Wszystko o:

krem z żółtek

Ciasto z żółtek z kremem lawendowym

Ciasto z żółtek z kremem lawendowym Ostatnio była beza i jak to zwykle bywa zostaje po niej strasznie dużo żółtek. Wpadłam więc na pomysł, aby je w jakiś sposób wykorzystać. Pomyślałam sobie: może zrobię kogel - mogel? Ale z tylu żółtek, nawet taki łasuch jak ja nie dałby rady zjeść wszystkiego

Krem z fasoli z żółtkiem i wędzonym pstrągiem

Czyli piekielny wstęp do rozgrzanego wieczoru.   Na walentynki podano mężowi, jako jedno z dań. Tak na początek, na rozgrzanie i wstępne zaspokojenie głodu. Tak sobie wykombinowałam z tym żółtkiem, ciekawa byłam efektu i muszę przyznać, że wyszło ekstra. Pikantny krem łagodzi delikatne

Szarlotka z kremem waniliowym

150 g cukru 50 g skrobi kukurydzianej ziarenka z 1 2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Żółtka ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy.  Mleko zagotowujemy, dodajemy ziarenka z 1 2 wanilii.Zdejmujemy z ognia. Do żółtek wlewamy odrobinę

Torcik cytrynowo-makowy Lemon Poppy Seed Cake

Roses Cake to ciasto dla Wszystkich lubiących słodkości nie tylko pyszne, ale i pięknie się prezentujące, oryginalnie lub po prostu urocze. Znane jest szczególnie na zagranicznych stronach kulinarnych ze względu na charakterystyczne zdobienie w kształcie róż, przygotowywanych najczęściej z kremu

Szarlotka przekładana kremem waniliowym

minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Krem budyniowy: 500 ml mleka 3.2 3 żółtka 150 g cukru 50 g skrobi kukurydzianej ziarenka z 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać

Tort bakaliowy

- 6 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: - 1 litr mleka - 2 cukry waniliowe - 10 żółtek - 15 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 50 dkg margaryny - 1 galaretka cytrynowa - 1 łyżka kakao   Dodatkowo

Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

tradycyjny biszkopt 8211 dodałam bowiem do niego olej z orzechów laskowych 8211 jeszcze bardziej podkręcając przy tym orzechowość wypieku : . Biszkopty przełożone są kremem maślanym na szwajcarskiej bezie 8211 tym razem w wersji waniliowej, z dodatkiem rumu 8211 krem ten też pokrywa tort z

Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione

ok. 30 minut w 160 stopniach. Zabaglione z owocami 6 żółtek 300 g cukru 200 ml wina Marsala mięta różne świeże owoce Żółtka utarliśmy razem z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kogla mogla, ciągle powoli ucierając dolewaliśmy wino. Krem powinien mieć konsystencję bitej śmietany

Ciasto Dyplomaty

Krem budyniowy Crema pasticcera : 300 ml mleka 3.2 5 żółtek 90 g cukru 25 g skrobi kukurydzianej, mazeina * 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z

Tort Pistacjowy

Uroczo zielony, biszkoptowy tort z pistacjami i nutą Cointreau. Zachwycił mnie już, gdy pierwszy raz przeglądałam książkę Magdy Gessler: Kocham Gotować . Muszę zaznaczyć, że mam ambiwalentny stosunek do jej przepisów z jednej strony - fascynują mnie ciekawe proporcje np tarta Kupidyna: 30 żółtek

Tort Tiramisu z malinami

. Gdy żelatyna napęcznieje dodać ją do gorącego mleka i rozpuścić. Ostudzić, następnie przecedzić. 65279 Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty krem. Osobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach

Tort- Tęczowe Bóstwo!

przepisie góra totu jest z ciemnego biszkoptu, a krem z żółtek. Podaję te przepisy: Ciemny biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę i dalej ubijając dodawać cukier. Wbijać kolejno żółtka i ubijać

Czas na baby

ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

dkg cukru 5 dkg mąki 3 dkg kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Placek kokosowy: 6 białek 10 dkg cukru 20 dkg kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 6 żółtek 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Tort makowy z kremem z białej czekolady

właściwie trudno go rozpoznać, chociaż jest wyczuwalny. Krem rozpływa się w ustach. Marzyła mi się śnieżnobiała dekoracja tego tortu: jakieś rozetki, gwiazdki z kremu, ozdobione kilkoma srebrnymi kuleczkami. Okazało się, że ten krem niezbyt się nadaje do robienia takich dekoracji. Chociaż ma gładką

Pani Walewska

temu, pewnie z tego samego powodu, co zawsze - nikt nie chciał ciasta, a z kremem to już po prostu grzech do potęgi n-tej. Cóż. Tym razem, z powodu przyjazdu gości, udało mi się wreszcie przekonać rodzinę do tego wypieku. Spodziewałam się, że będzie pyszne. Dwa blaty kruchego ciasta które przecież

Tiramisu, klasyczne i idealne + poradnik

małym poradnikiem, jak wykonać najlepsze tiramisu, jakie możliwe . Kremowy mascarpone, puszysta masa z żółtek i cukru pudru, biszkopty savoiardi, mocny poncz z kawy i amaretto. Gorzkie kakao . Poezja smaku. Gorąco polecam!   Przepis udoskonalany przeze mnie wielokrotnie, zlepek wielu znalezionych w

Czekoladowa wieża

Madzinku! Składniki: 6 białek dużych jaj 300 g złocistego, drobnego cukru 3 łyżki kakao w proszku 1 łyżeczka czerwonego octu winnego Krem: 6 dużych żółtek 100 g złocistego, drobnego cukru 2 łyżki kakao w proszku 2 łyżki mąki pszennej 300 ml pełnotłustego mleka 300 ml śmietany kremówki 100 g

Babeczki z kremem cytrynowym, śmietankowym, makiem i czernicami

napełniłam je niemającym sobie równych kremem cytrynowym lemon curd , który gotowy najczęściej łączę z większą ilością mleka lub słodkiej śmietanki - niż jak oryginalnie masła - by pobyt w lodówce nie wpłynął znacznie na jego gęstość. Lemon curd dodałam również do prostego kremu śmietankowego na bazie serka

Migdałowy Torcik z Truskawkami

wyłożyć papierem tylko dno . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puszysty krem. Białka ubić na pianę, dodać do żółtek - połączyć. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Na koniec wsypać zmielone migdały i ekstrakt migdałowy. Przelać masę do formy. Piec 40 minut do tzw

Tort bananowy

     Wprawdzie tort bananowy jest dość słodki, ale mimo to lekki. Jedną warstwę stanowi krem bananowy, drugą banany przykryte śmietaną z kawałkami czekolady, całość uzupełnia akcent z masy kajmakowej. Klasyczna kompozycja, dobry pomysł na bezalkoholowy tort na przyjęcie z dziećmi. Wprawdzie banany

Tort Raffaello. Kokosowy z białą czekoladą i śmietanką. Niebo.

-czekoladowy w stylu Bounty, tym razem przyszła kolej na biały i delikatny Tort Raffaello! Widziałam wiele przepisów na tort alla popularne pralinki, lecz żaden z nich absolutnie mi się nie podobał. Krem budyniowy? Totalna pomyłka. Krem z dodatkiem śnieżki do ubijania? Absolutnie nie. Mleko w proszku? A fuj

Rafaello

Przepyszny tort, który upieczony w prostokątnej formie może również pełnić rolę ciasta z kremem przygotowanego na wyjątkowe okazje świetnie sprawdza się też bez okazji, gdy mamy ochotę na coś pysznego :- . Tort jest elegancki i bardzo ładnie prezentuje się. Jego smak zaspokoi najbardziej

Torty - słodka finezja

miejscowości jest to dostepne na rynku. Dlatego dobrze dobierajcie smaki, kolory i drobne elementy. Poniżej kilka smakowitych inspiracji: Dom Czekolady nbsp nbsp A teraz kilka przepisów na to, co stanowi kwintesencję tortu :- nbsp Tort z kremem czekoladowym Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1

Tort Kokosowo-Czekoladowy z Malinami

. Długo szukałam idealnej receptury na zjawiskowy tort kokosowy . Przeglądałam strony, książki, gazety, ale ciągle coś mi nie pasowało. Znalazłam wiele przepisów na wypiek w stylu pina colada 8211 z dodatkiem alkoholu, lekkiego kremu oraz ananasa. Ale to nie było to 8211 nie chodziło mi o ten

Cupcakes kokosowe z marakują

mistrzowskich babeczek kokosowo-poziomkowych klik , wypełnione są kremem przygotowanym na bazie soku z marakui oraz ozdobione puszystym kremem śmietankowym i mielonymi wiórkami kokosowymi. Ładne i pyszne, do polecenia! 12 babeczek upieczonych wg. tego przepisu . składniki na krem z marakui passion fruit

tort czekoladowy z nutellą

drobnych oczkach i wymieszać z mąką. Białka oddzielić od żółtek białka do dużej miski, żółtka do mniejszej . Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier nie wszystko na raz . Gdy piana będzie ubita to do miseczki z żółtkami wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki

Torcik malinowo-różany + 2 mini

i jeden większy okrąg o średnicy 15 cm.Wycięte ciasto pozostawić w okręgach. Gotowym i wystudzonym syropem nasączyć wszystkie trzy krążki biszkoptowe. Krem: w rondelku zagotować mleko z pastą waniliową.Po zagotowaniu zestawić z ognia. Z 3 żółtek i 75 g cukru ukręcić kogel-mogel.Do żółtek dodać

Tarte Infiniment Café Pierra Hermé - moja wersja

pysznym czekoladowym musem z mocno wyczuwalnym akcentem likieru Irish Cream. Górna warstwa deseru to krem o delikatnym smaku kawy, którego bazą jest jeden z lepszych wynalazków cukierniczych - angielski krem, wzbogacony o ser mascarpone, lekki i wspaniale rozpływający się w ustach. Zawsze największy

Ciasto ananasowe - łatwe i pyszne

pieczenia Na soku z odsączonych ananasów ugotować budyń nie dodawać mleka !!!! .Z żółtek ,masła ri cukru pudru utrzeć gładki krem i partiami dodawać przestudzony budyń .Utrzeć na gładką masę .Na koniec ucierania włożyć pokrojone w kostkę ananasy .Na cieście ułożyć bezę wiórkową ,krem anasowy i oblać

Wigilie zamożne i ubogie

przepisów 8211 może coś świątecznego da się wybrać. MASŁO ŚLEDZIOWE NA PRZEKĄSKĘ . 3 dobre śledzie, 10 dkg. masła, 5 żółtek na twardo, koperek. Obrane śledzie zemleć dwa razy na maszynce razem z żółtkami, potem utrzeć z masłem i koperkiem. Doskonały dodatek do kanapek. SZTUCZNY KAWIOR . 1 4 kilo sago

Tarta z jagodami i creme patissiere

rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i ziarenkami z wanilii . Gdy mleko zacznie się gotować , przelewamy je do ubitych żółtek , jednocześnie mieszając . Gdy składniki się połączą przelewamy całość ponownie do rondla . Cały czas mieszając gotujemy krem na małym ogniu ok. 2 minut , aż krem wyraznie

Bezy Pavlovej z kremem winno-różanym i truskawkami

Znacie już je bardzo dobrze - jednak truskawkowa czerwień tak pięknie komponuje się ze śnieżnobiałymi bezami, że i w tym sezonie nie mogłabym ich nie upiec. Dla odmiany łączę je z różowym winem oraz odrobiną różanej wody w kremie, który dzięki ubitej śmietance jest nadal lekki i delikatny , jak w

Lekkie Ciasto Ananasowo-Kokosowe

, aż dziwne, że dopiero teraz zdecydowałam się umieścić przepis na blogu. Ciasto ananasowe składa się z trzech warstw: pysznego lekkiego biszkopta, warstwy budyniowego kremu z ananasem oraz chrupiącej bezy kokosowej. Składniki na biszkopt: 5 jaj, 3 4 szkl. cukru 3 4 szkl. mąki pszennej 1 4 szkl

Happy Birthday to me :

najpierw porządnie ubić, a potem delikatnie wymieszać z resztą składników. 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik na 160 stopni. 2. Białka starannie oddzielamy od żółtek. Te pierwsze umieszczamy w sporej misce.  3. Odmierzamy mąką, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i kawę, a

Tort Pina Colada ombre petal cake

200 g cukru szczypta soli 189 łyżeczki cream of tartar winian potasu -opcjonalnie odrobina żółtego i czerwonego barwnika lub pomarańczowego  barwnika używam w żelu Do pokrycia płatkami całego tortu wystarczył mi krem z podanej ilości. Zostało mi go niewiele do ewentualnych poprawek. Gdyby

Ombre rose cake tort w róże

 maślanego kremu szwajcarskiego. Słów kilka o kremie na bezie szwajcarskiej swiss meringue buttercream , bo to on przeciśnięty przez odpowiednią tylkę gwarantuje w torcie taki efekt. W mojej ocenie genialny! Ma cudowną, jedwabistą konsystencję, z jego pomocą możemy wyczarować róże czy falbanki, jest trwały i

Krem bawarski z Oreo - po francusku po raz kolejny.

- czyli francuski bavarois . Oczywiście, skorzystałam z najlepszego możliwego źródła, bowiem z receptury samego mistrza Herme - i jak zwykle się nie zawiodłam. Wykonałam go w najprostszej wersji, śmietankowej . A tradycyjny bavarian składa się z: kremu angielskiego, bazującego na mleku i żółtkach

Pierre Herme, brownies, amaretto i złote perełki oraz... podwójne święto :

frac14 mleka i nadal ubijać. Gdy wszystko dokładnie się połączy i będzie miało taką samą temperaturę, dodać resztę mleka. Wyjąć laskę wanilii. Podgrzewać delikatnie krem bez przerwy ubijając, aż do momentu, gdy się zagotuje. Gotować 1-2 minuty cały czas ubijając. Zdjąć krem z ognia i przełożyć do

Czekoladowy krem mascarpone z truskawkami

: 600g truskawek sok z 1 limonki 50 g cukru pudru świeża mięta do dekoracji Etapy przygotowania 1 Namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty żelatynę do ciemnego kremu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka

Tort Śmietankowy Koktajl Truskawkowy

ponczem z malinówki i soku z cytryny , przekładane pysznym kremem z bitej śmietanki i truskawkowego puree . A do ozdoby 8211 całe owoce oraz prażone migdałowe płatki . Tort smakował naprawdę przepysznie! Mam nadzieję Mamo, że Tobie smakowało! :*   Przepis autorski.   Biszkopt tortownica 20 cm

TORT ANANASOWO KOKOSOWY

5 żółtek 189 szklanki cukru pudru 2 puszki ananasów w plastrach 65279 KREM: Ananasy odcedzić sok zachować, będzie potrzebny do ugotowania budyniu , pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej

Ciasto z bezami i borówkami

Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami. Ciasto piekłam przy użyciu kostki do pieczenia

TORT TĘCZOWY Z GALARETEK

krem bawarski, jego recepturę zaczerpnęłam z Kwestiismaku, reszta to już czysta improwizacja Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1 2 szklanki cukru 1 2 szklanki przesianej mąki pszennej 50 g roztopionego masła 8211 lekko przestudzonego Krem bawarski: 5 żółtek 100 g cukru 500 ml mleka

Tort Fraisier- francuska klasyka

Fraisier cake- francuska klasyka i  jedna z pozycji na mojej liście do zrobienia- chociaż raz w życiu : Elegancki biszkoptowy torcik wypełniony w oryginale krem patissiere oraz  charakterystycznie ułożonymi truskawkami.  Widziałam wiele wariacji Fraisier-a, z dodatkiem różnych kremów, bitej

Tort Kiwi Limonka

: U mnie tort polubili wszyscy, ale zdaję sobie sprawę że nie każdemu może posmakować, ponieważ przeważającym smakiem jest kwaskowaty krem limonkowy lime curd . Jednak w połączeniu z serkami mascarpone oraz philly staje się mniej dominujący i bardziej delikatny. Sekretem udanego tortu jest również

Tort pełen czekolady

, stopniowo dodając żółtka oraz czekoladę. Ubij na sztywną pianę białka i dodaj do nich migdały, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość połącz mikserem z kremem z masła, cukru, żółtek i czekolady. Następnie włóż ciasto do tortownicy, piecz je przez 40 minut, potem wyjmij i odstaw na 8 godzin. Krem

Lody truskawkowe Nigelli .

gdy tylko się przyzwyczaisz, szybko wejdzie Ci w nawyk. Napełnij tylko zlew do połowy zimną wodą, żebyście mogli zanurzyć w niej krem, gdyby się zaczął rozwarstwiać. Podgrzej podaną w przepisie ilość śmietany albo mleka prawie do temperatury wrzenia. Utrzyj z cukrem potrzebną ilość żółtek i stale

tort węgierski

jest z nim sporo pracy: wiśnie, krokant, krem do przełożenia i krem do dekoracji, polewa. Tort piekłam juz kilka razy i czasami rezygnuję z krokantu, polewy i kremu do dekoracji. Gorąco polecam na nadchodzące Święta!!! składniki tortownica 22  cm : wiśnie: słoik wiśni z kompotu mogą być mrożone 100

Smerfetka

Kiedy przeglądałam moje zdjęcia tego ciasta od razu skojarzyła mi się nazwa Smerfetka .. Bo przecież biskopt z kremem karpatka brzmi zbyt banalnie, prawda? Pewnie gdyby nie kolor galaretki nie przyszło by mi to do głowy, ale z drugiej strony nazwa sympatyczna, niech więc tak zostanie

TORT AMBASADOR

gotowy spód tortowy . Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z 190 ilości składników podanych w przepisie.      Składniki kremu : 6 żółtek 1 189 szkl. cukru 2 kostki masła 400 g 189 l mleka + 189 szkl. do wykonania zaprawy budyniowej 2 kopiaste łyżki mąki

BABKA WŁOSKA

,następnie dosypuję szklankę cukru i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam, aż powstanie ładny jednolity krem. Przygotowuję 2 naczynia. Do jednego wsypuję 6 budyni Do 2 naczynia wsypuję 3 łyżki przesianej przez sitko mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączę. Następnie łączę z

Mille-feuille z waniliowym creme patissiere i truskawkami balsamico - francuska poezja.

jednak zmieniłam nieco sposób przygotowania, posługując się klasycznym sposobem przygotowywania kremu, tj. ucierania żółtek z cukrem i skrobią , całkowita koncepcja deseru 8211 pomysł własny. Creme patissiere waniliowy, wg P. Herme: 350 ml mleka, pełnego 4 żółtka 80 g drobnego cukru ziarenka

Tort z bezami, chałwą i czekoladą

Tort w starym stylu: biszkopt i dwa rodzaje kremów. Jeden z nich to masa czekoladowa na bazie gorzkiej czekolady, a drugi - krem budyniowy z dodatkiem chałwy. Aby było jeszcze bardziej urozmaicenie - dodałam pokruszone bezy. Bomba kaloryczna? Tak, ale czasem można poszaleć. Tort z pewnością

Kula

Eleganckie letnie ciasto z delikatnym kremem i borówkami. Słodko-kremowy smak nadzienia przełamuje galaretka z porzeczek. Idealne na przyjęcie pod chmurką. Przepis z książki Torty, torciki, rolady Małgorzaty Jóźwiak. Składniki rolady: 4 jajka 6 łyżek cukru 1 2 szklanki mąki tortowej 2

Ciasto z wkładką bakaliową - test cukru Diamant

.   Właściwości wypieków: Wypieki z cukrem pudrem trzcinowym Diamant są bardzo pyszne, puszyste i wcale nie zmieniają koloru, chociaż cukier jest lekko brązowawy. Testowany produkt moim zdaniem najlepiej sprawdza się w: Testowałam cukier puder trzcinowy Diamant w wypiekach, w kremie i w polewie i chyba ciężko

Pasiasty tort śmietankowo-czekoladowy

  Tak się wzbraniałam, ale w końcu i na mnie padło - zaczęłam robić torty : Muszę przyznać, że nie pasjonuje mnie to aż tak bardzo, jak robienie babeczek, ale tutaj też mogę wyżyć kulinarnie : Jako pierwszy prezentuję przepis na tort śmietankowo-czekoladowy z kremami na bazie śmietany 36 i

Miś na urodziny

przecięłam tak, abym mogła je przełożyć kremem. 3 placki użyłam do tułowia, z jednego wycięłam nogi też prostokąty tylko wąskie .   Średni biszkopt przeciełam w poprzek na 3 części i zdłuż do przełożenia. Powstanie z tego głowa. Mały placek przecięłam do przełożenia kremu i wycięłam z niego owalne łapki

Trifle bananowo-orzechowo-karmelowe z wanilią, rumem i kremem bezowym

przepyszne trifle 8211 wielowarstwowy, kremowy, słodki deser. Jedna warstwa to pokrojone w kostkę, aromatyczne ciasto z orzechów włoskich z rumem prezentowane wczoraj klik . Nasączyłam je lekkim rumowo-cukrowym syropem . Druga część 8211 waniliowy krem custard lub jak kto woli aksamitny

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

karmel nad życie, i wszystko, co 8222 sweet and sticky 8221 . Wiedziałam, że wyjdzie wyborna 8211 i nie myliłam się. Oraz 8211 krem maślano-chałwowy z mleczkiem skondensowanym 8211 zaczerpnięty z cincina klik . Ale tak, poza tym 8211 wszystko, wszyściutko wymyśliłam SAMA. Makowe blaty

Pani Walewska z orzechami

śmietany kremówki w zależności od tego ile zabierze mąka Składniki na bezę: 1 słoik 430 g powideł śliwkowych 8 białek 6 z kruchego ciasta i 2 z kremu budyniowego 1 szklanka cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich Składniki na budyniowy krem: 0,5 l mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej

Kawowy tort orzechowy z malinami czyli najtrudniejszy pierwszy krok

pokryłam nim całego tortu... Za to zrobiłam użytek z gotowego lukru i w ramach treningu pobawiłam się w wycinanie literek. Wiem, kolor może niezbyt kontrastujący z kolorem kremu, ale tylko taki miałam na stanie. I muszę przyznać, że spodobała mi się ta zabawa... w październiku moje urodziny... może wtedy

TORCIK JABŁKOWO - ANANASOWY

Delikatne, nie za słodkie, lekko winne ciasto biszkoptowe przełożone cienkimi warstwami kremu ananasowego i  nadzienia jabłkowego z galaretką cytrynową. Wierzch posypany jest wiórkami białej czekolady. Lekkie, smaczne i efektownie prezentuje się na stole. Jest to jeden z moich kulinarnych

Ciasto Dyplomaty

budyniowy Crema pasticcera : 300 ml mleka 3.2 5 żółtek 90 g cukru 25 g skrobi kukurydzianej 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z połowy wanilii, zdjąć

3Bit po mojemu

cukru 2 cukry waniliowe 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 25 dkg margaryny   Masa krówkowa z puszki 15 dkg margaryny 30 dkg ciastek Petitki   Wykonanie: 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na

Tort Tiramisu

łyżki oleju Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo 10 dag cukru. Żółtka zmiksować z 10 dag cukru, powinna powstać jasna i puszysta masa. Do białek dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąki przesiać, a w miseczce szklance połączyć wodę i olej

Torcik truskawkowy z bezą

foremki, piec 1-1,5h aż będzie chrupiąca z wierzchu. Piekarnik wyłączyć, bezy nie wyciągać z piekarnika. Zostawić na całą noc by stała się jeszcze bardziej chrupiąca. Przygotować kremy. Truskawki umyć i odszypułkować. 150g truskawek zmiksować na puree. Serek mascarpone ubić z kremówką i cukrem na

Tort plaża z wydmami

dodalam 200ml mleka i 100ml słodkiej śmietany kremówki krem z czerwonego wina do którego dodalam 125ml ubitej śmietany i 75ml wody krem waniliowy do tortow do którego dodalam 200g miękkiego masła oraz 300ml mleka parę gruszek z puszki żelatyna na 250ml wody 2 łyżki likieru quracao blue 1

Tort Cytrynowo-Zielone Orzeźwienie

warstwy i detale, a później spędzać w kuchni długie godziny, skrupulatnie i sumiennie wykonując wszystkie kroki. Osobiście jestem fanką tradycyjnych, luksusowych, idealnych tortów z kremem maślanym, bakaliami, masami. Ale torty przecież robi się głównie dla innych, nie dla siebie - dlatego też niedawno, z

Tort korzenny miodowo-orzechowy z kremem waniliowym i wiśnią

, resztę zaś - KREMEM. Oj, ten krem... Po prostu poezja! Zrobiłam go naprawdę dużo. Krem był maślany, ze sporą dawką wanilii, ale także z akcentem śmietany - dzięki czemu nabrał naprawdę niezwykłego aromatu. Do tego trochę podprażonych, mielonych orzechów włoskich . Tym kremem więc przełożyłam blaty tortu

Wieniec z Frankfurtu

Tort w kształcie wieńca na białym cieście z budyniowym kremem i orzechami. Podobno znany klasyk... W przygotowaniu: kłopotliwy, kapryśny i wymagający sporego wyczucia. W smaku - smaczny, lecz nie nadzwyczajny. Spodziewałam się czegoś bardziej olśniewającego... Osobiście stwierdzam, że lepiej

Rolada makowa z kremem pierniczkowym. I po Świętach.

! : Biszkoptowa rolada makowa z przepysznym, maślanym kremem - z korzennych ciasteczek! Aromatyczna, słodka, świąteczna... Naprawdę cudowna! I jak ślicznie prezentowała się na świątecznym stole . Polecam gorąco!   Rolada makowa z kremem pierniczkowym Przepis autorski . Ciasto na roladę: 4 jajka 4 łyżki

Tarta Melonowa z Kremem Kokosowym

Kruchy spód z budyniowo- maślanym kremem i kuleczkami z różnych odmian melonów. Pyszna: ciasto jest maślane i kruchutkie, krem subtelnie kokosowy a melon doskonale dopełnia całości. Jednak nie ukrywam, że z powodu ogromnej wilgotności melonów szczególnie arbuza koszmarna w przechowywaniu

Legumina królewska z truskawkami

i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe

Tort bezowy z kremem mascarpone i owocami lata

  A dzisiaj, wreszcie, po tak długim czasie oczekiwania publikuję ten oto tort. Tort bezowy , który przygotowałam na przyjęcie dla Mamy i jej przyjaciół. Wyszedł idealnie: trzy pyszne, kruche na zewnątrz, a delikatne w środku blaty bezowe , przekładane delikatnym kremem z mascarpone, żółtek i

Torcik pszczelarza

paście lub kurkuma dla koloru niekoniecznie skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny lub mniej, jeżeli nie chcemy, aby krem był mocno cytrynowy 7 łyżek miodu akacjowego lub innego płynnego lub więcej do smaku   Sposób przygotowania: Serek i śietana kremówka powinny być schłodzone

Łabędzi puch

Staram się gotować sezonowo. Jednak czasem nachodzi mnie ochota na coś, co z obecną porą roku nic wspólnego nie ma. Na przykład na ciasto z kremem w środku lata, kiedy powinno się wykorzystywać jak najwięcej świeżych owoców i warzyw. Tak też było i z tym ciastem. Po raz pierwszy zjadłam je niedawno

Tort kokosowy

wystudzeniu przekroić 2 razy, na trzy blaty. Krem budyniowy patissiere : 300 ml mleka 3.2 5 żółtek 90 g cukru 25 g skrobi kukurydzianej 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko

Warsztaty Kuchnia Dantego z koncentratem Pudliszki

jednak wolę dodać tyle białek, ile jest żółtek, czego Leonardo i Alfredo nie są zwolennikami. Nie wiem jak reszta Włochów Naszą ulubioną wersję znajdziecie  tutaj , a poniżej podaję przepis, z którego korzystaliśmy na warsztatach. Na szczęście bez koncentratu     TIRAMIS 217   składniki na

Malinowo-jeżynowo-czekoladowe tartaletki

książce Desery PH odnalazłam to czego szukałam. Składa się z maślanego kremu, cr 232 me pâtissi 232 re oraz likieru owocowego i sproszkowanych malin. Ma bardzo fajną strukturę i smak. Koniec końców tartaletki są dość spore - wysokie na 7cm, szerokie na 11cm. Jedno ciastko wystarczy dla 2-3 osób. Mimo

Krem chrzanowy z pieczonymi ziemniakami z boczkiem oraz jajkiem sadzonym

- Po tym nieco przydługim wstępie, czas na meritum. Zupa chrzanowa, zmiksowana na krem, zagęszczona kaszą jaglaną w zupie jej nie czuć, można zastąpić ją ugotowanym ziemniakiem, ale fajnie jest przemycić coś zdrowego przy okazji , podana z super chrupiącymi kawałkami ziemniaków podsmażonych na boczku

Tort

w temperaturze 160 - 170 o C do suchego patyczka . 65279 65279 Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmujemy gorącą tortownicę z piekarnika i opuszczamy ją z wysokości 50 cm na podłogę. Odstawiamy aż ostygnie. 65279 Po ostudzeniu kroimy na 4 równe blaty. Krem jasny W garnku podgrzewamy śmietanę do

Tort Kokosek ananasowo 8211 kokosowy

g wiórków kokosowych 3 płaskie łyżki mąki pszennej 189 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 189 kostki masła 1 budyń waniliowy bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 189 szklanki cukru pudru 2 puszki ananasów w plastrach Do nasączenia biszkoptu: 189 szklanki wody

Skandaliczny Tort Chrisa

Bardzo okazały, bardzo słodki i dość niespotykany tort. Składa się z dwóch warstw brownies, dwóch warstw ciasta czekoladowego oraz sernika, przełożony jest kremem kokosowo- orzechowym a wykończony ganache. Tort doskonały, kiedy nie możemy zdecydować się na co mamy ochotę: Zaznaczam, że ciasto jest

Tort Caracas

kwadratowej formie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Zagotować mleko z przeciętą laską wanilii. Ubić 5 żółtek z 200 g cukru, dodać mąkę i wlać 5 łyżek mleka, dalej ucierać. Dodać pozostałe mleko, podgrzewać i dalej ucierać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć masło i dodawać partiami wystudzony krem oraz

Torcik czekoladowy

Nie jest to zwykły tort czekoladowy i smakuje też niezwykle...  Podstawę stanowi intensywnie czekoladowy spód brownie, a zamiast klasycznej masy - mus czekoladowy. Prawdziwą wisienką na torcie jest pieczony krem waniliowy. A to wszystko dla mojego wyjątkowego M. Przepis z książki Rosalby

116 Ciasto Prince Polo II

około15 -20 min. do zarumienienia Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Do utartego tłuszczu dodawać po łyżce ubitych żółtek, cały czas ucierając. Następie dodawać porcjami masę krówkową. Na końcu dodać rum i spirytus trzeba uważać żeby krem się

Tort bezowy z krem patissiere i lemon curd

ją folią aluminiową . krem patissiere: 65279 Żółtka utrzeć z cukrem do białości w naczyniu w którym można gotować . Do utartych żółtek dodać mąkę i zmiksować do połączenia. Mleko doprowadzić do wrzenia, a następnie powolnym strumieniem wlać je do masy jajecznej - szybko i dokładnie

Szwedzki letni tort - weekendowa cukiernia

słodkości. Cieszę się, bo nad tym tortem ciążyło jakieś fatum.  Tort miałam zrobić na sobotę, ale nie wyrobiłam czasowo. Zabrałam się tylko za krem.  Najpierw rozbiłam jajko na podłodze. Żółtko z drugiego wrzuciłam do garnuszka. Pozbierałam roztrzaskane jajko. Zapomniałam, że nie dałam drugiego żółtka. Na

Maślany tort kawowy

  Na ucieranym, waniliowym cieście z dodatkiem pełnego mleka i masła. Ciasto, które idealnie nadaje się na blaty do tortów, równo się piecze i ładnie kroi. Przełożony maślanym kremem na bazie szwajcarskiej bezy z dodatkiem mocnego espresso i szczypty cynamonu. Wspaniały krem do różnych dekoracji

Tarta truskawkowa z kremem waniliowym

Od dawna marzyła mi się taka tarta.  Z kremem patissiere, dużą ilością truskawek i mocno wyczuwalną wanilią.  Dlatego postanowiłam, że zrobię ją zamiast tortu urodzinowego dla mojego syna.  Okazało się, że to był trafny wybór.  Tarta zniknęła niemal natychmiast. A solenizantowi smakowała chyba

CYTRYNOWY TORT

wyjmujemy ciasto zrzucamy go z wysokości 60 cm i wkładamy do ostygnięcia do wyłączonego już piekarnika. Krem śmietankowy : śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ekstrakt cały czas mieszając, następnie po łyżce dodawać serek mascarpone cały czas mieszając, schłodzić 3 godziny gdy reszta

Świński tort czekoladowy z wiśniami z wiśniówki

: 3 4 kostki masła 5 jaj 1 szklanka cukru 2 1 4 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao 1,5 szklanki mleka   krem: 5 żółtek 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki

Torcik trzypiętrowy potrójnie czekoladowy

65279 Jeden z najbardziej czasochłonnych wypieków na tym blogu. Trzypiętrowy tort w którym każdy krem w piętrze ma inny smak : Najwięcej czasu spędziłam nad udekorowaniem tortu, zamiast standardowego polania każdego piętra czekoladą zdecydowałam się na przyklejanie wcześniej wykonanych z

Ciasto babci

extra 200 g masła 150 g cukru pudru 4 żółtka Na krem: 1 litr mleka 8 żółtek 250 g cukru pudru laska wanilii 80 g mąki skórka z połowy cytryny 120 g pinioli cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto

Ciasto z orzechami włoskimi i powidłami

orzechów włoskich   krem: 2,5 szklanki mleka szklanka 250 ml 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 5 żółtek 200 g miękkiego masła   Zaczynam od przygotowania kremu budyniowego. W garnku z grubym dnem najlepszy, bo krem się nie przypala zagotowujemy

TORCIK ŚMIETANKOWO - MALINOWY Z PORZECZKAMI

Lekkie, smakowite ciasto z kremem śmietanowo - jogurtowym z dodatkiem przetartych malin. Zatopione w nim czerwone kuleczki porzeczek nadają nie tylko kwaskowego smaku, ale też i urody. Warto pokusić się na zrobienie tej słodkości zwłaszcza, że jest szybka w wykonaniu, a w letnim sezonie o owoce nie

Tort bakaliowy z kremem brzoskwiniowym

Zupełnie inny od przedstawianego wcześniej Ferrero Rocher  nie tak chrupiący, nie tak słodki, delikatniejszy, ale nie lekki... Polecam, gościom bardzo przypadł do smaku...   Tort bakaliowy z kremem brzoskwiniowym       8 białek 3 żółtka szczypta soli 200 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich

Babeczkowe szaleństwo

maślanym kremem malinowym i niespodzianką w środku. Drugie cięższe czekoladowe z mnóstwem orzechów laskowych z delikatnym kremem z serka mascarpone.     Jogurtowe babeczki malinowe na paterze to te z różowym kremem Ciasto: 2 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 ml oleju 100 g

Trifle Czekoladowo - Bananowe

Kremowy deser na bazie czekoladowego ciasta, kremu angielskiego i bitej śmietany z dodatkiem bananów i rodzynek. Pyszne - świetnie skomponowane. Zrobiłam je bogata w wiedzę płynącą z nauk mistrzyni tego typu deserów - Nigelli. Składniki: Krem Custard 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka 1 całe

Miejsca:

Wiśniowa (117)
Pasto (58)
Warta (53)
Góra (32)
Maków (22)
Warszawa (15)
Poro (13)
Paryż (11)
Tłuszcz (9)
Tychy (9)

Firmy:

RUCH (30)
MIT (4)
Shell (3)
Michelin (3)
Google (3)
Zono (2)
Tesco (2)
Simple (2)
MEW (2)
Kruszwica (2)