Wszystko o:

gotowanie cieszy

Fartuszek od Pani Child.

, z dumą odpowiadałam: 8222 jajko na twardo i herbatę z torebki 8221 . Niestety jajko też nie zawsze wychodziło, kiedyś zapomniałam, wyszłam z domu i 8230 wiedzieliście, że jajko odpowiednio długo gotowane ma moc zrobienia dziury na wylot w metalowym garnuszku ? Raz naprawdę uparłam się, by

Odżywianie według pięciu przemian

. Ale stało się coś jeszcze - zaczęłam palić papierosy, tak dla eksperymentu, bo doświadczać na własnej skórze lubię. Potem doszedł imprezowy styl życia. Chyba nie muszę pisać, że dyscyplina żywieniowa poszła w kąt, choć nadal stosowałam pięć smaków w przykładnej kolejności. Rzadko jednak gotowałam, bo

Po prostu sztuka mięsa

Mięsem, które cieszyło się w dawnej kuchni polskiej największą estymą, była wołowina . Wieprzowiny nie jadano poza szynką i kiełbasami, ale one nie były podawane przy obiadach. Obiady zaś nie mogły się obyć bez potrawy podawanej po zupie i pasztecikach, a niekiedy i po tzw. majonezach, nazywanej

SWOBODNY WYBÓR POKARMÓW W PRAKTYCE

szczególnej uciążliwości, po prostu cieszą się radością dziecka, któremu smakuje to, co je. Taką babcią była i jest moja Babcia gdy będąc jeszcze dzieckiem, przebywałam u niej na wakacjach, codziennie gotowała kilka rzeczy naraz i pytała, co mi nałożyć na talerz. Zawsze robiła to, co lubię. Zawsze mi u niej

Pożegnanie schizofrenii kulinarnej. Vegan.

niezakłamania. Bo jak mozna podać bliskim z miłością posiłek oparty o cierpienie? Znowu więc mam wenę do gotowania, i gadam do papryk, kolorowych i geba mi sie cieszy na te kolory! ::: , poza tym nakupiłam książek w UK, z resztą, jak już znajdę czas i sięprzeprowadzę, acha- bo sie przeprowadzam do Gdańska za

Warzywa na start

Czerwiec uczyńmy miesiącem warzyw. Bo są smaczne. Bo są zdrowe. Bo nas odchudzają. Bo są smaczne. Kto jeszcze nie ma, powinien kupić garnek do gotowania na parze. I warzywa gotować. Nic w tym trudnego. Można je lekko posolić, posłodzić, posypać ziołami czy innymi przyprawami. Albo to wszystko

Szparagi

jedne, i drugie. Cieszę się na szparagowy sezon. To już powiew lata! Białe szparagi czyszczę i gotuję na parze. Podaję tylko ze świeżym masłem. Ale można podawać z przyrumienioną tartą bułeczką po polsku i z różnymi delikatnymi sosami maślany 8211 holenderski, muślinowy, wszystkie z rodziny sosów

święta Bożego Narodzenia str1

na Wigilię gości i spędź święta w radości. 12.Biało za oknami śnieg sypie dniami i nocami zbliżają się święta Bożego Narodzenia  czas by zabrać się do gotowania i pieczenia by wytrzeć z szafek kurz bo to święta już. 13.Święta Bożego Narodzenia  się zbliżają goście do nas przyjeżdżają

Marchew w roli głównej 2 - podsumowanie akcji część 1

W tym roku akcja cieszyła się tak dużym zainteresowaniem, że nie udało się zamieścić wszystkich zebranych przepisów w jednej notce ze względu na limit kB. Trochę czasu zabrało mi także ich zebranie . Bardzo mi miło, że aż tyle blogerek i blogerów postanowiło podzielić się przepisami z marchewką

już nie boli

naszym i ludzi z naszego bliskiego otoczenia, a potrawy przez nas przygotowywane powinny cieszyć głównie podniebienia osób, dla których często mieli byśmy okazję gotować, czyli chociażby członków naszej rodziny, którzy z nami mieszkają. Nie powinno się także zapominać, iż mobile.de to nie tylko

Parowar AEG DG 5552

cieszyć się ciepłym obiadem. O ile bowiem z funkcji tej nie sposób będzie skorzystać no chyba, że opóźnimy czas rozpoczęcia gotowania tylko o kilkadziesiąt minut w przypadku mrożonych warzyw, ryb czy mięsa niezawiniętego w papier do pieczenia, gdyż mogą się  w ciągu kilku godzin popsuć. O tyle funkcja

Mamo, zrób mi gołąbki

, to czuję się nie tyle potrzebna, co mile podbechtana I czort, że pół dnia spędzę nad śmierdzącą kapustą uwielbiam gołąbki, ale nie zapach gotowanych liści kapuchy! . Cieszą mnie takie zamówienia. Są jedną z wielu niteczek wciąż bardzo mocno łączących mnie z dziećmi. Niedawno byłam mocno

MOJA PIERWSZA NOMINACJA...WIELKIE DZIĘKI!!!

, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób informujesz ich o tym oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.   Po raz pierwszy zostałam nominowana do takiej fajnej zabawy z czego się bardzo cieszę. Znaczy,że jednak ktoś mnie czyta..heheheheh. Zasady są

Doganiać marzenia

Święta Bożego Narodzenia to czas, który z roku na rok coraz bardziej lubię. Nie żebym nie lubiała wcześniej....ale chyba dopiero teraz doganiam własne marzenia związane ze Świętami. Kiedy byłam dzieckiem zazdrościłam koleżankom, które juz tydzień przed Świętami skakały i cieszyły się, że jadą na

Podsumowanie akcji Domowy Wyrób I

Bardzo serdecznie dziękuję Wszystkim za udział w akcji. Nazbieraliśmy 556 wspaniałych przepisów !!! :D Ogromnie się cieszę !!! :D Akcja oczywiście powtórzy się ale tym razem w innych miesiącach. Chciałabym aby objęła wiosnę i wczesne lato kiedy są przygotowywane domowe wspaniałości między innymi z

Gotowane na parze

Gotujecie na parze? My do niedawna gotowaliśmy bardzo często. Do czasu aż parowar nie odmówił Nam posłuszeństwa. Ale o tym później. Najpierw o gotowaniu na parze. Jest to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania potraw kulinarnych, produkty zachowują o wiele więcej składników odżywczych aniżeli

Stosik książek kulinarnych

          8222 Gotowanie na parze 8221 Jacek Szczepański Wydawnictwo Multico Bardzo lubię dania gotowane na parze, dlatego chętnie szukam inspiracji co jeszcze ciekawego mogłabym przygotować tym sposobem. Ta książka przyciągnęła mnie jako wzrokowca sposobem wydania: twarda okładka, świetna szata graficzna

Co tu kryć: po prostu słonina

befsztyki czy niektóre części zwierzyny czy drobiu? Jak tu  płatem słoniny nie wyłożyć formy do pasztetów? A słonina wędzona nadająca węgierskiego szlifu niektórym gulaszom? A skwarki ze słoniny kraszące gotowaną lub duszoną kapustę? Poczytajmy, jak o słoninie pisał Tadeusz Żakiej , jako Maria Lemnis i

Pikantny pasztet sojowy

spostrzeżeń: może i chłonie przyprawy jak gąbka, ale całkiem łatwo zrobić pasztet pikantny - cieszyłam się, że nie sypnęłam więcej chilli, niż poniżej. Wodę zaś chłonie nie tylko podczas gotowania - ja podlałam też trochę podczas miksowania. Tak czy inaczej, to moja wersja, oryginał na stronie Trufli

Podsumowanie akcji Czas na szpinak 4 , cz. I

Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w mojej akcji quot Czas na szpinak 4! quot . W tym roku w naszej zabawie udział wzięło 80 blogów. Razem przygotowaliśmy 124 pyszne potrawy ze szpinakiem w roli głównej : Cieszę się, że ta zielona roślinka zdobywa coraz większą popularność w naszym

CHUDNĄ, TYJĄ, ZNOWU CHUDNĄ.

. Jej restrykcyjna dieta poszła na marne, ponieważ kilogramy wróciły.   Kapif Najlepsza w tej diecie jest prostota. To, że nie muszę gotować i to, że nie trzeba ćwiczyć - przyznaje Dorota Zawadzka. - Cieszyłam się, że często mogę jeść ulubionego tatara i steki z rusztu. Najtrudniejszy był dla mnie

ROZDZIAŁ 7

przeciwnościami losu i stawiać czoła niepowodzeniom. Nie jestem tchórzem! Będę męska i nigdzie nie wyjadę! Zostanę w Warszawie i będę szczęśliwa. Spełniam się zawodowo, lubię to co robię, nie mieszkam pod mostem 8211 jest okej! Mogłoby być jeszcze lepiej, ale cieszę się z tego, co mam. I nie będę uciekała

Jest Dorotka!!!

poznałam w Zakopanem. Tak mi ładnie napisała w liście, że 8222 można się przez cierpienie, emocjonalnie związać z drugim człowiekiem i uważać go za przyjaciela, chociaż go dobrze nie znasz i nie widzisz 8221 . Teraz zapowiedziała, że spotkamy się w przychodni 10 maja. Jakże się cieszę. No i zobaczymy

Dlaczego nie mogę schudnąć? cz.2

pomidory z ogórkiem i białym serem + pieprz, sól, ocet. Gotowałam sobie kurczaka, albo robiłam jajecznicę na odrobinie oleju z cebulką . Oczywiście odstawiłam słodycze. W weekend jadłam to, na co miałam tylko ochotę!!! Przy dwójce maluchów, braku chleba z masłem , ziemniaków oraz słodyczy, ładnie schudłam

Księstwo za siedmioma górami, za siedmioma morzami

mała tabliczka quot Raangyul home stay quot . Raangyul, 29-letni bezrobotny mieszkaniec wioski, tak jak dwaj inni mieszkańcy dorabia sobie w sezonie a jak widać na moim przykładzie także poza nim pozwalając podróżnym mieszkać u siebie w domu. Podobno są osobne izby, ja jednak cieszyłam się, mogąc

Smaczna francuska przekąska czyli zwierz i urocza drobnostka

przyjemnością, doceniając jak fantastyczną sprawą jest jedzenie.I Faceci od Kuchni z całą pewnością są takim filmem. Być może dlatego, że Francuzi jeszcze nie nabrali podejrzliwości w stosunku do jedzenia i gotowania i zamiast liczyć kalorie i bawić się azotem wolą po prostu cieszyć się jedną z największych

Galaretka z pigwy, czyli zapach dzieciństwa

, płótno, wówczas będzie idealnie przejrzysta. Porządnie wycisnąć z owoców ile się ta. Ciesz, która będzie wypływała będzie gęsta. Odmierzyć ilość uzyskanego w ten sposób soku. Na litr soku, dodać kilogram cukru. Można mniej, ale będziemy ją prawdopodobnie dłużej gotować. Całość gotowałam 2 godziny, ale

Kapsułk kawowe w eleganckiej restauracji

ironię, ludzie, których praca najbardziej sugeruje jest obecnie w czołówce rzemieślniczej gotowania: molekularne gastronomers. Zakładanie zarówno fartuch i czapkę szefa kuchni, ci pionierzy badają jak nauka gotowania i percepcji sensorycznej może nam najlepsze sposoby gotowania i przygotowania potraw. W

Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowo- paprykowym

spróbujcie zrobić je według przepisu autorki. Mi bardzo smakowało, a dodatkowa łyżka oliwy zupełnie mi nie przeszkadza   Autorką przepisu jest Kasia z bloga Gotowanie Cieszy . Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko  2 łyżki bułki tartej  ząbek czosnku 1 2 łyżeczki soli  2 szczypty

GĄSKI do BLOGA czyli...

zatrzymać, a nie mając środków na wczasowanie, będę mógł skorzystać  z bezpłatnej gościnności w zamian za np. gotowanie posiłków i jakieś roboty obozowe! A  tymczasem cieszyłem się przez prawie dwa tygodnie z samego faktu ulubionego zajęcia, karmienia wygłodniałych plażowiczów i oglądania najedzonych

Z ciepłego morza na nasz stół 8211 dorada

Ryby mogłabym jeść codziennie. Wybieram zawsze, gdy mogę. Oczywiście, muszą być świeże. Jest w nich dobre i to, że można je przyrządzać bardzo różnie: od smażenia, grillowania czy gotowania najprostszego, po wymyślne pieczenie, duszenie w różnych sosach, gotowanie w różnych wywarach. Gdyby jeszcze

Dżender a gotowanie - przemyślenia ogólne

półkach. Da się.    Dlatego właśnie tak bardzo się cieszę, że sobie znalazłam takiego Genderystę Anty-Genederystę? : , co to gotuje i nie ma z tego powodu focha.  Bo gdyby mi tu jakiś przyłaził, pytał CO NA OBIAD i gazetę rozkładał, to bym zadźgała. Widelcem, bo trzeba mieć fantazję

gotowanie cieszy

razy zastosujesz miła formę zwrotu do mnie, cieszę się, a potem okazuje się to tylko zabiegiem manipulacyjnym. Tyle razy mnie skrzywdzono, tylko dlatego, że jestem do bólu naiwna. Myślałam, że zostaniesz moim przyjacielem, jednak znowu się chyba pomyliłam. Niby sie cieszysz, z drugiej strony wtedy

deski spróchniałe

oraz naszych najbliższych, a dania które przygotowujemy powinny cieszyć głównie podniebienia osób, dla których często mieli byśmy okazję gotować, czyli chociażby członków naszej rodziny, którzy z nami mieszkają. Stąd też prawdziwi mistrzowie, dla których auto komisy samochodowe stało się po jakimś

DIETA DIAMONDÓW

została opracowana przez Marylin i Harveya Diamondów - dwójkę wybitnych amerykańskich dietetyków z Instytutu Zdrowia w Santa Monica. Zainspirowani działalnością Herberta Sheltona 8211 propagatora żywienia surową żywnością, opracowali własną dietę, która z roku na rok cieszy się coraz większą

Ranking schronisk górskich - edycja druga

schroniska Sowa - ma kilka mankamentów, które zaszkodziły mu poważnie w punktacji, ale miejsce to jest naszym zdaniem naprawdę wyjątkowe i warte odwiedzenia. Nie zdziwiły nas też ponowne, wysokie miejsca bacówek PTTK - cieszymy się, że te niewielkie schroniska zazwyczaj są takie, jakie być powinny

Rozstrzygnięcie konkursu Kujawski ze smakiem

szczęśliwa, że wszystko się tak fajnie udało : . Dziękuję przede wszystkim Wam kochani Blogerzy, że tak miło przyjęliście ten konkurs i chętnie wzięliście w nim udział. Bardzo mnie cieszył każdy mail przysłany na skrzynkę, zaglądałam do każdego wpisu, oglądałam, podziwiałam Waszą niezwykłą kreatywność

Biszkopt z masą budyniową, delicjami i galaretką

  wszystkie przepisy , które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj. Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami

Rozdział 97, w którym święta skurczyły się do wigilii.

solidarnie asystują faceci. Dzięki temu możemy wspólnie powściekać się na siebie, poprzepalane potrawy, rodzinę lub wręcz przeciwnie 8211 cieszyć radosnym gotowaniem i popijaniem świątecznej coli. Nawet nie marnujemy już czasu i energii na żmudne wypisywanie kartek świątecznych. Rozsyłamy masowo maile i

Rillettes de porc - wieprzowe smarowidło do chleba

dostępem powietrza warstwą smalcu, przechowywało się idealnie w ówczesnych bez lodówkowych czasach, świetne było także na podróż. W domach dumnie stawiano je przed honorowymi gośćmi jako symbol zamożności. Obecnie również warto je przygotować, by móc cieszyć się wyjątkowym smakiem rillettes. Rillettes to

Dzisiaj o zupie

razem z porcją rosołową najpierw należy gotować aż do momentu uzyskania wyrazistego bulionu, doprawiając do smaku przyprawami, czyli solą oraz pieprzem. Kiedy wywar będzie już gotowy, należy wrzucić starty na tarce żółty ser albo odpowiednio dobrany wagowo kawałek sera topionego. By ser ładnie się

Dzisiaj o zupie

razem z porcją rosołową najpierw należy gotować aż do chwili uzyskania wyrazistego bulionu, doprawiając do smaku przyprawami, a więc solą oraz pieprzem. Gdy wywar będzie już gotowy, należy wrzucić starty na tarce żółty ser lub odpowiednio dobrany wagowo kawałek sera topionego. By ser ładnie się

Zrobiłam pierogi!

pozwolić zniknąć bez śladu. To po pierwsze. Po drugie, czy to nie głupie, absurdalne i bez sensu, że ja się uczyłam i nadal się uczę gotować na zasadzie Zosi-Samosi, czerpiąc przepisy z książek i telewizji albo blogów, podpatrując pomysły w restauracjach, domach znajomych i czasopismach kulinarnych

Weekend z dzieciakiem

Zaskakujące, że w sobotę robiłyśmy z Wiertka rzeczy nie forsujące, by odpocząć po poprzedniej Nocy Pragi, a zmęczona byłam bardziej niż w niedzielę. Zakupy, długi spacer, plac zabaw, gotowanie kilku rzeczy, by było co zjeść w tygodniu, obiad. Dygresja - ostatnio nie chciało mi się gotować, więc

Slow Food Youth robi przetwory

przetwory. Zaraz podzielę się kilkoma przepisami. Świetnie było robić je razem. Wystarczyły nam 3 godziny, by przygotować mnóstwo smacznych słoików, w atmosferze zabawy, relaksu, czym nigdy nie gardzę - , bo lubię, jak życie smakuje, a towarzystwo innych ludzi cieszy. :- Niedługo, bo już w najbliższą

Zwierzenia blogera - czyli nominacje do Liebster Blog Award

mi pytania:   Pytania od Doroty 1. Co sprawiło, że zaczęłaś gotować? Przejście na studencki garnuszek. 2. Jakie jest twoje popisowe danie? Rodzinka twierdzi, że nikt nie robi takiej karpatki jak ja : 3. Jakim daniem mogą chwalić się Polacy wg ciebie? Myślę, że Polacy mogą być dumni ze swojej

Liebster Blog

Niewiele u mnie komentarzy jeszcze komentarzy, ale widać, że czasem zdarza mi się być zauważoną. Świadczą o tym statystyki, a cieszę się z  każdego wejścia jak również nominacja do Liebster Blog, którą otrzymałam od Zjedz mnie właścicielki bloga o tej samej nazwie.   65279 Otrzymałam

Blog bloga blogiem blogu

wiadomości, wypróbowując kolejne stołówki, bistra, restauracje, cateringi dietetyczne z dostawą do domu i inne pyszności na telefon. I coś mi, kurczę, nie grało. Bo co? Że nikt w tym kraju nie potrafi gotować? Dopiero parę dni temu, kiedy już w całkowitej rozpaczy podniosłam słuchawkę i zamówiłam przystawkę

KRUPNIK, WĄTRÓBKA, pastor GAMBLE, czyli 8230

złotobrązowego koloru. Podawaj z puree ziemniaczanym ze śmietaną lub gotowanymi warzywami. Obydwa dodatki są łatwe do przygotowania. Jeśli skorzystasz z naszych szybkich porad kulinarnych, wkrótce będziesz cieszyć się sukcesami. Nie chcę myśleć o sukcesach wg takich recipes! Strona EverydayMe, z  widocznym

Kuchnia Haute Couture Marty Grycan

, tłuszczów itd. a według M.Grycan życie jest zbyt krótkie na liczenie kalorii. Gotowanie nie powinno polegać na ciągłym odmawianiu sobie przyjemności z jedzenia tego co lubimy. Wspólnie spożywane  i przygotowywane z rodzina czy przyjaciółmi posiłki powinny cieszyć a nie stresować. Nigdy nie wiadomo, co

Sobotnia inspiracja: rag 249 alla napoletana

wszystko , staram się cieszyć tym, co dobre w moim życiu. Z szarości dnia wyłapuję te dobre chwile, które wnoszą trochę koloru i radości. Zupełnie, jak motyle... kolaż zrobiony ze zdjęć z weheartit.com Tymczasem, dziś kulinarnie : inspiracja włoskim daniem, jakim jest gulasz po neapolitańsku . To, jak

Dzisiaj o zupie

ostatnimi czasy danie. Polacy posiadają wiele przepisów na tę wyjątkowo smakowitą potrawę. Aby ją przygotować wystarczy ugotować rosół, do którego następnie dodany będzie ser dobrany według naszego gustu. Przed rozpoczęciem gotowania zupy należy przygotować włoszczyznę, a także udko z kurczaka lub kawałek

WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE

                                         Bardzo się cieszę ,że wreszcie zrobiono akcję w której rolę główną odgrywa Maggi . Bardzo ją lubię, i jest bardzo długą towarzyszką w moim życiu.Dziś chciałabym się podzielić świetnym przepisem na jej użycie w płynie i w świeżej w listkach

Po węgiersku

Dzisiaj Węgry fascynują nas 8211 niektórych 8211 co najmniej tak, jak przed wojną. Zwłaszcza od roku 1938 , gdy dzięki zatrutym podarunkom Hitlera, zaczęliśmy mieć z Węgrami wspólną granicę. Przeważnie cieszono się z tego niepomiernie. Zapłata za tę radość miała być, już za rok z kawałkiem

Dorsz z kuchni francuskiej

korzystać z ich rad. Albo tylko je z ciekawością czytać, aby się dowiedzieć, jak żyły nasze prababcie. No i jak gotowały, co podawały swoim rodzinom, jakie produkty znały. W tych dawnych czasach rok kulinarny wyznaczały, albo tylko urozmaicały, liczne posty, obchodzone solenniej niż dzisiaj. Dlatego ważne

Wakacyjne smaki w mroźny dzień

zimowych klimatach. Przypomnieć sobie wakacje. Spojrzeć z optymizmem w przyszłość, a wspomnieć, gdzie latem cieszyliśmy się słońcem, pięknymi pejzażami i dobrą kuchnią. Tym, którzy pragną odjechać od rzeczywistości dedykuję mój pomysł na obiad w ostatnim dniu stycznia. Choć na koniec dodam na deser sycącą

Mocny akcent w jesiennej kuchni: fasola

. Ale chyba nie cieszyła się wielkim wzięciem. W najstarszej drukowanej polskiej książce kucharskiej z 1683, u Stanisława Czernieckiego , potraw z fasoli nie ma. Wojciech Wielądko , o wiek późniejszy, fasolę wymienia wśród innych warzyw strączkowych 8222 Groch ordynaryjny i cukrowy, Groch Turecki

Sałatki z ziemniaków, wcale nie nudne

ziemniaków. Te na bazarze są opatrzone stosownymi nazwami, a te w wielkich sklepach, już umyte i dobrane wielkością, są w opakowaniach z zapisanymi na nich informacjami. Najważniejszą dla mnie jest przeznaczenie. Są przecież gatunki dobre do pieczenia i do smażenia, czyli na frytki, nadające się do gotowania

Gdy Jan Kochanowski był wesoły, pisał fraszki, a gdy smutny - treny.

serwowane: dominowała kuchnia polska z  najlepszymi gatunkami wędlin i serów, no i stosownych sałatek. Hitem jednak były dania główne: gotowany pstrąg, zupa z raków, kaczka w polskich ziołach, czy krem z pieczarek z chmurką z bryndzy. Prócz licznych alkoholi  było serwowane specjalnie na tą okazję

Z eteru i mgły

się nazywał. Wszystko przebiegało pięknie. Wspominaliśmy okres studiów i wygłupy, jakie robiliśmy. Naśmialiśmy się z wykładowców, ich dziwactw, a nawet wręcz zboczeń, które wtedy gotowały nam krew, a dziś stanowiły cudowny powód do nostalgicznego śmiechu. Jadźka, która dzisiaj sama jest wykładowcą

Mój powrót do wegetarianizmu...

interesuję się po prostu kuchnią. Ale lata leciały, z czasem jakość mięsa w Polsce zaczęła się pogarszać, wędliny coraz bardziej śliskie i chemiczne, kurczaki coraz większe  No i coś co sprawiało, ze nie umiałam się cieszyć z gotowania. Niby mnie radowało, ale jednak...powracająca świadomość: stos kości po

Ten blog jest kopią na której zamieszczam wpisy z DJGotuje.pl

,  Tomasza Skorego,  Konrada Piaseckiego za o to że znaleźli chwilkę aby zajrzeć na DJ Gotuje  Pozdrawiam Was serdecznie drodzy czytelnicy i cieszę się że mnie czytacie  DJ Gotuje  

- 25 lat temu...

tortów i, że akurat waza, do której nalewałam zupę, poszła do Jana Pawła II. To takie drobiazgi, ale dla mnie były i są bardzo ważne 8211 dodaje z uśmiechem s. Januaria, dziś pracująca w Uszwi. 8211 O, przypomniałam sobie - przygotowywałam też gruszki w kremie na deser. Dla Ojca Świętego gotowałam

Ułożone życie panienki z dobrego domu

na wakacjach i to też z umiarem. Lubię planować różne drobne rzeczy ale do kompulsywności mi daleko i cieszy mnie samo oczekiwanie na coś, o czym wiem, że się wydarzy. Co nie znaczy, że nie lubię i boję się zmian. Zmiany, te pozytywne, uwielbiam. I co ciekawe - ja, zachowująca kontrolę nad sobą na

Ostatni kucharz chiński - Nicole Mones

Dziwne to czy nie, nie potrafię przejść obojętnie obok książek w jakikolwiek sposób związanych z gotowaniem. Uwielbiam czytać o potrawach, zwłaszcza o tych, których nie znam, nigdy nie próbowałam i najprawdopodobniej nigdy nie będę mogła spróbować, a im lepiej autor potrafi oddać smak i zapach

Wyróżnienia i coś o mnie

Na prawdę strasznie się cieszę i równocześnie bardzo dziękuję za wszystkie nominacje, których dostałam aż 7: Dla mnie to na prawdę AŻ i byłam bardzo mile zaskoczona: Cieszę się, że podoba Wam się mój blog i to co uda mi się upichcić i na nim pokazać: Za wyróżnienia bardzo dziękuję autorkom

Przedświąteczne klimaty z historią w tle

. Przyjemnie i łatwo było opisywać tych sąsiadów, cieszyć się, że się u nich dzieje źle, a my jesteśmy bogatsi, lepsi, kulturalniejsi. Po prostu wspaniali. Już za trzy lata sąsiedzi mieli powiedzieć   8222 sprawdzam 8221 . I miało się okazać, jak naprawdę jest. Zaciskali pasa Niemcy , bo się zbroili

Gotowanie w Malezji

Malezja nie należy do najbardziej istotnych miejsc w dalekiej Azji. Jednakże ten malowniczy zakątek świata cieszy się sporą popularnością, choć oczywiście nie tak dużą jak Chiny, czy chociażby Tajlandia. Jednakże i tu każdego miesiąca przybywają turyści, którzy lubują się w zwiedzaniu Malezji oraz

Gorączka świąteczna

. Kiedy przyszedł weekend, chciałam się rzucić w wir pracy, sprzątania, mycia okien, trzepania chodników, gotowania, zakupów spożywczych. Zazwyczaj robię zakupy spożywcze jeszcze w piątek wieczorem, żeby ominąć sobotnie tłumy w sklepach, które są niezależne od świat, a teraz jeszcze nasilone. Jednak tego

tarta warzywna z kurczakiem

zapach nowego aparatu, męczyłam Młodego, że może i do urodzin daleko ale będę się cieszyć nie jeden dzień, nie dwa ale tygodnie całe przed urodzinami, i w urodziny i po urodzinach. Uległ - miał dość moich błagalnych spojrzeń, wymownego rzężenia obiektywu starego aparatu. No to się cieszę bardzo, tylko

Rozgrzewamy się i zapobiegamy przeziębieniom

jesienne przeziębienia. No i sami się dynią cieszmy. Bo smaczna.   Bardzo mnie cieszy, że dynia wraca do łask, bo za 8222 moich czasów 8221 , czyli tych, w których żyłam najbardziej intensywnie, dyni używano właściwie tylko do sporządzania marynat. Lubiłam je zresztą robić, bo przypominały mi słoiczki

Rozdział XVII

chcesz, żebym się całkiem roztyła! A tak apropo, nie wiem, czy sam to gotujesz, czy macie skrzata, ale to mięso jest strasznie żylaste i niedoprawione. Nie, niemożliwe, żaden skrzat nie jest aż tak beznadziejny w gotowaniu. No i przydałaby się jakaś różnorodność! Ciągle tylko mięcho i warzywa, mięcho i

Kulinarne wyzwania

ewentualna zmiana planów, gdy nie wszystkie wybrane składniki znajdują się w pobliskim supermarkecie i całe gotowanie. Po stu godzinach możemy wymęczeni siadać i 8222 cieszyć się 8221 posiłkiem. Posiłkiem zazwyczaj nazywamy potrawę na ciepło, którą umiemy przyrządzić, czyli krótka lista tortillę

Kto mi ukradł mój czas?

to ujrzałam: rozpisany na godziny plan każdego dnia 8211 i już wiadomo, o której godzinie kładę dziecko spać, o której gotuję obiadek, a o której mogę wypić herbatkę 8211 mowa o książce 8222 Wademekum szczęśliwego dzieciństwa 8221 Giny Ford . Jednym słowem współczesne macierzyństwo ma

Czemu tak lubimy gotować?

Od niedawna eventy kulinarne cieszą się dużą popularnością. Praktycznie wszystko, co związane z gotowaniem przeżywa prawdziwy boom - eventy kulinarne , programy telewizyjne, reality show czy pokazy gotowania. To wszystko to od jakiegoś czasu cieszy się dużym powodzeniem, podobnie jak to było z

Grupa Walka i motywacja pierwsze koty za płoty

. Są m.in. bogactwem witaminy C. Pamiętajcie więc żeby nie zabić tych pozytywnych aspektów, jak gotujecie ziemniaki zawsze wrzucajcie je do wrzątku. Najwięcej wartości odżywczych i najzdrowsze są te pieczone w łupce. Jeżeli więc je kochacie pozwólcie sobie na 2 dni przyjemności w tygodniu w tej zdrowej

Filo 1

. - A ja myślałam, że buddysta. Zresztą nie ważne, wiesz...więc on składa te dłonie, koncentruje się potem odwraca i mówi z wzrokiem skupionym prosto do kamery. No, mówię ci bracie, fantastyczny jest. Ja go wprost uwielbiam. - Rewelacja. Bardzo się cieszę. - Cedził swój sarkazm przez zaciśniętą szczękę

Nalewka malinowa - gęsta i aromatyczna malinówka

... cieszy oko .. cieszy kubki smakowe.. i nas też rozwesela..   Składniki: - 1 kg malin - 1 litr wody - 10 szt liści z wiśni Gotować przez 0,5 godz. Następnie przecedzić i  dodać: - 75 dkg cukru, - 3 łyżki soku z cytryny i gotować jeszcze przez 4-5 min. Ostudzić, wlać: - 0,5 l spirytusu. Wymieszać

Słów kilka o Tygodniu Weganizmu

gotowania można było skosztować łakoci przygotowanych przez wolontariuszy Vivy. Znalazł się tam też mój pasztet grochowo-borowikowy : . Przepis tutaj: http: bulwanac.blox.pl tagi_b 126135 pasztet-z-grochu.html .     Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w tak ciekawych wydarzeniach. Mam nadzieję, że

Sylwestrowo. Bez podsumowań. Za to z życzeniami.

Święta minęły nie wiadomo kiedy 8211 jak co roku 8211 mnóstwo szykowania, kupowania, pieczenia, gotowania, pakowania, a potem 8211 niespełna trzy dni obżarstwa i lenistwa. A jednak miło wspominam te Święta, choć daleko im do tych, których obraz na zawsze zapisał mi się gdzieś z tyłu głowy

NA MIŁOŚĆ I NA GRYPĘ

kurzych z żółtkami na twardo, pasta ze szprotów z posiekanymi orzechami włoskimi, ze smażonych pieczarek, z bakłażana, z móżdżku cielęcego, z jaj na twardo z drobno posiekanym selerem. Albo pasta z gotowanej wątróbki cielęcej, wołowej lub kurzej zmiksowanej z cebulą i jajkami na twardo. Pastom towarzyszyć

Małgorzata Kalicińska jakiej nie znacie - wywiad.

Pani drzwi kobiecej odwadze i nie krępuje się mówić o tym, co boli, cieszy i rozwściecza, czasami prowokuje. Dziękuję za nie sztampę!   Nie spodziewałam się, że jest Pani tak sympatyczną, ciepłą i optymistyczną kobietą.   Pani Małgosiu, na jakim etapie Pani życia zaczynamy naszą wspólną rozmowę

Singiel - narodziny nowego życia

kogoś, kto nie pogodzi się z tym, że w moim pokoju panuje nie ład? Dlaczego muszę przez całe życie myśleć o tym, że umiejętność gotowania powinno być moim największym osiągnięciem życia? Moi rodzice zawsze powtarzali 8222 musisz umieć gotować 8211 mąż będzie przychodził zmęczony z pracy, i Twoim

Zielone pulpeciki czyli zen-catering

przedziwną krzyżową alergią wziewno-pokarmową. Kaszle, puchnie, pokrywa się wysypką, chodzi zatkana i rozdrażniona, nie może spać i trudno jej się cieszyć czymkolwiek.  Tak to jest, kiedy o innych dba się bardziej niż o siebie. Cała z nas zresztą rodzina Matek Teres, trzy pokolenia i jedna lepsza od drugiej

Na lato 8211 bób

Nawet w upał  polecam bób. Bardzo go lubię. Nie trzeba go długo gotować, bo jest teraz młody. Kto chce, może go łatwo wyłuskać ze skórki, ale można i ją zjadać, byle dobrze pogryźć. Dlatego dzieciom ją usuwamy. Bób jest wartościowym warzywem, znanym ludzkości od starożytności. Oto, jak radził go

Niespodzianka. Włoskie smaki

Chorwacja jest urokliwym krajem, pełnym życzliwych ludzi, pięknych krajobrazów, smacznych produktów. Kto lubi takie wakacje jak my, poza hotelami 8211 śmiało może tu przyjechać. Wrażenia kulinarne wyniesione z restauracji, ale także z samodzielnego gotowania 8211 za sprawą świeżych ryb i

Ziemniak z koperkowej wody

    W sobotę już tradycyjnie danie dla maluszków. Dzisiaj proponuję ziemniaka gotowanego z koprem włoskim, który świetnie aromatyzuje i nadaje smak. Dodatkowo gotowanie w mundurkach sprawia, że ziemniak nie traci na rzecz wody swojego smaku. Taki sposób gotowania ziemniaków polecam tez osobom

KAŻDY MOŻE GOTOWAĆ - JAMIE OLIVER

O tym, że książka jest dobrym prezentem świątecznym, urodzinowym, czy na każdą inną okazję - wie każdy. Przynajmniej ja cieszę się z każdej. Nie tylko z tych fantasy, czy aktualnych bestsellerów, ale także z książek kulinarnych. Wiele z Was prezentuje na łamach swoich blogów różne książki

Kluski z mięsem

Gdy z niedzielnego rosołu zostaje mi mięso, to bardzo się cieszę, bo mogę wtedy zrobić takie pyszne kluski. :- Można je podawać z sosem mięsnym lub grzybowym, albo po prostu polane masłem z zeszkloną cebulką. Pychota. :-   Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka mąka ziemniaczana 1 4

Soul food po polsku-gołąbki

ściany a hydraulicy zostawili bałagan, ale to są naprawdę detale. Patrząc przez okno i widząc słońce, zaczynam się nawet cieszyć, że to wszystko się już dzieje. Pewnie, że wolałabym ekipę z Extreme Makeover Home Edition, która zabierze mi klucz od strychu, wyśle na karaibskie wakacje, a potem pokaże

Moje pierwsze wyróżnienie - Liebster Blog

Bardzo się cieszę z pierwszego jakie otrzymałam wyróżnienia dotyczącego mojego bloga, za co dziękuję Autorce smakowitej strony  W mojej kuchni . Nominacje dotyczą stron, które nie są jeszcze za bardzo popularne i dzięki wyróżnieniu mogą zyskać większą ilość obserwatorów. Cała zabawa polega na tym

Czy żyjesz ekologicznie?

mogę. W zamian używam dokumentów elektronicznych i skanera. Używam zużytych kopert do robienia list na zakupy. Robię większość prania w zimnej wodzie. Gotuję większe porcje. Np. zamiast gotować trochę ryżu cztery dni w tygodniu, gotuję jedną dużą porcję na cały tydzień a potem odgrzewam

Bób 8211 warzywo sezonowe

bobu 8222 w kuchni ludowej 8221 , jak i to że 8222 cieszy się dość dużą popularnością wśród używającej dużo ruchu młodzieży. Unikać go powinni ludzie starsi oraz ci wszyscy, którzy prowadzą siedzący tryb życia 8221 . Zdecydowałam się mimo tych przestróg na ugotowanie bobu. Bo bardzo go lubię. O

Moja ulubiona zupa

. Polacy posiadają wiele przepisów na tę wyjątkowo smaczną potrawę. Aby ją przygotować wystarczy ugotować rosół, do którego w dalszej kolejności dodany będzie ser dobrany według naszego gustu. Przed rozpoczęciem gotowania zupy trzeba będzie przygotować włoszczyznę, a także udko z kurczaka lub kawałek

Germknödel

deser - jednak pyzy drożdżowe na parze są w kuchni polskiej znane, knedle ze słodkim nadzieniem - także. Czemu więc omlet cesarski, tj. Kaiserschmarrn , cieszy się takim powodzeniem w polskiej blogosferze kulinarnej, a Germknö 65279 del 65279 nie? Zagadka. Ja w każdym razie bardzo polecam

Cytrusowe szaleństwo

o mniejsze cło oraz o wyeliminowanie pośredników. Akcja przyniosła rezultaty. Pomarańcze powoli taniały jakkolwiek pozostawały delikatesem . Cieszył się z tego krakowski 8222 Ilustrowany Kuryer Codzienny 8221 , przypisujący sobie główne zasługi w tym względzie. Objawiała się w tym

Konfitura jabłkowo- rabarbarowa

Rabarbar z roku na rok cieszy się coraz większym powodzeniem. Na niejednym blogu możemy obejrzeć smakowite zdjęcia tart i ciast z rabarbarem. Ja dziś Wam proponuję konfiturę rabarbarową. Pamiętajcie jednak, żeby wszystkie dania z tym warzywem podawać z produktami będącymi źródłami wapnia mp

Sól

gramy, co odpowiada 10 gramom soli kuchennej. Podczas gdy j edna łyżeczka soli to 6 gram . Nie cieszcie się za wcześnie, jeśli nie przekraczacie tej dawki w ciągu dnia, gdyż w większości żywności dostępnej w sklepach i restauracjach towarzyszy odpowiednie solenie, którego raczej nie obliczacie Gdy

Keczup ketchup domowej produkcji

przez sitko. Szybko czysto i przyjemnie. Potem wystarczy już tylko całą zimę cieszyć się aromatycznym sosem mając pewność, że został zrobiony bez użycia chemicznych dodatków, sztucznych utrwalaczy, a przede wszystkim w całości z pomidorów. Czegóż można chcieć więcej? Mój keczup zrobiony został z

Zasady zdrowego odżywiania 5 przemian i nowoczesne metody

mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje

Super Chief Cook-Gotowanie

zarówno postacie klientów, jak i wszelakie elementy związane z potrawami – czyli chociażby parówki do hot-dogów bądź bułki. Całość cieszy oko, zaś dźwięki nie męczą.

Super Chief Cook-Gotowanie gry to zabawa na dłuższych czas, ale też możemy odpalić ją jedynie na kilka chwil. Jak

Fallout New Vegas spolszczenie

Fallout New Vegas spolszczenie to plik, który pozwala cieszyć się zabawą w wersji z napisami w stylu tych kinowych, co ułatwia zrozumienie fabuły tego erpegowego tytułu.

Fallout: New Vegas to gra fabularna, będąca kontynuacją cyklu zapoczątkowanego w 1997 roku. Gracz

Znalezione blogi:

Kulinarne fantazje ... (monikakowalska7724)
Gotowanie ,pieczenie ,cieszenie sie chwila . Wszystko co wywoluje usmiech na twarzy najblizszych.

Miejsca:

Warszawa (95)
Warta (69)
Pasto (45)
Paryż (40)
Kraków (40)
Londyn (38)
Janów (36)
Marki (31)
Poznań (23)

Osoby:

Lilu (9)
Urszula (6)
Madonna (4)
Doni (4)
U2 (3)

Firmy:

RUCH (115)
DIALOG (27)
SKOK (15)
Onet (12)
Google (12)
Allegro (11)
Prochem (9)
MIT (7)
MEW (7)