Wszystko o:

ciasta z dżemem

Kruche ciasto z dżemem

Składniki składniki * mąka 3 szklanki * sól * margaryna 20 dag * proszek do pieczenia 1 5 łyżeczki * dżem * aromat waniliowy * śmietana 1-2 łyżki * cukier puder 3 4 szklanki * jajka 3 szt. kruche ciasto z dżemem kruszonka składniki * masło 7 dag * mąka 15 dag

Ciasto czekoladowe z dżemem wisniowym

: . CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM WIŚNIOWYM Składniki ciasta: 1 szklanka cukru 100 g masła 130 ml oleju 4 jajka 250 ml mleka 600 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu Składniki polewy: 3 łyżki kakao 189 szklanki cukru pudru 60 g masła 5 łyżek mleka

Ciasto z dżemem pomarańczowym

na grubej tarcei wysypaćna blachę. Posmarować dżemem pomarańczowym i przykryć drugą połową ciasta,r oacute wnież startą na tarce. 4. Piec w piekarniku nagrzanym 180-200C, 30-45 minut. 5. Zaraz po wyjęciu z pieca pokroić kwadraty i posypać cukrem pudrem. Smacznego życzy Nigell: Przepis pochodzący z

Ciasto toffi z bezą i dżemem porzeczkowym

Dzisiaj chciałabym pokazać pyszne ciasto, które kiedyś już było na moim starym blogu ale jakoś nie zostało zauważone. A warto się nim zainteresować bo jest wspaniałe. Kruche ciasto z masą tofii przełamane kwaskowym dżemem porzeczkowym. Rewelacja. Nie było osoby, która nie byłaby nim zachwycona

CIASTO Z DŻEMEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

To ciasto nie ma żadnej specjalnej nazwy...nie jest to murzynek...ani ciasto czekoladowe...tak po prostu z dżemem i orzechami włoskimi W zasadzie się nie wiem czemu dopiero teraz umieszczam ten przepis na to pyszne a jakże szybkie w wykonaniu ciasto. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i choć

Ciasto z płatkami i dżemem

składników poza dżemem i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć natłuszczoną blaszkę pierwszą częścią ciasta. Na nią wyłożyć dżem, następnie przykryć drugą połową ciasta. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut

Ciasto czekoladowe awaryjne z dżemem pomarańczowym

spulchniaczami lub 150 g zwykłej + 0,5 łyżeczki sody + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia . Przelać do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki tortowej 20-21cm , piec 50-60 min w 180 st. C sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku . Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Jedno z nielicznych nie

Ciasto czekoladowe z dżemem wisniowym

Znalazłam to ciasto przerzucając dziesiątki stron w poszukiwaniu Christmas Cakes. A że nie wydało mi się szczególnie świąteczne postanowiłam wypróbować je już teraz. Wszak połączenie czekolady i wiśni świątecznego klimatu nie tworzy, ale tworzy cudowny duet smakowy. To jedno z tych połączeń

Kruche ciasto z dżemem jagodowym

nad jeziorem i las, do którego chodziłam z dziadkami i każdą wyprawę po kubeczek jagód i zawody kto ma najbardziej fioletowy język. Dzisiejsze ciasto jest autorstwa mojej babci. I nie, nie jest to jeden z tych tradycyjnych przepisów, które babcie zbierają przez wiele lat. W sumie dopiero niedawno

Ciasto jogurtowe z dżemem

Ciasto jogurtowe z dzemem 3 jajka 1 kubeczek owocowego jogurtu 150 g 180 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 60 g roztopionego i ostudzonego masła 2 płaskie łyżki dżemu truskawkowego Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę

Jogurtowe ciasto z dżemem

  Okazało się strzałem w dziesiątkę! Wszystkim w domu bardzo zasmakowało. Mięciutkie, puszyste, pachnące jogurtem wiśniowym, przełamane kwaskowością dżemu z czarnych porzeczek. Robi się je błyskawicznie. Naprawdę polecam! Składniki: 300g mąki 150 g jogurtu owocowego, w temp. pokojowej 3

Ciasto z dżemem śliwkowym

i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w misce z wodą. Po pewnym czasie ciasto powinno wypłynąć, to znak, że można je wyjąć z wody. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 2 3 ciasta. Dżemy wykładamy do miseczki, dodajemy pokruszone paluszki ptysiowe, mieszamy i

CIASTO KRUCHE Z POMARAŃCZOWYM DŻEMEM

Dżem pomarańczowy świetnie komponuje się z gorzką czekoladą, więc nie omieszkałam zrobić polewy z tejże niestety brak finalnego zdjęcia Ciasto: * 50dag mąki, * 15dag cukru, * 25dag masła, * 2 żółtka, * 3-4 łyżki śmietany, * 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia, * 30dag dżemu pomarańczowego Mąkę

Ciasto z dżemem brzoskwiniowym

cukrem i mąką. Dodać szczyptę soli i jajka. Wyrobić ciasto. Ukształtować kulę. Zawinąć w folię. Wstawić na godzinę do lodówki. Po czym podzielić na dwie nierówne części. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wypełnić ciastem razem z brzegami . Obrane jabłka zetrzeć, dodać sparzone i odsączone rodzynki, cukier

Ciasto z dżemem i cynamonową kruszonką

Ciasto z dzemem i cynamonowa kruszonka   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 2 szklanki cukru 1 3 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 4 łyżeczki soli 85 g masła 8211 roztopić 1 2 szklanki mleka 1 duże jajko 1 2 szklanki dżemu malinowego można zastąpić truskawkowym lub

Ciasto z dżemem malinowym i kokosem

Ciasto z dzemem malinowym i kokosem   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka cukru trzcionowego 5 łyżek oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 szklanka

Szybkie ciasto z dżemem

Składniki 2 szklanki mąka 3 sztuki jajka 1 2 słoika dżem 1 szklanka cukier 1 szklanka mleko 1 2 szklanki olej cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka soda 1 łyżeczka kakao Sposób przyrządzenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć cisto do natł

Warzywa w słodyczach - podsumowanie akcji -cz.I

Ciasto marchewkowe - Kasandraa6 Marchewkowe ciasteczka z dżemem - Kuchareczka Torcik marchwiowo-orzechowy - Mirabelka Kanapka pomarańczowa dziewczynka - Dorota20w Ciasto marchewkowo - kokosowe - Alivea Marchewkowe ogródkowe ciasto - Olciaky Ciasto marchewkowe z orzechami i limonkowym kremem

Warzywa w słodyczach - podsumowanie akcji cz.II

rabarbarem, dżemem 65279 truskawkowym i kruszonką - Magia Smaku Błyskawiczne ciasto z owocami - Lady-of-the-house Ciasto rabarbarowo-budyniowe pod pierzynką - Wrotka online 65279 Orkiszonowe placuszki z rabarbarem - Slyvvia Orkiszonowe gofry z sosem rabarbarowym - Slyvvia 65279 Pleśniak z

Nalesnikowe 5 minut

na słodko 8211 jako deser, jak i na słono, najczęściej z mięsnym lub warzywnym farszem. Francuskie cr 234 pes są bardzo bliskie temu, co większość Europejczyków kojarzy ze słowem 8222 naleśnik 8221 . Są to cienkie naleśniki z płynnego ciasta zrobionego z mąki pszennej, jajek, masła i mleka

ciasta z dżemem

odsączyć, podzielić na porcje obtoczyć w bułce tartej. Olej mocno podgrzać na patelni. Układać na gorącym tłuszczu ,smażyć na złoty kolor. Nie taki ponury Ponurak Wybrałam to ciasto, bo kojarzy mi się z chłopcem z filmu Harry Potter i Więzień Azkabanu, który podczas pamiętnej lekcji wróżbiarstwa czytał

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką

zagniatasz z mąką, cukrem oraz wiórkami kokosowymi.  Dużą blachę wykładasz pergaminem. Spód wylepiasz drożdżowym ciastem. Posypujesz kawałeczkami moreli i kokosową kruszonką. Ciasto wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Ciasto pieczesz około 35 minut.  Ciasto z dżemem i marcepanem Składniki na

Ciasto pomarańczowe

Przeniesione z blogu wernerki.blox.pl . Wpis z środa, 14 stycznia 2009 Tytuł: Ciasto-pomaranczowe Tym razem ciasto, ktore uwielbia mój mąż, i które zagości na urodzinowym stole Marysi. Ciasto pomarańczowe - czyli półkruchy placek z dżemem pomarańczowym. Wzięło sie z książki: Złote przepisy

Tort Sachera inaczej

przekrawamy na pół przez grubość i na pół przez szerokość. Tak aby powstały 4 równe kawałki. Przekrawanie ciasta.................................................... Przekładamy ciosto dżemem morelowym przez wszystkie warstwy, łącznie z wierzchem i bokami. Przekładanie dżemem

Torcik wszystko na raz !

Skąd tytuł wpisu? A stąd, że torcik jest z ciasta kruchego i bezy, z orzechami, dżemem porzeczkowym, kremem budyniowym... Istna rozpusta... A jaki był w smaku? Baaardzo słodki, następnym razem użyje swojego własnego dżemu porzeczkowego- którego nie słodze... I wtedy będzie taki jak lubię, słodko

Ciasto - Snickers

ucierać. Następnie dodać galaretki i dalej ucierać. Na końcu dodać ananasy i delikatnie wymieszać. Przed przełożeniem kremem placki można posmarować jakimś kwaskowatym dżemem, np. z czarnych porzeczek i dopiero na to wyłożyć krem. Technicznie kolejność formowania ciasta wygląda następująco: - placek nr 1

KRUCHE CIASTO Z KREMEM

osączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową  opcjonalnie . 2 jednakowe prostokątne foremki 23x35 cm wyłożyć papierem do  pieczenia. Rozwałkować ciasto na 2 blaszki , posmarować dżemem. Z braku 2 blaszek  najpierw przygotować ciasto z bezą, wyjąc z foremki i upiec ciasto z samym dżemem ,  które będzie

Sezamowiec i la Sbrisoletta

do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 186 C. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe : . Najlepsze na drugi

Bawole oczy wersja mix

Robimy ciasto kruche : mąkę wymieszać z masłem, cukrem, ż oacute łtkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować i ułożyć w blaszce. Do drugiej dodać kakao, sodę i zagnieść. Jasne ciasto w blaszce posmarować dżemem. Z ciemnego ciasta

PIJANY PRZEKŁADANIEC

Zwany także pijakiem. Ostatnio bardzo popularny i często przeze mnie robiony. Ciasto składa się z kilku warstw na spodzie mamy biszkopt z dżemem morelowym, następnie ciasto makowo - kokosowe, pyszny krem, biszkopty namoczone w ponczu oblane pyszną polewą czekoladową. Aż ślinka cieknie... Ciasto

Tort samochodzik

razem było ciasto tzw. Białkowiec . Odpowiednio go poprzycinałam, przełożyłam kremem, dżemem, oblałam czekoladą i tak oto powstał torcik dla mojego małego szkrabika: Jeśli mielibyście ochotę kiedyś na taki torcik na bazie ciasta białkowca, gorąco polecam. Białkowiec Składniki: 1 i 1 2 szklanki

Ciasto drożdżowe z gruszkami

około 50-60 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane, a boki odstawać od brzegów  formy. Ciasto studziy w formie w której się piekło. Dżem mieszamy z wrzącą wodą i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem. Posmarowane dżemem i posypane cukrem

Podsumowanie i wyniki konkursu Święta z Kasią

śmietankowy, 1 cukier waniliowy, sok z połowy cytryny, 125 g rozpuszczonej margaryny Kasia, kandyzowana skórka pomarańczowa Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną margarynę, żółtka i śmietanę. Ciasto zagnieć, zawiń w folie i wstaw na 30 min do lodówki. Dużą tortownicę wyłóż

Pleśniak

Z dżemem porzeczkowym, wiśniowym, z jabłkami, śliwkami, z wiórkami...! Ile się naczytałam i nasłuchałam- to wiem tylko ja... I jako, że tego ciasta nigdy wcześniej nie piekłam osobiście, a nawet nie kojarzę-czy jadłam, to miałam duży problem z tym, na co się ostatecznie zdecydować. Padło na

Sezamowiec

.Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 186 C. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem .

Malinowa fantazja

ostygnięcia. Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować dżemem malinowym i zwinąć ponownie. Ciasto ucierane: Formę keksową o długości 35 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę

SNIKERS- nalepszy, sprawdzony i pyszny przepis

Składniki NA KRUCHE CIASTO: nbsp nbsp - 250 g mąki - 60 g cukru - 125 g margaryny - 1 jajko - 3 łyżki mleka - 2 łyżki oleju - 1 2 torebki proszku do pieczenia NA WIERZCH CIASTA: - 1 puszka skondensowanego mleka z cukrem - 300g słonych orzeszków najlepiej FELIX - 2 czekolady gorzkie lub

Babka drożdżowa zawijana

Mamo, zrób ciasto z malinowym dżemem... - marudził mój syn od kilku dni. Nie miałam ochoty lepić rogalików ani innych nadziewanych ciastek, więc wymyśliłam taką struclo-babkę. Ciasto jest aromatyczne i nawet na trzeci dzień zachowuje świeżość, a synek był w pełni usatysfakcjonowany : Składniki

Placek szwedzki

tłuszcz - siekamy nożem. Gdy margaryna połączy się z mąką, dodajemy żółtka zmiksowane z cukrem pudrem i waniliowym. Można dodać parę łyzek gęstej śmietany, aby ciasto było bardziej plastyczne . Wszystko szybko zarabiamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao - wyrabiamy. Ciasto

Orzechowiec

Ciasto, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. I choć bardziej kojarzy się ze świętami, to jednak równie dobrze smakuje w środku lata : Ja skorzystałam z przepisu Evenki , jest rewelacyjny i na prawdę bardzo go polecam. Orzechowiec wychodzi przepyszny : Ciasto: 500 g mąki 2 jajka

Pani Walewska

o wymiarach ok. 24x28cm i wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu wysmarować dżemem.. Tak przygotowane piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Upieczone placki schłodzić. BEZA: 5 białek prosto z lodówki ubijamy mikserem na szybkich obrotach na sztywną pianę

Szachownica

ciasta połączyłam dżemem morelowym, a wierzch i boki polukrowałam. Całość ciekawie wygląda, a smakuje po prostu  jak ciasto ucierane z dodatkiem kakao, chociaż odrobinę świeżości dodaje mu cytrynowy lukier. Pyszne i domowe, a przy tym wcale nie trudne do wykonania. Polecam : Składniki : - 250 g mąki

a moja siostra..

a moja Szanowna Siostra ma ukryty talencik bo niegdyś w ogóle nie lubiła gogotować i piec. A teraz proszę - wczoraj towarzystwo zajadało się jej produkcji plackiem z dżemem pomarańczowym - mojaj produkcji akurat oraz ciasteczkami drożdżowymi ze smażoną cebulą. Co ciekawe Moja SS robi ciasto

Styropian, czyli sernik bez sera

rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz

Sezamowiec

, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 ordm C. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :

Sernik Stefana

brzoskwiniowego 9 połówek odsączonych z syropu cukrowego brzoskwiń Cukier puder do posypania Lód w kostkach Na paterze lub dnie tortownicy układamy spód z ciasta kruchego, który przy pomocy pędzla smarujemy dżemem.Układamy na nim spodni krążek biszkoptu i pierścieniowo ułożone brzoskwinie. Smarujemy

Sezamowiec

aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie r oacute wnomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 ordm C. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą

Bliny na Nowy Rok

moich ulubionych dań. Cr 234 pes z dżemem na francuskiej ulicy, tureckie g ö zleme , pancakes z syropem klonowym na śniadanie, masala dosa w Indiach, naleśniki 8222 meksykańskie 8221 mojej drugiej połowy, czy 8211 bliny rosyjskie w każdym wydaniu. Rok temu Sylwestra świętowaliśmy z blinami

Rogaliki z dżemem pomarańczowym

Składniki: 25 dag mąki 25 dag sera białego potrójnie mielonego 25 dag masła 2 łyżki cukru kilka łyżek dżemu pomarańczowego   Z mąki, sera, cukru i dobrze schłodzonego masła ugniatamy  ciasto. Ser, mąka, margaryna i cukier.................................................. Dobrze wyrobione

Mufinki czekoladowe

cukier waniliowy, nbsp wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka. Całość wymieszać. Foremki papierowe nbsp wypełnić ciastem do wysokości 3 4. Piec 20min. w temp. 175 stopni. Po wystygnięciu można polać lukrem lub rozgrzanym dżemem. Ja polewam dżemem z czarnej porzeczki, bo wtedy babeczki są

Mufinki czekoladowe

cukier waniliowy, nbsp wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka. Całość wymieszać. Foremki papierowe nbsp wypełnić ciastem do wysokości 3 4. Piec 20min. w temp. 175 stopni. Po wystygnięciu można polać lukrem lub rozgrzanym dżemem. Ja polewam dżemem z czarnej porzeczki, bo wtedy babeczki są

ciasto kokosowo-orzechowe

więcej smietany, jeżeli za quot wolne quot podsypać mąką.Podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć spód blachy. Posmarować ciasto dżemem wisniowym. Na to wlać ciasto kokosowe. WYKONANIE CIASTA KOKOSOWEGO Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i mąkę, wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać.Masę wlać na

Doughnuts z dżemem malinowym

ok 2,5 h . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, chwilę je wyrabiamy, następnie wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości dobrego centymetra. Szklanką wykrawamy koła, a następnie kieliszkiem w środku każdego okręgu wykrawamy małe kółeczko tworząc pączki z

Śniadanie - 1

, Pastę jajeczną, Tzatziki, Jogurt z miodem, bananem i granolą, Chałka z miodem z winogron i Francuskie tosty z cynamonem i dżemem z jagód. Ahh 8230 to po kolei:     Tosty z szynką, serem, rzodkiewką i szczypiorkiem Na 2 tosty Potrzebujesz: 4 kromki chleba tostowego 4 plastry żółtego sera 4

Olbrzymia pralina

nałożyć drugączęść ciasta i zrobić to samo. Na to położyć trzecią część ciasta, posmarować dżemem i obłozyć marcepanem. Polewę rozpuścić i pokryć nią pralinę dosyć grubo . Pozostały marcepan zabarwić lub też nie, wtedy meszamy z odrobiną lukru , rozwałkować, wyciąć cienkie paski. Z pasków uformować

Olbrzymia pralina

nałożyć drugączęść ciasta i zrobić to samo. Na to położyć trzecią część ciasta, posmarować dżemem i obłozyć marcepanem. Polewę rozpuścić i pokryć nią pralinę dosyć grubo . Pozostały marcepan zabarwić lub też nie, wtedy meszamy z odrobiną lukru , rozwałkować, wyciąć cienkie paski. Z pasków uformować

Olbrzymia pralina

nałożyć drugączęść ciasta i zrobić to samo. Na to położyć trzecią część ciasta, posmarować dżemem i obłozyć marcepanem. Polewę rozpuścić i pokryć nią pralinę dosyć grubo . Pozostały marcepan zabarwić lub też nie, wtedy meszamy z odrobiną lukru , rozwałkować, wyciąć cienkie paski. Z pasków uformować

Mazurek trójczekoladowo-morelowy

  Mazurek to  tradycyjne, słodkie ciasto  wielkanocne kuchni polskiej. Sporządza się je z różnego rodzaju spodów:kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, marcepanowego i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami, bakaliami. Mazurki wypieka się w

Ciasteczka od serca nie tylko na Walentynki

Jajka utrzeć z cukrem do białości, a następnie dodać masło miękkie i ucierać jeszcze 5 minut. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia aż ciasto nabierze konsystencji plasteliny. Zawinąć kulę ciasta folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Ciasto rozwałkować na

Najlepsze naleśniki są na słodko

lub wodę. Naleśniki przygotowanie z użyciem mleka są twardsze i bardziej zwarte. Jeśli zależy Ci na ich delikatności i chrupkości używaj więc tylko wody, lub mieszaj ją z mlekiem pół na pół. Z ciasta naleśnikowego przygotowanego tylko na wodzie wychodzą cieńsze placki. Do miski przesiej mąkę, dodaj

Ciasto Kuszenie Pijanych Rodzynek

  Dobiegł końca 4 etap konkursu na nazwę dla proponowanego przeze mnie w zeszłym tygodniu ciasta świątecznego. Jury podjęło decyzję, że idealną nazwą dla TEGO ciasta jest Bakaliowa Sonata zaproponowana przez Beatę z Grudziądza. Serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy : Tym czasem

Słodkie paluchy z dżemem

zółtko. Wlej olej i mleko. Wyrób jednolite , gładkie ciasto. Przykryj , odlóz w ciepłe miejsce. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj , podziel na 4 częsci. Jeden placek posmaruj dżemem truskawkowym , przykryj drugim kawałkiem ciasta. To samo zrobić z drugim dżemem. Pokroić na 20 pasków szerokość 3 cm i

Nigella a masło orzechowe

Nie lubię masła orzechowego. Pewnie dlatego, że nie lubię orzechów ziemnych. Całkowitym nieporozumieniem dla mnie jest jedzenie go z dżemem. W sumie jedzenie go w ogóle jest dla mnie całkowitym nieporozumieniem. A ponieważ nie jem masła orzechowego to po jakichś dwóch, trzech latach pamięć mi się

Torty - słodka finezja

mixerem , gdyby masa się zważyła podeszła wodą to trzeba miskę z kremem wstawić na minutkę do gorącej wody , i ucierać dalej Ja pierwszy blat biszkoptu nasączam woda+cytryna, jakiś sok smaruję cienko dżemem trusk. i warstwa kremu, przykładam 2 blat, nasączam, smaruję kremem cienko i układam

Doskonały pleśniak

Składniki składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 4 jajka kostka margaryny 200g trzy nbsp szklanki mąki pszennej jedna szklanka cukru 2 łyżki kakao jedna łyżeczka proszku do pieczenia 1 3 aromatu arakowego lub rumowego słoik konfitury z czarnej porzeczki odrobina soli czas

Skubaniec

Ubić mikserem na sztywno, cukier musi się całkowicie rozpuścić   Owoce wg uznania, u mnie: frac12 słoiczka dżemu u mnie śliwkowy agrest z kompotu   frac12 ciasta białego rozwałkować, wyłożyć do blachy u mnie 20x30 , rozwałkowane ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć agrest, na owoce

Croissants

składniki, na najmniejszych obrotach, ciasto będzie zwarte i ukształtuje się w kulę. Przygotować miskę z wodą o temperaturze 38°C, zanurzyć w niej ciasto i pozostawić do czasu przygotowania ciasta właściwego. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej typ 500 150 g cukru 75 g masła, miękkiego 225 g jajek

Cycki murzynki

biszkoptowe, które nasączamy wodą z cytryną i cukrem, następnie smarujemy je z wierchu dżemem porzeczkowym, na to kładziemy ciasto kokosowo - makowe i na wierzch krem budyniowy. Kawę zalewamy mniej więcej 3 4 szklanki gorącej wody, dodajemy 75 ml whiskey i słodzimy 1-2 łyżeczkami cukru. Biszkopty układamy

Rozeta drożdżowa ze śliwkami i migdałami

do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać do niego ubite żółtka, resztę mąki i mleka i wyrabiać - ciasto jest dość twarde. Gdy ciasto stanie się gładkie i lśniące, dodać masło, znów dokładnie wyrobić, następnie

Styropian

podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blachy o wymiarach  37x23 cm i posmarować dżemem porzeczkowym lub inną konfiturą. Drugą włożyć do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut. Przygotować masę: białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe

MAZUREK KAJMAKOWY

dekorujemy według gustu i upodobań smakowych : WERSJA 2: Jedna warstwa ciasta kolejny placek , masę kajmakową mieszamy z dżemem, nakładamy na ciasto i polewamy gotową polewą o smaku toffi lub dowolną roztopioną czekoladą . Zdobimy według uznania, u mnie płatki migdałów : SMACZNEGO!!!

Czekoladowo-orzechowo-dżemowa babka

ciasto. Piec w temperaturze ok 170-180 stopni do suchego patyczka. 35-45 minut Gęsty dżem podgrzałam w garnuszku z 3 łyżkami wody, aby zmienił konsystencję. Wystudzone ciasto, rozkrajamy wzdłuż i smarujemy dżemem marmoladą, składamy i sklejamy. Robimy polewę z masła i czekolady w kąpieli wodnej

Czekoladowy powiew luksusu

Czekoladowy powiew luksusu Wykwintna elegancja, kuszący aromat, głęboki kolor - wypieki z dodatkiem czekolady mają wszystkie te zalety. Cukiernicy wybierają częściej wytrawną, ze względu na goryczkę, dzięki której czekoladowe ciasta nabierają niepowtarzalnego smaku. Królewski tort Sawa Ciasto

Miodowe ciasto

ciasta posmarować połową kremu . Z drugim blatem ciasta postępujemy tak samo jak przy pierwszym, tzn. Gorący posmarować dżemem i zostawić do pełnego wystudzenia bardzo szybko stygnie a następnie ułożyć na pierwszej warstwie, tak aby dżem był na wierzchu. Wykładamy drugą część kremu i przykrywamy

Ciasto styropian

5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blachy o wymiarach 37x23 cm i posmarować dżemem. Drugą część włożyć do lodówki lub zamrażarki

Palmiery z dżemem

posmarować dżemem i powtórnie złożyć. Cukier wymieszać z cynamonem, oprószyć zwinięte ciasto z każdej strony. Ciasto kroić na kawałki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 minut w 200°C, smacznego.   

Drożdżowe kurczaczki pomarańczowo cynamonowe

wierzchu posmarowałam je lukrem, ale świetnie wypadną jako podstawa kanapki z masłem i dżemem pomarańczowym. Pychotka. Poziom trudności: średnie Czas przygotowania: 2h Składniki: 2,5 szklanki mąki 30g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suszonych 1 4 szklanki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1

Buchty z marcepanem

. Wykorzystałam przepis Liski na ciasto, i jest świetny. Planuję także wykorzystać do zrobienia zwykłego ciasta z bakaliami. Masa marcepanowa pochodzi zaś właśnie z Elle , i moim zdaniem można ją wykorzystać na inne sposoby, np. przekładając tort lub struclę. Być może - bo jeszcze żadnego mazurka nie popełniłam

ciasto czekoladowe babci

, włożyć czekoladę i masło do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć naczynie z rondla. Dodać cukier puder i śmietanę. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. 4. Położyć jeden krążek ciasta na ozdobnym talerzu

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ

Robię je z różnym dżemem, zwykle z takim jaki mam aktualnie w domu. W sezonie letnim dżem zastępuję świeżymi owocami. Te zrobiłam z niskosłodzonym dżemem z czarnej porzeczki. Wychodzą miękkie, puszyste i  co istotne wykonanie ich nie pochłania dużo czasu.   Składniki ciasta na 20

Ciasto pomarańczowe

Tym razem ciasto, ktore uwielbia mój mąż, i które zagości na urodzinowym stole Marysi. Ciasto pomarańczowe - czyli półkruchy placek z dżemem pomarańczowym. Wzięło sie z książki: quot Złote przepisy Kasi quot . Czasem je modyfikuję. Robiłam już z dżemem wiśniowym, brzoskwiniowym troche za słodki

Miodownik z masą orzechową

papier do pieczenia Sposób przyrządzania: Ciasto: Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Uformować wałek i podzielić go na trzy części. Każdą z nich rozwałkować  i ułożyć na przykrytej papierem blaszce. Następnie upiec każdy placek oddzielnie w temperaturze 180 C na złoty kolor ok. 20 minut

TORT WIOSENNY

  Pyszny, delikatny w smaku tort z kremem śmietanowo - ajerkoniakowym i kawałeczkami brzoskwiń. Blaty tortu stanowi ciasto ucierane, babkowe z dodatkiem drobno mielonych migdałów. Bezowa kruszonka  bardzo dobrze komponuje się z kremem i wzbogaca smakowo tort. Przepis pochodzi z czasopisma Pyszne

Ciastka z serduszkiem czyli o zaletach półproduktów

za pół godziny . Wtedy najlepiej sięgnąć po półprodukty. W tym przypadku po dwa. Tak, tylko dwa. Ciastka z serduszkiem Potrzebujemy: - ciasto francuskie najlepiej świeże, nie mrożone - Nutella lub dżem To jest ciastko absolutnie błyskawiczne - w przypadku ciasta niemrożonego całość przygotowuje

Pani Czarnoleska w migdałach

Skąd taka nazwa? Ciasto, które wymyśliłam jest połączniem Pani Walewskiej z tortem 8222 Czarny Las 8221 . Dwa kruche ciasta czekoladowe posmarowane dżemem wiśniowym, z bezą obsypaną płatkami migdałów, przełożone bitą śmietaną z aromatem migdałowym. Dodatkiem w letniej wersji są czereśnie, ale

34 Piernik przekładany

Cztery blaty piernika przełożone dżemem i kremem budyniowym. Całość oblana polewą kakaową i posypana płatkami migdałowymi. Ciasto było dobre. Polecam. SKŁADNIKI: Piernik: 450 g mąki frac34 szklanki cukru 6 jajek oddzielnie żółtka i białka 200 g miodu 100 g masła 3 łyżki

Dieta matki karmiącej 8211 dyskusja Ekstremiści kontra Zdrowyrozsądek i propozycje dań.

wiśniami lub dżemem wiśniowym Ciasto z jabłkami i cukrem brązowym bez cynamonu I wiele innych, które zostawiam na później, żeby Wam nie wypisywać od razu wszystkiego 8230 .   Wydaje mi się, że takim menu dajemy szansę Dziecku, by przywykło do zwyczajów żywieniowych rodziny. Oczywiście, jeżeli ktoś

Placek drożdżowy z kruszonką :o

znaczy, że nagle wyjmiemy z miski czystą dłoń, z której cudem odlepiło się całe ciasto, według mnie to znaczy, że jest to ten moment, kiedy w misce jest więcej ciasta niż tego przylepionego do ręki :o A na serio wtedy, kiedy  ciasto stanowi mniej więcej jednolitą bryłę. Wtedy trzeba dolać stopione masło

The Omnivore s Hundred Setka Wszystkożercy

przyrządzany z bakłażana, pasty sezamowej tahini, soku cytryny i przetartego czosnku Calamari kalmary - moje ulubione owoce morza! Pho tradycyjna wietnamska zupa PB amp J sandwich amerykańska kanapka z masłem orzechowym i dżemem Aloo gobi indyjska potrawa, kombinacja kalafiora i ziemniaków z

Kusząca obietnica

jednak z tego nieszczęścia wynikło coś dobrego Przepis na ciasto jest kombinacją kilku różnych przepisów, kierowałąm się zasadą 8222 czyszczenia lodówki 8221 . Kruszona chmurka Tarte kruche ciasto z dżemem i pianą z białek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia

Devil s food cake i 21 tulipanów

Bardzo spodobały mi się te dwa kolory - czekoladowe, ciemne ciasto przełożone anielską śmietanką. Ciasto jest wilgotne - chyba za sprawą maślanki, jest bardzo delikatne i puszyste. Można je przełożyć wszystkim - dżemem, kremem, u mnie waniliowa śmietana kremówka. Ciasto jest diabelnie pyszne! Devil s

Mazurek

. Ulepić kulę , schłodzić w lodówce przez 30 minut . Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 3 części - 2 większe , 1 mniejszą . Dwie większe części rozwałkować . Jeden płat ciasta przełożyć do blachy , posmarować dżemem , przykryć drugim płatem . Podziurkować widelcem .  Z pozostałego ciasta zrobić

Przepis BEATY40STKI

ciasto, biszkopty ,posmarować dżemem, ciasto z makiem,biszkopty-posmarować dżemem i na wierzch jasne ciasto.Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika 180stopni piec 45-50min.Polać polewą.

Ciasto drożdżowe z borówkami

akurat truskawkową i posypałam mrożonymi borówkami, ale ciasto równie dobrze wychodzi z dżemem wiśniowym i wiśniami, dżemem morelowym i brzoskwiniami z puszki. Co kto ma i lubi : Piec dalej, aż ciasto na brzegach będzie brązowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. W cieście nie ma jajek, mleka

Migdałowiec

pół z tortową 1 2 szkl. cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do lodówki. Po 15 minutach jedną część wyjąć, wyłożyć na spód blaszki użyłam

Miodownik z kremem budyniowym

budyń, aż do uzyskania jednolitego kremu. Pod koniec ucierania dolać alkohol. Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym, następnie wyłożyć na niego 1 3 kremu, tak samo postępować z pozostałymi blatami ostatniego można nie smarować dżemem . Ciasto oblać roztopiona w kąpieli wodnej

Ciasto pomarańczowo-bananowe

połączeniu z masami i dżemem, ciasto wyszło wilgotne:

Pani Walewska

Wspaniały torcik złożony z wielu warstw: ciasta kruchego, słodkiej bezy, budyniowego kremu i orzechów włoskich, przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki. Podobno jest dość znane... ja spróbowałam go dopiero niedawno u przyjaciół i nie mogłam przestać o nim myśleć. Wbrew pozorom nie jest aż

Bajaderki

i wsypać do miski. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kakao, trochę ostudzić, następnie wymieszać z pokruszonymi ciastami, rodzynkami, dżemem, olejkiem i nutellą. Łyżką lub ręką ugnieść wszystko na jednolitą, lepiącą masę. Z masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w orzechach, wiórkach

Mój królewiec

żółtka, cukier oraz mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 30 minut. Masa budyniowa: Odlewamy niepełną szklankę mleka. Resztę gotujemy z margaryną, cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając. Polewa orzechowa: W rondelku

Miejsca:

Wiśniowa (88)
Pasto (14)
Warta (13)
Lisków (8)
Tłuszcz (7)
Łowicz (6)
Poro (5)
Wiedeń (4)
Maków (4)
Warszawa (3)

Firmy:

RUCH (11)
MIT (4)
Shell (3)
Onet (3)
Michelin (3)
Zono (2)
JaGo (2)
Żurawie (1)
Wawel (1)
Tesco (1)