minut. Masę przerzucamy na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy z

Chleb - własny zawsze najlepiej smakuje.

powierzchnię i ugniatamy przez 5-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Najlepszą techniką jest praca rękami w przeciwne strony - jedna dociska ciasto  druga je zbiera.  Składamy ciasto na pół przekręcamy o 90 stopni i zagniatamy przez około 5 minut, aż zauważalna będzie zmiana konsystencji ciasta. Można

Szybka pizza

... U mnie do pewnego czasu był problem z przygotowaniem ciasta na pizzę. Wiem, że to jest jedno z najprostszych ciast drożdżowych, ale... albo nie wyrabiałam dostatecznie długo, albo mąki dosypałam niepotrzebnie, albo nie dosypałam, albo nie poczekałam aż wyrośnie wystarczająco, albo niedopiekłam ,albo

Bułeczki mleczne

drożdżowego. Uformować gładkie ciasto i porządnie wyrabiać przez ok. 15 minut najlepiej hakiem do ciast drożdżowego miksera . Ciasto po tym czasie będzie gładko odchodzić od rąk. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 10 równych części

Przepis nr 51 - drożdżowe ślimaki cynamonowe

Bardzo proste i szybkie drożdżówki. Najlepsze jest w nich to, że nadzienie rozprowadzone jest między każdym zakrętem dzięki czemu, w odróżnieniu od klasycznych drożdżówek, po wyjedzeniu środka nie zostaje nam sucha bułka. Ich drugim plusem jest to, że ciasto nie musi idealnie wyrosnąć - czasami

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Najlepsze ciasto drożdżowe robi moja babcia Krysia, bez dwóch zdań! Na pewno kiedyś odważę się upiec je z jej przepisu, ale pierwszy słodki drożdżowy wypiek w moim wykonaniu to receptura zaczerpnięta z Moich wypieków. Placek wyszedł bardzo puszysty, pachnie wanilią... myślę, że nawet babcia

Pikantne pierogi z soczewicą

W internecie jest mnóstwo przepisów na rozmaite pierogi: na słodko, z owocami, z serem, ruskie, z ciasta drożdżowego, kruchego, z pieca, z wody, smażone...można wymieniać w nieskończoność. Ciężko ogarnąć ten ogrom wiedzy, zwłaszcza gdy dopiero zaczyna się przygodę z pierogami. Dziś przedstawię Wam

Menu urodzinowe

zrobię jednak polską , czyli: dużo miękkiego drożdżowego ciasta, sos i dużo dużo składników. Lekka sałatka - swoją lekkość zawdzięcza sosowi vinegrette zamiast śmietanowo - jogurtowego. Zrobiłam dość klasyczną sałatkę grecką. Do typowego przepisu dołożyłam pomidory obrane ze skórki. Zamiast sera feta

Drożdżowe ciasto maślane. Brioszka.

Fascynacja kuchnią francuską trwa w najlepsze. Tym razem brioszka. Ciasto z ogroooomną ilością masła to kolejna z moich słabości . Niestety pracochłonne, a ja jestem raczej niecierpliwa... ale warto, naprawdę! Przepis na ciasto  pochodzi z mojej ulubionej książki Ciasta słodkie i pikantne

Dieta lekkostrawna jadłospis

podanie sezonowego warzywa lub soku owocowego. Śniadanie II: napój -jeden z wymienionych w I śniadaniu lub sok owocowy, warzywny, zsiadłe mleko, kanapka z serem lub wędliną lub napój i kawałek ciasta drożdżowego albo innego dozwolonego w tej diecie biszkopt, babka drożdżowa , budyń mleczny, galaretka

Pączki pieczone

wyszło? Jak dla mnie bardziej to bułeczki niż pączki, ale warto kosztować nowych smaków : Na pewno też są zdrowsze, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem. Dla ciekawych połączenia wariacji ciasta drożdżowego, malin i białej czekolady, zapraszam! A już jutro bardziej tradycyjny przepis na pączki, najlepszy

Liebster Blog Award - dwie nominacje

nowe dania. Jaki napój do obiadu ? Zazwyczaj woda z cytryną, czasami lekko gazowana. Na deser słodycze czy owoce? No, ba 8211 co za pytanie, oczywiście, że słodycze! : . Nigdy nie miałam zamiaru zgrywać fanatyczki zdrowego żywienia. Żaden, nawet najlepszy owoc, nie pobije pysznego ciasta czy

Rogaliki drożdżowe zatapiane

        Ciasto drożdżowe - to chyba nigdy się nie znudzi! Do tej pory, zawsze przepisy, w których trzeba było zatopić ciasto, odrzucałam. Bardzo się bałam, że moje nie wypłynie na powierzchnię: Teraz jednak się przełamałam, i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to ciasto jest jednym z

Bułeczki drożdżowe

W mojej szafce od dawna leżał przepis na drożdżowe ciasto i jakoś mnie nie kusił, ale po tym jak moja mama kupiła w cukierni 2,50zł sztuka..dość drogo tego typu bułki drożdżowe postanowiłam, że zrobię je sama. I wyszły super! Najlepsze są tuż po upieczeniu, ale następnego dnia na śniadanie np. do

Ciasto, ciasteczko z owocami sezonowymi! KONKURS ROZWIĄZANY!

zwycięzców, ale o tym za chwilę. Najpierw przedstawię wszystkie przepisy, które brały udział: Iziona z bloga http: izioni-smaki.blogspot.com : - Jesienne ciasteczka - Czekoladowo-gruszkowy tort - Gofry z jabłuszkami - Drożdżowe ciasto z jabłkami - Ciasteczka pełnoziarniste - Dyniowe muffiny

Podsumowanie akcji Przysmaki dla taty 3

Truskawkowy bukiet dla Taty Smakowity bukiet z okazji Dnia Ojca smacznegokolego.blogspot.com smacznegokolego Tuningowa wuzetka z truskawkami Drożdżowe ślimaczki z marmoladą Atqa Breakfast Atqa Breakfast 41. Pokochasz ten krem. Śniadaniowe Rafaello. 42. Najlepsze w życiu tosty i bananowe

Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe....to ciasto, które zawsze będzie mi się kojarzyć z moją babcią. Upieczone w formie typu wieniec - w czasach mojej młodości jedynie z rodzynkami i kruszonką, do tego odrobina masła i pyszne śniadanie gotowe. Zatęskniłam za takimi rarytasami... I tu niespodzianka, będąc w Ciechocinku

Bagietka francuska - Peter Reinhart

najlepsze pieczywo drożdżowe jakie jadłam. Składniki na pate farmentee: 140g maki pszennej 405 140g maki pszennej 550 3 4 łyżeczki soli 1 2 łyżeczki drozdzy instant 170-200 ml wody Mieszamy obie mąki, po czym dodajemy sól i drożdże. wyrabiamy około minuty, stopniowo dodając wodę. Ciasto nie

ENSAIMADA

Jakiś czas temu trafiłam na ten przepis na blogu chilitionka.wordpress... jak to zwykle bywa przez przypadek. Od razu mnie urzekł i wiedziałam, że w niedalekiej przyszłości go zrobię : Mało tego, gdy autorka napisała, że według mnie to coś pomiędzy ciastem drożdżowym, a francuskim. Jest

Biszkopt z masą budyniową, delicjami i galaretką

ilka_86 2011 12 19 19:16:21 Kruche ciasto jest najlepsze świeże w dzień pieczenia i na następny, po czasie wysycha, więc radziłabym upiec je w późniejszym terminie: pozdrawiam Gość: Dee, 91.210.243.10* 2012 07 07 14:44:08 Wyśmienite Gość: es, host-89-167-35-142.nplay.net.pl 2012 07 22 13

Niezagniatany chleb 8211 najprostszy

    To chyba najlepszy chleb drożdżowy jaki upiekłam. Jest bardzo prosty do przygotowania, potrzeba dać mu jedynie trochę czasu tj pół doby. Przepis pochodzi z książki 8222 Najlepsze dania Billa 8221 Grangera a on z kolei znalazł go w 8222 New York Timesie 8221 . Czytając ten przepis

Pączki dla leniwych

Na pewno tak o nich powie moja mama :- Bez pocenia się przy wyrabianiu ciasta drożdżowego, bez czekania na wyrośnięcie, bez nerwów, czy w środku będą upieczone, bez ryzyka, że jedzone na gorąco poparzą nam marmoladą język... Tak, bo jedliśmy je jeszcze gorące, chociaż mama nas za to goniła... No

Prosty chlebek weekendowy

Dlaczego weekendowy ? Ponieważ jest banalnie prosty, lecz potrzeba dosyć dużo czasu poświęcić na czekanie, aby ciasto drożdżowe wyrosło. Robiąc chlebek po raz pierwszy, skorzystałam z przepisu dorotus76 na bagietki , które mi nie wyszły rozlały mi się , więc przepis zmodyfikowałam i od tej pory

STRUCLA Z POWIDŁAMI

Zauroczona wypiekami drożdżowymi postanowiłam zrobić tą oto drożdżową strucle z powidłami. Co prawda wypiek nie przypominał strucli ale i tak był bardzo pyszny - wszyscy się nim zajadaliśmy Najlepsze jeszcze ciepła z mlekiem z dużą ilością kruszonki oczywiście, bo jak by inaczej Polecam

Świąteczne Przepisy

Kapusta z grzybami Najlepsze ciasto na uszka i pierogi Wyborne kapuśniaczki Drożdżowa rolada makowa Sernik kokosowy z karmelem 65279 65279 65279 Śnieżny deser - Eton Mess z pomarańczowym musem 65279 65279 65279 Grog świąteczny - napój rumowy Imbirowe prezenty 65279

Brioszki ze śliwkami

uzyskania lepkiej, jednolitej masy, stopniowo dodając stopione masło. Ciasto na brioszki jest luźniejsze od drożdżowego zwykłego. Nie należy dosypywać mąki.   Ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę i uformować gładką kulę : Umieścić kulę w nasmarowanej oliwą misce i przykryć folią lub ściereczką

mięsna pizza na białym cieście

Nasze lenistwo ma czasami dobre skutki... Ciasto na pizzę powstało z tego, co miałam w zapasach. Okazało się jednym z najlepszych jakie jadłam, zrobiłam je kilka razy aby dokładnie sprawdzić ilości. Bielutkie i zwarte, bardzo przypomina takie solidne bułeczki drożdżowe które ciężko kupić, bo

drożdżo-we

Ten długiiiiiiii wpis dedykuję Anastazji Przepis na ciasto drożdżowe mam od lat, od mamy. Myślę również, że jest to taki standardowy przepis, raczej podobny do tego, jakie macie w swoich domkach. Tak więc, droga Anastazji, przepis przepisem, żadnych sposobności własnych nie dodaję, a ciasto

Domowa pizza z przyprawą Kamis

lubicie?   Do przygotowania sosu użyłam pomidorów z puszki i opakowania przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis.      Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 gram mąki 40 g świeżych drożdży ok. 300 ml ciepłej wody łyżeczka cukru 2-3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli Dodatki: puszka krojonych pomidorów

Tradycyjny makowiec drożdżowa strucla makowa

Sposób przygotowania: CIASTO Drożdże rozpuścić w letnim mleku  nie może być ani zbyt zimne, ani za gorące . Wymieszać z dwoma łyżkami mąki i łyżką cukru i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż zaczyn ruszy około 15 nminut . Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy i sól

Ciasto drożdżowe z wiśniami i nutą cytryny

Bardzo lubię drożdżowe ciasta. W sezonie owocowym najczęściej robimy w domu tę drożdżówkę , bo jest mało wymagająca. Dzisiejsze ciasto jest zdecydowanie bardziej pracochłonne, ale odpłaca to smakiem. Jest delikatniejsze i mniej słodkie. Ja zrobiłam w dosyć dużej blaszce, dlatego ciasto nie jest

Czekoladowe pancakes z owocami Nominacja do Liebster Blog Award cz. III

w ogóle nie jem. Uwielbiam domowe serniki, ciasta drożdżowe, kruchy placek z wiśniami. Tym wypiekom w żaden sposób nie potrafię się oprzeć i pochłaniam je w ogromnych ilościach. ^_^ Jest jednak jeden warunek: muszą być domowe lub wykonane przez moją babcię lub mamę. ^_^ 8. Jaka muzyka kojarzy Ci się

Kołaczyki z serem

Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki o polskim rodowodzie. Skórka pomarańczowa wspaniale komponuje się z białym serem, dodatkowo nadając nadzieniu piękny kolor. Całość tworzy spójną i smaczną kompozycję. Oczywiście kołaczyki najlepsze są jeszcze ciepłe : . Doskonałe na śniadanie, podwieczorek

Ciasto drożdżowe...

przebrnąć ma przez ziemię, wyrosnąć, aby nadać się na pożywienie. Jak ciasto drożdżowe,  wyrośnięte, na słońcu wypieczone na konsumpcje w porę do ziemi oddane. Dramatyzm? Nie jeden już to co mówię powtarzał. Słowa nabiorą wagi, gdy potwierdzi je jakaś 8222 Mądra Głowa 8221 , albo odkryję, że mądra głowa

Racuchy drożdżowe z rodzynkami i czekoladą

zaczyn drożdżowy i wyrabiać drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać rodzynki i czekoladę, wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na złoto z obu

Norweski wieniec

Ostatnio mam ochotę na drożdżowe. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe, puszyste, mięciutkie. Ten wieniec ma fajną formę i nie gorszy smak. Nadzienie ma cynamonowe z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, bardzo przypasowało mi to połączenie. Przepis z gazety 8222 Domowe wypieki

Pizza szparagowa

moim ofiarnym przykładzie, jak pizzy NIE NALEŻY ROBIĆ.  Pierwsza pizza, jaką jadłam w życiu, to domowy placuszek drożdżowy z koncentratem pomidorowym i serem, którym moja mama rozjaśniała posępne, szare popołudnia w blokowisku z oknami na kominy elektrociepłowni. Kiedy otwierała piekarnik, dom

Tartaletki z budyniem kokosowym i borówkami

Lato bez polskich borówek dla mnie nie istnieje. To moje ulubione owoce. Kupuję je na litry, a potem podjadam na surowo i w pierogach Babci, popijam koktajle, dodaję do śniadaniowej granoli klik oraz oczywiście piekę! Ukochane jagodzianki z mojego najlepszego przepisu na drożdżowe ciasto z

Bułeczki z rodzynkami

Bo drożdżowe ciasto jest najlepsze na świecie! Bo dobrze wyrobione jest miękkie i puszyste. Bo ładnie odchodzi od dłoni. Bo jest sprężyste i dobrze naciągnięte . Bo drożdży w nim ma być tyle, by nie było ich mocno czuć. Bo ma odpowiednią ilość każdego ze składników. Bo zawiera prawdziwe masło i

Francuskie Bagietki Cebulowe

drożdże i wodę. Dodać sól, cukier i wystudzoną cebulę. Dodać połowę mąki i wyrabiać ciasto mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Cały czas miksując dodawać resztę mąki. Ciasto miksować 15 minut na wolnych obrotach. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1 2 godziny. Po tym czasie ciasto

Chleb Wiejski

super przepis! edit: chleb ze zdjęcia to pół na pół mąka pszenna i razowa. składniki na zaczyn drożdżowy Poolish : mąka chlebowa 230g woda 230g drożdże świeże prasowane 0,5g tj. na wielkość ziarna groszku z puszki 0,15g suche instant 1 16 łyżeczki szczypta ciasto właściwe: mąka

Najlepsze Rogaliki na świecie!

Nie kłamię, nie zmyślam. To naprawdę najlepsze rogaliki na świecie.  Przepis na nie jest mojej babci  i choć sama często je robie to nigdy nie wychodzą mi tak idealne. W końcu babcine ręce robią cuda! Moja babcia zawsze wałkuje te ciasto tym samym wałkiem. Wałkiem swojej mamy ,który pewnie ma  100

Delikatny chlebek pszenny

delikatnie tłuszczem. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcie. Około 1h, albo do czasu aż podwoi swoją objętość. Pamiętajmy, że im cieplej, tym szybciej ciasto rośnie. Jeżeli ciasto wyrasta w chłodzie to czas zdecydowanie się wydłuży, albo w ogóle nie wyrośnie. Najlepszym

Placek drożdżowy według Nigelli

ciast drożdżowych jakie jadłam, o ile nie najlepsze. Puszyste, aromatyczne ! , lekko słodkie.. Pełne kwaskowych kawałków rabarbaru i słodkiej gruszki.. Obficie obsypane kruszonką migdałowo-cynamonową. MUSICIE je zrobić! : Składniki: Na ciasto: 350-400g mąki pszennej 1 2 łyżeczki soli 50g cukru

Przepisy na Sylwestra

  warzywna tortilla z piekarnika   Na ciepło: pieczone skrzydełka z kurczaka   piperade z kurczakiem najlepszy bigos myśliwski sałatka z kurczakiem i komosą ryżową na ciepło sajgonki z mięsem mielonym delikatny czerwony barszczyk z jabłkiem drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

SERNIK GOTOWANY BABCI KRYSI

teraz tak uwielbiam piec. Wspominam z nostalgią całe długie godziny spędzone razem w kuchni przed świętami Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy. Czasem się śmieje, że Babcia ,tam z góry , patrzy i grozi paluchem jak placek drożdżowy uciera maszyna - bo przecież ciasto drożdżowe trzeba zarobić drewnianą

Podsumowanie akcji Przysmaki dla taty

Zdrowe Odżywianie Ciasto czekoladowe z agrestem i buraczkami Czekoladowe muffinki pełnoziarniste Facet Na Talerzu bartoldzik Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Kulinarna pasja jelka Sałata po meksykańsku z sosem tabasco Smakowy Raj SmakowyRaj Gyrosowy kurczak w

PYSZNE JAGODZIANKI Z WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie ugnieść i pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce. Następnie przygotowujemy zaczyn drożdżowy do ciasta: 1. Drożdże rozkruszyć do kubka, wlać letnie mleko nie gorące! , dodać 1 łyżkę cukru i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia zaczynu. 2. Większą

Rabarbarowe szaleństwo

nie tylko. A jak wiadomo ? ciasto ciastu nierówne. My polecamy szczególnie to maślane, rodem z Bretanii lub nasze drożdżowe, posypane grubym cukrem. Warto też przypomnieć sobie rabarbarowy kompot ? przy czym każdy, kto choć raz go próbował, wie, jak denerwujące są rozgotowane, rabarbarowe nitki

Bułeczki ze śliwkami i czekoladą

, nie przesadnie słodkie. Ciasto dobrze się wyrabia ja robię to mikserem i dobrze formuje. Jeśli dobrze się ciasto na śliwkach zalepi, podczas pieczenia sok ze śliwek nie wycieknie, więc należy o tym pamiętać. Najlepsze są świeże, zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Wczoraj tak szybko znikały

Wielkanoc. Babka cynamonowo-czekoladowa

mogę powiedzieć, ze to jedna z najlepszych bab drożdżowych jakie jadłam. Ciasto jest 8222 puchate 8221 i już podczas wyrabiania kusi zapachem. Niestety jest czasochłonne. Całość z pieczeniem to ok. 5 godzin :   Na pociechę dodam ,ze można zwiększyć ilość składników i upiec dwie baby 8221 za

najlepsze ciasto drożdżowe

parafialnych. 29 kwietnia 2008 na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane zostały żareckie obwarzanki odpustowe. Pasztecik szczeciński Rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi, danie typowe dla Szczecina. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z

Miejsca:

Warta (11)
Pasto (8)
Warszawa (6)
Maków (5)
Wiśniowa (4)
Tychy (4)
Poznań (4)
Londyn (3)
Łyse (2)

Firmy:

RUCH (5)
Google (2)
DIALOG (2)
Żurawie (1)
Zono (1)
Samsung (1)
Onet (1)
Kruszwica (1)
HP (1)