Wszystko o:

ciasto z konfiturą

Ciasto kakaowe z kremem capuccino i konfiturą owocową

Składniki: Ciasto kakaowe: kostka masła lub margaryny 200 g szklanka cukru pudru, 4 łyżki ciemnego kakao, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią Składniki na masę: 200 g mielonych migdałów, 2 łyżki kawy espresso, 200 g serka mascarpone

Orzechowe ciasto z konfiturą

      Ciasto, które powstało w wyniku inspiracji ciastkiem z jednej z naszych ulubionych piekarni. Ponieważ oboje z mężem często kupowaliśmy to orzechowe ciacho, postanowiłam, że samodzielnie spróbuję odtworzyć ten przepis w domu. Wiecie co? Udało się idealnie! Ciasto smakuje dokładnie tak jak z

Ciasto Grejpfrutowe z Konfiturą Pomarańczową

Ciasto mocno cytrusowe i aromatyczne. Przy tym banalnie proste w wykonaniu. Chyba znacznie bardziej na zimowe wieczory przy kominku niż na ciepłe, letnie dni. Do posmarowania ciasta można użyć konfitury bądź galaretki z owoców. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1

Ciasto z konfiturą z borówek

ubijamy pianę, dodajemy, wylewamy na tortownicę i pieczemy okolo 35 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy ciasto ostygnie, na jego wierzch kładziemy konfiturę wymieszaną z rumem i zostawiamy na noc.

Sakiewki z konfiturą pomarańczową - z ciasta francuskiego własnego wyrobu :

Ufff... Udało się, chociaż bałam się bardzo! Ciasto francuskie zrobione :  Na szybko zrobiłam sakiewki, musiałam przecież sprawdzić, czy wyszło Jest bardzo smaczne, mąż mówi, że pyszne : Całą procedurę wykonania znajdziecie u Dorotus , ja tylko wspomnę, że z podanych składników wyszły mi 3

Rogaliki z ciasta francuskiego z konfiturą różaną

Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego, - konfitura różana lub dowolna .   Gotowe ciasto francuskie kroimy na trójkąty, nadziewamy łyżeczka konfitur  i zwijamy w rogalik.

Czekoladowy Weekend - podsumowanie

pominęłam, czy źle zapisałam Wasze dane w podsumowaniu, to z góry przepraszam i bardzo proszę o odpowiednią informacje w komentarzach lub mailowo . Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę miłej lektury :- Adrijah - blog Red and Pale : Bardzo czekoladowe ciasto Abbra 8211 blog Moje Kucharzenie

Warzywa w słodyczach - podsumowanie akcji cz.II

Halwa - Dwa.demonki Pyszne ciasto marchewkowe - Maggie Ciasteczka marchewkowe - Wisienka Ciasto marchewkowe - Pluskotka Muffinki murzynki z konfiturą marchewkową - Panti Ciasto marchewkowe love - Protegemoi Szwajcarskie ciasto marchewkowe - Famke Marchwianki - Chantel Ciasto marchewkowo

Maślane bułeczki i wieniec z domową konfiturą pomarańczową

Wypiek z ostatniego weekendu inspirowany francuskimi brioszkami. Puszyste ciasto drożdżowe, mocno maślane z pyszną domową konfiturą pomarańczową, najprostszą z najprostszych, która znakomicie pasuje nie tylko do bułeczek, ale świetnie się sprawdza, jako słodkie smarowidło na chleb... Połowa ciasta

Ciasto owocowe-keks

. Z walącym sercem odmierzałam, mieszałam, interpretowałam przepis, nanosząc bezpośrednio uwagi i zadręczając kolejnymi odkryciami ulubioną koleżankę. Bo to forma 25x10x7 cm okazała się za mała i ciasto jak szalone buchnęło do góry sprawiając, że trzeba było na szybko tworzyć dodatkową sztywną obręcz

ciasto z konfiturą

posmarować konfiturą, na 15 krążkach ułożyć placuszki marcepanowe, pokryć je konfiturą, a następnie ułożyć resztę krążków z konfiturą i przykryć pozostałymi krążkami ciasta. Przygotować polewę:   czekolady połamac na kawałki, włożyć do rondelka z masłem i mlekiem i rozpuścic, podgrzewajac na małym ogniu

Orzechowy tort Sachera

wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto smarujemy dokoła podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową.   Przygotowujemy polewę. Rozdrobniona kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do polaczenia się składników. Wylewamy na ciasto, rozsmarowując je

KARAIBKA

Ciasto z bananami to jest to : Wcześniej proponowałam Wam już jeden pyszny przepis na ciasto z bananem Przypomnienie  http: gotujzania.blox.pl 2011 06 OWOCOWY-RAJ.html 65279 Teraz pora na drugą odsłonę żółtego przyjaciela. Nie ma to jak dobre ciasto biszkoptowe z konfiturą.   Inspiracja

Wegańskie ciasto z kremem

kremu, ani migdałów, ani orzechów. W zasadzie to ciasto kruche jest uniwersalne, można też piec z niego małe babeczki w małych foremkach nadziewane owocem lub konfiturą. Ciasto udaje się zawsze i nigdy nie ma zakalca, a zakalce w innych ciastach zdarzają się mi niestety.

Przepisy na ciacho urodzinowe

razem z daktylami rozgotować troszkę płatków owsianych, one potem stężeją i wszystko się będzie ładnie trzymać. SERNIK NA ZIMNO Z MORELAMI Ciasto: 1 1 2 litra mleka roślinnego sojowego lub innego 1 szklanka kaszy manny 1 2 szklanki oleju 1 szklanka suszonych moreli 20 dag wiórków kokosowych

Hawajski smak

krążek ciasta rozprowadzić konfiturą i posypać łyzką kokosu, rozprowadzic cienko śmietanę i przykryć trzecim krążkiem ciasta. Wierzch boki tortu posmarować śmietanką i posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec ciasto udekorować pozostałą śmietaną i plasterkami limetki. Przepis ten znalazłam w gazetce z

Sernik z konfiturą różaną

Składniki ciasto: 4 jajka 3 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 2 szklanki cukru ciasto serowe: 70 dag sera białego 3 4 szklanki cukru pudru 2 łyżki masła 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki konfitury z owoców róży dodatkowo

ciasto z konfiturą

robię to w maszynie do pieczenia chleba, używając programu makaron , a następnie podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki, pokrytej wcześniej papierem do pieczenia, a drugą część schować do zamrażarki. ... Ciasto na blaszce posmarować konfiturą: k - np. z czarnej porzeczki

Pączki

do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej. Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować. Uwagi: Ciasto było bardzo kleiste i musiałyśmy dodać większą ilość mąki. Alex nadziewała kremem budyniowym, a ja konfiturą z papaji i marakuji :  

Ciasta wielkanocne

cienkie wałeczki i ułóż je w kratkę na wierzchu sernika możesz też np. uformować z ciasta zajączka . Wierzch posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu udekoruj każdą kratkę ulubioną konfiturą. Babka drożdżowa Składniki 24 porcje 50 dag mąki | 5

Przepis Nigelli na pomarańczowe muffinki śniadaniowe

papilotkami formę na muffiny, nałożyć łyżką ciasto do każdego otworu do wysokości 2 3 foremek. Piec w temperaturze 180 °C przez 20 minut lub aż się zarumienią - warto sprawdzić po 17 minutach . Najlepsze są z konfiturą. 65279 wydrukuj przepis

Wegański biznes

zamiast masła używam wegańską margarynę Earth Balance, która jest wspaniała! Wielu moich znajomych nie miało pojęcia, że jedzą wegańskie ciasta i bardzo im smakowały! Moim ulubionym jest cytrynowe ciasto przekładane malinową  konfiturą i waniliowym kremem. Ma ono doskonale zrównoważony smak słodki z

Miodowe Buchty

prostu uwielbiam.  Pierwszą zjadłam jeszcze ciepłą, polaną odrobiną miodu. Była słodka, puszysta i pyszna. Drugą już z białym serem i domową konfiturą z truskawek i oczywiście ta druga wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :   Jakkolwiek jednak nie zdecydujecie się ich skonsumowa ć 65279

Jabłkowe bułeczki drożdżowe z konfiturą

jabłka, dokładnie mieszamy. Dolewamy porcjami rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Odstawiamy na 20 minut, aż trochę wyrośnie. Ciasto dzielimy na porcje, każdą z nich napełniamy konfiturą, masłem orzechowym lub czymś innym, zlepiamy. Umieszczamy na blasze

Doskonały pleśniak

Składniki składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 4 jajka kostka margaryny 200g trzy nbsp szklanki mąki pszennej jedna szklanka cukru 2 łyżki kakao jedna łyżeczka proszku do pieczenia 1 3 aromatu arakowego lub rumowego słoik konfitury z czarnej porzeczki odrobina soli czas

Pączki wiedeńskie

mi na myśl właśnie ona. A pamiętam bardzo dobrze jak się w niej zaczytywałam w wieku 5-6 lat. Moje pączki wiedeńskie są dokładnie takie jak ten od Baby: rumiane, pulchne i maślane - a wiedeńskie bo z konfiturą morelową. Babcia stwierdziła że nawet lepsze niż z naszą rodzimą różą Czy to prawda

Styropian

Mam wrażenie że to ciasto było królem minionego lata... Obok jagodzianek, ciast z rabarbarem i truskawkowych słodkości wszyscy piekli styropian . Niektórzy zmieniali nazwę, niektórzy piekli pod nazwą oryginalną... Miałam wrażenie, że ilekroć zajrzę chociażby na durszlak to jakiś styropian tam

tort czekoladowy

Wybierając tort urodzinowy dla Zuzi mam zawsze 2 dylematy: jaki ma być smak, aby jubilatka choć troszkę spróbowała ciasta mogą dla niej praktycznie nie istnieć oraz jaka tym razem ma być dekoracja. W tym roku wybrałam delikatnie czekoladowy biszkopt z czekoladowym kremem na bazie mascarpone i

Ciasteczka z dziką różą

wirować a podłoga stała się podłogą, pokusiłam się o zrobienie przepysznych ciasteczek, na które od dawna miałam ochotę. Cudowne!  To prawdziwa perełka wśród ciasteczek. Być może, dlatego że ich słodycz przełamana jest kwaskową konfiturą z płatków róży. A może z innego powodu 8230 8230 Autor

Drożdżowy placek i krem z dyni

, wykorzystując formę 36x24 cm.Drożdżowy placek z dynią*, długo utrzymuje wilgotność i wspaniale smakuje z konfiturą lub posypany cukrem pudrem. Placek z dynią, nie jest ciastem słodkim, co według mnie jest jego dodatkową zaletą. Oba przepisy biorą udział w Festiwalu Dyni. Składniki ciasta: 4 szklanki mąki

KRUCHY PLACEK Z KRUSZONKĄ

tarkę do tarcia warzyw o dużych okach i przesuwając tarkę nad plackiem podczas ścierania ciasta. Warstwę tę można posypać krajanymi orzechami 10 dag lub odsączoną konfiturą z malin, truskawek itp. albo rodzynkami i skórką pomarańczową posypać powierzchnię placka po upieczeniu . Następnie

kefirowe placuszki

. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do ciasta dodać jabłko oraz pianę, ewentualnie wrzucić osączone rodzynki. Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać porcje ciasta jest dość rzadki . Smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem lub polać konfiturą. smacznego

Tort rabarbarowy z begoniami

konfitury rabarbarowej z małego słoiczka i połową porcji kremu jogurtowego. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, nasączamy pączem, smarujemy konfiturą i ponownie rozprowadzamy równą warstwą krem. Przykrywamy trzecim krążkiem, który nasączamy pączem, przykrywamy folią spożywczą, obciążamy talerzykiem i

Ciasto wyśmienite z nutą pomarańczową wg Różyczki

,dodać puder do smaku ,następnie zagęstniki,podzielić na dwie części,biała część ma być większa,do mniejszej dodać kakao i lekko ubić. Gotowe ciasto polać w kilka miejscach konfiturą morelową, wymieszaną z kilkoma kroplami olejku pomarańczowego.wykałaczką porozciągać pajączki,ostrym nożem maczanym we wrzątku

rogaliki krucho - drożdżowe

, nadziewane dżemem, owocami lub konfiturą. Bardzo łatwe do wykonania, smak - sama radość dla podniebienia. składniki: 250 g masła 3 szklanki mąki 6 dag drożdży 1 łyżka cukru pudru 1 4 l kwaśnej śmietany 18 1 mały cukier waniliowy 1 3 szklanki śmietany wymieszać z cukrem pudrem i dodać pokruszone drożdże

UFO z nadzieniem wiśniowo-różanym

palców. Ciasto wyrabiać dość mocno na początku a następnie trochę lżej, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Kontynuować wyrabianie do momentu aż ciasto zacznie odstawać od naczynia i rąk. Ciasto na początku jest dość tłuste i lepiące. Kiedy będzie zupełnie gładkie i lśniące formujemy z niego kulę i

Pomysły na naleśniki

, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, 300 ml mleka. Odstaw na 20 min. Smaż na maśle małe placki z obu stron. Podawaj je z konfiturą, syropem klonowym lub miodem. 6. KAWOWE Zmiksuj: 1,5 szklanki mąki, po 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i kakao, szczyptę soli, 2 jajka, 2 łyżki płynnego masła, 2 szklanki mleka. Kiedy

Naleśniki z Kremem Mascarpone i Wiśniami

Naleśniki z delikatnym kremem i konfiturą wiśniową. Idealne na niedzielne śniadanie. Same w sobie, naleśniki są bardzo smaczne i doskonale się smażą. Natomiast krem z tego przepisu jest łatwy w wykonaniu i z powodzeniem można go zastosować do innych ciast lub deserów. Zamiast wiśni w oryginale były

Ciastka Linzer

Dużo się o nich naczytałam zanim je upiekłam. I wbrew mojej wiedzy albo raczej niewiedzy: okazało się, że istnieje kilka wariacji na temat tych słynnych ciasteczek. Mogą być jasne - z migdałów, lub ciemne - z prażonych orzechów laskowych lub pekan. Przekładane tradycyjnie konfiturą z czarnej

Ciastka z cynamonem i czekoladą

. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon i dodawać do masła z żółtkami. Mieszać do momentu aż cała mąka zostanie prawie wchłonięta, na koniec mieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki, po czym wsypać czekoladowe wiórki. Nie mieszać zbyt długo. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię

Weekendowa Piekarnia 43: Brioszka z Neuchatel

maślana, cytrusowa, leciutka. Podzieliłam wyrobione ciasto między dwie keksówki i jedną gorącą brioszkę oddałam Mamie z drugiej już nie tak dużo zostało. Moje chlebki oba lekko pękły z jednej strony, co podejrzewam, że może wynikać z lekkiego przerośnięcia ciasta w foremce, bo puszyły się w ostatniej

DIETA DUKANA FAZA III

odtłuszczonego w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru jako proszek 6 łyżek otrębów można je zmielić 2 łyżki słodziku do pieczenia lub 2 łyzki cukru trzcinowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia konfitura do nadziewania aromat do ciasta ulubiony Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z

jak pączek w maśle

, tak że obdzieliłam nawet rodzinkę Faceta potem się okazało, że sam zjadł wszystkie i z rozpędu zrobiłam też oponki, za którymi z kolei szaleje mój rodziciel. Dużo roboty było, ale jaka potem przyjemność zatopić ząbki w jeszcze ciepłym pączusiu : Pączki z konfiturą: 65279 600 g mąki 3 jajka

Pączki

: Przesianą mąkę z solą wsypać do dużej miski, dodać drożdże, wymieszać. Dodać jajka, cukier. Mleko połączyć z wodą i spirytusem i powoli dolać do miski, zamieszać. Stopniowo dodać masło, połączyć składniki. Przygotowywanie ciasta w przypadku świeżych drożdży: Przesianą mąkę z solą wsypać do dużej miski

Naleśniki z wiśniami

wody 2 żółtka szczypta soli Sposób przyrządzenia Zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej, lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając

Naleśniki z wiśniami

wody 2 żółtka szczypta soli Sposób przyrządzenia Zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej, lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając

Ciasto ponczowe Savarin

lub nalewkę wiśniową. Gorącym ponczem polewać od czasu do czasu ciasto nasączając je na wskroś. Przed samym podaniem skropić rumem lub nalewką. Ciasto ponczowe można podać na zimno z bitą śmietanką, przybrane osączoną konfiturą z wiśni, lub jako gorący deser ż bitą śmietanką, podaną z surowym

Bajer o bajaderce

cukier, masło i kakao, mieszając do połączenia się składników. Przestudzić i dodać razem z konfiturą kremem orzechowo-czekoladowym, olejkiem do pokruszonych ciastek. Dodać rodzynki lub inne bakalie. Wyrobić na jednolitą masę. Przygotowaną masę można formować w kulki i obtaczać w wiórkach bądź orzechach

Makowiec z wiśniami. Bez zawijania

papierem do pieczenia, nałożyć jeden placek. Posmarować konfiturą z jednego słoiczka, nałożyć połowę masy makowej. Czynnośc powtórzyć - wierzch musi stanowić ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 o C. Jeśli ciasto już sie zrumieni i zacznie wybrzuszać - można położyć na nie inną blaszkę dla obciążenia

ciasto z konfiturą

ugoszczony w karnawale faworkowymi różyczkami z konfiturą. To był smakołyk! Niestety zbyt pracochłonny, by kontynuować jego wytwarzanie po zakończeniu karnawału. Teraz specjalizujemy się w faworkach prostych. Jak je zrobić, by były lepsze od faworków kupowanych u Bliklego? Oto przepis. Ciasto: 6 jajek, 2

Czas na Wielkanocne słodkości....MAZUREK KAJMAKOWY

może strzelić . Masę dokładnie wymieszać z kostką margaryny. Przy użyciu gotowej masy nic nie trzeba robić: 3. Wystudzone ciasta pomsarować cienko dżemem lub ulubioną konfiturą czy marmoladą , a na górę nałożyć warstwę kajmaku. Wygładzić powierzchnię masy i udekorować bakaliami.  

Żądło osy

środka, szybko zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Blachę wysmarować tłuszczem.Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze, nakłuć widelcem, posmarowac konfiturą morelową. Na wierzch: Morele pokroić na kawałeczki i ułożyć na cieście. Rozwinąć rozmrożone ciasto francuskie i ułożyć na

Szkockie bułeczki scones

Scones to małe szkockie bułeczki, niesamowicie popularne w całej Wielkiej Brytanii. Można kupić niemalże w każdej piekarni. Najczęściej podawane są ze słodkimi dodatkami, konfiturą, dżemem lub ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Smakują rewelacyjnie, robi się je bardzo szybko i łatwo a piecze

przedświątecznie, z tego, co na jawie

spulchniaczami. i sztuczną marmoladą truskawkową. mama piekła tylko murzynka, babkę cytrynową i ciasto z rabarbarem. których nie znosiłam. lubiłam tylko jej serniki ciepłe i na zimno  oraz szarlotki. nigdy nie zapomnę - jak raz w życiu upiekła wystrzałowe drożdżowe rogaliki z konfiturą pewnie był to dżem, ale

Pączki

nie miałam, dałam 1 łyżkę rumu dodatkowo : olej lub smalec do smażenia konfitura lub dżem do nadziania u mnie marmolada różana cukier puder   Przygotowywanie ciasta w przypadku drożdży instant : Przesianą mąkę z solą wsypać do dużej miski, dodać drożdże, wymieszać. Dodać jajka, cukier

8222 W niepogodę z Tycią i kotem 8221

mam w domu pół tuzina cytryn, ale np. pomarańcze lub orzechy i możemy z nich wyczarować równie ciekawy przepis, jak ten na 8222 ciasto z kwaśną minką 8221 ? W ostateczności nowe pomysły rodzą się z ilustracji, trochę w manierze dziecinnych rysuneczków, uproszczonych, ale komunikatywnych i wesołych

Herbata, kotlety, oładki

nam pospołu zadali bobu. Oładki to generalnie rzecz biorąc placuszki czyli racuszki, tu zapewne naprawdę zwały się bliny, a pani, panny i generał jedli je z, moim zdaniem z Kawiorem i śmietaną, a zdaniem Kattinki też ze śmietaną, ale na słodko, z konfiturą poziomkową. Aby rozwiązać zagadkę

Placek wigilijny z makiem

warstwą. Ciasto posmarować konfiturą l pokryć go grubą warstwą masy makowej. Pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasta polać go roztopioną czekoladą, posypać orzechami i zrobić esy-floresy z białego lukru. Ciasto jest czasochłonne i dość drogie, ale warte poświęconego mu czasu

La Taillaule, brioszka z Neuchâtel

cukru 5 g miodu 37 g miękkiego masła 60 g rodzynek otarta skórka z 1 4 cytryny jajko do posmarowania Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim jajka, cukier, miód i mleko. Powoli wymieszać składniki, wyrobić gładkie ciasto ok. 10 minut możemy ewentualnie dodać

La Taillaule, brioszka z Neuchâtel

W niedzielę wracając z kościoła spojrzałam na wystawę sklepową gdzie umieszczona była dość duża reklama ciasta drożdżowego.  Zdjęcie było zrobione  z bardzo bliska przez co widoczne były niezwykle apetyczne dziurki i ten widok tak podziałał na moją wyobraźnię, że po powrocie do domu natychmiast

Pyszotka Pani Walewska

aż będzie gładkie.  Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, które następnie rozwałkowujemy, układamy każdy na odzielnej dużej blasze a następnie smarujemy je konfiturą i posypujemy rodzynkami. Na każdy blat ciasta nakładamy dodatkowo po połowie ubitej piany z białek. Tak przygotowane ciasta

Sernik z morelami i kruszonką

stopniach około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy w przypadku śmietankowego nie ma tej potrzeby i ucieramy z resztą składników. Smarujemy ciasto konfiturą. Na nią wykładamy masę serową. Morele przekrajamy na połówki i układamy na masie serowej wypukłą stroną do góry

Ciasto jogurtowe

ulubioną konfiturą. A do tego kubek gorącej herbaty. Jedynie czasami piekę to ciasto w formie misiów z żurawinowym nadzieniem. Do foremek-misiów nakładam jedną warstwę ciasta, na środek łyżkę dżemu z żurawin lub innej kwaśnej konfitury i przykrywam całość resztą ciasta. Taką porcję bez problemu można

Brioszka z Neuchâtel

cytryny + jajko do posmarowania Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim jajka, cukier, miód i mleko. Powoli wymieszać składniki, wyrobić gładkie ciasto ok. 10 minut możemy ewentualnie dodać odrobinę mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące, jednak nie więcej niż łyżkę za

ciasto a la sękacz

Wygląda całkiem fajnie, prawda? Jego upieczenie zajęło trochę czasu, a efekt?                                                  Niestety - bez fajerwerków:- Ciasto bardzo proste do wykonania, z łatwo dostępnych składników. Przełożone konfiturą z róży uwielbiam i polane czekoladą. Niby wszystko

Ciastka z makiem

zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekane rodzynki i wiśnie lub żurawinę. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.   Ciasto wałkujemy pomiędzy foliami spożywczymi, podsypując lekko mąką i przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia będzie łatwiej wyjąć o wymiarach 20 x 32 cm. można też wykleić

Kruche ciasto z dżemem jagodowym

nad jeziorem i las, do którego chodziłam z dziadkami i każdą wyprawę po kubeczek jagód i zawody kto ma najbardziej fioletowy język. Dzisiejsze ciasto jest autorstwa mojej babci. I nie, nie jest to jeden z tych tradycyjnych przepisów, które babcie zbierają przez wiele lat. W sumie dopiero niedawno

Biały chleb 8211 dla amatorów chrupiącej skórki i słodkich konfitur

Przepis znalazłam na stronie 8222 Delicious magazine 8221 . To mój pierwszy własnoręcznie pieczony chleb, więc przepis musiał być prosty. Ten taki jest Efekt jest zadowalający. Chlebek ma złotą i chrupiącą skórkę i świetnie smakuje w połączeniu z masłem lub konfiturą. Najlepiej smakuje

Torciki czekoladowo-porzeczkowe

. Dodajemy przesiane mąki z kakao i dokładnie mieszamy łopatką. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując prostokąt 23x30 cm i pieczemy około 12 minut. Ciasto powinno być ścięte z wierzchu i suche w środku, zachowując swoją piankowość

Pączki z Weekendowej Cukierni

osobiście do dzisiejszego pączkowania w Weekendowej Cukierni, której jest gospodynią, a więc oczywiście nie mogłam się nie skusić! Pączki leciutkie, mięciutkie, z domową konfiturą różano - wiśniową...  Dziękuję Olcikowi za zachętę. : Przepis cytuję w całości z jej wpisu . Pączki bardzo dobre Przepis

Pączki parzone

, puszyste, niezbyt przetłuszczone, nadziane domową konfiturą z płatków róży. To ważne, najlepsze po kilku godzinach, posypane cukrem pudrem. Jak dla mnie fantastyczne. W tym swoim zadowoleniu ze stworzonych pączków, przy których spędziłam pół dnia postanowiłam obdarować paroma sztukami mamę. Jakie było

Pleśniak

  To ciasto mojego dzieciństwa. Moja mama bardzo często je piekła. Z różnymi owocami, konfiturami. Ja najbardziej lubię z konfiturą porzeczkową, której kwaskowatość pięknie przełamuje słodycz ciasta.W Internecie można znaleźć wiele różnych przepisów na pleśniaka, jak i wiele różnych nazw. Z wielu

Jabłkowa gwiazda

. Pokroić jabłka w kostkę i wypełnić nimi wnętrze gwiazdy. Jabłka lekko wdusić. Piec ok. 70 minut. Piekarnik gazowy: temperatura 160 ? C nie powinien być podgrzany Piekarnik elektryczny: temperatura 180 ? C powinien być podgrzany Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować podgrzaną, przetartą konfiturą

Tort Sachera

uwielbia, więc ja robię właśnie z kremem. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki quot Mała szkoła pieczenia quot z której zawsze wychodzą magiczne ciasta. I ten tort smakuje dokładnie jak w wiedeńskiej cukierni.

Roscon de Reyes. Ciasto trzech króli.

    Roscón de Reyes to hiszpańskie ciasto Trzech Króli. Z racji dzisiejszego święta nie mogłam go nie upiec! Kiedyś święcono tego dnia złota i kadzidła. Wykształciło się to na przełomie wieków XV i XVI. Poświęcanym kadzidłem, którym była żywica z jałowca, okadzano domy i obejście, co miało

Aksamitny sernik z dynią, czekoladowo-migdałowym spodem i pomarańczą

        Nie da się nazwać tego ciasta bardziej zwięźle, ponieważ każdy jego element zasługuje na szczególną uwagę. Jeśli lubicie delikatne i aksamitne serniki - ten na pewno Wam zasmakuje. Idealne ciasto na jesienne, weekendowe popołudnie. Aksamitna, twarogowa masa z subtelnym smakiem dyni

Omlet biszkoptowy z maki razowej

Ten omlet zajadałam dzisiaj juz po raz piąty z rzędu na śniadanie. Tak mi zasmakował. Ale juz nie chce, uuuch, ile mozna....Ale Wam polecam i to gorąco! Jest pyszny, puszysty, pomimo, ze zrobiony na bazie mąki razowej. Wyśmienicie smakuje z miodem, dżemem, ulubioną konfiturą. Doskonały na śniadanie

Sernik i brzoskwinie

. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Na upieczony biszkopt nakładamy masę serową. Na wierz masy położyć brzoskwinie pokrojone w plastry. Upiec w temp 180 stopni przez około 1 godzinę.  Po upieczeniu ciasta, posmarować wierzch podgrzaną konfiturą konfiturą brzoskwiniową. Tak pyszny sernik z brzoskwiniami

Pączki

smalec z olejem, bo okazało się, że mam za mało smalcu konitura lub krem, do nadziewania   Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn . Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie

Pączki

.... Jednak moje obawy okazały się niepotrzebne i już wiem, że nie ma się czego bać Co prawda pierwsza smażona tura troszkę mi się przypaliła, ale z resztą już poszło gładko. A pączki są pyszne. Można nadziać je czym się chce, polukrować, czy posypać cukrem pudrem. Ciasto z tego przepisu jest moim zdaniem

Orzechowy tort Sachera

24 cm. wysmarować masłem i obsypać tarta bułką. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Piec ciasto około 1 godziny. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto smarujemy dokoła podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową

TŁUSTY CZWARTEK.

POWIEDZIAŁ NAM BARTEK, ŻE DZIŚ TŁUSTY CZWARTEK, A BARTKOWA UWIERZYŁA I NAM PĄCZKÓW NASMAŻYŁA.   ,,Pączek 8211 pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. Zazwyczaj nadziewane konfiturą różaną lub owocami, ale też likierem, budyniem, a nawet serem, smażone

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

. Kruszonka ma być sypka. Gdy ciasto wyrośnie, wykładam małymi porcjami na stolnice, wykrawam szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta, kładę porcję marmolady połączonej z konfiturą truskawkową, zlepiam, układam na blaszce, wysmarowanej masłem roślinnym. Każdą bułeczkę smaruję żółtkiem, rozrobionym z 1 łyżką

róża różana

czyli konfitura z płatków róży pierożki z ciasta francuskiego z konfiturą herbata z konfiturą też wybornie smakuje pachnie różami chociaż w serce ciernie się wbijają... czasami mój mąż mnie tak wku......rzy,że mam ochotę krzyczeć bo już płakać nie mam sił. A jutro egzamin z pedagogiki

FRANCUSKIE ROGALIKI MAŚLANE

Pyszne są te rogaliki! Mają chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie. Przypominają w smaku francuskie croissanty. Podaję je z konfiturą, nutellą lub masełkiem smakowym np. takim klik . Najsmaczniejsze są świeżo upieczone. Można je przechowywać w chlebaku przez 1 dzień, ale przed  podaniem

Placek czereśniowy

Dalej jedziemy z cyklem przepisy na ciasta . Temat ciasta przepisy w sezonie czereśniowym jest jak sądzę bardzo popularny, a tym razem przepisy z czereśniami . Dziś: Placek czereśniowy Czas przygotowania: 35 minut Czas pieczenia: 45 minut Kaloryczność: 350 kcal Ilość porcji: 12 Składniki

Pączki

krem, do nadziewania   Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn . Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto

Pączki

przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, ziarenka wanilii, sok z cytryny oraz skórkę, pozostałe mleko, spirytus oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz, wyrabiamy i formujemy kulkę z ciasta. Odstawiamy ciasto na 10-15 minut w

Styropian

.... Ciasto: 3 szkl. mąki 1 2 szkl. cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła lub margaryny Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki użyłam dużej prostokątnej i posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą użyłam

Brioszka z Neuchâtel czyli Weekendowa Piekarnia 43

posmarowania Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim jajka, cukier, miód i mleko. Powoli wymieszać składniki, wyrobić gładkie ciasto ok. 10 minut możemy ewentualnie dodać odrobinę mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące, jednak nie więcej niż łyżkę za każdym razem. Następnie

Styropian

podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blachy o wymiarach  37x23 cm i posmarować dżemem porzeczkowym lub inną konfiturą. Drugą włożyć do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut. Przygotować masę: białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe

Mini tarty z konfiturą z czerwonej cebuli i kozim serem

zrobienia ciasta użyłam przepisu Michela Roux, który odkryłam w moim notatniku, w którym zapisuję ciekawe przepisy z książek i programów kulinarnych. Jeżeli chcecie zrobić tartę w foremce radzę podwoić wszystkie składniki na ciasto, oprócz jajka.     Mini tarty z konfiturą z czerwonej cebuli i kozim

Kuchnia pachnąca konfiturą

autorka o swojej kolekcji. Znakomite to wnętrz w stylu rustykalnym. Kuchnia pachnąca konfiturą. Piękna ozdoba na okno. Wykonana z białej nici, przeplatanej srebrną. Koronka naciągnięta jest na obręcz. Nietuzinkowa , niepowtarzalna i misterna praca. Śliczne, zabawne ozdoby słoików. Ładnie wyeksponujesz

Słodkie Bułeczki Maślane*

ciepłe-gdy postanowiły -razem z konfiturą truskawkową -,,odfrunąć wszystkie ze stołu..... Drożdżowe: ok.50-55 dag.mąki, szczypta soli, 10 dag. cukru, cukier waniliowy, 4 żółtka, 3.5 - 4 dag świeżych drożdży, ok. 1-1 i 1 3 szkl. mleka, 100 g masła śmietankowego. Do ozdoby : gożdziki, migdały lub

Torcik inspirowany American Beauty

wymieszane mąki z proszkiem. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut na złoty kolor, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić. Mikserem ubijać serek śmietankowy razem z cukrem pudrem przez

Tort Sachera

dodajemy cukier i cukier waniliowy, do uzyskania zwartej masy. Stale miksując dodajemy po jednym żółtku, a na koniec dosypujemy bułkę tartą i wlewamy czekoladę. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladową masą. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 o

Tak się bawiliśmy-Podsumowanie Jagodowo nam I

-truskawkowy kwiecienka Terrina owocowo-jogurtowa Placuszki maslankowe z borowkami Maslankowe muffiny jagodowe Arbuz z jagodami Koktajl jagodowy Pierogi z jagodami ciasto maslankowe szarlotek naleśniki z konfiturą jagodową koktajl jagodowo-mleczny macarons jagodowo-jagodowe deser jagodowo - pomarańczowy

Ciasto makowe z bitą śmietaną

Przepis na to ciasto znalazłam  w gazetce Ciasta Domowe. Nigdy bym nie zwróciła na niego uwagi bo zdjęcie nie było zbyt zachęcające ale kilka dni wcześniej rozmawiałam z koleżanką na temat połączenia maku i bitej śmietany. Więc sami rozumiecie, że jak taki przepis wpadł mi w ręce to musiałam go

AROMATYCZNY TORT CZEKOLADOWY

posypałam płatkami migdałów oraz przykryłam konfiturą z wiśni. Wylałam na wiśnie masę czekoladową i całość wstawiłam na 1godzinę i 5 minut do nagrzanego na 160 o piekarnika. Ciasto się nie przyrumieniło, patyczek po tym czasie był już suchy. Gdy ciasto przestygło przełożyłam je na paterę obracając o 180 o

Rożki babci Rozalii

Sierpniowa edycja Weekendowej Cukierni jest wyjątkowa za sprawą Basi, która zdradza nam przepis na rożki babci Rózi. Pyszne, malutkie, wypełnione konfiturą różaną, delikatne rogaliki z ciasta drożdżowego. Wspaniałe!  Już samo przygotowywanie 8222 topielca 8221 jest bardzo ekscytujące a jak

Miejsca:

Wiśniowa (49)
Warta (13)
Tłuszcz (6)
Pasto (6)
Maków (5)
Kraków (5)
Brzeg (3)
Żytno (2)
Wiedeń (2)

Firmy:

RUCH (6)
MIT (3)
Żurawie (2)
Metro (1)
Chip (1)