Wszystko o:

m±ki tortowej

Reklama m±ki tortowej?

Czyżby to sesja zdjecia zdjęciowa do reklamy m±ki tortowej? No, je¶li z niej wypieka się takie ciasteczka, to warta jest chyba każdej ceny.

Przepisy na ciacho urodzinowe

. Przepis z http: zlosnik.pl wg ROBERTOALI BISZKOPT Z 4 JAJEK: 4 jajka pół szklanki m±ki tortowej pół szklanki m±ki ziemniaczanej trzy czwarte szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT Z 6 JAJEK: 6 jajek trzy czwarte szklanki m±ki tortowej trzy czwarte szklanki m±ki ziemniaczanej 1

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

norm± rozróżniamy następuj±ce typy m±ki pszennej: middot 450 tortowa, middot 500 krupczatka, middot 550 luksusowa, middot 650 bułkowa, middot 750 i 850 chlebowa, middot 1400 sitkowa, middot 1850 graham, middot 2000 razowa. A producenci rozróżniaj± jeszcze w¶ród typu 500 8211 oprócz

Puszysta rolada z jabłkami

Jaki¶ czas temu otrzymałam propozycję przetestowania m±ki tortowej Basia . Jak niedawno pisałam m±ka tortowa zazwyczaj ma indeks 450. Ta jednak ma indeks 405 - dzięki temu jak zapewnia producent na stronie m±ki Basia - m±ka tortowa extra typ 405 8211 idealnie nadaje się do Twoich wypieków

Sernik Stefana

! Składniki: Na tortownicę o ¶rednicy 26 cm Biszkopt genewski 110 m±ki tortowej 90 g m±ki ziemniaczanej 5-6 jajek po rozbiciu 300g 180 g drobnego cukru 20 g miodu akacjowego Skórka z 0, 5 cytryny 60 g roztopionego masła u mnie klarowane Szczypta soli Ważne: Podczas przyrz±dzania

Placek drożdżowy pospolity

  Idealne drożdżowe ciasto w sam raz na deszczowe, zimne wieczory z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto jest delikatne, puszyste o lekkim cytrusowym aromacie, a wszytko dopełnia wspaniała krucha kruszonka.   Składniki na ciasto: 1,20 kg m±ki tortowej 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub

Tort Jubilat

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki m±ki tortowej 10 dag zmielonych orzechów włoskich   Na krem: 1 szklanka cukru 4 szklanki mleka 2 budynie karmelowe 2 cukry waniliowe 5 łyżek m±ki tortowej 3 żółtka 3 łyżki kakao 1 i 1 2 kostki margaryny mała puszka brzoskwiń   Do dekoracji: 1

Pierogi ruskie: PRZEPIS!

na farsz. Jedni dadz± się pokroić za to, że jajko ma być w cie¶cie, inni za to, że nie. Jedni robi± z m±ki tortowej, inni z najgorszej dostępnej. Jedni lej± zimn± wodę, inni ciepł±. A ser? Ze skrajno¶ci w skrajno¶ć: od samych ziemniaków do samego sera. Wychodziłam z założenia, że po przepis na

Ciasto truskawkowe z piank±

150 g m±ki tortowej 50 g m±ki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki mleka lub słodkiej ¶mietanki cukier waniliowy Piana: 4 białka 150 g drobnego cukru 1 płaska łyżka m±ki ziemniaczanej 1 i 1 2 łyżeczki octu winnego lub soku cytrynowego

Mazurek z budyniem i powidłem

tortowej 2 kubki m±ki krupczatki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru   Ponadto: 2 słoiczki powideł ¶liwkowych 1 litr i 1 szklanka mleka 3 budynie waniliowe 2 czekolady mleczne   Obydwie m±ki mieszamy z margaryn±, tzw

Nale¶niki z pieczarkami i jajkiem

udało się: Składniki: CIASTO: 2 szklanki mleka 1 2 szklanki wody z kranu 1 2 szklanki wody gazowanej 1 jajko 3 4 szklanki m±ki 1850* 2 szklanki m±ki tortowej** 3 łyżki oleju szczypta soli FARSZ: 50 dag pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy listki

Pierogi z jagodami w ¶mietankowej polewie

Składniki Ciasto: 3 szklanki m±ki tortowej 1 jajko 2 łyżki oleju 190 szklanki przegotowanej zimnej wody Jagodowe nadzienie: 50 dag jagód 6 łyżek cukru 6 łyżek bułki tartej Dodatkowo: ok. 1 łyżka m±ki tortowej do posypania ¶mietana 18 cukier http: websearchengine.eu 65279 Sposób

UFO z nadzieniem wi¶niowo-różanym

. tortowa 40g M±ki kukurydzianej 3 g drożdży instant w oryginale 2, 8 g 36 g drobnego cukru najlepszy cukier puder 2 g soli 0, 5 łyżeczki 8 g jajka 1 jajko - do całego przepisu 30 g masła 20 g wody 90 g odtłuszczonego mleka Ciastowa polewa 50 g jajka 36 g drobnego cukru cukier puder

m±ki tortowej

ciasteczek. Potrzebne: NA CIASTO 1 kostka margaryny 1,5 szkl. cukru 2 jaja 25 dag m±ki tortowej 10-15 dag m±ki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia NA MASĘ: 1 paczka mleka w proszku zwykłe, nie granulowane! 1 kostka margaryny 2 jaja cukier puder polewa czekoladowa polecam dr Oetkera do

m±ki tortowej

Bułeczki kaszubskie Składniki: - 5 dag drożdży - 50 dag m±ki pszennej tortowej - nieco m±ki krupczatki - 2-3 jajka zależy od wielko¶ci - 6-8 dag masła - 1 szklanka mleka - 3-7 łyżek cukru więcej cukru je¶li bułki maj± być słodkie - szczypta soli - do posmarowania: roztrzepane jajko lub masło

Sernik z brzoskwiniami

Składniki: ciasto: kostka margaryny ja używam Mlecznej 3 szklanki m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 4 szklanki cukru pudru masa serowa: 1 kg twarogu wiaderko 1 łyzeczka proszku do pieczenia szklanku cukru pudru 1 budyń waniliowy lub ¶mietankowy kostka margaryny 3

Kotleciki ziemniaczane

Składniki 1 kg ziemniaków sól pieprz 1 łyżka stołowa m±ki ziemniaczanej 2 jajka 0 5 szklanki m±ki tortowej olej ketchup Sposób przyrz±dzenia Ziemniaki należy obrać ze skórki, następnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki ostygn± należy je zmielić przez maszynkę

Croissants z piekarni Tartine w San Francisco

1 łyżka suchych drożdży 15 ml lub 20 g drożdży ¶wieżych 1 1 3 szklanki m±ki - użyłam m±ki tortowej 175 g Mleko podgrzać do temperatury 26 - 32C, wlać do miski, wsypać drożdże i wymieszać drewnian± łyżk± do rozpuszczenia. Dodać m±kę i wymieszać na gładkie ciasto. Nakryć miskę ¶ciereczk± lub

Makaron domowy

Składniki: 500g m±ki pszennej tortowej połowę można zast±pić semolin± 5 ¶wieżych jaj pół łyżeczki soli m±ka do podsypania łyżka stołowa dobrej oliwy lub 500g m±ki pszennej tortowej połowę można zast±pić semolin± 8 żółtek pół łyżeczki soli m±ka do podsypania łyżka stołowa dobrej

tort magistra

Składniki nbsp nbsp Biszkopt: 6 jaj 25 dag cukru pudru 1 szklanka m±ki tortowej 0,5 szklanki m±ki ziemniaczanej 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia nbsp Krem budyniowy: 0,5 litra mleka 4 łyżki m±ki ziemniaczanej 2 łyżki cukru kryształu cukier

Sernik z przepisu mamy

  Składniki: Ciasto: 2 189 szklanki m±ki tortowej 189 szklanki m±ki ziemniaczanej 3 żółtka razem do wszystkiego potrzebnych jest 7 jaj 3 łyżki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 190 kostki margaryny Kasia 3 łyżki kwa¶nej ¶mietany Ser 1 kostka sera

Cyganeczka

Składniki Biszkopt: 7 jaj 1,5 szkl.cukru 4 łyżki m±ki tortowej 4 łyżki m±ki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy mielonej 2,5 łyżki kakao Krem: 0,75l mleka 8 łyżek cukru 1 op. cukru waniliowego 6 łyżek m±ki tortowej 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 kostka margaryny Dodatkowo

Knedle ze ¶liwkami

Składniki 1 kg ziemniaków ¶liwki 3 łyżki m±ki ziemniaczanej 3 łyżki m±ki tortowej 1 jajko 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól cukier jogurt naturalny typu greckiego masło cynamon Sposób przyrz±dzenia ¦liwki opłukujemy i kroimy na pół wyci±gamy pestkę i posypujemy cukrem

Bliny z Kawiorem

zbyt kwa¶ne. Natomiast je¶li użyjemy m±ki pszennej mocno zmielonej - na przykład tortowej - otrzymamy nic innego jak zwykłe racuchy. * ¶mietana nie może być słodka

m±ki tortowej

margaryna Palma 1 szklanka cukru 1 szklanka m±ki ziemniaczanej 6 łyżek m±ki tortowej niecała łyżeczka proszku do pieczenia aromat do ciasta preferuję pomarańczowy lub cytrynowy Do większego garnka wrzucamy margarynę 225g , 5 żółtek oraz szklankę cukru. Białka umieszczamy w innym pojemniku, potem

Tortowy przekładaniec

Składniki na biszkopt: 1 szkl cukru 6 jaj 50 ml wody łyżeczka proszku do pieczenia 3 4 szkl m±ki ziemniaczanej 1 4 szkl m±ki pszennej tortowej na ciasto bezowe: 6 białek 1 szkl cukru 1 szkl wiórek kokosowych 2 czubate łyżki m±ki pszennej łyżeczka proszku masa i

Tort czekoladowy

  Składniki: Biszkopt: - 8 jajek - szklanka m±ki tortowej - szklanka m±ki ziemniaczanej - 1,5 szklanki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżka octu Krem: - 12 dag margaryny - łyżka słodkiej ¶mietanki najlepiej 30 - 10 łyżek cukru pudru - 2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrz±dzenia

Tort- piłka

podaję składniki na pojedyńczy blat, my¶lę, że tak łatwiej będzie dostosowywać przepis do własnych potrzeb ja robiłam po 3 szt. z każdego koloru- na wypadek ewentualnych błędów . ciemny biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka m±ki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3

Placek kokosowy z budyniem

Składniki 1. Placek kokosowy: - nbsp 7 białek - 250 g kokosu - szkl cukru 2. Biszkopt: - 6 jaj - szkl cukru - szkl m±ki tortowej - łyżeczka proszku do pieczenia 3. Masa: - 1 2 l mleka - 2 łyżki m±ki tortowej - 2 łyżki m±ki ziemniaczanej - cukier waniliowy - szkl cukru - masło Przygotowanie

Ciasto na pierogi babci Zosi

Składniki na około 50 pierog oacute w o ¶rednicy 4 cm. 0,5 kg przesianej m±ki tortowej 3 łyżki przesianej m±ki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szkl ciepłej wody koniecznie jak najcieplejszej 1 szkl ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powoduj± że ciasto twardnieje!! *1 szkl ok

...bo aprowizuj±c improwizuje

W jednej z kuchennych szuflad mam trzy kilogramy m±ki tortowej, cztery torebki z bułk± tart±, jedno zamknięte i dwa otwarte opakowania m±ki ziemniaczanej. M±ki tortowej nie używam. Bułki tartej bardzo rzadko używa Mój M±ż, gdy ma ochotę na tradycyjne kotlety w panierce. M±ka ziemniaczana przydaje

Walentyn

1 szklanka m±ki tortowej 4 łyżki zimnej wody 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka m±ki ziemniaczanej klika biszkoptów masło do wysmarowania tortownicy słoik prażonych jabłek ok. 900g 100g daktyli frac12 szklanki zielonej herbaty owoce do dekoracji użyłam wi¶nie i truskawki

Kochanie, co do kawy?

Upieczone ciasto zrzuca się w tortownicy na ziemię, dzięki czemu nie opada. Wyczytałam to w necie i wczoraj rzucałam biszkoptem z dusz± na ramieniu Ale fakt, nie opadł wcale! TORT CZEKOLADOWY Składniki: na biszkopt: - 5 jajek - 3 4 szklanki cukru - 3 4 szklanki m±ki tortowej - 1 4 szklanki m±ki

Mini-mazurki z lemon curd

! Składniki na 8 tartaletek - o ¶rednicy 8 cm   250 g m±ki tortowej 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru przesianego szczypta soli 2 żółtka   250 g m±ki tortowej 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru przesianego szczypta soli 2 żółtka Usypać kopczyk z m±ki

¦wiński tort czekoladowy z wi¶niami z wi¶niówki

: 3 4 kostki masła 5 jaj 1 szklanka cukru 2 1 4 szklanki m±ki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao 1,5 szklanki mleka   krem: 5 żółtek 2 szklanki mleka 2 łyżki m±ki tortowej 1,5 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z prawdziw± wanili± 3 łyżki

Ciasto z pigw±

Składniki ciasto: 2 szklanki m±ki tortowej 1 szklanka cukru pudru 200 g masła ro¶linnego 6 jajek 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek rumowy masa budyniowa: 2 szklanki mleka ? szklanki cukru 200 g masła 1

Tarte Infiniment Café Pierra Hermé - moja wersja

240g m±ki pszennej tortowej 10g gorzkiego kakao 1 łyżka mocnego espresso, schłodzonego 80 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziw± wanili± 2 żółtka lub całe jajko je¶li wolicie szczypta soli 250 g m±ki pszennej tortowej listonic_name_1 Tarte Infiniment Vanille - waniliowe

Podwójnie czekoladowe muffiny z nutell± i truskawkami.

wakacyjny! Powinien spodobać się wszystkim czekoladowym łakomczuchom. Potrzebne produkty: -250g m±ki najlepiej tortowej -3 łyżki płaskie łyżki gorzekiego kako -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki sody -dwie gorzkie czekolady ja używam jednej gorzkiej i jednej mlecznej 200g, można także

Jabłecznik królewski

    Składniki: 1 kostka masła 1  szklanka cukru pudru 4 jajka 2 szklanki m±ki tortowej 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 litrowy słoik dobrze wysmażonych jabłkowych konfitur lub marmolady z jabłek     Tłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy

babka gotowana

składniki: kostka margaryny 6 jaj szklanka cukru szklanka m±ki tortowej szklanka m±ki ziemniaczanej 1 2 proszku do pieczenia cukier waniliowy sok z pół cytryny odrobina startej skórki z cytryny trochę alkoholu, np. rumu Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku, na przemian

DrożdĽówki jabłkowe PP czyli dietetyczne słodycze

też na diecie bardzo wypieki chwaliła.       Składniki: 2 szkl. m±ki dałam 1,5 szklanki m±ki pszennej 1850 i 0,5 szklanki m±ki tortowej 15 g ¶wieżych drożdży 1 2 szkl. mleka 1 łyżka oliwy z pestek winogron 2 łyżki cukru jajko cukier waniliowy cynamon szczypta soli Nadzienie: jabłka

Drożdżówki z porzeczkami

, musieli¶my dodać prawie drugie tyle m±ki, żeby w ogóle jak±¶ konsystencję bułczan± to ciasto miało. Na drugi raz będę owijać, powiedzmy, łyżeczkę owoców, w gotowe już ciasto. Plusem naszego błędu okazał się oryginalny, różowawy kolor bułeczek.                 Przepis: 50 dag m±ki tortowej 1 2 szklanki cukru

swi±teczny tort cytrynowy

mnie zmodyfikowany.   Ciasto biale 3 4 szklanki m±ki tortowej pol szklanki m±ki ziemniaczanej 3 4 szklanki cukru 4 jaja lyzeczka proszku do pieczenia skorka otarta z cytryny tluszcz i bulka tarta do formy     Jaja z cukrem i skork± cytrynow± utrzec na puszyst± mase . Obie m±ki wymieszac z

Jagodowa eksplozja

Składniki Składniki na blaszkę o wymiarach 30x40cm : nbsp Biszkopt: nbsp 5 nbsp jajek 20 nbsp dag cukru 15 nbsp dag m±ki tortowej 1 kopiasta łyżka m±ki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki gor±cej wody szczypta soli nbsp Krem budyniowy: nbsp nbsp 750ml

Bułeczki z nadzieniem z ziemniaków

zabawa ciastem : ¶limaczki, zawijasy, bułeczki.... 500 g m±ki typ 405 w Polsce zdaje sie jest to tortowa 100 g m±ki typ 550 ok 50 g m±ki peloziarnistej jedna kopiasta łyżka m±ki kukurydzianej dla żółtego koloru Oczywi¶cie można ciaso zrobić z jednego rodzaju m±ki, tyle że ja ostatnio

Rustykalny chleb z gruszkami

. Proporcje na 6 chlebów o wadze 400g - 900-950g m±ki pszennej T55-tortowa czy chlebowa może być - 100g m±ki żytniej T130-można dać razow± lub biała i razowa pół na pól - 25g soli - 30g ¶wieżych drożdży - 700g wody lub wody zmieszanej z mlekiem - 80g miodu - 80g masła - 1 łyżeczka ziaren wanilii

METROWIEC

m±ki tortowej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao zapach np. waniliowy niekoniecznie Masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek cukru cukier wanilinowy 4 łyżki m±ki ziemniaczanej 2 łyżki m±ki pszennej 200 gram masła lub margaryny 1 2 szklanki ¶mietany 30 2 łyżki cappuccino ¶mietankowego

Rustykalny chleb z gruszkami

chlebków po ok. 400g, ja piekłam z połowy porcji 900-950g m±ki pszennej tortowej lub chlebowej 100g m±ki żytniej 25g soli 30g ¶wieżych drożdży 700g wody lub wody zmieszanej z mlekiem Margot radzi by zmniejszyć ilo¶ć płynu do 600g i ja tak zrobiłam 80g miodu 80g masła 1 łyżeczka ziaren wanilii na

OPONKI

gęstego, kremowego serka Vitello z Biedronki 1 łyżeczka sody  1 płaska łyżka cukru 189 płaskiej łyżeczki soli  2 jajka  1 niepełna łyżka rumu lub  1 łyżka soku z cytryny ok. 4 szklanek m±ki tortowej w zależno¶ci od  gęsto¶ci serka i wilgotno¶ci m±ki   dodatkowo : ok. 750 g smalcu

Metrowiec budyniowiec

Składniki Ciasto: 8 jaj 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 2 szklanki cukru 3 szklanki m±ki tortowej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao zapach np. waniliowy niekoniecznie Masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek cukru cukier wanilinowy 4 łyżki m±ki ziemniaczanej 2 łyżki m±ki pszennej 200 gram

PRZEPIS NA KARPATKĘ- z dedykacj± dla Iksińskiej :

Składniki : ciasto szklanka m±ki tortowej,0,5 kostki palmy, szkl wody,dwie łyzeczki proszku do pieczenia,5 jaj ***** palmę zagotować z wod± i wsypac tam m±kę pomieszan± z proszkiem energicznie mieszaj±c ja to robie w garnku teflonowym i mieszam drewnian± szpatułk± powstanie taka zbita kula

CIASTO Z BAKALIAMI

Czas przygotowania: 20 min. Pieczenie: 45 min. w 180-200 st. Liczba porcji: dużo Stopień trudno¶ci: bardzo łatwe Składniki: 5 jajek, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy, 2 szkl. m±ki tortowej, mały proszek do pieczenia, kostka margaryny, bakalie, najlepiej posiekane orzechy włoskie, rodzynki

Czarno-białe bułeczki drożdżowe.

: podrozewycieczkifotki.blox.pl html Bułeczki drożdżowe czarno-białe. Składniki na ciasto białe: 3 dag drożdży 5 łyżek cukru 1 3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 1,5 szlanki m±ki tortowej Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Cało¶ć wyrobić

Sos beszamel

i 40g m±ki pszennej tortowej. Sos na potrawkę doprawiamy dodatkowo wywarem z mięsa rosołem . Sos grzybowy lub pieczarkowy 8211 do sosu, który zaczynamy gotować dodajemy podsmażone na ma¶le pieczarki pieczarki podsmażone z dodatkiem zeszklonej cebulki . Z suszonych grzybów 8211 moczymy

Typy m±ki

  Typ m±ki pszennej Nazwa 400 450 - m±ka tortowa - do wypieku ciast tortowych - przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich 500 m±ka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek m±ka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów m±ka

Biszkopt Wenus

m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej ale nie gor±cej Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier ubijać dalej do momentu aż znikn± grudki cukru, dodać po jednym ż oacute łtku, po chwili wlewac strumyczkiem wodę ubijać jeszcze masę jajeczn±. M±kę

Szarlotka z migdałami

Nadzienie: 1 kg jabłek, 3 łyżki soku z cytryny, 5 łyżek likieru pomarańczowego, 6 jaj, 75 g cukru, 75 g m±ki pszennej tortowej, szczypta proszku do pieczenia Ponadto: tłuszcz do posmarowania formy i bułka tarta lub m±ka krupczatka do oprószenia formy do ciasta, 4 łyżki płatków migdałowych, cukier

Ciabatta Bertineta

który uzyskałam bardzo mi smakował. Oczywi¶cie na samym końcu zapomniałam o naci±gnięciu bochenków, żeby nadać im odpowiedni kształt, ale to przecież na smak nie wpłynęło:- Składniki ne bigę: 350 g m±ki ciabatta lub wymieszanej pół na pół tortowej typ 450 z chlebow± typ 650 180 g wody 2 g

Domowe ciasto z kremem

Biszkopt 4 jajka 1 szklanka m±ki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Krem 1 szklanka soku z ananasów z puszki , uzupełnić wod± gdy brakuje. W tym soku zagotować budyń z łyżeczk± m±ki tortowej i 3 łyżeczkami cukru . W oddzielnym naczyniu utrzeć 1 margarynę z 3

Tort malinowy z bit± ¶mietan±

Składniki nbsp nbsp BISZKOPT: *7 jaj *2 szklanki m±ki tortowej *1 i 1 3 szklanki cukru kryształu *1 3 szklanki oleju *2 łyżeczki proszku do pieczenia *1 łyżka soku z cytryny * 5 łyżek gor±cej wody nbsp MASA I: *1 litr ¶mietany krem oacute wki *1 2 szklanki cukru pudru *opakowanie

Proste ciasto truskawkowe z kruszonk±

Piekłam takie samo  ciasto w sezonie rabarbarowym. Znakomicie sprawdza się również przy wykorzystaniu truskawek. Ciasto jest puszyste, pięknie pachnie truskawkami i ta chrupi±ca kruszonka, nic dodac nic uj±c. Składniki na ciasto: 80 dkg truskawek 2 szkl. m±ki tortowej 4 duże jajka 18 dkg margaryny

Co za smak - kremówka.

. Składniki na ciasto: 1 margaryna 1 żółtko 300 g m±ki tortowej 125 ml kwa¶nej ¶mietany 18 szczypta soli Margarynę wysiekać z m±k±. Dodać żółtko, ¶mietanę i szczyptę soli. Szybko zagnie¶ć. Ciasto jest sprężyste. Wstawić do lodówki na 2 godz. Składniki na krem: 4 całe jajka 130 g m±ki tortowej 2

Ciasto pomarańczowo-makowe

cukru 250 ml mleka 2 jajka 80 g oleju 350 g m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli   Wykonanie: Mleko podgrzać, dodać mak, gotować razem kilka minut, odstawić do ostygnięcia. Kiedy mleko będzie chłodne, dodać roztrzepane jajka, olej, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczow±

Domowy makaron 1

jest co prawda miękki i bardzo syc±cy ale nie zatrzymał on moich poszukiwań. Starcza na 3-4 porcje i bardzo syci. Potrzebne produkty: -400g m±ki najlepiej sprawdza się tortowa, można t akże dać 200g tortowej i 200g semoliny -2 całe jajka -2 żółtka -ok. połowy szklanki ciepłej wody -2 łyżeczki

Chlebek Ciabatta

Po Włosku ciabatta znaczy quot kapeć quot . Ciabatta wymaga wcze¶niejszego przygotowania zaczynu zwanego biga quot . Najlepiej przygotować go wieczorem, by rano następnego dnia móc kontynuować proces wyrabiania i pieczenia. Biga 250 g m±ki pszennej tortowej Polskie Młyny 3 4 łyżeczki drożdzy

Ciasto z rabarbarem i kruszonk±

wilgotne i bardzo latwe w wykonaniu. Polecam... Składniki na ciasto: 80 dkg rabarbaru 2 szkl. m±ki tortowej 4 duże jajka 18 dkg margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 3 szklanki cukru 4 łyżki cukru do rabarbaru cukier waniliowy Skladniki na kruszonkę: 5 dkg cukru 10 dkg m±ki 5 dkg roztopionego masła

Tort malinowy z bit± ¶mietan±

Składniki nbsp nbsp BISZKOPT: *7 jaj *2 szklanki m±ki tortowej *1 i 1 3 szklanki cukru kryształu *1 3 szklanki oleju *2 łyżeczki proszku do pieczenia *1 łyżka soku z cytryny * 5 łyżek gor±cej wody nbsp MASA I: *1 litr ¶mietany krem oacute wki *1 2 szklanki cukru pudru *opakowanie

Tort malinowy z bit± ¶mietan±

Składniki nbsp nbsp BISZKOPT: *7 jaj *2 szklanki m±ki tortowej *1 i 1 3 szklanki cukru kryształu *1 3 szklanki oleju *2 łyżeczki proszku do pieczenia *1 łyżka soku z cytryny * 5 łyżek gor±cej wody nbsp MASA I: *1 litr ¶mietany krem oacute wki *1 2 szklanki cukru pudru *opakowanie

Makowy biszkopt

Składniki Składniki: 1 szklanka maku1 szklanka cukru pudru5 białek1 szklanka m±ki tortowej1 kostka masła lub margaryny2 łyzeczki proszku do pieczeniaszczypta sody oczyszczonej aromat dowolny w zależno¶ci do czego nbsp i z jakimi dodatkami chcemy go podać. Przygotowanie Przygotowanie: nbsp

Serniczek z jabłuszkami

Składniki wykonanie kruszonki: 25 dag m±ki tortowej 12 dag cukru 0 5 proszku do pieczenia 1 żółtko 12 dag masła. wykonanie masy: 70 dag musu jabłkowego 6 jaj 15 dag masła 25 dag cukru 1 kg twarogu cukier waniliowy 5 łyżek soku z cytryny i grysiku Sposób przyrz±dzenia

Biszkopt Wenus

m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej ale nie gor±cej Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier ubijać dalej do momentu aż znikn± grudki cukru, dodać po jednym ż oacute łtku, po chwili wlewac strumyczkiem wodę ubijać jeszcze masę jajeczn±. M±kę

Przepisy Nigelli cz.1

¶mietany zmieszanej z 1 łyżka cukru pudru oraz pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. quot k±pać quot jeszcze przez 10 min. Ciasto jest gotowe kiedy będzie odchodzić od formy. po ostudzeniu włożyc do lodówki najelpeiej 20 mi n przed podaniem,. TRUSKAWKOWY TORT BEZOWY: na 8 porcji szklanaka m±ki tortowej 3

Babka marmurkowa na Wielkanoc

Babka marmurkowa: szkl. m±ki tortowej kostka margaryny 4 jajka szkl. cukru pudru 1 2 szkl. m±ki ziemniaczanej czubata łyżeczka kakao łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy lub olejek bułka tarta - do wysypania formy Jaja utrzeć z cukrem pudrem na pulchn± masę, od szkl. m±ki

ciasto z kokosem

Składniki Biszkopt: 5 żółtek 2 jaja frac34 szk. cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu frac34 szk. m±ki tortowej 2 łyżki budyniu ¶mietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: frac12 szk. mleka 2 łyżki m±ki pszennej 2 łyżki m±ki ziemniaczanej frac34 kostki masła Placek kokosowy: 5 białek

Chleb zwyczajny - pszenno żytni - na drożdżach.

tutaj : Składniki : 3 i 3 4 m±ki pszennej chlebowej ja użycłam zwykłej tortowej 1 szklanka m±ki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży 7 g lub 14 g ¶wieżych 1 łyżeczka cukru 150 ml  mleka 300 ml wody Do miski przesiać m±ki

Ciasto drożdżowe apetyczne

Składniki 50 dag m±ki tortowej, p oacute ł szklanki cukru, 5 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 ż oacute łtka, 1,5 szklanki mleka, rodzynki, aromat, szczypta soli Przygotowanie M±kę podzielić na dwie czę¶ci. W połowie szklanki mleka rozpu¶cić drożdże z łyżk± cukru i m±ki, odstawić do

Słodka trójkolorowa bułka

kolorowe:- Czasami w smaku może przypominać bułkę szczególnie jak dosypie się za dużo m±ki , jednak w mojej kolejnej próbie było to zdecydowanie drożdżowe ciasto. Składniki: 185 g m±ki tortowej +1 łyżka do jasnej czę¶ci 185 g m±ki krupczatki 200 ml mleka 1 jajko 70 g cukru 30 g masła 4 g soli

Klasyczne drożdĽówki z truskawkami i kruszonk±

dochodzi się metod± prób i błędów. Ja już ten poziom idealno¶ci osi±gnełam. Przepis jest tylko baz±, końcowy efekt trzeba sobie samemu wypracowac. Składniki temeratura pokojowa , 9 bułeczek: 30 dkg m±ki pszennej tortowej 6 dkg cukru 15 dkg ¶wieżych drożdzy 5 dkg masła 2 duże żółtka 1 łyżka cukru

Ciabatty z płatkami owsianymi

¶wieżych drożdży*** 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżeczka soli do posypania: np. sezam lub pestki dyni, czarnuszka * użyłam m±ki pszennej chlebowej typ 850, ale może też być m±ka uniwersalna, tortowa, typ 500 65279 ** użyłam rozdrobnionych błyskawicznych płatków owsianych pełnoziarnistych 65279

Tort migdałowo-pomarańczowo-mandarynkowy

. Pomarańczowy biszkopt i migdałowa beza, przełożone dżemem z pomarańczy, migdałow± mas±, mandarynkami oraz ciasteczkami Amaretti. Do dzi¶ czuję ten wyj±tkowy słodko-gorzki smak... Biszkopt pomarańczowy: 4 jajka, 3 4 szklanki m±ki pszennej tortowej, 1 opakowanie kisielu pomarańczowego bez cukru, 3 4

Torcik z kremem waniliowym i czekolad±

Torcik z kremem waniliowym i czekolada Tortownica 248 25 cm Biszkopt 75 g białej czekolady 3 jajka, w temperaturze pokojowej 75 g bardzo drobnego cukru lub cukru pudru 105 g niepełna szklanka m±ki pszennej, tortowej Masa - custard 0,25 szkl cukru 3 żółtka 1 łyżka m±ki pszennej 3

pyszne ciasto z jabłkami

Biszkopt: - 5 jajek - 1 szkl. cukru - 0,5 szkl. m±ki tortowej - 0,5 szkl. m±ki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka octu Białka ubić z cukrem na sztytwno, następnie dodawać stopniowo żółtka poł±czone z octem oraz proszkiem do piecznie i wymieszać. M±kę dodać do

Ciasto drożdżowe apetyczne

Składniki 50 dag m±ki tortowej, p oacute ł szklanki cukru, 5 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 ż oacute łtka, 1,5 szklanki mleka, rodzynki, aromat, szczypta soli Przygotowanie M±kę podzielić na dwie czę¶ci. W połowie szklanki mleka rozpu¶cić drożdże z łyżk± cukru i m±ki, odstawić do

Pszenno-orkiszowe bułeczki i chlebek z cukini±, ziemniakami, orzechami oraz mięt±

prostu musiałam, musiałam spróbować Chlebek i bułeczki s± przewspaniałe, smakuj± nam nawet bardziej niż te z kuskusem Bardzo polecam! przepis podaję za Be±, moje zmiany w nawiasach zaczyn : 550 g m±ki tortowej ja dałam chlebow± 250 g jasnej m±ki orkiszowej 25 g ¶wieżych drożdży 200 ml

Waniliowo-czekoladowe tartaletki Pierra Herme

bardzo drobno zmielonych migdałów 8226     95 g cukru pudru 8226     0.5 g sproszkowanego rdzenia z wanilii lub 1 cukier waniliowy z prawdziw± wanili± 8226     60 g jajek 1 duże 8226     szczypta soli 8226     250 g m±ki pszennej tortowej Zmiksować masło i cały czas je miksuj±c dodawać

Malinowo-jeżynowo-czekoladowe tartaletki

kremu mu¶linowego. Syrop w dniu montażu. kruche ciasto czekoladowe: 8226     75 g miękkiego masła 8226     45 g cukru pudru 8226     1 łyżka cukru z prawdziw± wanili± 8226     30 g jajek 8226     szczypta soli 8226     100 g m±ki pszennej tortowej 8226     35 g gorzkiego kakao Zmiksować

Tarte Infiniment Vanille - waniliowe tartaletki Pierra Hermé

9cm, oryginał przepisu znaleziony jak rok temu u Lo kruche ciasto: 150 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziw± wanili± 2 żółtka lub całe jajko je¶li wolicie szczypta soli 250 g m±ki pszennej tortowej Zmiksować masło z cukrami i cały czas miksuj±c dodać

Ple¶niak z malinami w spirytusie

to osób którzy tak± że nalewkę produkuj± popro¶cie o słoik mali, naprawę polecam zrobienie tego ciasta, ono jest po prostu super.   Składniki: 3 szklanki m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1 litrowy słoik malin w

Kruche ciasto z rabarbarem

.     Składniki na ciasto: 2 szklanki m±ki tortowej 1 2 kostki masła 6 dużych i głębokich łyżek lodowatej wody szczypta soli   Składniki na nadzienie: 1 kg rabarbaru, może być mrożony sok i skórka otarta z 1 2 pomarańczy 1 2 szklanki rodzynek kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 cukier

Sernik w cie¶cie kakaowym

cało¶ci smaku, polecam do wypróbowania zwłaszcza teraz kiedy trwa karnawał.   Składniki na ciasto: 3 szklanki m±ki krupczatki lub  m±ki tortowej 30 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki kakao 3 żółtka 4 łyżki ¶mietany 18 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na masę serow±

Bułeczki mleczne z nadzieniem

Składniki: 3 szklanki m±ki tortowej 3 jaja 2 łyżki suchych drożdży 1 2 szklanki cukru pudru 1 4 kostki masła 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy kilka łyżek marmolady z róży     Do ciepłego mleka dodajemy drożdże z dodatkiem łyżki m±ki i łyżki cukru pudru. Składniki na zaczyn

Ciasto drożdżowe z gruszkami

  Składniki: 3 szklanki m±ki tortowej 2 żółtka 2 kopiaste łyżki cukru pudru 7 dag drożdży suchych 1 opakowanie 1 szklanka mleka 1 2 kostki masła kilka kropli esensji wanliowej 4 niezbyt soczyste gruszki 1 czubata łyżka dżemu truskawkowego 1 łyżka wrz±cej wody cukier puder do

69. Tort urodzinowy

:- . W każdym b±dĽ razie się nie zraziłam. Spróbuję raz jeszcze. Powinno pój¶ć dużo lepiej. Biszkopt jasny z przepisu Kamili ,wystarcza na przekrojenie placka na dwie czę¶ci : 3 jajka 3 łyżki m±ki pszennej 3 łyżki m±ki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny

Pierniczki Niny

do 1 kg m±ki - 2 łyżki kakao - 1 łyżka suchej naturalnej kawy - kilka łyżeczek soku cytrynowego z butelki - troszkę kwasku cytrynowego - różne posypki, kolorowe lukry lub barwniki spożywcze do pokolorowania bialego lukru, pisaki tortowe - co komu przyjdzie do głowy - tłuszcz do posmarowania

Placek drożdżowy z jabłkami

na zewn±trz: Ostatecznie ciasto w smaku jest dobre, nawet pyszne, ale jak kto¶ z Was Kochani zdecuduje się na jego upieczenie, to w większej formie proszę: Składniki na ciasto: 3 szklanki m±ki tortowej 1 szklanka mleka 0,5 kostki margaryny ja używam quot Kasi quot 5 dkg drożdży 3 żółtka 0

Drożdżowe warkocze z suszon± ¶liwk± i waniliow± kruszonk±

  1 2  kg m±ki tortowej 30 gram drożdży 1 szklanka ciepłego mleka +10 łyżek mleka do drożdży 5 łyżek cukru 1 jajko szczypta soli  60 gram masła  ok. 8-10 dag suszonych ¶liwek Do kruszonki: 50 gram masła  ok. 6 łyżek m±ki ok. 4 łyżki cukru  duży cukier waniliowy Poł±czyć ze sob± , zrobić kruszonkę

Ciasto drożdżowe z malinami

ma. Ciasto ro¶nie szybko, wiec nie jest to przedsięwzięcie na dwa dni. Proporcje na 12 osób plus dokładki. Forma najlepiej tortowa, ciasto przypomina wtedy tartę, ok 30-32 cm.     Ciasto drożdżowe     250ml mleka 150g masła 4 łyżki cukru 30g drożdży 500g m±ki 3 jajka szczypta soli 100g

182. Makowiec

Czas przygotowania: 1 godzina Czas pieczenia: 25 minut Ilo¶ć porcji: 20 Składniki Ciasto : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka m±ki ziemniaczanej 1 3 szklanki m±ki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao Masa makowa : 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami

Kolejna notka kulinarna

białka   u mnie mieszanka m±ki chlebowej typ 1100, m±ki tortowej i szymanowskiej 12g drożdży ¶wieżych lub 1 1 4 łyżeczki drożdży instant lub suszonych tu dałam plamę i wkruszyłam 18g ¶wieżych drożdży 18g soli 700g wody 1. Mieszanie i zagniatanie - tak jak już pisałam, po wymieszaniu składników

82 Tort orzechowo 8211 kokosowy PORSCHE

: Biszkopt orzechowy: 8 jajek 1 szklanka +2 łyżki cukru 300 g zmielonych orzechów włoskich 1,5 łyżki bułki tartej 1 płaska żyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 6 jajek 1 szklanka cukru 200 g kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka m±ki pszennej tortowej 1

Miejsca:

Wi¶niowa (40)
Maków (16)
Warta (12)
Tłuszcz (9)
Pasto (8)
Góra (5)
Łowicz (4)
Wrocław (3)
Janów (3)

Firmy:

RUCH (14)
JaGo (3)
Allegro (2)
Tesco (1)
Renault (1)
Prochem (1)
Metro (1)
Kruszwica (1)
IKEA (1)
Google (1)