Wszystko o:

jak upiec ciasto drożdżowe

Sposoby na zakalec

. Ciasta nie należy zbyt długo przetrzymywać w piekarniku ponieważ łatwo można je przesuszyć. 3. Ciasto drożdżowe jest bardzo wrażliwe 8211 nie lubi przeciągów i wstrząsów. Dlatego należy postępować z nim bardzo ostrożnie, zarówno podczas wyrastania i sprawdzania czy jest upieczone jak i podczas

Drożdżowe baranki, zajączki i kurczaczki

  Małe cudeńka które robiłyśmy z Julcią prawię całą sobotę, ale warto było. Julcia miała z nich tyle radości, nie wiedziała które ma zjeść więc zajadała się każdym po kolei, ledwo zdążyły drożdżowe figurki ostygnąć. A jak ozdobiłam moje cudeńka to zaczęła zlizywać z nich masę cukrową, ledwo

Sekret pieczenia ciasta drożdżowego.

przerobić je ponownie i uformować go tak jak jest to wymagane w danym przepisie. - Najczęściej ciasto drożdżowe przed pieczeniem smaruje się rozmąconym jajkiem, możesz też posmarować je delikatnie letnia wodą i po upieczeniu polukrować. Do dekoracji ciasta i zarazem podniesienia jego walorów smakowych

Rewolucja na talerzu czyli jak nie robić ciasta drożdżowego

pszennej razowej oraz żadnych jajek, jest lepszy czy gorszy z punktu widzenia odchudzania się, bo nie czuję się kompetentny. W programie za to widać dokładne, że ich ciasto drożdżowe jest zbite i nieapetytczne: 1. Do ciasta dodajemy pół szklanki miodu plus banan, 10 moreli i jagody. Jak wiadomo ciasta

Ciasto drozdzowe

. - Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po kliku minutach i odstaw je do wystygnięcia. Nie wolno chować jeszcze ciepłego ciasta do szafki czy pojemnika, musi najpierw odparować. - Ciasto drożdżowe możesz upiec samo, posypane kruszonką, możesz też stosować dodatki takie jak: powidła, owoce, masa makowa, masa

Podstawowe zasady pieczenia ciast

czasie pieczenia zwracaj uwagę na to, by w piekarniku cały czas była odpowiednia temperatura - zgodnie z przepisem - nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia - to, co widzisz przez szybkę jest wystarczające - a jak musisz sprawdzić, czy ciasto się upiekło - np., za pomocą patyczka, staraj się zrobić to

jak upiec ciasto drożdżowe

ciasto. Podzielić na 8-9 części, rozwałkować. Na każdym placuszku położyć łyżkę jagód i łyżeczkę cukru zostawiając centymetr brzegu. Zwinąć w ruloniki podwijając krótsze brzegi jak w krokietach z naleśników. Kłaść podwiniętą stroną do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować

Briosza brioche - przepis

trudno jest upiec ciasto z owocami na takim cieśnie. Jeśli koniecznie chcemy upiec brioszę z owocami, układamy owoce na spodzie, a po upieczeniu ciasto odwracamy jak w klasycznej tarte tatin.     Niniejszy przepis pochodzi z książki Amerykanki Pauli Wolfert pod tytułem The Cooking of South

Ciasto drożdżowe z śliwkami

, chodzi o to, aby do ciasta wprowadzić jak najwięcej powietrza. Wyrabiać około 20-30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Najlepiej dotknąć ręką powierzchni ciasta i szybko oderwać, jak się ciągnie, to trzeba jeszcze wyrabiać, jak szybko się rwie, to jest gotowe. Pod koniec wyrabiania można

Ciasto drożdżowe z automatu

    Dostałam automat do wypieku chleba i postanowiłam upiec słodkie ciasto drożdżowe . Pierwsze w życiu.  Debiutując, w korzystaniu z automatu odczuwałam niepewność jak to będzie, czy dobrze wyrobi ciasto, czy wyrośnie a może wyjdzie zakalec. Nic z tych rzeczy - wyszło mięciutkie, pachnące

I m top to the finish coz I eat me spinach

lub bardziej płynnie przechodzą one w nadgarstki. Chodzi o to, by wpuścić do ciasta jak najwięcej powietrza - pamiętajmy, że do momentu upieczenia mamy do czynienia właściwie z żywym organizmem, który potrzebuje tlenu. Nie zaszkodzi ciasto sponiewierać klapsami i mocnym ciskaniem o blat. W

Niech żyje wolność

diametralnie. Zamiast narzekać, że muszę siedzieć w domu, cieszę się, że nie siedzę w szpitalu. A propos świątecznych wypieków, poniżej podaję obiecany przepis na ciasto drożdżowe, z którego robiłam makowce i strucle z serem. Jak już pisałam wcześniej, makowce wychodzą świetne, natomiast nadzienie serowe

jak upiec ciasto drożdżowe

pozostałą mąkę, cukier i sól oraz - stopniowo - mleko. Wyrobić ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosło. Wysmarowane masłem foremki wypełnić do połowy ciastem i gdy ponownie wyrośnie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką i upiec ok. 45 min. . Aby bułki nie popękały

Kołoc z serem i posypką

cukru kryształu 100g masła 1 całe jajko i 1 żółtko pół łyżeczki soli paczka suchych drożdży na 500g mąki szklanka mleka Masa serowa: 1250g twarogu półtłustego 4 całe jajka i 3 żółtka 220g cukru kryształu 1 budyń śmietankowy 1,5 łyżki mąki pszennej najlepiej typ 550, tak jak do ciasta i

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

, pyszne. Czy można czegoś więcej pragnąć? Odpowiem jedno - dokładkę Idealnie ciasto na tak pięknie i słoneczne popołudnia jak ten! 65279 Naprwdę polecam. Przepis bardzo prosty do przygotowania, bardzo dobrze się z nim pracuje, chociaż potrzebuję dużo czasu na wyrośnięcie, piecze się je w ciekawy

Umiem piec tylko ciasto drożdżowe:-

Nie wychodzi mi nic innego, niestety, a i to ciasto, gdy je piekłam wcześniej, nieraz lądowało w koszu na śmieci. Od pewnego jednak czasu udaje się za każdym razem - i jako placek z owocami, i w formie przepysznych nadziewanych powidłami śliwkowymi rogalików choć z niektórych wiarygodnych źródeł i

Chleb z pieczonymi ziemniakami na pâte fermentée

mundurkach. Kiedy kroiłam je na drobne części, skórka rwała się w wielkie kawałki. W końcu pokroiłam ją jak zieloną pietruszkę i wrzuciłam do ciasta : Ciasto wyrosło pięknie, zrobiło się delikatne i miękkie, czyli takie jak drożdżowe ciasto być powinno. Przy formowaniu bochenków nie miałam żadnych

Krucho-drożdżowe rogaliki

, cukier i śmietanę mieszamy, a następnie odstawiamy na parę minut aż urosną. Drożdże ze śmietaną i cukrem......................................... Z mąki, margaryny, jaj, dodając soli i wyrośniętych drożdży przygotowujemy ciasto jak na kopytka. Składniki na rogaliki

Wigilijny makowiec

Makowiec drożdżowy Składniki do masy makowej:   30 dkg maku 2 jajka 15 dkg masła 20 dkg cukru     Składniki do ciasta:   4 szklanki mąki 2 łyżki tłuszczu 5 dkg drożdży 2 płaskie łyżki ok. 0,5 l mleka 4 jaka 2 żółtka + 2 całe jajka 0,5 szklanki cukru zwykłego torebka cukru wanilinowego szczypta

BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

 upiec to drożdżowe owocowe ciasto... i nie żałuję! Przepis jest łatwy i prosty a wypiek bardzo puszysty. Upiekłam z większej ilości składników, oczywiście z zachowaniem ich proporcji. Zmieniłam również nieco parametry pieczenia. Piekłam na wstępie przy włączonej dolnej grzałce, tak jak przeczytałam na

Drożdżowe poduchy z bakłażanem i pieczoną papryką

również upieczone ząbki czosnku. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy, usuwamy nasiona i siekamy w kostkę. Dodajemy do papryki i czosnku. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 lub 4 części w zależności od tego, jak duże mają być poduchy i rozwałkowujemy w prostokąty

Bułeczki świnki

. Nadzienie ja pominęłam - dowolne, np. pieczarki z cebulką + ser jak na pizzę , masa marcepanowa z orzeszkami. Ponadto: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by

Babka Neli R.

pora na zapowiedzianą bagatela miesiąc temu babkę. To kolejne ciasto o którym się sporo naczytałam. Miała być rozhisteryzowana, naburmuszona i niezwykle wymagająca, tymczasem wyszła jak z obrazka : . Ciasto rzeczywiście jest bardzo lejące,prawie całkowicie płynne, dzięki temu babka ma charakterystyczną

Ciasto drożdżowe na paszteciki - idealne

Jeśli kiedykolwiek doszliście, tak jak ja, do etapu znienawidzenia ciasta drożdżowego, to pewnie wiecie ile nerwów kosztuje jego zrobienie, bo albo się klei do rąk i wszystkiego czego dotkniemy albo po upieczeniu jest twarde jak kamień i można nim okno wybić.. uwielbiam ciasto drożdżowe ale nerwowo

Makowiec drożdżowy zawijany

Drożdżowy zawijaniec z makiem     Ś więta Bożego Narodzenia kojarzą mi się główie z tym ciastem! Mówię na niego strucla makowa, chociaż większość z nas zna go jako tradycyjny drożdżowy zwijaniec z makiem. Nasz wyszedł najlepszy jaki w życiu jadłam. Często na święta brakowało nam czasu z mamą

Słodkie Bułeczki Maślane*

kształtów Jeśli ktoś bedzie chciał nadać bułeczkom dokładnie taki kształt jak na zdjęciu- -Odrywamy po kawałku ciasta,robimy wałeczek o dł. ok.35 cm. -Zawijamy na wałeczku-supełek jeden koniec ma być nieco dłuższy-to będzie ogon -Na ogonie robimy nożyczkami 3 nacięcia- delikatnie rozsuwamy powstałe

Rogale marcińskie

prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać! Po pierwsze żadne inne ciasto nie wchodzi w grę jak nie półfrancuskie-drożdżowe. Jeśli robiliście już kiedykolwiek francuskie ciasto to zdajecie sobie sprawę, że rozsmarowujemy masło na całej powierzchni ciasta, po czym składmy i wałkujemy

Pizza bez drożdży

ciasto smakuje o wiele bardziej, nawet bardziej niż drożdżowe, a oboje jesteśmy zgodni co do tego, że nie smakuje jak ciastka : Składniki na ciasto: - dwie szklanki mąki - dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 3 szklanki oleju oliwy - 2 3 szklanki wody mleka - szczypta soli Składniki zagniatamy

Warkocz orzechowy

Chodziło za mną ciasto drożdżowe - i to nie byle jakie, bo z orzechami. Przepis miałam już dawno wydrukowany i czekał na swą wielką chwilę. Pomyślałam , że Ostatki to dobra okazja do spróbowania tej drożdżówki : Korzystałam z tego przepisu - choć warkocz nie wyszedł mi tak piękny i zgrabny jak

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Widziałam je u Majanki a ostatnio u Jstnk, ale autorką przepisu, z którego skorzystałam jest Kuchareczka58 . To moje pierwsze drożdżowe ciasto w życiu i jestem z niego bardzo zadowolona. Wykorzystam go na pewno jeszcze z innymi owocami

Placek drożdżowy ze śliwkami i brzoskwinią

, jak drożdżowe pachnie wanilią owoce : ok.500 g śliwek 2 brzoskwinie kruszonka : 50 g mąki 25 g cukru 25 g zimnego masła szczypta soli Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką i odstawić. Drożdże zasypać łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, dodać wodę, ciepłe mleko

Placek drożdżowy z kruszonką :o

temperaturze 175 stopni około 50 minut - na widoczny na zdjęciu kolor jamnikowy. Gdzie indziej pisze się zrumienione , albo na złoty kolor ale dla mnie dobrze upieczone ciasto drożdżowe ma kolor jamnikowy i już . Tak czy owak można sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. A potem to już jak kto chce - samo, z

Sposób na świętowanie ???

Niedziela .... Świętowanie... I  na  to  spojrzeć  można  bardzo  różnie  i  znów  zależy  to  tylko  i  wyłącznie  od  nas , ode  mnie ... Skąd  takie  przemyślenia ???? Przyszła  mi  na  nie  ochota , gdy  postanowiłam  dziś  , w  ten  świąteczny  dzień  upiec  ciasto  i  to  drożdżowe , czyli

Pochwała aromatu drożdży

Komu na świecie źle, komu zimno, kto nie może już włączać telewizora i portali internetowych z wiadomościami, niech, mimo braku słońca i chłodu, wyjdzie na spacer, a przed tym lub po tym 8211 niech upiecze drożdżowe ciasto. Zapewne każdy, kto się nie boi wypieków, ma swój wypróbowany przepis

Placek drożdżowy wielkopolski

, jak ciasto samo rośnie, jak się rumieni lub czasem wręcz wylewa z foremki - Wbrew obiegowym opiniom wcale nie jest trudno upiec taką drożdżówkę, ciasta nie trzeba zagniatać godzinami, bardzo rzadko opada czy też nie rośnie jeśli już, to zwykle przez np. nieświeże drożdże . Toteż zachęcam do

Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i nerkowcami

Pieczenie tych bułeczek jest jak najlepsza aromaterapia: zapach ciasta drożdżowego miesza się z aromatem masła orzechowego i prażonych nerkowców. Pachnie obłędnie! A smakuje jeszcze lepiej - Uwielbiam masło orzechowe, a ostatnio jem je w kółko...prosto ze słoika - Chciałam upiec bułeczki

Drożdżówka z rabarbarem

lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z odrobiną gorącej wody .     Ciasto bardzo ładnie wyrosło , jest  puchate , a jednocześnie sprężyste .  Tak samo jak Cudawianka dałam za mało rabarbaru - niby przed pieczeniem pokryte było nim całe ciasto , ale po upieczeniu rabarbar stracił trochę wody i się

Ciasto śliwkowo - gruszkowe

, wilgotne i super owocowe! Wierzyłam jej ale jakoś do tej pory nie udało mi się upiec tego ciacha, a że teraz mamy sezon gruszkowo - śliwkowy w końcu się skusiłam. Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe a nim nie jest. Do tego połączenie gruszkowo - śliwkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Rabarbarowe słodkości widziałam u Abbry, Edysi, Majanki i kilku innych blogach. Teraz przyszła moja kolej. Ciasto drożdżowe, które robie wg przepisu mojej mamy niewiele różni sie od tych co widziałam na innych blogach. Zresztą to przecież zwykłe ciasto drożdżowe: Ciasto:   middot         0,5 kg

Drożdżowy raczek

Idzie rak nieborak, jak uszczypnie będzie znak... Najszybciej znikająca drożdżówka jaką kiedykolwiek upiekłam.  Zawsze kiedy ją piekę stoi nade mną dwóch raczkożerców, którzy odrywają po kawałku jeszcze ciepłego ciasta. Do przygotowania raczka wybrałam mój ulubiony przepis na drożdżowe - to

Placek drożdżowy z kruszonką - przepis dla zapracowanych

Smaczne i bardzo proste ciasto drożdżowe. Nie trzeba go wyrabiać tak długo jak tradycyjne. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać drożdże z kilkoma składnikami, odstawić do wyrośnięcia, a następnego ranka wsypać mąkę ,następnie zmiksować, tylko do połączenia się składników i już tylko bakalie dorzucić

Flatbreads z Bourke Street Bakery - WP 77

Bardzo się cieszę, że tym razem udało mi się dołączyć do Weekendowej Piekarni: A tym razem Flatbreads czyli płaskie,  pszenne drożdżowe chlebki. Idealne do dań z grilla, mogą służyć jako dodatek do zupy, a dla mnie najlesze z sałatką : Na wierzch ułożyłam czerwoną, żółtą i pomarańczową

ZAGUBIONY SMAK DZIECIŃSTWA

się mrówki, podobno faraona. A jak wiadomo mrówkę od ziarenka maku odróżnić nie łatwo, nikt tego nie próbował. Tak wyglądał piec w moim rodzinnym domu....i upieczony w nim makowiec. A to jest mrówka, amatorka ciast.:

Bożonarodzeniowa strucla z marcepanem Christstollen Weichnachtstollen

odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i wstawiamy ciasto do nagrzanego do 170-180 186 C piekarnika na środkową półkę i pieczemy 50min. W piekarniku zalecam postawić na dnie mały garnuszek z wodą, ponieważ działa to korzystnie na ciasto drożdżowe. Po upieczeniu ciasto

Jabłecznik z posypką na waniliowym cieście drożdżowym

. Wyrabiamy 10-15min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Posypka: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, miękkie masło i żółtko. Zagniatamy jak kruche ciasto jeżeli po dłuższym wyrabianiu nie da się uformować kulki, można dolać trochę śmietany . Wkładamy do

Ciasto drożdżowe - Świnki drożdżynki :

:D Uszki i ryjek przyklejam mlekiem, i mlekiem też smaruję bułki, żeby były rumiane po upieczeniu. Jak ktoś woli bardziej błyszczące to można smarować żółtkiem z odrobiną mleka. Piekę około 10-12minut w piekarniku nagrzanym chyba do 180 stopni. Piszę chyba, bo mam coś zepsuty piekarnik i czasem nie

przedświątecznie, z tego, co na jawie

spulchniaczami. i sztuczną marmoladą truskawkową. mama piekła tylko murzynka, babkę cytrynową i ciasto z rabarbarem. których nie znosiłam. lubiłam tylko jej serniki ciepłe i na zimno  oraz szarlotki. nigdy nie zapomnę - jak raz w życiu upiekła wystrzałowe drożdżowe rogaliki z konfiturą pewnie był to dżem, ale

Ciasto drożdżowe na krupczatce

Przepadam za ciastem drożdżowym i co jakiś czas po prostu muszę je upiec i już ! Zapachy wydobywające się z piekarnika podczas pieczenia zawsze wprawiają mnie w dobry nastrój. Ostatnio wypatrzyłam na forum cincin przepis na puszyste drożdżowe robione z mąki krupczatki - to kolejny wypróbowany

Drożdżowe z kruszonką

pory ciasto  drożdżowe było u mnie bazą, a nie samodzielnym wypiekiem. Ale znalazłam, a właściwie dostałam od E. Ciasto jest puchate, długo utrzymuje świeżość dzięki użyciu aż 4 rodzajów tłuszczu , rośnie jak... na drożdżach.  I ma tę zaletę, że praktycznie nie trzeba go wyrabiać! Pycha jest

biba party menu i okolice

zestaw z biby z dnia wczorajszego: ciasto drożdżowe kruche bardzo lubię ten typ ciasta bo rośnie w chłodzie i ze spokojem może leżeć w lodówce całą noc przed pieczeniem w trzech wersjach: jedno na blaszce z nadzieniem składającym się z oliwek posiekanych, czosnku i tofu macerowanych w oliwie i

jak upiec ciasto drożdżowe

Lato bez jagodzianek jest latem straconym i choć pókoi co tego naszego polskiego lata jak nie było, tak nie ma, postanowiłam upiec właśnie te drożdżowe bułeczki. Przepis zobaczyłam na blogu Doroty i czym prędzej zamieniłam go na PP. Bułeczki wyszły przepyszne - mięciutkie, puszyste, z dużą ilością

Paszteciki

30 g tłuszczu masło 189 łyżeczki soli Pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Przygotować klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia. Wykonanie jak np. 8211 tutaj Nadzienie: 180 g mielonego mięska np. wieprzowego 2 łyżki posiekanej cebulki 20 g drobno pokrojonej marchewki

Buchty z marcepanem

sprawdzac drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Można po upieczeniu posypać cukrem pudrem pominęłam . Tyle przepisy. Podkreślę raz jeszcze, że ciasto z przepisu wychodzi leciutkie, puszyste, rwące się - nawet mój M, który ma bardzo wysokie standardy drożdżowe, pochwalił. Jest trochę

Paszteciki z pieczarkami

... smakuja tak samo jak te kształtne , które kiedyś robiłam jak byłam jeszcze troszkę mniej leniwa Ciasto jest drożdżowe: 0,5kg mąki 0,5 kostki drożdży 1 jajko troche roztopionego i ostudzonego masła mleko i cukier na rozczyn szczypta soli Zagnieść ciasto drożdżowe i poczekać aż wyrośnie. Nadzienie

Drożdżówki z cynamonowym budyniem i jabłkami

ciasta - takie zabezpieczenie spisało się na piątkę z plusem a bułeczki wyszły przednio : To moje jesienne odkrycie w tym roku i liczę na to, że posmakują Wam tak bardzo jak mi. przepis własnego autorstwa xD nie od PH! dobrze jest przygotować na początku budyń i jabłkowy mus budyń nawet dzień

Jajko ... czyli o kurczaczku w babce.

  W związku ze zbliżającą się Wielkanoc ą chciałabym wziąć pod lupę nasze polskie tradycyjne jajko. Jak wiadom o powszechnie jajko to symbol życia również naszego ciasta . Bez nich mało jaki słodki przysmak by się udał, ku czci jajka zapraszam do przeczytania tego artykułu.   Pewnie nikt z

Ciasto drożdżowe - pierwsza odsłona

Jak już spadać to z wysokiego konia. W myśl tej maksymy rozpoczęłam kolejne próby upieczenia czegokolwiek. Mógł to być biszkopt, beza, zwykły chrupiący blat 8230 Ho ho 8211 to by było za proste. Lepiej od razu schrzanić coś trudnego. Bo i wymówka wtedy łatwiejsza, że przecież to było tak

Drożdżowe ślimaczki w dwóch smakach

troszkę więcej drożdży, niż podaje autorka przepisu, ponieważ ostatnie drożdżowe nie wyrosło tak, jak powinno. Myślę, że przepis na tym nie ucierpiał, a bułeczki są tak puchate, jak lubię.     Drożdżowe ślimaczki w dwóch smakach Składniki podaję za Rynn z jedyną zmianą w ilości drożdży : 20g

Strucla z makiem

Ciasta  makowe,  z żadnymi świętami  nie kojarzą się chyba tak mocno jak z Bożym Narodzeniem. Ja,  za makiem średnio przepadam ale żeby tradycji stało się zadość trzeba upiec przynajmniej struclę. Chociaż w tym roku planuję jeszcze jedno, takie które upatrzyłam sobie w ubiegłym roku  i nie zdążyłam

Drożdżowe pierniczki

Bardzo smaczne pierniczki Miękkie od razu po upieczeniu i jak to drożdżowe wtedy najlepiej smakują. Po za wyrastaniem ciasta są bardzo szybkie do zrobienia i fajnie się z nich wykrawa ciasteczka. Są mało słodkie, dlatego ja troszkę je polukrowałam. Idealne do kawy, herbaty czy mleka

Sucharki domowe

ciasto drożdżowe - niestety nie moge napisać krok po kroku jak to się robi, bo nie potrafię - wszystkie ciasta drożdżowe wyrabia za mnie maszyna do chleba, ale myślę, że większość z Was nie ma problemu z wyrobieniem ciasta... Z wyrośnietego ciasta uformować 2-3 podłużne buły., Odstawić ponownie w ciepłe

Sucharki domowe

ciasto drożdżowe - niestety nie moge napisać krok po kroku jak to się robi, bo nie potrafię - wszystkie ciasta drożdżowe wyrabia za mnie maszyna do chleba, ale myślę, że większość z Was nie ma problemu z wyrobieniem ciasta... Z wyrośnietego ciasta uformować 2-3 podłużne buły., Odstawić ponownie w ciepłe

Ciasto drożdżowe z wiśniami

odchodzące od dłoni ciasto. Wstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie zrobić kruszonkę: mąkę, pokrojone masło i cukier połączyć ze sobą, rozgnieść masło z suchymi produktami na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto zbić, uformować w 2 blachach 25x40cm i 10x40cm, lub jak kto woli na jedną 25x40

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

  Smaczne i zdrowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno : Jak najbardziej polecam na śniadanie do kubka ciepłego kakao. W moim domu jemy również na kolację. Hmmmm.... szkoda, że moi domownicy nie dadzą się skusić na to, abym podała im również na obiad

9.10.2011

przeinstalowywanie kompa więc może przy okazji wróci wszystko do normy. kulinarne szaleństwo Wczoraj zaszalałam kulinarnie, piekarnikowo. Upiekłam chleb. Z gotowej mieszanki, ale i tak jestem dumna i blada:- A jak już babrałam się ciastem to siłą rozpędu na bazie przepisu na drożdżowe ciasto do pizzy wzięłam

Babka jogurtowa z cytrusową nutą

przy stygnięciu się nie zapociła. Najlepiej przyłożyć talerz do foremki i całość obrócić o 180 186 . Po całkowitym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem najlepiej z aromatem cytrynowym lub takim jak w cieście . Można też pokryć ciasto lukrem, dokładnie tym samym co w przepisie na ciasto drożdżowe z

Drożdżowy placek ze śliwkami i kardamonem

Przepis na to smaczne drożdżowe ciasto znalazłam u Małgosi . Małgosia piekła placek truskawkowy, ja postanowiłam zrobić go ze śliwkami - w sobotę udało mi się kupić na bazarku węgierki. Ciasto jest delikatne i niezbyt słodkie. I bardzo maślane jak dla mnie nawet za bardzo - chętnie

dzień św. łucji

ruszt nazywa 9.  uwaga co uzyskasz? 10 do 12 bułeczek! kto by pomyślał... 21:53 przed chwilą wyjełam je z piekarnika. jeszcze są za gorące żebym zeżarła jedną na próbę. ale wyglądają jak prawdziwe bułeczki!!! moje pierwsze drożdżowe bułeczki!!! złociutkie!!! mama się przyznała, że nie

Silikonowo...

przetestować. Zresztą, kto by wytrzymał Mój wybór padł na drożdżowe ciasto z owocami. Żeby był ciekawszy efekt, trochę pofantazjowałam przy jego nadziewaniu i układaniu w formie. Moim zdaniem, warto było. Ciekawie wygląda, a smakuje po prostu świetnie. DROŻDŻOWE Z OWOCAMI składniki na ciasto: 1 szklanka

Placek drożdżowy ze śliwkami i królewna

Hej Ewuniu, wysyłam zdjęcia i przepis na ciasto, które znalazłam na tej stronie: http: wypiekizpasja.blox.pl 2010 07 Drozdzowe-z-owocami-i-kruszonka.html Oczywiście troszkę je zmodyfikowałam, bo dałam inne owoce. Wyszło bardzo dobre i wyrosło pięknie. A śliwki z własnego ogrodu! CIASTO DROŻDŻOWE

To już 2 lata! ...i WC wrześniowa.

DWA lata! Już DWA lata prowadzę tego bloga i inne bliźniacze w międzyczasie . W ciągu tego czasu zaczęłam piec chleb- zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie, zmierzyłam się z wieloma ciekawymi przepisami i odwiedziłam baardzo dużo blogów, zarówno tych z długim, jak i bardzo krótkim stażem. Z

Bułeczki z serem

. Ale póki co jest zima, przed nami dopiero świąteczne obżarstwo, więc wyrzuty zostawiam jak zwykle na styczeń Przepis znalazłam na blogu Arabeski . jeśli ktoś dotąd nie próbował tych bułeczek, musi zrobić to koniecznie. To chyba najlepsze drożdżówki jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowe

Zaproszenie do WP 91

minut. Smacznego! Propozycja druga: Co do chleba nie mam wątpliwości, że wychodzi wspaniały..zresztą jak każdy wypiek Tatter: Autorka poza chlebem upiekła także bagietki i bułeczki...wszystkie wypieki wyglądają wspaniale, więc ciężko będzie mi się zdecydować co upiec:   Cytuje za Tatter

Kuchenny Leonidas potrzebny od zaraz!

wróciłam do maku. Udało mi się upiec makowce bezwypadkowo, ale ponieważ równowaga w przyrodzie musi istnieć, zacięłam się w palec drugiej dłoni krojąc bakalie do keksów. No i teraz dumam jak wieszcz na krakowskim bruku, jak tu wyrobić ciasto na paszteciki nie krwawiąc doń. Plaster z opatrunkiem nie

Pyzy drożdżowe na parze

przytomnością umysłu i odcedziłam grzyby z wywaru nad zlewem, mój sos był bardziej winny niż grzybowy, ale podaję jak powinno i miało być. Sos winno-grzybowy Składniki na niewielką ilość sosu, na ok. 5 dużych pyz , w razie potrzeby należy proporcje zwiększyć : 2 łyżki suszonych grzybów, 150ml wrzątku

Chałka

Chałka - z hebr. Challah, to nic innego jak drożdżowe ciasto, zaplecione w warkocz. I niby to akurat nie jest trudne, to po upieczeniu warkocza prawie w mojej chałce nie widać. Cóż, kwestia wprawy : Przepis pochodzi z tej strony . Składniki: ja zrobiłam z połowy składników i tak wyszła duża

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

Uwielbiam rogaliki chyba w równym stopniu te kruche jak i te drożdżowe. Tym razem odkryłam ciasto idealne. Lekko maślane, puszyste, rozpływające się w ustach. Potrzebowałam upiec je rano więc ciasto przygotowałam dzień wcześniej i umieściłam je w lodówce na noc na czas wyrastania. Jest to szalenie

cz 7

.... Jak wstałem to śniadanie i moje ciasto drożdżowe które piekłem wcześniej szkoda tylko, że tak bardzo się przejąłem żeby ciasto wyrosło, że nie dodałem wogóle cukru do ciasta i smakowało jak kluski na parze, tyle że upieczone w piekarniku,,,, przełożone marmeladą.... Smakowało jak śłodkie normalne

Super Smaczne jagodzianki mojej mamy

bowałam kilka innych przepis oacute w, ale to nie bylo to samo... więc wr oacute ciłam do tego niezawodnego. Jagodzianki można zamrozić i cieszyć się ich smakiem w innym dniu: Przepis na ciasto jest taki sam jak na drożdż oacute wkę mojej mamy. Podstawą jest dobre wyrobienie ciasta, żeby odchodziło od

jak upiec ciasto drożdżowe

O d kiedy zaczęłam hodować zakwas niezwykle rzadko sięgam po przepisy na chleby drożdżowe. Długo zastanawiałam się czy upiec poniższy chlebek, ale nazwisko Jeffrey a Hamelmana jako jego autora nie pozostawiło najmniejszych wątpliwości. Oczywiście się nie zawiodłam, zresztą jak zawsze przy

Słonecznik - bułgarski chlebek.

potem przypomniał mi się bułgarski chlebek , na który przepis podawała Słodka Dorotka. U niej też znajdziecie piękne zdjęcia z cyklu produkcyjnego słoneczka. Chleb ten cudownie się wyrabia i pięknie rośnie. Czyż może być coś radośniejszego dla piekarza niż czuć jak pod palcami ciasto drożdżowe

Drożdżowe króliczki i kurczaczki

Na święta wyjeżdżam jak co roku , ale zewsząd zasypują mnie przepisy na przysmaki wielkanocne.. i jak tu nie ulec pokusie zrobienia czegoś świątecznego : . Przepis ten znalazłam na blogu Magiczna kuchnia i jestem zachwycona cudeńkami, które mi powychodziły. Nie są one może jakieś wybitnie

Rozwiązanie konkursu Cookie in the Jar vol. 2 Makaroniki

od Praline - Praline dodała do ciasta garść rodzynek ciasto z pomarańczą i wanilią od Hanny czekoladki od Ewy - Ewa przygotowała czekoladki z chrupiącym ciasteczkowo-miodowym nadzieniem islandzkie drożdżowe bułeczki z marcepanem od Weroniki 65279 markizy czekoladowo-limonkowe 65279 od

Ciasto drożdżowe. Puszyste i z kruszonką.

Dobry pomysł na leniwe śniadanie...? Bardzo lekkie i puszyste ciasto z waniliową, chrupiącą kruszonką, podane z masłem, ulubionym dżemem i kubkiem gorącego kakao. Na zimowe poranki, jak znalazł: tym bardziej, ze ciasto jest świeże nawet na drugi dzień oczywiście odpowiednio przechowywane , więc

Chlebowo

, mniej lub więcej, zużywając węglarkę szczap. Wiem już jak ustawiać brytfanki z ciastem, zależnie od potrzeby mniejszego lub większego pieczenia. No, i kiedy jakie ciasto wyciągać. Ciasto drożdżowe piecze się 20-30 minut, a chleb pszenny drożdżowy 40 minut. Żytni na zakwasie dopiero mam zamiar wypróbować

Pączki z ziemniakami

nadziewam przed smażeniem. Ważne: , jeżeli ciasto z byt mocno wyrośnie to zrobi się rzadkie i będzie się mocno kleić dodatek mąki nie pomoże , jeżeli tak się stanie to radzę upiec ciasto drożdżowe to rada z własnego doświadczenia .Gdy ciasto zwiększy się o ok. frac14 zaczynamy formować pączki. Jak

Buchty z jagodami

Z tęsknoty za latem Z tęsknoty za słońcem i owocami Z miłości do słodkości: Ulubione, najlepsze drożdżowe bułeczki ze wspaniałym nadzieniem. Idealnie miękkie i puszyste, bardzo delikatne. Takie jak jadła moja ukochana bohaterka z książek M. Musierowicz - Ida Borejko: Szczerze polecam

jak upiec ciasto drożdżowe

CEBULACZKI   Cebulaczki -to placuszki drożdżowe,smaczna przekąska lub dodatek np.do czerwonego barszczyku SKŁADNIKI NA CIASTO                   FARSZ                                             DODATKOWO 400GR MĄKI                              5CEBUL

świąteczny zawrót głowy

ma tytuł magistra... gt . Niestety ! Ku zdziwieniu mojemu...jednak da się coś oblać. Nawet taką durnotę, jak biomedyczne. Pytania...takie proste..nie skomplikowane....ale to był test.A ja testów nie trawię, choćbym nawet znała wiadomości, to jak będzie to test...to dostanę ptasiego móżdżku i się na

Święta czas zacząć. Drożdżowe pachnie, podłogi pomyte, laba. A dla was receptura na smakowitą polewę czekoladową.

Uwielbiam wylizywać surowe drożdżowe ciasto z miski. Blacha już w piecu, zapach roznosi się po całym domu, a ja centymetr po centymetrze wyjadam resztki, mlaskając przy tym bez opamiętania, bo mnie nikt nie widzi. Błogość, moje zmysły świąteczne zostały zaspokojone. W tym roku wyrobiłyśmy

bóg stworzył jedzenie a diabeł kucharzy

Dziś jest naprawdę jakiś kiepski dzień, a jak się taki zdarzy to albo rysuję i słucham muzyki, albo gotuję. Niestety kabel między kompem a wzmacniaczem szlag trafił więc wziąłem się za kuchnię. Postanowiłem zrobić pizzę, bo mam wszystkie składniki i w dodatku zacząłem robić się głodny. Przepis jest

Cynamonowe ślimaczki

poranny rytuał, ładuję wtedy akumulatory na cały tydzień. To moje pierwsze drożdżowe ciasto i trochę się obawiałam przed pieczeniem. Ale przepis Bajaderki okazał się być tak prosty, że nawet taki laik jak ja dał sobie z nim radę : A ślimaczki wyszły delikatnie drożdzowe i bardzo, bardzo cynamonowe

Makownik

Uwielbiam makowce ale nigdy nie lubiłam ich piec ponieważ zrobienie, zawinięcie i upieczenie zabiera zdecydowanie za dużo czasu i może sprawiać trudności. Dlatego powstał on - makownik, na drożdżowym cieście i z taką samą ilością maku jak zwykły makowiec. Dodatkowo trzeba się postarać żeby się nie

Ciasto drożdżowe z jagodami

Na akcję jagodową upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu kuchareczki 58 . Ciacho się udało, dziękuję za przepis, pyszotka! Składniki: 0,5 kg - 0,6 kg mąki pszennej 0,5 kostki drożdży 50 g 1 jajko 6 łyżek cukru kryształu   szczypta soli 1 szklanka

Babka amsterdamska

Tym razem na Wielkanoc zaplanowałam upieczenie babki, którą wypatrzyłam u Evenki . Bardzo mi się spodobało to różnorodne nadzienie, a sama babka bardzo mi smakowała. Delikatne drożdżowe ciasto no i ta różnorodność smakowa - było tak jak napisała Evenka, babka cieszyła oko i podniebienie

Bułeczki migdałowe z czereśniami

Usłyszałam, że mam piec częściej drożdżowe.. No ok, te Dorotus jakby mi czytając w myślach dodała na bloga te przepiękne bułeczki.. Jeden dzień i już ich nie było Osobiście uwielbiam migdały i ten ich jak ja to określam dość tajemniczy smak.. Chęć upieczenia ich zakorzeniła się we mnie dopiero

Różowe drugie śniadanie - słodkie bułeczki ze śliwkami i kruszonką

Cudowne uzupełnienie porannej kawy. Upieczone wieczorem zachowują świeżość przez cały następny dzień. Ciasto nie jest zbyt słodkie, co idealnie podkreśla słodycz śliwek i kruszonki. Polecam : Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką: Składniki: 350 g mąki, 20 g świeżych drożdży pół

Powrót do przeszłości

myśleć: kto chce spróbować - przepis: 1 kg mąki 1 jajko 10 dlg drożdży 1 2 l mleka 10 marchwi Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i nadziewamy marchwią jak bułeczki - przed nadziewaniem marchew można posłodzić - słodka jest lepsza. Piec na

A teraz kulinarnie - KULEBIAK

. Zostawić do wyrośnięcia. przesiać mąkę, dać do rozczynu i z resztą składników wyrobić ciasto i znowu do wyrośnięcia. rozwałkować na długość formy na grubość ok. 1cm, kłaść farsz i zwinąć, jak roladę. Przełożyć do natłuszczonej formy, złączeniem do dołu, posmarować rozmąconym jajkiem, przekłuć w kilku

Czekolada, owoce i róża

z Nigella Express . Uwielbiam przepisy pt. przygotuj coś i o tym zapomnij, a zrobi się samo. To bezopodobne ciasto do nich należy. U Nigelli jest pianka biała, u mnie - czekoladowa. Podajemy podobnie jak pavlovą, z dodatkiem owoców i bitej śmietany. Składniki : 6 białek w temp. pokojowej 3

The Sims FreePlay iOS

dla swoich Simów; - opiekuj się zwierzakami, utrzymuj ogrody, a nawet upiecz ciasto; - daj swoim Simom kariery i zarabiaj simoleony, by poprawić ich finanse; - wypełniaj cele za Punkty Stylu Życia i wydawaj je na fajne obiekty; - żyj ze swoimi Simami w czasie rzeczywistym (gdy jest dzień lub noc

The Sims FreePlay

wybieraj wyposażone mieszkania dla swoich Simów;
- opiekuj się zwierzakami, utrzymuj ogrody, a nawet upiecz ciasto;
- daj swoim Simom kariery i zarabiaj simoleony, by poprawić ich finanse;
- wypełniaj cele za Punkty Stylu Życia i wydawaj je na fajne obiekty;
- żyj ze swoimi Simami w

Miejsca:

Maków (5)
Lisków (5)
Pasto (4)
Kraków (3)
Warta (2)
Tłuszcz (2)
Sosnowiec (2)
Poznań (2)
Berlin (2)
Zanzibar (1)

Firmy:

RUCH (3)
Google (2)
SKOK (1)
Onet (1)
Millenium (1)
MEW (1)
JaGo (1)
HP (1)
DIALOG (1)
Coca-Cola (1)