Wszystko o:

ciasto na tarte

ciasto na slodka tarte

rzadko pieklam tarty. zawsze wolalam porzadny kawalek ciasta. a tarta to nic innego, jak cienki spod i duzo owocow lub kremu. o tej porze roku zmienia sie jednak wszystko. jak rowniez moja ochota na lekkie wypieki. napisze szczerze, w tym roku znajdziecie tu latem znacznie mniej ciast, bo mam

Tarta serowa na cieście francuskim light

niespodziankami- na szczęście efekt był bardzo smaczny: Przepis podaje już moimi zmianami. Do roboty! : Tarta serowa na cieście francuskim light Składniki: -opakowanie ciasta francuskiego light -ok. 250 g chudego serka kremowego u mnie Finessa -4 łyżki zmielonych orzechów -4 łyżki migdałów pokrojonych w

Tarta z zielonych warzyw na cieście francuskim

wyłożyć mieszankę warzyw i zalać je sosem beszamelowym. Wierzch tarty udekorować ciastem francuskim. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut. Można wydłużyć czas pieczenia, jeśli ciasto nie będzie odpowiednio zrumienione.  PYCHA !!! 65279 65279  

Tarta z pieczarkami na chlebowym cieście

  No i jest tarta, a właściwie można powiedzieć że była, bo od razu została pochłonięta. Ostatnio tarty na pysznych, pełnoziarnistych ciastach są u nas hitem. Tym razem użyłam mąki pszennej chlebowej i polecam spróbować takiego ciasta bo jest dużo lepsze, zdrowsze i bardziej sycące niż z jasnej

Tarte ciasto na rosole

, ryżową , czy właśnie tarte ciasto na rosołku : Tarte ciasto na rosole Składniki na duży garnek rosołu możemy też wykorzystać rosół np. z poprzedniego dnia : 2 udka z kurczaka kawałek mięsa wołowego 3 średnie marchewki 2 pietruszki średni por kawałek selera pęczek natki pietruszki kilka ziaren

Tarta pieczarkowo-serowa na cieście francuskim

francuskiego jeszcze jej nie robiłam. Przygotowanie jest bardzo proste, tarta smaczna, choć mocno kaloryczna. Ale raz na jakiś czas można sobie na takie kulinarne szaleństwo pozwolić :     Składniki na formę o średnicy 27 cm : 1 op. gotowego ciasta francuskiego 500 g pieczarek 2 jajka 100 ml

Tarta pieczarkowo-serowa na cieście francuskim

Kolejny przepis będący efektem zachcianki, więc zupełnie nie sezonowy. Po prostu kiedy zobaczyłam tą tartę, musiałam ją zrobić. Gdyby pominąć czas poświęcony na obieranie, krojenie i smażenie pieczarek, byłaby to tarta mało pracochłonna. Ale sądzę że i tak można zaliczyć ją do dań, które dość

Tarta z kurkami na drożdżowym cieście

Wczorajszy obiad był naprawdę pyszny. Tarta z kurkami naprawdę zachwyca aromatem i smakiem. I choć czuło się już sytość, to z drugiej strony, wciąż chciało się jeszcze Ciasto na tartę zrobiłam takie samo, jak do tarty marchewkowej . Idealnie sprawdza się do mokrego i ciężkiego farszu. Jeśli

Tarta z kalafiorem na razowym cieście

i elastyczne . Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę tarty. Pora cienko siekamy i dusimy na maśle z odrobiną oleju. W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy szklankę mleka i mieszamy aż grudki masła z mąką rozpuszczą się. Wtedy dodajemy

Tarta z kurkami i suszonymi pomidorami na cieście francuskim..

- śmietanka 30 - 10 suszonych pomidorów z oleju - 75 g sera żółtego - 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego - 1 jajko - 1 średnia cebula - sól i pieprz  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C. Ciasto francuskie wykładamy na formę do tarty i formujemy koronę z jego brzegów. Kurki oczyszczamy

Tarta z jabłkami na cieście francuskim

pysznego. Dzisiaj tarta z prażonymi jabłkami i cynamonem, pokryta piękną kratą. Skusisz się? Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3-4 jabłka łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny   Ciasto francuskie rozmrozić lub wyjąć z lodówki. Ciasto powinno dojść do temperatury

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

Kolejny przykład na to, że minimalnym nakładem pracy i za niewielkie pieniądze możemy stworzyć coś wybornego. Tarta idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego ja użyłam chłodzonego, a nie mrożonego

Tarta na francuskim cieście ze szpinakiem, kurkami i grzybowym brie

zagłusza aromatu sera pleśniowego. Zapraszam na tartę... 65279 Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 100 g tartego żółtego sera do zapiekania użyłam mozzarelli, ale następnym razem wypróbuję Gruyere 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g kurek lub prawdziwków 1

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SERKIEM MASCARPONE, MALINAMI I MIGDAŁAMI

Kolejna tarta bardzo szybka w przygotowania 8230 tym razem na słodko : Wystarczy kupić ciasto francuskie, podpiec wymieszać wszystkie składniki nadzienia, posypać malinami i migdałami, zapiec ponownie oprószyć cukrem pudrem i pyszny deser gotowy : Zachęcam do zrobienia! Przepis z Moich wypieków

Tarta z grzybami leśnymi na razowym cieście 8211 przepis + film !

tarty zanim ją zjedliśmy, więc zdjęcie pochodzi z filmiku :     Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej razowej typ 2000 2 łyżki oliwy z oliwek pół szkl wody   sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka szklanka wody kilka suszonych grzybków łyżeczka tymianku sól pieprz gałka

Tarta jabłkowa na spodzie z ciasta francuskiego

stokrotki: 65279 Na szczęście ponadnaturalne zdolności nie są wymagane, by tarta wyszła fantastyczna . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. kilogram jabłek, 2 łyżeczki masła, 1 łyżeczka cukru, cynamon 65279 Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2,5 mm i ułożyć na blachę z papierem do

Rustykalna tarta na cieście francuskiem z kiełbasą i pieczarkami

Prosta w wykonaniu i niezwykle smaczna tarta na cieście francuskim, do której wykorzystujemy kiełbasę, pieczarki oraz nadający jej charakteru ser feta. Pyszna przekąska, zarówno na zimno, jak i na ciepło. 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego 250 g kiełbasy 250 g pieczarek 1 duża cebula 2

Tarta z twarożkiem, fasolką szparagową i tymiankiem na pełnoziarnistym, orkiszowym cieście

    Wczoraj serwowałam pełnoziarnisty deser w postaci ciasta ze śliwkami a dziś pomysł na zdrowy obiad lub kolację. Tarta jest bardzo prosta do przygotowania a smak naprawdę pyszny 8211 polecam !   Składniki:   ciasto: 15 dag maki orkiszowej  jasnej 15 dag mąki orkiszowej razowej 3

Tarta na cieście francuskim z kurkami

Od jakiegoś czasu chodziła za mną tarta z kurkami. Z braku czasu użyłam gotowego ciasta francuskiego. Tarta wyszła przepyszna, całość delikatnie polałam sosem jogurtowo czosnkowym i to był strzał w dziesiątkę. 65279 PRODUKTY: 1 płat ciasta francuskiego Podwójny filet z kurczaka Pół natki

Tarta na Cieście Francuskim ze Szpinakiem i Łososiem

Skład: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100g łososia wędzonego 400g szpinaku mrożonego 300g śmietany 18 1 jajko 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz 100g masła ok.200g sera żółtego   Przygotowanie: Ciasto zwijamy w kostkę, rozgniatamy i rozwałkujemy na szerokość formy do tarty forma 28

Cytrynek wielkanocny z pianką na kruchym cieście tarta

  Żółte kurczaczki,żółte jajeczka,żółty soczek pomarańczowy ,żółte słońce od samego rana ...ciasto na wiekanoc też musi byc żółte P Ten pyszny placek nie jest pracochłonny,ale wymaga czasu na przerwy by odpoczął i ochłodził się pomiędzy kolejnymi etapami jego przygotowania.Dlatego najlepiej

Tarta z cukinią i szynką parmeńską, na cieście francuskim

Uwielbiam wytrawne tarty na cieście francuskim za szybkość wykonania i wiele możliwości ich przygotowania. Jedną z moich ulubionych jest właśnie ta: z szynką parmeńską, cukinią i papryką.  Składniki na tartę o średnicy 20cm : 1 2 opakowania ciasta francuskiego 1 3 małej cukini 1 2 czerwonej

Tarta na cieście francuskim z fetą oliwkami i pomidorkami

Pyszna tarta do podjadania, żałuję że zrobiłam z tak małej porcji więc jutro będzie do powtórzenia :- 65279 PRODUKTY: Płat ciasta francuskiego wycięłam z niego tylko jeden mały prostokąt, ale zachęcam do zrobienia większej porcji Kilka pomidorków koktajlowych Kilka zielonych oliwek

Ciasto na pizzę z surowym tartym ziemniakiem

Co powiecie na ciasto drożdżowe z dodatkiem startego surowego ziemniaka? I skąd taki pomysł? Wielokrotnie piekłam chleby i bułki z dodatkiem gotowanych ziemniaków czy proszku ziemniaczanego potrzebnego do przygotowania puree. Zaryzykowałam, dodając surowego startego ziemniaka do ciasta na pizzę, bo

Tarta z dynią i serem feta na cieście francuskim

Dyni mieliśmy tyle, że trzeba było ją jakoś spożytkować. Tym razem padło na słoną tartę. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu : Składniki 0,8 kg obranej dyni opakowanie ciasta francuskiego kostka sera feta tymianek gałka muszkatołowa masło Dynię pokroić w kostki ok 1,5x1,5 cm, wysypać na

Tarta szpinakowa

kruche. Ja tym razem przygotowałam tarte z wykorzystaniem ciasta francuskiego.   Składniki na masę do tarty: 1. Masa szpinakowa: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku frac12 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła    kostka warzywna Knorr rozpuszczona w 50-100 ml gorącej wody 150 ml

MNIAM!!

kostki margaryny lub masła 1 4 szklanki wody garść truskawek 2 owoce kiwi 2 plastry ananasa Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę i wrzuć zimne masło. Posiekaj je nożem tak, by grudki otoczyły się mąką. Dodaj olej, szczyptę soli i szybko wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 2 godziny. Formę do tarty wysmaruj

Tarta owocowa z twarożkiem

ciasto udoskonalałam wedle uznania, natomiast przepis na krem pochodzi z książki Johna Ayto pt. 8222 A Gourmet s Guide: Food and Drink From A to Z 8221   Ciasto: na blaszkę do tarty o średnicy ~25 cm 210 g mąki pszennej 1 i 189 szkl. 50 g cukru 188 szkl. szczypta soli 100 g

WEEKENDOWA CUKIERNIA W CZERWCU

wymieszanych z masłem. Szybko zagnieść ciasto., zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty uprzednio wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną bułką tartą i ponownie schować do lodówki na kolejne 40 minut

Tarta brokułowo kalafiorowa

  ,margaryna  150 gram   , woda 1,5 łyżki           jajko 1szt   , sól -szczypta   ,  serek czosnkowy  1szt ,  tarty ser żółty  1szt                        kalafior i brokóły  oraz czosnek świeży lub w listkach Najpierw przygotowujemy ciasto mąkę wysypujemy na stolnice dodajemy jajko , margarynę ,szczyptę

Tarta agrestowo - porzeczkowa

  Tarty z owocami kwaskowymi tj. porzeczki czy agrest najbardziej mi smakują. Polecam moją tartę agrestowo - porzeczkową do wypróbowania:- . Źródło tutaj , tarta bierze udział w akcji: Tarty na wszystkie sposoby , pozdrawiam! 65279 Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej może być

Tarta ziemniaczana

cztery na krzyż, a chciało mi się czegoś ziemniaczanego do polędwicy i sosu. Do tarty dodałam też pora, to bardzo smaczne połączenie, w dodatku dzięki niemu tarta jest bardziej wilgotna. Musicie mi wybaczyć, że znów przy tarcie nie podaję przepisu na ciasto, ale tym razem korzystałam z przepisu Rachel

słona tarta cukiniowo - porowa

sycąca. Funkcją stałą w tarcie jest tylko kruche ciasto i śmietankowo jajeczna masa, która ścina sie na wierzchu ... reszta czyli FARSZ to już tylko wypadkowa fantazji i aktualnej zawartości lodówki... Tarta ma tylko jedną wadę: po jej przygotowaniu jest trochę zmywania... Do do przygotowania jest: 1

Tarta z grillowanym kurczakiem, porem, i serem Gruyere

cieście kruchym: ja swojego nie gniotę, ciasto w konsystencji mokrego piasku wysypuję prosto na blachę i wgniam je palcami w formę. Tak zrobione ciasto jest idealnie kruche.     Tarta z grillowanym kurczakiem, porem, i serem Gruyere ciasto kruche domowe z około 500g mąki 2 łyżeczki

Tarta z kozim serem i miętową oliwą

się, że ciasto to tej restauracyjnej tarty jest zrobione na smalcu i bardzo pasowało, więc na smalcu zrobiłam swoje.       Tarta z kozim serem i miętową oliwą     na ciasto: 200 g mąki 80 g smalcu łyżka lodowatej wody pół łyżeczki soli na masę serową: 125 g twarogu koziego 250 g

Migdałowe tartinki Poleczki

do tarty i ponownie schować do lodówki na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C termoobieg 160, gaz 4 , wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 15 minut. Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie

Tarta ziemniaczana

ją w pracy, bo smakuje równie dobrze na zimno. Nawet mężowi smakowała, a to już jest coś, bo on jest typowym mięsożercą, a w zapiekance nie ma ani grama mięsa...   Tarta ziemniaczana       Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajo 1 łyżka zimnej wody szczypta soli

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

dokładnie kulkę ciasta. Ja zawsze przygotowuję je sobie w dużej misce, wtedy żadne ze składników mi nie ucieka. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na 30min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na tyle ile się da i wykładamy nim formę do tarty bardziej jest to wylepianie . Nakłówamy widelcem

Crostata di latte e caff egrave

tarcie wychodzi na to, że ciasta spokojnie starcza na dwie spore tarty . Crostata smakowała, wszyscy byli zachwyceni nutką pomarańczy, aczkolwiek ja nie byłam przekonana. Osobiście wolę rozgraniczoną kawę i pomarańczę :   Spód: wykorzystałam połowę ciasta pozostałego po poprzedniej tarcie, ale

ciasto na tarte

kurczakiem. Nadzienie nadaje się do pierogów won ton. Nadziewać małe pierożki o klasycznym kształcie. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić pierogi od spodu, zalać gorącą wodą i parować, aż będą gotowe. Podawać z sosem Sos do dim sum 4 łyżki octu ryżowego, 2-3 łyżki tartego korzenia imbiru, łyżka sosu

Tarta truskawkowa w sam raz na lato

Naprawdę pyszna tarta truskawkowa. Jak się okazało najlepsza na trzeci dzień po zrobieniu. Właściwie całą musiałam zjeść sama, bo mąż odkrył, że kruche ciasto, to nie jest to, co męże lubią najbardziej, więc całe ciasto dla mnie - ja nie narzekam Przepis jest, oczywiście, inspirowany przepisami

Tarta z grzybami leśnymi

odżywczych, ŻADNYCH!!! Poza smakowymi, żadnych. Nie mówiąc już o tym, że są ciężkostrawne i mogą być trujące! Co nie przeszkodziło mu w kupieniu koszyczka prawdziwków do suszenia, o czym też mnie poinformował: Ja ze swoich grzybów zrobiłam tartę. To najlepszy przepis na ciasto do tarty, jaki jadłam a

Zjadliwe z papryka

godzine. Za kazdym razem wychodzi mi cos nie tak, kiedy przygotowuje tarte. Piecyk mnie chyba nie lubi. - Calosc okazala sie bardzo dobra, ale cos za mocno wyrosla i zamiast typowej plaskiej tarty powstalo dzielo kulinarne przypominajace pizzo-placek. A ciasto, mimo iz uprzednio podpieczone bez farszu

Sernik w cieście kakaowym

blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę trzemy na dużych oczkach jedną cześć schłodzonego ciasta. Tarte ciasto.................................................................. Na ciasto wykładamy masę serową. Masa serowa na cieście

DWIE ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ Two zucchinis

jakiś czas mieszając aż cukinia stanie się miękka. Jeżeli tarta jest przygotowywana na piekarnikoodpornej patelni wystarczy po prostu przykryć szczelnie ciastem cukinię i wstawić do piekarnika. Jeżeli tarta będzie pieczona w formie to tarty albo tortowej wystarczy formę wyłożyć papierem do pieczenia

Tarta z pieczonym kurczakiem, porem, wędzonym czeddarem i kaparami

            Pewnego dnia po prostu przestałam się tym przejmować. Pewien dzień to dzisiaj a przestałam się przejmować wyglądem moich tart. Przestałam się przejmować po tym jak spróbowałam nierównomiernych falbanek ciasta o bardzo amatorskim wyglądzie na krawędzi mojej tarty. O wyglądzie

Tarta leodyjska z jabłkami wg Pierre Herme niskokaloryczna

uformować kulę, lekko spłaszczyć dłonią. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Uwaga! Ciasto kruche można zamrozić. Przed przyrządzeniem należy je rozmrozić w lodówce i rozwałkować, Rozmrożonego ciasta nie można ponownie wygniatać. Przygotowanie tarty : Przygotować kruche

Morelkowo brzoskwiniowo 4 - podsumowanie część 2

Cud nad Wisłą :- Śliwkowo-morelowe crumble z dodatkiem brzoskwiń Rodem z Austrii - najlepsze na świecie ciasto z morelami Waniliowa tarta z brzoskwiniami Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami i migdałami pavlova 65279

Kruche ciasto jabłkowo- śliwkowe pod bezą z kruszonką

na pysznym spieczonym kruchym spodzie. Można ją piec w formie ciasta w blaszce lub tarty w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam. Ilość: na 1 foremkę do tarty Poziom trudności: 5 10 Czas przygotowania: 1h SKŁADNIKI  Na kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru + do posypania

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

..................................... Przepis na mazurek znajdziecie na blogu Leidi of the hause     fadi bakir Sernik z mango........................................ Składniki: 180g herbatników digestive, pokruszonych do konsystencji bulki tartej 60g masła, rozpuszczonego 425g puszka mango w lekkim syropie 1 lyzka soku z

Tarta Tatin

Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem

Niezwykle smakowita tarta jabłkowa

dociskając spód i boki. Zacznij wykładać jabłka, zaczynając od zewnętrznej części tarty i kierując się do środka tak, aby na siebie dachówkowato zachodziły. Kiedy już ułożysz wszystkie jabłka posyp je mieszanką przypraw z cukrem. Wystające za formę kawałki ciasta zawiń do środka, kładąc je na jabłka

PIECZARKOWA TARTA z fasolą i porami

190 łyżeczki soli gałązki tymianku do dekoracji 1 porcja ciasta na spód tarty przygotowana zgodnie  z przepisem Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Na oliwie smażyć pory około 3 minut, dodać grzyby i smażyć kolejne 7 minut lub więcej, aż grzyby oddadzą całą wilgoć. Dodać czosnek i tymianek

Smaczna tarta

Wczoraj na kolację była tarta, którą przygotowałam na podstawie dwóch przepisów: tarty z salami oraz tarty z porem i boczkiem . Z pierwszego wykonałam ciasto a z drugiego scalacz. Pozwolę sobie przytoczyć fragmenty przepisów zamieszczonych przez Bianuś i joking na Wielkim Żarciu. Ciasto: 1

Warzywa w słodyczach - podsumowanie akcji cz.II

marchewkowe -łyżka.czy.widelec Razowe muffiny marchewkowe z suszoną śliwką - DarkAngelika 65279 Melon gościnnie wśród warzyw Melonowa tarta - Na drugim końcu liny 65279 Ogórek Waniliowy chlebek z ogórkiem - Zauberi Waniliowy chlebek z ogórkiem - Bożena1968 Konfitura z ogórków

Ziemniaki - Potrawy z ziemniaków i z ziemniakami.

. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, utłuc. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, zagnieść ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy uformować kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z surówką i z sosem - pomidorowym lub grzybowym. Kotlety z

Tarta Tatin

  Pewna kucharka nosiła się z zamiarem upieczenia pysznej owocowej tarty. Wyłożyła na stół wszystkie składniki i zagniotła ciasto. Obrała jabłka i podsmażyła je na patelni. Wszystko było gotowe i już mogła wsadzić Tartę Tatin do pieca. Jednak roztargniona kucharka zamiast do formy włożyć najpierw

Tarta z serem i miodem

zdolności do ich wykonania. Można w niej znaleźć przepisy na koktajlowe tartaletki, tarty będące głównym daniem między innymi z pomidorami, z krabami i rukwią czy z kozim serem i tymiankiem tarty owocowe i mój ulubiony dział - słodkie tarty deserowe, skąd pochodzi ten właśnie przepis. Składniki na ciasto

Tarta cytrynowa.

cytryny. Natłuścić masłem formę do tarty o średnicy 20 cm. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Krążek większy niż średnica formy. Za pomocą wałka ostrożnie umieścić ciasto na formie. Brzegi ciasta mają wystawać z formy. Przykrywamy ciasto arkuszem pergaminu i wsypujemy ryż, fasolę. Wstawiamy

Tarta na styku kultur i wycieczka do starego zoo

oscypek. Może jest trochę mniej słony. Znalazł swoje miejsce w tarcie. Dlaczego tarta na styku kultur? Ponieważ ser z Gruzji połączyłam z przyprawą z Bułgarii - czubricą. Co z tego wynikło - zobaczcie sami. Tarta z serem salguni i czubricą składniki na blachę około 23cm: kruche ciasto: 250g mąki 150

Tarta ze szpinakiem, porem i pieczarkami

łagodnie. Należy brać pod uwagę, że na samej górze tarty zostanie ułożony ser pleśniowy, który ma intensywny smak i nada charakter całości. Masę jajeczno-śmietanową również należy doprawić do smaku, przy czym można dodać dość dużo pieprzu i gałki muszkatołowej. CIASTO: 200 g mąki, 150 g masła, 1

Walentynkowa kolacja - ziołowa tarta z kurczakiem i brokułami

brokuł 20 dag pieczarek 20 dag mozzarelli lub innego sera żółtego 1 jajko mała śmietana 12 lub 18   Ze składników podanych na ciasto przygotowujemy spód tarty łącząc je razem i dokładnie zagniatając. Na koniec formujemy kulę i schładzamy w lodówce około 30min. Brokuły podgotowujemy

Idealne kruche ciasto na tartę lub mazurka

Kruche ciasto jest bardzo łatwe, jednak aby wyszło dobre należy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je zapamiętać, bo ten rodzaj ciasta można wykorzystywać na najróżniejsze sposoby. Zarówno na słono - jako spód do wytrawnych tart, tartinek, crostaty lub quiche, jak i na słodko do tarty

Plany na weekend - tarta...

Składniki na tartę: -ciasto francuskie -warzywa różne młode albo i nie np. marchewka, ziemniaki, cukinia, brokuły, cebula, czosnek -śmietana 18-22 , jajka, mleko, tarty ser żółty -sól, pieprz, świeże zioła np. tymianek, cząber, szałwia, koperek, nać pietruszki, estragon, oregano

Tarta z jabłkami o śmietankowym smaku - Tarte aux pommes

piekarnika nagrzanego do 200*C na 10-15 minut. Powinna się lekko zarumienić, to ważne, aby układać jabłka na przyrumienione ciasto. Kiedy ciasto będzie lekko złote, wyjmij je z piekarnika , ułóż na nim jabłka i zalej masą śmietankową. Tarte ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 min. Tarte mozna jeść

Tarta 3 sery

Gdyby za pomocą internetu można było przesyłać smaki, to pewnie już byście się zabierali za zagniatanie ciasta do tej tarty : Uwielbiam kruche ciasto niestety bez wzajemności i sery chyba wszelkiego rodzaju, a ta tarta łączy je ze sobą i podlana jest dodatkowo sosem z przepysznej śmietanki i

Tarta z porami i boczkiem

Tarta jest dość kaloryczna, ale idealna na mrozy, które panują na zewnątrz. No i pyszna : Ja zrobiłam połowę farszu i sosu, a ciasto podzieliłam na dwie części i jedną część zamroziłam - będzie na szybki obiad w przyszłym tygodniu. Nadzienie warto robić w momencie, kiedy ciasto się chłodzi

Tarta rabarbarowa z kruszonką

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 4 szklanki cukru kryształu 3 4 kostki masła lub margaryny 1 żółtko 1 2 szklanki letniej wody Ponadto: 1 kg rabarbaru 3 cukry waniliowe tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta lub kaszka manna do wysypania formy cukier puder 65279

Tarta ze śliwkami

Niewiarygodnie krucha, maślana, przepyszna tarta śliwkowa! Przepis rzeczywiście okazał się bezbłędny tak, jak zapewniała autorka. Ciasto kruche z tego przepisu jest do tart wręcz stworzone: zachowuje kruchość na całej powierzchni, można z niego wykleić naprawdę cienką łupinę , która łatwo się nie

Tarta z krewetkami i zielonym groszkiem

przypominała mokry piasek, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika, następnie ciasto ścieramy na tarce jarzynowej do formy do tarty i palcami ugniatamy je szybko, starając się, aby nie przekazać mu za dużo ciepła naszych dłoni. Ciasto

DIETA DUKANA FAZA III

masło a ja zastąpiłam masło serkiem homogenizowanym. TARTA CYTRYNOWA III FAZA NA DUKANIE : Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki skrobi kukurydzianej 1 serek homo naturalny 180g 1 jajko+ łyżka słodziku Mąkę i skrobia łączymy i dodajemy 3 4 roztrzepanego jajka ze słodzikiem

Letnia tarta z truskawkami.

przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.   Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1 2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć

1532. Florencka tarta ryżowa

na złoty kolor. Florencka tarta ryżowa SKŁADNIKI: 1 porcja kruchego ciasta skórkę z 1 2 cytryny należy zastąpić skórką z 1 2 pomarańczy , na nadzienie: 50 g masła, 2 laski wanilii, 320 g ryżu na risotto, 5 łyżek cukru pudru, skórka z 3 pomarańczy, 1 kieliszek białego wina, 1 l pełnotłustego mleka

Tarta z nadziewanymi kwiatami cukinii

nie zwlekajcie za długo z upieczeniem tej tarty... Przepis oczywiście od Viri a ja podaję ze swoimi zmianami: Składniki na formę o śr. 24cm: 200 g ciasta francuskiego lub kruchego 8-9 kwiatów cukinii na farsz do kwiatów: 75 g ricotty* 75 g kremowego serka koziego* 1 żółtko 1,5 łyżki

Tarta cytrynowa

Na koniec Fioletowego Tygodnia zrobiłam tarte cytrynową, którą w ramach tej imprezy zaproponowała Olcieek . Mocno cytrynowa masa przypadła mi do gustu. Niestety nie miałam już borówek do dekoracji ale myślę, że jeżyny też mogą być, aby ciasto zakwalifikować do tej imprezy. Tarte tą można zresztą

Tarta ananasowa - uśmiech dla Gin

najprostszych po wykwintne . Żeby dobrze smakowała musi porządnie wystygnąć, bo na ciepło to nie to. Na początku nie byłam zachwycona, bo spróbowałam lekko ciepłej. W masie budyniowej za bardzo wtedy czuć jajka. Później jest lepsza. Lepiej też dać kawałki ananasa, a nie krążki - lepiej się kroi. Tarta

Imbirowa tarta z brzoskwiniami

trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać resztą cukru z imbirem i cynamonem. Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, ja piekłam ok 20-30 minut   ciasto  musi być złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i

Tarta grzechu warta...

. Dodajemy zimne masło drobno posiekane. Następnie dajemy jajo i wodę. Szybko zagniatamy, tworzymy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1h jeśli nam się wyjątkowo spieszy-wrzucamy do zamrażalnika na krócej . Formę do tarty smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki. I tu powinna być

Tarta z bekonem - tarte flambée

osobiście absolutnie to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie im bardziej chrupiący tym lepszy. przepis na 6-8 porcji na 2 tarty       400 g mąki pszennej 1 paczka suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 225 ml wody 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia   Aby przygotować ciasto, należy

Tarty dwie.

zamiar zrobić tartę.No właśnie- miałam,spełzło na kupieniu ciasta francuskiego i szpinaku.Ze szpinaku zrobiłam co innego dowiecie się niedługo: ,a ciasto odłożyłam na lepsze czasy. I właśnie dziś nastały te lepsze czasy,bo od samego rana miałam natchnienie na zrobienie czegoś super,tj. wytrwanej tarty

Tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami

do tarty posmarować cienko masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko na grubość 3 mm na koło wielkości formy do tarty. Rozwałkowany placek przenieść na wałku do formy, wylepić brzegi jak najmniej dotykając ciasta rękami to zagwarantuje kruchość ciasta . Odciąć ciasto wystające za brzegi

Tarta włoska

. Podawałam Wam już na nie przepis w tarcie słodkiej, ale powtórzę go za autorem ze strony www.pesto.art.pl Tarta włoska Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła zimne i twarde 1 4 szklanki zimnej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Składniki na sos wypełniacz: 1 2 szklanki śmietany 18

TARTA RABARBAROWO JABŁKOWA

  65279  Naprawdę rewelacyjna tarta. Samo ciasto bardzo przyjemne w wyrabianiu i formowaniu. Ślicznie się wypieka na złoto brązowo. Jest idealnie, lekko kruche. A owocowe, lekko kwaskowate nadzienie świetnie kontrastuje z posypką z cukru pudru. Nie mówiąc już o niesamowitym zapachu, który

Dziś zamierzam ugotować pierwszy obiad...

- najlepsze z kluskami kładzonymi 5. Kotlety MIELONE - pół kilo mięsa wystarcza na tydzień - 1 jajko - mąka lub bułka zmoczona wodą, żeby się lepiły - 1 cebula pokrojona w kostkę i przysmażona - sól i przyprawa z mięsa mielonego do smaku - wymieszać i obtoczyć w bułce tartej - smażyć do zrumienienia

DWA WIOSENNE CIASTA.

solarium pod koniec lutego. Ciasto na spód do tarty można przyprawiać ulubionymi ziołami. Ja wybieram kminek lub kumin, czasami rozmaryn, oregano, bazylię. Ważne, by nie przytłoczyć smaku ciasta dodatkami , wystarczy szczypta, żeby aromatyczna nuta ziół była wyczuwalna. Nie żałuję też masła - im go więcej

Tarty na 1001 sposobów - Delecta - recenzja produktu.

Kiedy zaproponowano mi przetestowanie gotowych Tart na 1001 sposobó Delecty podeszłam do tego bardzo sceptycznie. Tarty? Gotowce?  No raczej kruche ciasto mi wychodzi, choć żaden ze mnie mistrz cukiernictwa, ale że lubię nowinki w kuchni postanowiłam wypróbować. Dla Was, dla tych wszystkich

Ciasta dla początkujących

lub na zimno. Z makiem, serem, czekoladą, owocami, warzywami. Ciasta drożdżowe, francuskie, kruche, ptysiowe. Babki, mazurki, keksy, pierniki, tarty i torty... Ciasta Encyklopedia kulinarna to ogromny zbiór przepisów na fantastyczne wypieki, dzięki którym dom wypełnią zapachy z czasów beztroskiego

Tarta z cukinii

Ciasto francuskie, młoda cukinia zapiekane pod masą jajeczno - śmietanową czyli tarta z cukinii. Delikatne połączenie składników wzmocnione szczypiorkiem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego można je zastąpić przygotowanym ciastem kruchym 3-4   małe cukinie najlepsze są najmniejsze ze

Przepis na sznycel po wiedeńsku

układasz usmażone jajko i kawałek pozostałego masła. Posypujesz szczypiorkiem i dekorujesz ćwiartką cytryny. A na deser: Tarta cytrynowa Składniki na ciasto: 100 g cukru pudru | 200 g zimnego masła 82 tłuszczu | 300 g mąki typ 450 | 1 jajko  Farsz: 230 ml soku z cytryny | 200 ml śmietany 36

Crostata di fichi - tarta figowa

spotkałam jedynie niedojrzałe, twarde owoce, ale na małym bazarku u włoskiej Nonny już duże, soczyste, pachnące słońcem. Wg. J. Olivera figowa tarta stanowi kwintesencję toskańskiego deseru . Kruche ciasto upiekłam z mojego ulubionego przepisu, co do reszty to nic już nie zmieniałam. Migdałowa masa jest

Tort orzechowy z czekoladą

mieszamy z tarta bułką. Mielone orzechy z bułką tartą.......................................................................... Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny i dalej mieszamy. Cukier puder i żółtka

Tarta ze śliwkami

. Nie wiem co mi bardziej smakowało... Tarta czy śliwki zapieczone w kremie który nie zmieścił się do tarty a zmarnować się przecież nie mógł... . Sam krem można zapiekać bez ciasta dodając do niego sezonowe owoce. Jest wyborny! Macie ochotę się przekonać? Przepis na ciasto oraz pomysł na krem

Szarlotka z budyniem

  Najlepsza szarlotką jaką w życiu jadłam i na którą się skusiłam będąc na dukanie, ale tylko na mały kawałeczek. Ciasto jest wyśmienite, kruche a zarazem bardzo delikatne. Ostatnio robię ją co drugi dzień bo mój mężulek nie może się nią najeść, gdyby nie to że ciasto jest z budyniem i trzeba

Dyniowa tarta

wsypujemy cukier. Na tarce o grubych oczkach ścieramy zimne masło. Składniki szybko łączymy jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżkę wody . Ciasto - uformowane w kulę, chowamy do lodówki na 30 minut. Wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy je na paski o grubości ok. 1 2 cm i wykładamy nimi blachę do tarty

Warzywa w słodyczach - podsumowanie akcji -cz.I

- OSa Muffiny dyniowo orzechowe - kaaasiuniaa Babka z dyni z burbonem - Lekka Dyniowe ciasto z toffi - Aleayah Piernik z dyni - Wiola Jogurt grecki z dyniowym puree, granolą i syropem klonowym - Slyvvia Tarta z dynią na słodko - Qualietta Budyń dyniowy - Kasia Migdałowy placek z malinami

Pomysły na drugie śniadanie 8211 cz 5

    Kolejną propozycją 8211 bazą na drugie śniadania do szkoły mogą być domowe tarty. Różnorodność jest bardzo duża. Ciasto na spód możemy przygotować z różnego rodzaju mąk: pszennej, orkiszowej, żytniej, chlebowej czy razowej, może być także z dodatkiem otrąb czy innych składników, które

Tarta śliwkowa

Kilka dni temu kupiłam pierwsze w tym roku śliwki i postanowiłam upiec tartę z ich dodatkiem. Po przepis sięgnęłam do książki Desery autorstwa Pierre a Hermé. Tarta jest bardzo maślana w smaku i bardzo krucha. Do zjedzenia zaraz po przestygnięciu :     Składniki na formę o średnicy 22 cm

Dwie tarty na przyjęcie

pieczmy w foremce bez papieru do pieczenia, trzeba ją wysmarować masłem lub oliwą. Rozłożyć ciasto, ew. przyciąć brzegi, zawinąć, aby farsz nie wypłynął. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć cukinię, zalać sosem śmietanowym. Zapiekać 25 8211 30 minut w 200 st. C. Cukinię do tej tarty można utrzeć na grubej

TARTA TATIN

cieście. Kiedy się zorientowała, przykryła jabłka ciastem, upieczona tartę odwróciła do góry nogami. Efekt okazał się zaskakujący: kruchutki spód i soczyste jabłka i spływający karmelowy sos podane na gorąco. Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza

Tarta z pieczarkami

odparuje sok puszczony przez grzyby. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić . Formę na tartę posmarować cienko masłem. Ciasto wyjąć z lodówki , rozwałkować cienko na 3 mm na koło wielkości formy do tarty. Rozwałkowany placek przenieść na wałku do

Miejsca:

Pasto (133)
Warta (110)
Wiśniowa (96)
Maków (64)
Warszawa (59)
Lisków (51)
Tłuszcz (38)
Janów (29)
Kraków (28)
Góra (26)

Osoby:

Urszula (3)
Silvera (3)
REM (3)
Prince (3)
Lucio (3)
Lilu (3)
Doni (3)

Firmy:

RUCH (84)
Google (17)
Onet (9)
MIT (9)
Zono (8)
Coca-Cola (8)
SKOK (7)
Mieszko (7)
Kruszwica (7)
Apple (7)