Wszystko o:

ciasto kruche z m±ki razowej

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

krupczatki do ciast kruchych, półkruchych i makaronów m±kę: poznańsk± - na pierogi, pizzę, do zasmażek i sosów oraz wrocławsk± - do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, nale¶ników, sosów, zup. Tak o zastosowaniu danego typu m±ki napisano w miesięczniku Kuchnia . Podobnie pisze Hanna

ciasto kruche z m±ki razowej

utworz± się na nich pęcherze powietrza. Z połowy m±ki i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyro¶nięcia. Gdy ciasto podwoi sw± objęto¶ć wyrobić je z pozostał± m±k±, dodaj±c cukier i sól, aż stanie się l¶ni±ce i elastyczne. Wówczas przykryć ¶ciereczk± i pozostawić do ponownego wyro¶nięcia. Blachę

Automat do wypieku chleba Silver Crest SBB 850 EDS A1

. ciasto na pizzę, któr± upieczemy sobie już w piekarniku, lub na pierogi, które nadziejemy ulubionym farszem lub ciasto kruche na tartę, czy pieczone drożdzowe pierogi z nadzieniem... Wybrałam automat Silver Crest SBB 850 EDS A1 , z następuj±cymi programami:   Program 1: Normalne Do białego i pszenno-razowego

Czekoladowy Weekend - podsumowanie

Chocolate Cake Anna 8211 blog Waniliowo : Cannoli siciliani Aniado 8211 blog Lepszy smak : Razowe ciasto czekoladowe Anulka - blog Słoneczna Kuchnia : Rumiankowa panna cotta z musem czekoladowym Aratka - blog Dwielewe : Czekoladowa moc chilli Asieja - blog Ugotujmy : Herbatnikowe kule

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonk±

zast±pić mog± płatkami migdałowymi. Ciasto jest pyszne, chrupi±ce, słodko kwa¶ne. Składniki: Kruche ciasto: 75 gr masła 250 gr m±ki   dałam 150 gr m±ki orkiszowej typ 700, 100 gr maki ryżowej mozna użyć w orkiszowej razowej 40 gr cukru brzozowego 1 jajo Wnętrze: 500 gr umytego, osuszonego i

Razowa szarlotka

, jak się spodziewałam, rewelacyjna. Koniecznie upieczcie : Składniki na razowe ciasto kruche: - 3 szklanki m±ki pszennej razowej - szczypta soli - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - 100 g margaryny do pieczenia w kostce lub masła

RAZ NA KRESOWO...

grub± warstw± cebuli z koncentratem. Udekoruj szczypiorkiem i natk± pietruszki Bliny ziemniaczane Składniki: - 10 dużych ziemniaków - 1 szklanka pszennej m±ki razowej - 5 dkg drożdży - 1 szklanka ciepłej wody - 1 łyżka m±ki - sól Sposób przyrz±dzania: Zrób rozczyn: rozkruszone drożdże poł±cz z łyżk±

Pumpernikiel i to, co niektórzy lubi± najbardziej

-150 g m±ki pszennej chlebowej -150 g ¶ruty żytniej cietęgo ziarna żyta -11 g soli -12 g ¶wieżych drożdży -24 g czarnej melasy -namoczone żyto -zakwas -namoczony czerstwy chleb W dużej misce mieszamy wszystkie składniki. Je¶li ciasto jest zbyt suche, można dodać nieco wody z namoczonego chleba ale

Tatra pełna jeżyn

z cytryny oraz wbić jajko- wszystko wymieszać, dodać do m±ki i do¶ć szybko zagnie¶ć na jednolit± masę. Ciasto owin±ć foli± i umie¶cić w lodowce na około 20-30 minut. *moje owalne naczynie ma wymiary przy podstawie 20cm x 13,5cm **można zrezygnować z maki razowej i użyć tylko 200g m±ki pszennej

Muffiny bananowe z krówkami

idealne do zrobienia ich z m±ki razowej, dzięki czemu wychodz± zdrowsze i równie pyszne. A te rozpłynięte w ¶rodku krówki s± uwieńczeniem cało¶ci, i nutk± słodyczy, która dodaje im charakteru. Polecam na drugie ¶niadanie lub podwieczorek 8211 ¶wietnie sprawdz± się w formie małej słodkiej przek±ski

Tarta serowa

Dzi¶ tarta serowa z pomidorami i młoda cebulk±. Nie  ma co jest naprawdę pyszna. A ciasto można użyć dowolne kruche czy drożdżowe. Ja zastosowałam ciasto drożdżowe razowe. Nie do końca był to dobry wybór. Było trochę twarde, ale zmiękło po jakim¶ czasie. Ta tarta dobrze smakuje na ciepło jak i na

Typy m±ki

  Typ m±ki pszennej Nazwa 400 450 - m±ka tortowa - do wypieku ciast tortowych - przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich 500 m±ka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek m±ka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów m±ka

pożegnanie lata na nowolipu

ciasto na pożegnanie lata: opakowanie truskawek bez szypułek, pokroojone , 1 jabłko pokrojone w plasterki cienkie kruche ciasto z m±ki razowej i masła patrz uwaga poniżej ciastem wylepić foremkę, podpiec. na wierzch położyć jabłko, truskawki, posypać 2-3 łyżeczkami cukru, można dodać cukier

uwaga dieta...

. Wyrabiamy ręk± chociaż nie bedzie mialo konsystencji ciasta kruchego. Dzielimy na pół i pieczemy w 2 keksówkach przez 15 min w 180*C. Ja ciasta przecięłam wzdłuż jedn± cze¶ć odłożyłam . ¦mietanę kremówkę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno i po woli dodajemy żelatynę rozpuszczon± wcze¶niej w

WEGAŃSKIE CIASTO Z RABARBAREM

. Będę do niego wracać z wariacjami wanilia, aromat migdałowy, kokos... , jest tego warte! Tymczasem ciasto w wersji klasycznej, zrobiłam tylko jeden bł±d, ale o tym za chwilę. PRZEPIS WEGAŃSKI Składniki na tortownicę o ¶r. 23 cm. 1,5 szk m±ki pszennej zwykłej 1,5 szk m±ki pszennej razowej

Weganizm to naprawdę sztuka, to sposób na życie

, orzechy, rodzynki, kruche ciasteczka i słone chipsy smażone z m±ki razowej z przyprawami jakimi kto lubi, np. kminek, gorczyca, cz±ber. Także szczególne przyjęcie jak sylwestrowe, może być wyj±tkowe i zaskakuj±ce. Możemy zrobić napój z gotowanych pomarańczy i cytryn z korzeniem imbiru, goĽdzikami i

ciasto kruche z m±ki razowej

godzin. Zagnie¶ć ciasto z razowej m±ki, jaka i wody, rozwałkować na dwa płaty. Na jednym położyć szynkę, drugim przykryć szynkę i szczelnie j± oblepić Położyć na blachę posypan± m±ka w wstawić do gor±cego piekarnika i piec przez 4 -5 godzin w piekarniku o temperaturze 200C. Z upieczonej szynki zdj±ć

Sernik z rabarbarem i razow± kruszonk±

Czy wiecie, że dzi¶ jest ¶więto polskiej niezapominajki? Zd±żyłam dzi¶ dla Was sfotografować te ¶liczne niebieskie kwiatki, uciekaj±c przed deszczem...   A teraz obiecany w poprzednim wpisie sernik z łodyżkami. Do zrobienia spodu i kruszonki użyłam m±ki pszennej razowej. Sernik wyszedł

Tartaletki z jabłkami i amaretti

cynamonem. Najlepsze jeszcze ciepłe oczywi¶cie...: Ciasto jak w tarcie ze ¶liwkami reszta koncepcja własna. Z przepisu wychodzi 7 tartaletek o ¶r. 10 cm. Składniki na ciasto: 150g m±ki pszennej 70g m±ki pszennej razowej 50g cukru pudru szczypta soli mi±ższ z połowy laski wanilii 1 jajko 100g

CIASTECZKA DIGESTIVE

kilka razy, zjadamy je razem z cór±, tata woli bardziej tradycyjne formy   PRZEPIS WEGAŃSKI Składniki na ok 40 ciastek o ¶r ok 5 cm 1 i 1 4 szklanki m±ki pszennej razowej typ 1850 3 4 szklanki m±ki pszennej zwykłej 1 2 szklanki płatków owsianych lub owsianej m±ki ja płatki zmiksowałam na

Na zachętę - szarlotka dla cukrzyka :

razowej typ 2000 8226     200 g masła 8226     żółtko 8226     pół łyżki miodu 8226     1 kg jabłek 8226     paczka płatków migdałowych ok. 100g Wykonanie: Z m±ki, masła, żółtka i miodu zagnie¶ć kruche ciasto. Uformować kulę, owin±ć foli±, chłodzić w lodówce ok. 30 minut. Obrane jabłka

Tarta z jabłkami na razowym spodzie

Pyszne kruche ciasto, rozpływaj±ce się w ustach jabłka i lepki sos karmelowy...Naprawdę boski deser! Dla mnie poł±czenie jabłek i karmelu to jedna z najlepszych rzeczy na ¶wiecie i zawsze kojarzy mi się z jesieni±. Ja użyłam miękkich i lekko słodkich jabłek nie pamiętam jaka to była odmiana, u

Słodko-słone ciasteczka z karmelem

zrobiony przeze mnie karmel jest bardzo prosty, uszlachetniony jedynie odrobin± soli i wanilii. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 ciasteczek. Składniki na ciasteczka: 70 g miękkiego masła, 60 g drobnego cukru, 1 jajko, 120 g m±ki razowej pszennej, 100 g m±ki białej pszennej, 1 2 łyżeczka soli

Kruche z rabarbarem, musem morelowym i kruszonk±

Kruche z rabarbarem, musem morelowym i kruszonka   Składniki na formę o ¶rednicy 28 cm. Kruche ciasto * 150 g zimnego masła * 300 g m±ki pszennej * 4 łyżki cukru pudru Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapi±ć obręcz tak, aby brzegi papieru wystawały na zewn±trz. M±kę

Ciasto kruche bez jajek

Składniki: - 200 g m±ki - w tym większo¶ć razowej pszennej z dowoln± mieszank± innych m±k, np.: 100 g pszennej + 50 g kukurydzianej + 50 g gryczanej, ale może być tylko pszenna - 100 g tłuszczu - kiedy¶ brałam margarynę, ale teraz olej np. z pestek winogron, orzeszków ziemnych lub słonecznikowy

LE¦NA TARTA TATIN

Składniki ciasto inspiracja z blogu Kuchareczki : 100 g m±ki pszennej 75 g m±ki pszennej razowej 75 g miękkiego masła 2 żółtka 2-3 łyżki wody 30 g cukru br±zowego nadzienie: 300 g malin 150 g borówki opakowanie ricotty 4 jaja 50 ml ¶mietanki 36 188 szklanki

Szarlotka krucha razowa

Szarlotka razowa na kruchym spodzie przepis zgodny z KPP Spód: 150g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej szczypta kurkumy 75g zimnego masła, pokrojonego w kawałki 1 żółtko 55g syropu z agawy, fruktozy lub cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta imbiru szczypta

Chleb z siemieniem lnianym

Kulinarny aforyzm : Na ¶wiecie jest tak wiele głoduj±cych, że Bóg może dotrzeć do nich jedynie w postaci chleba . Mahatma Gandhi Kolejna proba z chlebem na zakwasie, tym razem przepis znaleziony na stronie Na kruchym spodzie . Bardzo smaczny chleb, tym bardziej że lubię wszystko co z ziarnami

Ciasteczka owsiano - orzechowe

Składniki: poł szkl. m±ki owsianej, pół szkl. zmielonych orzechów dowolnego gatunku lub mieszanych , szklanka m±ki razowej pszennej, 1 łyżka wegańskiej margaryny, 1 3 szkl. oleju, 1 łyżeczka kamienia winnego proszku do pieczenia , woda słód jęczmienny lub ryżowy do ciasta ok. 3 łyżek

Serniczki dyniowe z nut± piernika i pomarańczy

,piernikowy spód ,który ujrzałam u Kuchareczki . Gor±co je polecam,na przedostatni,adrzejkowo-listopadowy wieczór,s± idelane. Serniczki dyniowe na kruchym piernikowym spodzie Spody: 125 g m±ki pełnoziarnistej pszennej lub razowej szczypta soli 60 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki 2

Mufinki

i makiem. Wspomniane wcze¶niej, znakomicie udane, to były mufinki improwizowane. Proporcje z przepisu  8222 Mufinki z muesli 8221 . 150 g m±ki 75 g m±ki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki soli oni każ± szczyptę salaterka ziaren słonecznika i dyni oraz tych mięciutkich

Czekoladowe ciastka z ziarnami kawy

Ciastka przygotowane według przepisu Ani  z blogu Strawberries from Poland . Ciasteczka na pocz±tku wydawały mi się bardzo kruche, ale po wystygnięciu nabrały fomy i s± naprawdę smaczne, lekko wytrawne z wyczuwaln± nutk± kawy, a jednocze¶nie mocno czekoladowe. Czyli takie, jak lubi Anetka, dla

Ciasto razowe z malinami, jeżynami i migdałow± kruszonk±

Korzystam jak mogę z owoców, bo za chwilę ich nie będzie. Dzi¶ maliny i jeżyny na czekoladowym budyniu, w kruchym cie¶cie z m±ki pełnoziarnistej i pod migdałow± kruszonk±...   Spód: 200 g miękkiego masła  2,5 szklanki m±ki pszennej razowej  1 jajko 2 2 szklanki br±zowego cukru  2 łyżeczki

Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami i bez±

Proste, ale bardzo smaczne ciasto z kwa¶nymi porzeczkami. Zamiast nich można użyć każdych owoców. Spód ze zdrowej m±ki orkiszowej. Na letnie popołudnia, słoneczne lub deszczowe...   Ciasto kruche: 1,5 szklanki pełnoziarnistej m±ki orkiszowej lub pszennej razowej 2 3 szklanki grubo zmielonych

owsiane ciastka z herbat± rooibos

ok. 2 szklanek m±ki owsianej mnw pół szklanki otr±b pszennych 1 szkl m±ki razowej lub graham 2 łyżeczki sody pół szklanki ma¶lanki kefiru mus z dwój jabłek gotowanych z 2 łyżkami zielonej herbaty rooibos oraz 2 łyżkami miodu i kilkoma kroplami olejku pomarańczowego odrobina łamanych kawałków

bułki z m±ki owsianej

przepis w modyfikacji za jamim oliverem: dwie miarki m±ki owsianej dwie miarki m±ki pszennej razowej 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 paczki suszonych drożdży mnw jedna miarka ciepłej wody lub pół na pół z mlekiem wyrobić ciasto tak żeby nie było klej±ce się . odstawić w

Szarlotka sypana z warstw± kakaow±

foremce z wzorkiem, będzie ¶licznie wygl±dać. Cały jej sekret to to, że sok z jabłek w czasie pieczenia namacza suche składniki i powstaje ciasto. Składniki na keksówkę ok 35cm x 11cm 150g m±ki zwykłej lub razowej 150g kaszy manny koniecznie zwykłej, nie błyskawicznej 100g cukru kryształu 2

Peanut butter cookies

cukru waniliowego, białko z jednego jajka, 90 g masła orzechowego, 140 g m±ki pół na pół razowej i białej pszennej , 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2-3 łyżki cukru do obtoczenia ciastek Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucieraj±c dodać po kolei masło orzechowe, białko, m±kę z sod±. Z

Przypkowska zupa cebulowa z kruchymi ciasteczkami

Składniki Zupa : - 6 duzych cebul - 6 kromek nbsp razowego chleba - 3 łyzki masła - 6 szklanek bulionu najlepiej wołowego - starta gałka muszkatołowa, mielony imbir, curry, sól, pieprz Kruche ciasteczka : - 1 1 2 szklanki m±ki -12 dkg masła - 2 dkg drożdży - 1 4 szklanki letniego mleka

Cupcake Maker

Cupcake Maker to nietypowa aplikacja, w której naszym celem jest przygotowanie wypieków.

Cupcake Maker przedstawia cały proces przygotowywania rozmaitych pyszno¶ci. Zaczyna się od rozbicia jajek, dodania m±ki i tak dalej. Kolejno wybieramy kształt, a póĽniej ustalamy

Miejsca:

Charlotte (2)
Żytno (1)
Wi¶niowa (1)
Wilno (1)
Warta (1)
Pasto (1)
Paryż (1)
Kota (1)

Osoby:

Silvera (1)

Firmy:

RUCH (1)
Chip (1)