Wszystko o:

drożdżowe w lodówce

UFO z nadzieniem wiśniowo-różanym

wnętrze, niezwykle puszyste, rozpływające się w ustach a  kwaskowe nadzienie dopełnia smaku tej słodyczy. Trudno jest się oprzeć zapachowi i smakowi bułeczkowych obiektów łatających wprost do ust : Przepis dopisuję do Kwiatowej akcji Składniki na 8szt.: Ciasto drożdżowe 160 g Mąki pszennej np

Brioszki z truskawkami

, dodając roztopione masło. Pamiętać że ciasto drożdżowe wyrabia się dość długo . Ciasto na brioszki jest luźniejsze niż normalne drożdżowe, więc raczej nie potrzeba dodawać mąki.  Ciasto uformować w kulę, przykryć ręcznikiem lub folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny, lub umieścić na

KORZENNE GOTOWANIE NA ZAKOŃCZENIE KORZENNEGO TYGODNIA

kartkę papieru. Rozwałkowałam całość na prostokąt, podsypując mała ilością mąki. Schładzałam kolejne 45 minut.  Postępowałam dalej tak jak radzi dorotus, czyli ciasto wałkowałam 3 razy w odstępie co 45 minut a na koniec pozostawiłam je na minimum 5 godzin w lodówce. Na masę serową, masło utarłam z

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i kremem cytrynowym

  Blogi kulinarne uzależniają:- I inspirują, więc zaczynam. A blog kulinarny najlepiej zacząć od śniadania:- A na królewskie śniadanie polecam tradycyjne bułeczki drożdżowe z rodzynkami... Przepisów na ciast drożdżowe jest w sieci i różnych publikacjach mnóstwo, jednak mój to nieco zmieniony

Chlebek weselny

kubki mąki pszennej T 450 0, 5 kubka mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 kubka letniej wody 1 łyżka melasy 15 ml 2 łyżki oleju roślinnego Przygotować mleczko drożdżowe zalewając suszone drożdże dwoma łyżeczkami wody. Wymieszać i odstawić. W misie robota wymieszać 2, 5 kubka mąki pszennej

Idealne ciasto drożdżowe czyli... no po prostu idealne

Już wczoraj mnie coś nosiło po kuchni. W lodówce odkryłam drożdże, a w sobie samej - niebywałą ochotę na najzwyklejsze w świecie ciasto drożdżowe. Choć niby piszę najzwyklejsze , ale stawiam mu bardzo wysokie wymagania, a szczególnie jedno - ciasto nie może być suche, nie lubię suchych drożdżowców

Paszteciki

żółtkiem lub mlekiem i posypać po wierzchu sezamem. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni 15 8211 20 minut. Żelatynę rozpuścić w bulionie, dodać sherry, sól i pieprz do smaku. Nalewać do otworków upieczonych babeczek i schłodzić w lodówce. Musi nastąpić zastygnięcie

Rogale marcińskie

prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać! Po pierwsze żadne inne ciasto nie wchodzi w grę jak nie półfrancuskie-drożdżowe. Jeśli robiliście już kiedykolwiek francuskie ciasto to zdajecie sobie sprawę, że rozsmarowujemy masło na całej powierzchni ciasta, po czym składmy i wałkujemy

Tarta z truskawkami

Nie mam obsesji na punkcie temperatury w kuchni. Nie uważam, że drożdżowe koniecznie musi siedzieć pod pierzyną i mieć zero przeciągów ba, wiem, że bardzo dobrze rośnie sobie przez noc w lodówce . Nie uważam, że kruche trzeba wyrabiać przy oknie, z którego ciągnie chłód, zimnymi palcami bo

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

Uwielbiam rogaliki chyba w równym stopniu te kruche jak i te drożdżowe. Tym razem odkryłam ciasto idealne. Lekko maślane, puszyste, rozpływające się w ustach. Potrzebowałam upiec je rano więc ciasto przygotowałam dzień wcześniej i umieściłam je w lodówce na noc na czas wyrastania. Jest to szalenie

biba party menu i okolice

zestaw z biby z dnia wczorajszego: ciasto drożdżowe kruche bardzo lubię ten typ ciasta bo rośnie w chłodzie i ze spokojem może leżeć w lodówce całą noc przed pieczeniem w trzech wersjach: jedno na blaszce z nadzieniem składającym się z oliwek posiekanych, czosnku i tofu macerowanych w oliwie i

Briosza brioche - przepis

nie mieszamy.  Smarujemy go lekko masłem, szczelnie przykrywamy np. folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie trzeba się tym przejmować, stężeje dzięki masłu w lodówce.   Rano wyciągamy ciasto z lodówki i wkładamy je do przygotowanej foremki. Na

Makowiec z brzoskwiniami i budyniem

. Wymieszać. Wlać mleko z miodem. Zamieszać. Ubić pianę z białek. Dodać do maku. Delikatnie wymieszać. Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę. Kruszonka: 300 g mąki 150 g ckru cukier waniliowy szczypta soli 1 jajko 175 g margaryny Wszystkie składniki zagnieść. Przechłodzić w lodówce. Ciasto drożdżowe

Pyzy drożdżowe na parze

, jednak trochę go zmieniłam - poniżej moja wersja. Pyzy drożdżowe Składniki: 18 g drożdży świeżych, 400 g mąki, 200ml mleka, 2 jaja, 1 łyżka stopionego masła, ew. oliwy, 0,5 łyżeczki cukru, 2 szczypty soli Drożdże i cukier wymieszać z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do

drożdżowe w lodówce

wyrabiaj, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek miski. Rozpuść w rondelku 5 dag masła, lekko przestudź i wlej do ciasta. Wyrabiaj jeszcze kilka minut. Ciasto przełóż do czystej miski, oprósz po wierzchu mąką i przykryj ściereczką. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki to nie pomyłka, ciasto drożdżowe może także

Słodkie rogaliki drożdżowe z nadzieniem

  Drożdżowa ochota :   Od początku tygodnia chodzi za mną drożdżowy wypieki. Na szczęście w lodówce miałam pół paczki drożdży, więc dzisiaj u nas we Wrocławiu drożdżowe rogaliki na poprawę humoru :   Rogaliki są bardzo drożdżowe, delikatne, lekko kruche, przełożone u mnie powidłami śliwkowymi

Drozdżowe z truskawkami

W lodówce miałam truskawki , a w głowie zero pomysłu na ciasto. Tzn pomysłów miałam aż nadto. Wreszcie padło na moje ukochane drożdżowe. Przepis na łatwe drożdżowe bez wyrabiania podała na jednym z for koleżanka Jola jest teraz na objazdowej wycieczce na południu Europy , fajnie jej Łatwe

Sama dam radę!

mało pracochłonnych, za to ciasto drożdżowe 8211 klasycznie rodzice na zmianę wyrabiali w miednicy i piekli duuuużo. Z rodzynkami 8211 zwykłe i strucle z powidłami. Ja nie umiem 8230 - Ja też 8211 Wanda wzruszyła ramionami 8211 Poza tym nie wierzę ci. Ty wszystko umiesz! Jakbyś się

1. Domowe Croissants

czekolady i bita śmietana z resztek kremówki pozostałej w lodówce. Przepis znalazłem na stronie  kotlet.tv ale z komentarzy wynika, że nie jest to ich oryginalny przepis, poza tym trochę go zmieniłem. Składniki na ciasto francuskie: 200 g. mąki pszennej typ 650 taką miałem 100 ml. wody łyżeczka

Zakwas chlebowy

kilka dni go dokarmiamy. Na dłuższą metę przechowyjemy go w lodówce. Przed rozpoczeciem pieczenia wyjmujemy go - na kolka godzin wcześniej, by quot obudził się quot . Kolor zakwasu może być bardzo różny: od jasnobeżowego aż do ciemnoszarego czy brązowego. Zależy od rodzaju użytej mąki oraz wieku ciasta

BŁYSKAWICZNE CZEKOLADOWE BRIOSZKI

Propozycja na maślane bułeczki drożdżowe z kremem Pâtissi 232 re 65279 oraz kawałkami gorzej czekolady, które przełamują słodycz kremu. W sumie zrobiłam tutaj mix dwóch przepisów z Kwestii Smaku : Zazwyczaj ciasto na brioszki musi leżakować całą noc w lodówce i następnie rosnąć 2-3, jednak na w

Rogale marcińskie

wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu

Chleb z oliwkami lub orzechami

godzin w lodówce ciasto urosło minimalnie, co mnie trochę przeraziło... na szczęcie w piekarniku ładnie podrósł... najwidoczniej w lodówce kumulował siły... zaczyn: 90 gr mąki pszennej chlebowej 112 gr wody 18 gr zakwasu wg przepisu - pszennego ciasto właściwe: 360 gr mąki pszennej

YUUHUUUUU!! 5 tyg 1 2 sukcesu

dogadzam czasem. A tak w biegu na co dzień, to dbam o to żeby przede wszystkich był w lodówce kurczak, kefir jogurt akurat mam uczulenie na nabiały więc nie mogę przesadzać , ryby, jajka. Ponieważ lubię ryby, to staram się piec sobie w foli. Mam na przekąskę paczkę surim, które jak jestem w fazie

o katharsis na drożdżach

nie ucieszyłam się perspektywą dzisiejszego wieczoru, który przyszło mi z własnej, nieprzymuszonej woli spędzić w samotności. Pomysł na jego zagospodarowanie pojawił się równie spontanicznie, co 10 dkg drożdży w naszej lodówce Czy ja już kiedyś wspominałam, że pieczenie ciasta drożdżowego to magia w

Świętowanie...

, lodówce i szafkach od dawna, nie było więc mowy o żadnym przerażającym bieganiu po sklepach. Choinka pachniała sobie od niedzieli, bo została wycięta w lesie w piątek, po otrząśnięciu ze śniegu, jeszcze w trzaskający mróz. Zatem środę i czwartek z prawie czystym sumieniem, spędziłam na mieszaniu

Buchty z marcepanem

umiejętności nadziewania bucht... . Można ew. zrobić jej mniej, i ew. jeśli się skończy za szybko, nadziać pozostałe bułeczki powidłami jak w oryginale , owocami sezonowymi jagody, porzeczki lub kwaskowatym dżemem. Nadmiar masy dobrze się przechowuje w lodówce, sądzę, że można też ją zamrozić. Składniki: 3

Bagietka francuska - Peter Reinhart

fermentee, czyli zaczyn drożdżowy z solą, może być przechowywany w lodówce do trzech dni. Składniki na ciasto właściwe: 450g zaczynu pate fermentee 170g mąka pszenna 550 1 łyżeczka soli 1 2 łyżeczki drożdży suchych 180-200g letniej wody Cały przygotowany wcześniej zaczyn wyjmujemy z lodówki

Flatbreads z Bourke Street Bakery - WP 77

zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni . Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. po pierwszych 15

Panna cotta na twarożku + test formy Wilton

minut, a już w lodówce chłodziło się 7 porcji słodkości na niedzielny deser.   Wrażenia z testowania formy Wilton ? Jak najbardziej pozytywne. Na pierwszy rzut oka widać, że forma jest bardzo wytrzymała. Nie musiałam obchodzić się z nią jak z jajkiem, by mieć pewność, że nic jej się nie stanie

Drożdżówki z cynamonowym budyniem i jabłkami

garnka i podgrzewamy aż masa się zagotuje, potem gotujemy 1-2 minuty. Odstawiamy by budyń lekko się ostudził uwaga by nie powstał kożuch i dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Dobrze jest budyń przez kilka godzin schłodzić w lodówce. mus jabłkowy: 4

Ciasto drożdżowe 2. Lukier ucierany. Kruszonka. Jabłka prażone. Śliwki.

sokiem z cytryny. Dodajemy cynamon. Smażymy do uzyskania konsystencji dżemu duże kawałki owoców nie piure mieszając od czasu do czasu. Masę możemy zawekować, przechowywać w lodówce lub zamrozić. Wykorzystujemy do deserów i ciast. Uwaga: Zamiast cytryny można użyć pomarańczy. Jabłka przyprawione na

Rogaliki krucho-drożdżowe i nowa odsłona...

krucho-drożdżowe rogaliki. Są bardzo proste w wykonaniu, delikatne w smaku, niebezpiecznie uzależniające... Najbardziej smakują jeszcze ciepłe ale wtedy najbardziej nie można się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po następny rogalik...i następny... i następny... piekłam je trzy razy w ciągu dwóch dni a to

Czekoladowa tarta z dynią i powidłami

zrobiłam krok w tył i małymi kroczkami ruszyłam do przodu... Drożdżowe zaczełam wyrabiać mikserem, a kruche rozcierać paluszkami ile tylko się da... Drożdżowemu pozwoliłam wyrastać w spokoju, bez ciągłego zaglądania pod ściereczkę, a kruchemu pozwoliłam się porządnie wychłodzić w lodówce ... Zrozumiałam co

ROGALE PRAWIE MARCIŃSKIE

miałam przy nich zabawę gdyż w zawijaniu towarzyszyła mi koleżanka z 3 letnią córeczką. Inspirowałam się przepisem z blogu dorotus Moje Wypieki. Składniki Ciasto drożdżowe półfrancuskie 2 szklanki letniego mleka sojowego 1 2 opakowania świeżych drożdży 2 jaja 7 szklanek mąki pszennej 6 łyżek

Przedporodowe przygotowania

całej kurze wiejskiej, starej . Kurę wrzuca się do osolonego wrzątku i gotuje się długo 3-4h na wolnym ogniu, i pod koniec gotowania dodaje włoszczyznę, tak żeby zdążyła zmięknąć. Doprawia się sobą, pieprzem, po czym zostawia na noc w lodówce razem z całą zawartością, którą wyjmuje się następnego

Pudding chlebowy

składników sosu, bo to to, co Ptasie lubią najbardziej, a chleba tyle, ile mi pasuje, przy czym najlepsza jest chałka lub coś typu ciasto drożdżowe. Przy składnikach sosu zdarzało mi się też oszukiwać i kombinować, o czym niżej. Tu znajduje się oryginał przepisu, a tu - wersja nieco zmodyfikowana Szellki w

Korzenne czekoladowe ciasteczka na walentynki

wprowadziłam kilka modyfikacji. W oryginale te ciasteczka przekładane są bitą śmietaną, ale uznałam, że same ciasteczka są na tyle urocze, że obejdą się bez dodatków. Na początku miałam problemy podczas pracy z ciastem. Marta pisze o tym, żeby trzymać je co najmniej 1 godzinę w lodówce, ale ciasto było na

Weekendowa Piekarnia 115: chleb żytni ze śliwką

szybko się rumieni, można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce. 65279 * Ponieważ wyszło mi, że piec powinnam albo w trakcie lekcji jazdy konnej, albo w nocy, keksówkę wypełnioną ciastem umieściłam do ostatniego wyrastania w lodówce, gdzie leżała ok. 14 godzin. Rano doprowadziłam chleb do

Rogaliki drożdżowe z lodówki.

. Następny rzut na pewno też będzie z nutellą. Polecam! A dlaczego z lodówki - bo ciasto wyrasta 2 godz. w lodówce. Rogaliki drożdżowe z lodówki. Składniki: 4 łyżki mleka 4 łyżki śmietany 10 dag drożdży 1 kg mąki 1,5 kostki margaryny 4 łyżki cukru 4 jajka szczypta soli W garnuszku dobrze

Makowiec z brzoskwiniami i budyniem.

Wszystkie składniki zagnieść. Przechłodzić w lodówce. Ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, na nie masę makową, posypać brzoskwiniami i kruszonką. Piec ok 45-50 minut w 175 0 C. Smacznego! Zapraszam również ma www.cardmakinghobby.blox.pl

Brioszki Makowe

stać w lodówce maksymalnie 3 dni . Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić na 16 równych kawałków. Rozwałkowywać na placki grube na około 6 - 7 mm , podsypując odrobiną mąki. Smarować masą makową i zwinąć w rulon. Każdy rulon złożyć na pół i naciąć ostrym nożem od strony zgięcia do 3 4 długości. Rozłożyć

Bułeczki z dżemem kokosowym

lodówce przez kilka tygodni. Składniki na 8 dużych bułeczek: wykorzystałam przepis na drożdżowe choinki od Dorotus 300 g mąki pszennej chlebowej u mnie bułeczkowa typ 650 150 ml mleka 40 g roztopionego masła 1 białko 8 g cukru wanilinowego pół opakowania 2 łyżki cukru 15 g świeżych

Pizza

w wyższej temperaturze tym mniej, ja dałam 4g a ciasto dojrzewało przez 12h w lodówce rozpuścić w wodzie, najlepiej letniej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na bułeczki o wadze ok 200g. Podane proporcje wystarczają na ok 4 takie bułeczki , z których wyjdzie pizza o średnicy

Paluchy z serem żółtym

A może raczej paluszki, wyobrażałam sobie, że będą większe a tymczasem wyszły małe. Puszyste, drożdżowe z tajemniczym water roux choć dla mnie ciut za suche, jednak posmarowane serkiem czy masłem smakowały już całkiem całkiem. W sam raz na śniadanie czy zagryzkę . Źródło Porcja na 16

drożdżowe w lodówce

razie gołąbki, chodzi za mną ciasto drożdżowe ze śliwkami. W naszym domu ja jestem od kuchni tradycyjnej, Marek od eksperymentów i efektów kulinarno - wizualnych. W lodówce mam wciąż zrobione przez niego maliny i jagody w occie balsamicznym, nie mam pojęcia do czego mogą służyć. Może ich nigdy nie

Placek drożdżowy wielkopolski

, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec ok. 1h. Temperaturę dostosować do swojego piekarnika- myślę, że ok 175 st C jest ok.   Jeszcze słówko o wyrastaniu ciasta drożdżowego w lodówce. Według mnie jest to genialny patent i wykorzystuję go, jeśli tylko mam na to czas. Można tak przygotowywać też każde inne

Rogale drożdżowe z suszonymi śliwkami

rozdrobnić, ale bez przesady. Następnie mieszam jajka ze śmietaną i dodaję do ciasta. Wyrabiam tylko żeby się połączyły składniki. Jeśli jest za suche dodaje więcej śmietany. Formuje kulę i odkładam  na blat. Można też zostawić w lodówce do następnego dnia. Składniki na nadzienie śliwkowe: 500 g suszonych

Rogaliki z marmoldą

Zaczynam klasyką. Rogaliki krucho-drożdżowe z ulubioną marmoladą u mnie obowiązkowo truskawkową: Delikatne, kruchutkie, maślane po prostu rozpływają się w ustach...      Składniki: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych 1 łyżka cukru pudru 1

Jednodniowa briosza z jagodami

 To jest blog archiwalny, zapraszam na  http: domekzpiernika.blogspot.com 65279   Jak wiadomo briosza to ciasto, które przez noc leży w lodówce, żeby dojrzewać, ale, jeśli nagle ogarnie Was nagły napad chęci na ciasto z owocami, to możecie taką brioszę zrobić w 4 godziny. Polskie ciasto

Tarta Drożdżowa z Kurkami i Tymiankiem

umieścić w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 o C. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać masło i posiekaną w plastry cebulę. Gdy się zeszkli wrzucić osuszone kurki i smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Jeśli po tym czasie na patelni pozostanie jeszcze płyn - wydłużyć czas smażenia, aż

Drożdżowe rogaliki z Morawy

instant na 500 g mąki dałam 2 op. drożdży instant czyli 14 g nie trzeba czekać , aż ciasto wyrośnie jedyne wyrastanie to ta godzina w lodówce wyszły mi dwie blachy rogalików takie piekarnikowe  

Ciasto śliwkowo - gruszkowe

, wilgotne i super owocowe! Wierzyłam jej ale jakoś do tej pory nie udało mi się upiec tego ciacha, a że teraz mamy sezon gruszkowo - śliwkowy w końcu się skusiłam. Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe a nim nie jest. Do tego połączenie gruszkowo - śliwkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki

rogaliki krucho - drożdżowe

, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięte drożdże, resztę śmietany i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na noc. Ciasto rozwałkować na ok. 4 mm na kształt koła, podzielić na trójkąty lub pokroić na kwadraty ciasto jest bardzo

Rogaliki

za każdym razem :   Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Ja zazwyczaj robię kilka różnych, żeby zadowolić wszystkie kubki smakowe Rogaliki nadają się idealnie na śniadanie można zrobić ciasto dzień wcześniej i przechować w lodówce do rana , jako przekąska, podwieczorek, czy drugie śniadanie

Pizzerinka

Uwielbiam pizze i bardzo często mam na nią ochotę - gt Nie zawsze mam czas wyrabiać ciasto drożdżowe i czekać, aż wyrośnie, dlatego zamiast tradycyjnego ciasta jako spodu spróbowałam z plackami tortilla, które już jakiś czas czekały na swoją kolej w lodówce... Składniki: paczka toritilli, oliwa

216

Ciasto drożdżowe dłużej zachowa świeżość, jeśli część mleka zastąpisz maślanką. Łatwo rozsmarujesz na cieście lukier lub polewę, gdy nóż zanurzysz w zimnej wodzie lub schłodzisz w lodówce. Jeśli chcesz zszyć rozprutą skórzaną np. torebkę, kup w pasmaterii igłę do skóry i przed szyciem natrzyj

Rogaliki krucho-drożdżowe

wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto najpierw mąkę posiekać nożem z margaryną , potem dodać resztę składników . Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów

Jogurtowy deser z jagodami

Sezon truskawkowy zakończyłam i teraz rozpoczynam sezon jagodowy : Na pierwszy ogień poszedł deser jogurtowy z jagodami. Następne były drożdżówki, a dziś mam w planie ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką, a potem, jeśli jeszcze będą jagody w naszym lesie, to na pewno coś jeszcze

Babka drożdżowa z posypką

i posypać posypką. Posypka: 30 g miękkiego masła 6 łyżek mąki 3 - 4 łyżki cukru cukier waniliowy - wszystko razem wyrobić na gładką masę, schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce na ciasto drożdżowe. Gotową formę z ciastem wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180 - 200 C czas pieczenia ok. 35 - 40 minut

Drożdżowe z kruszonką

wyrośnięcia. Ponownie zarobić i przełożyć do nasmarowanej blaszki. Na wierzchu ułożyć zamrożone owoce. kruszonka: 15 dag mąki 7 dag masła 7 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki zagnieść razem i schłodzić w lodówce. Kruszonką posypać ciasto. Piekarnik nagrzać do 80 o C i wstawić ciasto. Gdy lekko

Dotarł wypiekacz do chlebka!

instrukcji która nie była załączona i wyszukałam w necie . Zaryzykowałam program nr 6 - ciasto drożdżowe na pizzę i mam nadzieję, że zachwilę się zrobi i upiekę na próbę no i na kolację focaccię rozmarynową z cebulą i oliwą, bo nic innego nie mam w lodówce...No, zobaczymy...: Byłoby miło. ps. Gdy tak

Drożdżówka z... lodówki

Oto przepis na drożdżówkę, której nie trzeba wyrabiać i która rośnie w .... lodówce gwarantowany przez Honoratę, której dziękuję za udostępnienie przepisu i całej fotostory : Składniki: 1kg mąki pszennej 7dag drożdży 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1 2 szkl. kwasnej

Makownik

łyżki cukru Drożdże zasypać cukrem i rozmieszać tak, żeby powstała płynna masa. Pozostałe składniki włożyć do miski, zalać drożdżami i wyrobić. Przed włożeniem na blachę najlepiej schłodzić w lodówce. Masa makowa: gotowa puszka masy makowej ok 900g garść rodzynek aromat migdałowy 2 łyżki mąki

Rogaliki drożdżowe

       Łatwe i szybkie rogaliki bez jajek. Miękkie, z powidłami i lukrem. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na noc. Idealne na pierwszy przed wiosenny piknik : .        Rogaliki drożdżowe Mojewypieki, z moim modyfikacjami   składniki: 250 g masła 3

Powrót do przeszłości czyli placek z rabarbarem

odkrywam na nowo rabarbar. I żeby było jeszcze bardziej sentymentalnie piekę drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, i znika ono w niesamowitym tempie. Marzy mi się jeszcze crumble z truskawkami i rabarbarem i pewnie niedługo to marzenie się ziści : Ciasto z rabarbarem i kruszonką zaczyn: - 30g

LISTOPADOWO

Jeszcze dwa miesiące i koniec roku. Szybko zleciało .Wczoraj dzień w domu. ,i kolejne dni też tak się zapowiadają .W domu. Wczoraj przygotowałam ciasto drożdżowe ,znalazłam przepis. Zdziwiło mnie że zostawia się zaczyn w lodówce na noc.Powiem szczerze ,ze pomyślałam raz kozie śmierć .Moje

Miejsca:

Maków (6)
Pasto (4)
Wiśniowa (2)
Lisków (2)
Wrocław (1)
Warta (1)
Ulsan (1)
Tłuszcz (1)
Praga (1)

Firmy:

RUCH (1)