Wszystko o:

mazurek spód

Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

namoczyć w mleku, kiedy namoknie, podgrzać i rozpuścić. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać mleko w proszku i rozpuścić.Dodać masło i połamaną czekoladę. Gotować do rozpuszczenia, wlać żelatynę i mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić, następnie wylać na upieczone mazurki i

Wysoki spód kruchy zcierany-na tartę lub mazurek

To przepis na kruche ciasto ścierane idealne nadające się na wielkanocny Mazurek. Nie rozwałkowujemy go na cienki spód lecz zamrożone ścieramy i bez wyciskania na dnie blaszki podpiekamy. Takie kruche ciasto świetnie nadaje się na przykład też na tartę z rabarbarem lub innymi sezonowymi owocami

Ciasto na kruchy spód do serników,tart,mazurków itp.

Sa to proporcje składników na ciasto kruchę :na spód i ozdobną górną kratkę. Jeśli potrzebujemy spód pod sernik albo mazurek wykorzystujemy 1 3 składników mniej. SKŁADNIKI: 325 g mąki 1 łyżka cukru 3 4 łyżeczki soli 225 gram bardzo zimnego masła pokrojonego w małe kostki 5 łyżek albo

Mazurek kajmakowy na razowym spodzie

    A gdyby tak przemycić trochę więcej błonnika i cennych składników w świątecznych wypiekach? Wybrałam mąkę razową, zagniotłam kruche ciasto o aromacie wanilii. Masa kajmakowa nadała niesamowitej słodyczy i świątecznego charakteru. Pyszne mazurek i bardzo łatwy do przygotowania. Polecam

Czerwień i błękit - mazurek firmowy na spodzie brownie z truskawkami i migdałami

niebieski i fioletowy . I tak powstał mazurek firmowy z czerwonymi truskawkami i niebieskimi migdałami. Dodałam też moje ukochane motyle cukrowe . A jeśli chodzi o ciasto, to upiekłam proste brownie i oblałam go polewą z białej czekolady z dodatkiem kwaśnej śmietany i żelatyny.Dzięki niej polewa pięknie

Mazurek - Ptak Zimy 2012

plama może być słabo widoczna. Mazurek pod dziobem ciemnoszarym z jaśniejszą, żółtawą nasadą posiada czarny 8222 śliniak 8221 , który jest znacznie mniejszy niż ten, jakim mogą poszczycić się samce wróbli. Spód ciała tych ostatnich jest szary, natomiast mazurków beżowy 8211 generalnie

MAZUREK

Ciasto kruche na mazurka 1 porcja ciasta na standardową blaszkę do pieczenia Składniki: - 30 dag mąki krupczatki dla mazurka śliwkowego 40 dag - 20 dag masła dla mazurka śliwkowego 30 dag - 10 dag cukru pudru - 3 ugotowane !!! testowaliśmy w domu różne przepisy, wersja pochodząca od Babci

Podsumowanie i wyniki konkursu Święta z Kasią

  Jolanta Szyndlarewicz Mazurek kajmakowo - śliwkowy ............................ Spód z ciasta kruchego: 500 g mąki 100 g cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny Kasi dobrze schłodzonej 2 i 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i

Mazurek chałwowy z konfiturą z malin i sezamkami

     Mazurek pierwszego razu: Bez żadnych skojarzeń, proszę. Pierwszy mazurek na blogu. Mój pierwszy mazurek w życiu. I pierwszy autorski przepis na mazurka: To mazurek na klasycznym kruchym spodzie mazurki wypieka się na różnych rodzajach ciasta, najpopularniejsze jest jednak właśnie kruche

Mazurek kajmakowy

Nasz słodka Wielkanoc to: pascha , baby piaskowe , gotowane i drożdżowe , serniki królewski lub z brzoskwiniami, lub wiedeński , czasem torty i kolorowe mazurki. Zazwyczaj robimy trzy, cztery mazurki. Obowiązkowy jest kajmakowy i śliwkowy . Oprócz tego pojawiają się mazurki: wiśniowy

Mazurek orzechowy ze śliwkami w rumie i czekoladową truflą

czekoladową truflą . Obmyśliłam sobie w głowie koncepcję mazurka, tak, aby połączyć wszelkie pyszne smaki 8230 Mamy tu więc: maślany spód z dodatkiem mielonych orzechów włoskich , pyszną, słodką masę z suszonych śliwek w dużej ilości rumu oraz czekoladową truflę 8211 z gorzkiej czekolady, słodkiego

Mazurek marcepanowo-różany

-różany 2012. Spód mazurka: Przepis tu . Upiec spód mazurka. Wierzch mazurka: 10-15 dag masy marcepanowej konfitura z płatków róży u mnie Polska Róża ozdoby 2 czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 2-3 łyżkami śmietanki Wykonanie: Na upieczony i wystudzony spód mazurka położyć konfiturę z

Mazurek staropolski

    Wielkanocą oprócz paschy, bab różnego rodzaju, drożdżowych wieńców, serników, nie może zabraknąć wśród słodkości mazurków. Pokazywałam wam już w latach ubiegłych przepisy na mazurek czekoladowy , mazurek jagodowy , mazurek kajmakowy tradycyjny , mazurek kajmakowy na razowym spodzie a nawet

Mazurek śliwkowy II

Mazurek inny, w kształcie jajka i o zaskakującym smaku. Spód - kruchy, maślany, wypełnienie - powidła, śliwki w czekoladzie, polewa z białej czekolady. Powidła przełamują słodycz, a biała czekolada monotonię kolorystyczną. Mazurek wygląda mazurkowato, czyli radośnie i kiczowato : . Czy jest lepszy

Mazurek

Przepis na Mazurek Wielkanocny Mój kolejny przepis wielkanocny. Tym razem upiekłam Mazurka Bezowego. Na moim kanale znajdziecie także przepis na kruche ciasto spód do mazurka. Przepis możecie znaleźć tutaj . Jeśli chcecie poznać listę składników potrzebną do wykonania mazurków bezowych oraz

Mazurki część I

będzie za rzadka, można odlać nadmiar syropu. Zmiksować blenderem i smażyć jeszcze ok 15 min. Gorącą masę wyłożyć na kruchy spód.           Mazurek orzechowy   składniki: 1 szkl. mielonych orzechów 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. słodkiej śmietanki   Orzechy, śmietankę i cukier wymieszać w rondelku i wciąż

Wielkanocne mazurki

Właściwie nie chciałam przygotowywać dwóch mazurków, ale mój syn obraził się na mnie, gdy dowiedział się, że w tym roku nie będzie mazurka z kajmakiem. Tak więc nie było wyjścia i zamiast jednego większego mazurka zrobiłam dwa małe, i teraz każdy ma to, co lubi. Spód do mazurków : po 125 g mąki

Mazurek kajmakowy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc najwyższy czas pomyśleć o mazurkach. Poniżej przepis na pyszny mazurek z kajmakową masą, której słodycz przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Mazurek jest prosty w przygotowaniu, z pewnością uda się nawet początkującej pani domu. Składniki: spód mazurka

Mazurek cytrynowy

, przyciąć nożem do wymiarów dna można dokleić palcami brakujące miejsca . Piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pociągając za papier do pieczenia wyjąć ostudzony spód mazurka na blat. Można już układać dodatki i dekorować. Dodatki: Przygotować

Mazurek orzechowy

Na Boże Narodzenie piekłam ciasteczka orzechowe. Zakochaliśmy się w w tych słono-słodkich maleństwach. I właśnie one są prototypem mazurka orzechowego. Mazurek ma słono-słodki spód i karmelowo-orzechowy wierzch. Oj, pyszna, kaloryczna pokusa! Przepis z Wielkiej Księgi Ciast wyd. Klub Dla Ciebie

Mazurek wielkanocny

Mazurki są bardzo wdzięcznym wypiekiem. Są nie tylko proste do przygotowania i pyszne, ale również pozostawiają duże pole do popisu dla twórczej wyobraźni. Mając kruchy spód wystarczy na nim położyć bakalie, kajmak lub rozpuszczoną czekoladę, kwaskową konfiturę dla przełamania słodyczy, suszone

Mazurek śliwkowy

poniżej mazurek śliwkowy drugi po prawej stronie. Obok marcepanowo-różany , na pierwszym planie kajmakowy . Spód mazurka: Przepis tu Upiec spód mazurka. Nadzienie: 30 dag suszonych śliwek bez pestek najlepiej kalifornijskie kandyzowana skórka pomarańczowa 2 - 3 łyżki 2 łyżki kajmaku lub tubka

mazurek spód

Mazurek staropolski zwany królewskim 35 dag najlepszego masła, 12 dag cukru pudru, 12 dag obranych migdałów, otarta skórka cytrynowa, 37 dag mąki, 4 żółtka ugotowane na twardo, 1 żółtko surowe, szczypta soli, tłuszcz do blachy, 1 żółtko do posmarowania ciasta, owoce z konfitury najlepiej

Mazurek figowy

prostokątnych blachach. Ciasto powinno być na palec grube, klasyczne mazurki nie powinny być wysokie. Mazurek który prezentuje jest bajecznie prosty, ale ta łatwość przygotowania absolutnie nie odbija się na smaku. Świetny kruchy spód i słodkie nadzienie a do tego ta prezentacja ! Polecam. Składniki: 25 dag

Mazurek kokosowy z mlekiem w proszku

na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić kształt mazurka. Może być prostokąt, może być koło, jajo - cokolwiek. U nas był nawet baranek. Z części ciasta toczymy wałeczki lub wykrajamy paski i robimy podwyższony brzeg. Spód mazurka nakłuwamy i pieczemy ok. 20 minut w 190

Mazurek z masłem orzechowym i polewą toffi

O cudownej kruchości ciasta z masłem orzechowym przekonałam się piekąc Fistaszkowe misie oraz Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie 65279 , dlatego pomyślałam, że mogę na jego bazie upiec również wielkanocny mazurek. Spód przełamałam aromatem cytryny. Masę stanowi gęsty sos

tarta czy mazurek? ciasto czekoladowo-fistaszkowe

Próbowałam zebrać informacje na temat tego, czym różnią się tarta i mazurek... Zacytuję może wikipedię... Tarta fr. tarte 8211 rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie np. z owocami , jak i słone np. z

Mazurek kokosowy

mazurek kokosowy z przepisu Aganiok . Do ostatniej chwili nie wiedziałam, jaki upiec, a ponieważ mam zapas wiórek kokosowych i uwielbiam kokosowe wypieki to postawiłam właśnie na ten smak. Nie zawiodłam się, bo mazurek jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Kruchy spód, masa kokosowa z mlekiem w

Mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz

Przepis na mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz chciałam wypróbować już dawno, ale wstrzymywało mnie przede wszystkim to, że nie mogłam go do końca zrozumieć. Wg przepisu żółtka należy ugotować na sitku nad gorącą wodą . Myślę sobie, ale jak, że co ? Kogo się nie pytałam, nikt nie wiedział, co autor

Mazurek z czekoladową truflą i żurawiną na czerwonym winie

                           Naprawdę wspaniały mazurek. Czekoladowa słodycz trufli przełamana kwaskiem konfitury przygotowanej z mrożonych owoców żurawiny. Kiedy ujrzałam ten przepis na blogu Addio Pomidory wiedziałam, że właśnie ten mazurek chcę mieć na moim wielkanocnym stole. Ucieszyłam się, gdy

Babka czekoladowa orkiszowo-amarantusowa

        W tamtym roku moje przygotowania do Wielkanocy upłynęły pod znakiem mazurków, upiekłam ich wtedy trochę i na blogu pojawiły się: Mazurek jagodowy , Mazure k czekoladowy , Mazurek staropolski , Mazurek kajmakowy na razowym spodzie, Tradycyjny mazurek kajmakowy , Ekspresowy mazurek

Mazurek migdałowy Neli

mazurek migdałowy, którego podstawą jest ciasto z mielonych migdałów. Na wierzchu zaś wspaniała masa karmelowa z siekanymi migdałami. Mazurek jest słodki, nawet bardzo, ale bardzo dobry. Spód jest miękki, karmel twardy - całość bardzo fajnie chrupie. Poniżej podaję przepis wraz z uwagami, przepisany z

Mazurek sezamowy z chałwą, wiśnią i orzechami

spróbowania! : 8211 przepis tutaj, klik! 65279 Przepis jest inspirowany licznymi znalezionymi w Internecie, ogólne proporcje i koncepcja mazurka 8211 autorskie . Kruchy spód z sezamem malutki mazurek : 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 40 g ziaren sezamu 1 żółtko 75 g masła 35

Mazurek najlepszy jaki być może

Jakżeż mogłabym oprzeć się tej nazwie? Przecież trzeba spróbować tego, co najlepsze. Przed Wielkanocą chciałam wypróbować przepis na mazurka i oto na co trafiłam u Ćwierczakiewiczowej: Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast przez Autorkę 365 obiadów

mazurek z suszonymi śliwkami i kajmakiem

tradycje. Oczywiście tylko to co mi pasuje, a ten mazurek bardzo mi pasuje. Nie jest to jakiś konkretny przepis raczej wariacja na temat mazurka, ale bardzo pyszna. Ostrzegam, że jest mega słodka, ale taka uroda mazurków, kajmak robi swoje. Wersja nie dla dzieci.   Składniki na spód 250 g mąki można

Mazurek bakaliowy5

łyżeczki kwasku cytrynowego 1 4 kostki masła Polewa czekoladowa Bakalie do dekoracji mazurka Przygotowanie Ze składnik oacute w zagnieść ciasto - mąkę przesiać, dodać masło, przesiany cukier puder, przetarte przez sitko ugotowane ż oacute łtka. nbsp zagnieść ciasto. Pozostawić w chłodnym miejscu

Mazurek bakaliowy5

łyżeczki kwasku cytrynowego 1 4 kostki masła Polewa czekoladowa Bakalie do dekoracji mazurka Przygotowanie Ze składnik oacute w zagnieść ciasto - mąkę przesiać, dodać masło, przesiany cukier puder, przetarte przez sitko ugotowane ż oacute łtka. nbsp zagnieść ciasto. Pozostawić w chłodnym miejscu

Mazurek mandarynkowy z morelami i migdałami

kuchni mogę wszystko to co podpowie mi wyobraźnia. Ale gdy dostaje się zaproszenie od sąsiadki Basi, a potem namawiają Cię dodatkowo Alusia i Anna-Maria, a motywem przewodnim wspólnego pieczenia ma być mazurek, to człowiek nie ma wyjścia - czuje, że po drugiej stronie monitora jest taki ktoś, któremu

Mazurek kokosowy

Pamiętacie czekoladowy mazurek ? Ciasto, które do niego zrobiłam, miało dziwne proporcje. Musiałam dodać tyle mąki, że ostatecznie wyszły mi 2 blachy ciasta. Nie chciałam robić 2 identycznych mazurków, więc na bazie tamtego zrobiłam jasną masę. Po prostu nie dodałam kakao Po spróbowaniu

Mazurek karmelowy

skondensowanego lub gotowego karmelu, za nieprawidłowe. Tradycyjny kajmak to na pewno nie gotowa masa krówkowa w puszce Na następne Święta zobowiązuje się przed sobą o wykonanie prawdziwego Mazurka kajmakowego z prawdziwym kajmakiem. Niestety na zdjęciu nie cały mazurek, bo ktoś podjadł.. Składniki na spód

Mazurek Wielkanocny

   Pierwszy mój w życiu Mazurek Wielkanocny , zawsze uważałam , że jest trudny do zrobienia jednak muszę stwierdzić że w cale tak nie jest , raczej to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Mazurek na kruchym spodzie - SKŁADNIKI: Ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g margaryny 150 g cukru cukier z

Mazurek potrójnie śliwkowy

z białej czekolady, no i odrobina kokosu. Mazurek już kilka razy gościł u mnie na Wielkanoc, a w przyszłym roku na pewno też się pojawi. Szkoda, że dawno już się skończył, zjadłabym kawałek - Przepis z bloga Gotuję, bo lubię z moją zmianą dotyczącą śliwek w czekoladzie. Mazurek potrójnie

Mazurek jabłkowy

Harmonogram prac świątecznych oraz zestaw dań przygotowuję zwykle kilka tygodni przed świętami. Dania ustalamy wspólnie. Największe emocje budzą ciasta, a przed Wielkanocą zwłaszcza mazurki. Piekę zwykle 3-4, a zamówień jest na 5-6. Jak z 6 wybrać 3? Kto ma zrezygnować ze swojego typu? Kajmakowy

Mazurek różany

                 Przed świętami umówiłyśmy się - Mazurkowe Baby na pieczenie mazurka. Zdecydowałam się na zrobienie różanego, gdyż w lodówce stały dwa słoiczki płatków róży w cukrze , które miałam wykorzystać do pączków. Pączków nie robiłam, więc pachnąca konfitura posłużyła mi do mazurka. Ciasto

Wielkanocny konkurs z Kasią rozstrzygnięty

  Mazurek śliwkowo-kajmakowy: proporcje na 2 mazurki pieczone na blaszce o wymiarach 25x28 cm Spód z ciasta kruchego: 500 g mąki 100 g cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny Kasi dobrze schłodzonej 2 i 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia

Mazurek potrójnie śliwkowy

czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurek. Jeśli używacie gotowej polewy to podgrzejcie ją według zaleceń na opakowaniu. Jest to mazurek, który spokojnie możecie przygotować kilka dni wcześniej. Ja mam wrażenie, że najlepszy był 4 dnia : Możecie też sam spód upiec nawet tydzień

Dwa pyszne mazurki. Pate sablee. Lemon curd + migdały + beza, raspberry curd + małe beziki.

  A dziś szybko prezentuję moje dwa tegoroczne wielkanocne mazurki . Dopiero teraz, ale wcześniej jakoś byłam mocno zajęta. Oba z nich wykonałam na przepysznym, maślanym cieście kruchym pâte sablée 65279 - autorstwa Michela Roux. Pierwszy z mazurków posmarowałam domowym lemon curd

Świątecznie...

Sobotę spędzam w kuchni. Właściwie, to jedyny dzień przed Wielkanocą, kiedy mogę poświęcić więcej czasu na gotowanie i pieczenie... W tym roku, moje plany kulinarne dotyczą pasztetu z warzyw i mazurka kawowego na kakaowym spodzie. O ile pasztet już upieczony, kusi zapachem, to mazurek jest

Mazurek kajmakowo - śliwkowy

przez śliwki namoczone w wódce ....a może dlatego, że i ciasto mało cukru zawierało: . Przepis na spód to proporcje których nauczyła mnie moja Babuszka....a nadzienie to mix pomysłu własnego i przepisu Wianuszka : .                                 MAZUREK KAJMAKOWO - ŚLIWKOWY Składniki na spód z

Trzy mazurki - kajmakowy, pomarańczowy, oraz czekoladowy

Przepisy pochodzą od mistrzyni mazurkowej, Jagodzianki, której serdecznie za nie dziękuję. Nie podaję przepisu na kruchy spód , bo każdy lubi inne. ale powinno być takie nierozlatujące się. MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI Kajmak prawdziwy nie z puszki: proporcje 1:1, np: 1 litr mleka 1 kg

Mazurek chałwowo-orzechowy czyli ciasto, które znikło bez śladu

Nie mam specjalnego doświadczenia w pieczeniu mazurków. Może dlatego, że w moim domu jakoś na Wielkanoc piekło się mało tradycyjne wypieki. Tak naprawdę dopiero w zeszłym roku zaczęłam skłaniać się ciut bardziej ku tradycji i upiekłam mazurka migdałowego Neli Rubinstein . A że pierwsza próba była

Mazurek kajmakowo-orzechowy

Wielkanoc się zbliża. na blogu możecie znaleźć przepisy wielkanocne TUTAJ . Przez najbliższe 2 tygodnie możecie też spodziewać się nowych przepisów. Dzisiaj zaczynamy od mazurka. Nie byle jaki, bo kajmakowy, orzechowy, słodki, kruchy i klejący. Pyszny. Spód z przepisu Marka Łebkowskiego - magazyn

Mazurek mleczno-kakaowy z bakaliami

                  Tak tak, wiem już po świętach więc spóźniony przepis. Jednak ten mazurek z pewnością nie może czekać do następnej Wielkanocy. Delikatny spód i przepyszna masa kakaowa z mlekiem w proszku i koniecznie ogromną ilością orzechów i rodzynek. Mazurek na bogato. Przepyszny, nasz ulubiony

Mazurek marcepanowo-migdałowy z żurawiną - bezglutenowe kruche ciasto

podczas pieczenia. A w smaku.. sprawdzimy jutro mazurki pod ochroną czekają na Święta 4 . Mieszanka mąk bezglutenowych wyszło 560g : 0.5 szklanki mąki sojowej 1 0.5 szklanki skrobi kukurydzianej 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki z tapioki 1 szklanka mąki z brązowego ryżu Spód

Mazurek chałwowo-orzechowy

                           W tym roku skusiłam się na dwa mazurki, jeden z nich to  mazurek chałwowo-orzechowy  z przepisu znalezionego u Dorotuś. Bardzo lubimy chałwę, a okazuje się, że w wypiekach sprawdza się świetnie. Najpierw zasmakował nam sernik chałwowy , a teraz ten mazurek

Mazurek Malinowa Łąka

złoty kolor około 30 minut . Na przestudzonym spodzie rozsmaruj konfitury, udekoruj kwiatkami i wyciętymi z ciasta zwierzątkami. Mazurek jest bardzo pyszny - średnio słodki, a spód jest bardzo kruchy.  

Mazurek wiśniowy

ciasto nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu spód mazurka przestudzić i udekorować wiśniami oraz lukrem. Smacznego

Mazurek z kajmakiem i płatkami migdałowymi

  Po kilku propozycjach na Wielkanocne babki przyszła pora na Wielkanocne mazurki. Są to wypieki bardzo proste i nie wymagające zbyt wielkich umiejętności. O ile jeszcze kilka lat temu mazurki mogły dla mnie nie istnieć, dziś nie wyobrażam sobie świąt bez tego słodkiego wypieku. Prostszego mazurka

Mazurek

. Zrobiłam najprostszą wersję - czyli kruchy spód polany roztopioną czekoladą i ozdobiony bakaliami. Tegoroczny mazurek bardzo nam smakował :     Składniki : ciasto : 400 g mąki krupczatki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 surowe żółtka 2 gotowane żółtka wyjęte z jajek na twardo i przetarte przez

Mazurek migdałowy Neli

blogowania! A wracając do ciasta, to ja wybrałam przepis na mazurek migdałowy z polewą karmelową. Oj jakie to są pyszności! Mięciutki migdałowy spód i chrupiący wierzch - powtórzę jeszcze raz pyszności! Przepis pochodzi z książki Kuchnia Neli, Anieli Rubinstein. Składniki na blachę 27 na 20 cm 65279 lub

Mazurek.

minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyjąwszy złocisty, lekko przyrumieniony spód mazurka odstawiamy go do ostygnięcia. Gdy jest już chłodny, smarujemy go obficie masą kajmakową z puszki. Od własnej inwencji twórczej zależy, jak i czym go udekorujemy - w przypadku widniejącego powyżej

Mazurek karmelowy z bezą orzechową

, jakie są wymiary prostokąta, ale jeśli ktoś juz rozwałkuje ciasto na daną grubość, to sam zobaczy, jaki z tego można wyciąć format. Ciasto upiecz w nagrzanym do 170 st.C piekarniku na lekko złoty kolor i wystudź. Z OSTATNIEJ CHWILI-POKUSIŁAM SIĘ O WYCIĘCIE WYMIAROWEGO MAZURKA 20 25 CM. CIASTA WYSTARCZA

Mazurek kajmakowo - śliwkowy II

W zeszłym roku upiekłam swój pierwszy mazurek klik . Był przepyszny: . Tym samym rozpoczęłam tradycję mazurkowania w swoim domu... i jestem z tego bardzo dumna: . Bardzo posmakowało nam połączenie kajmaku i suszonych śliwek, więc wierzch pozostał taki sam ...ale ciasto postanowiłam zmienić. Nie

Mazurek milionera

Kruche ciasto, karmel, czekolada i co to jest? Znany batonik z kruchym ciastkiem. Tak, mazurek bardzo przypomina tą słodką przekąskę. A dlaczego milionera? Bogaty w smak i składniki. Ciasto znane jest pod nazwą Caramel Shortbreat, Milionaires Shortbread, Caramel Slice przyznają się do niego Szkoci

Mazurek kajmakowy

    Mazurek jest nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych. Do niedawna przeze mnie kupowany, a od niedawna pieczony i ozdabiany. Zdecydowanie wolę drugą wersję - tę moją, prosto z serca, prosto spod dłoni : Szukałam przed świętami przepisu na mazurek i wśród wielu znalazłam właśnie ten - mazurek

Wielkanocne przepisy

-kajmakowej klik... I propozycja dla fanów krówek i kajmaku - Babka Krówka klik... Oraz bardziej tort niż babka - Wieniec Frankfurcki klik...   MAZURKI: Wielka słodycz w doborowym towarzystwie - maliny, chałwa i czekolada - Mazurek Chałwowy z Konfiturą z Malin i Sezamkami klik... 65279 I

Ciasta wielkanocne

Mazurek cygański Składniki 20 porcji 10 dag mąki | 10 dag migdałów | 4 jajka | 15 dag cukru pudru | 10 dag rodzynek | 10 dag orzechów włoskich | 15 dag owoców kandyzowanych | lukier Sposób przygotowania: Sparzone migdały, obierz ze skórki, zmiel. Opłukane rodzynki, namocz, osącz. Posiekaj

Mazurek kokosowy z migdałami

upieczeniu spód mazurka przestudzić. Na polewę zagotować mleko z cukrem, dodać masło, rozpuścić, dodać mleko w proszku, kokos, wymieszać i wylać na przestudzony spód. Udekorować płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą. Smacznego :

Mazurek kokosowy z mlekiem w proszku

ciasta toczymy wałeczki lub wykrajamy paski i robimy podwyższony brzeg. Spód mazurka nakłuwamy i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Mleko zagotowujemy z cukrem. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Przesiewamy do tego mleko w proszku, wrzucamy wiórki i mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut

Mazurek czekoladowo-chałwowy sezamie otwórz się

Mazurek z tego przepisu pojawia się u mnie na stole nawet poza okresem Wielkanocnym. Coś tak pysznego, mocno czekoladowego i chałwowego zasługuje na niejedną powtórkę! Trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. Oczywiście można robić dowolne modyfikacje - czasem daje mniej czekolady, więcej chałwy

Tartaletki kawowo-czekoladowe

  Domowy ser na paschę już przygotowany, bakalie namoczone w alkoholu. Schab Mamy gotuje się w aromatycznej marynacie... Oj, jeszcze tyle do zrobienia . Mazurki, babka, pascha, mięso, chutney, terrina, sałatki... No, zamiast pisać, powinnam raczej zabrać się do pracy. Ale jeszcze szybko

Mazurek kajmakowy

Mój pierwszy mazurek na Wielkanoc... Jestem w stosunku do niego bardzo krytyczna, ale mimo to się pochwalę. W mojej rodzinie nigdy nie było tradycji mazurkowej - na Wielkanoc królowały babki, serniki czy ciasta z owocami i galeretką. Tym bardziej miałam ochotę sprobować upiec mazurek : Przepis

Nasze mazurki wielkanocne

ciasto stwardnieje bo wtedy staje się bardzo łamliwe . 65279 Tyle instrukcji podstawowych. Bo mazurki to tak naprawdę dopiero to, co następuje po upieczeniu czyli 8211 dekorowanie. I tu inwencja i dowolność są wprost fantastycznie nieograniczone. A więc 8211 do dzieła! 65279    Kanadyjka

Razowy mazurek daktylowo-pomarańczowy z cynamonem

po prostu wody duża szczypta cynamonu migdały do dekoracji Ze składników na spód zagnieść ciasto. Jeżeli rodzaj użytej mąki tego wymaga, można dodać więcej oliwy by uzyskać gładkie ciasto. Rozwałkować cienko na blaszce, brzegi podnieść nakładając ozdobne warkoczyki ciasta. Mój mazurek był mały

Sernik bananowy

Miałam w planie dwa mazurki, ale wyszedł sernik... Spód do pierwszego mazurka upiekłam i... rozwaliłam, wyjmując w pośpiechu z blaszki. Do drugiego, bezowego nie ubiły się białka, bo próbowałam nowy malakser... i zrezygnowałam z dalszych starań. Z pokruszonego czekoladowego spodu zrobiłam zatem

Mazurek czekoladowo-kawowy z liczi

słońcem i ciepłem... Dzisiejszy świąteczny dzień mija już całkiem spokojnie i nieśpiesznie. Godziny płyną leniwie, więc oddaję się mojej ulubionej czynności tj. czytaniu książki i zaległej prasy... . Tymczasem kulinarnie : mazurek czekoladowo-kawowy z liczi . Może nie wygląda tak bosko, jak u Asi z

Mazurek marcepanowy ze śliwkami w winie

kawałki śliwek, to w niczym nie przeszkadza . Przełożyć na ostudzony spód. Marcepan rozwałkować, podsypując cukrem pudrem na placek wielkości mazurka bez brzegów . Przełożyć na masę śliwkową wystające kawałki można obciąć lub po prostu zagiąć do środka . NA POLEWĘ: 30g lekko uprażonych na suchej

Mazurek pomarańczowy

smaku ... Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce. Upieczony spód pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. 65279 65279

Mazurek kajmakowy z orzechami

, jeszcze ciepły kajmak wyłóż na spód mazurka. Udekoruj orzechami. Smacznego i Wesołych Świąt! :3

Mazurek z masą jogurtowo-czekoladową i migdałami

wałeczek i ozdobić nim brzegi mazurka, uformować też kilka wałeczków naklejając na spodzie poziome paski. Na wałeczkach wykonać wzorki przy pomocy widelca. Z pozostałego ciasta można wyciąć małymi foremkami kwiatki lub inne ozdoby i przykleić je na łączeniach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i

Mazurki

Co roku to ja piekę mazurki. Często pospiesznie, bo między innymi obowiązkami, pracami itp. i robię ich dużą ilość, bo część z nich rozdaję przyjaciołom. Mogłabym jeszcze napisać, jak lubię te Święta, bo wiosna na dworze, kolorowy stół przy którym siedzą dzieciaki, oprawa, celebra i tak jest, ale

Mazurek czekoladowy

Ja zdecydowanie należę do osób, które za mazurkami przepadają.. i to pod każdą postacią, począwszy od kajmakowych, a skończywszy na cytrynowych : W tym roku zamierzam trochę mazurków napiec, szczególnie, że jest ich tyle możliwości, że ciężko mi się zdecydować.. Czekoladowy musiał być, ale że

Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną

jajeczkami, przylepiając je do ciasta za pomocą lukru z soku z cytryny i cukru pudru. Bardzo polecam! * Ponieważ piekłam tego mazurka na firmowe jajeczko u Rafała, zrobiłam go od razu z podwójnej porcji. Dzięki temu powstał jeden naprawdę duży spód: 25,5cm x 21cm, boki wysokie na 5 cm , a drugi mały

Prosty mazurek kajmakowy z płatkami migdałowymi

waniliowy. Mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut do czasu, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Przelewamy ja na spód mazurka i posypujemy podprażonymi na suchej płatkami migdałów.

Mazurek owocowy

prostokąt. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić spód mazurka i piec 25-30 minut na złoty kolor. Ostudzony mazurek udekorować masą kajmakową, owocami z konfitury, posypać kokosem i makiem. Smacznego

eksperyment wielkosobotni

w mojej rodzinie nie ma tradycji pieczenia mazurków. wiele lat temu próbowaliśmy to zmienić. w pamięci utkwiły mi dwie próby. pierwszą był mazurek cygański - bez pieczenia. smaku jego nie pamiętam w ogóle. drugą próbą był mazurek kajmakowy. nigdy nie robiłam sama kajmaku, a nie wpadło mi do głowy

Mazurek czekoladowy z suszonymi owocami

W tym roku chciałam zrobić jakiś naprawdę dobry mazurek dlatego postanowiłam sięgnąć po ten przepis . Z początku myślałam, że ciasto mi nie wyjdzie, ale po kilku minutach ucierania wszystko zaczęło się ładnie łączyć  i spód do mazurka wyszedł wspaniały, mięciutki i kruchy. Do tego masa kajmakowa z

Mazurek pomarańczowy

mus - ważne, by były bardzo drobne części .  Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje.  Upieczony spód pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek kandyzowanymi plasterkami pomarańczy

Mazurek pomarańczowy

Pierwszych w życiu mazurków ciąg dalszy. Tym razem z przepisu Dorotki, naprawdę smakowity mazurek pomarańczowy z niezwykłymi, kandyzowanymi pomarańczami własnej produkcji. Wcale nie taki trudny, na jakiego wygląda, dlatego szczerze polecam. Składniki na kruche ciasto: 350g mąki pszennej 50g

Mazurek kajmakowy

Mazurek - typowo świąteczne ciasto. Ten mazurek jest mało skomplikowany i smaczny. Nie zachwyciło mnie kruche ciasto na spód, ale za to wierzch idealny dla wielbicieli krówek. Ozdobić można dowolnie - ja posypałam zmielonymi migdałami. Przepis pochodzi z książki Święta Wielkanocne przepisy i

Mazurek kokosowy z migdałami

cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia. Dodajemy mleko w proszku i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Stworzy się nam gęsta masa. Pozostawiamy ją do schłodzenia. Gotową mase wykładamy na upieczony spód i dowolnie posypuejmy czekoladą i płatkami migdałów. Mazurka najlepiej upiec 3 dni przed Świętami

Młodzieżowy Mazurek Czekoladowy

wsypując mąkę. 7-Do masy dodac rodzynki,orzechy i jeśli chcemy migdały.Mogą to byc również kandyzowane skórki owocowe,np.pomarańczy. 8-Masę wylac na podpieczony spód ciasta. 9-Piec mazurek jeszcze 30 min. w 180*C. 10-Gdy ciasto przestygnie zalac je czekolada i udekorowac orzechami.

Tarta czekoladowa z chałwą

wątpliwości. Zaczynam więc przeszukiwać stare zapiski, notatki i książki kucharskie. Próbuję odkryć, czym powinien być świąteczny mazurek. Zawsze wydawał mi się po prostu kruchym ciastem, przyrządzanym z dodatkiem żółtka ugotowanego na twardo. Im dłużej jednak przeszukuję zasoby wiedzy, tym bardziej wydaje

Mazurek kajmakowo-bakaliowy z lukrem

Wiem, że wszyscy zapomnieli już o świętach wielkanocnych i skupieni jesteśmy na wypatrywaniu jakich kol wiek znaków wiosny, ale zalegam Wam jeszcze z jednym przepisem na mazurek Warto go mieć, bo mazurek nie jest mdły, ani zbyt słodki. Dzięki dodaniu dżemu porzeczkowego kajmak nie dominuje, a

Mazurek porzeczkowo-kajmakowy

Święta święta - u mnie pieczenie pełną parą, smakowity mazurek już się dumnie pręży, sernik także leżakuje i pokaźna baba zza szybki piekarnika już się wylewa z foremki. Czyli jest jak być powinno. Jak już wspomniałam, chwilowo nie mam lustrzanki, więc zdjęć nie będzie, chyba, że zwykły aparat

Najlepsza pod słońcem pascha vel wigilijka

stole oprócz paschy na pierwszym planie , mazurek kajmakowy , mazurek marcepanowo-różany , mazurek śliwkowy , babka ucierana mamy Heleny i specjał w waflu. Spód biszkoptowy: 2 jajka 6 dag cukru pudru 4,5 dag mąki tortowej 1 łyżeczka octu Mąkę przesiać, przygotować tortownicę średnica 24 cm

Mazurek kajmakowo - czekoladowy

Do Wielkanocy coraz mniej czasu, tym którzy nie mają jeszcze pomysłu na mazurka polecam ten prosty i pyszny mazurek kajmakowo 8211 czekoladowy. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, właściwie robi się sam.   Mazurek kajmakowo 8211 czekoladowy Kruche ciasto: 200 g mąki 80 g masła

Mazurek makowo-orzechowy

Ten mazurek bardziej spełnia kryteria bycia mazurkiem niż większość moich wypieków. Dlaczego? Bo o jest baaardzo słodki, a taki powinien być radycyjny mazurek a przynajmniej sporo osób tak uważa . Do wykonana masy makowej użyłam już zmieloneo maku, co zdecydowanie ułatwilo cały proces tworzenia

Mazurek nie tradycyjny

Mazurki wydają mi się wypiekami zbyt słodkimi. Ten przepis to lżejsza wersja tradycyjnego mazurka - u mnie na cieście francuskim, z kremem budyniowym i dodatkiem egzotycznych owoców. Przepis znalazłam w miesięczniku Kuchnia 4 2009   Składniki : płat ciasta francuskiego schłodzony słodki

Mazurek kajmakowy z marcepanem

posmaruj spód marcepanowy. Na tym ułóż blat ciasta, lekko dociśnij. Marcepan umieść w szprycy. Wyciskaj, formując brzeg wokół mazurka. Otwórz puszkę z ugotowanym mlekiem-kajmakiem. Posmaruj nim mazurek. Ostudzony udekoruj czekoladą ... Smacznego :

Miejsca:

Wiśniowa (13)
Warta (8)
Warszawa (6)
Marki (5)
Tłuszcz (3)
Wysokie (2)
Lisków (2)
Janów (2)
Augustów (2)
Wrocław (1)

Firmy:

RUCH (3)
Żurawie (1)
tvn24 (1)
Zono (1)
Tesco (1)
SKOK (1)
Jutrzenka (1)
Index+ (1)
Helio (1)
Chip (1)