Wszystko o:

ciasto z m±ki razowej

Ciasto owocowe z m±ki razowej

Ciasto z przypadku - nie pomy¶lałam, że przecież dzi¶ s± zamknięte wszystkie sklepy, a chciałam zje¶ć co¶ ciepłego, co nie będzie hamburgerem z McDrive. Ratowałam się rzeczami, które miałam w domu, i padło na takie co¶. Korzystałam mniej więcej z tego przepisu , ale nie miałam wszystkich

Przepisy na ciacho urodzinowe

. rodzynek Przepis: Banany ew. z rodzynkami zmiksować blenderem. Jeżeli ciasto słodzimy czym¶ innym niż rodzynkami można równie dobrze mikserem. Dodać resztę składników, wymieszać łyżk±. Z mieszaniem m±ki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód

ciasto z m±ki razowej

Bagietka 1 łyżka suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 5 6 szklanek m±ki pszennej 2 szklanki gor±cej wody 1 białko jaja do glazury W głębokim naczyniu zmieszać drożdże, cukier, sól i 4 szklanki m±ki z wod±. Wyrabiać ciasto dodaj±c pozostał± m±kę, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyłożyć

ciasto z m±ki razowej

się ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem fasolki urad. Tej fasolki nie można u nas kupić, dlatego podaję przepis na mniej popularn±, ale równie smaczn± wersję z pełnej m±ki. 1 i 3 4 szkl. m±ki pszennej razowej gar¶ć ¶wieżych li¶ci kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1

WP 108 - Żytni chleb z miodem na cie¶cie zakwaszanym

:00 Pieczenie: poniedziałek 23:00-24:00   I etap , w temperaturze max 24-26 stopni, 12 godzin - 2-3 łyżki zakwasu z m±ki żytniej razowej zacz±tek - 85 g m±ki żytniej razowej - 110 g wody Wszystkie składniki wymieszać, odstawiać przykrywaj±c niezbyt szczelnie - tak by ciasto zakwasowe oddychało.   II

Zaproszenie do Weekendowej Piekarnii 115

stole tak wygl±da u Danci - klik . DEKORACYJNY CHLEB Z OLIWˇ CAROTINO, MELASˇ I MA¦LANKˇ Składniki zaczynu: 300g zakwasu z m±ki żytniej razowej konsystencja bardzo gęstej ¶mietany 250g wody 240g m±ki żytniej typ 720 Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na 4 godziny. Ciasto wyro¶nie i

Chlebek weselny

z 0, 5 kubka m±ki pszennej razowej i sol±. Melasę rozpu¶cić w kubku letniej wody, dodać olej. W m±ce zrobić wgłębienie i wlać mleczko drożdżowe, zakwas ,wodę wymieszan± z melas± wraz olejem. Lekko wymieszać, tak by mokre składniki poł±czyły się ze sob± i połow± m±ki. Odstawić na 10 minut

ciasto z m±ki razowej

kg żytniej razowej 1 2 kg chlebowej orkiszowej + 1 2 kg pszennej zwykłej + 1 2 kg razowej pszennej lub żytniej 65279 Zakwas mieszamy z m±k± i wod± w dużej misce. Odkładamy 3 łyżki takiego ciasta do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. To zakwas na następne pieczenie. Do ciasta dodajemy

Zakwas żytni według Tatter

dokarmienia:   Dzień trzeci 70 g maki żytniej razowej 70 g wody 70 g zakwasu z poprzedniego dnia Od trzeciego dnia pocz±wszy korzystnie jest m±kę i wodę przeznaczon± do dodania w tym dniu podzielić na dwie równe czę¶ci i dodać w odstępie 12 godzin, czyli 35g m±ki i 35g wody wymieszać z 70 g zakwasu z

Rewolucja na talerzu czyli jak nie robić ciasta drożdżowego

. 2. Morele razem z bananem s± mielone w malasekrze. Po co robić to morelom, których kawałki powinno się czuć w cie¶cie jak bakalie? 3. Wg. autorek ciasto nie wyrasta dzięki m±ce razowej a dzięki m±ce białej. Ciekawe stwierdzenie, zważywszy na fakt, że o dziwo istniej± chleby z m±ki razowej. 4. Nie

Wiosenna kuchnia według pięciu przemian 3

żytniej Typ 720, 3 łyżki otr±b żytnich do obsypania formy Przygotowanie: Szklankę wcze¶niej przygotowanego zakwasu żytniego ł±czymy w szklanym naczyniu z 2 szklankami zimnej wody i 2 szklankami grubej m±ki żytniej. Ciasto odkładamy na minimum 12 godzin. Po tym czasie na powierzchni zakwasu pojawi± się

Mój chleb powszedni.

, gdy się zmiesza m±kę biał± i razow± w proporcjach pół na pół, lub 1 3 m±ki białej i 2 3 razowej. Wtedy chlebek będzie miał sporo wła¶ciwo¶ci odżywczych, a nie będzie się rozwalał. Chleby pieczone wył±cznie z m±ki razowej maj± niestety tendencję do rozpadania i kruszenia się. Dodatek białej m±ki

Love tosty

temu sprawdziłam dokładniej temat i porozmawiałam z paniami w piekarniach, dowiedziałam się przy tym, że chleby ciemne w dużej mierze wypiekane s± i tak z m±ki pszennej, z minimaln± ilo¶ci± m±ki razowej, a za to z duż± dawk± barwników. To samo dotyczy pieczywa w sklepach, gdzie jest wypiekany na

Pierwszy Chleb

pierwszy raz jednak, wybrałem najprostszy z możliwych przepis - co nie znaczy, że chleb nie będzie smaczny - Chleb z m±ki żytniej razowej, a więc takiej z jakiej robili¶my zakwas. Ponieważ na zakwas zużyli¶my kilkaset gram m±ki, powinni¶my mieć jeszcze wystarczaj±c± jej ilo¶ć pod ręk±, nie musimy więc

Automat do wypieku chleba Silver Crest SBB 850 EDS A1

. ciasto na pizzę, któr± upieczemy sobie już w piekarniku, lub na pierogi, które nadziejemy ulubionym farszem lub ciasto kruche na tartę, czy pieczone drożdzowe pierogi z nadzieniem... Wybrałam automat Silver Crest SBB 850 EDS A1 , z następuj±cymi programami:   Program 1: Normalne Do białego i pszenno-razowego

Domowy chleb na zakwasie

, i czas robienia nowego zakwasu skrócisz do 2 dni. Podobnie robi się zakwas z m±ki pszennej, który wykorzystuje się np. do wypieku bagietek. Przepis na chleb razowy Składniki Zaczyn: 60 g zakwasu | 60 m±ki żytniej typ 2000 | 60 ml wody Ciasto wła¶ciwe: 290 ml wody | 320 g m±ki pszennej razowej typ

Czekoladowy Weekend - podsumowanie

Chocolate Cake Anna 8211 blog Waniliowo : Cannoli siciliani Aniado 8211 blog Lepszy smak : Razowe ciasto czekoladowe Anulka - blog Słoneczna Kuchnia : Rumiankowa panna cotta z musem czekoladowym Aratka - blog Dwielewe : Czekoladowa moc chilli Asieja - blog Ugotujmy : Herbatnikowe kule

MOJE CHLEBKI

kminu rzymskiego- bardziej korzenny- bliskowschodni aromat. Następnego dnia uprażyłam 50 g m±ki razowej na delikatnie br±zowy kolor gdyż bałam się, ze przypalę i poł±czyłam j± z odstanymi płatkami żytnimi.  W misce poł±czyłam zakwaszone ciasto zakwaszone z reszt± składników do momentu ich poł±czenia

Makaron Domowy - Przepisy podstawowe

twardszy, wtedy krócej. Odcedzić, przelać zimn± wod± lub zamieszać z łyżka oliwy.   Ciasto razowe. Składniki: 100 g m±ki razowej 1 jajko szczypta soli   Wykonanie tak jak wyżej, trzeba jednak dodać jednak trochę wody. Smacznego : PS: przepisy wg instrukcji Kitchen Aid, porcja makaronu z

Zaproszenie do Weekendowej Piekarni 90

godzin min 3, max 5 godzin . Do tego czasu mój ferment dobrze wyrósł podwoił objęto¶ć i może odrobinę opadł- to znak , ze poolish jest gotowy do użycia. Składniki ciasta wła¶ciwego: 250 g m±ki pszennej razowej 100 5 g ¶wieżych drożdży 10 g soli 80 g wody Poolish wymieszałam z reszta

Zaproszenie do Weekendowej Piekarni 103

praskę Rozpu¶cić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut. Wymieszać 3 szklanki m±ki z sol± oraz rozpuszczonymi drożdżami.  Wyrobić elastyczne ciasto, dodaj±c stopniowo pozostałe 2-3 szklanki m±ki. Ciasto powinno być dosyć luĽne. Na posypanej m±k± stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

zetknięciu z wod± tworz± elestyczn± sieć zwan± glutenem. ... Aby przyrz±dzić chleb czy odpowiednio zwarty makaron, używajcie raczej m±ki, która zawiera znaczn± ilo¶ć białek. Natomiast, aby przygotować ciasto drożdżowe czy biszkopt, należy raczej stosować tę m±kę, której proteiny nie przeszkodz± w

Pizza razowa z salami, pieczarkami i kaparami

Już od jakiego czasu miałam ochotę na  domow± pizze. Kiedy zabrałam się do pracy okazało się że mam mało m±ki pszennej zwykłej, a za to dużo pszennej razowa typ 2000. Postanowiłam zaeksperymentowac i upiec pizze z  m±ki pszennej razowej. Efekt był zachwycaj±cy dla podniebienia również dzięki

ciasto z m±ki razowej

utworz± się na nich pęcherze powietrza. Z połowy m±ki i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyro¶nięcia. Gdy ciasto podwoi sw± objęto¶ć wyrobić je z pozostał± m±k±, dodaj±c cukier i sól, aż stanie się l¶ni±ce i elastyczne. Wówczas przykryć ¶ciereczk± i pozostawić do ponownego wyro¶nięcia. Blachę

Chleb wiejski z kurkami

g m±ki pszennej razowej *115 g wody *105 g od¶wieżonego gęstego zakwasu może być pszenny lub żytni Ciasto wła¶ciwe *540 g m±ki pszennej typ 550 -ja dałam chlebow± *40 g m±ki pszennej razowej *320 g wody *5 g ¶wieżych drożdży *22 g soli *biga, poolish i zakwas 8211 cało¶ć Ewentualnie: *150 g

Razowe ciasto z rabarbarem. Mocno orzechowe.

Do powstania tego przepisu zainspirowała mnie Liska . W jej wpisie o pierwszym tegorocznym rabarbarze znalazłam bardzo inspiruj±ce poł±czenie tej ro¶liny: z orzechami. Następnego dnia zakupiłam rabarbar i wzięłam się za przygotowanie ciasta. Jednak moje ciasto powstało z m±ki razowej i orzechów

Chleb codzienny z m±ki mieszanej.

Ten chlebek piekłam bazuj±c na przepisie z breadcetera . Jednak wprowadziłam parę poprawek. Po pierwsze nie mam pieca parowego, po drugie użyłam drożdży zamiast zakwasu. Efekt był nieco inny niż na zdjęciach w oryginale. Smak delikatny, struktura lekka, idealny na codzień, a dzięki dodatkowi m±ki

Chleb razowy pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie

razowej 100g m±ki żytniej typ 720 ciepła woda przegotowana   Wieczorem wymieszać zakwas z m±k±, dodaj±c tyle wody by utworzyla się gęsta masa. Przykryć i pozostawić przez noc. ciasto na chleb:   100g m±ki żytniej typ 720 300g m±ki żytniej razowej 300g m±ki pszennej razowej 2 płaskie łyżeczki

chleb niepowszedni

, gdy zacznie wrzeć, wsypujemy herbatę i jeszcze chwilkę podgrzewamy, po zdjęciu z ognia przecedzamy przez sitko. Chleb razowy na zakwasie 4 formy 40 cm 1 kg m±ki pszennej razowej typu graham, 50 dag m±ki żytniej razowej, 50 dag płatków owsianych, 1 kg m±ki pszennej, 3 łyżki soli, ewentualnie

Miche z m±ki mieszanej Jeffreya Hamelmana

pracy. Chlebek bardzo mi smakuje, tylko chyba przez to zbyt długie wyrastanie ma mi±ższ zupełnie inny niż u Margot i Tatter. I z jednej strony zrobił mu sie szeroki u¶miech, jakby sie ze mnie smiał - Dzień pierwszy Składniki na zaczyn: 100 g m±ki pszennej T85* 100 g m±ki żytniej razowej 140 g

Chleb razowy pszenno-żytnio-orkiszowy

Zmodyfikowany przepis na chleb razowy na zakwasie, zaczerpnięty ze strony chleb.info Składniki: Zaczyn: 0,5 szkl. zakwasu żytniego 1 szkl. letniej wody 1,5 szkl. m±ki żytniej razowej 0,5 szkl. m±ki pszennej razowej   pozostałe składniki: 1,5 szkl. wody 1 łyżka soli 1 łyżka oleju

Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem

, że bardzo nam smakuje: Wieczorem, w przeddzień pieczenia: 100g zakwasu żytniego najlepiej z m±ki żytniej razowej 100g m±ki pszennej razowej 200g m±ki żytniej razowej 130g letniej woda Wszystko wymieszać łyżk±, dodaj±c tyle wody aby utworzyła się miękka masa. Przykryć i pozostawić na noc w

Przepisy ze szkoły zdrowego gotowania cz.III

stwierdzić czy ciasto jest już upieczone przez włożenie widelca w ¶rodek masy 8211 je¶li jest miękkie to znaczy, że jest gotowe. Podawać z koktajlem z jabłek, polanym na wierzch.     DODATEK SPECJALNY pożyteczny i dla u¶miechu Chleb wg Beaty - 500 g m±ki pszennej razowej na pocz±tek

O rodzajach m±ki

M±ka 8211 jest to powszechnie stosowany produkt do wyrobu pieczywa i ciast powstały poprzez silne rozdrobnienie ziarna zbóż lub innych ro¶lin. Podstawowym celem produkcji m±ki jest wyizolowanie z ziaren bielma, którego zawarto¶ć okre¶la rodzaj m±ki. Do m±k chlebowych zaliczamy m±ki pszenne i

Mixed-Flour Miche

21C. Ciasto wła¶ciwe: 500g m±ki pszennej T85* 100 g m±ki żytniej razowej, 200 g białej m±ki pszennej chlebowej, 690 g wody, temp. 26C, 1 łyżka soli, 340 g zaczynu wszystko minus 3 łyżki Do duzej duzej!!! miski wsypalam maki, zalalam je woda, wymieszalamwszytsko dokladnie. Miske szczelnie

Alzacki chleb ze słonecznikiem

Bardzo polubiłam zapach ¶wieżego pieczywka w domu:- Tym razem skusiłam się na chleb ze słonecznikiem upieczony z mieszanki m±ki pszennej i pszennej razowej. Chleb jest pyszny, mięciutki i pachn±cy, a sam przepis bardzo prosty:- Przepis na ten chleb podała na forum Cincin Johasia, ale pochodzi od

Klejah - irackie ciasteczka kardamonowe

Ciasteczka to u mnie w domku schodz± bardzo szybko. Wszyscy je lubimy. Lubi je także moja kompanka od wspólnego pieczenia Margot i nietrudno było j± namówić do ich upieczenia - Ja moje ciasteczka piekłam kilka razy, z wykorzystaniem różnych m±k. Piekłam z m±ki pszennej razowej, pszennej

BORODINSKY

radzieckiego żołnierza oryginalny przepis z fotkami tutaj klik klik Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg. 375 g zakwasu z m±ki żytniej razowej co do hydracji nie mam pewno¶ci, w oryginale wygl±da na 100 100 450g m±ki żytniej razowej 15 g soli 330 bardzo ciepłej wody ok. 40*C

chleb na miodzie

-350 kcal w 100g, w zalezno¶ci od m±ki z której został wypieczony. Najmniej kaloryczne jest pieczywo żytnie razowe, za to pieczywo pszenne ma największ± warto¶ć energetyczn±. Jeżeli chodzi o błonnik, to najlepszym jego Ľródłem jest chleb żytni razowy, a najmniej jest go w pszennym jasnym. Już widać, że

ciasto z m±ki razowej

pieczenia i pozostawić do wyro¶nięcia. Wyro¶nięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C i pieczemy 50-60 minut zależnie od grubo¶ci ciasta. CIASTECZKA DAKTYLOWE 1 1 5 szklanki suszonych daktyli 1 1 2 szklanki m±ki pszennej razowej 2 3 szklanki m±ki owsianej zmielone płatki owsiane 1 2

Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem

nastawić! Tyle pysznych chlebów może Was omin±ć, że szkoda tracić czas na zastanawianie się... Do dzieła zatem : Przepis na chleb podała Kass w ramach Weekendowej Piekarni 30, cytuję więc za Gospodyni± : Wieczorem, w przeddzień pieczenia: 100g zakwasu żytniego najlepiej z m±ki żytniej razowej

Chleb z mieszanej m±ki z ziarenkami

Skrócony przepis na zakwas: szczegółowy przepis oraz rady, które pomog± przygotować dobry domowy zakwas znajdziecie w ksi±żce quot Domowe chleby, bułki i bułeczki quot 1 2 szklanki m±ki żytniej razowej typ 2000 mieszamy z letni± wod±, aby uzyskać masę o konsystencji gęstej kwa¶nej ¶mietany

RAZOWY CHLEB KANAPKOWY

. Przykryć miskę foli± spożywcz±. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.   CIASTO WŁA¦CIWE: 100 g m±ki pszennej razowej 130g m±ki pszennej 1 2 łyżeczki soli 170 g ma¶lanki 1 niepełn± łyżeczkę soli 15g ¶wieżych drożdży 1,5 łyżki 30g melasy 2 30 g łyżki miękkiego masła 1 2 łyżeczki

TPM Sourdough chleb firmowy Piekarni po godzinach i żytni chleb z WP 27

400g białej pszennej m±ki chlebowej 100g pszennej m±ki razowej zast±piłam jasn± m±k± żytni± lt 70g gt , wymieszan± z m±k± pszenn± lt 30g gt 1 2 łyżeczki drożdży instant dodałam 5 gramów ¶weżych drożdży 12g soli 1. Mieszanie. Zaczyn wymieszać z m±ka i wod± ew. drożdżami . Zostawić na 20

razowo-drożdżowy pieróg z warzywami i wołowin±

położyć odcinane z poprzednich pier oacute g oacute w ¶cinki pod farsz. Wkładamy do piekarnika na ok 30 min, w temp. 200-220 stopni, przy termoobiegu. Pierogi s± gotowe, gdy opukuj±c je łyżeczk± z g oacute ry usłyszycie głuchy odgłos jakby¶cie opukiwali drewienko. Ciasto z m±ki razowej nie wyrasta tak

Chleb prosty na zakwasie pszenno-żytni

pszennej razowej 200g białej pszennej m±ki chlebowej 7g soli 13g nasion kminku W dużej misce wymieszalam wszystkie składniki dokładnie. Powstale ciasto wyłozylam na stoł i zagniatałam przez 6 minut ciasto jest raczej lepkie, głównie dzięki dużej zawarto¶ci m±ki razowej . Uformowalam z ciasta kulę i

Ciasto z cukinii

nam ogromne możliwo¶ci w komponowaniu nowych wersji. Br±zowy cukier i m±ka razowa powoduj±, że ciasto jest cięższe i bardzo jesienne. Ciasto będzie bardziej puszyste, gdy m±kę razow± zast±pimy zwykł± pszenn±.  A ciasto wyszło zwarte, mocno wilgotne, nie maj±ce nic wspólnego z zakalcem, pachn±ce

chleb pszenny razowy

foremek.  Ciasto jest bardzo luĽne, nie da się utworzyć z niego bochenka.          Wstawic foremki do zimnego piekarnika i piec w sumie godzine, pierwsze pol godz w 200 st C, potem obnizyc nieco temp. Ja do ciasta wlasciwego dodalam w polowie m±ki razowej i pszennej chlebowej, z prostego powodu

Żytni chleb z siemieniem lnianym

jeszcze wiele razy. Namaczanka z siemienia lnianego: 91 g siemienia lnianego 273 g wody Przygotowanie: Wymieszać wszystkie siemię z wod± i odstawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn zakwasowy: 364 g m±ki żytniej razowej 290 g wody 17 g zakwasu żytniego Przygotowanie

Weekndowa Piekarnia 54

trakcie. Odstawić do ostygnięcia na kolejna godzinę. * Ekstrakt można z powodzeniem zast±pić start± skórk± pomarańczow± lub cytrynow± ewentualnie pomarańczowym likierem np. Grand Marnier. * * * Kolejna propozycja to zwykły , razowy chleb. Tyle że z dodatkiem startera Tang Zhong Water Roux starter

743. Ciasto Alexander

Pieczenie tego ciasta było dla nas nie lada nbsp wydarzeniem, nbsp gdyż jeszcze nigdy nie przygotowali¶my nbsp żadnego nbsp deseru nbsp z m±ki pszennej razowej nbsp Wpłynęła ona zdecydowanie na smak ciasta, który był inny od dotychczas nam znanych. Nie do¶ć, że ciekawy to jeszcze okazał się

Pomysły na nale¶niki

ciasto osi±gnie konsystencję ¶mietany, usmaż nale¶niki. Podawaj z bit± ¶mietan± i owocami. Smakuj± też z pikantnym farszem. 7. PIWNE 2 jajka zmiksuj z 1,5 szklanki jasnego ciepłego piwa. Cały czas miksuj±c, dodaj 6 łyżek m±ki, po łyżce oliwy i brandy oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, posiekan±

Różne smaczno¶ci 5

Kwas chlebowy Składniki : 1 kg suchego chleba razowego, 6 litrów wody ciepłej, 0,15 kg cukru, sok z pół cytryny, 1 dag drożdży. Najpierw chleb razowy połamać i wrzucać do ciepłej wody. Kiedy woda ostygnie, przecedzić chleb razowy, najlepiej przez gazę, a następnie  dodać cukier, drożdże

Chleb żytni na słodko

  Pyszny chlebek żytni z przewag± m±ki razowej. Dzięki dodatkowi ciemnego cukru trzcinowego ma piękny kolor i słodkawy smak. Inspiracj± był przepis z chleb.info.pl ale moja wersja jest nieco inna- przede wszystkim trochę szybsza. My¶lę, że chleb byłby jeszcze smaczniejszy z dodatkiem orzechów czy

WP 115- Dekoracyjny chleb z oliwa, melasa i maslanka

wyrobu   DEKORACYJNY CHLEB Z OLIWˇ, MELASˇ I MA¦LANKˇ Składniki zaczynu: 300g zakwasu z m±ki żytniej razowej konsystencja bardzo gęstej ¶mietany 250g wody 240g m±ki żytniej typ 720 Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na 4 godziny. Ciasto wyro¶nie i po 4 godzinach będzie lekko

Chleb pszenno-żytnio-owsiany z pestkami

Przepis ze strony chleb.info, trochę zmodyfikowany. Składniki: 300 g ¶wieżego zaczynu z m±ki żytniej razowej 200 g m±ki pszennej typ 500 100g m±ki żytniej typ 720 150 g m±ki pszennej razowej 50 g m±ki owsianej razowej 400 ml wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki pestek słonecznka 2 łyżki pestek

Weekendowa piekarnia 63: Pain breton

chlebowej -200g m±ki gryczanej do kupienia w sklepach eko, można tez zmielić kaszę krakowsk± lub inna niepalon± gryczan± -50g m±ki żytniej razowej -300g pate fermentee -10 ¶wieżych drożdży -semolina do wysypania łopaty i biała m±ka do podsypywania Grub± sól rozpuszczamy w odrobinie wody z tej

Calzone z resztek.

: odrobina salami dla tłuszczu do zarumienienia cebulki , cebula, czosnek, papryka, cukinia, ser feta, pieczarki, kurczak z szaszłyków, oraz składniki na ciasto: 450g czyli niecałe 4 szklanki m±ki razowej, 250ml czyli nieco ponad szklanka ciepłego mleka, paczuszka drożdzy instant, łyżeczka

Chleb pszenno żytni z prażon± m±k±

Dzisiaj upiekłam drug± z propozycji Tili - chlebek pszenno - żytni ze zbiorów Dany. Pyszny, pachn±cy chlebek. Niestety musiałam go przekroić, kiedy był jeszcze ciepły - co widać na zdjęciach mi±ższu. Wieczór przed pieczeniem chleba Składniki na zaczyn: 55 g zakwasu z m±ki żytniej razowej 110

ciasto z m±ki razowej

Chapatis 75 g m±ki 125 g m±ki pszennej pełnoziarnistej razowej, graham 1 łyżka masła duża szczypta soli ok. 10 ml letniej wody ok. 1 3 szklanki W misce mieszamy m±ki z sol±, kawałkami masła, wod±. Wyrabiamy mikserem lub rękami, aż ciasto będzię gładkie i elastyczne. Z dobrze wyrobionego ciasta

Weekendowa Piekarnia 72: Chleb wieloziarnisty 100

Gospodarzem kolejnej Weekendowej Piekarni był Szkutnik z Dzielnej , czyli Gospodarny Narzeczony . A oto jego propozycja: chleb wieloziarnisty 100 wg Michela Suasa. Kopiuję przepis za gospodarzem: Zaczyn zakwasowy -80g m±ki pszennej razowej -60g wody -20g do¶ć gęstego, aktywnego żytniego

Alzacki chleb ze słonecznikiem

1 łyżka cukru 1 frac12 łyżeczki soli 2 szklanki m±ki pszennej  2 szklanki m±ki pszennej razowej frac34 szklanki ziaren słonecznika 4 łyżki oleju słonecznikowego lub innego Na wierzch: 1 roztrzepane jajko  mak do posypania Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże, cukier i lekko wymieszać, aż

Mieszany chleb na zakwasie

doda się więcej m±ki pszennej, będzie można formować bochenek, jeżeli jest więcej razowej, lepiej dodać więcej wody, żeby ciasto dało się mieszać łyżk±. Wtedy bochenka nie formujemy. Ciasto mieszać łyżk± lub mikserem do poł±czenia się składników. Na koniec dodać sól rozpuszczon± w odrobinie wody i

Razowa szarlotka

, jak się spodziewałam, rewelacyjna. Koniecznie upieczcie : Składniki na razowe ciasto kruche: - 3 szklanki m±ki pszennej razowej - szczypta soli - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - 100 g margaryny do pieczenia w kostce lub masła

Chleb z pieczonymi ziemniakami

: pate fermentee : 150 gr m±ki pszennej chlebowej 98 gr wody 3 gr soli 0,3 gr ¶wieżych drożdży dosłownie odrobinka - tyle co ziarnko słonecznika ciasto wła¶ciwe : 275 gr m±ki pszennej chlebowej u mnie 300gr 75 gr m±ki pszennej razowej u mnie 50gr m±ki żytniej 217 gr wody 9 gr soli 6 gr

Bliny z Kawiorem

Drożdże rozetrzyj z cukrem i 2 łyżkami mleka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aż pojawi± się pęcherzyki powietrza.   W misce poł±cz żółtka, oba rodzaje m±ki, sól i mleko. Dodaj drożdże i zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na godz.   Ubij białka i wymieszaj z gotowym ciastem drożdżowym.   Na dużej

Bliny na Nowy Rok

z Kuchni rosyjskiej Hyginy Sehin 1979 , a problem z wod± wi±że się, jak przypuszczam, z rodzajem m±ki. Użyłam jedynej m±ki gryczanej, jak± udało mi się dostać, tj. firmy Bio Babalscy używam ich także m±k razowych i otr±b . Je¶li jej także użyjecie, spokojnie możecie od razu zwiększyć ilo¶ć płynu

Chleb mieszany na zakwasie

-12 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto wła¶ciwe 150g m±ki żytniej typ 2000 u mnie m±ka żytnia razowa 100g m±ki pszennej 160-180g wody wody 8g ¶wieżych drożdży lub 1 2 drożdży instant pominęłam 1 płaska łyżeczka soli Je¶li używamy ¶wieżych drożdży, wymieszać je z wod±. Wszystkie składniki wraz z

Razowe bułeczki

-12 sztuk: 2 łyżeczki drożdży instant ok. 1 op. 300 ml wody , 200 g ugotowanych płatków owsianych mi z ugotowania ok. 100 g suchych płatków ekspresowych wyszło ok. 350 g ugotowanych , 200 g m±ki pszennej razowej, 300 g m±ki pszennej białej najlepiej luksusowej , 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy lub oleju

Chleb z pieczonymi ziemniakami

: Przepis cytuję za Ani±: pate fermentee : 150 gr m±ki pszennej chlebowej 98 gr wody 3 gr soli 0,3 gr ¶wieżych drożdży dosłownie odrobinka - tyle co ziarnko słonecznika ciasto wła¶ciwe : 275 gr m±ki pszennej chlebowej 75 gr m±ki pszennej razowej 217 gr wody 9 gr soli 6 gr ¶wieżych drożdży 125 gr

RAZ NA KRESOWO...

grub± warstw± cebuli z koncentratem. Udekoruj szczypiorkiem i natk± pietruszki Bliny ziemniaczane Składniki: - 10 dużych ziemniaków - 1 szklanka pszennej m±ki razowej - 5 dkg drożdży - 1 szklanka ciepłej wody - 1 łyżka m±ki - sól Sposób przyrz±dzania: Zrób rozczyn: rozkruszone drożdże poł±cz z łyżk±

Chleb żytni razowy na zakwasie

Składniki składniki: 1.5 kg m±ki żytniej razowej 0.5 kg m±ki żytniej pytlowej około 1 l wody sól Sposób przyrz±dzenia Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy zakwas zalewaj±c 3 4 szklanki m±ki razowej około pół szklank± wody. Ciasto wymieszać, oprószyć m±k±, pozostawić w cieple na

Wielki bochen na zakwasie

: 100g m±ki żytniej razowej 100g letniej wody na dokarmianie zakwasu: 250g m±ki żytniej razowej 250g wody Przygotowanie Wszystkie składniki zagnie¶ć i wyrobić na gładkie ciasto, zostawić do wyro¶nięcia na około 2 godziny, odgazowuj±c w tym czasie dwa razy uderzyć i złożyć ciasto, żeby

WP 113

razowej 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka soli Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpu¶ciły. Dodać szklankę m±ki pszennej i odstawić na 15 minut. Dodać m±kę razow± oraz resztę składników. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się

Pain Breton

godzinę przed wyrabianiem chleba. Ciasto na chleb -15g szarej soli -700g wody -750g m±ki pszennej chlebowej -200g m±ki gryczanej do kupienia w sklepach eko, można też zmielić kaszę krakowsk± lub inn± niepalon± gryczan±, pamiętaj±c o kilkukrotnym przesianiu w celu napowietrzenia -50g m±ki żytniej razowej

Rozmarynowe ABC

jednolity krem. Stopniowo dodawać jajka, dosypywać łyżkę m±ki po każdym jajku, aby unikn±ć rozwarstwienia ciasta. Ostrożnie dodać resztę m±ki pszennej i razowej wymieszanej z rozmarynem. Ciasto rozrzedzić dolewaj±c mleko o temperaturze pokojowej. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać m±k± i wlać

Chleb razowy na zakwasie

: mozna użyć tylko m±ki pszennej lub żytniej razowej. Wszystkie składniki wyrabiamy bardzo dokładnie ja użyłam maszyny tak długo, aż będ± się tworzyć b±ble u mnie zajęło to ok. 15 minut . Następnie przykrywamy i odstawiamy ciasto w zaciszne i do¶ć ciepłe miejsce, aby wyrastało sobie przez godzinkę

Chleb na dwóch zakwasach - WP 65

. Przepis cytuję za autork±.   *Margot proponuje na kilka godzin przed przygotowaniem zacz±tków, skorzystać z 1 łyżeczki zakwasu przygotowanego w ramach WP po godzinach, dodaj±c do niej 1 łyżeczkę m±ki żytniej razowej i tyle wody, aby powstał do¶ć rzadki zakwas. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by póĽniej

Razowe ciasto z rabarbarem

tartymi orz echami włoskimi, a biały cukier - miodem oraz br±zowym trzcinowym... a co z masłem? Nooo.. nie daaajmy się zwaaariooować : Ciasto jest orzechowe, mocno rabarbarowe oraz delikatnie cynamonowe, ze słodk± cukrow± skorupk± na wierzchu. M±ka razowa różni się od pszennej, więc ciasto smakuje

JT s Landbrot 224 la Zorra czyli chleb wiejski wg Zorry

pszennej razowej 115 g wody 105 g od¶wieżonego gęstego zakwasu * Składniki na ciasto chlebowe 540 g maki pszennej typ 550 40 g m±ki pszennej razowej 320 g wody 5 g ¶wieżych drożdży 22 g soli biga, poolish i zakwas - cało¶ć Wieczorem w osobnych miskach wymieszać ze sob± składniki bigi

Pyszne ¶niadanie

Wczoraj wieczorem upiekłam sobie pyszne bułeczki razowe, oczywi¶cie z przepisu mojej ulubionej blogerki dorotus76. To moja córka Alicja j± odkryła chyba latem ubiegłego roku  i codziennie sprawdza, co nowego dorotus upiekła. Gdy rozmawiamy na skype, Ala pyta niespodziewanie, czasem z gło¶nym

71. DROŻDŻÓWECZKI 3 RODZAJE

Przegl±daj±c blog Dorotus natrafiłam na pyszne drożdżóweczki : i po prostu musiałam je zrobić. Troszkę pozmieniałam składniki a dodatek m±ki razowej sprawił, że smak ciasta stał się jak to mówili jedz±cy pyszny i niekojarz±cy sie z ciastem drożdżowym : ciasto mniej wyrasta niż z samej m±ki

Ciasto razowe z rabarbarem

jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień więc może lepiej upiec je wieczorem a zajadać do przedpołudniowej kawki... Rabarbar jeszcze widziałam dzisiaj na straganach więc może zd±życie upiec? : Przepis na ciasto znalazłam u Ani, przepis na kruszonkę u Asi Kruszonka: 150 g m±ki pszennej razowej

ZAPIEKANKA amerykańska

Pie With Black Olive Crust , także z Veganomicon, nie wtmaga żadnych poprawek. Przepis podaję za blogiem m e g a t a r i a n ciasto i Vegan Sweetie nadzienie . Ciasto 2 szklanki m±ki pszennej lub mieszanina po 1 szklance m±ki białej i razowej 188 szklanki m±ki kukurydzianej 2 łyżeczki

francuski chleb wiejski

g m±ki żytniej chlebowej-u mnie zytnia razowa - 58 g m±ki pszennej razowej - 1 4 - 1 8 łyżeczki drożdży instant lub 1-2 kuleczki wielko¶ci ziarna grochu ¶wieżych - 1 i 1 2 łyżeczki soli Zaczyn z poprzedniego dnia wymieszać z wod±. W osobnej misce wymieszać m±ki z drożdżami , a następnie posypać

Piernikowe misie

wysoko¶ci około 9 cm. Zamiast m±ki pszennej użyłam pszennej razowej i żytniej. Niech będzie trochę zdrowiej. Ciasto dzięki temu jest zwarte i mniej wybujałe. Dla ozdoby wypełniamy lukrem odci¶nięte kontury i pakujemy w przezroczyst± folię ozdabiaj±c wst±żeczk±. Jedyny minus, to ten, że misie trzeba upiec

Bułeczki razowe

. Ciasto wła¶ciwe : - cały zaczyn zakwasowy minus 2 łyżki - 145 g wody - 190 g bialej pszennej m±ki chlebowej - 1 łyżeczka drożdży instant - 2 łyżki mleka w proszku - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki br±zowego cukru - 2 łyżki masła Wymieszać zaczyn z wod±, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać

Wegańskie nale¶niki

puszyste niż zwykle niezdrowe nale¶niki z białej m±ki i jaj. Na pewno wyjd± też bardziej sztywne. Najlepiej je¶ć zanim wystygn±. 4. Je¶li w trakcie smażenia uznasz że do ciasta jest dodane za dużo wody wtedy można odstawić garnek na kilka godzin tak by ciasto w nim się ustało i rozwarstwiło. Można wtedy

Bułeczki z serem feta i szczypiorkiem

stanęło na bułeczkach, a wła¶ciwie sconsach ze szczypiorkiem i fet±. I wła¶nie kiedy już się umówiły¶my na wspólne pieczenie i wydawało się, że teraz już wszystko pójdzie z górki, oczywi¶cie co¶ musiało się zepsuć - pomyliłam m±ki i zamiast delikatnie razowych bułeczek wyszły mi bardzo razowe

Chleb domowy na zakwasie mieszany

naszych bliskich kręci cały czas. Wła¶ciwie cała Rodzina wypieka już ten chleb: Jest jednak przepis na zakwas, zatem, je¶li nikt w Waszej rodzinie takowego nie posiada można sobie go przygotować samemu. Jak go zrobić? Oto przepis: 1 2 szklanki m±ki żytniej razowej 100 ml letniej wody Przygotowanie

Chleb z pieczonymi ziemniakami

innymi dodatkami. Przepis Jeffreya Hamelmana z ksi±żki Bread .   Składniki na pate fermentee: 150 g m±ki pszennej chlebowej 98 g wody 3 g soli 0,3 g ¶wieżych drożdży dosłownie odrobinka - tyle co ziarnko słonecznika   Składniki na ciasto wła¶ciwe: 275 g m±ki pszennej chlebowej 75 g m±ki

Bagietki pelnoziarniste

na podstawie przepisu na klasyczne bagietki składniki na 4-5 sztuk  szklanka mleka 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki cukru szklanka wody o temperaturze pokojowej 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki soli szklanka m±ki orkiszowej szklanka m±ki żytniej razowej szklanka m±ki pszennej razowej

Weekendowa piekarnia 29 - bagietki na zakwasie ze skórk± pomarańczow±

------------------- 3 łyżki ziaren maku lub siemienia lnianego , otarta skórka z 1 pomarańczy Wyrobić ciasto ręcznie ok. 15-20 min lub w mikserze z hakiem, przed końcem wyrabiania dodać mak i otart± skórkę + mój chleb był b. luĽny i dodałam ok. 2-3 łyżek m±ki razowej uformować kulę, przykryć i zostawić do

Ziarnisty chleb na zakwasie

wyrastanie Zakwas: 100g m±ki żytniej razowej z chlebowej też wychodzi 100g wody potem na dokarmianie zakwasu : nbsp 250g m±ki żytniej 250g wody Przygotowanie Wszystkie składniki zagnie¶ć i wyrobić, odstawić do wyro¶nięcia na około 2 godziny, odgazowuj±c w tym czasie uderzyć i

Chleb z San Francisco

tylko chleb z tego przepisu może stan±ć w szranki, dlatego traktuję go jako przepis podstawowy i modyfikuje na przeróżne sposoby. Najlepiej smakuję pieczony w piekarniku, jednak na co dzień robię go w maszynie. Przepis podstawowy pochodzi z Pracowni Wypieków . Składniki: 200 g m±ki pszennej razowej

Prosty 100 żytni chleb radzieckiego żołnierza - z forum CinCin

zatem dodaje się około 10 czy 20 innej m±ki z większ± ilo¶ci± glutenu np. razowej pszennej typ 2000 , lub chlebowej pszennej typ 750 .   Po przepisy na chleby zawsze udane odsyłam Was, Kochani na strony Forum CinCin klik , do Tatter klik , do Weekendowej Piekarni klik i na stronę Pani Małgosi

Chleb z pieczonymi ziemniakami na pâte fermentée

wła¶ciwe: 550g białej pszennej m±ki chlebowej 150g m±ki pszennej razowej 415g wody 18g soli 12g ¶wieżych drożdży 1 1 4 łyżeczki drożdży instant lub 2 łyżeczki suszonych 250g pieczonych ziemniaków całe Pâte Fermentée 1. Zaczyn.  Drożdże rozmieszać w wodzie i dodać m±kę z sol±. Wymieszać

Chleb 60 40 Nilsa

żytniej m±ki razowej użyłam m±ki pszennej razowej * 180 g m±ki pszennej * * 200 g wody, letniej * 1 g suchych drożdży 1 4 łyżeczki lub 2 g drożdży ¶wieżych * 9 g soli   Wszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić na 45 minut, nastepnie złożyć ciasto można jedynie przemieszać ** i znów

Bułeczki razowo - żytnie

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej michy i robimy ciasto : Ja robiłam łyżk± bo jest do¶ć klej±ce i mało spójne. Je¶li będzie za lej±ce to podsypcie m±ki, najlepiej żytniej, albo razowej, bo ta najlepiej chłonie wodę. Uformujcie kule i zostawcie ciasto do wyro¶nięcia aby podwoiło objeto¶ć. Po tym

Weekendowy chlebek Dany

chlebka. Nie chciałam zostać bez chlebka, dlatego niewiele my¶l±c dynię zast±piłam słonecznikiem. Na zdjeciu widać jedne z trudno¶ci jakie napotkałam - Składniki na 2 chlebki, foremki 30 x 11 cm. Dzień poprzedzaj±cy pieczenie. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu z m±ki razowej typ 2000 150 g m±ki

Cupcake Maker

Cupcake Maker to nietypowa aplikacja, w której naszym celem jest przygotowanie wypieków.

Cupcake Maker przedstawia cały proces przygotowywania rozmaitych pyszno¶ci. Zaczyna się od rozbicia jajek, dodania m±ki i tak dalej. Kolejno wybieramy kształt, a póĽniej ustalamy

Miejsca:

Lisków (30)
Pasto (19)
Warta (11)
Pate (7)
Salt (4)
Tłuszcz (3)
Tanga (3)
Pawłów (3)
Modena (3)

Firmy:

RUCH (7)
Google (2)
Chip (2)
Żywiec (1)
Tesco (1)
Plato (1)
Nordic (1)
MIT (1)
DIALOG (1)
Coca-Cola (1)