Wszystko o:

jak piec ciasto drożdżowe

Drożdżowy wianek i koszyczek wielkanocny

część ciasta dzielimy na pół. Z jednej połowy robimy spód koszyczka czyli robimy kulę, którą spłaszczamy na wielkość złożonego razem drutu, który przykrywamy ciastem na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce jak na zdjęciu poniżej. Złączony drucik

Salée au Sucre. Słodko-słone, drożdżowe, kremowe. Pyszne.

zrobiła Agnieszka z Kuchni nad Atlantykiem klik . Powiem tylko: jest to miękkie, drożdżowe ciasto z solą , pokryte przepyszną warstwą z gęstej śmietany kremówki. Posypane szczyptą soli i dużą ilością białego cukru - który pysznie chrupie pod zębami. Pieczona kremówka smakuje jak... delikatny, tłusty

O pieczeniu ciast, odświeżaniu bab z weselem w tle

węglowych:   1. Najgorętszego pieca wymaga drożdżowe parzone ciasto, jak również chleb razowy i pytlowy. 2. Dalej wszelkie drożdżowe ciasto. 3. Francuzkie tak pisano potrzebuje bardzo silnego gorąca, żeby się nie smażyło, lecz piekło. Włożone w ciepły, masło wypłynie z ciasta, a z ciasta zrobi się

Drożdżowe ślimaczki z czosnkiem i pietruszką

.. niestety, ale tutaj chyba jednak liczy się praktyka... Ciasto drożdżowe baaaardzo długo było moją słabą stroną, a wręcz doprowadzało mnie do płaczu. Wiele razy siedziałam przed piekarnikeim patrząc, jak pieknie rośnie, z nadzieją, że chyba tym razem... a ono wtedy opadało...Brrrr... Ale praktyka czyni

Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

                          Jeśli tak jak ja lubicie ciasta drożdżowe to z całą pewnością dzisiejszy wypiek Wam posmakuje. Miękkie, pachnące, z truskawkami i rabarbarem, wzbogacone twarożkiem, posypane pyszną kruszonką. Jest po prostu pyszne. Uwielbiam drożdżowe ciasta i nigdy nie mogę pojąć, co

Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką

można wyrabiać mikserem na średnio wysokich obrotach specjalną końcówką lub końcówkami do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręką. Przy wyrabianiu chodzi o wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce. W

Ciasta dla początkujących

Proste ciasta dla początkujących Nic tak nie onieśmiela debiutantek na kuchennym parkiecie jak ciasto. Naleśniki? Bardzo proszę. Ale ciasto? Na pewno się nie uda. Tak było do dzisiaj. Nasze przepisy sprawią, że uwierzysz w swoje możliwości. Szarlotka na kruchym spodzie - sukces murowany 2

Zdrowe słodycze piekarniczo-cukiernicze

na koniec creme de la creme - czyli kilka ciast w kategorii torty , na specjalne okazje. Drożdżówki i ciasta drożdżowe Drożdżówki z rabarbarem Razowe drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Odrywane drożdżowe bułeczki Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem Wspólne pieczenie. Kołaczyki z rabarbarem

Sekrety udanego ciasta drożdżowego

piekarnika wyciągam zbity kawał zgliniałego ciasta.. Tak się jednak stało że moja mama jest specjalistką od drożdżowego Ciasto rośnie jej w oczach i zawsze jest pyszne i lekkie jak piórko. I za każdym razem kiedy zdradzała mi kolejną tajemnicę rosłam w sile Jeśli macie swoje sposoby, inne

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

To ciasto zrobiło wśród naszych weekendowych gości prawdziwą furorę. Faktycznie ciasto drożdżowe połączone ze śliwkami i kruszonką wyszło fenomenalnie. Wiem, że zaczynam wyglądać na fanatyczkę blogu Moje Wypieki, ale w przypadku tego ciasta znowu bazowałam na przepisie Dorotus. Jak już pisałam

Panettone- autentyczny włoski przepis

zagnieść, uformować w dużą kulkę. Przykryć folią i odczekać około 45 minut. Następnie jeszcze kilka razy zagnieść ciasto i  w zależności od tego w jak dużej formie pieczemy, podzielić na części lub całość uformować w kulę. Przełożyć do formy do Panettone, lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia z

Pieczeń drobiowa otulona złocistym ciastem

To mój debiut jeśli chodzi o pieczeń z ciastem drożdżowym. Jako dodatek do ryb czy mięsnych potraw zawsze sięgałam po gotowe ciasto francuskie. Zastanawiam się czy ciasto drożdżowe należy piec równocześnie z surowym mięsem czy po upieczeniu samej pieczeni. Ja upiekłam najpierw samą pieczeń i gdy

Ciasto w cieście

ciast. Będzie aktualny tak długo, jak długo będziemy piekli ciasta w domu. Zwłaszcza w święta, gdy ciast wyrabiamy kilka, a i goście dzielą się z nami własnymi wypiekami. Na te podeschnięte podaję sposoby z roku 1926 , w ówczesnej ortografii. Uważając jednak, że zawsze wyrób świeży jest zdrowszy do

Brioszka, bardzo maślana

. Stopniowo dodawać masło, ciągle miksując. Dodawać kolejne porcje masła jak tylko poprzednia zmiesza się z ciastem. Dodać sól i powyrabiać jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość około 2 godzin . Następnie uderzyć

Orzechowe ciasto do odrywania z masłem orzechowym

marmoladą, które zawsze po cichu wyjadałyśmy z siostrą ze spiżarni... ciasto krucho drożdżowe z którego za pomocą literatki wycinane są kółka a następnie pieczone... Potem przekładało się je marmoladą i posypywało cukrem pudrem  Ciasteczka były pieczone 2-3 dni przed świętami, ale my z siostrą nie byłyśmy

Placek z rabarbarem ciasto drożdżowe z rabarbarem

. Zrezygnowałam z dodatku cukru waniliowego, a zastąpiłam go aromatem śmietankowym, aby ciasto przypominało mi to, które piekła Babcia. Odmierzyłam również wszystkie składniki, aby podać Wam jak najdokładniejsze proporcje, bo te z książki mogą budzić zastrzeżenia. Placek z rabarbarem ciasto drożdżowe z

Skarbnica pomysłów czyli cała Magda w kuchni

mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, żeby masa napęczniała. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i rozprowadzamy po nim masę, najcieniej jak to możliwe. Posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 10 minut, po tym czasie kroimy pieczywo potem będzie za twarde

jak piec ciasto drożdżowe

zmieszać w dużej misce, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy i papkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto, uformować 2 bochenki, włożyć do 2 ściereczek oprószonych mąką i pozostawić przez noc. Rano włożyć na natłuszczoną blachę i piec w nagrzanym piekarniku ok.75 min. w temp. 200°C, często smarując bochenki wodą

Buchty drożdżowe z kruszonką II

pyszne, bardzo puszyste i miękkie ...i jak na ciasto drożdżowe to naprawdę długo pozostały smaczne: .... Szczerze polecam. Ja zrobiłam ciasto z połowy porcji i taką ilość tutaj przedstawię.                      BUCHTY DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ II Składniki: 500 g mąki pszennej 100 g masła 30 g

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni. Korzystajmy ile się da z tych pysznych polskich owoców. Ciasto drożdżowe z truskawkami to doskonały sposób na podanie naszych pysznych i słodkich truskawek. Nie jest to, wbrew opiniom, trudne do wykonania ciasto. Rośnie pięknie a zapach jaki się rozchodzi z piekarnika

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

na moje oko na szklankę mleka powinno się dać około 50 dag mąki. Nie myliłam się. Po dodaniu 35 dag mąki, jak proponuje Pani Ewa, ciasto wychodzi lejące i za Chiny nie da się go zagnieść tak, aby odchodziło od miski. Siłą rzeczy obawiałam się więc, co wyjdzie z mojej babki, gdyż musiałam też

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

białego maku , 8 to pomada i 2 posypka z orzechów . Do ciasta użyłam masła , zamiast orzechów dałam migdały . Połowę cukru tak jak Renata zastąpiłam miodem .  Cóż mogę więcej napisać .... Rogale wyszły obłędne ! Smak po prostu powala . Jeśli nigdy nie byliście w Poznaniu i nie mieliście okazji by ich

Drożdżowa rozeta z jabłkami

Kocham jabłka i kocham cynamon, co zresztą widać po moich wypiekach Kiedy widzę jakiś przepis w użyciem owych składników, nie mogę przejść obojętnie. I tak było w tym przypadku. Soczyste, jabłkowo- cynamonowe wnętrze otulone zostało delikatnym i lekkim jak piórko ciastem drożdżowym, całość

Placek drożdżowy z kruszonką

objętość.Nie zaglądamy pod ściereczkę niepotrzebnie aby nie oziębiać tmperatury nad ciastem. W międzyczasie przygotowac prostokątną sporą blaszkę do pieczenia.Nasmarować ją masłem lub olejem i wysypać tarta bułką. Gdy ciasto wyrosło jak powinno,wyciągamy je na podsypana mąką stolnicę i ponownie przez

Ciasto drożdżowe, które radośnie rośnie

najbardziej zachwycała, lecz jego pulchność. Pojawiały się też inne słodycze, ale właśnie to ciasto miało samych zwolenników, a piekł je były szef kuchni w Bristolu. Wiele lat marzyłam, żeby zjeść podobne drożdżowe ciasto i najbardziej bliski mu smak jest ten, który znalazłam kilka lat temu w quot Wysokich

Knajpiane przyśpiewki

barmana z równowagi.      Pan pyta:       - Jak wygląda to ciasto drożdżowe?      Barman wie, że drożdże nie mutują po upieczeniu - nie zamieniają się niespodziewanie w ciasto bananowe - dlatego nie podoba mu się to pytanie. Pan czeka, ale swym skupionym spojrzeniem sugeruje pośpiech.      Barman mówi

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

rękami i nie rozciągamy go jak na ciasto drożdżowe bo w ten sposób rozciagamy nitki glutenu,ciepła temperatura rozpoczyna proces fermentacji a to nadaje ciastu gumowatości.Tego zabiegu potrzebuje właśnie produkcja ciasta na chleb czy bułki,ale nie kruche ciasto kruche. Wydaje sie to skomplikowane

Wielkanoc w towarzystwie drożdżowej baby

pieczonego kurcz aka. Może za każdym razem trzeba wychodzić z domu z babk ą ?    I moja pierwsza drożdżowa b abka. Na podst awie niezmiernie zachęcającego wpisu w Kucharni. Świetna. Maślana. Rozdzielająca się w palcach na piórka drożdżowego ciasta. Z ciekawym sposobem na zaczyn po włosku zwanym bigą

Makowy kołacz na drożdżowym cieście

, okrągłe, drożdżowe placki z wyczuwalnym farszem z maku, nikt nam go nie żałował, ale to cały czas była bułka z makiem i z bardzo dużą porcją pysznej kruszonki. Wystarczy u mnie podwoić ilość ciasta drożdżowego, zmiejszyć o połowę ilość masy makowej i będzie, jak trzeba. Makowy kołacz na drożdżowym cieście

Testujemy świąteczne ciasto. Dla początkujących

ciasta mogłyby być jakieś... niepełne. Ciastem zimowym najczęściej są makowiec lub piernik. Ale pieczemy i babki drożdżowe lub piaskowe, i modne ciasta z marchwią, i serniki. A ja proponuję coś najprostszego. Należącego do rodziny biszkoptów . Czyli ciast suchych, ale puchatych, jak mówiłam w

nastawiam budzik

drożdżowych na świecie coś dla Cudawianki!!! przepisów, po to by po godzinie wyjąć... nie, nie chałkę, ale śniadaniową drożdżówkę jak ją nazwałam bo leniwe drożdżowe to dla mnie ciut hańbiąca nazwa - . pachnie cudownie! smakuje wybornie! z lekko słonawym masłem i ulubionym dżemem oraz z dużą ilością

Domowy chleb na zakwasie

Jak upiec chleb na zakwasie Co będzie Ci potrzebne ? Zanim zabierzesz się do pieczenia chleba, to zgromadź kilka niezbędnych rzeczy. Potrzebne będą: dzbanek z miarką podział w ml oraz waga, dzięki którym precyzyjnie odmierzysz i zachowasz odpowiednie proporcje składników formy można

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

. Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota jego wykonania. Dodatek oleju spowoduje, że ciasto nie wysycha tak szybko jak zwykłe ciasto drożdżowe.  Oto przepis: *Drożdżowe z lodówki* - to jego inna nazwa... drożdże - 5 dag cukier - 1 szklanka mąka pszenna - 4 szklanki cukier waniliowy - 2 opakowania

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonką

drożdże instant.Ciasto wyrosło przepięknie.Jest puszyste,lekkie i wysokie pełne pęcherzyków powietrza i to sporej wielkości jak widac Upiekłam okrągły placek ale można też oczywiście w prostokątnej formie. Ważna uwaga:wszystkie składniki muszą mieć pokojową ,podobną do siebie temperaturę nie z

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

     Wspaniały przepis na ciasto drożdżowe znalazłam na blogu Liski i nie mogłam pozbyć się myśli o nim. Zrobiłam je. Wyszło przepyszne, miękkie, pachnące, jak tylko może pachnieć ciasto drożdżowe. Jadłam je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika o nieprzyzwoicie późnej porze, ale nie mogłam się

Kulebiaki

warkocz z ciasta i układamy go dla ozdoby na wierzchu lub wykonujemy inne, dowolne dekoracje z ciasta. 5. Pozostawiamy do wyrośnięcia około 189 godziny, smarujemy białkiem. 6. Pieczemy w temperaturze 180-190°, przez około 45 minut do 1 godziny, sprawdzamy patyczkiem. 7. Podajemy z barszczem, kroimy jak

TESTOWANIE URZĄDZENIA DO PIECZENIA CHLEBA MAJOR 850W FIRST AUSTRIA I CHLEB BIAŁY

. Na ok. 50 minut przed zakończeniem całego procesu włącza się grzałka i następuje ostatni etap: wypiekanie ciasta. Zakończenie pieczenia  tak jak i początek procesu sygnalizowany jest dźwiękiem.  Po upieczeniu wierzch chleba nawilżyłam leciutko wodą za pomocą pedzelka i jeszcze przez moment

Domowe wypieki- recenzja

, takich jak: - ciasta drożdżowe, - ciasta biszkoptowe, - ciasta piaskowe, - kruche ciasta i ciasteczka, - ciasta piernikowe, - szarlotki i jabłeczniki, - serniki, - torty, - serniki i torty bez pieczenia, - oraz ciasta świąteczne. Przy każdym przepisie podano jednak bardzo pomocne informacje

Na słodko z jabłkami, ale w starym stylu

definiował, że jest to 8222 potrawa słodka jako przysmak 8221 . Ciepłe leguminy to na ogół dania mączne, często smażone lub pieczone. Ale do legumin należą i gotowane specjalnych formach słodkie budynie. Niektóre z kolei, np. szarlotki, dzisiaj są dla nas ciastami. Wśród legumin znajdziemy naleśniki

Klasyka.... Drożdżowa strucla z jabłkami czuli zawijaniec Babci Papy....

ciasta rozłożyć pokrojone resztę masła, złożyć, rozwałkować, złożyć ponownie - rozwałkować. Powtórzyć trzy razy. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować, wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka, zwinąć jak struclę, ułożyć w blasze. Ja piekłam w

Drożdżowe zajączki

ciasto drożdżowe najlepiej wyrasta jeśli wstawimy je do wyłączonego piekarnika i włączymy w środku lampkę piekarnika, powstaje wówczas idealna temperatura i wilgotność do wyrastania a jednocześnie nie ma ryzyka przeciągów itp. **Ciasto drożdżowe najlepiej podsypywać jak najmniejszą ilością mąki podczas

Różowa chałka

kiczowatym różowym kolorze :- Zapach drożdżowego ciasta wypełnił cały dom podczas pieczenia, nie miałam żadnych problemów ze zrobieniem kształtnych warkoczyków, nawet mój mikser dał radę ciężkiemu drożdżowemu ciastu... Smakowała pysznie, była mięciutka,  pulchniutka, wyrosła jak należy, upiekła się

jak piec ciasto drożdżowe

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami   Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem kapusty i grzybów są pyszne, puszyste, lekkie. Doskonałe z czerwonym barszczem, jak również idealne  jako przystawka czy przkąska np, na sylwestrową imprezę. Można użyć dowolnego farszu. Farsz: 500 g

Pączki z białą obwódką-wyborne

. Jak już mówiłam,zmiana tmp. jest zła dla drożdży więc zaczyn stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów,a do pieczącego się już ciasta drożdżowego nigdy nie zaglądamy w trakcie pieczenia otwierając piekarnik.No ale w przypadku pączków to nie ma zastosowania. 4-Mąkę trzeba koniecznie przesiać,to też

Cynamonowe drożdżowe bułki

ten sposób złożone ciasto na kształt dosyć cienkiego  prostokąta. Posmarować połową rozpuszczonego masła. Posypać całym nadzieniem - nie przejmować się, że jest go mało czy dużo. Jest go wystarczająco. Zwinąć w rulon jak roladę. Pokroić na ok. 5 centymetrowe kawałki, które poukładać na blaszce

dawno dawno temu

pod kątem kulinarnym, nie mogłabym nie wyróżnić dwóch spraw! od jakiegoś czasu namiętnie piekę ciasteczka, co dawniej wprawiało mnie w podły nastrój, bo inni mogą, a ja nie umiem... a co lepsze! z jeszcze większą namiętnością piekę... drożdżowe!! jak to, ja, nie lubiąca się z drożdżami ??? wróć

Zielona quiszka z tuńczykiem

powiedzenia o tartach: Tarta fr. tarte 8211 rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego albo francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie np. z owocami , jak i słone np. z warzywami, grzybami . Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej

CIASTO DROŻDŻOWE Z ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe jak wiadomo, i co rusz szukam nowych ciekawych przepisów. Jak to bywa...niby składniki te same, różniące się tylko proporcjami ale zawsze jednak wyczaruje się coś nowego, mniej lub bardziej odmiennego od poprzedniego przepisu : Tym razem propozycja na ciasto

Kulicz- rosyjska wielkanocna baba drożdżowa

Kulicz- rosyjska wielkanocna baba drożdżowa o sympatycznym, grzybkowym kształcie. Rosyjska czy nie, ale smakuje jak drożdżówka mojej babci: Kulicz jest lekki, puszysty a przy tym dość wilgotny jak na babę drożdżową. Jedzona jeszcze na ciepło to zupełne niebo: mięciutka, delikatnie pachnąca

Drożdżówki mleczne z budyniem, kruszonką i lukrem

drożdżówki . Postawiłam właśnie na mleczno-maślane ciasto drożdżowe - nie lubię bowiem tradycyjnych, suchych drożdżówek, a właśnie te miękkie i wilgotne. W środek drożdżówki włożyłam sporą porcję waniliowego budyniu , zaś całość obsypałam dużą ilością kruszonki i polałam lukrem . Jak wyszło? Naprawdę

Razowe buły drożdżowe z farszem

- łyżeczka soli - łyżka oleju - jedno roztrzepane żółtko Krok po kroku: 1. Ciasto wykonujemy bardzo podobnie, jak podane przeze mnie wcześniej ciasto na pizzę link . W kubeczku mieszamy drożdże z solą do momentu ich całkowitego rozpuszczenia ma powstać szary płyn . Wlewamy je do miski wraz z kubkiem

Babka drożdżowa Neli

świątecznym, wiosennym stole, są jak i mazurki niezmiennym akcentem Świąt Wielkanocnych. Nadal pieczone w formie z dziurką, nasączane, z rodzynkami lub bez, lukrowane, polewane czekoladą, ozdabiane w ulubiony sposób. Niezmiennie smaczne, pachnące i szybko znikają ze stołu. Ja ubóstwiam drożdżowe, z rodzaju

poniedziałek, bez zbędnych słów.

jeśli trafiam na przepis jak ten, rewelacyjne ciasto w obróbce, Wam pierwszym o tym mówię. bo jeśli mnie się udało, to Wam na pewno też! - u Matki Wariatki te drożdżowe ślimaczki znalazły się tu, klik klik . oryginał u Majki, tutaj, klik klik . ja zrobiłam z nadzieniem bardzo podobnym do Matki

Colomba di Pasqua Wielkanocna Colomba

Tradycyjnie w okresie Świąt Wielkanocnych na włoskim stole pojawia się Colomba. Nazwa tego ciasta pochodzi od jego charakterystycznej formy - gołębia, choć przyznać muszę, że patrząc na foremkę, to gołębia raczej trudno sobie wyobrazić - Przypomina raczej krzyż. Sama Colomba to nic innego jak

Drożdżowe kwiatki z miodem i orzechami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak i zapach drożdżowego ciasta i nigdy nie mogę oprzeć się drożdżowym wypiekom... Wszystko jedno czy jest to chałka, drożdżowa babka, drożdżówka z rodzynkami, serem, owocami, budyniem czy czekoladą - każdy drożdżowiec jest dla mnie wspaniały.  Ostatnio mam manię

Drożdżówki z owocami

Patrząc na te bułeczki leniwie rozpychające się w tortownicy naszła mnie myśl, że ciasto drożdżowe ma taką samą naturę jak ja. Nie lubi być poganiane. Nie lubi gdy ktoś narzuca mu swoją wolę, niecierpliwie wywiera na nim presje i co chwilę dogląda wzrokiem pytającym: czy już? , ale gdy pozostawić

Drożdżowy placek

W kupnych ciastach drożdżowych zawsze drażniła mnie proporcja owoców do ciasta. Zupełnie bezsensowna, przecie owoce są najlepsze. Zrobiłam więc ciasto sama, napchałam owoców ile tylko się dało i po wyjęciu z piekarnika zrozumiałam o co chodzi. Ciasto urosło tak bardzo, że wyszło dokładnie jak z

Proporcje i miarki - jak upiec ciasto bez jajek

Postanowiłam zebrać proporcje, wg których piekę większość moich bezjajecznych i bezmlecznych ciast. Taka sama tabelka, tylko nabazgrana na żółtej karteczce wisiała na mojej kuchennej ścianie, dopóki proporcje nie wryły się w moją podświadomość: Prosty przewodnik, jak upiec ciasto bez jajek i bez

Drożdżowe muffiny z konfiturą śliwkową

, zwłaszcza, jeżeli ktoś zna się na drożdżowym cieście. W sam raz na śniadanie do kawy albo na kolację do szklanki gorącego mleka. Na podwieczorek też mogę być : Oczywiście na wierzchu nie mogło zabraknąć kruszonki - słodka, chrupiąca, po prostu idealna. Jako nadzienie możecie użyć każdej konfitury czy dżemu

Wielkanocna baba drożdżowa na bani bez jajek

ciasto drożdżowe bez jajek 550 g mąki 7 g drożdży liofilizowanych odpowiednik 20 g świeżych 100 g cukru + 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli 80 g oleju kokosowego lub masła shea lub margaryny nieohydnej FAQ 0,5 szklanki mleka migdałowego lub innego ulubionego - jak zrobić mleko migdałowe KLIK

Croissanty dla idiotów

i jedna i druga nazwa to kalki z angielskiego. W krajach skandynawskich wypieki z ciasta drożdżowego listkującego nazywa się wiedeńskimi . ** Obyło się bez zdań: No, nie takie złe te rogaliki... Drożdżowe, tak? lub A dlaczego one nie smakują wyglądają jak croissanty? .

Pieróg imieninowy

wyspecjalizowanymi. Ich wyroby bywały dziełami sztuki. Wysokie, wypełnione kawałkami mięs zanurzonymi w wykwintnych farszach, ozdobione wycinanymi z ciasta monogramami, herbami, liśćmi itd., zdobiły stół i bywały kluczowym momentem uczty. Trudno sobie wyobrazić, jak w ówczesnych prymitywnych piecach wypiekano te

The best chleb ever! - przepis dla unikających stresu niepowodzenia

godz. Piekarnik nagrzewamy do ok. 220 stopni. Blachę do  pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Szybkim ruchem obrócić miskę nad blachą tak, aby ciasto znalazło się na blasze.  Może się tak zdarzyć jak mnie , że ciasto za nic nie chce odejść od ścianek, należy wtedy delikatnie podważyć ciacho i jak

dwie łyżki i cynamonowa drożdżówka

wysmarowanych masłem foremkach. przykryte folią aluminiową wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. czekam jak się napuszą, podwoją objętość około 20 minut . następnie przekręcam temperaturę na 175 stopni i piekę przez 30-35 minut pod koniec można przykryć folią, gdyby drożdżówki za szybko się

A to babka!

pieczenia baby w planach, ale 8211 zostałam do tego przymuszona. Przepis wzięłam od Neli Rubinsztajnowej , de domo Młynarskiej. Pięknie pisze o tym domowym cieście, które, jak wszystko co opisuje, robi się bez trudu i w mig oczywiście, z wyjątkiem czasu, gdy ciasto rośnie : 8222 Zapach piekącej się

rogale kruchodrożdżowe...

przyjemnością do nich wracam. Są delikatne, a dzięki przygotowaniu  ciasta jak ciasta kruchego oraz zimnemu wyrastaniu, długo zachowują świeżość. Serdecznie wszystkim polecam. 0,5 kg mąki ja korzystałam z mąki Lubella do drożdżowych wypieków , pół kostki drożdży ja daję zwykle nieco ponad pół , kostka

Francuskie ślimaczki na 2 sposoby

Kochani! Znalazłam ostatnio na blogu Feeriasmaków przepis na Pains aux Raisins . Uwiodły mnie zarówno zdjęcia jak i opis przygotowania tych uroczych francuskich bułeczek. Delikatne ciasto i pyszne nadzienie z nasączonymi rumem rodzynkami. Można zakochać się w samym opisie... Jednak nie

Chleb w ciemno - akcja pełna smaku

kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut. Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym chleb będzie pieczony. Koszyk powinien być wyłożony ściereczką oprószoną mąką, a

Pieczone pierożki z soczewicą i pieczarkami

: obiecany przepis na pieczone pierożki drożdżowe z farszem z soczewicy i pieczarek . Powstały z połączenia przeze mnie dwóch różnych przepisów: 1. Ciasto drożdżowe źródło - jeśli chodzi o kształt pierożków, to skorzystałam z rady zamieszczonej na stronie i pierożki zrobiłam na dwa sposoby. Z jednej

Wieniec drożdżowy z serem waniliowym

prostokąt, podsypując... Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić jakieś 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie otworzyć drzwiczki, zostawić na kolejne 15 minut. Później przełożyć delikatnie ciasto na kratę, do przestudzenia. Kroić jak ciasto będzie

Leniwe ciasto drożdżowe.

Na wstępie pozwolę sobie na króciutką dygresję . Nigdy nie polubię tego ciasta drożdżowego na rękach . Ale ponieważ ma najmniej kalorii z ciast , więc się przemogłam . Umiałam już wtedy upiec tort orzechowy i ambasadora . Ale bałam się ciasta drożdżowego . Teściowa poradziła mi : dodaj jak

Kajzerki XXL z ziarnami!

zdecydowanie była to moja ulubiona część takiej bułki. Widzę, że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ponieważ moje córki również bardzo chętnie pestki wybierały : Zdecydowanym plusem tych bułek jest to, że nawet jak ktoś ma średnią rękę do ciasta drożdżowego nie będzie miał problemu z tymi bułkami. W przypadku

Makowiec zawijany

!: . Co do przepisu, to gorąco polecam tym, którzy jeszcze nie trafili na swój ulubiony makowiec. Dla mnie jest boski, pod każdym względem, ciasto jest delikatne jak ,,puszek drożdżowy 8221 , tylko musimy uważać by nie dosypać za dużo mąki, bo ciasto wyjdzie nam za ciężkie. Masa makowa idealna, cóż

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

, można też wyrabiać ręką. Przy wyrabianiu chodzi o wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie pokroić rabarbar na 1 2 cm kawałki. Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać

Szaleństwo makowcowe

mi brzegu, zwijam ciasno ciasto. Na końcu podwijam boki zwiniętej strucli pod spód. Układam strucle na blasze i odstawiam na kuchenkę do wyrośnięcia. Jak strucle wyrosną, smaruję je żółtkiem rozmąconym z mlekiem i lekko nakłuwam.  Piekę aż będą rumiane, a patyczek włożony w struclę będzie suchy

Ciasto drożdżowe...

    8230 na temat ciasta drożdżowego krążą mity i legendy różnej maści 8230 8230 w czasach Polski socjalistycznej mówiono, że trzeba mieć dobry piec ,aby rzekome ciasto się udało, że takie blokowe kuchenki nie podołają 8230 tak jak biszkoptom pieczonym 8230 też ich nie upieką 8230 8230

Słodka bułka czy drożdżówka?

rozdzielić, ale jeśli chcecie uzyskać kształt tradycyjnych drożdżówek, to polecam piec po sześć . 5. W każdym placku należy zrobić wgłębienie na nadzienie przy użyciu dna niedużej szklaneczki obtoczonej w mące. Najlepiej od razu wypełnić ten otwór nadzieniem, ponieważ dobrze wyrobione ciasto drożdżowe ma to

Trdlo , czeskie ciastka drożdżowe

jeśli zaczynacie swoją kulinarną przygodę, ponieważ najdłużej zajmuje proces nawijania ciasta i układania go : Poza tym - to jak dotąd najlepszy mój znaleziony przepis na ciasto drożdżowe.Zaczerpnięty z namiotle.pl Składniki na 12 dużych ciastek 0,5 kg mąki pszennej do wyrobów drożdżowych

Pełnoziarnisty drożdżowiec z czereśniami i czekoladą

mąkę, dodać kakao, sól i cukier. Jak zaczyn zacznie się burzyć wlewamy do sypkich składników, dodajemy mleko i roztopione masło oraz jajka można je rozbełtać . Ciasta wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie elastyczne i miękkie. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie

Czekoladowe croissant

prostokąta 20cm i postępujemy jak powyżej. Ciasto włożyć do lodówki, po złożeniu, na kolejne 2 godziny. składanie 3 - wyjmujemy ciasto, składamy ciasto tak jak opisano powyżej. Etap IV - robienie rogali Po 3 składaniu rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Jeśli chcemy robić ciasto na następny

Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając lekki brzeg, aby masa nie spłynęła. Rozkładanie tego ciasta wymaga czasu i cierpliwości. Ciasto początkowo jest bardzo sprężyste i ucieka po rozłożeniu, ale jak każde drożdżowe po pewnym czasie wreszcie się układa Pozostawić na 30min przykryte

Tort Kajmakowy 20-to warstwowy

brzegach najlepiej kilka pierwszych placków obserwować, aby wiedzieć jak długo piec, w oryginalnym przepisie podano 4-5 minut ja musiałam piec około 9 minut a gdy piekłam 2 blachy jednocześnie nawet 11 minut . Można piec 2 blaszki jednocześnie. Z jeszcze gorących placków wycinać koła o średnicy około 18

Cytrynowe drożdżowe idealne

Moim ukochanym, ulubionym, naj naj naj wspanialszym ciastem ze wszystkich jest najzwyklejsze ciasto drożdżowe. Przepisów mam mnóstwo, piekłam ich bardzo wiele, ale w końcu doczekałam się przepisu na moje ciasto drożdżowe idealne. Metoda prób i błędów w tym wypadku wypaliła i pozwoliła stworzyć coś

Wielkanoc alergików ze skazą białkową

Drodzy Sympatycy, Użytkownicy, czy też Czytelnicy Trochę Innej Cukierni , jak właściwie powinnam Was nazywać? Pora zacząć przygotowania do Wielkanocy bez jajek i bez mleka: Ponieważ nie piekę wg przepisów świątecznych przed świętami, zapraszam na moje propozycje na ten rok oraz przepisy

Chlebowo

, mniej lub więcej, zużywając węglarkę szczap. Wiem już jak ustawiać brytfanki z ciastem, zależnie od potrzeby mniejszego lub większego pieczenia. No, i kiedy jakie ciasto wyciągać. Ciasto drożdżowe piecze się 20-30 minut, a chleb pszenny drożdżowy 40 minut. Żytni na zakwasie dopiero mam zamiar wypróbować

Chałka drożdżowa

. Wcześniejsze dwa przepisy trochę mnie rozczarowały, ale tą chałkę zaliczam do moich ulubionych. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie w środku, a skórka jest miękko-chrupiąca. Wszystko w tej chałce jest takie jak w chałce być powinno: Można ją piec bezpośrednio na papierze do pieczenia. Składniki na dwie

Rogale świętomarcińskie

słodkich wypieków, jakie ostatnio zrobiłam. Warte są każdej minuty nad nimi spędzonej. Ciasto jest prawie takie samo, jak te, które robiłam już kiedyś przy okazji croissantów . Nadzienie bogate, bo oprócz maku wmieszałam do środka orzechy, suszone morele i migdały. Chrupiące na zewnątrz i wyjątkowo słodkie

Gerbaud

       Nigdy nie potrafiłam oprzeć się przed próbowaniem regionalnych specjałów z różnych części tak Polski jak świata, to silniejsze ode mnie.  Gerbaud to węgierski drożdżowy przekładaniec z dżemem morelowym i orzechami włoskimi. I jednocześnie chyba jedyny drożdżowy przekładaniec jaki zdarzyło

Drożdżowo. Z różą, jabłkiem i malinami.

. Moja osobista matka twierdzi, że ciasta drożdżowe wychodzą albo nie wychodzą, zależnie od nastroju. Więc kiedy nastrój siada, lepiej dać sobie z nimi spokój. Bo wymagają zaangażowania i koncentracji. Dodałabym jeszcze, że wymagają przynajmniej podstawowych umiejętności technicznych, a ja takowych

Drożdżówki z serem

stopniowo żółtka, a następnie dodać proszek budyniowy. Na końcu, mieszając już ręcznie łyżką, powoli dodać ubite białka. Blachę o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie, delikatnie wyrobić. 1 3 ciasta rozwałkować na wymiar formy i przełożyć je do niej

Podwójna strucla migdałowa

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Lubię na nie patrzeć jak rosną, lubię ich zapach i konsystencję. Taka jest i ta strucla. Może trochę inaczej upieczona, ale w rzeczywistości niewiele się różni od zwykłej zawijanej strucli. Na wierzchu udekorowałam ją lukrem królewskim z dodatkiem niedużej ilości polewy

jak piec ciasto drożdżowe

większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie. Mak połączyć z składnikami jak powyżej rodzynki odsączone . Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą

Ciasto drożdżowe z serem i porzeczkami

jak ja macie jeszcze ochotę na letnie smaki to zapraszam na pyszne, pachnące, drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami, serem oraz chrupiącą kruszonką. Pyszności! Robiłam je jeszcze przed urlopem, zatem z placka zostały tylko wspomnienia . Przepis znalazłam na stronie Oliwka

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Jak ciasto urośnie, uderzyć w nie  żeby opadło i ponownie zostawić do urośnięcia. 4. Przygotować  formę u mnie była to tortownica ok. 23cm . Ciasto szybko przełożyć do  tortownicy, wysypać na nie rabarbar, przykryć  ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca żeby jeszcze popracowało nad sobą. Ciasto

Drożdżowy wieniec wielkanocny

    Dla wszystkich fanów słodkich, drożdżowych wypieków dzisiaj przepis na wieniec drożdżowy już z myślą o zbliżających się świętach. Taki wieniec będzie pięknie prezentował się na wielkanocnym stole obok lub zamiast Babki drożdżowej . Jako nadzienia użyłam konfitury brzoskwiniowej, ale wybór

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

To ciasto piekłam z siostrą, która miała ochotę na  takie domowe, ciepłe ciasto z owocami, Powstało szybko z wykorzystaniem mieszanki owoców leśnych. To było naprawdę dobre ciasto. Ale mi smakowało bardziej jak ucierane a nie drożdżowe. Tak czy inaczej to takie obowiązkowe letnie ciasto czy

Drożdżówka z rabarbarem i cynamonową kruszonką

lubię . Odrobinkę zmodyfikowałam, ze względu na to, że rabarbar jest bardzo kwaśnym dodatkiem, a w oryginale występowały gruszki. Nie zmienia to jednak faktu, że ciasto wyszło niebiańskie! Leciutkie i pulchniutkie-takie jak lubimy: Trzeba uważać podczas pieczenia, aby nie piec za długo, gdyż spód może

Bułeczki Chelsea czyli Weekendowa Piekarnia 41

całej powierzchni ciasta i posypać rodzynkami. Następnie zwinąć ciasno od jednego końca jak roladę. Pokroić naszą roladę na 9 równych części i ułożyć te plasterki w foremce 3 rzędy po 3 , lub po prostu obok siebie na blasze. Otrzymamy w ten sposób nadziewane ślimaczki. Przykryć je ściereczką i

Papatacze

był jak najlepszy, sama długo nie sięgałam po ten rodzaj wypieku. Dopiero ten przepis przekonał mnie, że strach ma wielkie oczy. Ciasto drożdżowe w zimowe popołudnia lubię w formie drożdż oacute wek. Ten spos oacute b wykonania nauczyłam się od teściowej. Kolejno przygotować trzy części ciasta

Chleb z garnka

To jest chyba najprostszy pod słońcem przepis na chleb drożdżowy bo nie trzeba go wyrabiać czy wygniatać a do tego jest przepyszny i ma chrupiącą skórkę,W środku jest natomiast wilgotny i sprężysty.Po prostu chleb jak z najlepszej piekarni. No i owy garnek.Chleb pieczemy w żeliwnym garnku z

BigOven Free Recipes

BigOven Free Recipes to, jak sama nazwa wskazuje, zbiór przepisów kulinarnych dla programu BigOven.

BigOven Free Recipes to ponad 50 000 wpisów, a w tym przepisy na zupy, pieczenie, desery, sałatki, drinki, ciasta i wiele innych.

BigOven to

Cupcake Maker

warstwy, dodajemy ozdoby i sprawiamy, iż całość wygląda bardzo efektownie.

Cupcake Maker to pod względem oprawy AV jest fajnie wykonana – wszystko jest duże i czytelne, ma też odpowiednie kolory i wygląda po prostu jak ciasta bądź inne desery. Jak na tego typu aplikację –

Miejsca:

Pasto (29)
Maków (25)
Warta (23)
Lisków (17)
Wiśniowa (11)
Poznań (11)
Warszawa (10)
Kruszwica (10)
Tłuszcz (8)

Firmy:

RUCH (13)
Kruszwica (10)
MIT (3)
Google (3)
Onet (2)
Helio (2)
HP (2)
DIALOG (2)
Żurawie (1)
Zono (1)