Wszystko o:

gęsty lukier

Lukier królewski

wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder. Lukier

Kruche wielkanocne ciasteczka z nutą cytrynową ozdobione lukrem królewskim

zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty więcej białka lub odrobinę wody. Ja do zdobienia wszystkich ciasteczek użyłam lukru 10 sekundowego, tylko do wykonania naci w marchewkach użyłam lukru 20 sekundowego, stąd nie widać na moich ciasteczkach wyraźnie zaznaczonego konturu

Lukier do pierniczków jak lukrować pierniczki

, aby nie spływał z pierniczków. Ale nie może też być 65279 bardzo twardy, bo straci swoją plastyczność 65279 . Oczywiście podaję poniżej proporcje, ale wszystko zależy od wielkości białek. Jeśli lukier nie jest wystarczająco gęsty, dodajcie więcej cukru.  Jak chodzi o sposób nakładania lukru, to

Lukier - Wielkanocne dekorowanie.

kilku minutach, należy sprawdzić gęstość syropu. Jeżeli kropla spuszczona na talerzyk szybko skrzepnie, to syrop jest odpowiednio gęsty. Wówczas dodaje się do niego aromat i sok z cytryny. Rondelek z syropem wstawia się do naczynia z zimną wodą i uciera lukier. Tak przygotowanym lukrem polewa się

Czas na baby

nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 50 min. Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Baba puchowa Składniki: - 50 dag mąki pszennej, - 1 2 szklanki mleka, - 7 dag drożdży

Tort żyrafa w kształcie cyferki dwa z kremem śmietanowo - truskawkowym

krem w torcie idealnie zastygł, rozpoczęłam lukrowanie. Należy tu wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce . Cały tort górę i boki pokryłam cienką warstwą lukru i

Piernikowanie i dekorowanie

więcej cukru pudru kilka łyżek - do pół szklanki co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do

MAZUREK MIGDAŁOWY

czas lekko podgrzewać, aż nabierze gęstej konsystencji. Na koniec dodać łyżkę wódki. Pyszna : Lukry: 3 - 4 łyżki cukru  pudru rozetrzeć w łyżce przegotowanej wody plus kropla barwnika spożywczego. Trzeba jednak wodę dozować powoli. Jeśli mamy lukier zbyt gęstu dodajemy parę kropli wody, a jeśli za

Tort tygrysek na 3 urodziny

. Kiedy krem w torcie idealnie zastygł, rozpoczęłam lukrowanie. Należy tu wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce . Cały tort górę i boki pokryłam cienką warstwą lukru

Czekoladowo miętowe brownies

minuty, ciasto nie jest bardzo gęste . Przelać do blachy, piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut lub do momentu rozpoczęcia odchodzenia ciasta od boków blachy. Gdy włożymy patyczek w środek ciasta powinno być prawie czyste. Wyjąć z pieca, zostawić do całkowitego ostygnięcia.   Miętowy lukier 8211

Lukier królewski bez surowego jajka , film + zdjęcia

gładsza. Lukier z początku będzie się wydawał za gęsty ale w miarę ubijania będzie coraz gładszy i nabierał odpowiedniej formy. -Tak przygotowaną masę miksować przez około 8-10 minut, aż stanie się lśniąca i sztywna. Tak przygotowany lukier nadaje się do bardzo precyzyjnych zdobień lub do dekoracji

CYTRYNOWA BABKA z lukrem

LUKIER: Do naczynia z cukrem pudrem dodać sok z cytryny i wodę. Szybkimi ruchami wymieszać wszystko razem aż do uzyskania jednolitego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać jeszcze szczyptę cukru, jeśli za gęsty to trochę wody - dozować ostrożnie. Lukier powinien mieć konsystencję gęstego syropu.    

Tort na rocznicę ślubu

wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce . Cały tort górę i boki pokryć cienką warstwą lukru i włożyć do lodówki. Pierwsza warstwa jest zabezpieczeniem przed kruszeniem się

Tort dla czterolatka w kształcie cyferki cztery ze świnką Peppą

. Kiedy krem w torcie idealnie zastygł, rozpoczęłam lukrowanie. Należy tu wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce . Cały tort górę i boki pokryłam cienką warstwą lukru

Elmo i Ciasteczkowy Potwór

dodać cukier waniliowy. Lukier powinien mieć konsystencje gęstego, gładkiego kremu. Następnie rozdzielić uzyskany lukier do dwóch osobnych misek. Do każdej z osobna dodać barwnik spożywczy. Musicie sami wyczuć, ja dodawałam po ok. 1 5 łyżeczki, ale było mało. w sumie dodałam ok. 1 2 łyżeczki z każdego

Biały lukier

Biały lukier idealnie nadaje się do dekoracji świątecznych wypieków, jest gęsty i ładnie się barwi. Przyrządzam go na dwa sposoby w zależności od potrzeb. Do domku z piernik a na pewno lepszy będzie lukier z białek, natomiast przy strucli, pierniczkach i innych słodkościach nie ma większego

Eklery czekoladowe

Ciastka piekła ze mną Madzia , której serdecznie dziękuję za zaproszenie oraz odwagę w całym przedsięwzięciu eklerkowym *   składniki na 24 eklery 1. Przygotować czekoladowy creme patissiere. 2. Przygotować lukier pomadkowy. 3. Przygotować ciasto ptysiowe. 4. Creme patissere przełożyć do rękawa i

Ciastka 3D - choinki

połączyć składniki w kubku. Lukier ma być dosyć gęsty, więc można dosypać cukru, jeśli wyjdzie rzadki . Po wystudzeniu form, łączyć je ze sobą za pomocą lukru: gwiazdka-lukier-kółko-lukier-gwiazdka-lukier... Odłożyć do wyschnięcia. Po wyschnięciu lukru, można choinki przystroić perełkami i M amp M s

Domek z ciasta miodowego

ciasto na domek przestygnie wówczas robimy lukier, czyli mieszamy łyżką białko z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita bardzo gęsta masa. Gęstość masy regulujemy dosypując cukru pudru. A teraz najgorsza robota czyli sklejanie domku przy pomocy lukru. Lukier przekładamy do szprycy lub jak nie macie to

Muffinki bardzo pomarańczowe z lukrem

3 4 wysokości. wkładami do piekarnika na 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. LUKIER Cukier wymieszać z sokiem jeśli bd go zbyt mało można dodać jeszcze kilka łyżek, ale lukier powinien być gęsty . Ostudzone muufinki polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy

Szybkie świąteczne pierniczki

pudrem i sokiem z cytryny, najlepiej drewnianą łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez żadnych grudek. Gdy będzie rzadki trzeba dodać więcej cukru pudru, do uzyskania bardzo gęstej konsystencji - lukier nie może się rozlewać. Dekorować za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki obie metody

dekorowanie pierników na choinkę

wody i rozpuścić. Ma być dość gęsty - a reguluje się to dodając wody lub cukru. Zwłaszcza wodę trzeba dodawać bardzo małymi porcjami - malutką łyżeczką najlepiej, bo łatwo rozcieńczyć go za bardzo. Lukier z wodą zawsze jest dość rzadki, najlepiej nakładać go pędzelkiem. Jest biały, ale dość

Sernik

otarta skórka z cytryny 6 jajek ok. 200 ml gęstej śmietany rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa lukier sok z cytryny cukier puder Sposób przyrządzenia CiastoMargarynę stopić, przestudzić i dodać cukier i całe jajka całość ucieramy aż cukier się rozpuści. Dodajemy przesianą

Domek z piernika

o spoiwie. Do tego potrzebny będzie lukier. Wszystkie składniki lukru mieszamy dokładnie ze sobą, aby nie pozostawić żadnych grudek. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję, inaczej ciężko będzie nam większe elementy posklejać. Gotowy lukier wkładamy do strzykawki największej dostępnej w

Coffee cake

 aby wystygło. Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty lukier. Jeśli wydaje się Wam, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel

Domek z piernika

kratkę, do wystudzenia. Lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Ja tym lukrem skleiłam cały domek a także wykonałam dekorację. *ściany

Pączusie na tłusty czwartek

papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody stopniowo aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową. Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej smażymy

wtorek, bez zbędnych słów.

oto jak u nas zbiera się jagody... ja zbieram, a Facet gania Kruszyna po górach... zrywane i jedzone przez Kruszyna quot na miejscu quot ... a zerwane przeze mnie lądują w ulubionej ostatnio drożdżówce. tym razem polanej gęstym lukrem... czego chcieć więcej? - zmodyfikowany przepis z

Szplytry Francuskie

w cukier raczkę łżeczki. Jeśli i uciekają bombelki powietrza to znaczy, że cukier cały przesiąkł wodą. Wylewamy nadmiar wody, dodajemy olej i energicznie mieszamy. W zalezności od konsystencji lukru, możemy dodać jeszcze wody jeśli wydaje nam się za gęsty. Lukier musi mieć taką konsystencję, żeby

Winter French Fancies

z budyniem. Każde ciasteczko ozdobione jest lukrem oraz w zależności od wyobraźni, pomysłu i lub pory roku dowolnymi dodatkami. Moja Siostra stworzyła przepiękne zimowe wzory i śnieżynki, wiosną równie słodko wyglądałyby świeże kwiaty np. stokrotki i fiołki. składniki na biszkopt: 6 jajek, dużych

Coffee cake

kawą, następnie dodać mleko i energicznie wymieszać do uzyskania gęstego lukru. Jeżeli lukier jest za gęsty można dodać trochę mleka, a jeśli za rzadki, to dosypać trochę cukru. Polukrowane ciasto wstawić na ok 30 minut do lodówki, by lukier stężał. Następnie wyjąć, pokroić i podawać. Smacznego:

Lamingtony

Lukier: 750 g cukru pudru 90 g ciemnego kakao 70 g masła, pokrojonego 1 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 220 ml wrzącej wody Dodatkowo: ok. 250 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Biszkopt: Jajka wbić do metalowej miski, dodać cukier i ustawić na garnku z gotującą się wodą. Ubijać, aż masa się

Ozdoby z lukru królewskiego

przez 4-5 minut 6-7 minut, jeśli używacie drewnianej łyżki . Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy kroplę soku cytrynowego i mieszamy przez 1-2 minuty. Lukier jest gotowy, jeśli tworzy sztywny stożek. Jeśli nie chcemy użyć lukru od razu można przechowywać

Kruche ciasteczka waniliowe - Serduszka

cukrem pudrem, aż powstanie gęsta, biała masa. Nie ubijamy białek. Połowę tak przygotowanego lukru przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy odrobinę barwnika. Ilość zależy od tego, jaki kolor chcemy otrzymać. Dokładnie mieszamy. Mamy teraz gotowe dwa kolory lukrów i możemy przystąpić do dekorowania

Mini chatki z piernika

. Odstaw do zupełnego wystygnięcia.      Sodę oczyszoną rozpuść w dwóch łyżkach zimnej wody i wmieszaj do wystudzonej masy miodowej. Kolejno dodawaj żółtka i dobrze wymieszaj.       Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do masy miodowej. Zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodaj kilka

Pierniczki 2013

wolnych obrotach, aż lukier zbieleje. Jeśli chcecie uzyskać gęstą konsystencję, która ułatwi zrobienie bardziej precyzyjnych wzorków należy podwoić ilość cukru. Do robienia linii i konturów użyłam rękawa cukierniczego i tylki z wąski otworem widać ją na tym zdjęciu z lotu ptaka . Niektóre z nich np

Ciasto malinowe

soku z malin i dokładnie ucierać, aż powstanie gęsty lukier MASA    śmietankę ubić dodając śmietanfixu i dolewając tyle soku malinowego, by krem był nadal gęsty i nabrał malinowego smaku i różowego koloru. WYKONANIE Ciasto przeciąść 2 razy, by powstały 3 krążki. Każdy krążek ciasta przed

Pączki - moje pierwsze!

i szerokim garnku do temperatury 180 stopni . Przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody stopniowo aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać

Motylem byłem...

ubijać mikserem od najniższych obrotów wcześniej dobrze jest dodać szczyptę soli ubijamy tak jak bezę, stopniową dodając cukier puder ubijamy na bardzo sztywną masę można oczywiście użyć barwników najlepsze są proszkowe ponieważ nic nie rozcieńczą. Obramówki obrysowujemy takim gęstym lukrem, a do

Kawa, kakao i wanilia. Pyszna, trójwarstwowa babka.

. Przestudzić, wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia. Lukier kawowy: 1 szklanka cukru pudru 3-3,5 łyżki zaparzonej, mocnej kawy Składniki rozetrzeć do uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Gotowym lukrem polać równomiernie ciasto.   Smacznego!!! : 65279   Ten wpis bierze udział w akcji:

Sernik krakowski

na gładką, gęstą masę. Gotowym lukrem smarujemy delikatnie ciasto.       Smacznego! :-

Tort Marcepanowy Starowiedeński Tort Ponczowy

 do marmolady . 6. Lukier do dekoracji: biały: 80g cukru pudru 2-3 łyżki rumu Wymieszać do powstania gładkiego, gęstego, ale cały czas płynnego lukru. czekoladowy: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 2-3 łyżeczki rumu Wymieszać do powstania gładkiego, gęstego, ale cały czas płynnego lukru. Przełożyć do

Wielkanocne babeczki króliczki

stanowią też doskonałą dekoracje wielkanocnego stołu. Wesołego Alleluja! : 65279 Babeczki: Przepis dowolny. Do wyboru: tutaj . 65279 Ciasteczka: 180g mąki pszennej 60g cukru pudru szczypta soli 100g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany Lukier: 1 białko 1-1,5 szklanki cukru pudru

Pączki

szklanki wody Sok z frac12 cytryny Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop, który po przestudzeniu ucieramy do zbielenia dodając sok z cytryny. Lukier powinien posiadać konsystencję gęstej śmietany. Gdyby był zbyt gęsty to możemy dodać do niego trochę ciepłej wody.

Pierniczki alpejskie

białka, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 200 ml gęstej śmietany dałam jogurt , 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 250 g masła lub margaryny, 400 g miodu Składniki do lukru królewskiego: 400 g cukru pudru nie może zawierać skrobi, bo będzie pękać , 3 łyżki proszku bezowego

Przepisy

ubijać, dopóki masa nie stanie się bardzo gęsta. Podzielić na kilka części i zabarwić wg uznania. LUKIER PRZEŹROCZYSTY Składniki: Woda Cukier cukier puder Sposób wykonania: Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości gorącej wody, aby powstał gęsty syrop. Gotować do momentu zgęstnienia masy i

Magnolki, czyli nowojorskie babeczki waniliowe

: Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Stopniowo dodawać pozostaly cukier - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty lukier. Smacznego !

Lebkuchen

wody Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. 65279   ŹRÓDŁO Można je jeszcze zobaczyć między

Pierniczki

. Ostudzone dekorować lukrem Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem pałką lub łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, nie powinien się rozlewać. Gdy lukier jest zbyt lejący to dodać jeszcze cukru pudru. Przepis na pierniczki pochodzi z gazetki: Ciasta i torty , natomiast przepis na lukier ze strony www.mojewypieki.blox.pl

Przepis na najbardziej popularne babeczki w Nowym Jorku

formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Lukier: Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Cukier należy dodawać - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty krem. Schłodzić krem przez godzinę w lodówce. Ostudzone babeczki udekorować kremem

Waniliowe ciasteczka

cukrem pudrem, aż znikną wszystkie grudki najlepiej skorzystać z łyżki lub tłuczka . Jeśli jajko będzie większe lub dodajemy barwnik do lukru należy dodać więcej cukru pudru nawet pół szklanki więcej . Powinniśmy otrzymać bardzo gęsty lukier po zrobieniu wzorków nie powinien się rozlewać , który

Rozgrzewająca babka na piwie imbirowym

drugiej 2 3 szklanki. Do miseczki z większą ilością cukru dodajemy cynamon. Mieszamy i dodajemy początkowo 1 łyżkę zimnej wody, a w razie potrzeby dodajemy po odrobince, aby lukier nie był za rzadki, w przeciwnym razie ścieknie z babki. W zasadzie powinien by ć 65279 bardzo gęsty i powoli sam ścieka ć

LUKSUSOWE PĄCZKI i sposób na jasne obrączki

naturalna wanilia lub 1 łyżka cukru wanilinowego  50 - 60 g masła ok. 190 szklanki gęstej konfitury lub marmolady   na lukier : 1szklanka cukru 189  szklanki wody   1 łyżka soku z cytryny    dodatkowo : kandyzowana skórka pomarańczowa lub rozdrobnione orzechy 1600g smalcu wieprzowego

Pierniczki na choinkę jak zdjęcia

Składniki do wykonania zdjęć: wydrukowane na papierze opłatkowym, w specjalnej drukarni, fotografie członków rodziny odsyłam do tortowni.pl ciasto do pierniczków lub kruchych ciastek imbirowych nóź blacha do pieczenia papier do pieczenia dość gęsty lukier duża igła tasiemki najlepiej cieniutkie

Romantyczne cupcakes

lukier, po drugie zneutralizuje jego obłędną słodycz. Jeszcze chwilę ubijamy, a gdy jest odpowiednio gęsty, błyszczący i lśniący nakładamy na babeczki ja nakładałam i rozsmarowywałam łyżką . Na białym lukrze układamy ozdoby - cukrowe perełki, kwiatuszki, czekoladowe listki - co nam fantazja podpowie :

PIERNICZKI NA CHOINKĘ i DO ŚWIĄTECZNEJ KAWY

: Ponieważ cukier bardzo szybko się za bardzo rozwadnia - dobrze jest barwniki soki dodawać po kropli - i mieszać sprawdzając konsystencję. Lukier może być gęsty - zeby nim malować na pierniczkach np. guziczki - wykałaczką. Lub dość wodniste żeby malować całe pierniczki pędzelkiem...   CZEKOLADA I

Muffinki z borówkami i lukrem

wody jeśli lukier będzie zbyt gęsty lub cukru pudru jeśli będzie zbyt rzadki . 65279

Choinka

Lukier W misie robota umieścić 2 szklanki cukru pudru i białko. Wymieszać przez około 5 minut. W razie konieczności dosypać odpowiednią ilość cukru pudru. Dobra konsystencja lukru to taka, kiedy nabierzemy go na łyżkę, nie spadnie z niej. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, dodać kilka kropel wody

Piernikowe, bożonarodzeniowe babeczki

proszku, które rozcieńczam kilkoma kroplami wody, żeby lepiej rozpuściły się w gęstym lukrze. Ważna uwaga: masa mascarpone i wszystkie masy na bazie śmietany rozpuszczają dekoracje z lukru królewskiego! Dlatego dekoracje nakładamy bezpośrednio przed podaniem babeczek. Smacznego!

Balwanki

pomocą odrobiny lukru . Lukier królewski: 1 białko jaja około 1 2 szkl.cukru pudru Białko ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę,lukier musi być dosyć gęsty aby nie spływał z ciastek,jeżeli jest zbyt rzadki to  dodajemy jeszcze cukru i dobrze ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Pomysł zaczerpnięty

Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe

piekę w 180 stopniach w termoobiegu przez ok. 10 minut. Studzę na kratce. Ostudzone dekoruję lukrem. Miksuję cukier puder z odrobiną soku z cytryny, kapką gorącej wody i dodatkiem farb. Jak lukier jest za gęsty, to dolewam sok l. wodę, jak za rzadki to dosypuję cukier. * Początkowo wynosiłam w chłodne

Kruche ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe wycinane

stopniowo cukier puder, ucierając grzbietem łyżki. Cukier dosypywać do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości lukru. Powinien być gładki, płynny i bardzo gęsty. Gotowy lukier przełożyć do woreczka foliowego. Róg woreczka odciąć - minimalnie ! . Dowolnie dekorować ciasteczka, wyciskając lukier z woreczka

Piernikowe choinki

gęsty i błyszczący, to znaczy, że już jest gotowy.   Dekoracja: Największe gwiazdki kładziemy na stabilnej powierzchnii. Na środek wlewamy łyżkę lukru i układamy kolejną gwiazkę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Dla bezpieczeństwa przed nałożeniem kolejnej gwiazdki można chwilę poczekać

Przepis na mazurek po świętach to chyba nietakt:

tartej bułki na lukier: 2 białka ok. 1 szklanki cukru pudru lub trochę więcej tak aby lukier był dość gęsty do ozdoby: dowolnie, moja propozycja jest taka: morele, migdały, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa kandyzowana, listeczki bukszpanu Całe jajka utrzeć z cukrem i konfiturą z róży. Dodać

Kolorowy Lukier wita wszystkich!

Kolorowy Lukier - słodki, radosny, uwielbiany, mega prosty do zrobienia : Jedyne, czego potrzebujecie, to: - cukier puder - dodatek :   Aby uzyskać biały lukier, do cukru pudru dodawajcie po trochu sok z cytryny. Lukier powinien być dosyć gęsty. Najważniejsze, dokładnie go wymieszajcie

Choinki z piernika z lukrem mlecznym

jako imitacja śniegu Do śmietanki dodać mleko w proszku i utrzeć. Dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru

Szopka z piernika

,ucieramy łyżką,lukier ma być gęsty. Przy sklejaniu szopki należy użyć jakiś przedmiotów jako podpórki. Ja użyłam moich książek. Zostawię do wyschnięcia. Jak już szopka jest sklejona przygotowujemy lukier. Wykonanie lukru królewskiego: Białka ubijamy i jak tylko się spienią dodajemy powoli porcjami  i przesiany

Domek z piernika

. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru kilka łyżek - do pół szklanki co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć

Placek truskawkowy raj

ułożyć ciastka i posmarować je lukrem przygotowanym ze śmietany kwaśnej i przesianego cukru pudru. Lukier ma być dość gęsty, ale jednocześnie ma sie dobrze rozprowadzać po ciastkach. nbsp Lukier wsiąka w ciastka, tak, że ciasto po krótkiej obecności w lodówce, jest gotowe do spożycia. Ciasto jest

Pierniki glazurowane

. Pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając je w całości do lukru. Lukier: sok z 1 cytryny cukier puder Wymieszać do uzyskania niezbyt gęstego lukru.  

Ciasto orzechowo marchewkowe

stopniach. Lukier: około 65279 250 g cukru pudru sok z 1 2 cytryny Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny, aż powstanie dość gęsty lejócy lukier. Nie patrzyć na gramy cukru, sypać albo cukru do zagęszczenia, albo dolewać soku z cytryny lub mleka gdyby lukier był gęsty. Po jakimś czasie lukier i

Drożdżówki mleczne z budyniem, kruszonką i lukrem

śmietanki Cukier puder i mleko utrzeć na gładki, dość gęsty lukier. Smarować nim jeszcze ciepłe drożdżówki. 65279 Smacznego! *_*     Ten wpis bierze udział w akcji:

Zwyczajne waniliowe babeczki w niezwyczajnej oprawie..

wystudzenia. Kiedy babeczki będą już wystudzone przygotować lukier. Wymieszać galaretkę z wrzącą wodą, dodać do cukru pudru. Wymieszać, dodać barwnik, ponownie wymieszać. Powinien być gęsty więc jeśli wydaje się za rzadki dodać cukier puder, jeśli za gęsty, kilka kropel wody. Polukrować wierzch babeczek. W

pierniczki staropolskie

.  Czasem zmieściło mi się całe imię Jak na prezenty przystało, w zrobione wcześniej dziurki wsunęłam złote wstążeczki, związałam kokardki. LUKIER KRÓLEWSKI gęsty, trwały, szybko zastygający - idealny do wykonywania tego typu zdobień. składniki  1 białko 1, 5 szkl cukru pudru kilka kropli soku z

Sernik krakowski

Sernik którego nie potrzeba w żaden sposób reklamować , zna go praktycznie każdy polak , sławny jest także poza granicami naszego kraju . Pyszny kremowy ser , naładowany słodkimi bakaliami , spód i wierzchnia krateczka wykonana z kruchego ciasta , całość oblana gęstym lukrem . Polska klasyka

Rogaliki drożdżowe z dżemem

, najlepiej na trzeciej półce od dołu. Powinny być ładnie zrumienione. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Kiedy rogaliki są już gotowe, przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, lukier powinien być gęsty. Rogaliki posmarować lukrem, poczekać aż wyschną. Wyłożyć na talerz i podawać

Pierniczki z Bazylei 8211 8216 Basler Läckerli 8217

stygnąc. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować dość gęsty lukier. Po wyjęciu z piekarnika zostawić Lackerli na kilka minut do przestygnięcia, po czym pokroić na kwadraty ok. 3cmx3cm, ja pokroiłam na większe i polukrować. Pozostawić je do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia lukru, ułożyć w

Mozart Cupcakes - babeczki z likierem czekoladowym

Jest taki likier - Mozart - w trzech smakach: białej, mlecznej oraz gorzkiej czekolady , za którym absolutnie szaleję : ! Gęsty, kremowy i uzależniająco przepyszny. Sprawdza się idealnie, gdy dodacie go do caff 232 latte, polejecie nim lody, albo obdarujecie caaałą butelką miłośnika domowych

Cukrowe dekoracje

Jakiś czas temu, kiedy pokazywałam Wam ten pyszny serniczek, obiecałam, że podam również przepis na wykorzystanie lukru, którego pozostaje dość dużo. Sama robiąc go, nie wiedziałam jeszcze, że jeśli dodam do niego dużo więcej cukru pudru, zrobi się tak gęsty, że będę mogła stworzyć samodzielnie

Orzechowiec z lukrem i czekoladą

termoobiegiem do 160 st.C . Piec 60 minut. Wyjąć i odstawić na kilka minut, następnie wyjąć ciasto z formy i odstawić na kratkę do wystudzenia. Przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki. dodając sok z cytryny ucierać aż powstanie gęsty lukier w razie potrzeby można dodać troszkę więcej soku z

Sernik krakowski z kratką i brzoskwiniami

przepis jeśli komuś mało słodyczy Lukier: sok z 1 cytryny 150 g cukru pudru 1 białko Wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody . Lukier używamy dopiero

WALENTYNKI CYTRYNOWO-LAWENDOWE

ubicie piany, ale raczej o roztrzepanie białka. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny ciągle ubijając. Lukier powinien być bardzo gęsty, aby można nim było tworzyć wzorki na ciastkach. Lukier dzielimy na tyle części, ile kolorów chcemy użyć. Zamiast szprycy do dekorowania ciastek użyłam zwykłego

Chatka puchatka

powinien być gęsty, dzięki temu będzie szybciej zastygał. Do herbatnika za pomocą lukru przyklejamy kostkę ptasiego mleczka. Do podstawy - herbatnika doklejamy daszek z dwóch dodatkowych herbatników. Z przodu przyklejamy gumisie, a dach dekorujemy kolorowymi kamykami. I już - gotowe. Niby niewieje, a

Pierniczki

czasu do czasu. Gdy proszek całkowicie się rozpuści stopniowo dodajemy do białka cukier puder i mieszamy. Należy cały czas kontrolować konsystencję lukru. Nie powinien być ani zbyt rzadki, ani za gęsty. Do smaku dodać olejek. Do wykonywania precyzyjnych dekoracji najlepszy jest rożek zwinięty z papieru

Przepis na lukier

Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 białka od jajek 2 łyżeczki soku z cytryny II sposób 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie wody lub mleka Sposób przyrządzenia Technika robienia lukru do ciast i pierniczków jest bardzo prosta i zapewne każdy sobie z nią poradzi

Muffinki mocno cytrynowe

Zaległy wpis o bardzo smacznych muffinkach : Robiłam je na Wielkanoc, jako swego rodzaju przełamanie wszystkich słodkich smaków babek z lukrem i mazurków. Odrobinę się obawiałam, czy nie wyjdą za kwaśne... ale nie! Były miękkie, kwaskowe, przepyszne! Na pewno nie robiłam ich po raz ostatni

Lukier plastyczny i pomysł na tort na chrzciny

W niedzielę świętowaliśmy chrzciny naszego Maluszka. Z tej okazji przygotowaliśmy z Mężem tort dekorowany lukrem plastycznym. To była nasza pierwsza przygoda z lukrem plastycznym a do tego zrobionym własnoręcznie. Na dekorację wybraliśmy niebieskie buciki, napis oraz zdecydowaliśmy się pokryć cały

ROZGRZEWAJĄCA BABECZKA NA PIWIE IMBIROWYM

łyżkę zimnej wody, a w razie potrzeby dodajemy po odrobince, aby lukier nie był za rzadki, w przeciwnym razie ścieknie z babki. W zasadzie powinien być 65279 bardzo gęsty i powoli sam ściekać z babki tworząc paski na bokach. Po nałożeniu lukru cynamonowego, babkę na 20 minut wstawiamy do lodówki, aby

Przedszkolny Halloween i przepis na ciasteczka

masę.Ilość wody decyduje o tym jak gęsty chcemy lukier 2.cukier puder mieszam mikserem z białkami i sokiem z cytryny   Smacznego halloween!!!!!!!! 65279

Co raz bliżej święta!

, przykładamy do niego szablon i docinamy całość do równego kształtu. Lukier do klejenia i ozdabiania: 2 białka 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej cukier puder Białko ubić na sztywno, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając dodawać cukier puder do momentu, aż masa będzie zawiesista, gęsta i

Muffiny z jagodami i lukrem cytrynowym

. Lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru sok z 1 cytryny Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody jeśli lukier będzie zbyt gęsty lub cukru pudru jeśli będzie zbyt rzadki . 65279 Smacznego! Życzy Wam Koara:   Przepis znajdziecie także tu: http

Cynamon, drożdże ..... pyszne drożdżowe ciasto

: -1 szklanka cukru pudru -około 2 łyżki soku z cytryny -około 1 łyżeczka wody opcjonalnie   Cukier wsypać do szklanki, dodać sok z cytryny i rozetrzeć o ściankę. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodać odrobinę wody.   Smacznego!

Lebkuchen

wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem. Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder i sok z cytryny, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Smacznego

Pierniczki na wigilię przepis

 wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowac rozmaconym jajkiem. 4.  Pieczemy ok. 10 - 15 min w piekarniku nagrzanym do 180  st. Celsjusza. Po upieczeniu udekorować lukrem. Lukier: Skladniki razem dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przygowanym lukrem dekorować pierniczki

Pierniczki z Bazylei 8211 Basler Läckerli

mogą być zbyt wypieczone, gdyż dodatkowo twardnieją stygnąc. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy dość gęsty lukier. Ja zrobiłam lukier cytrynowy, jednak tradycyjnie najczęściej robi się lukier z dodatkiem kirschu. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić pierniczki na kilka minut do

Rogaliki serowe z jabłkami w karmelu

-rogalików . Składniki na nadzienie: 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 2 łyżeczki cynamonu 1 białko + 100 g cukru pudru całego lukru z pewnością nie zużyjemy, jednak mniejszych proporcji niż na 1 białko raczej nie da się zrobić 8230 Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier

KRUCHE SERDUSZKA IMBIROWO-CYNAMONOWE

nabiorą złocistego koloru. Cukier puder przesiać, partiami dodawać do białka, aż powstanie gęsta masa. Lukrem ozdabiać ciasteczka i jeszcze wilgotne od lukru posypywać kolorowym groszkiem cukrowym. UWAGA! Z przepisu powstanie około 75 serduszek. Barwienie lukru nie jest konieczne, może pozostać biały

Ciasto Trzech Króli

. PIECZENIE: 160st termoobieg , około 30minut do suchego patyczka LUKIER: sok z 1 2 dużej cytryny ok. 3 4 szklanki cukru pudru kilka kandyzowanych wiśni      Cukier utrzeć z sokiem na dość gęsty lukier, ewentualnie dodając soku lub cukru pudru. Polukrować ciasto jeszcze ciepłe. Na szczycie korony ułożyć

Rozwiązanie konkursu Cookie in the Jar vol. 4 Słodkie czekoladowe serca

, pokroić na kwadraty lub wycinać dowolne kształty. Lukier: wszystkie składniki utrzeć. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ewentualnie dosypać odrobinę cukru lub dolać wody . Buon Appetito! :

Miejsca:

Maków (19)
Pasto (15)
Warta (11)
Wiśniowa (10)
Tłuszcz (9)
Warszawa (5)
Poznań (5)
Bazylea (5)
Kraków (4)

Firmy:

Allegro (4)
RUCH (3)
Kruszwica (2)
Zono (1)
Onet (1)
Nike (1)
Motorola (1)
Mera (1)
MIT (1)
EPIGON (1)