Wszystko o:

masy do tortu

Masa budyniowo - galaretkowa do tortów

65279 Masa bardzo, bardzo dobra. Znaleziona kiedyś w Internecie, niestety już nie pamiętam gdzie. Korzystam z niej od dawna, bo oprócz tego, że jest smaczna, to dobrze skleja tort i można tworzyć różne smaki, w zależności od tego jaki budyń i galaretkę dodamy. Do środka można też włożyć

Masa cukrowa- surowiec, lukier plastyczny do wykonywania ozdób na torty, ciasta- ciasta i desery, przepisy kulinarne

produkt na polskim rynku, ale powoli pojawia się w sklepach internetowych sprzedających ozdoby cukiernicze na torty. Masa cukrowa to surowiec 8211 pewnego rodzaju lukier plastyczny służący do wykonywania przeróżnych ozdób na torty ciasta itp. Masa cukrowa najczęściej wykorzystywana jest przy

Plastyczna masa cukrowa do tortów

... Dlatego też co jakiś czas na pewno pojawią się nowe zdjęcia tortów i ciastek Masa jest bardzo łatwa do przygotowania, zachowuje świeżość przez co najmniej 1,5 godziny tyle zajęło mi przystrojenie tortu . Jest jak plastelina - można ją rozwałkować i wykrawać kształty lub lepić ludziki. Tort wytrzymał

MASA MARSHMALLOWS DO DEKORACJI TORTÓW

Tak jak wspominałam w poprzednim poście do dekoracji tortu użyłam również masę marshmallows. W sumie jakoś nigdy nie przepadałam za zdobieniem ciast tortów masą lukrową ale teraz chcę się z Wami podzielić przepisem na masę do dekoracji tortów z pianek mashmallows. W czystej postaci nie mogę ich

Plastyczna masa cukrowa do dekoracji tortów

powierzchni. Dodatek glukozy w masie powoduje właśnie jej plastyczność i niekruszenie się. Masę nakładamy na posmarowany kremem tort krem zadziała jak klej i masa się przylepi do ciasta .   Składniki: 50 dag cukru pudru 50g glukozy 8211 ja użyłam glukozy w proszku 3 płaskie łyżeczki żelatyny 35 ml

Orzechowo-karmelowa masa do tortów i ciast

Idealna masa do tortów jak i innych ciast o wyraźnym smaku orzechów z krobinkami karmelu,   Składniki: 25 dkg masła 250 ml mleka 2 żółtka 10 dkg cukru pudru 12 dkg orzechów włoskich 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej kopiata 1 łyżka mąki pszennej kopiata

Masa twarożkowa do przełożenia tortu

Moja ulubiona i sprawdzona masa do przełożenia tortu, dzieciaki ją uwielbiają bynajmniej moje , łatwa w przygotowaniu i baaardzo pyszna Dzisiaj wersja z brzoskwiniami ale można użyć innych owoców raz nawet robiłam wersję z kawałkami czekolady i też nieźle smakowała.   Składniki: śmietana

Masa śmietanowo-czekoladowa do przełożenia tortu

  Uwielbiam wszelkie masy do tortów na bazie śmietany, dzisiaj wariacje z czekoladą Te kremiki smakują genialnie, mają konsystencje musu i wprost rozpływają się w gębie     Warstwa I jaśniejsza Składniki: śmietanka do ubijania 330g tabliczka białej czekolady 4-5 batoników kinder

MASY DO TORTU

W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuścić pół tabliczki gorzkiej czekolady, ostudzić i dodać do masy którą robię wtedy z mniejszą ilością cukru . Dokładnie utrzeć. Na końcu dodać spirytus. Wariant owocowy do masy podstawowej można dodać np.zmiksowane na mus truskawki

Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

4. Dodajemy barwnik 5. Kiedy przestygnie zaczynamy lepienie ozd oacute b UWAGA! Masa pozostawiona na wierzchu bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu. Można usunąć ten problem poprzez ponowne wymieszanie. Aby uniknąć kłopotu najlepiej masę przykry folią aluminiową lub włożyć do woreczka. Masa

Masa truskawkowa do tortów i ciast Ula Z

nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Masa gotowa do przekładania wypiek oacute w . Masa pochodzi ze strony cincin naprawdę godna polecenia

Masa plastyczna do tortów

  65279 Masa plastyczna 65279 Składniki : 800g cukru pudru 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 50ml wody W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać glukozę, wymieszać. Płyn wlewać stopniowo do cukru pudru, mieszając łyżką. Kiedy płyn zacznie

Masa kawowa do tortu bezowego

  2 jajka 1 łyżka cukru 3 łyżeczki kawy mielonej + 1 łyżeczka rozpuszczalnej masło Kawę zaparzyć w 1 3 szklanki wody. Jajka ubić na parze,dodając cukier.Masa musi być puszysta. Pozostawić do ostygnięcia. Masło ucierać dodając po łyżce masy jajecznej.Na końcu kroplami dodawać kawę

Pyszna masa kremowa do tortu

Składniki - 4 żółtka - jajko - 1 2 szkl cukru pudru - 200 g serka homogenizowanego - 1,5 szkl mleka w proszku - kostka masła Przygotowanie 1. Ubić żółtka i jajko z cukrem na parze, ostudzić. 2. Utrzeć masło, dodać masę jajeczną, mleko w proszku i serek. nbsp Ten cudowny tort z kremem z

Masa truskawkowa do tortu

Składniki 1 jajko 1 2 kg masła cukier 4 dkg mąki mleko 70 dkg truskawek Sposób przyrządzenia Resztę masła utrzeć z cukrem, dodać jajo, nadal ucierać. Dodawać stopniowo ostudzoną zasmażkę. Następnie dodać pokrojone truskawki i znowu ucierać. Gdy będzie już dostatecznie utarta wymiesz

Bita śmietana masa śmietankowa do ciast, tortów, deserów, itp. itd.

____ |      | |      | __|      |__                   65279 65279 65279 65279 Aby zobaczyć przepis, kliknij  TUTAJ . 65279   65279 65279 UWAGA: Przeniosłam blog a  na adres uwielbiamgotowac.com kliknij na adres, aby przejść do bloga . Znajdziesz tam  wszystkie

Masa cukrowa

W Internecie ten przepis można znaleźć w wielu miejscach, ale zamieszczam go też tutaj, bo uważam, że jest wart zareklamowania. Masa cukrowa służy do dekoracji tortów 8211 to taka plastelina z cukru, którą można wykorzystać do obłożenia tortu i ulepienia ozdób. I jest ona FANTASTYCZNA 8211

Torty - słodka finezja

. truskawki, 10 dag zmielonych lub pokruszonych orzechów włoskich, ewentualnie konfitura z wiśni do dekoracji. Wykonanie: Przygotowujemy masy do przełożenia tortu. Pierwsza to dokładnie utarte masło z cukrem pudrem i kawą. Drugą przyrządzamy ucierając żółtka z cukrem pudrem i mąką. Zagotowujemy mleko z laską

Tort bananowy

innej startej na tarce lub obieraczką do warzyw, ewentualnie gotowych wiórek czekoladowych      Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami. PONADTO: 1 puszka 400-500g masy kajmakowej 1 szklanka wody 2 duże dojrzałe banany WYKONANIE TORTU:     Masę kajmakową lekko podgrzać, aby była

Tort Chałwowy

Poszukując inspiracji znalazłam kiedyś na forum Cincin wspaniały wątek o masach do zdobienia tortów oraz o tortach Dorotyxx . Piękne torty, które tam zobaczyłam spowodowały, że postanowiłam i ja wypróbować takiego ozdobienia tortu. Postanowiłam zrobić niespodziankę mojemu mężowi i upiec mu tort na

tort wiśniowy

Tort jest delikatny i lekki kakaowy biszkopt i spód bardzo pasują do lekko kwaskowej masy wiśniowej i śmietany połączonej z mascarpone. Tort jest kilkuwarstwowy i wydaje się być pracochłonny, jednak prace nad nim można rozłożyć na dwa, lub nawet trzy dni przed wykończeniem i podaniem. Ponieważ

tort malinowy

okruszki zachowałam do dekoracji boków tortu . masa malinowo 8211 śmietanowa:   400 g malin 200 g cukru 5 g żelatyny łyżeczka z górką 250 g śmietany kremówki 30 30 g cukru pudru 100 g serka mascarpone 65279 65279 65279 Maliny opłukać, osuszyć, przełożyć do rondla, zasypać cukrem i

Tort czekoladowo-śmietankowy

masy, tę połowę, która przeznaczona była na wierzchnią warstwę, świadomie zrobiłam bardziej płynną 8211 dodałam do niej niewielką ilość śmietanki dodałam ją pod koniec, dolewając po trochu do gotowego kremu, mieszając i sprawdzając, czy już osiągnął satysfakcjonującą mnie konsystencję . Chciałam

Zamek Księżniczek

i dodajemy barwnika fioletowego. Dokładnie mieszamy i przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Najpierw nakładamy trochę masy na wieżyczkę, a następnie przyklejamy ją do boku tortu. Resztę wieżyczek przyklejamy jak na zdjęciu. Kiedy wieżyczki będą przyklejone wówczas dekorujemy je na

Tort miś

Ciasto czekoladowe jasne: 150g białej czekolady 120g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 100g margaryny 100g mąki pszennej 25g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lekka masa budyniowa do środka tortu : 1 budyń czekoladowy może być również waniliowy lub

Tort tęczowo-galaretkowy

galaretka Nasączenie : sok z jednej małej cytryny 4 łyżki limoncello 4 łyżki syropu waniliowego 1 2 szklanki wody Masa maślana do obłożenia tortu : 150 g masła roślinnego 100 g białej czekolady 2 łyżki mleka Dodatkowo : 450 g masy marcepanowej Barwniki spożywcze : żółty, czerwony i

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

, bardzo GORĄCO POLECAM!   Przepis autorski .   Tort Bakaliowy Klejnot Orientu Biszkopt makowy tortownica 18 cm : 4 jajka rozmiar M 100 g suchego maku nie trzeba go mielić 40 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić dokładnie od żółtek

Tort na 18-stkę

kawałku masła, po chwili może się wydawać, że krem się zważył, ale tak ma być, miksować do uzyskania właściwej konsystencji. Gotowym kremem dokładnie obsmarować przełożony tort. Śmietana nie może dotykać masy cukrowej, bo ją rozpuści.     Dodatkowo: 1250 g masy cukrowej w kolorze cielistym 750 g

Tort Andaluzja

do kremu i wymieszać, aby go lekko rozluźnić. Następnie dodać pozostałą część śmietany i delikatnie wymieszać. Wykonanie tortu: Na paterę położyć pierwszy migdałowy blat. Wokół niego zamknąć obręcz tortownicy, w której go piekliśmy ja pominęłam ten krok, moje obie masy były tak sztywne, że nie

Tort Jubilat

Przepis na tort pochodzi z gazety Smacznego ! ze stycznia 1998 no i oczywiście musiałam go lekko zmodyfikować, a mianowicie zmieniłam lekko krem i dołożyłam jeszcze do niego biszkopt orzechowy. A wracając do ciasta było przepyszne, delikatne, mało słodkie więc można było się skusić jeszcze na

Tort samochód

truskawkową ubić wszystko razem jeszcze chwilę. Schłodzić w lodówce - masa będzie dobra kiedy zacznie tężeć. Tężejącą masą przełożyć biszkopt i wstawić do lodówki na około 2 godziny do całkowitego stężenia musu . Wyjąć na talerz. Dekoracja Aby masa cukrowa się nie roztopiła, tort trzeba pokryć góra i boki

Masa cukrowa - niesamowite ozdoby na tort ślubny

cukrowa jest  pewnego rodzaju lukrową substancją wykonywaną z cukru pudru oraz żelatyny, jak również wody i glukozy w proszku. Masa cukrowa zazwyczaj używana jest przy wyrabianiu ozdób na tortach robionych przez profesjonalne firmy cukiernicze, ale możemy ją również wykonać we własnej kuchni. Warto

Tort truskawkowo-śmietankowy

 dekorację zrobiłam z masy cukrowej, bo nie mam ręki do zdobienia tortów. Jednak nawet do ozdobienia tortu z masy cukrowej trzeba mieć odrobinkę więcej talentu niż mam ja - Chciałam przygotować zupełnie inną dekorację, ale niestety nie udało mi się, będę musiała do przyszłego roku potrenować lepienie samochodu z

Tort kajmakowy czyli o czytaniu ze zrozumieniem :

Tego tortu nie miałam w planach. Co prawda mój mąż miał urodziny, ale gości żadnych nie przewidywaliśmy, więc dla naszej dwójki nie chciało mi się nic piec. Jednak kobieta zmienną jest i kiedy po przejrzeniu moich przepisów do wypróbowania natknęłam się na ten tort, znaleziony jakiś czas temu na

Tort Pina Colada ombre petal cake

wylać na niego pozostałą część masy Nałożyć ostatni blat, który także można delikatnie nasączyć. Tort przykryć folią i odstawić do lodówki. Krem maślany na bezie szwajcarskiej swiss meringue buttercream : 300 g masła, miękkiego, pokrojonego na małe kawałki 100 g białek dużych jaj  ok. 3-4 szt

Tort pomarańczowo - czekoladowy

foremki, w której piekliśmy biszkopt. Jako, że tort ostatecznie będzie wyższy niż biszkopt, foremkę należy założyć tak aby trzymała ciasto tam gdzie są masy, a niekoniecznie od samego spodu. MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wkładamy pokruszoną do miseczki, a miseczkę do garnka

Tort czekoladowy z truskawkami

Kiedy koleżanka podesłała mi zdjęcie czekoladowego tortu pełnego truskawek, od razu mnie to zainspirowało. Dodatkowo zbliżały się dwie okazje do jego przygotowania, więc od razu zabrałam się za planowanie : Tort składa się z puszystego czekoladowego biszkoptu, śmietankowo - czekoladowej masy i

pieczenie tortu dla początkujących

masę, do niej przesiałam 3 4 szklanki mąki pszennej , 3 4 szklanki mąki ziemniaczanej i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko wymieszałam łyżką. W rondelku rozpuściłam kostkę masła , przestudziłam trochę ma być ciepłe, ale nie gorące i rozmieszałam, aż do uzyskania jednolitej masy

tort na Pyzy urodziny

zrobienia masy. Pyza oczywiście była niezadowolona ze starań matki, Pyza marudziła niemiłosiernie, że to najgorszy tort i pewnie najgorsze jej urodziny. Wczoraj o 20.30 kiedy położyła się do łóżka powiedziała cicho- mamo to była najlepsza imprezka i tort był pyszny. Po czym zawinęła się w kłębek jak kociak

Przepis nr 24 - tort idealny

Tortów jest cała masa i możnaby zapewne napisać o nich książkę, nie jeden wpis. Ja jednak skłaniam się ku prostocie, lekkości i powrocie do smaków dzieciństwa za każdym razem, gdy z jakiejś okazji go piekę. Wzorcem wyniesionym z domu są bowiem torty mojej babci moi rodzice nigdy nie piekli ciast

Tort cytrynowy

trochę zbyt kwaśny i dlatego do ponczu dodałam trochę cukru, chociaż w przepisie źdródłowym go nie było. Ponieważ tort jest kwaskowaty, jego smaku nie zepsuła warstwa bardzo słodkiej! masy cukrowej - zresztą starałam się nałożyć bardzo cienką warstwę i to mi się udało. Pod tym względem więc wypiek

Tort lekko czekoladowy z owocami

 śmietanę mamy ubitą dodajemy do niej powoli czekoladę i mieszamy szybko, by ją równo w kremówce rozprowadzić. Do masy można dodać więcej czekolady, wtedy będzie ona intensywniejsza w smaku. Tak przygotowaną masą przekładamy tort. Owoce, czyli gruszki i mandarynki, przygotowujemy sobie zawsze wcześniej

Fantastyczny Tort Miś czekoladowy

pokrywamy kremem mascarpone: 65279   Odstawiamy tort do lodówki aby się schłodził na ok 2 godziny.   KROK 7 DEKORACJE   Do dekoracji tortu użyłam masy plastycznej marshmallow, roztopionej czekolady oraz kremu czekoladowego.   Masa marshmallow: Opakowanie białych pianek marshmallow ok 1 szkl

Tort Peach Melba

kupnym, ewentualnie można też wkroić brzoskwinie z puszki do masy, a do malinowej użyć mrożonych, jeśli wykonujecie je poza sezonem. Ciasto, które upiekłam do tortu nie jest biszkoptem. Stworzyłam jasną wersję ciasta czekoladowego, które okazało się niezawodne w tym torcie i o tyle o ile jego jasna

Tort brzoskwiniowy

kremówki 36 2-3 śmietan-fixy dla zagęszczenia 6 batoników Milky Way BITA ŚMIETANA tym razem masy wystarczyło mi na posmarowanie boków i wierzchu tortu, ostatnim razem wystarczyło mi tylko do przełożenia. Warto się zaopatrzyć, aby w razie czego użyć. 250 ml kremówki 36 opakowanie serka

Tort BMW

inaczej może rozpuścić masę marcepanową. Tort odstawiamy do lodówki na kolejne 20-30 minut, ponieważ masa maślana musi zastygnąć. 550 g masy marcepanowej barwimy na czerwono i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm na blacie obsypanym cukrem pudrem lub lekko natłuszczonym masłem lub na papierze do pieczenia ja

Tort czekoladowo - malinowy

. Wszystko razem ubijamy na sztywną masę. 1 4 gotowej masy przekładamy do osobnej miski i mieszamy z 2 łyżkami kakao. Powstałą w ten sposób masę kakaową użyjemy do dekoracji tortu. Pozostałą - większą część masy śmietanowej miksujemy na gładko z gotową frużeliną.   Wykonanie: Pierwszy blat kładziemy na

Tort Rafaello na krakersach

postawiłam na rafaello.   Składniki: 2 duże paczki krakersów 2 kostki margaryny 5 żółtek 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 paczka wiórek kokosowych 200g 5 dag wiórek kokosowych do posypania tortu   Do garnka wlewamy mleko i dodajemy

Tort Kajmakowy 20-to warstwowy

-20 użyłam do tego dna jednej z tortownic oraz nóż do pizzy . Płaty ciasta ostudzić, ścinki pozostawić do ozdobienia tortu!! 65279 Krem kajmakowy: 500g masy kajmakowej ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego 700ml śmietany kremówki 36 500ml mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka

Biały tort czekoladowo - truskawkowy i 3 lata bloga :-

, Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nasączenie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wykonanie tortu: Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy, smarujemy masą z białej czekolady, a następnie frużeliną truskawkową. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności nasączenie, masa z białej czekolady

Tort Williams

może do końca zgodny z oryginalną wersją, ale bardzo smakował.  Tort zrobiłam na urodziny dla mojej Mamy. Mamuś jeszcze raz najlepszego.     Składniki tortownica 24 cm : Spód: 3 jajka 5 łyżek mielonych orzechów laskowych 3 łyżki cukru pudru   Masa biała: 200 g białej czekolady 250 g

Ombre rose cake tort w róże

: Potrzebne będą trzy kolory masy: kremowa, służącą do cienkiego posmarowania całego tortu, ozdobienia nim wierzchu tortu dlatego jej potrzeba najwięcej , jasno różowy- do ozdobienia górnego rzędu i ciemnoróżowa do najniższej warstwy. Z przygotowanego kremu połowę odłożyć do osobnej miseczki i odstawić, do

Tort Piňa Colada i ... trzecie urodziny Gotuję bo lubię

sposób, a trzecią częścią masy pokrywamy wierzch i boki tortu. Pozostałymi wiórkami obsypujemy tort, i układamy na nim Rafaello. Tort na noc wkładamy do lodówki aby masa zastgła. Po nocy spędzonej w chłodzie, ta bardzo delikatna masa zastgnie na tyle, że tort będzie się bardzo dobrze kroił. Tort

Tort Dawidka

przygotowaniach do tej uroczystości, a moim celem było po raz pierwszy upiec tort, bogato zdobiony masą marcepanową cukrową i ten wpis chciałabym w całości poświęcić technice wykonania  i niezwykłym możliwościom cudownej masy, która nawet zwykły  biszkopt potrafi  zmienić w ekskluzywny, uroczysty tort  np

Tort bananowy

na tarce lub obieraczką do warzyw, ewentualnie gotowych wiórek czekoladowych Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami. PONADTO: 1 puszka 400-500g masy kajmakowej  1 szklanka wody 2 duże dojrzałe banany WYKONANIE TORTU: Masę kajmakową lekko podgrzać, aby była półpłynna i łatwo się

Tort michałkowy

resztę masy michałkowej jasnej i wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Naponczować go resztą herbaty. Pozostałą klasyczną masę michałkową wyłożyć na wierzch tortu, wyrównać. Część masy bardzo cienką warstwą wysmarować boki tortu.  Wysypując orzeszki na dłoń, przykładać je do boków tortu

** Tort truskawkowy dobre przepisy - Strawberry cake 65279 recipe **

troszkę mniej wody . Zalać tężejącą galaretką truskawki i wstawić do lodówki na około 2 godziny, do stężenia galaretki.  3. Następnie nożem obkroić w koło galaretkę w tortownicy, tak żeby można było wypiąć obręcz tortownicy. 5. Tort wysmarować dookoła trzecią częścią masy i obłożyć biszkoptami jeżeli

Tort lew

kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 190 szklanki 190  szklanki mąki ziemniaczanej 180 g cukru  2 łyżki wody  1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa do przełożenia tortu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3 płaskie łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki

TORT CHAŁWOWO-WIŚNIOWY Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ

likierem który pozostał z wiśni MASA CHAŁWOWA: 400g miękkiej Kasi lub masła 400g chałwy waniliowej MASA WIŚNIOWA : 1 słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego 400g 1 słoik wiśni drążonych odsączonych 360g - masa owoców bez zalewy 1 szklanka likieru Cherry Brandy do zalania wiśni Dekoracja: 50g startej

Tort motylek- przepis

, wiedziałam już że na pewno masa cukrowa nie będzie odpowiednia. Chciałam bowiem, aby tort motylek był choć z pozoru lekki jak piórko. W ubiegłym roku kupiłam bowiem spray do dekoracji ciast, który miał być różowy, a w praktyce okazał się krwiście czerwony- totalna klapa ! I choć tort wszystkim smakował, to

Tort suknia lalki

utrzyj na puszystą białą masę i dodawaj stopniowo kajmak. Odłóż do lodówki.   Masa 3 : 200 g nutelli w ciepłym miejscu   Ponadto: konfitura ze śliwek lub dżem morelowy filiżanka herbaty z dwóch torebek olejek cytrynowy lub sok z pół cytryny   Wykonanie tortu: Każdy biszkopt przetnij na pół

Tort żyrafa w kształcie cyferki dwa z kremem śmietanowo - truskawkowym

niewielkie prostokąty i delikatnie przełożyłam do masy śmietanowej. Spód tortu przełożyłam na naczynie na którym miał być podawany ponieważ jego kształt był dosyć nietypowy u nas sprawdziła się duża szklana deska . Kiedy krem śmietanowo-truskawkowy zaczynał tężeć wyłożyłam go na spód tortu i przykryłam

Lukier plastyczny - przepis i przygotowanie

przygotowaną masą cukrową, która ma właściwości plasteliny. Nie jest to może najzdrowszy tort świata, bo nie dość, że jest bardzo słodki, to używamy do jego produkcji barwników. Biorąc jednak pod uwagę niesamowity efekt, jaki w ten sposób otrzymujemy i uśmiech dziecka na widok tortu - wszystkie wątpliwości

Świąteczny tort cynamonowo migdałowy

białą, pus zystą masę około 6-7 minut 65279 65279 65279 65279 65279 . Mąkę łąc zymy  z cynamonem, pros zkiem 65279 65279 i migdałami i dodajemy do  65279 65279 masy jajec znej. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połąc zenia się składników.  Tortownicę o średnicy 22 cm

Torcik piłka

ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i nadal ubijamy aż białko zrobi się sztywne i błyszczące. Dodajemy żółtka i z wcześniej rozbitej połówki skorupki od jajka odmierzamy 2 skorupki wody i również dodajemy je do masy z białek i ubijamy jeszcze przez 1 min. Przesiewamy mąkę, kartoflankę i proszek do

Tort Raffaello. Kokosowy z białą czekoladą i śmietanką. Niebo.

-czekoladowy w stylu Bounty, tym razem przyszła kolej na biały i delikatny Tort Raffaello! Widziałam wiele przepisów na tort alla popularne pralinki, lecz żaden z nich absolutnie mi się nie podobał. Krem budyniowy? Totalna pomyłka. Krem z dodatkiem śnieżki do ubijania? Absolutnie nie. Mleko w proszku? A fuj

tort truskawkowy

przez 35 minut. 65279 Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić je w formie z wysokości około 50 8211 60 cm na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Po wystudzeniu wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty okruszki zachowałam do dekoracji boków tortu . Masa: Truskawki

Tort śmietankowo- brzoskwiniami

połówki brzoskwiń do dekoracji , zmiksować blenderem na jednolitą masę, która następnie należy zagotować. Do gorącej masy wsypać dwie galaretki dokładnie wymieszać. Wystudzić. Masa którą wykładamy na tort powinna być gęsta, tak by łyżka zostawiała w niej ślad. Takie stężenie zajmuje około 3 godzin

Tort z masą z białej czekolady

tort - masę nakładamy na tort wysmarowany kremem, aby masa się do niego przykleiła. 65279 Biszkopt przekroić na trzy poziome blaty. Pierwszy blat nasączyć wodą z cytryną, wysmarować równo 2 łyżkami dżemu i wyłożyć na niego 8531 kremu z białej czekolady, przykryć drugim blatem i czynności

Masa cukrowa lukier plastyczny

przenieść 65279 . Masę docisnąć 65279 do brzegów tortu, wygładzić 65279 , następne odciąć 65279 niepotrzebne brzegi masy.   Masa bardzo szybko wysycha. Podczas dekorowania tortu, pozostałe kawałki należy przechowywać zawinięte szczelnie folią. Masę robię tydzień wcześniej niż dekoracja tortu i

Tort dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi

, podprażyć na suchej patelni i zostawić do całkowitego ustudzenia. Mascarpone utrzeć krótko na gładki krem. Następnie dodać masę kajmakową i wszystko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Kremówkę ubić na sztywno, a następnie dodać do kremu. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać

Tort truskawkowy

pamiętać, żeby nie ubijać zbyt długo, inaczej zrobi nam się masło. Śmietanę łączymy z 1l truskawek resztę zostawiamy w garnuszku do dekoracji tortu  i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę wkładamy do lodówki na dosłownie chwilę, po to, aby nieco zgęstniała. Po około 0.5 godzinie przekładamy połowę masy

TORT ANANASOWO - CYTRYNOWY

porcjami wsiewamy do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto delikatnie przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w temp. 180°C ok. 40 minut. Biszkopt  piekłam w przeddzień wykonania tortu.   Wykonanie nadzienia ananasowego : Ananasy

Tort karmelowo-waniliowy

? Zrównoważyć karmel... mascarpone! Wyszło... mmmmm.... pycha! Nie ma co kłamać - było i tak SŁODKO, ale waniliowa masa mascarpone jest przewspaniała, bita śmietana ze śmietanki 30 jeszcze lepsza... Cudo! Tort karmelowo-waniliowy 65279 Na biszkopt blacha okrągła śr. 22cm : 3 duże jajka 1 3 szklanki

TORT POZIOMKA

umieszczamy w miseczce, dodajemy płyn i ucieramy łyżką do osiągnięcia gładkiej masy, następnie dodajemy barwnik i mieszamy dokładnie do uzyskania równomiernego koloru Wykonanie tortu: wycinamy interesujący nas kształt lub zostawiamy okrągły kształt. Biszkopt kroimy na dwa lub trzy blaty, na każdy nakładamy

tort jagodowy

jagód dodawać stopniowo śmietanę, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Masę schłodzić w lodówce przed przełożeniem 8211 chłodziłam przez godzinę.  Osączyć na sitku konfiturę jagodową. Wymieszać składniki nasączenia. Odłożyć część masy jagodowej do posmarowania wierzchu i boków tortu w tym

Tort truskawkowo - cytrynowy

otrzymać trzy równe części. Zanim zaczniemy przekładać nasz tort masami, należy przygotować wodę z sokiem z cytryną i cukrem do nawilżenia ciasta. Można też pokusić się o dodanie do tej wody alkoholu, jeżeli tort nie będzie podawany dzieciom. Ciasto nawilżamy bezpośrednio przed nałożeniem kolejnej masy

tort karmelowy pszczółki w ulu

- nie wolno zagotować.  Zestawiamy z garnka i cienkim strumyczkiem wlewamy do masy śmietanowej - cały czas miksując. Szybko przekładamy na wierzch tortu i nożem równo rozsmarowujemy po całości. Potem na ciasto kładziemy folię bąbelkową -bąbelkami do ciasta - dobrze dociskamy dłonią. Odkładamy tort na

Tort czekoladowo-malinowy.

lodówki, aby stężała.   Poncz Zaparzamy bardzo mocną czarną herbatę. Słodzimy ją i pozostawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej herbaty dodajemy sok z cytryny.   Wykonanie Biszkopt kroimy na trzy blaty. Spód tortu obficie nasączamy ponczem. Następnie wykładamy 1 3 masy. Rozprowadzamy równomiernie

Tort z patelni

Jak się okazuję brak piekarnika to nie problem, by mieć tort i to nie taki sernikowy, czy z galaretką na zimno. Wystarczy patelnia i dostęp do kuchenki. Zaintrygował mnie ten tort i powiem, że wyszedł fajny. Nie mam zdjęcia tortu w przekroju, ale wyszło nieco mało masy. Podaję przepis zwiększoną

Torty dla dzieci

. Tort z wierzchu ozdobiony jest białą masą cukrową, która gwarantuje trwałość kolorów i wzorów. Wszystkie torty pakowane są do wysokiego kartonowego pudełka wykonanego z grubej tektury. Posiadają także grubą podkładkę pod tort, która ułatwi Państwu przeniesienie tortu z pudełka na stół.   Cena tortu

Tort wiśniowy

chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Kiedy obie masy już stężeją można to również zrobić na drugi dzień delikatnie zdjąć obręcz, boki tortu wysmarować pozostałą masa kremową i oblepić płatkami migdałowymi. Tort przechowywać w chłodnym miejscy, ale przed podaniem powinien nabrać temperatury

Tort orzechowo-gruszkowy

-30minut w lodówce, po czym ponownie, krótko utrzeć. Ostudzone ciasto przekroić na trzy krążki. Na dolnym ponownie zapiąć obręcz tortownicy i wyłożyć na niego połowę kremu, wyrównać, przykryć kolejną częścią ciasta. Druga połowę kremu odłożyć do pokrycia boków i wierzchu tortu. MASA GRUSZKOWA: 1,2kg

Urodzinowy tort Lili

biszkoptów należy je delikatnie docisnąć do masy, tak aby wszystkie elementy ładnie się skleiły. Kiedy mamy już złożony tort wówczas smarujemy boki i wierzch  i dowolnie dekorujemy.   Częstujcie się proszę:

Tort Cytrynowo-Zielone Orzeźwienie

warstwy i detale, a później spędzać w kuchni długie godziny, skrupulatnie i sumiennie wykonując wszystkie kroki. Osobiście jestem fanką tradycyjnych, luksusowych, idealnych tortów z kremem maślanym, bakaliami, masami. Ale torty przecież robi się głównie dla innych, nie dla siebie - dlatego też niedawno, z

Tort z róż

doskonały przykład, w jaki sposób można róże włączyć do tortu, tylko że każdy z tych sposobów powinien znaleźć się w osobnym cieście :D Zdjęcie tortu możecie też znaleźć na stronie 41 Kwiatowej Uczty . TORT RÓŻANY. MOCNO RÓŻANY. Różana masa maślana: 150 g masła 150 g domowych płatków róż tartych z

Łabędzi puch

. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym.  Kiedy będzie dobrze wymieszany, dodawać po jednym żółtku każde kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się z masą połączy . Wyłączyć mikser, do masy wlać wodę oraz olej i od razu wymieszać łopatką. Mąkę pszenną

Jasny 100 warstwowy Tort Naleśnikowy z truflami z ciemej czekolady

śmietany kremówki dodatkowo: kakao do pieczenia, do obtoczenia trufelków i posypania tortu Czekoladę posiekać i wrzucić do miski. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia i natychmiast zalać nią czekoladę. Po 2-3 minutach, gdy czekolada zmięknie, całość wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić, aż

Tort walentynkowy

............................................... Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą. Na cały tort nakładamy rozwałkowaną cienko masę cukrową, tak aby przykryła nam dokładnie całe ciasto. Nakładanie masy cukrowej............................................................... Tort dekorujemy bitą śmietana i powycinanymi  z masy cukrowej z

ZAWIJANY TORT TIRAMISU

patery. 7. Kolejne pasy zawijamy wokół ustawionej na paterze rolady zaczynamy w miejscu gdzie skończył się poprzedni pasek . 8. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu. 9. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała

Tort na 2 urodziny mojej córeczki Julki

mieszamy. 3-4 łyżki masy odkładamy  na wysmarowanie boków ciasta. Przekładanie tortu: na biszkopt zwykły kładziemy połowę masy. Biszkopt i masa........................................................ Dokładnie rozsmarowujemy, a następnie nakładamy biszkopt kokosowy. Na biszkopt kokosowy wykładamy

Tort trzypiętrowy - jak to zrobić aby się nie zawalił

Jak już się wcześniej chwaliłam, na komunię córci przygotowałam biały, trzypiętrowy tort na 40 gości. Tak sobie pomyślałam, że może nie każdy wie co i jak zrobić, aby torcik utrzymał swój zamierzony kształt i nie zapadł się do środka i zamiast dobrego wrażenia powstała katastrofa budowlana. Do

Tort orzechowo-makowo-kawowy

, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. Masa jajeczna z orzechami..................................................... Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy. W foremce

Tort truskawkowy z biedronkami

Wesoły, zabawny tort wykonany z okazji Dnia Matki i Dnia Dziecka : Biszkopt w tym torcie jest na tyle wilgotny, że nie wymaga dodatkowego nasączania, a masa do przełożenia typowo letnia, śmietanowo-owocowa, pyszna po prostu. Pomysł na biszkopt i dekorację zaczerpnęłam z blogu Arabeski , lekko

Różany tort z białą czekoladą z koziego mleka

masła lub nieutwardzanej margaryny może być taka do smarowania 0,5 szklanki cukru pudru 65279 100 g koziego mleka w proszku 65279 Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostałe składniki utrzeć na gładko, dodać czekoladę i zmiksować. Można dodać resztki masy budyniowej: Złożenie tortu

Wpis na dwa głosy: Diner en blanc w Poczdamie

Podawałam już kiedyś przepis na tzw. torcik Rafaello , ale teraz będzie prawdziwy tort. Biszkopt: 7 jajek 1 i 1 3 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 3 szklanki oleju 5 łyżek gorącej wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Masa 3 białe czekolady 1 2 kostki

Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

pewnością na wielką literę . Myślałam o podobnej kompozycji już od dawna. Wiadomo przecież, że wprost ubóstwiam maślane kremy, wszystko, co aksamitne i kremowe, ciężkie przekładańce 8230 I orzechy *__*. Oczywiście, tort ten jest całkowicie autorski 8211 wszyściutko wymyśliłam sama, od początku do

Tort czekoladowy

Okazja specjalna, więc trzeba było upiec wyjątkowy tort. 70 urodziny babci nie zdarzają się przecież codziennie. Padło na tort czekoladowy z białą i gorzką czekoladą. Nie obyło się bez problemów biszkopt musiałam piec drugi raz, a ciemna masa lekko się zważyła ale efekt końcowy i smak był

Tort Spiderman

4 urodziny Piotrusia za nami. Myśl przewodnią tortu zaplanowałam jeszcze kilka tygodni przed urodzinami. W zeszłym roku był ZygZag który nie do końca go przypominał, dlatego w tym roku postanowiłam postarać się nieco bardziej.. tym bardziej że i dziecko starsze, wiec i jego wymagania większe

Jeszcze z białek, teraz tort

, przyjęły się bardzo dobrze. Oczywiście baby, typowo polskie, były także pieczone. Ale one stroiły stoły także podczas świąt Bożego Narodzenia. Mazurki i torty to co innego. Pojawiały się dopiero na wiosennym stole właśnie na Wielkanoc. Mazurki przywędrowały do nas z Turcji, poprzez Kresy południowo

Znalezione blogi:

TortOla (teletombola1)
Torty . Torty wykonuję z najlepszej jakości składników. Do każdego tortu podchodzę bardzo

Miejsca:

Wiśniowa (166)
Pasto (52)
Warta (50)
Góra (43)
Warszawa (34)
Maków (30)
Londyn (15)
Kraków (15)
Adamów (13)

Osoby:

Lilu (8)
Eminem (5)
Prince (4)
Dr. Dre (4)
Doni (4)
Silvera (2)
Lucio (2)
Duda (2)

Firmy:

RUCH (59)
SKOK (12)
DIALOG (12)
Allegro (8)
Zono (7)
Google (7)
JaGo (6)
YouTube (4)
Plato (4)
Sony (3)