Wszystko o:

duszona cebula

Duszona cebula

Taka cebula kojarzy mi się z niedzielnymi porankami, kiedy tata przygotowywał śniadanko. Zawsze była to jajecznica lub duszona cebula. Taki niedzielny rytuał. Tata zawsze jednak dodawał do cebuli kiełbasę lub inne mięso. Z uwagi na moją bezmięsną dietę prezentuję duszoną cebulę bez składników

Dwie pyszne tarty: szpinak + feta, duszona cebula + ser.

  Jako że nie mam na nic czasu... Dziś zapraszam po prostu na dwie pyszne tarty wytrawne. Pierwsza - to tarta na maślanym cieście kruchym, ze szpinakiem duszonym na maśle ze śmietaną, czosnkiem i serem feta . Duużo szpinaku - zielona i pyszna : . Druga zaś - to quiche, również na maślanym

Parówki w duszonej cebuli

są tłuste, kaloryczne, niezdrowe - ale jakże pyszne!... Parówki w duszonej cebuli Na dwie osoby: 4 parówki dowolnego rodzaju 3 średnie cebule ok. 20 dag żółtego sera 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz ketchup Podgrzewamy olej ok. 5 łyżek na głębokiej patelni lub w rondlu. Cebulę

Zawijane zrazy schabowe z farszem z duszonej marchewki i cebuli

cebula mielony kminek Kamis sól czarny mielony pieprz mąka masło olej do smażenia Sos: biała i jasna zielona część pora mała marchew kopiasta łyżka masła czubata łyżka mąki 1,5 szklanki wywaru warzywnego może być z kostki  sól pieprz czarny mielony łyżeczka suszonych pomidorów z

Żeberka duszone z cebulą

przykryciem na małym ogniu jakieś 40 min.Po tym czasie na patelni podsmażyć cebule pokrojone w krążki na tłuszczu pozostałym z żeberek.Lekko ją zrumienić i dodać do żeberek.Dusić razem około 20 min.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Duszona wątróbka z cebulą i jabłkiem

najlepiej ze skórką wtedy się nie rozpadnie, skórka podczas duszenia i tak zmięknie i wrzucić do cebuli. Wątróbkę oczyścić i dodać do cebuli i jabłka. Całość dusić pod przykryciem aż wątróbka będzie miękka. Gdyby woda wyparowała należy jej trochę dolać. Przyprawić solą i pieprzem wątróbki nie soli się na

Golonka duszona z cebulą

. Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości w miarę potrzeby podlewając wodą przez ok. 1 -2 godz. Pod sam koniec duszenia dodać pokrojoną w plasterki cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić

Szynka na duszonej cebuli

: rozmarynu, papryki czerwonej, soli oraz pieprzu 2 łyżki oleju 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe   Przygotowanie: Mięso przyprawiamy oprócz rozmarynu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, wszystko wkładamy na patelnię, cebulę przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Całość dusimy do momentu aż

Schabowe duszone z cebulą

cebuli dodać musztardę . Wymieszać. Na cebuli ułożyć kotlety . Przykryć i dusić 10 minut

Grzyby leśne duszone z cebulą

. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na tłuszczu. Grzyby przebierz, dobrze oczyść i opłukaj, pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię. Oprósz przyprawami, przykryj przykrywką i duś mieszając od czasu do czasu ok 25 min.  

Panierowane zrazy zawijane z ananasowym farszem,duszone w cebuli

,rozgrzewamy i przekładamy zrazy. Podsmażamy aż ze wszystkich stron ładnie się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i na tłuszcz na którym smażyliśmy wsypujemy pokrojoną w talarki cebulę.Podsmażamy aż lekko zmięknie i wlewamy 1.5 szklanki wody z  rozpuszczoną w niej kostką. Wkładamy zrazy i dusimy na małym ogniu

Kiełbasa duszona z cebulą i pomidorami

Idealna na ciepłe śniadanie lub kolację. Podana z ziemniakmi może stanowić pożywny obiad. 25 dag kiełbasy 2 duże cebule 2 pomidory 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 2 łyżeczki tymianku 1 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól i ostra papryka do smaku olej do smażenia 1

Duszona cebula z jajkami

smaku 2-3 łyżki oliwy woda   Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w talarki, dusimy na oleju, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody by nam się nie przypaliła. Kiedy cebula jest już miękka, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku. 65279

Wątróbka duszona w cebuli z jabłkiem

rozleci, a cebula będzie miękka. Przyprawić i dusić jeszcze przez pięć minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Smacznego :-  

Polędwiczka duszona w piwie z cebulą

wieprzowa 2 cebule szklanka piwa sól, pieprz, majeranek Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczkę pokroić na plastry i delikatnie rozgnieść ręką. Położyć plastry mięsa na patelni i obsmażyć z obydwóch stron. Dodać cebulę i krótko przesmażyć. Wlać piwo i dusić ok. 30 min. Doprawić do smaku sola, pieprzem i

Kielbasa duszona z cebula i papryka

papryke. Podlewamy odrobina wody, posypujemy przyprawa do gyrosa i dusimy pod przykryciem, az cebula i papryka beda miekkie. Mozna podawac z chlebem, lub z ziemniakami i surowka

duszona cebula

dzis na śniadanko duszona cebulka. po pierwsze bardzo lubie - po drugie... no cóż... bywaja okresy w życiu człowieka, rodziny, kiedy duszona cebulka i placki ziemniaczane są podstawowym daniem. wole moje placki z moja rodziną niż wykwintne dania w towarzystwie, w którym jest zimno

Kiełbasa lisiecka duszona z cebulą i jabłkiem w cydrze z dodatkiem porzeczki, podana z kaszą z orzechami włoskimi i tymiankiem

Lubicie mięsa z owocami? Ja bardzo! Potrawka z  kiełbasy wieprzowej, jabłek i porzeczki duszona w cydrze okazała się bardzo udana!!!    Składniki : Kasza: 0,5 szklanki kaszy 0,75 szklanki wody sól, pieprz 1 łyżka oleju 50 g orzechów włoskich świeży tymianek Zagotować wodę, posolić

Duszona wątróbka z cebulą

propozycja, jak zrobić z niej pyszne danie obiadowe... Składniki: 50 dkg wątróbki drobiowej 2 cebule olej sól, maggy ok. 3 łyżki mąki Wykonanie: Wątróbkę wypłukać i oczyścić z przerostów. Oprószyć każdy kawałek mąką, po czym usmażyć na rozgrzanym oleju zrumienić . Osobno zeszklić na oleju pokrojoną

Szynka wieprzowa duszona w kapuście i cebuli

Miałam lekkie obawy co do tego eksperymentu ale powiem szczerze byłam zachwycona smakiem mięska !!! Wyszło soczyste i mięciutkie :   Składniki: 2 plastry szynki wieprzowej surowej, ok 2-3 cm grubości 4 liście kapusty młodej 1 duża cebula sól, pieprz przyprawa do grilla oliwa z oliwek

Cebula duszona na grillu

Składniki * 3 szt cebula * 1 łyżeczka przyprawa staropolska na grill * do smaku sól Sposób przyrządzenia Cebule pokroić w plastry, doprawić przyprawą staropolska na grill, doprawić solą, zawinąć w folię aluminiową, położyć na tacce do grillowania i grillować, co jakiś czas

dieta dr Dąbrowskiej

. papryka, cebula, por, seler, pietruszka, kalafior, brokuł lekko podgotowane. Trochę rozdrabniam warzywa, zawijam w sparzone liście kapusty i gotuję na parze. Do tego robię sos pomidorowy z pokrojoną papryką, czosnkiem, ziołami, pieprzem i ostrą papryką. 2. cukinia duszona z koperkiem 3. zmiksowany seler

CEBULA.

. 65279   65279 Cebula ma ogromne znaczenie w żywieniu, można ją dodawać do sałatek, kanapek, do potraw gotowanych, pieczonych, duszonych. Również często spożywa się popularny szczypiorek. Szczególnie zimą powinniśmy wykorzystać cebulę, wspaniałe warzywo dla wzmocnienia i podtrzymania odporności

Warzywo znane bardzo dobrze. Cebula

wiedziała więc co robi, jedząc salsę cebulową tylko z oliwą. No, ale nie każdy zniesie ostrość surowej cebuli i nie każdy zniesie jej zapach, dla niektórych wręcz przykry. Duszona już go nie ma. A jest znakomitym dodatkiem do mięs. Taką przyrządziłam. Cebula duszona po mojemu 2 cebule czerwone 2 cebule

Różne smaczności 12

duszenia. Najpierw poddusić cebulę na mocno złoty kolor. Dorzucić pokrajane serce w kostkę i dodać paprykę żeby się rozpuściła. Dolać czerwone wino dusić ok.10 min. następnie dodać kminek, posiekaną wątróbkę, a na końcu rozgnieciony czosnek i podlać powtórnie czerwonym winem. Dusić do miękkości. Podawać z

Zrazy tradycyjne po nowemu

8221 . Polacy zrazy kochali. Były różne: bite, z mięsa mielonego, napoleońskie, ale nade wszystko 8211 zawijane. Z różnymi farszami: z cebuli, chleba razowego, grzybów, chrzanu. Zawsze duszone w sosach: własnym, często grzybowym, czasem cebulowym. W blogu już kilka razy je opisywałam. Wracam

Zrazy zawijane, popisowe danie polskiej kuchni

Wołowina była ulubionym mięsem Polaków przez wieki. Z jej kawałów większych przyrządzano pieczenie, nazywane tzw. sztuką mięsa, podawaną na początku obiadu tzw. pekelflajsze, czyli mięso peklowane, potem gotowane różne pieczenie huzarskie nakrawane i wypełniane farszem , duszone w sosach itp

ŚLEDŹ A SPRAWA POLSKA jako przyczynek

duszonej z domowym przecierem pomidorowym, w sosie majonezowym z rodzynkami, w zalewie octowej na słodko-kwaśno z cebulą, opiekane i trzymane w slodkawej zalewie octowej i wreszcie słynne rolmopsy Luci, których do dzisiaj nie potrafię powtórzyć! Tak doskonale zrobione śledzie jadłem pierwszy raz w życiu, a

Kulinarny piatek - Cebula

rozcieńczonego woda albo rosołem, w zależności od tego co miała pod ręką, i dalej dusiłacebula prawie się rozpadała. Oczywiście w międzyczasie soliła do smaku. Były również warianty tego sosu, bo jeżeli miała pod ręką kawałek mięsa to go dodawała, albo trochę suszonych grzybów ... zależało to od fantazji i

Warsztaty w Masz Gulasz

miejsce. Paprykę pokroić w paski. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, po czym dodać paprykę i pomidory, dusić na mniejszym ogniu ok. 15 minut. Dodać obsmażoną cielęcinę, oberwane listki tymianku oraz liść laurowy i dusić ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.  Doprawić do smaku, dodać oliwki pokrojone

Przepis nr 31 - pomidorowa tarta tatin

wykorzystuje się przy gotowaniu francuskiej zupy cebulowej. Oczywiście możemy to pominąć i jedynie ją zeszklić, ale ominie nas ogrom walorów smakowych. Tylko taka cebula jest słodka i delikatna, lecz bardzo wyraźna i stonowana z całością. Aby proces karmelizacji nie został zakłócony, należy cebulę dusić na

Cebulowe receptury lecznicze

w 1 2 l mleka przez 20 min. Podzielić na 3 porcje i wypić w ciągu dnia. ... Przy kamicy żółciowej Posiekać dużą cebulę i dusić ją przez 10 min w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać 2 3 szklanki wrzącej wody, łyżeczkę smalcu i gotować jeszcze przez 10 min, mieszając. Lekko przestudzić. Pić taką porcję

Kulinarny piątek - wołowina

. Później do garnka idą obrane pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem przez 2 godziny dolewając ewentualnie rosołu. Podajemy pokrojone w plastry, polane sosem z gotowania przetartym przez sito. Wsad do meksykańskich tortilli podała Żona Oburzona Cebulę pokroi w piórka, podsmaży na złoto

Różne smaczności 10

i pokroić w talarki. Wszystko włożyć do brytfanny, doprawić do smaku przyprawami i podlać piwem. Dusić ok.30 min. pod przykryciem. Co jakiś czas szczurząc.   Knedliky po czesku Składniki : 8 czerstwych bułeczek, 1 szklanka mleka, 2 jaja, 3 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżeczki bułki tartej, 1 cebula

Obiad codzienny nie musi być nudny

nowocześniejszą sałatę . Do takiego obiadu można podać deser, najlepiej lekki, owocowy. Opiszę go jutro. Dzisiaj mocna treść: mięso plus warzywa. Mięso duszone w piwie mięso do duszenia: wieprzowina od szynki lub mięso wołowe z udźca cebula czosnek majeranek suszony lub świeży duńska sól wikingów wędzona

Jak się robi gołąbki?

łączysz z cebulą. Przyprawiasz majerankiem oraz solą i pieprzem. Farsz nakładasz na liście kapusty i zawijasz, formując gołąbki. Układasz je w garnku i zalewasz połową bulionu. Dusisz 15 minut na małym ogniu. W małym garnku topisz masło, prószysz je mąką i zasmażasz, nie rumieniąc. Do zasmażki dolewasz

Dla amatorów 8211 baranina

barania 8222 gigot 8221 . Pieczeń baranią z dyszka lub karku obiera się z tłuszczu, zbija pałką, parzy wrzącą wodą, naciera solą zmieszaną z pieprzem i czosnkiem, okłada talarkami cebuli, kropi octem i oliwą i odstawić na 12 godzin. Po odrzuceniu cebuli piecze się mięso na rożnie lub w braku tegoż na

Potrawy z ananasem

patelni mocno rozgrzać olej arachidowy i smażyć kurczaka ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć, a na patelnię wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, wlać sok z ananasa, marynatę oraz sos tabasco. Włożyć pokrojonego na porcje kurczaka i dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 8211

BIGOSU DZIEJE, czyli... nie spotkałem bliżniąt bigosowych!

długo dusić niewielka ilość wody często mieszając, aż do miękkości 2 8211 3 godziny . Boczek pokroić, stopić lekko na patelni i w tym tłuszczu podsmażyć rozdrobnioną kiełbasę i w kolejności posiekaną cebulę. Mięso obsmażyć w całości, dusić i pokroić drobno. Jeśli w uduszonej kapuście jest nadmiar

PÖRKÖLT, GULYÁS, RAGO Ucirc T czy GULASZ!

emulsją z : 1 łyżeczki musztardy, 2 soku z cytryny, 5 oleju,   frac12 grubo mielonego pieprzu i odrobiny soli dosmaczę na końcu duszenia ! Dobrze rozgrzaną patelnią obsmażymy partiami  mięso na oleju ze smalcem brązowimy mięso tak, żeby nie puściło soku . Pokrojoną na grubo cebulę szklimy na

Kulinarny piątek: pory

.  Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.  Cebulę obieramy i drobno siekamy.  W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy wszystkie warzywa naraz i mieszamy. Dosypujemy trochę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Dolewamy wywar, mleko i sherry. Doprowadzamy do wrzenia

duszona cebula

pokrojonego na krążki pora i posiekane  suszone pomidory. Dodajemy przyprawę indyjską. Łączymy wątróbkę z cebulą i dusimy razem na małym ogniu około 10 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię z oliwą i octem balsamicznym,  dodajemy paprykę i truskawki. Wrzucamy wątróbkę , podduszamy kilka minut wątróbkę z

Risotto i kurczak

oczyścić pokroić w plasterki,marchewke również pokroić w plasterki. Olej rozgrzać w garnku,zeszklić cebule. przepisy z fasoli Dodać pory i marchewkę chwilę dusić razem.Dołożyć ryż,potem opruszyć całosc solą i pieprzem,jescze chwile dusic Składniki podlać rosołem i na wolnym ogniu gotować ok.20 minut

Obiad czwartej kategorii

, słodkie . Gotuje się, jak pierwszą, na końcu dodaje ziemniaki. Tyle ucha. Dalej już bardzo prosto: Kura duszona z suszonymi śliwkami , na vol-au-vent Dużą kurę oczyścić, posolić, rozebrać na części. Do rondla dać 1 4 funta masła, z włoszczyzną marchew, pietruszka, seler , jedną cebulą i przyprawami

Masz Gulasz? Mam i lubię : - gulaszowe warsztaty

razem dusimy ok. 10 min. Gotową potrawę podajemy z lekko ściętym jajkiem sadzonym i do dekoracji i smaku posypujemy posiekaną natką pietruszki i czerwoną papryką. Gulasz z kurczaka i suszonych pomidorów 4 porcje 300g piersi z kurczaka 50g suszonych pomidorów 150g świeżego szpinaku 1 cebula 200

RILETTES czyli moje małe... świniobicie!

!  Samo gotowanie mięsa z cebulą, nawet częściowo pod przykryciem, nie nada składnikom najlepszego z możliwych aromatów, jakie daje smażenie czy duszenie mięsa z cebulą  o różnicy zapachowej cebuli gotowanej a smażonej nie będę tu pisał !  Co najwyżej, będzie to fuzja smaków - wywaru i wygotowanego na

Kulinarny piatek - O konfiturach inaczej

łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek sól i pieprz 65279 Obieramy cebulę, a następnie bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli, co zajmie nam co najmniej 30 minut. Następnie dodajemy

Leczo

, zmniejszam ogień i duszę cebulę - mieszam ją od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. W tym czasie z papryk wycinam gniazda nasienne i kroję ją w średniej szerokości, nie za długie paski. Wrzucam je do cebuli, posypuję papryką w proszku, dolewam trochę gorącej wody tak, żeby przykryła prawie całą

Dieta urody

. Małże po prowansalsku . 1 4 posiekanej cebuli, przeciśnięty ząbek czosnku, 1 4 czerwonej posiekanej drobno papryki podsmażyć na oliwie 3 minuty. Dodać rozmaryn, liść laurowy, 100 g posiekanych pomidorów z puszki, 2 łyżki wina białego, zagotować i dusić na małym ogniu 15 minut. Dodać 1 4 posiekanej

Obiad egzotyczny na upalny dzień

muszkatołowa olej do duszenia : anyż gwiazdkowy papryczki suszone ostre suszone grzyby chińskie do podania: mleko kokosowe świeża kolendra Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Przyprawy wetrzeć w mięso razem z oliwą. Odstawić co najmniej na godzinę lub trzymać przez noc w lodówce. Cebulę pokroić w

Pa, pa, papryka :

dokładnie oczyścić z pestek, pokroić w cieniutkie paseczki i z resztą papryki dodać do cebuli. Dusić aż papryka zmięknie. Dodać przetarte pomidory, sól, pieprz, ostrą paprykę, ewentualnie cukier dla złamania smaku pomidorów i dusić jeszcze 15 minut. Leczo najlepiej smakuje z pieczywem, ale można podawać

Zupy górą!

wykonanie : W granku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy posiekaną cebulę. Kroimy na plasterki pietrzuszkę i marchew, wrzucamy do cebuli. Dusimy razem ok 5 minut. Dorzucamy ziemniaczki, dusimy 2-3 minuty i zalewamy 0,5l bulionu u mnie drobiowy . Gotujemy aż warzywa zmiękną. Miksujemy

Zupa z kurek

                                                                                          150 ml śmietany do zupy u mnie 30 1 2 łyżeczki majeranku suszonego sól i pieprz do smaku    1. Na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła, dodaję pokrojoną cebulę. Smażę ją przez ok. 5 minut mieszając do czasu, aż cebula zmięknie. Następnie dodaję kurki i duszę ok. 5 minut. Odstawiam. 2. W garnku

BARSZCZ UKRAIŃSKI czyli... co nas łączy?

, przecier pomidorowy i dusi w niewielkiej ilości wywaru mięsnego marchew pokrojoną w drobne słupki i cebulę pokrojoną w półksiężyce podsmaża się na tłuszczu do wrzącego wywaru wkłada się pokrojone w średnie słupki ziemniaki, doprowadza do wrzenia, dodaje poszatkowaną kapustę i gotuje 10 8211 15 min

Ryba stołówkowo-restauracyjna

, odkładać na papier kuchenny. Warzywa i cebulę zetrzeć na grubej tarce. Olej rozgrzać, dorzucić do niego warzywa, nieco podlać wodą nie za dużo i dusić z pół godziny pod przykryciem, pod koniec duszenia domieszać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dodawać wody. Przyprawić do smaku. Kto lubi warzywa

Konfitura z karmelizowanej czerwonej cebuli

cebulę. Wymieszać i dusić na najmniejszym ogniu ok. 15 minut, aż warzywo zmięknie. Dodać cukier, wymieszać, dusić 3 minuty. Wlać wodę i wino, wsypać listki laurowe, tymianek i czosnek. Wymieszać. Dusić całość na małym ogniu aż woda wyparuje, a cebula stanie się miękka i kleista - ok. 45 minut do godziny

Hiszpańskie kaszanki - morcilla

skóry, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, dusić na wolnym ogniu. Gdy cebula jest miękka, a morcilla się rozpadnie dodać pomidory i dusić do uzyskania jednolitej masy. 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w grubą kostkę. Orzeszki pini uprażyc w piekarniku lub na suchej patelni. Uważać

Odlotowy obiad filmowy po niemiecku

pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Wszystko to włożyć do garnka, zalać rosołem, posolić, popieprzyć, dusić do miękkości kapusty. Miękką kapustę oprószyć mąką, zalać winem, octem, posłodzić do smaku, zagotować, ewentualnie dosolić.   Do tej kapusty dorzuciłam kilka rodzynków. Kto chce, może

Różne smaczności 13

czerwone papryki ok. 70 dag, cebula ok. 30 dag, pomidory ok. 50 dag, kiełbasa ok. 30 dag, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, pieprz kajeński, olej słonecznikowy do smażenia. Na patelni rozgrzać olej, ale niezbyt mocno.  Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dusić ok. 5 min. Dodać słodką paprykę w

Risotto z kaszy gryczanej, z grzybami.

, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, na oleju. Do usmażonej cebuli dodajemy wcześniej pokrojone grzyby, patelnia w tym czasie powinna być na dużym ogniu. Gdy grzyby lekko się zrumienią nakrywamy patelnię pokrywką. Grzyby w tym czasie zaczynają się dusić. Podczas duszenia, grzyby często

Więcej warzyw 1

warzyw do duszenia 8211 takie i są szybkie do przyrządzenia, i smaczne 8211 zmienia się w zależności od zawartości lodówki. Dzisiaj miałam cebulę, czosnek i selera naciowego stali dyżurni , młode bakłażany, a więc smukłe, nie pękate, okrągłe cukinie taki gatunek , samotną marchewkę i coś do

Udka kurczaka z patelni z groszkiem i kapustą pekińską

groszek konserwowy lub piętnaście groszek mrożony minut przed końcem duszenia udek, na drugiej patelni lub w garnuszku rozpuścić masło. Wrzucić całe cebulki lub pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu aż cebula będzie miękka. Groszek

Różne smaczności 11

Zupa dzicza kartoflana Składniki: 60 dag mięsa z dzika, 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 łyżki smalcu, 3 łyżki mąki, 1 cebula, 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 2 łyżki śmietany, 1 żółtko, sól, pieprz. Do wody wrzucić pokrajane w kostkę mięso. Gotować ok. 15 min. Wrzucić pokrojoną

Konfitura z karmelizowanej cebuli

czerwonego lub białego 200 ml wody sok z 1 2 cytryny 4 łyżki octu balsamicznego sól pieprz czarny   Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać obrane i drobno posiekane cebule i dusić na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut, aż cebula zmięknie. Dodać brązowy cukier, dusić 3 minuty. Dodać czosnek, listki

Warsztaty Kuchnia Dantego z koncentratem Pudliszki

i zostawić, żeby zupa była ostrzejsza. Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem - razem z papryczką. Dodać pancettę, podsmażać 1-2 minuty. Dodać cebulę i paprykę, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie dolewając kilka łyżek wody lub

Duży gorący rydz

puszczą, dodać jedną, usiekaną drobno, parzoną cebulę, jedną grubą pietruszkę, pół selera, wszystko siekane, przykryć i niech się dusi na wolnym ogniu, często rondlem potrząsając, żeby się nie przypaliło, aż się wysadzi do czystego masła, wtedy wsypać trochę pieprzu i podać na stół. Można także dusić bez

Adwentowe odliczanie - 23

szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 cebule 1 malutka puszka koncentratu pomidorowego 70 g sól, pieprz, mielona ostra papryka majeranek szczypta cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Marynata do mięsa: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 mały

Różne smaczności 8

oleju podsmażyć boczek, dodać posiekaną cebulę, liście laurowe, pokrojony seler naciowy, wlać bulion, posiekać czosnek belejak i dodać do całości. Dusić wszystko razem. Dodać pastę pomidorową. A na końcu fasolę i makaron i wszystko dusić około 2-3 min. Posypać pietruszką. Smacznego!   Zupa kminkowa i

Leczo z fasolką szparagową

Składniki 1 kg papryki 75 dag pomidorów 2 cebule 4 łyżki oleju 10 strąków fasolki szparagowej sól kotlet schabowy lub udko kurczaka 3 dag sera Sposób przyrządzenia Mięso zbić i posolić, smażyć na rumiano na oleju, przełożyć do garnka. Cebulę pokroić i dusić pod przykryciem

Polskie potrawy narodowe

śmietaną. Składniki Przepis w skrócie Kuchnia Polska Główny składnik Potrawy z warzywami i grzybami Metoda przyrządzenia Duszenie Stopień trudności Łatwy Ilość 5 porcji 1 kg borowików 3 łyżki masła 1 cebula 10 dag 1 łyżka mąki pszennej 20 dag gęstej śmietany 18-procentowej pieprz

Zasmażana młoda kapusta na oleju rzepakowym

. Obraną cebule kroimy w kostkę. Do głębokiej patelni wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy. Wsypujemy pokrojoną cebule i podsmażamy. Wsypujemy starta marchew, mieszamy i dodajemy masło. Chwile dusimy po czym dokładamy posiekaną kapustę. Mieszamy wszystkie składniki i zmniejszamy ogień. Dusimy aż kapusta

Więcej warzyw 6

to posiekane natka pietruszki, czosnek i skórka z cytryny. U mnie zastąpiła ją skórka z mandarynki. Cukinia duszona z gremolatą po mojemu cukinia żółta biała cebula na germolatę: natka pietruszki 2 ząbki czosnku skórka z umytej dokładnie mandarynki oliwa sól, pieprz Cukinię umyć, pokroić w

Niebieskie cebule

godziny, ale wielu szefów kuchni pozwala na wielogodzinne duszenie, a wszystko po to, by wydobyć smak cukru w cebuli. Pod koniec, do cebuli możemy dodać kieliszek koniaku lub sherry, co dodatkowo 8222 podkręci 8221 proces karmelizacji, no i doda 8222 francuskiej nuty 8221 . 65279 2. Bulion

Dużo pracy, duża satysfakcja o smaku Orientu

półplasterki. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę i przyprawy. Dusić pod przykryciem, mieszać, po 15 8211 20 minutach dorzucić rodzynki, wymieszać. Trzymać w cieple. 3 etap 8211 przygotowanie sosu pomidorowego oliwa lub inny olej roślinny 10 ząbków czosnku 2 papryczki jalape ntilde o lub serrano

PRZEPYSZNE POLSKIE ZUPY.

oraz marchew, pietruszkę i selera w całości . Cebulę natnij w kilku miejscach i opiecz nad ogniem lub pokrój na grube plastry i każdy przypiecz na suchej patelni. Dodaj do rosołu po 30 minutach od wrzucenia pierwszej porcji warzyw. Wrzuć także pozostałe warzywa. Przypraw, gotuj, aż mięso i warzywa

Od Teksasu do PRL-u

dość słodki, a soja niezbyt miękka. Red Wilmański sieka 2 średnie cebule, pietruszkę razem z natką, 2 8211 3 pomidory obrane ze skórki, jedną marchew i 8211 jak była 8211 2 8211 3 strąki zielonej papryki. Warzywa dusi w rondelku dodając pół łyżki margaryny i wodę. Gdy miękkie 8211 dorzuca

Wyniki Konkursu Przepis w zgodzie z naturą

PODRAVKA 8226 opakowanie sera Almette twarogowy 8226 1 cebula 8226 4 ząbki czosnku 8226 Tarty ser zolty 8226 jajko 8226 Sol 8226 Pieprz 8226 Oregano 8226 Bazylia 8226 2 łyżki masła Przepis na cannelloni ze szpinakiem: Na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i dusimy tak

Paszteciki

, rozwałkować a następnie układać farsz wzdłuż ciasta. Zawinąć farsz ciastem i zakleić. Kroić na kawałki dowolnej wielkości.  Farsz: 65279 200 g kapusty kiszonej 1 2 szklanki grzybów suszonych u mnie różne 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 2 białej cebuli jeśli mała to cała olej roślinny do

Żeberka

olej, zrumienić na nim cebulę, na koniec podlać ją 1-1,5 szklanki wody i dusić chwilę aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelać całość na żeberka 65279 Dusimy całość ok 1,5 h i dodajemy  przyprawy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy wyciśnięty czosnek

Wielka kształtem i smakiem

, wygotowawszy, wley mleka, wrzuć kawałek masła, soli, cukru, ieżeli chcesz, obmocz grzanki, dasz na stół. Jeżeli masz sporządzić duszone banie czyli dynie, ugotowawszy w wodzie, włóż w rondel z masłem, pietruszką, cebulą, solą, pieprzem, zagotuy przez kwadrans, wysadź sos, zapraw żółtkami ze śmietaną lub

są mniejsze i większe przyjemności.

. cebulę kroję w kosteczkę. przesmażam ją na patelni na 2 łyżkach masła. dodaję pokrojony w kosteczkę boczek. smażę razem, aż boczek będzie rumiany. wrzucam przygotowaną kapustę. zalewam wodą niewiele, dolewać potem w trakcie duszenia, w zależności kto ile lubi . przykrywam patelnię i duszę kapustę na

Sofrito z kurczaka i marynowane cytryny po raz drugi

wodą. Skręcić ogień na mały, dodać cebulę, garnek przykryć i dusić łącznie ok. 1,5h. Co jakiś czas mieszać i ew. dolewać wody, gdyby mięso zaczęło przywierać do dna. W około 1 2 czasu duszenia kurczaka usmażyć ząbki czosnku i ziemniaki. Wg Ottolenghiego należało to zrobić na stosunkowo głębokim

Ostre zupy

rozgrzać olej. Smażyć na nim cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku przez około 5-10 minut, aż się zeszklą. Dodać pomidory i dusić, aż się rozgotują. 3 Przełożyć do garnka, dodać pozostałe warzywa, zalać rosołem i przyprawić. Gotować około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. 4 Rozlać do czterech talerzy i

Rolada wołowa

. Na odrobinie oleju obsmażamy rolady z każdej strony by pozamykać pory mięsa. Przekładamy obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego. Będą się dusić w sosie, który musimy przygotować. *Sos pieczeniowy* cebula - 1 szt pieczarki - 4 szt liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 3 szt rozmaryn

Chutney cebulowo-wiśniowy z chrzanem

3 łyżki oliwy 200 g konfitury wiśniowej 1 łyżeczka chrzanu 3 4 szklanki wody sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku, 1 2 łyżeczki majeranku Cebule obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić na niewielkim ogniu ok. 15 minut, aż

Schab duszony prawie po prowansalsku

Kolega jakiś czas temu polecał przepis na cielęcinę duszoną po prowansalsku. Zapisałam go w folderze do zrobienia , a natchnęło mnie nagle. A co nagle, to... Siła wyższa sprawiła, że trzeba było wprowadzić trochę zmian. Najważniejsza: gdy ja kroiłam już w domu cebulę i obierałam czosnek, okazało

Smalczyk z wątróbką.

warzyw, następnie dodać do usmażonej cebuli. Razem dusić po przykrytą patelnią przez 3-5 minut na małym ogniu. Wątróbkę umyć w zimnej wodzie, wrzucić na patelnię, delikatnie obsmażyć razem ze stopioną słoniną, cebulą i uduszonym jabłkiem. Zdjąć patelnię z gazu, wątróbkę dokładnie rozgnieść

Gołąbki z kaszą gryczaną, leśnymi grzybami i boczkiem

grzybów użyłam mrożone podgrzybki 2 cebule sól, pieprz, majeranek, oregano około 1,5 szklanki bulionu użyłam grzybowego z kostki Sos grzybowy: 1 duża cebula 250 g świeżych grzybów dałam pieczarki i podgrzybki - pół na pół 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2 3 szklanki słodkiej śmietany

Prosta zupa cebulowa - wersja wegetariańska

  Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa cebulowa . Idealna na obecne chłody, naprawdę świetnie rozgrzewa. Do tego niskokoaloryczna, bo składa się z samych warzyw, a jedyny tłuszcz jaki zawiera to masło użyte do duszenia cebuli. Bardzo Polecam! Przepis własny.   Składniki: 500 g cebuli 2

Cebularze przepis

Wśród warzyw bez których nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni, na pierwszym miejscu jest cebula. Uwielbiam ją pod każdą postacią, chociaż najbardziej smakuje mi smażona, duszona i pieczona, która pod wpływem obróbki termicznej nabiera słodkiego smaku. Dlatego dziś chciałabym Wam

ZRAZY ROLADKI WOŁOWE ZAWIJANE

  obwiązać nicią, oprószyć lekko mąką. Obsmażyć roladki w żeliwnym garnku lub na patelni na  rumiano na  gorącym oleju. Wyjąć roladki, na tym samym oleju podsmażyć pieczarki i boczek  pokrojony w  kostkę , zmniejszyć temperaturę i zeszklić cebulę . Do naczynia w którym będą  dusić się  roladki dodać mięso

Obiad pod znakiem cytrusów

nakrywamy ryżem duszonym i puree z cebuli, kropimy masłem i pieczemy w piecyku na piękny rumiany kolor. Zaznaczam przy tym, że jest mnóstwo innych potraw z baraniny, którą można smażyć w bułeczce po wiedeńsku, robić z niej ragout, sposobić kotleciki, itd. Przysmaki te każdy smakosz powita z uznaniem

9. Paszteciki z barszczem

spagetti bolognese - 1 2 szklanki wody -  barszcz czerwony w proszku - ciasto francuskie Sposób przygotowania Cebulę obierz , drobno posiekaj , zarumień na oliwie. Dodaj mięso , łyżeczkę przyprawy do spagetti , 1 2 szklanki wody i duś dopóki woda nie odparuje. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty , na

Mięso - Potrawy z mięsa i z mięsem.

kostkę razem z mięsem i słoniną. Słoninę częściowo stopić, dodać mięso i cebulę, podsmażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Paprykę oczyścić, opłukać, upiec w piekarniku, obrać ze skórki, pokroić w paseczki. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki

pieczony kurczak w sosie pomaranczowowinnym

z 1 2 cytryny, odstawiamy na 1-2 godziny do lodowki tu nam powstanie zalewa podsmazamy kurczaka na oleju, dolewamy zalewe i dusimy chwile 5 min z kazdej strony kurczaka polewamy winem - dalej dusimy cebule w oddzielnym naczyniu zalewamy wrzatkiem, odcedzamy i mieszamy z pokrojonym jablkiem

Warzywa na ciepło - do obiadu

dobrego : Marchewkę zetrzeć na tarce duże oczka cebulę pokroić w p oacute łkrążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej - dodajemy cebulę oraz marchewkę - dusimy ok. 2-3 minut. Dodajemy pieczarki - dusimy ok. 10 minut. Na końcu dodajemy fasolkę i brokuły. Wszystko razem dusimy do

Leczo

nawet może być parówka 5 średnich cebul 2 papryki 4-5 pomidorów o tej porze korzystam z puszkowych, jedna puszka około 480 g jeśli mam dodaje pieczarki około 250 g a w sezonie fasolkę szparagową już ugotowaną ilość dowolna 3-4 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego po łyżeczce

CUKINIA Z PAPRYKĄ I PARÓWKAMI

cebula ja nie dawałam     Wykonanie :  W rondlu rozgrzewamy olej, podduszamy ewentualnie pokrojoną w kostkę cebulę, dajemy pokrojoną w  kostkę paprykę i dusimy do miękkości. Dodajemy obraną i pokrojoną  w słupki cukinię i dalej dusimy. Gdy cukinia zmięknie wrzucamy pokrojone w wąskie talarki

Sos z Jutrzenką w nazwie

Miłośnicy pomidorów, a zwłaszcza pomidorowych sosów, obok klasycznego, włoskiego, wykonywanego po prostu z duszonych pomidorów ewentualnie z cebulą , mają w odwodzie jeszcze jeden: sos Aurora sauce aurore . Jak wiadomo, Aurora to starorzymska jutrzenka. Może komuś rozbielona czerwień sosu

Boeuf strogonow

patelni po mięsie podsmażyć i poddusić cebulę a następnie dodać do mięsa. Dodać przyprawy, poza solą. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na plasterki, posolić. Dusić w niewielkim garnku przez ok 30 min i dodać do garnka z mięsem. Całość potrawy dusić 2-3 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia

Miejsca:

Pasto (283)
Warta (97)
Warszawa (50)
Tłuszcz (36)
Poro (36)
Dijon (32)
Węgrów (29)
Janów (25)
Porto (23)

Firmy:

RUCH (35)
Google (9)
MIT (8)
DIALOG (8)
Tesco (7)
Kruszwica (7)
BBC (7)
Onet (5)
SKOK (4)
Plato (3)