Wszystko o:

jak piec ciasto drożdżowe

Sposoby na zakalec

. Ciasta nie należy zbyt długo przetrzymywać w piekarniku ponieważ łatwo można je przesuszyć. 3. Ciasto drożdżowe jest bardzo wrażliwe 8211 nie lubi przeciągów i wstrząsów. Dlatego należy postępować z nim bardzo ostrożnie, zarówno podczas wyrastania i sprawdzania czy jest upieczone jak i podczas

Drożdżowe baranki, zajączki i kurczaczki

  Małe cudeńka które robiłyśmy z Julcią prawię całą sobotę, ale warto było. Julcia miała z nich tyle radości, nie wiedziała które ma zjeść więc zajadała się każdym po kolei, ledwo zdążyły drożdżowe figurki ostygnąć. A jak ozdobiłam moje cudeńka to zaczęła zlizywać z nich masę cukrową, ledwo

Podstawowe zasady pieczenia ciast

czasie pieczenia zwracaj uwagę na to, by w piekarniku cały czas była odpowiednia temperatura - zgodnie z przepisem - nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia - to, co widzisz przez szybkę jest wystarczające - a jak musisz sprawdzić, czy ciasto się upiekło - np., za pomocą patyczka, staraj się zrobić to

Drożdże rosna jak szalone...

cierpliwie czekając na rośnięcie ciasta można tych drożdzy wyhodować sobie nawet znacznie więcej niż ktoś kto robi szybko startując z dużej ilości. Cały ten złożony proces podany w formie krótkiego przepisu na ciasto nie stanowi właściwie żadnej rozsądnej instrukcji dającej odpowiedź na pytanie: jak

Sekret pieczenia ciasta drożdżowego.

przerobić je ponownie i uformować go tak jak jest to wymagane w danym przepisie. - Najczęściej ciasto drożdżowe przed pieczeniem smaruje się rozmąconym jajkiem, możesz też posmarować je delikatnie letnia wodą i po upieczeniu polukrować. Do dekoracji ciasta i zarazem podniesienia jego walorów smakowych

Tajemnice ciasta drożdżowego

dwukrotnie musisz przerobić je ponownie i uformować go tak jak jest to wymagane w danym przepisie. - Najczęściej ciasto drożdżowe przed pieczeniem smaruje się rozmąconym jajkiem, możesz też posmarować je delikatnie letnia wodą i po upieczeniu polukrować. Do dekoracji ciasta i zarazem podniesienia jego

UFO z nadzieniem wiśniowo-różanym

 ogromną satysfakcję, ponieważ podczas pieczenia nie było żadnych niespodzianek. Efekt widać na załączonym zdjęciu i tylko ....bardzo żałuję, że nie jest możliwe przekazanie  na odległość jak taka bułeczka smakuje. Chrupiąca podstawa jest jak biszkopcik, słodki, jedwabisty, delikatny i kruchy natomiast drożdżowe

Baba tiulowa

nie ma humoru i choćby zapewnić mu najwspanialsze warunki, postanawia się nie udać. Obawy moje tym razem okazały się płonne. Baba tiulowa to najprostsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory robiłam. Początkowo, jak to mam w zwyczaju, chciałam sobie utrudnić życie i zrobić wszystko ręcznie. Szybko

Ciasto drozdzowe

drożdżowe lepiej rośnie, gdy drożdże z mlekiem, jaja i masło dodawać będziesz kolejno do podgrzanej uprzednio mąki w niedużych odstępach czasu. - Po wyrośnięciu ciasta powinno zwiększyć swoja objętość dwukrotnie musisz przerobić je ponownie i uformować go tak jak jest to wymagane w danym przepisie

Ciasto drożdżowe z automatu

    Dostałam automat do wypieku chleba i postanowiłam upiec słodkie ciasto drożdżowe . Pierwsze w życiu.  Debiutując, w korzystaniu z automatu odczuwałam niepewność jak to będzie, czy dobrze wyrobi ciasto, czy wyrośnie a może wyjdzie zakalec. Nic z tych rzeczy - wyszło mięciutkie, pachnące

Drożdżowe, uczące pokory:

wymagające. Trzeba mu poświęcić sporo czasu i wysiłku. Za bardzo jednak cenię sobie jego smak, żeby sobie je odpuścić. Moja niecierpliwa natura poszukuje więc sposobów, aby rozkoszować się tym co lubi, bo niby dlaczego nie. Sposób się znalazł. Przygotowuje ciasto rano, jak wstanę i zaliczę kawę, rzecz jasna

jak piec ciasto drożdżowe

ciasto. Podzielić na 8-9 części, rozwałkować. Na każdym placuszku położyć łyżkę jagód i łyżeczkę cukru zostawiając centymetr brzegu. Zwinąć w ruloniki podwijając krótsze brzegi jak w krokietach z naleśników. Kłaść podwiniętą stroną do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować

Ciasto drożdżowe z śliwkami

, chodzi o to, aby do ciasta wprowadzić jak najwięcej powietrza. Wyrabiać około 20-30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Najlepiej dotknąć ręką powierzchni ciasta i szybko oderwać, jak się ciągnie, to trzeba jeszcze wyrabiać, jak szybko się rwie, to jest gotowe. Pod koniec wyrabiania można

I m top to the finish coz I eat me spinach

vita upływa cokolwiek leniwiej. Na deser usiłowałem popełnić creme brulée , o czym za chwilę, bo najpierw podzielę się kilkoma kulinarnymi uwagami, które być może ktoś przydatnymi znajdzie. Jaka ze mnie skromnisia w przykrótkim fartuszku mąką oprószonym, hihihi... Ciasto W swojej wieloletniej tułaczce

KORZENNE GOTOWANIE NA ZAKOŃCZENIE KORZENNEGO TYGODNIA

postępowałam tak jak radzi. Wszystkie składniki na ciasto, czyli z 225 g masła wzięłam tylko 2 łyżki wymieszałam w malakserze na bardzo gładkie ciasto, uformowałam prostokąt i na 1 godzinę wstawiłam do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na stolnicy, rozłożyłam na nim masło i złożyłam tak jak składa się

Drożdżówka z serem

Uwielbiam ciasto drożdżowe i to pod każdą postacią. Poniższy przepis jest tak naprawdę na rogaliki drożdżowe, ale tym razem upiekła się drożdżówka: Receptura stara jak świat, wyciągnęłam ją jakiś czas temu z najstarszego zeszytu z przepisami, jaki był w domu. Przepis wygrzebałam, poczytałam i od

Tarta z brioszy z kremem pomarańczowym

i potem trudno jeszcze dodać do niej krem, bo robią się w kremie wzgórza ciasta drożdżowego, trochę jak w karpatce. Może i dałoby się jakoś pokombinować bardzo cienko ciasto rozwałkować, zrobić je z mniejszej ilości mąki ale ja stosuję sposób, który używa się także wtedy, gdy nie chcemy, żeby na

Ciasto drożdżowe z jagodami

Lato w pełni, a więc czas na ciasto z jagodami. Dzisiaj zaprezentuję pyszną, puszystą drożdżówkę z jagodami. Ciasto drożdżowe jest jednym z smaczniejszych, ale pracochłonnych. Dla początkujących polecam ten filmik:   który idealnie ilustruje, jak postępować z ciastem drożdżowym. Prezentuję

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

I oto kolejny przepis na ciasto drożdżowe. Moim zdaniem jak na razie najlepszy. Ostatnio wypróbowałam jeszcze inny, ale ciasto z niego wyszlo mi suche i twardawe i... no i w ogóle takie jakie ciasto drożdżowe być nie powinno po części jest to moja wina, bo zapomniałam dodać jajek i po wyrośnięciu

Briosza brioche - przepis

brioszę piekąc ciasta drożdżowe jak oszalała przez ponad trzy miesiące. Dopiero po tym czasie udało się jej znaleźć doskonałe proporcje oraz technikę. No coż, biorąc pod uwagę kilkusetletnią francuską tradycję pieczenia briosz, taki tupet mogła mieć tylko Amerykanka   PRZEPIS     1 płaska łyżeczka

Niech żyje wolność

diametralnie. Zamiast narzekać, że muszę siedzieć w domu, cieszę się, że nie siedzę w szpitalu. A propos świątecznych wypieków, poniżej podaję obiecany przepis na ciasto drożdżowe, z którego robiłam makowce i strucle z serem. Jak już pisałam wcześniej, makowce wychodzą świetne, natomiast nadzienie serowe

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

, pyszne. Czy można czegoś więcej pragnąć? Odpowiem jedno - dokładkę Idealnie ciasto na tak pięknie i słoneczne popołudnia jak ten! 65279 Naprwdę polecam. Przepis bardzo prosty do przygotowania, bardzo dobrze się z nim pracuje, chociaż potrzebuję dużo czasu na wyrośnięcie, piecze się je w ciekawy

Chleb z pieczonymi ziemniakami na pâte fermentée

mundurkach. Kiedy kroiłam je na drobne części, skórka rwała się w wielkie kawałki. W końcu pokroiłam ją jak zieloną pietruszkę i wrzuciłam do ciasta : Ciasto wyrosło pięknie, zrobiło się delikatne i miękkie, czyli takie jak drożdżowe ciasto być powinno. Przy formowaniu bochenków nie miałam żadnych

Ciasto drożdżowe na niedzielę

idealne. Dobre zawsze i wszędzie. Smakuje każdemu bez wyjątków. Szczerze polecam! U mnie ten przepis się już zadomowił P.S zdjęcia nie są jakieś szczególne. Ale w poniedziałki nic mi nie chce wychodzić tak jak trzeba...  Dobrze, że ciasto upiekłam wczoraj Ciasto drożdżowe z porzeczkami

Umiem piec tylko ciasto drożdżowe:-

Nie wychodzi mi nic innego, niestety, a i to ciasto, gdy je piekłam wcześniej, nieraz lądowało w koszu na śmieci. Od pewnego jednak czasu udaje się za każdym razem - i jako placek z owocami, i w formie przepysznych nadziewanych powidłami śliwkowymi rogalików choć z niektórych wiarygodnych źródeł i

O drożdżowym uwag kilka

Placek drożdżowy z kruszonką, owocami, jako baza do innych wypieków. Niby nic trudnego, a jednak są osoby sama znam sporo , dla których ciasto drożdżowe wcale takie proste nie jest. Sama też za eksperta od drożdży się nie uważam, ale spróbuję. Jak je wykonać, by urosło...jak na drożdżach

na jagody

Ciasto drożdżowe pod wszelakimi postaciami i odmianami to domena mojej mamy, to fakt niepodważalny. Moje ciasta drożdżowe są , że tak to delikatnie ujmę, po przejściach : Wczoraj tak mnie naszło, że w dniu ścisłego postu zarobiłam ciasto drożdżowe, uda się to uda, a jak nie to trudno. No i co

Drożdżowe z wiśnią i gorzką czekoladą

Posmakowały nam te drożdżowe smaki połączone z sezonowymi owocami. Rozkochałam się w ciastach, które rosną na zawołanie, są miękkie, lekkie i puszyste. W sam raz na leniwe niedzielne popołudnia. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką , a ponieważ jestem 8222 dzieckiem

Kołoc z serem i posypką

rozwałkowujemy na kształt blachy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rękami wytartymi w mące aby ciasto się nie lepiło rozkładamy ciasto jak najrówniej najłatwiej wychodzi to robiąc ruchy od środka na zewnątrz na blasze. Ciasto nakłuwamy widelcem po całości. Nie pozostawiamy do

Chäschueche trochę oszukane

drogie gouda pozwala trochę obniżyć cenę całości. Bez obaw, ciasto na tym nie traci, gruy 232 re ma na tyle mocny smak, że będzie wyczuwalny. Po drugie: ciasto drożdżowe. Tę modyfikację - tak, jak i poprzednią - wprowadziła moja mama, która uznała, że będzie ono bardziej przyjazne dla polskich

40 Chaczapuri

Kaukaski zapiekany placek z serem. Ciasto smakuje jak ciasto z pizzy, farsz jest bardzo podobny jak farsz z ruskich pierogów. Trzy razy robiłam ten placek i najbardziej mi smakował z ciatem drożdżowym i z farszem ziemniaczano 8211 serowym. Mój mąż nie przepada za serowymi farszami, więc

BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

 upiec to drożdżowe owocowe ciasto... i nie żałuję! Przepis jest łatwy i prosty a wypiek bardzo puszysty. Upiekłam z większej ilości składników, oczywiście z zachowaniem ich proporcji. Zmieniłam również nieco parametry pieczenia. Piekłam na wstępie przy włączonej dolnej grzałce, tak jak przeczytałam na

Papatacze

był jak najlepszy, sama długo nie sięgałam po ten rodzaj wypieku. Dopiero ten przepis przekonał mnie, że strach ma wielkie oczy. Ciasto drożdżowe w zimowe popołudnia lubię w formie drożdż oacute wek. Ten spos oacute b wykonania nauczyłam się od teściowej. Kolejno przygotować trzy części ciasta

Świnki na dzień dobry :

Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić. Nadzienie ja pominęłam - dowolne, np. pieczarki z cebulką + ser jak na pizzę , masa marcepanowa z orzeszkami. Ponadto: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu

Pizza bez drożdży

ciasto smakuje o wiele bardziej, nawet bardziej niż drożdżowe, a oboje jesteśmy zgodni co do tego, że nie smakuje jak ciastka : Składniki na ciasto: - dwie szklanki mąki - dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 3 szklanki oleju oliwy - 2 3 szklanki wody mleka - szczypta soli Składniki zagniatamy

Wigilijny makowiec

Makowiec drożdżowy Składniki do masy makowej:   30 dkg maku 2 jajka 15 dkg masła 20 dkg cukru     Składniki do ciasta:   4 szklanki mąki 2 łyżki tłuszczu 5 dkg drożdży 2 płaskie łyżki ok. 0,5 l mleka 4 jaka 2 żółtka + 2 całe jajka 0,5 szklanki cukru zwykłego torebka cukru wanilinowego szczypta

Krucho-drożdżowe rogaliki

    Bardzo delikatne i kruche rogaliki pieczone w moim domu odkąd pamiętam, a przepis na nie pochodzi prawdopodobnie z jakiegoś starszego wydania poradnika domowego. Jak na razie to mój najlepszy przepis na rogaliki. Mój mąż jak zwykle nie mógł się nimi najeść, za to moja córeczka wybrzydzała

Czarno-białe wspomnienie z dzieciństwa

było poczytać sobie Kurę. Odpowiedzi udzieliły pospołu Małgosia, która powiedziała, że chodzi o ciasteczka zwane oreos, a Niespieszna dodała, że powieść, w jakiej się one pojawiają to Czarownice z Eastwick Johna Updike a. Ale, jak uzupełnia tłumaczka, w polskim wydaniu wcale nie ma oreos, są po

Bułeczki świnki

. Nadzienie ja pominęłam - dowolne, np. pieczarki z cebulką + ser jak na pizzę , masa marcepanowa z orzeszkami. Ponadto: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by

Idealne ciasto drożdżowe czyli... no po prostu idealne

! Jak już gdzieś pewnie pisałam - to, że ciasto jest gniotowate to z moich ust największy komplement. Ma być mięciutkie, puszyste, wgniatać się przy uciśnięciu palcem i bardzo powoli odzyskiwać swój pierwotny kształt. I to ciasto drożdżowe takie właśnie jest. Wczoraj niestety okazało się, że brakuje

CIASTO DROŻDŻOWE z truskawkami

Kilkanaście dni temu na blogu White Plate pojawił się przepis na beznabiałowe ciasto drożdżowe . Za każdym razem jestem pod wrażeniem ilości przepisów na wypieki, zamieszczanych przez autorkę. Wcześniej przygotowałam z whiteplatowych przepisów placek z cebulą Pissaladi 232 re . Tak jak i wtedy z

Bułeczki świnki z pieczarkami

szt: Składniki na ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 7 g lub 14 g świeżych 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 100 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie

Pochwała aromatu drożdży

przygotowujemy zaczyn z porcji mąki, mleka ciepłego raczej letniego, nie może być gorące, a nie powinno być zimne , drożdży, odrobiny cukru. Gdy się rozczyna ruszy , jak piszą stare książki kucharskie, wyrabiamy ciasto z niej i wszystkich pozostałych składników poza owocami, które dodajemy na końcu niektórzy

a moja siostra..

drożdżowe w malakserze, który ma końcówkę do wyrabiania ciasta. Cóż, jak dla mnie - osoboiście - to ciasto nigdy nie osiąga sklai pulchnośći którą osiąga ciasto wyrabiane ręcznie. Ale.. ale.. jest też dobre - Placek z dżemem robi się w bardzo prosty sposób: najpierw trzeba poprosić Agulkę czyli mnie żebym

Drożdżówki z makiem x 2

na stolnice i jeszcze raz wyrobić, w celu odgazowania. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 55×35 cm. Rozsmarować na nim masę makową a następnie zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku . Pokroić na plastry grubości ok. 3 cm. Gotowe plastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

jak piec ciasto drożdżowe

letniego farszu, skleić brzegi w trójkąt i na ostatku skleić razem przeciwległe rogi trójkątnego pierożka. Ugotować w osolonym wrzątku. Są gotowe gdy wypłyną na powierzchnię wody. Ostudzone wykładać na talerze i zalewać gorącym czerwonym barszczem. Pierożki krucho-drożdżowe z grzybami i kapustą ciasto: ok

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Widziałam je u Majanki a ostatnio u Jstnk, ale autorką przepisu, z którego skorzystałam jest Kuchareczka58 . To moje pierwsze drożdżowe ciasto w życiu i jestem z niego bardzo zadowolona. Wykorzystam go na pewno jeszcze z innymi owocami

Drożdżowe z czereśniami, malinami i białą czekoladą

  Wczoraj przyjechała do nas rodzinka. Był też mój A. Przydałoby się coś pysznego na kolację... A za mną od 3 dni chodziło ciasto drożdżowe, takie właśnie z czereśniami. I koniecznie miało być puszyste i delikatne jak chmurka. A że ciasto drożdżowe ze szklanką zimnego mleka jest wspaniałym

Flatbreads z Bourke Street Bakery - WP 77

Bardzo się cieszę, że tym razem udało mi się dołączyć do Weekendowej Piekarni: A tym razem Flatbreads czyli płaskie,  pszenne drożdżowe chlebki. Idealne do dań z grilla, mogą służyć jako dodatek do zupy, a dla mnie najlesze z sałatką : Na wierzch ułożyłam czerwoną, żółtą i pomarańczową

Rogale marcińskie

prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać! Po pierwsze żadne inne ciasto nie wchodzi w grę jak nie półfrancuskie-drożdżowe. Jeśli robiliście już kiedykolwiek francuskie ciasto to zdajecie sobie sprawę, że rozsmarowujemy masło na całej powierzchni ciasta, po czym składmy i wałkujemy

Makowiec

wiśni lub konfitury, którą smaruje się ciasto przed nałożeniem masy, ale my lubimy właśnie taki bakaliowy. Jak co roku makowce, po  ułozeniu na złotych tackach i zapakowaniu w przezroczystą folię, znajdą się w zaprzyjaznionych domach, dlatego dopisuję dzisiejszy wpis do akcji Cudawianki i Olgi

Jabłecznik z posypką na waniliowym cieście drożdżowym

Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych. Najlepiej użyć do niego świeżych drożdży, a nawet jeśli używamy suchych, to wykonać rozczyn. A ostatnim hitem stało się u mnie pieczenie ciasta z małym garnuszkiem z odrobiną wody pod blachą. Ciasto nie traci wtedy wilgoci i jest jeszcze smaczniejsze

Warkocz orzechowy

Chodziło za mną ciasto drożdżowe - i to nie byle jakie, bo z orzechami. Przepis miałam już dawno wydrukowany i czekał na swą wielką chwilę. Pomyślałam , że Ostatki to dobra okazja do spróbowania tej drożdżówki : Korzystałam z tego przepisu - choć warkocz nie wyszedł mi tak piękny i zgrabny jak

Drożdżowe grzebienie i rogaliki z nadzieniem orzechowym

na prostokąty, na jednym końcu zrobić w równych odległościach nacięcia jak na zdjęciach i nakładać orzechowy farsz. Zwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego napuszenia się ciasta drożdżowego. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch roztrzepanym

Drożdżowa Rolada z Malinami*

Pewnie wspominałam,że kocham ciasta drożdżowe-i to już za sam zapach. Ta rolada pachnie jeszcze dodatkowo latem Polecam aby nie żałować cukru pudru na gotowe już ciacho- maliny bowiem trochę kwaśnieją podczas pieczenia szczególnie kwaskowate będą te mrożone . Nie posypuję cukrem malin przed

Sposób na świętowanie ???

: quot ciasto  drożdżowe  to  papranina  i  to  cały  dzień quot . Fakt  jest  faktem , że  jej   dokładność  we  wszelkich  czynnościach , a  więc  i  gotowaniu, pieczeniu  mogła  spowodować , że  trwało  to  i  trwało a  na  dodatek  było  stresotwórcze . Jeśli  quot musisz quot   i  sam  się

Pomysł na ciasto- przepisy: serniki i ciasta drożdżowe- ciasta i desery, przepisy kulinarne

adKontekst_pola adc_i .nform 6421 Dobry pomysł na przepis na ciasto Chyba nie ma człowieka, który by się nie oblizał na słowo ciasto. Sęk w tym, że tak naprawdę bardzo trudno o dobry przepis na ciasto. W sieci można znaleźć setki jak nie tysiące różnych przepisów, ale tak naprawdę dobre są

Ciasto olejno-serowe przepis podstawy

. Szybko rękami od zewnątrz do środka zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wedle życzenia uformować np. Na placek owocowy. Potraktować jak ciasto drożdżowe. Ja zrobiłam kołoczyki z marmoladą. Ciasto piecze się w 175 do 200 stopni około 30 min. Z tym, że ciasto z nadzieniem potrzebuje trochę więcej czasu

RollsRojsy cynamonowe

bałaganu. Kiedy wstępnie się połączy, miesić ręką, delikatnie opruszając dodatkowo mąką - aż ciasto będzie sprężyste i suche. Nie wiem jaki jest faktycznie sekret na świetne drożdżowe ciasto, ale jeśli jest to dobra ręka , jak mawiała moja babcia, to m oacute j mąż ma znakomitą i to on zwykle miesi

Cynamonowe drożdżowe rolki

, smarujemy mlekiem, posypujemy sowicie cynamonem, na to cukrem. Zawijamy. Kroimy na dość grube wałeczki, kt oacute re przekładamy do blachy na stojąco, nie upychać, bo urosną. Posypujemy cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia. Piec jak ciasto drożdżowe. nbsp nbsp nbsp nbsp

Drożdżowe rożki z owocami i porzeczkowy kompot

  Piekę i piekę te drożdżowe wymyślanki i wciąż mi mało : Mój apetyt na drożdżowe wypieki jest niepohamowany.  Dobrze, że figurę mam po mamie i jako tako nie muszę się o nią martwić, to przynajmniej jeść do woli mogę Od rana mam jakiegoś lenia. Nic mi się nie chce robić. Nawet piec

Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i nerkowcami

Pieczenie tych bułeczek jest jak najlepsza aromaterapia: zapach ciasta drożdżowego miesza się z aromatem masła orzechowego i prażonych nerkowców. Pachnie obłędnie! A smakuje jeszcze lepiej - Uwielbiam masło orzechowe, a ostatnio jem je w kółko...prosto ze słoika - Chciałam upiec bułeczki

Ciasto drożdżowe z posypką kołacz

. Uwaga: Najlepiej jest jak do kruszonki dajemy p oacute ł na p oacute ł margarynę z masłem .Samo masło powoduje, że posypka się pali, a margaryna nie ma tego waloru smakowego co masło. Można z kruszonki zrobić nbsp nie wielkie grudki lub posiekać ciasto na stolnicy posypanej mąką . By taka posypka się

Makowiec drożdżowy zawijany

Drożdżowy zawijaniec z makiem     Ś więta Bożego Narodzenia kojarzą mi się główie z tym ciastem! Mówię na niego strucla makowa, chociaż większość z nas zna go jako tradycyjny drożdżowy zwijaniec z makiem. Nasz wyszedł najlepszy jaki w życiu jadłam. Często na święta brakowało nam czasu z mamą

Chlebowo

, mniej lub więcej, zużywając węglarkę szczap. Wiem już jak ustawiać brytfanki z ciastem, zależnie od potrzeby mniejszego lub większego pieczenia. No, i kiedy jakie ciasto wyciągać. Ciasto drożdżowe piecze się 20-30 minut, a chleb pszenny drożdżowy 40 minut. Żytni na zakwasie dopiero mam zamiar wypróbować

Bułeczki z orzechami i marcepanem

Kiedyś przygotowanie ciasta drożdżowego wydawało mi się taaaaaaaakie trudne. W naszym domu zawsze była to działka mojej mamy, bo ja od drożdżowego trzymałam się z daleka. A tu nagle okazało się, że nie taki diabeł straszny. Wystarczyło raz spróbować, a teraz drożdżowe wypieki dość często u nas

Rogaliki drożdżowe z konfiturą z pigwy

Przepisów na drożdżowe ciasta, ciasteczka, rogaliki i inne pyszności jest mnóstwo. Poszukiwania na dobry przepis na rogaliki trwały dość krótko za trzecim przepisem natrafiłam na te idealne dla mnie .  Podobno dobry drożdżowy wyrób, gdy się go naciśnie dwoma placami, a następnie palce oderwie

Drożdżowy raczek

Idzie rak nieborak, jak uszczypnie będzie znak... Najszybciej znikająca drożdżówka jaką kiedykolwiek upiekłam.  Zawsze kiedy ją piekę stoi nade mną dwóch raczkożerców, którzy odrywają po kawałku jeszcze ciepłego ciasta. Do przygotowania raczka wybrałam mój ulubiony przepis na drożdżowe - to

jak piec ciasto drożdżowe

wyrastać w lodówce . Gdy wyrośnie, obłóż je plastrami pozostałego zimnego masła. Brzegi ciasta zagnij do środka jak kopertę, tak aby masło było przykryte ciastem. Złóż na 3 części, jeszcze raz rozwałkuj. Potem poskładaj i włóż na 30 minut do lodówki. Czynności te powtórz 2 razy, za każdym razem wkładając

Migdałowe lilie

dzielenia na porcje. Ciasto drożdżowe wyrabiamy kilka minut a następnie rozwałkowujemy na placek 20x40 cm. Rozsmarowujemy nadzienie i składamy ciasto zakładając na trzy. Kroimy 2 cm szerokości paski ciasta, robiąc w nich długie nacięcie. Przewlekamy jeden koniec przez nacięcie tak jak w faworkach i

Placek drożdżowy ze śliwkami i brzoskwinią

, jak drożdżowe pachnie wanilią owoce : ok.500 g śliwek 2 brzoskwinie kruszonka : 50 g mąki 25 g cukru 25 g zimnego masła szczypta soli Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką i odstawić. Drożdże zasypać łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, dodać wodę, ciepłe mleko

Tarta serowa

Dziś tarta serowa z pomidorami i młoda cebulką. Nie  ma co jest naprawdę pyszna. A ciasto można użyć dowolne kruche czy drożdżowe. Ja zastosowałam ciasto drożdżowe razowe. Nie do końca był to dobry wybór. Było trochę twarde, ale zmiękło po jakimś czasie. Ta tarta dobrze smakuje na ciepło jak i na

Moda na pierogi

, lecz pieczone jak zobaczymy: w większości . I mają wiele odmian. Początkowo towarzyszyły tylko świętom każde z nich miało swój pieróg, różniący się kształtem, ciastem lub farszem. Do dziś w Rosji pirogi są podawane okolicznościowo. Znalazło to dobicie w przysłowiu: Bez blina nie Maslenica, bez piroga

Pirogi, pirożki, kulebiaki

bywają smażone. W Rosji coraz częściej wypieka się pirogi w cieście kruchym lub francuskim listkowanym , które można już kupić jako zamrożone kiedyś mozolnie je wyrabiano z dużą ilością masła . Dawniej były sporządzane z ciasta drożdżowego, przaśnego lub maślanego. Ich pieczenie stanowiło całe

drożdżo-we

, cała tajemnica: Jak wspomniałam, zależy od pomyślunku drożdży, czy piec będę bułki czy awaryjnie ciasto Przykład: na kilometr tutaj widać, że ciasto jest niemrawe i mało skore do wyrośnięcia...zdechlak taki jakiś.... Takie najprościej jest  wrzucić do brytfanny, posypać kruszonką... ....i

Puszyste jagodzianki :

międzyczasie przebrać jagody ,posypać odrobinką mąki ziemniaczanej i łyżką cukru. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 12 części wyjdą dosyć duże jagodzianki,takie jak sklepowe . Nadziewać i  formować dowolne kształty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować

Krucho-drożdżowe grzebienie z pieczarkami

150 g margaryny masła 150 g smalcu + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem   Nadzienie: 500g startych na tarce pieczarek 2 posiekane cebule Wykonanie: Drożdże rozgnieść z cukrem. Mąkę wymieszać z solą i jak najdokładniej posiekać z tłuszczem. Drożdże wymieszać ze śmietaną maślanką i

Drożdżowy makowiec zawijany

. Dodatkowo można posypac rodzynkami i orzechami. Zwijamy ciasto jak roladę. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich makowce. Pieczemy około 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni.   ***   Nie wiem czy zauważyliście, ale wprowadziłam kilka zmian na blogu. Głównie chodzi o to, że

Babka Neli R.

pora na zapowiedzianą bagatela miesiąc temu babkę. To kolejne ciasto o którym się sporo naczytałam. Miała być rozhisteryzowana, naburmuszona i niezwykle wymagająca, tymczasem wyszła jak z obrazka : . Ciasto rzeczywiście jest bardzo lejące,prawie całkowicie płynne, dzięki temu babka ma charakterystyczną

Bułeczki z krówkami i wypad na ryby :

  Wczorajszy dzień był wyjątkowo ciekawy :P Najpierw przegięłam z opalaniem, czytając na kocu książkę, w rezultacie czego z trudem siadam :P Potem upiekłam pyszne bułeczki drożdżowe tak, wciąż mam fazę na drożdżowe wypieki! z moimi ulubionymi krówkami w środku. Delikatne, puszyste jak chmurka

Placek drożdżowy wielkopolski

, jak ciasto samo rośnie, jak się rumieni lub czasem wręcz wylewa z foremki - Wbrew obiegowym opiniom wcale nie jest trudno upiec taką drożdżówkę, ciasta nie trzeba zagniatać godzinami, bardzo rzadko opada czy też nie rośnie jeśli już, to zwykle przez np. nieświeże drożdże . Toteż zachęcam do

Słodka trójkolorowa bułka

kolorowe:- Czasami w smaku może przypominać bułkę szczególnie jak dosypie się za dużo mąki , jednak w mojej kolejnej próbie było to zdecydowanie drożdżowe ciasto. Składniki: 185 g mąki tortowej +1 łyżka do jasnej części 185 g mąki krupczatki 200 ml mleka 1 jajko 70 g cukru 30 g masła 4 g soli

Drożdżówki z cynamonowym budyniem i jabłkami

rozgotują. Mąkę zozpuszczamy w wodzie i dolewamy do owoców. Studzimy i chłodzimy. Z ciasta odkrawamy 300g kawałek, wałkujemy go na wielkość dużej formy wykładamy spód i boki papierem do pieczenia . Resztę ciasta wałkujemy na duży prostokąt, rozsmarowujemy budyń, na to jabłka. Zwijamy jak roladę i kroimy

Drożdżowe poduchy z bakłażanem i pieczoną papryką

również upieczone ząbki czosnku. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy, usuwamy nasiona i siekamy w kostkę. Dodajemy do papryki i czosnku. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 lub 4 części w zależności od tego, jak duże mają być poduchy i rozwałkowujemy w prostokąty

Zaproszenie do WP 91

pieczoną dynie *. Wymieszałam dokładnie i zostawiłam na 20 minut do autolizy. Dodałam sól i po wymieszaniu wyłożyłam ciasto na stół i zagniatałam przez 6 minut. Następnie rozłożyłam ciasto w prostokąt i posypałam wierzch 1 3 uprażonych pestek dyni, złożyłam jak list i powtórzylam jeszcze dwa razy

Ozdobne drożdżówki z makiem

Jak tak dalej pójdzie to ten blog zmieni nazwę na aledrożdżówka! Ale co ja poradzę, że ciagle mam ochotę na drożdżowe ? Może to dlatego, że całkiem niedawno nauczyłam się je piec : Przepis na ciasto pochodzi z pięknego blogu Agnieszki a sposób formowania podpatrzyłam na stronie good

Ciasto drożdżowe - pierwsza odsłona

wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia. Hm 8211 tu kolejna nieprzemyślana sprawa 8211 jak ciasto zachowa się w piekarniku? Ile razy zwiększy swoją objętość? Tego nie wiedziałam 8230 a wg. mnie nawet zalecane kawałki 2 cm ostatecznie są za grube, chociaż to pewnie kwestia

ZAGUBIONY SMAK DZIECIŃSTWA

dzieci pragnęło choć przez chwilę potrzymać w rękach. To był klarnet, na którym dziadek grał w górniczej orkiestrze. Oderwać wzrok i ręce od tych skarbów można było tylko wtedy, gdy z kuchni doleciał zapach pieczonego ciasta. Pachniało jak żadne inne na świecie. Ciasto było cieniutkie a na wierzchu

Makowiec świąteczny

Makowiec, który zawsze robię na święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Na zdjęciu makowiec troszkę niedokręcony niestety się śpieszyłam dlatego nie jest okrągły. Nie jest to typowe ciasto drożdżowe, ponieważ nie urośnie jak babka czy ciasteczka drożdżowe. Pomimo to naprawdę pyszny i pełny maku

Parówki zapiekane w cieście

zawinąć. Brzegi skleić. Można uformować brzeg jak w pierogach, albo po prostu skleić i rozpłaszczyć brzeg, aby całe ciasto było okrągłe wokół parówki. Przy klejeniu można sobie pomóc wodą 8211 ciasto lubi się rozklejać w trakcie pieczenia. Tak przygotowane parówki wstawić do piekarnika rozgrzanego do

Mądrości Nigelli Lawson plus przepis na gruzińskie Hachapuri

. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Jeśli ktoś woli ciasto drożdżowe, jestem pewien, że też będzie dobre. Zróbcie ciasto jak na pizzę mąka, woda, sól, drożdże, oliwa , tyle, że trochę luźniejsze.  

jak piec ciasto drożdżowe

Lato bez jagodzianek jest latem straconym i choć pókoi co tego naszego polskiego lata jak nie było, tak nie ma, postanowiłam upiec właśnie te drożdżowe bułeczki. Przepis zobaczyłam na blogu Doroty i czym prędzej zamieniłam go na PP. Bułeczki wyszły przepyszne - mięciutkie, puszyste, z dużą ilością

Plecionka drożdżowa z serem i truskawkami

się mnie zachęcić a oryginał u Evenki . Plecionka wyszła taka, jakiej oczekiwałam - miękka, pachnąca i co najważniejsze - wypełniona i słodkim serem i truskawkami. Drożdżowe, jak to drożdżowe - trzeba trochę poczekać, ale jest warto. : Na 2 plecionki: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 170 ml

Ciasto śliwkowo - gruszkowe

, wilgotne i super owocowe! Wierzyłam jej ale jakoś do tej pory nie udało mi się upiec tego ciacha, a że teraz mamy sezon gruszkowo - śliwkowy w końcu się skusiłam. Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe a nim nie jest. Do tego połączenie gruszkowo - śliwkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki

Brioszki Makowe

lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego . Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Do wyrobionego ciasta, stopniowo, po 2 łyżki dodawać masło, cały czas miksując lub wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Rabarbarowe słodkości widziałam u Abbry, Edysi, Majanki i kilku innych blogach. Teraz przyszła moja kolej. Ciasto drożdżowe, które robie wg przepisu mojej mamy niewiele różni sie od tych co widziałam na innych blogach. Zresztą to przecież zwykłe ciasto drożdżowe: Ciasto:   middot         0,5 kg

Badeńskie ciasto cebulowe

Składniki Składniki dla 4 osób Ciasto: 200g mąki, 1 8 litra mleka, 10g 1 4 paczki świeżych drożdży, szczypta cukru i soli, 40g masło albo margarynę. Składniki do farszu: 500g cebuli, 125g dorodnego wędzonego boczku, 3 jaka, 1 opakowanie 150g kwaśnej śmietany, sól, szczypta zmielonego kminku

Ciasto drożdżowe z maszyny do chleba z Lidla

słodkiego u mnie program 4 . Wagę ustaw na 1 kg a skórkę na jasną. Gdy w trakcie wyrabiania zorientujesz się że ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki. Jak maszyna zawoła o dodatki wsyp rodzynki lub skórkę pomarańczową. Po wyrośnięciu ciasta, a przed fazą pieczenia posyp ciasto kruszonką lub posmaruj

jak piec ciasto drożdżowe

zagnieść w palcach. ... Piec w temp. 180st. przez ok. 40min. ... Ciasto zaraz po zawinieciu z konfiturami: Tuż przed nacięciem: Już gotowe: ... M oje uwagi: do kruszonki dałam niecałe 10 łyżek mąki, raczej płaskich wyrabiam ciasta drożdżowe w maszynie do chleba, jednak w oryginalnym przepisie

Placek drożdżowy z kruszonką - przepis dla zapracowanych

Smaczne i bardzo proste ciasto drożdżowe. Nie trzeba go wyrabiać tak długo jak tradycyjne. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać drożdże z kilkoma składnikami, odstawić do wyrośnięcia, a następnego ranka wsypać mąkę ,następnie zmiksować, tylko do połączenia się składników i już tylko bakalie dorzucić

BigOven Free Recipes

BigOven Free Recipes to, jak sama nazwa wskazuje, zbiór przepisów kulinarnych dla programu BigOven.

BigOven Free Recipes to ponad 50 000 wpisów, a w tym przepisy na zupy, pieczenie, desery, sałatki, drinki, ciasta i wiele innych.

BigOven to

Cupcake Maker

warstwy, dodajemy ozdoby i sprawiamy, iż całość wygląda bardzo efektownie.

Cupcake Maker to pod względem oprawy AV jest fajnie wykonana – wszystko jest duże i czytelne, ma też odpowiednie kolory i wygląda po prostu jak ciasta bądź inne desery. Jak na tego typu aplikację –

Miejsca:

Maków (13)
Lisków (10)
Warta (7)
Pasto (7)
Wiśniowa (5)
Warszawa (5)
Tłuszcz (5)
Poro (4)
Węgrów (3)
Wrocław (3)

Firmy:

RUCH (9)
Google (4)
Simple (2)
SAP (2)
Zono (1)
Tesco (1)
SKOK (1)
Prochem (1)
Onet (1)
Millenium (1)