Wszystko o:

masa makowa z suchego maku

Masa makowa na cztery sposoby

rozprowadzonym w mleku budyniem, dodajmy rodzynki i skórkę. Farsz można doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz miodem. Masa makowa II Składniki : 1 1 2 szklanki suchego maku 3 4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu 3 4 szklanki bakalii 1 3 szklanki surowych białek sok z

Tort orzechowo-makowo-kawowy

zmielonych orzechów włoskich   biszkopt makowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 4 łyżki suchego maku   biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 2 szklanki kawy capuccino w proszku   Masa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1 2 szklanki

MAKOWIEC

- 30-35 dag cukru - 6 dag drożdży w wypadku drożdży suchych pamiętać, że jedna paczuszka odpowiada 2,5 dag drożdży - 6-7 żółtek - szczypta soli - około 0,5 l mleka - 1 jajko do nabłyszczenia Sposób przygotowania: masa makowa   1. Mak najpierw należy opłukać, odcedzić. Umieścić w garnku i

Sernik wyśmienity z makiem

pod sernik : Wszystkie składniki wyrobić razem. Ciastem wylepić spód i boki wysmarowanej tłuszczem blachy . Przygotowanie masy makowej : 3 dag tłuszczu stopić i ostudzić. Dodać do maku razem z cukrami, olejkiem. Wymieszać. Następnie dodać ubite białko i delikatnie połączyć z makiem. Przygotowanie

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

, bardzo GORĄCO POLECAM!   Przepis autorski .   Tort Bakaliowy Klejnot Orientu Biszkopt makowy tortownica 18 cm : 4 jajka rozmiar M 100 g suchego maku nie trzeba go mielić 40 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić dokładnie od żółtek

Rogale Marcińskie

pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masa powinna być

Makowiec japoński

razem przez chwilę dokładnie mieszając. Przestudzić. MAK SUCHY MIELONY: W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka razem z 50g masła i miodem. Dodać ekstrakt waniliowy i mak. Gotować do czasu, aż mak spęcznieje, a większość mleka wyparuje. Przestudzić. Gdy masa makowa jest już gotowa, możemy przejść do

Makowiec zawijany

zbite i suche. Ja wyrabiam najpierw dużej szklanej misie, a następnie wykładam na stolnicę i jeszcze dobrze pracuję z ciastem, by było ładnie wyrobione. Z powrotem przekładam do mojej miski, lekko oprószę mąką i przykrywam ściereczką na 1godzinę. Nadzienie makowe: 300 g maku 3 żółtka szczypta soli

Torcik ORBITA

łyżeczka proszku do pieczenia - 40 g suchego maku Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wsypać mak, wymieszać. Wylać do blaszki 15x25 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, piec

masa makowa z suchego maku

Najlepsza rolada makowa     Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe: 500 g mąki przennej 40 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 5 żółtek 150 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Masa makowa: 500 g suchego zmielonego maku 100

Tort makowy

nasączenie blatów makowych likierem pomarańczowym.Jeśli robicie biszkopt makowy z suchego maku to odsyłam Was do oryginalnego przepisu  http: mojewypieki.blox.pl html 1310721,262146,169.html?2 65279 ale jeśli robicie z gotowej masy nasączenie moim zdaniem jest zbędne ponieważ cisto wychodzi naprawdę

Świąteczny tort

. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno . Do

Torcik makowy z wiśniami i masą kawową

Jako, że mak jest jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole zrobiłam torcik, który od bardzo dawna planowałam. Myślałam, że będzie to dość ciężki wypiek bo makowe blaty do najlżejszych nie należą ale jako całość torcik nie jest jednak taki ciężki. Masa jest lekka, delikatna, wiśniowa

makowiec zawijany

Nigdy nie przepadałam za makowcem. Może dlatego, że moje najwcześniejsze wspomnienie dotyczące tego ciasta wiąże się z gotowaniem maku gotowych mas makowych jeszcze wtedy człowiek nie zaznał , a dla mnie był to odór okropny! uchh.. Jednak trzy lata temu, mój brat poprosił mnie bardzo ładnie, abym

Tarta z konfiturą mandarynkową i białym makiem

pudru duża szczypta soli 150g masła, pokrojonego w kostkę 2 żółtka konfitura mandarynkowa: 5-6 mandarynek 50g cukru lub do smaku, można dodać mniej a potem dosłodzić 100ml wody sok z 1 2 cytryny biała masa makowa: 100g białego maku 150ml mleka 100g marcepanu 50ml śmietanki 30 2

Drożdżówki z makiem

Świąteczne makowce zwykle tak rozbudzają domowe apetyty, ze przygotowuję je z dużym 8222 zapasem 8221 : W praktyce wygląda to tak, ze zamrażam kilka strudelków na Nowy Rok oraz porcję masy makowej na jakieś 8222 później 8221 . Owo 8222 później 8221 właśnie nadeszło i masa makowa, która

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

mogła bardziej uszczegółowić dział na słodko . Wracając do dzisiejszego ciasta. Kolejny świetny wypiek z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji . Ciasto kokosowo-makowe, delikatny budyniowy krem, warstwa jabłek i puszysty jak chmurka biszkopt jestem nim zachwycona! Wyszedł taki delikatny! . Do

Szaleństwo makowcowe

posiekanych migdałów lub orzechów , 15 dkg rodzynek i frac12 filiżanki pokrojonej drobno smażonej skórki pomarańczowej. Dodać mak, wymieszać i przesmażyć przez 15 minut, często mieszając. Ochłodzić. 3-4 żółtka utrzeć ze szklanką cukru i dodać do masy. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą. Na

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

szczypta soli ziarenka z laski wanilii ew. skórka pomarańczowa Masa makowa: Do garnka wlać wodę, potem mleko i zagotować. Do mleka wsypać zmielony, suchy mak. Co jakiś czas mieszając prażyć na małym ogniu 15min. Dodać cukier i miód, potem resztę składników i wymieszać. Odstawić do wystudzenia

Ciasto cynamonowe

dodatkowo: słoik powideł śliwkowych Przygotowanie: Blaty cynamonowe: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Do masy dodać mleko i połączone ze sobą wszystkie suche składniki - dalej ucierać. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę

Metrowiec makowo-owocowy

szklanki zmielonego maku używam gotowego suchego zmielonego maku , 20 dag cukru, 8 dag mąki, 189 łyżeczki proszku do pieczenia, Biszkopt: 8 żółtek, 10 dag cukru, 17 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa*: 1 galaretka czerwona, 1 galaretka zielona, 500 ml kremówki 36

Arbuzowiec

, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.   Składniki na biszkopt makowy: - 4 białka - szczypta soli - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki - 3 łyżki suchego maku - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier

Makowiec z jabłkami

Może uda mi się kogoś skusić na ten makowiec? :  Jest pyszny, zwłaszcza po schłodzeniu. Wilgotna i aromatyczna masa makowa, w połączeniu z orzeźwiającą masą jabłkową, obie przykryte puszystym biszkoptem... Składniki ciasta możecie podwoić, jak w oryginalnym przepisie wydawnictwa Ciast domowych

Makowiec na biszkopcie

Masa makowa 600 g suchego mielonego maku Ok. frac34 l mleka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 4 jaja 1szk. cukru Olejek migdałowy 50 g margaryny 300 g bakalii   Mleko zagotować, po czym zalać mak nie wlewajcie od razu całej ilości mleka, gdyż może masa być zbyt rzadka , masę

łaciaty sernik z makiem

To w żadnym razie nie jest klasyczne ciasto serowo-makowe. To pyszny i niezwykle efektowny sernik, z dodatkiem suchego maku. Przepis oryginalny pochodzi z tej strony , ja zachwyciłam się nim przeglądając ten blog , zrezygnowałam jednak z warstwy kruszonki i cukru pudru. Wylepiłam ciastem tylko

Babeczki z gorzką czekoladą, makiem i wiśniami

czekolady. Bardzo polecam! wiśnie: 250g wiśni z soku 120ml soku wiśniowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masa makowa: 100g maku 150ml mleka 100g marcepanu 50ml śmietanki 30 2 łyżeczki cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 cytryny

Makowiec drożdżowy zawijany

miejsce.   Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta . Ciasto podzielić według uznania ja dzielę na 2 części , rozwałkować prostokątne placki

Strucla z makiem

składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.  Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z

Świąteczny rarytas

do suchego patyczka. Po ostygnięciu przekroić na 3 krążki. Z przepisu na masę, na parze ubić jajka z cukrem tak żeby garnek nie dotykał wody . Kiedy masa będzie dosyć gorąca sprawdzić , przenieść ją do garnka z zimną wodą, cały czas ubijając, a na garnek z ciepłą wodą położyć rondelek z czekoladą

Seromak

g rodzynek - skórka z 1 2 cytryny - aromat rumowy  Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, zmielony mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje. Zestawić z ognia, dodać rodzynki, zmielone migdały, skórkę cytrynową i aromat. Dodać rozkłócone jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Masę

Seromakowiec

, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Masa makowa: 2,5 szklanki suchego maku 1 3-1 2 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki płynnego miodu Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą ponad jego powierzchnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Makowe muffinki ze świątecznych resztek

Czy po rozlicznych świątecznych ciastach i deserach nie zostało u Was trochę masy makowej? U mnie tak i to całkiem sporo. Jedzenia nie powinno się marnować, a więc przedstawiam Wam fajny sposób na zużycie masy, znalazłam go na stronie kotlet.tv muffinki-nadziane-makiem Jest to również dobry patent

Kopciuszek

pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.   Składniki na biszkopt makowy: - 4 jaja - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 2 szklanki suchego maku Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, z tym ze na końcu dodać jeszcze mak. Upiec w takiej samej blaszce jak

MAKOWIEC

migdałowy Do ozdoby: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody mak lub kandyzowana skórka pomarańczowa Zaczynamy od masy makowej: mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do napęcznienia na kilka godzin warto zrobić to wieczorem dzień wcześniej , następnie odcedzamy z dokładnie z wody i dwukrotnie

świąteczny makowiec...zawsze pękający:-

odchodzić od miski wlewam roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość ok. 1 godz. . masa makowa: 600 g suchego maku 200 g cukru 4-5 łyżek miodu olejek migdałowy 2 garście rozmaitych orzechów włoskie, laskowe, migdały 2

slimaczki drozdzowe z makiem

oryginalna, bo wypatrzylam calkiem niedawno, ze abbra tez w drozdzowych buleczkach makowych sie lubuje... - buleczki drozdzowe probowalam piec z roznych przepisow, ale ten przypadl mi do gustu najbardziej. powstal zreszta metoda prob i bledow. a masa makowa niestety nie posiadam maszynki do zmielenia m

Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem

przekręcić przez maszynkę 2 razy. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem. Gdy będą puszyste dodawać po troszku zmielony mak, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dołożyć do masy makowej i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Masę przelać do

Mazurek Makowy

użyciem tej nieprzyzwoicie słodkiej masy. A co tam, uszczęśliwiajmy ludzi których kochamy : Wczoraj zaproponowałam Wam kajmakowy mazurek na bardzo kruchym spodzie. Dzis także mazurek z dodatkiem kajmaku, ale tym razem na bardzo miękkim i delikatnym spodzie makowym. Ciasto makowe nie jest bardzo słodkie

Tort makowy

. Piec w  piekarniku rozgrzanym do 175 st. C około 45 min, lub do suchego patyczka.  Nasączenie 50 ml likieru pomarańczowego 2 łyżki wody Krem  500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki  3 łyżki  cukru pudru z wanilią trzymam w słoiku rozcięte laski wanilii zasypane cukrem pudrem   Ubić

Seromakowiec z masą jabłkową

olejek zapachowy   Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Przygotować spód: z podanych składników zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę. Masa makowa: dzień wcześniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub

Makowiec Dawida

Chyba w ogóle nie powinnam przypisywać sobie udziału w przygotowaniu tego ciasta. Przepis mojej mamy, wykonanie Dawida, moja tylko masa makowa Wspaniale mieć takiego pomocnika - już zapowiedziałam Dawidowi, że od tej chwili makowca będzie robił tylko On Wracając do ciasta - jest fantastyczne

Rogale marcińskie

,5 szklanki maki pszennej 1 jajo łyżka suchych drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 25 gram masła bezpośrednio do ciasta + 200gram, które będziemy rozwałkowywać w cieście   masa makowa: 2 szklanki białego maku 100gram masła 150 ml śmietanki kremówki pół szklanki

Jest słoneczko. Świeci.

kropli olejku migdałowego. Na dno salaterki wlać trochę masy makowej. Pokroić bułki w cienkie kromki. Ułożyć ciasno bułkę, zalać masą. Przekładać warstwami 8211 bułkę masą makową. Na wierzchu i na spodzie ma być masa makowa. Ostudzić. Przykryć np. folią aluminiową i wynieść na balkon dobrze

Świąteczny torcik makowy i życzenia

23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto makowe. Piec w 175 st. C około 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.   Składniki na masę: - 600 g serka mascarpone - 300 ml śmietany kremówki - 5 łyżek cukru pudru - nasionka z jednej laski wanilii

Makowiec zawijany

, rumu   1 duże opakowanie cukru waniliowego 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru zazwyczaj dodaję mniej 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru olejek migdałowy do smaku cynamon do smaku 1 łyżka miękkiej

Pijak

. PIECZENIE: 170st, ok. 25minut do suchego patyczka BLAT KOKOSOWO-MAKOWY: 7 białek 1 szklanka cukru 150g kokosu 70g suchego maku      Białka ubić na bardzo sztywna pianę. Ciągle ubijając wsypywać po łyżce cukier. Po dosypaniu każdej kolejnej łyżki miksować przez chwile - na koniec masa ma być sztywna

Torcik makowo - truskawkowy

pozostawiłam bez zmian. Polecam! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Składniki ciasta makowego: 6 białek szczypta soli 3 4 szk. mąki 1 2 szk. cukru 3 4 szk. suchego maku 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czas na mak !

Zawsze unikałam ciast z makiem... Parę razy robiłam makowiec i nie za bardzo byłam zadowolona ze swoich poczynań... A dziś, zaszalałam i kupiłam mak suchy i w puszcze. I zrobiłam aż 3 ciasta z makiem ! Jak się odważyć, to się odważyć !   Oto ciasto nr 1 - Makowy placek z jabłkami i wiśniami

Tort makowy z kremem mascarpone

i bitą śmietaną wprost zachwycił moją mamę - wielbicielkę ciast z bitą śmietaną oczywiście : Teraz w spiżarni leży ostatni kawałeczek i robimy wyliczanki kto go zje.. Dlatego gorąco go polecam! Nie tylko na święta oczywiście.       Blaty makowe: 300 g maku 270 g drobnego cukru 8 dużych jajek

Ciasto makowiec

.Dodajemy do maku rozpuszczone masło i resztę składników.Mieszamy dokładnie i wykładamy na ciasto. Można użyć masy makowej z puszki- tańsza opcja . Z reszty ciasta rolujemy  cienkie paseczki i robimy z  tego kratkę. Można też ciasto zamrozić i zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o dużych oczkach. Pieczemy

Kruche ślimaczki z makiem

     Jeszcze nie było nic z makiem no, Białkowiec , ale to z suchym, więc się liczy tylko w połowie: , a przecież mak jest znakiem rozpoznawczym Bożego Narodzenia. Na koniec tej świątecznej parady przepisów kruche ciasteczka z dużą ilością masy makowej. Ślicznie pachną i są fajną alternatywą dla

Makowiec na sypanej drożdżówce

i zagnieść palcami, schłodzić.   Składniki na masę makową - 200 g mielonego maku - 200 ml mleka - 100 g cukru - 1 jajo - 100 g mielonych orzechów włoskich - aromat migdałowy - 60 g rodzynek Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, mielony mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje

Makowiec zawijany

Składniki pół kg mąki 3 jajka 3 dag drożdży 20 dag cukru szklanka mleka 150 g masła Masa makowa: pół kg maku 20 dag cukru 2 jajka 10 dag masła cukier waniliowy 50 g rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przyrządzenia Rozpływający się w ustach strucla makowa, pełna masy, to

Torcik makowo - truskawkowy

   Pieguskowe blaty, masa truskawkowa i bita śmietana, zapraszam na torcik.   Składniki na ciasto makowe: - 6 białek - szczypta soli - 3 4 szklanki mąki - 1 2 szklanki cukru - 3 4 szklanki suchego maku - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić ze

Masa makowa z bakaliami

Kto zgadnie ile jest maku w kupczej masie makowej? : Wczoraj będąc na zakupach wzięłam do ręki puszkę takiej masy znanego producenta i zdębiałam. Niecałe 25 ! Uwierzycie? Cała reszta, czyli zawartość miodu i bakalii też przeraża... Dlatego też w tym roku po raz pierwszy zrobiłam masę samodzielnie

Torcik cytrynowo-makowy Lemon Poppy Seed Cake

. Biszkopt makowy. 65279 Dno tortownicy* wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę, proszek, sodę i sól. Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie na zmianę suche składniki i ostudzone masło oraz na koniec mak i skórkę z cytryny - mieszać ręcznie

Tort makowy z musem czekoladowym na mascarpone

mlekiem pół na pół i gotujemy na małym ogniu około 35-40 minut. Odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy.  Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut do czasu aż masa stanie się biała, puszysta i znacznie powiększy objętoś ć 65279 . Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mak

Cycki Murzynki

konsystencji. Następnie delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć masę do formy o wymiarach 20x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach przez 30 minut do suchego patyczka . Wyjąć z pieca i ostudzić.   Ciasto kokosowo-makowe: 210 g cukru 3 4 szklanki

Makowiec z migdałową kruszonką

   Makowiec, z chrupiącą, migdałową kruszonką, na specjalne życzenie mojej mamy, największego wielbiciela makowych wypieków w mojej rodzinie. Wykorzystałam do niego paczuszkę suchego maku mielonego i muszę przyznać, że jeżeli nie ma się czasu na własnoręczne, kilkukrotne mielenie maku, to jest to

Tort kokosowy z kremem z mascarpone

opcjonalnie Przygotowanie Jako bazy do pomyslu uzylam tortu makowego z bloga Moje wypieki , ktory robilam kilka tygodni temu. nbsp Zamienilam mak na kokos, ktorego posiadam ilosc przemyslowa i intensywnie nbsp probuje zuzyzc. Tylko uwaga: kokos ma jednak inna objetosc i strukture, niz mak, wiec A

Ciasto makowo-kokosowe

Ciasto delikatne i wyśmienite w smaku, mój mąż nie mógł się nim najeść cały czas powtarzając biorąc kolejny kawałek, że jeszcze nie wyczuł dokładnie jego  smaku . Przepis na ciasto pochodzi z gazety Domowe Ciasta .   Składniki na ciast makowe: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki

Tort makowy

Dzisiaj był wyjątkowy dzień, 60-te urodziny mojej Mamy : Na tę okoliczność chciałam przygotować coś naprawdę dobrego. Wśród wielu pomysłów, wygrał tort makowy. Leciutki, pachnący, soczysty. Z naszym ulubionym makiem i brzoskwiniami. Istotnym walorem jest subtelny dodatek rumu, dzięki czemu

Naleśniki z makiem

Ciasto naleśnikowe na 12 porcji: 500 g mąki pszennej 4 jajka 1 litr mleka 600 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Masa makowa: 500 g suchego maku 4-5 łyżek miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze 100 g rodzynek 100 g masła 150 ml

Cynamonowiec

następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzilimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemyh w tej samej formie przez ok 35 minut w 180 stopniach.   Składniki na ciasto makowe

Cynamonowiec

będzie sztywna i błyszcząca. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dosypujemy stopniowo do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto makowe pieczemy w takiej samej formie jak ciasto cynamonowe przez 30 minut w 180 stopniach. Masa: 8 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka 3

Drozdzowki z makiem - moje ulubione z dziecinstwa

maku 100 g cukru 50 g rodzynek 25 g orzechow wloskich posiekanych 1 lyzka miodu olejek migdalowy do smaku szczypta cynamonu 2 lyzki skorki pomaranczowej 1 lyzka miekkiego masla Jesli ktos nie mam dostepu do gotowej masy makowej, moze ja przygotowac samemu. Nalezy zaczac dzien wczesniej

Makowiec w cieście cytrynowym wg Anes

Składniki ciasto: 4 jajka 1 kostka margaryny 250g 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny masa: opakowanie maku mielonego suchego 200g 260 ml mleka cukier waniliowy mały 3 jajka 1 szklanka cukru pudru olejek migdałowy

Makowiec

 kupnej masy makowej, bo niestety takiej użyłam, ze względu na brak maszynki do mielenia. Następnym razem poza tym będę dodawać więcej masy, bo w tym makowcu zbyt dużo było ciasta, a zbyt mało maku. Dobra, starczy tego narzekania. Do makowca mojej mamy, od której mam ten przepis nie wiem skąd ona go posiada

Tort Makowo - Kokosowy

Makowy biszkopt, nasączony kawą z kremem na bazie mielonego twarożku i mleka kokosowego. Dobry, ale w kategorii weekendowych nie świątecznych, na Boże Narodzenie polecam ten przepis z budyniowo - maślanym kremem i zmielonym makiem w biszkopcie... Ten tort, choć ładniejszy, to widziałabym raczej w

Tymon i tort makowy :

oryginalnym przepisie były podane proporcje z suchego maku, który trzeba parzyć, mielić i cośtam jeszcze...Nigdy tego nie robiłam, zawsze piekę z gotowej masy makowej, którą kupuję w puszce, taki też składnik mam zapisany. Krem mascarpone to mój pomysł, w oryginale był inny, maślany jakiś - zdecydowanie

Sernik z pierniczkami i makiem

przepisie podałam 45 minut. Ciasto kruche: 1 189 szklanki mąki pszennej 189 szklanki cukru pudru 189 kostki margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeżeli będzie za suche można dodać kwaśnej śmietany. Masa makowa: 300g

Sprawdzone przepisy na świąteczne łakocie

. Poprosiłyśmy nasze facebookowe fanki o ich ulubione świąteczne przepisy. Mam nadzieję, że się przydadzą, ja na pewno coś spróbuje:   Ciasto pomarańczowo 8211 makowe,   TU możecie zobaczyć przepis na blogu, ze zdjęciami. - 120g maku - 250ml mleka - 220g masła - 220g cukru - 3 jajka - 300g mąki - 2

Makowiec na kruchym spodzie

pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 4 łyżeczki soli dodatkowo: 1 rozmącone żółtko do smarowania Masa makowa: 30 dkg mielonego maku budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżka masła 4 łyżki miodu 5 dkg rodzynek 5 dkg posiekanych orzechów 5 dkg posiekanych migdałów olejek migdałowy 2 szklanki wrzątku

Makowiec zawijany

Składniki skladniki na 2 makowce: 2 szklanki maki pszennnej 120 ml. letniego mleka 100 gram stopionego i ostudzonego masla lub margaryny 4 żółtka białka dodamy do masy makowej 14 gram drozdzy suchych lub 30 gram drożdży swiezych 1 lyzka oleju 4 lyzki cukru szczypta soli 1

Biszkoptowa rolada makowa

Składniki Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniacznej frac34 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mały cukier waniliowy Farsz: 1 puszka gotowej masy makowej 850 gram 5 kropli zapachu pomarańczowego lub migdałowego Dodatkowo: suchy mak do

Biszkoptowa rolada makowa

Składniki Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniacznej frac34 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mały cukier waniliowy Farsz: 1 puszka gotowej masy makowej 850 gram 5 kropli zapachu pomarańczowego lub migdałowego Dodatkowo: suchy mak do

Biszkopt z makiem

Składniki Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 2 szklanki mąki pszennej 1 2 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska Masa makowa: około 2 szklanki maku kostka margaryny 3 jaja olejek migdałowy Przygotowanie Ubić pianę z białek, nbsp cukru, dodać żółtka, wymieszać

Ciasto z makiem na proszku do pieczenia

.      Składniki: Ciasto: 750 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis 2 kurze jaja 50 g masła szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa makowa: 350 g suchego maku 100 g drobnego cukru łyżka miękkiego masła aromat migdałowy       Mak

MUFFINY Z MASĄ MAKOWĄ

wody 1 4 szklanki oleju słonecznikowego 1 jajko 12 łyżeczek masy makowej   Jak to z muffinami bywa : mieszamy suche składniki  mąka, cukier, soda 65279 oddzielnie, mokre składniki kefir, woda, olej, jajko oddzielnie. Łączymy ze sobą zawartość dwóch miseczek, aż do wymieszania

Drożdżowe Makówki

Skład na 80 makówek: 400g mąki luksusowej 1 jajko opakowanie drożdży instant 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka 80g masła ok. 1 2 szklanki cukru szczypta soli Masa: lub możemy użyć gotowej masy z puszki - 1 puszka 500g maku 120g masła ok. pół szklanki miodu wg uznania

Rogale marcińskie

polukrować i posypać posiekanymi migdałami. 65279 Masa makowa: Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i dobrze odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Paste migdałową marcepan rozetrzec mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i

Placek z rodzynkami i makiem

: Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować, przełożyć do blaszki i posmarować powidłem. Na powidła położyć rodzynki i zetrzeć na to jabłka jabłka można lekko odcisnąć jak będą miały dużo soku . MASA MAKOWA: Margaryne utrzeć z cukrem, dodać ż oacute łtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, suchy maki i na końcu

Ciasto czekoladowe z masą makową

Po likierze makowym zostało mi jeszcze nieco gotowej masy makowej. Zastanawiałam się do czego ją wykorzystać i trafiłam na ten przepis. Połączenia czekoladowego ciasta z makiem jeszcze nie próbowałam, więc chętnie się skusiłam. Wyszło smacznie, takie połączenie murzynka z makowcem, nie zasłodzone

Warkoczyki z makiem

makiem : Składniki: Masa makowa: 25 dkg mielonego maku 4 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 białko 4 łyżek miodu 1  szklanka wrzątku Ciasto: 1 2 kg mąki szklanka mleka 10 dkg cukru 3 dkg drożdży 3 żółtka 6 dkg masła 8211 roztopić i przestudzić 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 4 łyżeczki soli Wszystkie

Rolada makowa z kremem pierniczkowym. I po Świętach.

ciepłej wody 120 g cukru cukier waniliowy 1 2 szklanki suchego maku 3 4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając.  Następnie kolejno wrzucać żółtka rozbełtane z

makowiec na szybkim cieście drożdżowym

nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. makowiec na szybkim cieście drożdżowym : 500g mąki pszennej 3 jajka 0,5 szklanki mleka 3 4 szklanki cukru opakowanie suchych drożdży cukier waniliowy 0,5 szklanki oleju * szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego gotowa masa makowa

Babka kakaowo-makowo-kokosowa

utartej masy, i mieszamy drewnianą łyżka albo jakakolwiek inną :P aż do poooołączenia : Powstałą masę dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej zaś mak taki prosto z torebki, suchy . Do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki keks oacute wka, jakies 35-40cm długości wylewamy

Makowiec zawijany bez jajek

rozpuścić i wystudzić. Do suchych składników dodawać mokre ciągle wyrabiając u mnie mikser . Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce u mnie najcieplejszym miejscem jest łazienka na ok. godzinę. Mak rozmieszać z pozostałymi składnikami masy. Można zrobić jednego dużego makowca, ale lepiej wyrośnięte

Makowiec złocisty

ekstraktu waniliowego Masa makowa: 200 g zmielonego maku pół szklanki mleka koziego lub owsianego 80 g cukru 1 łyżka miękkiej margaryny mała garść rodzynek mała 65279 garść suszonej żurawiny mała 65279 garść płatków migdałowych mała garść suszonych moreli namoczonych w soku pomarańczowym 2 łyżki

Wielkanocne zające

masy makowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka Skórka z 189 cytryny Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając do niej 1 jajko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i podzielić na trzy części. Pierwszą wymieszać z mielonymi migdałami, drugą z masą makową a trzecią z 1 3 masą

Cytrusowe ciasto makowe

pieczenia *3 4 łyżeczki sody oczyszczonej *50 g maku u mnie suchy mak zmielony *otarta skórka z 2 pomarańczy *otarta skórka z 2 cytryn *4 łyżki jogurtu naturalnego  Na wierzch: *250 g serka mascarpone *sok i skórka otarta z 1 małej pomarańczy  *otarta skórka z 1 cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki

Pijak exclusive

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i sok z cytryny. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wym. 38 x 23cm i upiec w temp. 170°C przez około 25-30 minut. Wkładka kokosowo - makowa

Idealne drożdżówki z makiem i kilka porad

: Wczoraj wyszperałam w spiżarce puszkę masy makowej i jak się domyślacie powstały drożdżówki z makiem. Wyszły naprawdę pyszne,puszyste,delikatne i nawet na drugi dzień nie stały się twarde i suche : Mój małżonek stwierdził że tylko lukru brakuje i byłyby idealne:   Składniki: 50 dkg mąki pszennej

Makowy tort marcepanowo-pomarańczowy z rumem

. Dosłownie rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: NA BISZKOPT MAKOWY: 3 jajka 3 4 szklanki cukru 3 4 szklanki mąki 1 2 szklanki suchego maku 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia      Jajka ubijać z cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i co najmniej podwoi objętość. Dodać przesianą mąkę z

Makowy puch pod złotą kołderką

posmarować 1 3 masy śmietanowej. Tak samo postąpić z drugim i trzecim blatem. Przy ostatnim blacie posmarować kremem też boki ciasta. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe, ostudzić. Posypać nimi ciasto, udekorować złotą posypką cukrową. Całość wstawić do lodówki i chłodzić przez około 3 godziny.

MAKOWIEC ZAWIJANY

Tym razem propozycja na makowiec, jedno z świątecznych ciast. Oczywiście początkowo miałam nie robić makowca, ponieważ było już zaplanowanych tyle ciast, ale cóż nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła czegoś nowego A po drugie zostało mi trochę maku z łazanek, więc przecież nie mógł się zmarnować

tort makowy

ubić z cukrem przez kilka minut do osiągnięcia jasnożółtej puszystej masy. Do kogla-mogla dodać suchy mak oraz miód i wymieszać na niskich obrotach. Ubić pianę z białek i bardzo delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszać z masą makową. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać, włożyć do piekarnika i piec ok

Makowiec na biszkopcie

przewagą masy makowej, pachnący skórką pomarańczową... Może wpiszecie go na listę wielkanocnych ciast? : Przepis Doroty Składniki na biszkopt: 4 jajka 2 3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 3 szklanki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę makową: 500 g maku 3 jajka

malinowa delicja

pieczenie, kiedy spadło na mnie olśnienie: na przyjęciu będą głównie dzieci! Dzieci raczej nie lubią kawy, a już na pewno nie powinny brać do ust amaretto:D Delicja makowa została odłożona na czas późniejszy, z artykułów dostępnych w domu przygotowałam delicję malinową. Zeszła od ręki, zdaje się więc

Piegusek z musem rabarbarowym

truskawki, jednak polewa, i krem nie pozwalają na robienie cierpkiej minki: Piegusek z musem rabarbarowym Biszkopt makowy: * 6 jaj * szklanka maki wrocławskiej * 3 4 szklanki maki ziemniaczanej * szklanka cukru * 1 2 szklanki oleju * 4 łyżki mleka * 1 3 szklanki suchego maku * 2 łyżeczki proszku

Miejsca:

Maków (57)
Pasto (8)
Wiśniowa (5)
Warta (3)
Poznań (3)
Poro (3)
Warszawa (2)
Brzeg (2)
Tłuszcz (1)
Salt (1)