Wszystko o:

ciasto z masa marcepanowa

Ciasto jabłkowe z masą marcepanową

tym razem ciasto, na które przepis podesłała mi Atinka , ciasto z pastą marcepanową. Nie miałam jej dużo, więc dałam tylko tyle, ile znalazłam w szafce. Ciacho wyszło przepyszne, pachnące, wilgotne, może nawet ciut za mocno wilgotne, lekko zakalcowe, ale było tak pyszne, że wszyscy zjadaliśmy je z

Ciasto z masą marcepanową i mascarpone

na pół godziny do lodówki. Do wyłożenia foremki  potrzebna jest połowa ciasta. Resztę można zamrozić i wykorzystać później . Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy.     Masa marcepanowa: 15 dag mielonych migdałów 6 łyżek cukru pudru 1 jajko zapach migdałowy 1 łyżka spirytusu

Ciasto drożdżowe z masą marcepanową

50 dag mąki 10 dag cukru 3 dag drożdży 6 dag masła aromat pomarańczowy ok 1 szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 10 dag suszonych moreli 10 dag suszonych żurawin 10 dag masy marcepanowej Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe,  pod koniec zarabiania dodać pokrojone

Tarta makowo-marcepanowa z pomarańczą

cieście cienką warstwę konfitury pomarańczowej. Masę marcepanową zagnieść z masłem i cukrem pudrem. Rozwałkować i rozprowadzić na konfiturze nie będzie to jednolity płat marcepanu, masa powinna pomieszać się z konfiturą i stworzyć niezbyt równą warstwę na cieście . Piec w 180 stopniach przez kolejne 20

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

dodawane do ciasta stanowią skład kupnych przypraw do piernika, więc z powodzeniem można kupić gotową mieszankę i wsypać około 4,5 łyżeczki : Jeśli chodzi natomiast o pastę marcepanową, to nie to samo co masa marcepanowa. Możemy kupić gotową lub przygotować z podanego niżej przepisu. Krajanka piernikowa

Tort miś

na nos zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie. 65279 Nos posmarować masą budyniową. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z

Tort tęczowo-galaretkowy

  Torcik przygotowany z okazji urodzin mojego Tatusia, który uwielbia galaretkę. Choć urodzinki miał w listopadzie to dziś zamieszczam ten pyszny i lekki torcik, bo cała rodzinka wyjechała na ferie i tęsknie za nimi. To było moje pierwsze pokrycie tortu masa marcepanową i choć pewnie przez brak

Buchty z marcepanem

. Wykorzystałam przepis Liski na ciasto, i jest świetny. Planuję także wykorzystać do zrobienia zwykłego ciasta z bakaliami. Masa marcepanowa pochodzi zaś właśnie z Elle , i moim zdaniem można ją wykorzystać na inne sposoby, np. przekładając tort lub struclę. Być może - bo jeszcze żadnego mazurka nie popełniłam

Tort BMW

curd z tego przepisu . Nasączenie : 1 3 szklanki Malibu 1 3 szklanki wody Masa maślana : 2 łyżki mleka 100 g białej czekolady 70 g masła + 1 łyżeczka Dodatkowo : 600 g masy marcepanowej barwniki spożywcze : czerwony, żółty, czarny perełki cukrowe do napisu   Przygotowanie

Sernik świąteczny

. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Warstwa marcepanowa: Marcepan pokroić w drobniutką kosteczkę, a następnie połączyć dokładnie z płatkami migdałowymi tak, aby powstała plastyczna masa. Warstwę marcepanową równomiernie ułożyć na spodzie ciasta. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Żółtka

Rogale Marcińskie

mniejsze albo 16 dużych rogali   Ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego

Strucla drożdzowa holenderska z rodzynkami i marcepanem

wyrosło podwajając swoją objętość Posypać stolnicę mąką,wyłożyć na nią ciasto i ugniatając wycisnąć z niego pęcherzyki powietrza.Ciasto po wygnieceniu powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x20 cm Masę marcepanową zrolować w wałek długości ok.20 cm. i umieścić

Orzechowy Tydzień - podsumowanie

Kuchnia domowa Ani : Orzechowa pianka Miodownik z masą grysikową 65279 Bartoldzik - blog Facet na talerzu : Sałatka z pieczonej brukselki Bea 8211 blog Bea w kuchni : Rustykalne ciasto orzechowo-jabłkowe Bożena - blog Moje domowe kucharzenie : Ciasto migdałowe z orzechami Sałatka z

Muffinki marcepanowe z ziemniakami

mleko i olej. Połączyć. Dodać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać masę marcepanową z ziemniaków. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nie należy się obawiać, wyrośnie : Nakładamy ciasto do 3 4 wysokości formy i pieczemy w 180 186 C 20 minut. Masa marcepanowa z ziemniaków - wg tego przepisu

Domowa masa marcepanowa

raz pierwszy pokusiłam się o zrobienie domowej masy marcepanowej 8211 przy okazji tej oto krajanki klik . Jak pisałam, sprawiło mi to dość sporo problemów. Nie wiem zupełnie dlaczego choć pewnie z powodu, że jeszcze nie byłam tak obeznana w dziedzinie kulinarnej jak jestem dzisiaj robiłam ten

Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami

marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła nie zużyłam całego słoika . Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się na zewnątrz i spieką . Piec około 30 minut w

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

, gotujemy chwilkę. Zdejmujemy z ognia i zalewamy ciasto. Na ostygnięty biszkopt wylewamy masę następnie na masę układamy herbatniki potrzebujemy 3 paczki na herbatniki wylewamy wcześniej przygotowaną gorącą polewę. Wszystko zostawiamy do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Życzę smacznego. lidia

Placek morelowo-marcepanowy

Drożdżowy placek z masą marcepanową i morelami. Morele - kwintesencja lata -  świetnie komponują się z marcepanem, całość jest letnia i elegancka. A to przecież zwykłe ciasto, dodatki sprawiają że, spokojnie można nim poczęstować gości, ale także zjeść do niedzielnej kawy, czy zabrać na piknik

Kurze przepisy wielkanocne 2

. Zostawiamy do wystygninięcia. Odsączone śliwki układamy na cieście, z wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy na uprzednio podpieczonym spodzie przez 35 minut w temp. 150°C. Natychmiast po upieczeniu skrapiamy pozostałym syropem. Mazurek Marcepanowy 8222 Mazarin 8221 ciasto kruche patrz wyżej

Babka z marcepanem i gruszkami

Kulinarny aforyzm :  Owoce zwycięstwa? Gruszki na wierzbie . Stanisław Jerzy Lec Miałam w lodówce resztę masy marcepanowej i przepis Liski na babkę z marcepanem bardzo mi się spodobał. Ponieważ miałam 100 g masy marcepanowej dodałam jej więcej niż w oryginalnym przepisie. Chyba dlatego ciasto

Przepis nr 24 - tort idealny

fety, gdy brzegi ciasta i ozdoby będą musiały być idealnie wykrojone i przemyślane, ale jak na potrzeby urodzin domowych takiej masie mówię nie. Z kolei masa marcepanowa jest bardzo kosztowna. Oczywiście marcepan można przyrządzić też samemu z mielonych migdałów i cukru, ale nie zmniejszy nam ona, a

Rogale świętomarcińskie

łyżki cukru pudru szczypta soli 3 łyżki masła 200g masła w temperaturze okojowej NADZIENIE: 250g białego maku 100g masy marcepanowej u mnie gotowa z Lidla 2 3 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich 150g suszonych moreli 100g płatków migdałowych 2 łyżki gęstej białej śmietany 2 białka

Marcepanowiec

     Marcepanowiec to marcepanowe ciasto bez marcepanu, a właściwie z marcepanem, tyle że... oszukiwanym: To jego przygotowania używa się kaszy manny, cukru pudru, wódki, masła i migdałowego olejku. Gdyby zjeść samą masę, to oszustwo jest wyczuwalne, jednak jedząc ją z ciastem wszyscy są

Kajmakowo marcepanowe słodkości

dżem Przygotowanie Spód marcepanowy: Wszystkie skladniki włożyć do miksera i połączyś na jednolitą masę. Ja używam końcówki z nożami, masa wychodzi dość płynna lecz aksamitna. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem, piec 10-15 min w 175 stopniach. Spód kruchy: Ciasto zagnieść rożlożyć na blaszce

Tort Marcepanowy Starowiedeński Tort Ponczowy

Wspaniały marcepanowy torcik. Bardzo delikatny, puszysty a do tego wilgotny z wyraźną cytrusowo- marcepanową nutą. Idealny na święta, szczególnie jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnymi tortami z ciężkimi maślanymi masami.  Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku, jednak biszkopt z tamtego przepisu

Babeczki i muffinki

wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Mnie wyszło 16 sztuk .     Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.     Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i

Gruszkowe wypieki

65279 Lubicie gruszkowe wypieki? Przyznaję, że podobnie jak i same gruszki, nie plasują się wśród moich najbardziej ulubionych przekąsek nie znaczy to, że pogardzę muffinem z gruszkowym nadzieniem, czy, tym bardziej, ciastem marcepanowym. Szczególnie, jeśli grusza w tym roku wyjątkowo

Orzechowy Tydzień - podsumowanie

-orzechowe muffiny 65279 Bea - blog Bea w Kuchni : Ciasto orzechowe z czekoladą Bożena 8211 blog Moje domowe kucharzenie.... : Klopsiki orzechowe Buruuberii - blog Makagigi i 55 pierników : Z gorzkimi migdałami, marcepanowe orzechy 65279   Carunia 8211 blog Ekscentryczny parowar : Mózgowce o

Domowa masa marcepanowa

. Gdyby masa była zbyt klejąca- dodać odrobinę cukru pudru. Dowolnie uformować, posmarować równomiernie odrobiną oleju i szczelnie owinąć folią spożywczą ja zawsze stosuję dwie warstwy folii Masa marcepanowa z czasem będzie robiła się coraz twardsza i mniej elastyczna, dlatego do np. pokrycia ciasta

Tarta Marcepanowa z Wiśniami

Kruche ciasto ze słodką masą marcepanową i kwaskowymi wiśniami. Pyszne. Z dodatkiem pomarańczowej konfitury smakuje bardzo świątecznie a wręcz wykwintnie. Przepis znalazłam tu . Składniki Spód 175 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 - 2 łyżki lodowatej wody

Brownies z marcepanem i migdałami

Niezwykłe ciasto dla fanów brownies oraz marcepanu. Efektowne a zarazem dość proste do przegotowania.  Warstwa brownies jest ciężka i zbita, wzbogacona dodatkowo o posiekane migdały,  kremowa masa marcepanowa rozpuszcza się w ustach a całość wieńczy ganache z ciemnej czekolady.  Ciasto zdecydowanie

Kruche ciasto korzenne nadziewane masą marcepanową.

imienia lub upieczonych liter z kruchego ciasta w środku obficie wypełnionych masą marcepanową.Innym typowo holenderskim bardzo popularnym w tym okresie ciastem jest Spekulaas. Na jego bazie piecze się kruche ciasteczka,ale czymś wyjątkowym jest nadziewane ciasto najprawdziwszą masą marcepanową z

Drożdżówki marcepanowe z pistacjami

i odstawić do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.  Posmarować masłem.   Marcepan podzielić na kawałki i utrzeć z jajkiem i mlekiem.  Ma powstać płynna, kremowa masa. Masę marcepanową rozsmarować na rozwałkowanym

Tort migdałowy

Składniki Ciasto: 10 jajek, 12 dag margaryny, 20 dag cukru, 15 dag zmielonych migdałów, 15 dag maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag masy marcepanowej, 20 dag serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 2 łyżki cukru pudru, 200 ml kremówki, 1 zagęstnik do śmietany

Tort migdałowy

Składniki Ciasto: 10 jajek, 12 dag margaryny, 20 dag cukru, 15 dag zmielonych migdałów, 15 dag maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag masy marcepanowej, 20 dag serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 2 łyżki cukru pudru, 200 ml kremówki, 1 zagęstnik do śmietany

TORT MALINOWY ŚLIMACZEK

i wyrównujemy szpatułką powierzchnię. Wkładamy do lodówki do zatężenia masy, najlepiej na noc. Przed podaniem tort dekorujemy. Z masy marcepanowej  formujemy tułowia 3 ślimaczków, czułki robimy z migdałowych paseczków zrobiłam z marcepanu . Plecy ślimaczków smarujemy dżemem i nakładamy na nie

Ciasto owocowe-keks

g pokruszonego nugatu ewentualnie można zastąpić nugatową białą czekoladą lub najprościej pominąć 40-50 g mąki do oprószenia owoców Ciasto: 80 g marcepana lub masy marcepanowej 200 g masła 120 g cukru 3 łyżki złotego syropu 5 jaj w sumie 250 g Nasiona z jednej laski wanilii

Rogaliki z Marcepanem i Czekoladą

Rogaliki z ciasta francuskiego, nadziewane kawałkami gorzkiej czekolady i masą marcepanową. Zdecydowanie dla zwolenników wytrawnych wypieków, dla mnie... zupełnie niesłodkie. Mój rogalik regularnie lądował w cukiernicy przed każdym kęsem... i to pomimo lukru. Przepis znalazłam tu . Składniki

Wspólne gotowanie

, jajkiem, dodać rozgniecione widelcem ziemniaki i masę marcepanową pokrojoną na kawałki, mąkę i proszek, zmiksować na gładką masę. Na stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać kółka szklanką, wyłożyć nimi foremki, napełnić masą do 190 , piec 20-25 min.  Po upieczeniu pomalować lukrem cukier puder utrzeć z

BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM

, wyjąć z tortownicy. Masę marcepanową rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na koło o takiej średnicy, żeby marcepan przykrył całe ciasto wraz z bokami. Położyć krążek marcepanu na ciepłym ale nie gorącym cieście, lekko docisnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Jeśli zostanie

Mazurek orzechowy

przygotować na cieście kruchym, biszkoptowym, makaronikowym lub marcepanowym,  jak i z rożnymi rodzajami nadzienia. Do szczególnie popularnych należą masy kajmakowe, czekoladowe, przekładańce z marmoladą, owocami i bakaliami. Wielkanocne mazurki nie dość, że efektownie wyglądają, to równie dobrze smakują i

Piernik staropolski z marcepanem i powidłami

także w zeszłym roku. Tym razem piekłam z połowy porcji. Ciasto przełożyłam powidłami oraz masą marcepanową, którą również przygotowałam sama. Na wierzchu piernika polewa czekoladowa - całość smakowała genialnie! Polecam. : Przepis z blogu Moje Wypieki .  Składniki: *pół kg miodu *2 szklanki cukru

Mazurek z marcepanem i pomarańczami

, mega słodkich i ciężkich ciast. Ciasto: - 350 g mąki - 50 g cukru - 200 g masła - czubata łyżka kwaśnej śmietany - 2 żółtka Wypełnienie: - 6 średnich pomarańczy - 1 cytryna - 30 g cukru - 100 g masy marcepanowej Do przystrojenia: - 2 małe pomarańcze - 1,5 szklanki wody - 1 szklanka cukru - migdały w

Rogale marcińskie

5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej

Sprawdzone przepisy na świąteczne łakocie

, utrzeć z margaryną, dodać pokrojone bakalie, wyłożyć na ostudzony biszkopt. Rum z dodatkiem wody wylać na talerz i maczać herbatniki, układać na masę, polać polewą, udekorować.   Snikers Ciasto: - 4 szklanki mąki - 1 2 szklanki cukru - 1 margaryna - 2 jajka - 2 łyżeczki miodu - 2 płaskie

Świąteczny tort drożdżowy z makiem, żurawiną i kremem adwokatowym

naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlateg o nie powinno go zabraknąć zarówno w świątecznych jak i codziennych smakołykach. 65279 Masę makową najlepiej od podstaw zrobić samodzielnie, jest nieporównywalnie smaczniejsza i przepysznie smakuje marcepanem oraz żurawiną. Ciasto przełożyłam kremem z dodatkiem

Mazurek marcepanowy

.     Składniki: Kruche ciasto M. Roux : 250 g mąki tortowej 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru przesianego szczypta soli 2 żółtka   200 g masy marcepanowej krem malinowy powidła dżem ok 300 g płatki migdałów uprażone na suchej patelni 3 - 4 łyżki   Wykonanie

Mazurek kajmakowy z marcepanem

! SUBskrypcj Subskrypcja - Przepis na pyszne danie Twój email Wpisz na listę Wypisz z listy dowiedz się więcej gt gt nbsp Składniki : na spód marcepanowy 20 dag masy marcepanowej 5 dag masła 2 jajka 4 łyżki mąki Na ciasto kruche 20 dag mąki 10 dag masła 5 dag cukru 2 żółtka Dodatkowo 1

Tort Alhambra

jednolitej masy. Surowe ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na pół. Syrop kawowo- rumowy : 65g cukru 65g wody 5g kawy rozpuszczalnej użyłam 3 czubate łyżeczki 90g rumu Wodę zagotować z cukrem do momentu

Marcepanowe Stollen

! nie dodajemy bakalii na sygnał dźwiękowy maszyny, ponieważ nie poradzi sobie ona z wmieszaniem takiej ich ilości w ciasto i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na tyle równych części ile stollen chcemy przygotować. NADZIENIE: 300-400g masy marcepanowej      Ciasto rozwałkować podsypując mąką na

Autko krzysia

Składniki ciasto: 1 4 kg mączastych ziemniaków 3 jajka 20 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 7 dag mielonych orzechów laskowych 10 dag kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: 8 dag surowej masy marcepanowej 25 dag cukru pudru

Marchewkowe ciasto Cudawianki

kokosowo - jogurtowego : Pyszne ciasto wymaga odpowiedniej oprawy czyż nie? Więc zaraz po teście suchego patyczka chociaż był on zbędny, od razu wiedziałam ze zakalca nie ma :D wpadłam na pomysł marcepanowych marchewek z kakaowymi paseczkami i natkami z naci pietruszki, podobają mi się nawet bardziej

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MARCEPANEM, MIGDAŁAMI I RUMEM

wstawić do lodówki na 2 godziny. 2.Mielone migdały i 2 łyżki rumu dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30 cm. 3.Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 X 30cm. Ciasto posmarować

Zimowa tarta z marcepanem

jeszcze ok 10 minut aż lekko się 65279  zarumieni.  Podpieczony spód posmarować konfiturą. Masa marcepanowa:  170g masy marcepanowej 85g masła 50g cukru pudru 2 jajka 25g mąki pszennej Masło utrzeć z marcepanem, dodać p zostale składniki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ponadto

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

resztą składników. Całość wyrobić na gładką, twardawa masę. Schłodzić dobrze w lodowce. Masa marcepanowa: Przygotowaną wcześniej, schłodzoną pastę migdałową rozetrzeć dokładnie z żółtkami, mąką, mlekiem oraz sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Ciasto piernikowe: Mąkę przesiać z proszkiem do

Marcepanowe prezenty

ucierając, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia. Następnie przełożyć masę marcepanową na wilgotną lnianą ściereczkę i pozostawić w chłodnym miejscu na dobę. Po tym czasie z masy formować kulki, do każdej wkładają po migdale raczej ich zostanie . Czekoladę rozpuścić z masłem i obtaczać w niej gotowe

Ciasteczkowy weekend...

jajko i dobrze ubić. Nad miską z utartą masą maślaną przesiać mąkę i kakao. Wymieszać, najpierw drewnianą łyżką, potem czystą ręką tworząc gładkie ciasto. Rozwałkować połowę ciasta na lekko omączonym blacie na prostokąt o grubości około 5 mm. Wykroić 36 ciasteczek. Marcepan podzielić na 36 części. Z

Marcepan

marcepanowe wypieki, ale zwykle mam problem ze znalezieniem w jakimkolwiek sklepie poza internetowymi oczywiście czystego marcepanu. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy znalazłam na tym blogu przepis na masę marcepanową. Teraz mogę do woli szaleć z ciastami, bo w każdej chwili da się uzupełnić zapasy

TORT W MARCEPANOWYM PŁASZCZYKU

.Przykryć ,lekko ostudzić. zimny biszkopt przekroić na 3 części.Spód smarujemy masą wiśniową,przykrywamy drugim plackiem.250ml.kremówki reszta do dekoracji ubijamy z 1 łyżką cukru,drugim cukrem waniliowym i zagęstnikiem.Dodajemy masę makową,dokładnie mieszamy,smarujemy ciasto.Przykrywamy ostatnim ciastem

Mazurek marcepanowo-śliwkowy bez jajek

przykrywamy rozwałkowaną masą marcepanową z odciśniętym wzorem kratki. Wierzch ozdabiamy cukrowymi groszkami. Uwagi: Ciasto można wyrobić w misie robota z nałożonymi łopatkami do ciasta lub ostrzami. Aby marcepan nie zmienił barwy podczas oczekiwania  na ciemniejszą, można włożyć pomiędzy warstwę konfitury

Zgubiona podkowa

powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między włakowaniem za każdym razem po 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag masy

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

maśle i cukrze 65279   65279 * * * SŁODKIE PREZENTY * * *       Domowy kajmak dulce de leche     Domowa masa marcepanowa marcepan     Syrop piernikowy korzenny 65279     Krem pralinowy z orzechów laskowych niemiecki nugat 65279     Krem Kinder Bueno     Krem kokosowy

Słoneczny deser z poziomkami

poziomkowa 2 3 szklanki poziomek może być odrobinę mniej 150 g słodkiej śmietanki kremówki 30 0,5 szklanki mleka jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta cukier do oprószenia ciasta ewentualnie masa marcepanowa + barwniki do dekoracji Sposób przygotowania: Odpowiednio rozwałkowane

Życzenia świąteczne, pierniczki z Norymbergi i ...

- pieczone na opłatkach dziękuję Aluś:* , mięciutkie, migdałowo-orzechowe z dodatkiem masy marcepanowej. Bardzo, bardzo pyszne! Przepis z Moich Wypieków . Mam jeszcze niespodziankę - już niedługo, w Nowym Roku pojawi się u mnie konkurs! :     Składniki na 20 dużych pierniczków 9 cm średnicy : *150 g

Jadalne kartki walentynkowe

starczyć na jedną lub dwie kartki po 50g  czekolady na kartkę o wymiarach 23x17cm masa marcepanowa barwniki spożywcze w proszku różne groszki ozdobne PONADTO MOGĄ SIĘ PRZYDAĆ: bakalie - wszelkie rodzaje gotowe dekoracje cukiernicze posypki do ciasta itd. Sposób przygotowania: Wafle przycinamy do

Masa z babki na dekoracje

odpowiednio dużymi .Nic skomplikowanego. Jeśli chcemy masę przenieść robimy to jak zazwyczaj na wałku. Masa z ciasta nie jest na tyle plastyczna aby nakryć nią torcik jak to sie zazwyczaj robi z masy cukrowej lub marcepanowej.Pęknie w załamaniach.Można to jednak zrobić z jednego przyciętego okręgu i

Ciasto kawowo-karmelowe z marcepanem

przestygnie zdjąć papier. Nasączyć zaparzoną i ostudzoną kawą około 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 1 3 szklanki wody . Masa, środek i wykończenie ciasta: 500 g tłustego i gęstego sera śmietankowego jak na serniki użyłam Milkland z Tesco, może być Piątnica 200 g miękkiego masła 90 g capuccino

Czekoladowo migdałowe ciasteczka

dwóch wielkościach Mąkę mieszamy z migdałami, kakao i solą. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i jajkiem. Do masy maślanej wsypujemy mąkę i zagniatamy plastyczne ciasto. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Masę marcepanową rozwałkowujemy pomiędzy foliami na

Zwyczajne waniliowe babeczki w niezwyczajnej oprawie..

żelowe dają najintensywniejszą barwę ponadto: niewielka kostka masy marcepanowej kropla zielonego barwnika kilka ulubionych paluszków   Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka i ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól

Rogale marcińskie

mleka 3 łyżki cukru 1 2 łyżka ekstraktu z wanilii nie ma w przepisie   masa: 25 dag białego maku 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru pudru 2 łyżki rumu w oryginalnych podobno nie ma 3 łyżki słodkiej śmietanki 6 ciasteczek amaretti można

Piernik marcepanowy

Składniki 50 dag mąki pszennej 20 dag cukru 15 dag miodu 7 dag masła 1 duże jajo 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 3 łyżeczki kardamonu 1 4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody powidła masa marcepanowa

Czekoladowe kuleczki z niespodzianką

. Uformować kilka wałków o średnicy 3 cm i pokroić na talarki o grubości 1 cm. 2. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem w jednolitą całość. 3. Kawałki masy marcepanowej układac na śrdoku talarka a następnie obtaczać resztą ciasta formując kulkę. 4. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Cisteczka piec ok. 15

Lebkuchen Marthy Stewart i piesek co podjadał pierniczki

nie używamy- najpierw trzeba bardzo drobno posiekać je nożem . Dodać rozdrobnioną masę marcepanową oraz dżem i ponownie całość zmiksować. Następnie wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Do masy stopniowo dosypywać mieszankę mąki i wymieszać ręcznie lub za pomocą food procesora . Surowe ciasto

Rogale z białym makiem

pojawiają się zachwalane pod niebiosa rogale a wszelkie ochy i achy, aż krzyczą, że to ciasto jest delikatne jak żadne inne albo, że nadzienie wręcz doprowadza jedzącego do ekstazy 8230 8230 No wiecie 8230 totalny ślinotok. Po rewelacyjnych recenzjach przepisu Bajaderki z cincin  postanowiłam

Olbrzymia pralina

Składniki Ciasto: 5 żółtek 3 łyżki letniej wody 150 g cukru 5 białek 75 g mąki 75 g skrobii mączki ziemniaczanej Do nasączenia: 6 łyżek rumu Nadzienie: 200 ml bitej śmietany 200 g gorzkiej czekolady lub czekolady kawowej 2 łyżki likieru kawowego lub gęstej esencji z kawy rozpuszczalnej 200 g masy

CIASTO Z RABARBAREM I NADZIENIEM MARCEPANOWYM

dag rabarbaru 20 dag masy marcepanowej 189 litra mleka 1 budyń waniliowy 15 dag cukru 2 jajka ponadto : ok.5 dag płatków migdałowych   Wykonanie ciasta : Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1 łyżką śmietany. Do mąki dajemy schłodzone masło i siekamy do chwili zaniku

Sernik z jablkami

i skorke z cytryny na puszysta mase. Po koleji dodac 3 jajka. Mase marcepanowa zetrzec na tarce o srednich oczkach dodac do ubitej masy. Ubijac dalej mikserem. Make wymieszac z orzechami proszkiem do pieczenia. Dodawac do masy na przemian z mlekiem i ubijac krotko ok. 1 min. Ciasto rozsmarowac na

ciasto z masa marcepanowa

Ciasto jabłkowo- marcepanowe piątek, 14 września 2012 22:41 Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladowo- migdałową kruszonką.  Składniki: Ciasto ucierane

Ciasto dyniowo - orzechowe

: CIASTO: 65279 Masło w temperaturze pokojowej dokładnie ucieramy z cukrem na puszystą masę - aż cukier nie będzie wyczuwalny podczas miksowania. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym żółtku za każdym razem dokładnie miksując, do czasu aż całość dokładnie się ze sobą połączy. Mąkę

Półkruche ciastka nadziewane marcepanem

masła 120 g cukru 1 jajko starta skórka z 1 cytryny 2 g proszku do pieczenia 2 g cynamonu mielonego   NA NADZIENIE: 250 g masy marcepanowej kilka połówek białych migdałów do dekoracji 1 jajko do samrowania   EXTRA: foremka do wyciskania okręgów o średnicy ok.10-11 cm,ew.szklanka. Może byc

Wesołych Świąt! Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

pomarańczową: 4 pomarańcze średniej wielkości 1 cytryna 30 dag cukru cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy Ponadto: 60 g masy marcepanowej Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką

wyciskasz ze szprycy paski masy marcepanowej. Placek wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Ciasto pieczesz około 35 minut.  Puszysty wieniec z jabłkami Składniki na 16 porcji: ok. 1 szklanki mleka | 3 dag drożdży | szczypta soli | 6 łyżek cukru | 50 dag mąki pszennej | 10 dag masła | jajko

Mazurek marcepanowy ze śliwkami w winie

marcepanowy - ze śliwkami w winie madera: I wszystko stało się jasne. Dla mnie rewelacja, wszystko co lubię w mazurkowym stroju: Zgłaszam do akcji: 65279 65279 SKŁADNIKI: NA KRUCHE CIASTO: 3 ugotowane na twardo żółtka 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 135g mąki 125g mąki migdałowej mielonych

Szwajcarskie ciasto marchewkowe

Szwajcarii, z kantonu Argowii. I nawet jeśli proporcje nie zawsze są podobne, to podstawowe składniki są niezmiennie te same: utarta marchewka oraz mielone orzechy laskowe lub migdały. A na wierzch co kto lubi: można tylko posypać ciasto cukrem pudrem, można ozdobić lukrem i marcepanowymi marchewkami

Ciasto marcepanowe z jabłkami i cynamonem

Bardzo lubię marcepan i od dawna marzyło mi się ciasto z jego dodatkiem. Niestety nigdzie nie mogłam go dostać :   W sklepach bywają tylko marcepanowe batoniki oblane czekoladą, a zwykłego marcepana ze świecą szukać. Jest na allegro - ale jakoś nie mogłam się zebrać, żeby go zamówić. Niedawno

Słodkie przepisy na Święta 2013

Mikołajem i reniferami Podsumowanie akcji Dekorowanie świątecznych ciast i ciasteczek Śnieżynki Marshmallows bez białek Domowa masa marcepanowa 65279 Jogurt marcepanowy z makiem 65279 Drinki z szampanem, część 1   Drinki z szampanem, część 2 Grzaniec z Whisky i syropem klonowym

Piernik staropolski II

powidła i masa marcepanowa . Warstwa powideł: ok. 900 g powideł 3-4 sloiki 200 - 300 g masy marcepanowej P owidła prz 65279 ełożyć do rondelka z 65279 grubym dnem i gotować do cz 65279 asu aż 65279 65279  z 65279 gęstnieją pocz 65279 ątkowo będą bardz 65279 o rz 65279 adkie cały cz

CIASTO Z MARCEPANEM

. Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy z 8dag cukru,aromatem i szczyptą soli.Masę marcepanową kruszymy,dodajemy do masła i mieszamy mikserem kilka minut.Na przemian dodajemy do masy jajka i po 3 łyżki mąki.Wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlewamy 5 dag.śmietany kremówki to jest ok.1 3

Idą święta - drezdeński Stollen

pół cytryny 1 4 łyżeczki soli 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej dałam 3 100g mieszanek kandyzowanych skórek owocowych 50 g mielonych migdałów 50 g całych migdałów opakowanie masy marcepanowej - u mnie chlebek marcepanowy obrany z czekolady 175 g, może być więcej 125 g masła

podsumowanie akcji Świąteczne prezenty 2012

, Migdałowe ciastka Spekulatius , Kokosowe ciasteczka z suszoną żurawiną , Spekulatius z masą marcepanową i migdałami , Printen - korzenne ciasteczka z Aachen , Likier espresso Małgosia Markowska - Pierniczki , Ciasteczka owsiano-orzechowe , MałgosiaZ - Amarantusek w czekoladzie , Chocolate Chip Cookies

Makowy tort marcepanowo-pomarańczowy z rumem

. Konfiturę lekko podgrzać, 1 3 rozsmarować na cieście. Połowę masy marcepanowej rozłożyć na konfiturze, przykryć kolejnym plackiem i nasączyć połową pozostałego ponczu. Następnie rozsmarować połowę pozostałej konfitury i wyłożyć resztę masy marcepanowej, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Nasączyć resztą

Cytrynowe babeczki pełne róż

bardzo? :- PRODUKTY: Ciasto: 1 szklanka mąki 3 jajka Sok z jednej niedużej cytryny 0,5 szklanki cukru Skórka otarta z cytryny 100g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 120g mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Cukier puder do smaku Różyczki: 100g masy marcepanowej Czerwony barwnik spożywczy

ciasto z masa marcepanowa

Ciastka z marcepanem 15 dag masy marcepanowej 25 dag konfitury morelowej Do przybrania: 5 łyżek śmietanki 30 1 łyżeczka cukru waniliowego Ciasto 10 dag mąki pszennej 5 jajek 12 dag masła 1 2 szklanki cukru 10 dag wiórków gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do

mazurek migdałowo pomarańczowy

. 65279 Na ten mazurek składa się ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów tak samo kruche i delikatne jak w mazurku jogurtowym i domowy dżem pomarańczowy 8211 pierwszy raz zrobiłam mazurek z dżemem. Dekoracja to migdały, odrobina masy marcepanowej i gorzka czekolada. Smakuje wyśmienicie.   65279

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

kostki masła 2 3 szklanki cukru pudru 3 żółka 10 dag mielonych migdałów 3 białka 10 płaskich łyżek mąki pszennej 10 dag masy marcepanowej kilka łyżek marmolady pomarańczowej trochę cukru pudru do podsypania marcepanu 3 tabliczki czekolady mlecznej na polewę     Gorzką czekoladę połamać na

Rogale marcińskie Margarytki

...   Rogale marcińskie Margarytki       ciasto: 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suszonych 3 łyżki cukru 3 żółtka 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 50 g rozpuszczonego masła   dodatkowo: 200 g masła min. 82 tłuszczu   masa: 350 g maku białego 100 g masy marcepanowej 3 4

Staropolski piernik z marcepanem

piernik zawinąć w folię i odstawić na trzy dni, żeby zmiękł, a następnie przekroić go wzdłuż na 4 plastry. 200 g masy marcepanowej wyrobić z cukrem pudrem i rumem, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować. Ciasto przełożyć marcepanem i powidłami, oblać przygotowaną według przepisu polewą

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

rozetrzeć. Formę 33 x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem

Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym błotku

delikatnie rozsmarowujemy cieniutką warstwę czekolady wokół jeziorka nie zwlekając zbytnio posypujemy pokruszone ciasto delikatnie dociskając aby się przykleiło do czekolady.  7. Wykonujemy świnki z masy marcepanowej , dodajemy im oczka - z maku lub czarnuszki i umieszczamy je według uznania w błotku

Drożdżówki z Gruszkami i Marcepanem

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem marcepanowym i kawałkami gruszki. Pyszne, słodkie i pachnące. Doskonałe na jesienne poranki. Dodatkową zaletą jest fakt, że z ciastem świetnie się pracuje. Przepis znalazłam tu . Składniki: Na ciasto 50 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru

Miejsca:

Pasto (23)
Maków (18)
Wiśniowa (7)
Poznań (6)
Warta (5)
Kraków (4)
Naga (3)
Lisków (3)
Brzeg (3)

Firmy:

Wawel (3)
Zono (1)
Tesco (1)
RUCH (1)
Pandora (1)
MIT (1)
Kruszwica (1)
Helio (1)
Chip (1)
BMW (1)