Wszystko o:

nadzienie makowe

Muffinki z nadzieniem makowym

sztuk ciasto: - 100 g margaryny - szczypta soli - 50 g miodu - 2 jajka - 175 g mąki pszennej - 15 g proszku do pieczenia - 1 łyżeczki skórki startej z cytryny - 75 ml mleka nadzienie: - 250 g gotowej masy makowej - 30 g rodzynków sułtanek - 30 g posiekanych migdałów - 1 żółtko - kilka kropli aromatu

Ciasto z nadzieniem makowym

Składniki 300 gram maki pszennej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła lub margaryny stopione i ostudzone 200 gram cukru 4 jajka 200 gram kwaśnej śmietany 1 cytryna starta skorka i sok składniki na nadzienie makowe

Ciasteczka z nadzieniem makowym

Rozmroziłam masę makową i upiekłam szybkie ciasteczka francuskie z nadzieniem makowym. Zajęło mi to dosłownie pół godziny, pycha!    Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego masa makowa gotowa albo można przygotować ją samodzielnie przepis poniżej Składniki na masę makową: 40 dkg maku 8

Nadzienie makowe do rogalików drożdżowych:

Składniki Warianty: A 1 1 2 - 2 szklanki maku 2 jajka 3 4 szklanki cukru cynamon aromat migdałowy B 25 dag maku 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu sk oacute rka z 1 cytryny C 25 dag maku 2 szklanki mleka 6 dag masła 1 3 szklanki mio

Nadzienie makowe do rogalików drożdżowych:

Składniki Warianty: A 1 1 2 - 2 szklanki maku 2 jajka 3 4 szklanki cukru cynamon aromat migdałowy B 25 dag maku 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu sk oacute rka z 1 cytryny C 25 dag maku 2 szklanki mleka 6 dag masła 1 3 szklanki mio

Łosoś w Cieście Francuskim z Nadzieniem Makowym

Delikatna ryba faszerowana szpinakiem ricottą i makiem. Pieczenie łososia w ten sposób stało się moim ulubionym sposobem podania ryby, choć w tym przypadku uważam, że mak zdominował smak potrawy i następnym razem dam go zdecydowanie mniej. Podałam go z kremowym sosem na bazie mascarpone i białego wi

Humantasze - trójkątne ciasteczka z nadzieniem makowym

  Składniki: - 125 g masła - 125 g cukru - kilka kropli esencji waniliowej - 3 żółtka i 1 jajko do posmarowania - 250 g mąki - szczypta soli   Nadzienie: - 60 ml wody - 45 g drobno zmielonego maku - 1 łyżka miodu - 30 g cukru - skórka otarta z 1 cytryny - 45 g zmielonych migdałów

Gibanica

Ciasto francuskie: 1 opakowanie ciasta francuskiego kupić gotowe Składniki na nadzienie makowe: 200g mielonego maku 50g miodu lub cukru 1 paczka cukru waniliowego 100ml śmietany słodkiej 1 jajko 100ml mleka gorącego Składniki na nadzienie serowe: 400g sera ja daję homogenizowany 50g cukru 50g

Kruche babeczki z makiem

średnicy 7 cm i wysokości 3cm Składniki na około 18 sztuk: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 5 żółtek Składniki na nadzienie makowe: 2 szklanki mielonego maku może być gotowy mielony 1 2 szklanki migdałów posiekanych na kawałki lub płatków migdałowych 1 4 szklanki żurawiny 1 4

Makowczyki

Smaku .   Składniki na ciasto: 3 duże żółtka w temperaturze pokojowej 100 g masła, bardzo miękkiego 7 g drożdży instant 3 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka 350 g mąki pszennej, np. tortowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 g masy makowej 80 g mielonych orzechów lub migdałów

Tort czekoladowo makowy

Wykwintny i elegancki... Dla miłośników gorzkiej czekolady i maku... Niezbyt słodki... Ciężki, wilgotny, mroczny... Jak jedna wielka trufla z nadzieniem makowym... Z gotowaną masą makową nie wymagającą pieczenia. Na pysznym czekoladowym cieście... Z lukrem, na życzenie M. : bo mógłby być słodszy

Baranek drożdżowy

zębach trochę się bałam, że będę jadła makowy piasek . Jedynie brzuszek wyszedł za wielki 8211 przedobrzyłam i zrobiłam za dużo zawijasków. Poza tym to bardzo smaczny baranek   Pomysł 8211 KLIK Ciasto 8211 KLIK Zawijaski i nadzienie 8211 KLIK 65279 SKŁADNIKI: Ciasto: 75 g

Rogale Marcińskie

mniejsze albo 16 dużych rogali   Ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego

Mufinki makowe z jabłkiem

rozbełtane jajko 2 3 szklanki mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 3 szklanki oleju 2 łyżeczki aromatu migdałowego 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 1 czubata  łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 łyżeczka masy makowej nadzienie : 12 łyżeczek masy makowej 1 jabłko pokrojone w dużą

Drożdżowa gwiazda z makiem

Smaczna drożdżówka z makowym nadzieniem, zaplatana w ciekawy sposób. Co prawda moja gwiazda nie wyszła tak równa, jak autorce przepisu trochę przesadziłam z ilością nadzienia , ale i taka ciut koślawa smakuje bardzo dobrze : Przepis znalazłam na blogu Zjem to!     Składniki : ciasto: 500

Babka amsterdamska

białego sera 1 łyżka cukru lub więcej - do smaku 1 żółtko 2 łyżki rodzynków 2 łyżki soku cytrynowego Składniki na nadzienie makowe: 100 g mielonego maku dalam gotowy mak do wypieków z puszki 1 łyżka cukru lub więcej - do smaku 2 łyżki tartej bułki szczypta cynamonu 1

Rogaliki z masą makową

Z ciasta krucho-drożdżowego, prostego i szybkiego w wykonaniu. Z nadzieniem z masy makowej, z rodzynkami, orzechami i miodem. To namiastka makowca, albo strucli makowej, tylko w mniejszym wydaniu. Świetnie smakują zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień też im niczego nie

Drozdzowki z makiem - moje ulubione z dziecinstwa

Zawsze kiedy mnie dorwie tesknota za domem i Polska, szukam czegos co mi pozwala byc blizej domu i te buleczki z nadzieniem makowym to jendo z tych wspomnien z dziecinstwa! Moja mam zawsze je kupowala w malej piekarni w naszej miejscowosci. Kiedy zobaczylam je na blogu Dorotki postanowilam je

Makowo-Miodowe ciasto -Światowy dzień pieczenia

gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać margarynę z cukrem pudrem, następnie dodać je do zimnego budyniu wraz z rumem. 4. Wylać jedną trzecią nadzienia na jeden biszkopt miodowy, umieścić na nim makowe ciasto, wylać ponownie jedną trzecią nadzienia na makowe ciasto i umieścić na nim drugi biszkopt

Świąteczne ciasta

ziemniaczanej 4 białka cukier puder ok. 90 dag gotowej masy makowej Sposób przygotowania : Ucieramy na puszystą masę 8 żółtek z 6 łyżkami cukru. Dodajemy po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej, mieszamy.  delikatnie łączymy z 4 białkami ubitymi na pianę. Ciasto rozsmarowujemy na blasze przykrytej pergaminem

Makowy placek

65279 Makowiec, placek makowy, ciastka makowe - wszystko to jest na szczycie mojego apetytu. Moja Mama piekła najlepszy placek makowy na świecie: minimalna ilość ciasta, kosmicznie wiele masy makowej i kratka z ciasta na górze. Niestety, nie nauczyłam się przepisu, kiedy był na to czas. Trzeba

Kruche babeczki z masą makową

: Ciasto kruche: Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać sól, drobno zmielone migdały, mąkę i cukier puder.. Szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 2 godziny. Nadzienie makowe: Wymieszać masę makową z migdałami

Makowiec japoński makowiec bez ciasta

    To jeden z najłatwiejszych do przygotowania makowców, zwłaszcza jeśli mamy gotową już masę makową . Moim zdaniem to również jeden z najsmaczniejszych, bo któż nie lubi kiedy w makowcu jest mnóstwo nadzienia a tu jest samo : Ciekawostką jest chyba to, że spotkałam się wśród moich znajomych

Babciny makownik

Mimo, że makowniki nazywane makowcami kojarzą się zapewne większości z Was z Bożym Narodzeniem, to u mnie pieczone są zarówno w zimie, jak i na wiosnę - Wielkanocą. Oczywiście przepis przystosowany jest pod nasze podniebienia, tzn. dużo nadzienia makowego, zero rodzynek i sporo orzechów, czasami

Babka nie tylko od święta

cytrynową lub pomarańczową, aby masa serowa nie była zbyt płynna Nadzienie makowe - 100 g mielonego maku - 1,5 łyżki cukru lub więcej - do smaku - 2 łyżki tartej bułki - szczypta cynamonu - 1 łyżka rumu - 1 2 szkl. gorącego mleka Nadzienie śliwkowe - 150 g musu śliwkowego konfiturę śliwkową z

Rogaliki z makiem i makowe strucle

Uwielbiam wszystkie drożdżowe wypieki z makiem, nie lubię jednak gdy ciasto dominuje nad makowym nadzieniem. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, ale wciąż to było nie to. Pewnego razu, a było to na pewno lata temu sąsiadka przyniosła nam do spróbowania makowe strucle. I to był strzał w

Naleśniki z makiem

Czasem zwyczajne połączenia składników dają niezwyczajne efekty, tak jest też z makowym nadzieniem do... naleśników. Smakują ciekawie i zaskakująco, nigdy nie pomyślałabym, że mogą być tak dobre. Lubimy naleśniki ze słodkim serem, prażonymi jabłkami a teraz, także z makiem, gorąco polecam

Wieniec makowy

  Jeszcze listopad a ja już powolutku zaczynam kupować potrzebne dodatki do świątecznych wypieków. Rodzynki, orzechy, masy makowe 8230 .Wiele pyszności, które pachną pomimo szczelnych opakowań i pobudzają moją wyobraźnię. Oczywiście nie wytrzymuję tych wszystkich świątecznych skojarzeń i coś nie

Sposoby na zakalec

wyrobić. 3.Nadzienie makowe Smak placków drożdżowych z kruszonką wzbogaca się często przez dodanie nadzienia, np. makowego. Aby masa makowa była delikatna i aromatyczna, należy do niej dodać odrobinę musu jabłkowego. 4.Pękający makowiec Makowiec z ciasta drożdżowego lubi podczas pieczenia pękać

Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego - dla zabieganych :

Bardzo smaczna namiastka makowca - chrupiące francuskie ciasto z nadzieniem z masy makowej. Przygotowanie ślimaczków zajmuje dosłownie chwilę. Idealne, gdy brak nam czasu na bardziej wymyślne wypieki : przepis własny     Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 5-6 łyżek masy

Tarsta serowo-makowa

pszennej 12,5 dkg masła  1 jajko 5 łyżek cukru pudru Na nadzienie:  25 dkg sera białego zmielonego lub sera na sernik 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy w proszku Dodatkowo:  1 szkl gotowej masy makowej 2 duże jabłka 4 łyżki cukru sok z 1 2 cytryny

Rogaliki krucho-drożdżowe

. cukru 5 dkg drożdży świeżych 1 cukier waniliowy 1 2 szkl.kwaśnej śmietany 25 dkg masła lub margaryny 2 jajka masa makowa,marmolada lub inne dowolne nadzienie 1 roztrzepane jajko cukier do posypania   Wykonanie: Mąkę dokładnie posiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć w misce z cukrem

Seromak

o smaku karmelowym kilka kropli aromatu maslanego nadzienie makowe: 750 gram gotowej masy makowej 100 gram rodzynek 100 gram posiekanych orzechow 2 jajka kilka kropli aromatu migdalowego Sposób przyrządzenia Ze wszystkich skladnikow na spod zagniesc ciasto i wlozyc w woreczku

Festiwal s maku. PODSUMOWANIE!

kluski z makiem  i strucle z makiem, oczywiście! , oraz do niej masę makową makówki to propozycja rodzinki Kucharzytrzech u Edysi79   można było spróbować smakowitych muffinków z nadzieniem makowym muszelki serowo-makowe z kurczakiem na liściach sałaty zaproponowała Diabolique Agnieszqa

Makowiec

Miłosz Pierwszy raz kiedy robiłam makowiec nie byłam w stanie w ogóle go zawinąć i skończyło się na placku makowym. Potem znalazłam przepis na ciasto w jednym z dodatków magazynu Kuchnia i od tej pory bardzo lubię robić makowiec na Święta. Natomiast nadzienie przygotowuję według przepisu z książki

Drożdżowe koperty makowe z brzoskwinią.

, cukier, szczyptę soli, wbić 2 żółtka, wkruszyć drożdże. Dodać roztopioną margarynę z mlekiem. Całość mieszam łyżką aż do połączenia składników, a następnie lekko zagniatam. Jeżeli ciasto za bardzo się klei podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Nadzienie: gotowa masa makowa u mnie

Wigilijne rożki z makiem z ciasta filo

Ekspresowe w przygotowaniu, smaczne i chrupiące... Czy to deser? Trudno powiedzieć. Wszak kutii też nie nazywa się deserem, a jest na słodko. Ot, pomysł na wykorzystanie domowej masy makowej , jeśli takową posiadamy. Jeśli nie, to poniżej również przepis na nadzienie.  Ciekawa alternatywa dla

Makowiec zawijany

. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 50g drożdży świerzych - pół szklanki cukru - 1 3 kostki masła - 3 4 szklanki letniego mleka - 2 jajka + 4 żółtka - kilka kropel zapachu rumowego Nadzienie: - puszka masy makowej 750g - 4 czubate łyżki bułki tartej* - jedno białko   Wykonanie: Z drożdży

Przepisy na Boże Narodzenie

żurawiną i pistacjami 65279 Kruche rogaliki orzechowe 65279 Lukrowane orzechowce 65279   Muffinki z nadzieniem makowym 65279   Nadziewane bakaliami paluchy z ciasta francuskiego 65279   Orzechowe ciasteczka z oczkiem 65279   Orzechowe księżyce 65279   Piegowate babeczki 65279

Kołaczyk z makiem

. . Ciasto drożdżowe: . 50 dag  mąki 3 dag drożdży 6 dag masła 1 jajko 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka szczypta soli aromat pomarańczowy . Z podanych składników otrzymamy 2 kołacze. Ja wykorzystałam połowę ciasta. Reszta powędrowała do zamrażalnika. Nadzienie: 0,5 małej puszki

Pluszki

świeżych zrobić najpierw rozczyn Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier  mak suchy Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. Nadzienie serowe: 400 g zmielonego twarożku pół szklanki

Bożonarodzeniowe babeczki star-topped mince pies

. makowe, co moim skromnym zdaniem, będzie równie świetnie pasowało !: Przepis cytuję razem z nadzieniem za autorką Dorotus . Ps. Obiecałam blogerce magdi29 , że przy kolejnym wpisie pochwalę się, co piekłam w tym roku na Święta: Pierniki czekoladowe z mega dużą ilością bakalii ten piernik jest

nadzienie makowe

Hamantasze - sakiewki z nadzieniem makowym kuchnia żydowska Składniki: - Ciasto: - 12 dag masła - 1 2 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 30 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - rdzeń 1 2 laski wanilii Nadzienie makowe: - 1 4 szklanki wody - 1 łyżka

Zawijane drożdżówki z makiem

Te drożdżówki to praca zbiorowa - przepis na ciasto od Doroty , sposób zawijania - od Iwonki , a masę makową wymyśliłam sama -   Powstały miniaturowe niby-makowce, z mięciutkiego ciasta, ze słodkim, aromatycznym nadzieniem makowym. Polecam !     Składniki na 10-12 drożdżówek : ciasto

Nadziewana baba drożdżowa

Nigdy w życiu nie upiekłam mazurka. Choć wyglądają ślicznie, w smaku... dla mnie niekoniecznie. Ale na wielkanocnym stole nie może u mnie zabraknąć sernika i babki. W tym roku też tak było. Wybrałam sernik z advocatem i sprawdzoną od lat babę drożdżową z nadzieniem. Lubimy ją wszyscy, zwłaszcza mąż

Makowiec

Makowiec będzie na pewno smakował miłośnikom maku i ciasta drożdżowego . Przyznam, że tego typu ciasta nie należą do moich ulubionych, jednak temu przepisowi nie mogę niczego zarzucić. Miękkie, puszyste i maślane ciasto drożdżowe poprzeplatane aromatycznym nadzieniem makowym. Jest to na pewno

Ślimaczki z ciasta

LUB CYNAMONEM   składniki: ciasto: 500 gram maki pszennej 1,5 szklanki mleka 100 gram rozpuszczonego masła 0,5 szklanki cukru szczypta soli 5 dkg drożdży świeżych 2 jajka nadzienia: - konfitura różana - masa makowa np. bakalland - nadzienie cynamonowe: 100 gram masła 1 2 szklanki

rogale świętomarcińskie

masła nadzienie: 300 g maku nie znalazłam białego, użyłam gotowej masy makowej z puszki 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki pokrojonej w kosteczkę świeżej skórki pomarańczowej  1 łyżka masła 2 łyżki cukru lukier: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki

Drożdżówki z makiem

. : Polecam, naprawdę warto!   Przepis na około 15 drożdżówek: 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 0,5 kg mąki pszennej tortowej   Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej 2 łyżki skórki pomarańczowej , 1 4 szklanki

Makowe rogale

      Makowe rogale z bakaliami z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne strudle i makowce. Pięknie będą prezentować się na świątecznym stole. Już wiele lat przygotowuje ciasto do rogali z tego przepisu - jest najlepsze na świecie, polecam je również do rogali z innym rodzajem nadzienia, na przykład

Hamantasze

. Podana ilość mąki jest orientacyjna, w razie potrzeby można dodać mniej lub więcej, tak aby uzyskać zwarte i miękkie kruche ciasto. Ciast wstawić na minimum 1 h do lodówki. Nadzienie makowe: Wszystkie składniki oprócz cukru waniliowego wymieszać w rondelku i podgrzewać 5-10 min, aż masa zgęstnieje

Świątecznie - Babka amsterdamska

szczypta soli Składniki na nadzienie - serowe: 125 g zmielonego białego sera 1 łyżka cukru można trochę więcej 1 żółtko 2 łyżki rodzynek 2 łyżki soku cytrynowego - makowe którego ja w swojej babce nie dałam w ogóle : 100 g mielonego maku 1 łyżka cukru można nieco więcej 2 łyżki tartej bułki szczypta

Pluszki czyli rosyjskie bułeczki

minut. Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 186 C. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak suchy Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. Nadzienie cukrowe: roztopione masło cukier lub cukier

Rogale marcińskie

orzeszkami u mnie laskowe . *ja nie nakladałam od razu drugiej części masła tylko powtórzyłam czynność z wałkowaniem i składaniem kilka razy by uprzednie masło znikneło w cieście. Zgodnie z przepisem dwa to zdecydowanie za mało, masło w cieście dobrze się nie rozwałkuje. makowe nadzienie: 30 dag

Na pocieszenie zmarznietych serc

świeżych zrobić najpierw rozczyn . Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe : roztopione masło cukier mak

Rogaliki z makiem

                   Miałam ochotę na małe co nieco, takie na jeden kęs... góra na dwa. Przewertowałam przepisy, książki, książeczki, gazetki no i znalazłam! Rogaliki z makiem : Zbyt szybkie i proste to nie jest ale poszłam trochę na łatwiznę i użyłam masy makowej z puszki... Wiem, wiem z puszki to

Makowiec warstwowy

przetestowania go . Nie zawiodłam się - makowiec wyszedł kruchy i delikatny , a mak z wiśniami i czekoladą to cytując Krystynę genialne połączenie . Ciasto po upieczeniu jest kruche i takie najbardziej mi smakuje , na drugi dzień robi się bardziej miękkie chłonie wilgoć z masy makowej i wiśni , ale nadal

Drożdżówki z makiem x 2

cukru 25g świeżych drożdży 500g mąki pszennej szczypta soli Na nadzienie: 600g gotowej masy makowej Do posmarowania: 1 jajko Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki

Makowiec zawijany

lyzka spirytusu 1 maly cukier waniliowy na nadzienie: ok. 500 gram gotowej masy makowej bakalie lukier: cukier puder sok z cytryny Sposób przyrządzenia Przepyszny makowiec na podstawie przepisu z blogu moje wypieki. Drozdze wymieszac z cukrem oraz mlekiem i odstawic na 15 min. Dodac

Makowiec zawijany

zbite i suche. Ja wyrabiam najpierw dużej szklanej misie, a następnie wykładam na stolnicę i jeszcze dobrze pracuję z ciastem, by było ładnie wyrobione. Z powrotem przekładam do mojej miski, lekko oprószę mąką i przykrywam ściereczką na 1godzinę. Nadzienie makowe: 300 g maku 3 żółtka szczypta soli

Idealne drożdżówki z makiem i kilka porad

Od jakiegoś czasu prawie nie kupuję drożdżówek w sklepie,za czasów mojego dzieciństwa miały dużo nadziena a dziś już wiele razy szukała go i ciężko było je znaleźć: była tylko namiastka nadziena.I tak gdy tylko mamy ochotę na drożdżówki przygotowuję je sama i daję tyle nadzienia na ile mamy ochotę

Makowe koniczynki szczęścia

makowa na nadzienie - białko do posmarowania      Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 4 szklanki wody, posypać 1 łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce, na około 15 minut. Do miski przesiać mąkę z solą. Pozostałą wodę wymieszać z olejem, miodem i octem, dodać sodę. Musującą mieszankę przelać do miski

Inne spojrzenie na tradycję - Makowiec z gruszkami

  Smaczne, drożdżowe ciasto o delikatnym jak na makowiec nadzieniu. Umiarkowanie słodkie i proste w przygotowaniu   * 400 g mąki * 180 ml mleka *  30 g drożdzy * 40 g masła * 50 g cukru * cukier wanilinowy *2 jajka *1 żółtko * 100 g zmielonych migdalów * 2 gruszki * łyżka miodu * 250

Rogaliki z makiem

wsypujemy mąkę, szczyptę soli, jajka, rozpuszczone w mleku drożdże i rozpuszczoną margarynę. Ciasto mieszam łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W między czasie robimy masę makową.   Masa makowa: - 80 ml wody - 55  g drobno zmielonego maku

Domowe drożdżówki z makiem

To bardzo proste i smaczne wypieki. Drożdżowe ciasto plus nadzienie. Ja użyłam masy makowej, ale można je zrobić z dżemem lub konfiturą albo białym serem na słodko.  Nie do końca o taki efekt wizualny mi chodziło, ale za to wyszły bardzo smaczne. pół kilo mąki pszennej 70 g cukru szczypta soli

Makowiec

- 15 dag masła - 5 dag drożdży - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 2 czubate łyżki cukru pudru - 2 całe jaja + jedno żółtko -  szczypta soli Nadzienie: - ja użyłam gotowej masy makowej z puszki, do której dodałam jeszcze trochę skórki pomarańczowej i rodzynek, ale można oczywiście przygotować nadzienia od

Ciasto z makiem

Składniki skladniki na ciasto: 150 gram maki pszennej 65 gram cukru 65 gram masla 1 jajko 1 lyzeczkaproszku do pieczenia skladniki na nadzienie: 1 2 l mleka 120 gram cukru 250 gram masy makowej gotowej 100 gram rodzynek 100 gram orzechow lub migdalow 2 budynie waniliowe

ŚWIĄTECZNE ŻYCZENIA PRZY MAKOWCU

250 g miękkiego masła 2 jaja 3 żółtka 0.8 szklanki podgrzanego mleka 250 g cukru brązowego 70 g świeżych drożdży Makowe nadzienie 500 g przepłukanego maku 1,6 l mleka 170 g masła 5 łyżek miodu 11 2 szklanki wymieszanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów 3 figi 10 moreli 2 daktyle

Makowiec

  Świąteczne strucle z makiem różnią się tym od innych makowych wypieków, że warstwy ciasta są cienkie a masy makowe grube i przyrządzone z iście polską hojnością. Na bogactwo nadzienia mają niebagatelny wpływ orzechy włoskie, rodzynki i niezastąpiona skórka pomarańczowa. Oczywiście są zwolennicy

Drożdżówki z masą makową lub twarogową

. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia objętości . Formować bułeczki z nadzieniem: - makowym - gotowa masa makowa z puszki - twarogowym - masa wg. przepisu na bułkę drożdżową z twarogiem Przykładowe formowanie: Z ciasta rozwałkować 2 placki. Każdy posmarować roztopionym letnim masłem i

Ciasto z makiem

Składniki skladniki na ciasto: 150 gram maki pszennej 65 gram cukru 65 gram masla 1 jajko 1 lyzeczkaproszku do pieczenia skladniki na nadzienie: 1 2 l mleka 120 gram cukru 250 gram masy makowej gotowej 100 gram rodzynek 100 gram orzechow lub migdalow 2 budynie waniliowe

Rogale marcińskie

został wpisany do Europejskiego Rejestru Nazw Chronionych. Aby rogal mógł szczycić się mianem marcińskiego musi spełniać określone warunki. Powinnien być upieczony z ciasta drożdżowo-francuskiego, a jego nadzienie  obowiązkowo musi zawierać: biały mak, wanilię, mielone daktyle lub figi, cukier, śmietanę

Drożdżówki z makiem

są za słodkie, więc można je śmiało polukrować. Bardzo mi smakują, oj bardzo !: .       Składniki na ok.12 drożdżówek: 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 50 dag mąki pszennej dałam odrobinę mniej Nadzienie makowe

Bułeczki z makiem

Szukając dobrego rozwiązania dla reszty masy makowej z puszki, jaka została mi po mini serniczkach z makiem, wpadł mi do głowy pomysł na bułeczki.  Ciasto drożdżowe jest idealne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje . Możemy użyć dowolnego nadzienia- dżemu, twarogu, budyniu, czy też właśnie maku

Ucho Hamana

mąkę na przemian z masą jajeczno-mleczną. Ciasto powinno mieć konsystencje klasycznego kruchego ciasta. Następnie przykryć ciasto folia i wstawić, na co najmniej godzinę do lodówki. Ja wstawiam na noc. Nadzienie morelowe mogą być też inne nadzienia - makowe, śliwkowe itp itd : morele, cynamon

Rogale marcińskie

. Ciasto jest łatwe w obróbce, podczas wałkowania nie trzeba wcale podsypywać dużo mąki, nie klei się tak, jak myślałam, a pracę mozna rozłożyć na dwa dni. Przepis na ciasto pochodzi z książki Michela Roux Pastry , a nadzienie jest kombinacją kilku, które znalazłam w internecie oraz czasopismach

Sycylijskie ciasteczka w kształcie X

  To jest blog archiwalny, zapraszam na  http: domekzpiernika.blogspot.com 65279 65279     Te ciastka nawiedzały mnie od dawna. Po pierwsze dlatego, że nadzienie do nich jest intrygujące i przede wszystkim niemakowe, co najczęściej się zdarza z ciastkami na Boże Narodzenie w Polsce. Poza

Makowiec gwiazdkowy

też trochę - 200 g 3 4 szklanki śmietany 18 - 1 całe jajko i 2 żółtka - Szczypta soli. Nadzienie: - opakowanie gotowej masy makowej tym razem - 850 g marki Helios , poprzednio - też dobry  Bakalland , ale brak mi większych doświadczeń z tym półproduktem w oryginalnym przepisie kazano

Strucla orzechowa Potica

     Potica to dla mnie strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto drożdżowe i smakowite nadzienie orzechowe. Trudno jest się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Piecze się je w formie z kominem, ale ponieważ takowej nie posiadam upiekłam w keksówce 37 cm długości. Smaczna alternatywa dla strucli makowej. Polecam

PLUSZKI CZYLI ROSYJSKIE BUŁECZKI

nadzieniem. Zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 188 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie. Przepisy na nadzienia: Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak Rozwałkowany placuszek smarujemy

makowce mojej mamy

. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżkę ciepłej wody, rozmieszać ze śmietaną, wlać do mąki, wbić całe jajka i wyrobić gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia   Nadzienie makowe 1 2kg maku, 1szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżka powideł, 1 łyżka miodu, 1 4kostki roztopionej margaryny 2jajka, 10

Tort Makowy

Tort nietypowy-praktycznie to wielka warstwa masy makowej na cieniutkim płatku ciasta ucieranego. Powstał-na zamówienie znajomego fanatyka masy makowej Prosił on o tort makowy z dużą ilością masy-no i tak pojawiło się to ciacho. Osobiście bardzo lubię makowce oczywiście głównie nadzienie -ale

Uszy Hamana- Hamantasze-sakiewki z nadzieniem mako

Składniki CIASTO: 12 dag masła 1 2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka rdzeń 1 2 laski wanilii NADZIENIE MAKOWE: 1 4 szklanki wody 1 łyżka rumu 1.5 szklanki zmielonego maku 1 białko 15-18 dag

Buchty z marcepanem

miękka i dość luźna, podobna do masy makowej do strucli nie przejęłam się specjalnie tym aspektem technicznym . Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki o wadze ok. 40 g - ręce macać w tłuszczu, bo ciasto jest raczej klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Formować bułeczki, do każdej wkładając do środka

Kruche rogaliki z makiem

żółtka 1 3 szklanki cukru pudru szczypta soli   Nadzienie: 500 g gotowej masy makowej + kilka kropli olejku migdałowego, posiekane 2 garści migdałów, skórka pomarańczowa lub inne bakalie Ciasto robię w robocie kuchennym: mieszam mąkę, cukier i sól. Dodaję zimną margarynę i siekam. Na koniec

Ślimaczki

  Składniki: Ciasto: - 1 opakowanie drożdży 10dag - 6 jajek - 2 szklanki cukru - szczypta soli - 2 szklanki mleka - szklanka oleju - 1 kg mąki + trochę na posypania stolnicy - 1 jajko do smarowania Nadzienie do wyboru : - dżem - budyń - masa makowa - rodzynki - masło czekoladowe - cynamon

Strucla makowa z marcepanem

W tym roku wypróbowałam nowy przepis na struclę. Zdecydowanie mogę polecić to ciasto - z przepisu Marii Disslowej - świetnie się rozwałkowuje i nie pęka w czasie pieczenia. Przepis na nadzienie znalazłam w swoich notatkach. Trochę się obawiałam, bo nigdy jeszcze nie robiłam ani tego ciasta, ani

Pluszki

umączony blat , podzielić na 16 części , z każdej części uformować kulkę . Odstawić na 5-10 minut przykryte wilgotną ściereczką . Każdą kulkę rozwałkować na placuszek , który następnie smarujemy nadzieniem : nadzienie nr 1 - makowe :  roztopione masło , cukier , suchy mak - placuszek posmarować masłem

Makowiec

, wszystko dobrze wymieszac. Zoltka na nadzienie ubic z cukrem, dodac mak, rodzynki, orzechy, cynamon i olejek rumowy oraz ubite na sztywno bialka. Ciasto podzielic na dwie czesci. Rozwalkowac na posypanym maka blacie, wylozyc polowe nadzienia makowego-zostawiajac z kazdej strony 3 cm. Rant. Zwinac w

Rogale prawie świętomarcińskie

. Uczciwie mówiąc, nie wszyscy lubią ten wypiek. Ciasto nie jest wyszukane, a nawet powiedziałabym, że lekko gniotowate, pewnie z powodu dużej ilości ciężkiego makowo-orzechowego nadzienia, ale są tacy jak ja na ten przykład , którzy uwielbiają ten smak. Połączenie makowej masy z ciastem półfrancuskim

Pluszki

ulubione to marcepanowe, dobrze smakują również z powidłami śliwkowymi lub innymi intensywnymi dżemami. Nie próbowałam nadzienia makowego i serowego, na które przepisy znajdziecie w sieci podam przepis na marcepanowe. 2 żółtka 4 łyżki brązowego cukru 2 duże łyżki miękkiego masła łyżeczka ekstraktu z

Ciasto kruche z nadzieniem

i tanie!!! Nadzienie może być dowolne, np. Sezonowe owoce. Jest to porcja na mała tortownicę na szeroką blaszkę trzeba podwoić składniki. 1 szklanka krupczatki 0 , 5 szklanki mąki ziemniaczanej o, 5 szklanki cukru najlepiej pudru ale niekoniecznie 0 , 5 kostki margaryny 1 jako 1 łyżeczka

Makowo - migdałowy tunel z ciasta twarogowego

,5 - 1 cm, na papierze do pieczenia. Rozłożyć na połówce ciasta, wdłuż dłuższego boku nadzienie makowe, przykryć drugą połową, zlepić brzegi można rozsmarować nadzienie na całym cieście i zawinąć w tradycyjną roladę . Ciasto wraz z papierem przenieść do blaszki. Piec około 45 minut w 180 st. C. Można

Rogale marcińskie

makowej i delikatnie mieszamy.   Przygotowanie rogali: Ciasto wałkujemy na prostokąt i przecinamy wzdłuż dłuższego boku na dwie lub cztery części, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy otrzymać rogale. Każdy powstały plaster kroimy na trójkąty.  Nadzienie rozsmarowujemy na trójkącie zostawiając

Drożdżówki z makiem.

Było już obiadowo dzisiaj teraz bardziej na słodko Przepis na drożdżówki, które znikają równie szubko jak się pojawiają p Nadzienie możemy modyfikować dowolnie, ser, mamolada, u Mnie akurat po świętach została wolna puszka gotowej masy makowej w puszce, więc postanowiłam ją wykorzystać w taki

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

.            Składniki na ciasto półfrancuskie : 1 kg przesianej mąki 400 ml szklanka ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2  jajka + 1 żółtko 120g cukru 189   łyżeczki  soli 120 g masła  dodatkowo 300 g zmrożonego masła do wałkowania    65279 Nadzienie z białego maku: 500 g białego maku 250 g cukru

Rolada z makiem

  Składniki: Ciasto: - pół kilograma mąki - 2 jajka - kostka margaryny - 4  łyżki cukru - pół kostki drożdży - pół szklanki mleka - odrobina soli Nadzienie: - gotowa masa makowa ok. 900g - 1 4 kostki masła - 2 jajka - 3 łyżki mąki - rodzynki, orzechy opcjonalnie - aromat migdałowy Sposób

Naleśnikowy tydzień- Podsumowanie! Część I

śliwkami , oraz Ziołowe crepes ze szparagami Naleśniki szpinakowe ze szpinakiem to propozycja Spaceage Adrijah zaprosiła blogosferę na Kakaowe naleśniki  i bardzo oryginalnego Fińskiego naleśnika z piekarnika Kamila.pychaciasta i jej Naleśniki z nadzieniem bananowym Czekoladowe naleśniki z kakao

Babeczki makowe

Nadszedł czas na propozycje świąteczne. Dziś muffiny ala makowiec. Składniki do ciasta: 2 szklanki mąki 0.5 szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia odrobina soli 3-4 łyżki kakao 1 szklanka mleka 0.5 szklanki oleju 2 jajka Składniki do nadzienia: masa makowa dostępna w

Wieniec makowy z migdałami

ciasto wałkuj na prostokątny płat o wielkości blachy smaruj nadzieniem makowym posyp rodzynkami i posiekanymi migdałami. Płat krój wzdłuż na 2 pasy, formuj w wałki które splataj jak warkocz. Przenieś do natłuszczonej okrągłej formy posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 40 minut do temp 170 stopni

Miejsca:

Maków (41)
Pasto (11)
Poznań (6)
Brzeg (5)
Tłuszcz (4)
Wiśniowa (3)
Warta (2)
Salt (2)
Lisków (2)
Warszawa (1)

Firmy:

Mieszko (1)
Fiat (1)