Wszystko o:

ciasto migdałami

Pomarańczowe ciasto z migdałami

przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i mieszamy z migdałami. Do kremu maślanego dodajemy stopniowo i naprzemiennie sok z pomarańczy i suche składniki.  Kiedy masa stanie się gładka przelewamy ją do formy i wstawiamy do piekarnika na 80-90 minut drugi poziom . Po upieczeniu ciasto lekko studzimy

Ciasto wiśniowe z migdałami

Wiśnie pyszne są, a w cieście to już niebo w gębie. Przepisy na ciasta to cykl dawno nie kontynuowany przeze mnie, więc dzisiaj: Ciasto wiśniowe z migdałami Czas przygotowania: 60 minut Czas pieczenia: 35 minut Kaloryczność: 390 kcal Ilość porcji: 4 Składniki 40 dag wiśni kostka masła

ciasto z migdałami, truskawkami i cynamonem

cukier puder do posypania listonic_name ciasto z migdałami, truskawkami i cynamonem listonic_theme addToListonic8 document.write Listonic Wykonanie: Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie oprócz truskawek składniki ciasta polecam przesiać mąkę razem z

Maślankowe ciasto czekoladowe z morelami i migdałami

.  Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Proponuję też lekko natłuścic foremkę, by papier się do niej przykleił. Do formy przelewamy ciasto, a następnie na wierzchu układamy przekrojone morele - skórką do ciasta. Wierzch posypujemy migdałami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180

Ciasto agrestowe z migdałami

wymieszać z migdałami, skórką z cytryny pomarańczy i proszkiem do pieczenia. Wmiksować powoli do masy maślanej. Kwadratową formę o boku 23 cm ja robiłam w okrągłej 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę równomiernie wysypać bułkę tartą. Następnie wyłożyć owoce

Szybkie ciasto agrestowe z migdałami:

 cukier demerara, do posypania około 3 łyżek   Przygotowanie:   Miękką margarynę masło utrzeć do białości z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Po kolei dodawać jajka, cały czas miksując dodanie wszystkich jajek na jeden raz spowoduje zwarzenie się masy .   Mąkę wymieszać z migdałami, skórką z

Ciasto agrestowe z migdałami

następnie dodajemy jajka i miód i miksujemy kolejne 5 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem, budyniem i mielonymi migdałami, następnie po łyżce dodajemy do masy. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję. Na koniec dodałam mleko. Przekładamy je do wyłożonej papierem i natłuszczonej formy. Na wierzch układamy owoce

Ciasto czekoladowe z migdałami

40 minut w 180. Uwagi: Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z chrupiącymi migdałami. Łatwe do zrobienia i bez śladu zakalca.

Ciasto do kawy makowo-cytrynowe z migdałami

. Dodajemy jajka pojedyńczo, po każdym jajku ubijamy masę 1 minutę. Dodajemy skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz wanilię. DOdajemy składniki suche w trzech ratach na zmianę ze śmietaną. Nakładamy połowę masy do formy z kominem, posypujemu migdałami i dodajemy resztę masy. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut

KRUCHE CIASTO Z RÓŻĄ I MIGDAŁAMI

Kruche ciasto z różą i migdałami 500 g mąki 3szkl. 250 g masła 5 łyżek cukru z cukrem waniliowym 4 jajka żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  3-4 łyżki kwaśnej śmietany Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do  zamrażalnika

Ciasto z migdałami, truskawkami i cynamonem

CIASTO Z MIGDAŁAMI, TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM   Składniki: 175 g zmielonych migdałów 175 g miękkiego  masła   120 g jasnego brązowego cukru jeśli planujecie użyć cukru białego - najlepiej pudru, wtedy mniej i oczywiście ciasto nie będzie tak brązowe 175 g mąki pół łyżeczki proszku do

Ciasto cytrynowe z makiem z polewą z białej czekolady i migdałami

białej czekolady i migdałami... Polecam! Ciasto: 300 g mąki 2 łyżki maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 4 łyżeczki sody szczypta soli 175 g miękkiego masła 190g cukru 4 jajka 125 ml śmietany łyżeczka esencji waniliowej sok z 1 2 dużej cytryny Polewa: sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru 2

Ciasto na zimno z migdałami

bydyniowym układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy ubitą śmietanę kremówkę z dodatkiem żelatyny. Górę śmietamy quot klepiemy quot łyżką tak aby powstały delikatne fale. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Tak przyrządzone ciasto dobrze schładzamy a potem... nbsp nbsp

Ciasto czekoladowe z migdałami - TORTA DI CIOCCOLATO E MANDORLE

  Zawsze jak miałam ochotę na ciasto czekoladowe to piekłam Brownie. W książce Dziennik Toskański Tessy Capponi-Borawskiej znalazłam przepis na ciasto czekoladowe z migdałami. Od klasycznego Brownie różni sie tym, że nie używa sie do jego przygotowania mąki, zamiast tego dodaje się zmielone

Ciasto Jagodowe z Migdałami

smakiem migdałów. I takie oto poczyniłam ciasto, które spotkało się z ogromną aprobatą naszych Przyjaciół... Składniki: 2,5 szklanki mąki 270 ml mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła 1 szklanka brązowego cukru 3 łyżki mąki migdałowej migdały wraz ze skórkami można zmielić w młynku do kawy

Ciasto kakaowo-dyniowe z migdałami

Przyznaję, że to eksperymentowanie z dynią bardzo mnie wciągnęło. Sama nie przypuszczałam, że aż tak bardzo I tym sposobem mam kolejne ciasto z udziałem dyni. Takiego dyniowego murzynka. Ciasto bardzo dobre chciaż dyni, to w nim wogóle nie czuć:- Przepis podpatrzony u Bei . U mnie ciasto troszkę

Tarta z gruszką i migdałami bez ciasta

To pierwsza moja tarta jaką odważyłam się upiec. Nie tylko dlatego, że miałam na nią straszną chrapkę ale na pierwszy rzut chciałam przygotować tarte w prostym wykonianiu. Wiele nasłuchałam i naczytałam się o niewychodzących spodach. To za suchych, to za mokrych.  Ciasto bardzo aromatyczne

Ciasto marchewkowe z migdałami i amaretto

  To jest blog archiwalny, zapraszam na  http: domekzpiernika.blogspot.com 65279 65279   To może byc ciasto na niedzielę, takie do kawy, lub na każdy dzień powszedni. Ciasto jest delikatne, przypomina coś w rodzaju najdelikatniejszej babki cytrynowej na proszku. Nie jest trudne, a dzięki

Ciasto jagodowe z migdałami

Ciasto jagodowe z migdalami   Składniki: 2,5 szklanki mąki 270 ml mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła 1 szklanka brązowego cukru 3 łyżki mąki migdałowej migdały wraz ze skórkami można zmielić w młynku do kawy lub kupić gotową mączkę 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g jagód

Ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

Kolejny zaległy przepis. Zresztą dekoracja na zdjęciu mnie zdradza Ciasto upiekłam w okresie świątecznym. Zarówno nam jak i gościom bardzo smakowało. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne no i z truskawkami: Gorąco polecam. Z przepisu Doroty

Ciasto bezowe z migdałami i białą czekoladą

     Jeżeli zostały komuś białka do zagospodarowania, po pąkach lub innych czwartkowych wypiekach, tak jak mnie, to proponuję to ciasto. Wykorzystuje się do niego właśnie same białka, nie ma w sobie też mąki, tylko migdały i białą czekoladę. W oryginalnym przepisie Dorotki ciasto przykryte jest

Ciasto czekoladowe z migdałami

zmielone migdały. Całość cały czas mieszać aż powstanie jednolita masa. Dodać przesianą mąkę, a następnie bardzo delikatnie domieszać ubita pianę z białek. Tortownicę natłuścić i wysypać mąką, przełożyć doń ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec przez pierwsze 10 min a następnie

Pomarańczowe ciasto z kaszą manną, migdałami i kardamonem

Pomaranczowe ciasto z kasza manna, migdalami i kardamonem - forma o 248 23cm: Ciasto: 200 g kaszy manny 150 g cukru 150 ml mleka 100 g zmielonych migdałów 4 jajka 3 łyżki masła migdałowego**  lub masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z dwóch

Ciasto szafranowe z brzoskwiniami i migdałami

Ciasto Szafranowe z Brzoskwiniami i Migdalami na podstawie przepisu Dana Leparda z  The Guardian 150 g masła 125 g cukru 1 duże jajko. 150 g zmielonych migdałów 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 2 łyżeczki esencji migdałowej szczypta soli szczypta szafranu 1 duża puszka ok

Kruchy podkład do ciast z migdałami

-Połączyc w miksera:mąkę,migdały i sól. 2-Miksowac  mikserem na średnich obrotach masło i cukier puder w innej misce przez ok 4 min. na gładko. 3-Jajko roztrzepac i wciąz miksując dodac je porcjami do masła.Gdy jest juz dobże wrobione dodac żółtko i również dokładnie wmiksowac. 4-Ciasto przenieśc na blat

CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI W FORMIE MUFFINEK

Ogólnie rzec mówiąc nie przepadam za cytrusowymi ciastami, jednak jak zobaczyłam ten przepis na blogu MakeCookingEasier korciło mnie, żeby wypróbować jak będzie smakowało..tak szczerze to chyba za sprawą tych migdałów i białej czekolady : Co więcej pod wpływem zauroczenia polewą z poprzedniego

Mazurek cytrusowy w polewie czekoladowej.

. Ciasto wyciągamy z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, brzegi pozostawiamy wyższe, np dolepiając dodatkowo obwódkę z ciasta wokół całego placka. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 min lub aż się zrumieni. Ciasto posypujemy z wierzchu posiekanymi migdałami. Pomarańczę i cytrynę dokładnie

Zaproszenie do Weekendowej Piekarni 103

uformować różnego rodzaju bułeczki z tego ciasta. Jak robi się to w Finlandii można zobaczyć na tej stronie . Chleb przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut, posmarować rozbełtanym jajkiem oraz posypać migdałami wzdłuż środka. Można też zrezygnować z migdałów i zaraz

Rogale z białym makiem

Nie będąc Wielkopolanką trudno jest mi się wypowiadać w kwestii rogali znanych, jako marcińskie, bo to i smak oryginału jest mi zupełnie nieznany, biały mak w moim regionie wręcz nie do zdobycia a ciasto półfrancuskie znałam głównie, jako croissanty.  Cóż robić głodnemu, kiedy co roku na blogach

Migdałowy biszkopt z kroplą wiśni

ilością posmarować boki ciasta i obsypać uprażonymi migdałami. Ozdobić wiśniami i migdałami. Kroić wąskie cząstki i podawać z sosem wiśniowym. Uwagi: Idealnie byłoby upiec to ciasto w formie keksowej z wyjmowanym dnem.  Zamiast sosu wiśniowego można przygotować syrop kawowy lub czekoladowy. Smacznego

Mazurek orzechowy

nagrody które ufundowała dla was .     A nagrodami są: - Nagrodą za pierwsze miejsce będzie pojemnik na ciasto z łopatką - Nagrodą za drugie i trzecie miejsce będą pojemniki na ciastka.   Moi drodzy polecam wam również super stronę  Mojeciasto.pl , gdzie znajdziecie proste i szybkie przepisy na

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

cukier.................... A następnie dodać przestudzoną płynną czekoladę, żółtka i mielone migdały. Z żółtkami, czekoladą i migdałami...................................................... Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru, a następnie dodać je razem z mąką do masy i wszystko

Rogale świętomarcińskie czas zacząć....

Czas zacząć je robić, lub choćby tylko jeść: Jedenstego listopada to dzień św. Marcina i poznańskie święto rogali z nadzieniem z białego maku. Tak wygląda rogal kupiony w Hotelu Mercure U mnie ciasto drożdżowo-francuskie już się chłodzi biały mak sparzony i zmielony wieczór będę piekła! Robię

Ciasto owocowe-keks

złocimy opalarką. Gotowe przesmarowujemy po wierzchu pozostałą konfitura i obsypujemy prażonymi migdałami. Uwagi:, Aby otrzymać lekko obły kształt ciasta można zastosować pewnie udogodnienie.Kiedy nasączone ciasto przestanie się lepić do rąk, ale będzie jeszcze letnie owijamy w folię spożywczą i

Makowiec Wiejski

w temp. 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na gorące wyłożyć pianę, posypać migdałami oraz kruszonką i piec ponownie 10 minut. Ciasto przed pieczeniem.................................................. Ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Ciasto po upieczeniu

Ciasto Bakaliowa Sonata

gotującą się wodą miska nie powinna dotykać 65279 wody . Masę mieszamy energicznie do czasu, aż czekolada rozpuści się, wymiesza ze śmietanką i powstania gładka polewa. Polewę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy migdałami.    UWAGA: Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wiec na co

Rogale Marcińskie

Tradycyjnie Rogale Marcińskie są przygotowywane w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada. Nadzienie do nich robi się z białego maku, którego ja niestety nie miałam i dlatego zastąpiłam go zwykłym. Pyszne półfrancuskie ciasto sprawia, że są bardzo miękkie i delikatne. Przepis Bajaderki z

Rogale prawie świętomarcińskie

. Uczciwie mówiąc, nie wszyscy lubią ten wypiek. Ciasto nie jest wyszukane, a nawet powiedziałabym, że lekko gniotowate, pewnie z powodu dużej ilości ciężkiego makowo-orzechowego nadzienia, ale są tacy jak ja na ten przykład , którzy uwielbiają ten smak. Połączenie makowej masy z ciastem półfrancuskim

Tort czekoladowy z migdałami

cukrem do białości. Przestudzoną czekoladę należy połączyć ze zmielonymi migdałami, posiekanymi migdałami i startą czekoladą. W oddzielnej czystej i suchej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli sposób mojej babci - białka się szybciej ubijają . Połączyć je z resztą ciasta.  Do upieczenia ciasta

Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą na białkach

Pierwszy wiosenny weekend zaczynam od przepisu na babkę. Będę się długo nią zachwycać, bo jest warta wszystkich ochów i achów... Jest aromatyczna, wilgotna, pachnąca migdałami. Słodycz ciasta przełamuje kwaskowatość wiśni. I do tego ta polewa... Smak białej czekolady w kolorze różowym, trudno

Pieniądze Boga

zostawić ciasto do wyrośnięcia tak tak, trzeci raz! . Posmarować powierzchnię ciasta żółtkiem rozbełtanym z wodą i udekorować cyframi nadchodzącego roku ulepionymi z ciasta. Posypać fantazyjnie migdałami i lub sezamem. Piec w temperaturze ok. 180 183 C przez godzinę. Wyjąć po ostudzeniu 65279

Rogale marcińskie

przepisie Dorotus? Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie: - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 łyżka suchych drożdży - 1 jajko - pół łyżeczki ekstraktu z wanilii - 3,5 szklanki mąki - 3 łyżki cukru - szczypta soli - 225 miękkiego masła z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta Suche drożdże wsypać do mleka

Rogale marcińskie

Rogalowy szał opętał całą Polskę więc nie mogłam nie ulec tym bardziej, że zrobiłam je po raz pierwszy. Chciałam się przekonać jak smakują te poznańskie przysmaki i musze przyznać, że naprawdę są smaczne ale czegóż innego  można było się spodziewać skoro drożdżowe ciasto maślane nie może nie

Ciasto rafaello mojej babci

wystudzić. Tą samą blaszkę w której był pieczony biszkopt, wyłożyć folią spożywczą, położyć ciasto, na to część kremu. Z biszkoptu zdjąć wierzchnią skórkę i jak się uda ściąć trochę spód, przykryć ciemnym ciastem. Na to resztę kremu, udekorować polewą czekoladową, posypką czekoladową i migdałami. Wykonanie

Rogale świętomarcińskie

Składniki ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 1 2 szklanki maki 3 łyżki cukru szczypta soli 225g miękkiego masła z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag pasty migdałowej

NALEŚNIKI!!! MNIAM :

. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Z ciasta usmażyć na oleju 2-3 dość grube naleśniki, z obu stron po 3 minuty. Każdy porwać na kawałki na minutę przed zakończeniem smażenia za pomocą dwóch widelców . Pzełożyć na talerze razem z jagodami i morelami, posypać migdałami i cukrem pudrem

ROGALE PRAWIE MARCIŃSKIE

. Wyszło nam ok 40 rogalików, które przykryłyśmy ściereczkami i pozostawiłyśmy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Rogale piekły się ok 25 minut w 180 0 C.  Po ostygnięciu zostały polukrowane i posypane migdałami. Tego samego dnia zjadłam 10 choć za makiem nie przepadam a ciasto przez nieuwagę wyszło chyba

Kuchnia marokańska

, orzechów i ugotowanego w mleku ryżu lub pastilla mielone mięso gołębia oraz przyprawiane cytryną jaja, migdały, cynamon, szafran i cukier, poprzedzielane warstwami ciasta . Po tych lekkich obiadach, gdy zelżeje upał podawana jest syta kolacja, na którą często serwuje się gęstą zupę z baraniny, soczewicy

Drożdżowe serduszka z powidłem i migdałami

lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części około 65 g , formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować powidłem i posypać migdałami. Następnie zwinąć

ciasto migdałami

, cynamonem oraz migdałami obranymi ze skórki i posiekanymi na pasemka. Zawinąć ciasto w rogal i ułożyć na posmarowanej blasze. Gdy ciasto podrośnie, znów posmarować masłem, posypać gruboziarnistym cukrem, piec 30 minut.

Szarlotka z migdałami

Niedziela... na obiad była pikantna tarta a na deser tarta na słodko... : W książce ten przepis figuruje pod taką właśnie nazwą: Szarlotka z migdałami a gdyby wczytać się w szczegóły to okazuje się, że to pyszne, lekko słodkie kruche ciasto z dużą ilością zapiekanych jabłek, przykrytych pysznym

Mazurek kajmakowy

Mazurek - typowo świąteczne ciasto. Ten mazurek jest mało skomplikowany i smaczny. Nie zachwyciło mnie kruche ciasto na spód, ale za to wierzch idealny dla wielbicieli krówek. Ozdobić można dowolnie - ja posypałam zmielonymi migdałami. Przepis pochodzi z książki Święta Wielkanocne przepisy i

Dwukolorowa góra naleśników z Nutellą, mascarpone, migdałami i sosem truskawkowym.

dodatkiem kakao. Później naleśniki te ułożyłam jeden na drugim smarując je na przemian Nutellą i serkiem mascarpone, a także posypując posiekanymi na drobno migdałami. Do naleśnikowej góry zmiksowałam także truskawki z odrobiną cukru i powstał ożywczy sosik. Koronacją naleśnikowego dzieła była bita śmietana

Piernik przekładany marmoladą i marcepanem

.............................................................................. Całe ciasto obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego !!! Obsypany migdałami..................................................................... Piernik przekładany marmoladą i marcepanem.................................................. Kawałki przepysznego piernika

3 najlepsze kolorowe mazurki na Święta Wielkanocne

. Upieczone ciasto wyjąć z formy i przestudzić. Ciasto polać polewą, na przemian ciemną i białą tak aby powstały paski. Najlepiej jest polać jeden pasek i od razu go ozdobić kandyzowanymi i suszonymi owocami, migdałami oraz skórką pomarańczową.   Mazurek z karmelową polewą   Składniki: Ciasto mąka

Podsumowanie i wyniki konkursu Święta z Kasią

blogu Bake amp Taste   Czekoladowa babka z migdałami............. Przepis na babkę znajdziecie na blogu Bake amp Taste   Mazurek budyniowy Pan Starosta ...................... Przepis na mazurka znajdziecie na blogu Bake amp Taste   zauberi Mazurek kakaowy

baklava tarta by jamie

migdały, wymieszać, odstawić do lodówki. ciasto zrobić samemu lub w wersji śpiesznej kupić gotowe fracuskie i od razu po przyjściu ze sklepu zostawić do rozmrożenia.. . blachę wyłożyć ciastem, podziurkować widelcem, podpiec. wyłożyć na wierzch dżem użyłam cały słoik , na to masę, posypać migdałami i

Norymberskie pierniki

  Mają różne kształty, rozmiary, pięknie pachną i są ulubionym nie tylko świątecznym smakołykiem. Pierniki i pierniczki .Ich nazwy zdradzają zarówno formę jak i pochodzenie a tradycja wypieku sięga podobno aż średniowiecza. Na jednych obszarach były to delikatne, lekko pikantne ciasta, na innych

Kruchy sernik z duszonymi jabłkami : ! Weekendowa Cukiernia 14.

zacytować Delikatne kruche ciasto,puszysta masa serowa z migdałami ,a na wierzchu soczyste jabłka duszone w miodzie -to prawdziwy król deserów. Dodam tylko,że smakuje zupełnie jak serniko-szarlotka. Czyli dla wielbicieli sera i jabłek! : Przepis podaję z moimi zmianami . Sposób robienia sernika był

Ciasto jogurtowe z morelami i migdałową kruszonką

ene due rike fake, torbe borbe usme smake, deus deus komadeus i morele baks! 65279   Chcecie się zakochać w swoim wypieku? Jest na to rada! Koniecznie musicie upiec to ciasto w morelowym sezonie, a sami się przekonacie dlaczego tak bardzo Was zachęcam! Morele, nie! - dużo moreli które po

Placek Malinowo - Migdałowy Nigelli

przestudzić. Jaja zmiksować z cukrem i zmielonymi migdałami na gładką pastę. Dodać przestudzone masło i krótko zmiksować. Ciasto posmarować dżemem, ułożyć na nim maliny po czym zalać kremem. Wierzch posypać migdałami. Piec 35-45 minut jeśli wierzch za nadto się zrumieni przykryć folią . Wystudzić, pokroić

Ciasto rabarbarowe i blogowa zabawa

krążek ciasta, lekko dociskając. Resztą ciasta ozdobić wierzch, przesmarować roztrzepanym jajem, posypać pozostałymi migdałami i  nakłuć widelcem  . Piec około 50 minut.  Podawać wystudzone z bitą śmietaną. Wydrukuj przepis i.... blogowa zabawa Ostatnio na blogach panuje zabawa w przedstawianie

ŚWIĄTECZNE PROPOZYCJE KULINARNE

bitą śmietaną       Ciasto wawelskie       Gościniec       Jabłecznik z kremem cappucino      Kilimandżaro      Kora orzechowa      Piernik biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocem granatu        Przekładaniec ananasowo-cytrynowy      Romby z rodzynkami i migdałami       Sernik

Sernik z polewą czekoladową

polewa: - 2 tabliczki gorzkiej czekolady* - 0,5 szklanki ciepłego mleka Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami. Dodać zimne masło, posiekać nożem na quot piasek quot . Wsypać cukier, wbić jajko i szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do

Bułeczki z Żurawiną

ustawić program 8222 Ciasto Rosnące 8221 .   Żurawinę zalać wrzątkiem. Pozostały cukier 50 g wymieszać z cukrem waniliowym i posiekanymi migdałami.   Ciasto rozwałkować na prostokąt 45-35 cm. Posmarować roztopionym, pozostałym masłem. Posypać cukrem z migdałami. Wyłożyć osuszoną żurawinę. Zwinąć

Ciasto migdałowe z agrestem

pominęłam, a zastąpiłam je mielonymi migdałami 2 łyżki cukru   Bardzo miękkie masło miksujemy z cukrem ok 5 minut, a następnie dodajemy jajka i miksujemy kolejne 5 minut. Nie przejmujcie się, jeśli pojawią się grudki, a nawet ciasto będzie wyglądac ja zważone to normalna reakcja na dodanie jajek do

ciasto migdałami

jego życzenie pod jednym warunkiem, będzie czekoladowe. I tak mamy ciasto czekoladowe na które inspiracją była babka czekladowa z Kwestii Smaku . Żeby wyglądało nieco mniej anemicznie z polewą i migdałami Składniki: - 120 g gorzkiej czekolady + 100 na polewe - 150 g masła

Kruche ciastka z migdałami w miodzie i żurawiną

. Słodycz karmelu przełamuje kwaskowatość żurawiny. Wypiek dołączam do dwóch akcji: Ciasteczkowy Potwór i Świąteczne prezenty. Kruche ciastka z migdałami w miodzie i żurawiną Żurawina: 2 łyżki sherry zastąpiłam likierem Amaretto 180 g suszonej żurawiny skórka otarta z 1 4 pomarańczy

MAZUREK Z CIASTA LISTKOWANEGO ŚMIETANKOWEGO

. Ciasto ułożyć w miseczce, posypanej mąką, nakryć i wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin, aby sfermentowało. Następnego dnia umyć rodzynki i osuszyć w ściereczce, migdały pokrajać w cienkie podłużne, paseczki i wymieszać rodzynki z migdałami i cukrem ziarnistym. Z ciasta wywałkować gruby

ciasto migdałami

miękkie masło i wsypać cukier, wymieszać. Dodać imbir, wymieszać, a następnie sól, wymieszać. Na koniec wlać drożdżowy rozczyn. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Uformować je w prostokąt, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez ok. 1 godz. ... Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i

Z Książki kucharskiej dla oszczędnych gospodyń

masłem blachy, a gdy podrośnie wstawić w piec. Z tak przygotowanego ciasta możemy zrobić placek wtedy po wierzchu posypać go można siekanemi migdałami lub kruszonkami zrobionemi z cukru i świeżego masła z dodatkiem szczypty mąki. To samo ciasto można na stolnicy rozciągnąć na palec grubo, posmarować

Tarta śliwkowa z kremem frangipane 65279

Jeśli lubicie śliwki i migdały to jest to idealna tarta dla Was. Kruche ciasto, czekoladowe powidło, krem frangipane 65279 65279 oraz duże, soczyste, słodkie śliwy. Cr 232 me frangipane 65279 jest bardzo delikatnym kremem migdałowym przypominającym smakowo marcepan , którego przygotowanie

Bawarskie ciasto z węgierkamii - Weekendowa Cukiernia-Wrzesień 2010

wykładamy śliwki, które posypujemy posiekanymi migdałami. I znów przepis podaje, żeby ciasto piec w 200 o C, ale ja piekłam w 180 o C przez 35 minut. Najpierw podpiekłam delikatnie dolną grzałką przez około 15 minut a potem piekłam już góra-dół. Gorące ciasto należy posypać pozostałym cukrem wymieszanym z

Mini tarty z figami i migdałami

Zakochałam się: W świeżych figach: Nie wiem, czemu wcześniej ich nie odkryłam. Oczarowały mnie swoim subtelnym smakiem. Oczywiście postanowiłam więc coś z nimi upiec: Na pierwszy ogień poszły mini tarty z figami i mielonymi migdałami. Niestety po przygotowaniu samego ciasta byłam trochę

Tort czekoladowy z migdałami

płatki migdałowe Polewa czekoladowa: - 100 g gorzkiej czekolady - 60 g masła Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem do białości. Połączyć z przestudzoną czekoladą, zmielonymi migdałami, posiekanymi migdałami i startą czekoladą. Białka ubić na sztywno. Połączyć

Przepis na rogale marcińskie po naszemu

Depesiu, Mama się zgodziła :- Przepis na ciasto drożdżowo - francuskie zaczerpnięty z forum Cincin, autorstwa bajaderki, farsz autorski mojej Mamy :- No to jedziemy -   Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie: - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 łyżka suchych drożdży - 1 jajko - pół

Przekładaniec

Rozczyn: 4 dag drożdży 2 dag cukru mleko Ciasto: 36 dag mąki 6 dag cukru 5 żółtek 1 2 szklanki sklarowanego masła sól skórka cytrynowa Nałożenie: I. 20 dag migdałów 12 dag cukru pudru 1 4 laski wanilii 1 2 cytryny sok II. 10 dag fig 5 dag rodzynków 10 dag skórki pomarańczowej 5

Spanakopita

TO poprostu uczta dla podniebienia!!! Sprawdzony przepis teściowej. Wszystkiego rodzaje pita sa bardzo popularne w Grecji. Phyllo pastry można nadziać dosłownie wszystkim szpinakiem, fetta, kurczakiem, żółtym serem, orzechami, migdałami itd.To z niego tez robi się baklavę. Mniam. Nigdy nie

Tort z grzanym winem i gruszkami

zastąpić migdałami lub zrobić najzwyklejsze złociste ciasto o aromacie wanilii. Wszystko zależy od tego jakie przyprawy i zapachy działają na nas najsilniej. Czy, to nie jest ogromna pokusa do eksperymentowania?  Polecam Receptura z niemieckiej wersji Wykwintnych ciast i tortów. Składniki ciasta: 1 kg

Mazurek cytrynowy z mocnym akcentem migdałowym

plasterki przekładamy na ciasto i posypujemy posiekanymi migdałami. Białaka ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy cukier i dalej ubijamy aż piana będzie śnieżnobiała i szklista. Mieszamy z płatkami migdałowymi i smarujemy na cytrynach. Mazurek ponownie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Ciasto Migdałowe z Kandyzowanymi Wiśniami

Ciekawe, dość nietypowe ciasto z mieszaniną różnych aromatów, które doskonale się uzupełniają. Ciasto pachnie migdałami, kruszonka - cynamonem, a wiśnie łączą te smaki stawiając kropkę nad i , czy raczej stanowiąc wisienkę na torcie . Przyznam jednak, że brakuje mi jakiegoś świeżego, kwaśnego

CIASTO JOGURTOWE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

  Tym razem chodziło za mną coś słodkiego i mało kalorycznego: Poszperałam na necie i wśród wielu przepisów wybrałam ten: http: www.smaczny.pl forum topic 5198-ciasto-jogurtowe-z-np-wisniami 65279   minimalną zmianą przeze mnie i dodaniem migdałowej kruszonki. Ciasto wyszło smaczne

Ciasto na jogurcie z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

W sobotę nie planowałam żadnego ciasto bo piękną pogodę chciałam wykorzystać  na mycie okien i inne wiosennne porządki. Ale wieczorem ochota na coś słodkiego była tak silna, że pomimo wielkiego zmęczenia zabrałam się za to ciasto. Nie miałam wielkiego wyboru bo nie było w domu  masła, z owoców

ciasto migdałami

donicy makutrze , wymieszać z pszenicą i miodem. Pierwotnie było to bardzo proste i skromne danie postne. Później polepszono smak kutii różnymi dodatkami rodzynki, orzechy, migdały, smażona skórka pomarańczowa oraz słodka śmietanka. Mak z łamańcami ciasto kruche: 30 dag mąki, 12 dag masła, 1 żółtko, 7

Rogaliki Marcińskie

Pamiętam, że te rogaliki to był mój pierwszy w życiu drożdżowy wypiek. Pierwszy i od razu udany. Teraz bardzo lubię wracać do tego przepisu. I nie przeraża mnie to, jak bardzo pracochłonne jest przygotowanie ciasta drożdżowo- francuskiego. Wręcz przeciwnie. Bardzo lubię z nim pracować, wałkować je

Ciasto migdałowe z gruszkami

migdałami. Jajka ubijamy z cukrem ok 5 minut a następnie dodajemy olej, mleko i jogurt. Kiedy składniki się połączą dodajemy 2 łyżki lukru i suche składniki i jeszcze chwilę miksujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodajemy kilka łyżek mleka. Tortownicę o średnicy 28 cm natłuszczamy i przelewamy do

BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

dłonie ułatwiają formowanie ciasta . Na ciasto wykładamy śliwki, które posypujemy posiekanymi migdałami. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lnianą i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przy włączonej dolnej

Pulla - fiński chleb z kardamonem

Chlebek ten bardzo przypomina mi chałkę, o pysznym kardamonowym smaku. Ostatnio często goszczą u mnie wypieki właśnie z ta przyprawą, którą bardzo lubię. Chlebek jest mięciutki i pyszny. Często będzie bywał na moim stole. Z ciasta można zamiast chałek uformować różne bułeczki 8211 tutaj jest

Ciasto francuskie przekładane musem z koziego sera i mascarpone

wychodzi z proponowanej przeze mnie ilości ciasta . 65279 Talerz przybież listkami świeżego szpinaku, truskawkami, ziarenkami różowego pieprzu, migdałami oraz kremem balsamicznym. Podawaj zaraz po przygotowaniu. 65279 ps. oczywiście z podróży, poza inspiracjami , przywiozłam nowe książki kucharskie

Zaproszenie do październikowej Weekendowej Cukierni

do pieczenia i mielonymi migdałami. Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego

Kruchy placek ze śliwkami i cynamonem

masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce lub najszybciej w zamrażarce . W międzyczasie przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i

Szarlotka filmowa

Udało się znowu być w kinie. Nie tylko obejrzałam film, ale i wyciągnęłam praktyczne wnioski z wątku kulinarnego, który pełni w nim ważną funkcję. To wątek szarlotki, a raczej ciasta z jabłkami i gruszkami. Kto spośród kilkunastu godnych uwagi filmów wybrał ten, na którym i ja byłam, wie o czym

Ciasto czekoladowe z pomarańczami

Ciasto niecodzienne, i to nie dlatego, że piekłam je na urodziny, ale z racji tego, że jest bez tłuszczu i bez mąki... Za to z mielonymi migdałami i co najważniejsze z gotowanymi pomarańczami! Bez wątpienia będzie to jedno z moich ulubionych ciast, gdyż połączenie czekolady i pomarańczy zawsze mnie

Czekoladowe ciasto buraczane WC październik

waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku ja odcisnęłam naprawdę delikatnie . Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy 22 cm u mnie keksówka o wymiarach 26

Kruchy placek ze śliwkami

, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1 3 ciasta na wierzch. Plackiem wyłożyć spód formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód

Tort orzechowy z czekoladą

............................................................. Czekoladę roztapiamy wraz ze śmietanką w kapieli wodnej. Czekolada ze śmietanką........................................................................... Roztopioną czekoladą polewamy wychłodzone ciasto w taki sposób, by na wierzchu była dość gruba, czekoladowa warstwa i przybieramy migdałami. Smacznego

Ucieraniec śliwkowy z migdałami.

Uwielbiam śliwki i ciasta z nimi związane, jednak z drugiej strony smuci mnie fakt, że powoli trzeba szykować się do jesieni. Na poprawę humoru proponuję kawałek ciasta, a przy okazji zgłaszam przepis do akcji śliwki. Ciasto ucieraneze śliwkami i migdałami-expresowe. Składniki: 200 g miękkiego

Ucierane ciasto z wiśniami

Jeszcze jedna propozycja wiśniowa, tym razem już bez drożdży: za to z migdałami: Ciasto poczynione zostało z okazji imienin Mamy i jest naprawdę smaczne, choć jak dla mnie zbyt słodkie nie przepadam za aż tak słodkimi wypiekami .  Ciasto jest dość wilgotne, ciężkie, a migdałowa słodycz

Przepis na włoskie babeczki z ciasta marchewkowego z kremem z serka Philadelphia

odciskam. Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami. Jajka ucieram z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę z migdałami i mieszam łopatką. Potem wlewam olej, dodaję sól oraz marchewkę, mieszam. Foremki na muffinki wykładam papilotkami. Napełniam ciastem do 3 4. Wstawiam do piekarnika

Ciasto jogurtowe z malinami i migdałową kruszonką

, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt , olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ciasto powinno mieć konsyste ncję podobną do ciasta na muffiny . Wsypać maliny i

Miejsca:

Pasto (24)
Maków (22)
Wiśniowa (21)
Tłuszcz (8)
Wiedeń (7)
Poznań (7)
Warszawa (6)
Janów (6)
Warta (5)

Firmy:

RUCH (6)
Zono (2)
MIT (2)
Google (2)
DIALOG (2)
Apple (2)
Allegro (2)
Żurawie (1)
Unilever (1)
Onet (1)