Wszystko o:

ciasto karpatka

Z cyklu zapomniane ciasta: karpatka

Karpatka to jedno z pierwszych ciast jakie upiekłam w swoim życiu. Wstyd się przyznać, ale była to wówczas karpatka...z paczki. Było to dobrych kilkanaście lat temu, gdy nie miałam internetu i pewnie trudno było mi wówczas zdobyć przepis na to ciacho. Albo była moda na karpatkę instant podobnie jak

Ciasto karpatka

      Dawniej robiłam sama krem do Karpatki, ale odkąd Delecta wyprodukowała krem w torebce, tak mi posmakował, że teraz zawsze robię karpatkę z nim. Jest dla mnie idealny, zarówno w konsystencji jak i smaku. Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne.   Składniki: na krem: 1 opakowanie w

Ciasto z karmelem i kremem z karpatki

włożyć do wyłączonego piekarnika na ok. 15 min. Krem z karpatki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Masę karmelową zmiksować z 1 2 kostki masła. Wystudzony biszkopt podzielić na 2 części. Na spód wyłożyć krem z karpatki, na wierzch - karmel. Posypać startymi orzechami i gorzką czekoladą. Ciasto

Ciasto dyniowe z kremem karpatka

    Krem karpatkowy budyniowy to chyba mój ulubiony krem jeśli o ciasta chodzi, no może z małym wyjątkiem kiedy w ciąży miałam ogromna ochotę na bitą śmietanę : Generalnie i tak jednak wolę puszyste, wilgotne ciasta typu murzynek czy piernik od tych kalorycznych przekładanych, ale ponieważ moja

Góry na talerzu czyli moja pierwsza karpatka

Wszystko zaczęło się od zdjęcia karpatki, które zobaczyłam na profilu społecznościowym u jednej znajomej. Uświadomiłam sobie wtedy, że nie jadłam takiego ciasta dobrych kilka lat. Przy okazji dowiedziałam się też, że mój mąż bardzo lubi karpatkę. Nie miałam o tym zielonego pojęcia. Parę dni

Karpatka

Karpatka ciasto: Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka wody - 1 2 kostki margaryny - 5 jajek - 2 łyżki oleju karpatka nie przywiera wówczas do blachy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta Sposób przygotowania: Wodę rozpuścić z margaryną i doprowadzić do wrzenia, do wrzącej mieszanki

Karpatka. Najlepsza. Z obłędnym kremem.

  Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam karpatkę. Naprawdę, nie mam pojęcia. Pamiętam jedynie mgliście placki z ciasta parzonego piekące się w piekarniku Babci - ale nawet wtedy konsumpcji samego deseru nie mogę sobie przypomnieć. Cóż, nie dziwne, było to przecież lata temu. Nie wiem zupełnie

Karpatka

jak pleśniak i zebra, była jednym z pierwszych ciast jakie zrobiłam. Była też w sumie uważana, za mój znak rozpoznawczy na wszelkich imprezach rodzinnych. Ale, że od szkoły średniej wiele się u mnie zmieniło, to i karpatka rzadziej gości na naszym stole. Może się po prostu kiedyś już przejadła? Teraz

Zapraszam na karpatkę:

Wyrośnie? Nie wyrośnie? Oto jest pytanie... Karpatka! Ulubione ciasto mojego męża, synka, taty, teścia, sąsiadki, moje, wszyscy ją lubią. A więc zaczynamy... nbsp Ciasto składniki: 250 mlwody 125 g margaryny 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z dodatkiem

Karpatka

, wylizywać mikserki i w końcu próbować gotowego już ciasta obsypanego dużą ilością cukru pudru. Mama zawsze mówiła, że przygotowanie karpatki jest bardzo trudne i pracochłonne, dlatego nie można jej zbyt często robić. Jako maluch wcale zbytnio się nad tym nie zastanawiałam Teraz jednak już wiem jak

Ptysie lub karpatka :

  Ptysie to nic innego jak karpatka pod inną postacią. Zawsze z siostrą uwielbiałyśmy karpatkę i wymuszałyśmy na mamie, żeby na Wigilię była obowiązkowo, w czym pomagała nam babcia w zmuszaniu, nie w pieczeniu . Mama robiła ją co najwyżej dwa razy do roku, nie wiedzieć czemu, bo ciasto w

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.   Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka

Karpatka

Przepisów na karpatkę jest dość sporo. Jedne są na bazie ciasta parzonego, inne z ciasta parzonego i kruchego. A kremy.. w samym netcie znajdziecie wiele różnych przepisów, na bardziej budyniowe lub bardziej maślane, a nawet śmietanowo - budyniowe. Ja najbardziej lubię te mniej maślane, chociaż

Pyszne ciasteczka z kremem

pieczenia ciasto biszkoptowe. 6- Upieczony wystudzony biszkopt przecinamy w poprzek. 7-Wycinamy serduszka foremką. Krem karpatko -wy 1- Będzie nam potrzebne pól litra mleka z czego odlewamy 1 szklankę i wsypujemy do niej krem karpatko-wy należy wymieszać. 2- Do gotującego mleka wlewamy rozmieszany

Karpatka od podszewki

.gazeta.pl forum 72,2.html?f 77 amp w 15856229 amp a 15865280 , i prawie identyczny na http: www.lochow.com.pl kuchnia ciasta karpatka.htm . Skladniki na ciasto w quot lochow.com.pl quot daja 1 2 kostki margaryny, u Hoody jest 1 kostka 200 gram . Podejmuje decyzje ze bedzie 1 2 kostki francuskiego masla, czyli

cycki murzynki

 termoobiegiem Masę do karpatki zrobić według przepisu na opakowaniu podwójna porcja tuż przed kładzeniem na ciasto Na wystudzone ciasto kładziemy warstwami na przemian: - masę do karpatki - biszkopty nasączone w ponczu jeden obok drugiego - masę do karpatki - biszkopty nasączone w ponczu jeden obok drugiego

ciasto karpatka

KILKA PRZEPISÓW NA SŁODKOŚCI Z INTERNETOWYCH STRONEK WARTYCH POLECENIA:  Biszkopt z kremem karpatka Składniki: - 7 jajek, - 2 szklanki mąki, - 2 szklanki cukru, - 1 2 szklanki oleju, - 1 2 szklanki wody, - 2 łyżki proszku do pieczenia, - 1 cukier waniliowy. Krem karpatka według przepisu na

Deser raffaello

smakiem. Bo jest czym... przepyszna masa do karpatki, bita śmietana, wiórki kokosowe, płatki migdałów i masa kajmakowa... mniam Raz do roku można sobie pozwolić, później będziemy się martwić jak to spalić Ale z tym ciastem trzeba uważać nie tylko ze względu na kalorie. Jest baaaardzo słodkie

Karpatka kakowa

                                            Moja córcia ma dziś bal szóstoklasistów Uparła się bym upiekła karpatkę ale o dziwo chciała kakaową . Więc wstałam dzisiaj o 6 i upiekłam . Potem nie będzie czasu bo wraca ze szkoły o 12 zwalnia się z lekcji chce wyglądać wystrzałowo : Więc będzie

ciasto karpatka

Karpatka Karpatka robiona wypróbowanym sposobem. Ciasto parzone - takie jak ptysiowe. Krem maślano - budyniowy ma kilka zalet.Głównym plusem jest fakt, że nie jest bardzo maślany maślanym mówimy stanowcze NIE - dodaję tylko pół kostki masła rekordziści, np. Ewa Wachowicz w Słodkim

Karpatka

 karpatka. garbatka Rzeczywiście Dorotka w swoim wpisie miała rację - karpatka rewelacyjna! : Ptysiowe, chrupiące ciasto z pięknymi garbami jak góry Karpaty im więcej garbów tym wypiek jest bardziej efektowny , przełożone puszystym i lekkim kremem budyniowym.  U nas w domu karpatkę piecze się

Karpatka i wpis urodzinowy :

Justyna : .   Karpatka to iście królewskie ciacho, bardzo efektownie wygląda, smaku nie muszę zachwalać, kto raz spróbuje dobrą Karpatkę, to chętnie będzie do niej powracał. Przepis należy do mojej Mamy, od siebie dodałam ekstrakt z wanilii. Jest to ciasto które u mnie w domu często królowało na

Desery

.Wiśnie dokładnie odsączyć z kompotu, ułożyć na wierzchu ciasta.Ciasto piec przez około godzinę w 180 stopniach sprawdzić patyczkiem . Upieczone ciasto ostudzić.Krem Karpatka przygotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyłożyć na ciasto.Wierzch ciasta polać dowolną polewą czekoladową.  

Słodko-tłusta rozpusta

minimum 6 rodzajów: z dżemem, czekoladą, serem, budyniem, adwokatem, ze skórką pomarańczową, lukrem, cukrem pudrem na wierzchu, w różnych kombinacjach wnętrza i zewnętrza. Były też ciasta, w tym ciesząca oko niebywale karpatka, której nie mogłam odmówić. Mój szef też od razu zdecydował się na karpatkę

Ciasto parzone i chouquettes

Zapewne każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł karpatkę,ptysie lub eklerki.Nie było by ich bez ciasta parzonego ponieważ to z niego powstają takie smakołyki. To tylko kilka przykładów na to ciasto ponieważ można przyrządzać go zarówno na słodko jak i na słono,wszystko zależy od waszej wyobraźni

KARPATKA

chrupiącą, nie gumiastą karpatkę : W tym czasie można zająć się kremem. 8. Po upieczeniu ciasto z jednej blachy, drugie zostawiamy w niej powinno elegancko odchodzić od brzegów blaszki i dać się z niej wyciągnąć- tutaj na zdjęciu najpierw wyrzucone do góry nogami 9. Zaczynamy zajmować się kremem

Karpatka wg przepisu Gellwe

Karpatka wg przepisu firmy Gellwe. Tradycyjne ptysiowe ciasto z pięknymi górkami, które wyskakują podczas pieczenia - to Karpaty :- . Przełożone budyniowym kremem o waniliowym smaku, posypane cukrem pudrem sprawia, że każdy dostaje ślinotoku i chwyta za kawałek. Palce lizać! 65279

Karpatka Babci

Dziś będzie słodko. Karpatka to moje ulubione ciasto. Jest dość szybka w przygotowaniu, nie za słodka, jest ciasto parzone, jest pyszna, maślana masa. Czego chcieć więcej? Przepis, który tu zamieszczam jest przepisem z bardzo starego zeszytu mojej Babci. Nie wiem, czy to jej autorski przepis, czy

Karpatka

to już świadczy o jej wyjątkowości. Fale zawsze wyrastają piękne, krem jest nie za słodki i utrzymuje sztywną konsystencję. Przepis na pewno wart wypróbowania, bo kto nie lubi Karpatki??!! Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki.     Składniki na ciasto: 1 i 1 5 szklanki wody 180 g masła

Karpatka

Z racji niedzieli zrobiłam Karpatkę. Robiłam ją dwa razy, bo za pierwszym razem zapomniałam dodać do ciasta jajek  :  Najpierw jebutałam Delectę, że przecież z tego ciasta nie da się zrobić nic. Później postanowiłam zrobić z podwójnej ilości składników. Aż w końcu przypomniałam sobie, że

70. wpis kulinarny czyli ciasto krówka

Świetne ciasto, bez pieczenia. Uprzedzam - bomba kaloryczna! co potrzebne? 6 p. dużych herbatników quot Petitków quot 1 p. krakersów 1 puszka mleka skondensowanego - słodzonego! krem quot Karpatka quot , do kremu mleko śmietana 30 albo w wersji light - quot Śnieżka quot do ubijania i do tej

ciasto - krówka

Świetne ciasto, bez pieczenia. Uprzedzam - bomba kaloryczna! 6 p. dużych herbatników quot Petitków quot 1 p. krakersów 1 puszka mleka skondensowanego - słodzonego! krem quot Karpatka quot , do kremu mleko śmietana 30 albo w wersji light - quot Śnieżka quot do ubijania i do tej quot Śnieżki

Niebo - ciasto z delicjami

. Miksujemy obie masy. Do szklanki wsypujemy budyń i uzupełniamy do pełna mąką. Zawartość szklanki dodajemy do przygotowanej masy i miksujemy, aż ciasto zrobi się puszyste.Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze nbsp 170oC. Masa: Przygotowujemy krem do karpatki wg przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy krem

Toffee cake

Pyszny, pyszny, pyszny :P Moje ulubione ciasto z masą toffee i karpatką. Idealne połączenie, które ja bardzo polecam!     Składniki: -  puszka masy krówkowej - 0,5 l mleka - ok. 8 paczek herbatników - opakowanie kremu karpatki - 500 ml śmietanki kremówki 36 - gorzka lub mleczna czekolada

przekładaniec toffi bez pieczenia

Mój W zmienił pracę i kierownictwo zażądało ciasta na wkupienie się w łaski : Potrzebowałam jakiegoś efektownego ciasta, ale żeby się nie urobić jak głupia i znalazłam ciasto bez pieczenia u Doroty : 1,5 paczki krakersów Lajkonik 20 herbatników Petitki 3 4 litra mleka 1 kostka masła 2 budynie

Fale dunaju

Pyszne ciasto. Nawet dużo przy nim pracy nie ma, ale jest warte nawet wielkiej roboty. Ciasto składające się z jabłek i karpatki. To połączenie jest bardzo dobre i serdecznie polecam to ciasto!     Składniki: - 5 jajek - 2 szkl. mąki - 1 szkl. cukru pudru ja stosowałam normalny - 1 kostka

Karpatka III

Jedno z naszych ulubionych ciast, pieczone na specjalne okazje. Wciąż próbuję odtworzyć karpatkę mojej koleżanki Basi którą serdecznie pozdrawiam . Kiedyś dała mi przepis ale gdzieś się zawieruszył. Dzisiejsza karpatka mocno wyrasta, ma delikatny krem taki trochę rozpływający się . Pyyycha

KOLOROWA KARPATKA

Któż nie kocha karpatki? Słodki krem i chrupiące ciasto, a na dodatek owocowa orzeźwiająca galaretka...pycha! 65279 Ciasto na każdą okazję. 65279 Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 2 kostki margaryny 5 jajek szczypta soli    1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 łyżki mąki pszennej

Karpatka naprawdę warta spróbowania

zagotować z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić. 2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia. 3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach by powstała góra i spód karpatki wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo

Karpatka naprawdę warta spróbowania

zagotować z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić. 2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia. 3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach by powstała góra i spód karpatki wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo

Karpatka

Klasyka. Nic dodać, nic ująć. Robiła je moja babcia, robiła je moja mama, chciałam robić i ja. Pamiętam, że zanim zaczęłam piec karpatki odrobinę bałam się ciasta parzonego. Ale uwierzcie, karpatka to naprawdę bardzo proste ciasto, które cudownie smakuje i nie jest skomplikowane w przygotowaniu

Karpatka

Klasyka. Nic dodać, nic ująć. Robiła je moja babcia, robiła je moja mama, chciałam robić i ja. Pamiętam, że zanim zaczęłam piec karpatki odrobinę bałam się ciasta parzonego. Ale uwierzcie, karpatka to naprawdę bardzo proste ciasto, które cudownie smakuje i nie jest skomplikowane w

Biust Noami

Składniki Ciasto: 15 dkg maku 15 dkg wi oacute rk oacute w kokosowych 3 jajka 6 łyżek cukru 1 łyżeczkaproszku do pieczenia Krem: nbsp 1 opakowanie kremu karpatka najlepiej Delecty mleko i masło ilość taka jak w przepisie na krem na opokowaniu 1 puszka ananasa 1 szklanka rodzynek Pącz: sok z

Ciasta z kremem

     Karpatka       Ciasto Bounty      Ciasto Brzdąc     Ciasto Shrek     Kremówka bostońska      Metrowiec     Ciasto Fale Dunaju z dynią     Ciasto Fale Dunaju z jabłkami     Napoleonka na krakersach       Miodowe ciasto z kremem budyniowym i malinami     Królewiec

Jak wiśnie, to Fale Dunaju

soku wiśnie, lekko wcisnąć w ciasto. 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160 - 180 o C przez ok. 50 min. spróbować patyczkiem, czy ciasto się upiekło . K R E M: Składniki: 1 opakowanie kremu quot Karpatka - 3 minuty quot firmy Gellwe 400 ml zimnego mleka Wykonanie kremu: 1. Do

KARPATKA

Bardzo efektowne ciasto o charakterystycznym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku. Prawdziwa uczta dla miłośników słodkości.   Składniki na krem: 1 margaryna Kasia krem Karpatka gotowy   Krem Ugotować krem jak budyń w frac12 litra mleka. Ostudzić. Zmiksować z margaryną.   Składniki na

Podziel się czymś pysznym

.  Poinformować wybrane przez siebie osoby w komentarzu na ich blogu o tym, że są proszone o przepis. 4.  Zamieścić w poście zasady zabawy A oto moje popisowe ciasto: 3BIT Składniki: - 3 opakowania krakersów - 3 opakowania ŚmietanoFIX - Krem Karpatka w 5 minut - mleko - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Ciasto miodowoorzechowe

Składniki Ciasto: 1 2 kg maki 3 szklanki 15 dag masla 2 jajka 1 szklanka cukru 2 lyzki sody 2 lyzki miodu plynnego Krem: krem karpatka w proszku mleko do tego kremu Masa orzechowa: 30 dag orzechow wloskich 1 2 szklanki cukru 2 lyzki miodu plynnego 15 dag masla herbata do nasaczania ciasta

Pysznotka

Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 3 4 kostki margaryny 1 3 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 gotowy krem karpatka dżem truskawkowy 3 białka wiórki kokosowe Sposób przyrządzenia Ze składników na ciasto zagnieć ciasto. Podziel na

Ciastka francuskie z kremem karpatka na szybko

Dziś kolejne ciasto dla leniwych. Warto czasem skorzystać i z tzw. gotowców... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duży krem karpatka kostka masła lukier   Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy i wykładamy do formy wyłożónej papierem do pieczenia. Kroimy ostrym nożem na równe

Tarta z brioszy z kremem pomarańczowym

i potem trudno jeszcze dodać do niej krem, bo robią się w kremie wzgórza ciasta drożdżowego, trochę jak w karpatce. Może i dałoby się jakoś pokombinować bardzo cienko ciasto rozwałkować, zrobić je z mniejszej ilości mąki ale ja stosuję sposób, który używa się także wtedy, gdy nie chcemy, żeby na

Snikers siostry Anastazji

          Pięknie Wam wszystkim dziękuję za życzenia i pamięć                                 WESOŁEGO ALLELUJA                         W Iście Bożonarodzeniowym Klimacie Zapraszam na kawałek ciacha   Przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z : http: www.domowe-wypieki.pl przepisy-ciasta

Karpatka

Oj kto nie lubi karpatki ?? wszyscy lubią oprócz mnie: ale postanowiłam ją upiec dla rodziny.Uwierzcie że pozostały tylko fotki-wspomnienie że to ciasto było w dzisiejszym dniu,bo cała blacha poszła powędrowała do brzuszków łakomczuszków! : Przedstawiam moją pierwszą karpatkę: KARPATKA

Karpatka z gotowanym kremem

Dobry krem do karpatki to gwarancja sukcesu. Robiłam karpatkę  z kremem gotowym ze sklepu i w formie ugotowanego budyniu, miksownego z masłem. Ale ten jest moim zdaniem najlepszy.  Delikatny, odpowiednio słodki i nie mdły. Jeżeli wolimy bardziej maślany smak, możemy użyć większej ilości masła

Pyszne babeczki

Składniki Ciasto: 1 2 kg mąki 30g cukru pudru 1 2 torebki cukru waniliowego 1 2 łyzeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 1 2 łyżki smalcu 1 jajo 2 żółtka Krem do karpatki Gellwe lub budyń utarty z margaryną polewa czekoladowa posypka do ciast 2 galaretki Przygotowanie Ciasto: Mąkę, cukier

Profiterolki i najlepszy krem budyniowo-maślany.

  Niedawno przedstawiałam przepis z bardzo podobnymi częściami składowymi - była to najlepsza karpatka z kremem budyniowo-maślanym. Dzisiaj - podobny deser w nieco innej wersji . Malutkie, urocze profiterolki - czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane najlepszym kremem

ciasto parzone krok po kroku

Ciasto parzone zwane też ptysiowym. Takie trochę magiczne, nieobliczalne, zawsze w innym kształcie. Ale za to praktyczne: bez niego nie byłoby ptysi i karpatki, a dla miłośników smaków wytrawnych: w formie groszku ptysiowego do zup kremów. Choć ciasto jest dość humorzaste, to wykonanie nie sprawi

miodownik

placki mlekiem, gdy wsiąknie pierwszy placek smarujemy go powidłami. Na to kładziemy następne placki przekładane kremem karpatka, dociskamy. Wkładamy do worka foliowego do następnego dnia. Po wyjęciu miękkie ciasto można posypać cukrem pudrem.

Karpatka

Karpatka   Robiona specjalnie na akcję charytatywną Adopcja serca . Tym razem piekła moja Mama, a ja tylko pstrykałam zdjęcia: Karpatka to popisowe ciasto mojej Agniesi, robi je wprost W-Y-B-O-R-N-E! A najpyszniejszy jest krem. Ja nie lubię kremów, które mocno zalatują budyniem z torebki

Przekładaniec biszkoptowo-owocowy

: Krem Karpatka przyrządzic nbsp z nbsp mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem wyłożyc na zastygniętą warstwę malinową. Zaparzyc szklankę mocnej kawy najlepiej rozpuszczalnej , dodac kieliszek wódki zrezygnowac z niej, jeśli ciasto będą jadły nbsp również dzieci . Ostudzic. W zimnej kawie

Przekładaniec biszkoptowo-owocowy

: Krem Karpatka przyrządzic nbsp z nbsp mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem wyłożyc na zastygniętą warstwę malinową. Zaparzyc szklankę mocnej kawy najlepiej rozpuszczalnej , dodac kieliszek wódki zrezygnowac z niej, jeśli ciasto będą jadły nbsp również dzieci . Ostudzic. W zimnej kawie

Przekładaniec biszkoptowo-owocowy

: Krem Karpatka przyrządzic nbsp z nbsp mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem wyłożyc na zastygniętą warstwę malinową. Zaparzyc szklankę mocnej kawy najlepiej rozpuszczalnej , dodac kieliszek wódki zrezygnowac z niej, jeśli ciasto będą jadły nbsp również dzieci . Ostudzic. W zimnej kawie

Byłam bardzo grzeczna i nawet udało mi się rozbawić Pana Boga

Miałam plan. Naprawdę! Nigdy w życiu nie planuję, bo i tak plan sobie, a ja sobie. Ja nawet ciasta nie umiem dokładnie z przepisu zrobić, co być może jest przyczyną częstej produkcji zakalca. No ale tym razem postanowiłam twardo zaplanować i sztywno się planu trzymać.  Głównym, nadrzędnym celem

Tartaletki z truskawkami i kremem Karpatka

, ja robiłam z dwóch porcji : 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag margaryny  2 jajka Dodatkowo: około kilograma truskawek - w zależności ile chcemy ich dodać 2 galaretki truskawkowe 1 opakowanie kremu Karpatka na mleko, można też zmiksować kostkę masła z

Dzień z życia świątecznego nerwusa

Dzieciństwo spędziłam w domu pod lasem, z babcia i mamą, które w czasie przedświatecznej gorączki potrafiły dać z siebie wszystko. Wszystko, co najgorsze : Były kłótnie o sernik, makowiec, kto ma zagnieść ciasto i czy aby w piecu zostało odpowiednio napalone, czy zarżnąć świniaka czy nie, czy

Czekoladowa karpatka z wiśniami

Jak już wróciłam do smaku młodości, jakim dla mnei jest i będzie karpatka to jakoś nie mogę się od niej opędzić. Tym razem co prawda tylko wariacja na ten temat, a nie jak ostatnio - wersja klasyczna, ale niemniej smacznie. Jeżeli tylko lubicie czekoladę, a najlepiej jej gorzką wersję, to na pewno

Podsumowanie akcji Przysmaki dla taty 4

JAGLANEJ NA ZIMNO KOLOROWY WARZYWNY AMARANTUS Sio-smutki Lipka Czereśnie smażone w cieście Torcik z truskawkami i czekoladą Owocowe gąsienniczki Torcik z gruszkami i morelami Domowe ciasta Mariola88 Makosernik Marcepan czary gary lucynako KOLOROWA KARPATKA Mój punkt

karpatka, albo przekładaniec...

otóż któregoś pięknego dnia wpadłam na pomysł szybkiego ciągle powtarza się w mojej kuchni słowo szybko ciasta, mało absorbującego a wyględnego, no i smacznego w miarę.. wybór padł na ciasto przekładaniec, mówiąc oględnie.. przepis: ciasto francuskie 3 szt rolki masa krówkowa 2 puszki

Sernik z brzoskwiniami wg Kasi

A na święta - obowiązkowo sernik!   Każdy w domu ma swoją tradycję co to pieczonych ciast na święta, u jednych jest karpatka, u drugich skubaniec, a u nas koniecznie musi być sernik i to nie byle jaki W te święta zapraszam po przepis na przepyszny sernik - delikatny, puszysty, kremowy

SNIKERS- nalepszy, sprawdzony i pyszny przepis

deserowe - 100 g rodzynek KREM BUDYNIOWY: - 1 l mleka 3,2 - 1,5 szkl. cukru - 4 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 2 kostki masła można też użyć gotowego kremu karpatka np. Delcta czy Dr. Ortker Przygotowanie 1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Dobrze

Czy Marlenka jest łatwa?

- jeśli nie lubicie wyjątkowo słodkich rzeczy można również zrobić krem budyniowy, taki jak do karpatki. 8. Orzechy oraz płat ze zrzynek siekamy na jak najdrobniejsze kawałeczki - najłatwiej nożem tnącym robota kuchennego. 9. Czas złożyć Marlenkę w całość. Płat ciasta kropimy rumem, smarujemy kremem, a

Kremowiec z bananami

. Ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na nią gorące ciasto tak, aby papier do pieczenia był u góry. Zdjąć go, a ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Wystygnięte ciasto posmarować dżemem i z powrotem zwinąć.     krem: 1 budyń waniliowy bez cukru masa do karpatki na 1 2 l mleka

KARPATKA:

KARPATKA NIC DODAĆ NIC UJĄC: 65279 Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia tak na koniec noża Masa budyniowa: -2 budynie wanioliowe - 1 łyżka cukru - 1 8 szkl soku z cytryny - 1

Smerfetka

Kiedy przeglądałam moje zdjęcia tego ciasta od razu skojarzyła mi się nazwa Smerfetka .. Bo przecież biskopt z kremem karpatka brzmi zbyt banalnie, prawda? Pewnie gdyby nie kolor galaretki nie przyszło by mi to do głowy, ale z drugiej strony nazwa sympatyczna, niech więc tak zostanie

Kartpatka

Moje ulubione ciasto : Kiedy byłam piękna i młoda piekłam Karpatkę z tytki teraz zrobiłam prawdziwą domową i wiecie co nigdy już nie sięgnę po ciasto w proszku : Składniki: Ciasto: - 200g mąki pszennej - 300g wody - 125g margaryny - 6 jajek Krem: - 200g cukru ponad 3 4 szklanki - parę

Ptysie z kremem karpatkowym

wbijałam kolejno jajka i miksowałam na wolnych obrotach.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.Szprycą wyciskałam  porcje ciasta na wyłożoną papierem blachę i piekłam około 20 minut w temp.190 stopni.Po upieczeniu każdy ptyś przekroiłam na pół. Krem karpatka przygotowałam według instrukcji na opakowaniu

Karpatka

Karpatka 125 g margaryny, 1 szklanka wody - zagotować, zdjąć na chwilę z ognia i dodać 1 szklankę mąki, wymieszać, postawić na ogniu, ucierać ok. 5 minut, pozostawić do ostygnięcia Dodać 4 jajka po jednym i 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia  - ucierać mikserem. Rozsmarować ciasto za pomocą

KARPATKA GRZECHU WARTA

Nie mam pojęcia dlaczego nigdy wcześniej nie robiłam karparki. Jest to ciasto, które bardzo lubię - zresztą wydaje mi się, że bardzo dużo ludzi karpatkę po prostu lubi to takie łatwe do polubienia ciasto . Nawet mój Żuczek, który za ciastami nie przepada, o karpatce wypowiada się z sympatią

Czekoladowa karpatka

Mialam goscie w sobote, wiec musialam wymyslec jakies ciasto dla gosci i dla nas zebysmy tez mogli zjesc. I po zjedzeniu tego ciasta, goscie powiedzieli że smakuje jak karpatka : była pyszna !! Składniki na ciasto : 4 jajka 2 łyżki słodzika w proszku 4 łyżki skrobii kukurydzianej 2 łyżeczki

KARPATKA

Skladniki : 4 kostki Kasi cukier - 4 łyżki cukier puder - 6 łyżek cukier waniliowy - 1 opakowanie czekolada - 2 kostki krem do karpatki lub ajerkoniakowy 8220 Delecta 8221 - 1 szt mąka - 2 szklanki powidła - 1 2 słoika proszek do piecz - 1 łyżeczka żółtka - 3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA : Mąkę

czary mary

jest dlugie, tak jakby w srodku bylo spaghetti. przygotowac wg przepisu na opakowaniu. na to sliweczki. nadzienie: sliwki - jw. krem: do karpatki w proszku, przygotowac wg przepisu na opakowaniu. dalsze postepowanie jw. nie wiem czemu idac rano do pracy myslalam, ze takie ciasto powinien zjesc

Karpatka

W ostatni weekend naszła mnie ogromna ochota na jakieś ciasto z kremem. Od razu pomyślałam o karpatce. Co prawda nigdy wcześniej nie robiłam jej sama wersja z proszku, pieczona jakieś osiem lat temu, nie liczy się, prawda ? , ale od czego mam całą biblioteczkę książek kucharskich

Karpatka

Karpatka to ciasto znane pewnie każdemu, u nas w domu bardzo lubiane, robię je z przepisu, który mam od lat w swoim zeszycie i za każdym razem z efektów jestem zadowolona, przepis jest niezawodny i zawsze się udaje. Ciasto pięknie wyrasta a krem jest nie za tłusty, po schłodzeniu ładnie się kroi

Karpatka

KARPATKA   Składniki na ciasto: 1 szklanka wody pół kostki masła 125 g 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać

Karpatka

Ciasto smaczne i lubiane chyba przez wszystkich.Dobre na kazdą okazje...Przepis zaczerpniety z internetu,dostepny rowniez na opakowaniach gotowych ciast w proszku.Polecam! karpatka Składniki: CIASTO 1 2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 4 jaja KREM 1 2 litra mleka 2 łyżki mąki

Ciasto Snikers

C, na ok 15 min aż się zrumieni . Po upieczeniu ciasto wyciągnij do wystudzenia i tak samo zrób z drugą połówką ciasta. Krem: 2 budynie waniliowesłodzone cukier waniliowy 1l mleka 2 kostki masła Lub: 2 opakowania kremu do karpatki często z niego robię i też wychodzi pycha! Budynie ugotuj

Karpatka

Ciasto, które już dawno chciałam sama upiec, z karpatką mam mnóstwo pięknych wspomnień, mama często ją dla nas piekła dopóki nie zaczęłam Jej wyręczać :P . Myślałam, że jest trudne, pracochłonne i tak dalej. Nic bardziej mylnego. Miło się rozczarowałam : Ciasto parzone, takie samo jak ptysiowe

to również. cd. zwiększcie pojemność blotek!

trzech gatunków: nadziewane makiem, serem i dżemem wiśniowym. sernik w cieście, szarlotka królewska, kruche ciasteczka 8216 przez maszynkę 8217 , makowiec z jabłkami albo makowiec z biszkoptem , karpatka specjalność mojej mamy , wuzetka specjalność babci , kokosanki specjalność Renatki i ciastko

Pieczenie karpatki i rozpacz groopie

chodzi wzięłyśmy się za rozsmarowywanie ciasta po blaszce blaszce blaszuni . Obecnie rzeczona że na początku, nie? karpatka się piecze w piekarniku zabójcy, który zieje ogniem. - haha. rozumiesz grę słów? piekarnik zabójcy. hahaha. Bardzo śmieszne. - Eeee... a jaka tu jest gra słów,bo ja nie kumam

Ciasto z krakersów - zamiast mazurka

Rewelacja dla dużych i małych.  Ingrediencja 2 opakowania krakersów 1 opakowanie masy do karpatki 1 puszka mleka kondensowanego 1 opakowanie płatków migdałowych Jak zrobić? Krem z karpatki przygotować wg przepisu na torebce, mleko kondensowane gotować co najmniej godzinę najwytrwalsi gotują trzy

Smaczny i szybki 3 Bit od pani Zosi

Składniki - 8 paczek herbatnik oacute w - gotowa masa kr oacute wkowa lub słodzone mleko skondensowane w puszce gotowane około 3 godzin na wolnym ogniu - masa karpatka - masło - śmietana 30 około 0,5l - 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w około 1 4 szklanki wody - mleczna czekolada z

Biszkopt z kremem karpatka i galaretkami

Składniki 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 róznokolorowe galaretki duży krem karpatka 1 2 litra mleka kostka margaryny posypka kolorowa Sposób przyrządzenia Przygotować biszkopt: Ubic białka, dodać cukier, żółtka, wymieszać delikatnie z mąka

TruskawkowoKarmelowy na krakersach

Składniki Ciasto na małą blachę kwadratową - 2 paczki krakersów - puszka mleka skondensowanego słodzonego - krem do karpatki sporządzić wedle przepisu - 1 kg truskawek, malin lub jagód - śmietana 36 + 1 śmietanfix lub 30 + 2 śmietanfixy Przygotowanie Gotujemy mleko skondensowane

3 BIT OD ASIORA:

WITAJCIE ASIOR ZNÓW MNIE ZASKOCZYŁ, I ZROBIŁ SPECJALNIE DLA MNIE PYSZNEGO 3-BITA. NIE WIEDZIALAM ZE JEST TAK SZYBKI W WYKONANIU BO WYGLADA NA BARDZO PRACOCHLONNY. SKŁADNIKI: -5 PACZEK HERBATNIKÓW -PUSZKA TOFII MASY KRÓWKOWEJ - KREM KARPATKA MLEKO, MARGARYNA -BITA ŚMIETANA MOŻE BYĆ W

3 Bit

Bardzo szybkie i pyszne ciasto. Polecam! 8 paczek herbatników 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego lub puszka gotowej masy krówka krem Karpatka lub 2 budynie śmietankowe, 1 2 kostki masła i 1 2 litra mleka 200 ml śmietany 18 lub 36 1 śnieżka   Jeżeli używamy mleka słodzonego, to

TruskawkowoKarmelowy na krakersach

Składniki Ciasto na małą blachę kwadratową - 2 paczki krakersów - puszka mleka skondensowanego słodzonego - krem do karpatki sporządzić wedle przepisu - 1 kg truskawek, malin lub jagód - śmietana 36 + 1 śmietanfix lub 30 + 2 śmietanfixy Przygotowanie Gotujemy mleko skondensowane

Francuskie rurki z kremem

Składniki ciasto francuskie jedno opakowanie cukier puder odrobina oleju foremki do rurek *śmietanka 30 krem karpatka Sposób przyrządzenia Cisto francuskie rozwijamy i tniemy paski o szerokości około 2 cm. Paski nawijamy na natłuszczone foremki tak by lekko się

Snikers na krakersach

  Składniki:   Na mase waniliową:  -opakowanie kremu karpatka ja kupuje firmy Delecta na dużą  blache .Do tego potrzebna nam jeszcze będzie kostka masła i 1 2 litra mleka.   Na mase czekoladową: - niecałe 1 2 litra mleka -cukier waniliowy -3 4 szklanki cukru -5 żółtek -1 łyżka mąki pszennej -2

Kremowiec z czekoladową polewą

wysmarowania blachy. Na krem: 1 op. kremu do karpatki tylko z mlekiem i bez gotowania 400ml mleka Na polewę: 50 gram czekolady deserowej niecałe 50 gram masła cukier puder Sposób przygotowania: CIASTO: 1. Utrzeć masło z cukrem, jajkami i odrobiną zapachu. 2. Porcjami dodawać mleko oraz mąkę z proszkiem do

Miejsca:

Wiśniowa (4)
Warta (3)
Adamów (3)
Warszawa (2)
Poznań (2)
Pawłów (2)
Pasto (2)
Malaga (2)
Maków (2)
Lipie (2)

Firmy:

RUCH (7)
Coca-Cola (2)
Provident (1)
Kruszwica (1)
Google (1)
Galilea (1)
DIALOG (1)
CCC (1)
BBC (1)
BACA (1)