Wszystko o:

ciasta z dżemem

Kruche ciasto z dżemem

Składniki składniki * mąka 3 szklanki * sól * margaryna 20 dag * proszek do pieczenia 1 5 łyżeczki * dżem * aromat waniliowy * śmietana 1-2 łyżki * cukier puder 3 4 szklanki * jajka 3 szt. kruche ciasto z dżemem kruszonka składniki * masło 7 dag * mąka 15 dag

Ciasto czekoladowe z dżemem wisniowym

: . CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM WIŚNIOWYM Składniki ciasta: 1 szklanka cukru 100 g masła 130 ml oleju 4 jajka 250 ml mleka 600 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu Składniki polewy: 3 łyżki kakao 189 szklanki cukru pudru 60 g masła 5 łyżek mleka

Ciasto z dżemem pomarańczowym

na grubej tarcei wysypaćna blachę. Posmarować dżemem pomarańczowym i przykryć drugą połową ciasta,r oacute wnież startą na tarce. 4. Piec w piekarniku nagrzanym 180-200C, 30-45 minut. 5. Zaraz po wyjęciu z pieca pokroić kwadraty i posypać cukrem pudrem. Smacznego życzy Nigell: Przepis pochodzący z

Ciasto toffi z bezą i dżemem porzeczkowym

Dzisiaj chciałabym pokazać pyszne ciasto, które kiedyś już było na moim starym blogu ale jakoś nie zostało zauważone. A warto się nim zainteresować bo jest wspaniałe. Kruche ciasto z masą tofii przełamane kwaskowym dżemem porzeczkowym. Rewelacja. Nie było osoby, która nie byłaby nim zachwycona

CIASTO Z DŻEMEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

To ciasto nie ma żadnej specjalnej nazwy...nie jest to murzynek...ani ciasto czekoladowe...tak po prostu z dżemem i orzechami włoskimi W zasadzie się nie wiem czemu dopiero teraz umieszczam ten przepis na to pyszne a jakże szybkie w wykonaniu ciasto. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i choć

Ciasto z płatkami i dżemem

składników poza dżemem i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć natłuszczoną blaszkę pierwszą częścią ciasta. Na nią wyłożyć dżem, następnie przykryć drugą połową ciasta. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut

Ciasto czekoladowe awaryjne z dżemem pomarańczowym

spulchniaczami lub 150 g zwykłej + 0,5 łyżeczki sody + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia . Przelać do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki tortowej 20-21cm , piec 50-60 min w 180 st. C sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku . Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Jedno z nielicznych nie

Ciasto czekoladowe z dżemem wisniowym

Znalazłam to ciasto przerzucając dziesiątki stron w poszukiwaniu Christmas Cakes. A że nie wydało mi się szczególnie świąteczne postanowiłam wypróbować je już teraz. Wszak połączenie czekolady i wiśni świątecznego klimatu nie tworzy, ale tworzy cudowny duet smakowy. To jedno z tych połączeń

Kruche ciasto z dżemem jagodowym

nad jeziorem i las, do którego chodziłam z dziadkami i każdą wyprawę po kubeczek jagód i zawody kto ma najbardziej fioletowy język. Dzisiejsze ciasto jest autorstwa mojej babci. I nie, nie jest to jeden z tych tradycyjnych przepisów, które babcie zbierają przez wiele lat. W sumie dopiero niedawno

Ciasto jogurtowe z dżemem

Ciasto jogurtowe z dzemem 3 jajka 1 kubeczek owocowego jogurtu 150 g 180 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 60 g roztopionego i ostudzonego masła 2 płaskie łyżki dżemu truskawkowego Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę

Jogurtowe ciasto z dżemem

  Okazało się strzałem w dziesiątkę! Wszystkim w domu bardzo zasmakowało. Mięciutkie, puszyste, pachnące jogurtem wiśniowym, przełamane kwaskowością dżemu z czarnych porzeczek. Robi się je błyskawicznie. Naprawdę polecam! Składniki: 300g mąki 150 g jogurtu owocowego, w temp. pokojowej 3

Ciasto z dżemem śliwkowym

i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w misce z wodą. Po pewnym czasie ciasto powinno wypłynąć, to znak, że można je wyjąć z wody. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 2 3 ciasta. Dżemy wykładamy do miseczki, dodajemy pokruszone paluszki ptysiowe, mieszamy i

CIASTO KRUCHE Z POMARAŃCZOWYM DŻEMEM

Dżem pomarańczowy świetnie komponuje się z gorzką czekoladą, więc nie omieszkałam zrobić polewy z tejże niestety brak finalnego zdjęcia Ciasto: * 50dag mąki, * 15dag cukru, * 25dag masła, * 2 żółtka, * 3-4 łyżki śmietany, * 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia, * 30dag dżemu pomarańczowego Mąkę

Ciasto z dżemem brzoskwiniowym

cukrem i mąką. Dodać szczyptę soli i jajka. Wyrobić ciasto. Ukształtować kulę. Zawinąć w folię. Wstawić na godzinę do lodówki. Po czym podzielić na dwie nierówne części. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wypełnić ciastem razem z brzegami . Obrane jabłka zetrzeć, dodać sparzone i odsączone rodzynki, cukier

Ciasto z dżemem i cynamonową kruszonką

Ciasto z dzemem i cynamonowa kruszonka   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 2 szklanki cukru 1 3 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 4 łyżeczki soli 85 g masła 8211 roztopić 1 2 szklanki mleka 1 duże jajko 1 2 szklanki dżemu malinowego można zastąpić truskawkowym lub

Ciasto z dżemem malinowym i kokosem

Ciasto z dzemem malinowym i kokosem   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka cukru trzcionowego 5 łyżek oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 szklanka

Szybkie ciasto z dżemem

Składniki 2 szklanki mąka 3 sztuki jajka 1 2 słoika dżem 1 szklanka cukier 1 szklanka mleko 1 2 szklanki olej cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka soda 1 łyżeczka kakao Sposób przyrządzenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć cisto do natł

Warzywa w słodyczach - podsumowanie akcji -cz.I

Ciasto marchewkowe - Kasandraa6 Marchewkowe ciasteczka z dżemem - Kuchareczka Torcik marchwiowo-orzechowy - Mirabelka Kanapka pomarańczowa dziewczynka - Dorota20w Ciasto marchewkowo - kokosowe - Alivea Marchewkowe ogródkowe ciasto - Olciaky Ciasto marchewkowe z orzechami i limonkowym kremem

Warzywa w słodyczach - podsumowanie akcji cz.II

rabarbarem, dżemem 65279 truskawkowym i kruszonką - Magia Smaku Błyskawiczne ciasto z owocami - Lady-of-the-house Ciasto rabarbarowo-budyniowe pod pierzynką - Wrotka online 65279 Orkiszonowe placuszki z rabarbarem - Slyvvia Orkiszonowe gofry z sosem rabarbarowym - Slyvvia 65279 Pleśniak z

Nalesnikowe 5 minut

na słodko 8211 jako deser, jak i na słono, najczęściej z mięsnym lub warzywnym farszem. Francuskie cr 234 pes są bardzo bliskie temu, co większość Europejczyków kojarzy ze słowem 8222 naleśnik 8221 . Są to cienkie naleśniki z płynnego ciasta zrobionego z mąki pszennej, jajek, masła i mleka

ciasta z dżemem

odsączyć, podzielić na porcje obtoczyć w bułce tartej. Olej mocno podgrzać na patelni. Układać na gorącym tłuszczu ,smażyć na złoty kolor. Nie taki ponury Ponurak Wybrałam to ciasto, bo kojarzy mi się z chłopcem z filmu Harry Potter i Więzień Azkabanu, który podczas pamiętnej lekcji wróżbiarstwa czytał

Ciasto pomarańczowe

Przeniesione z blogu wernerki.blox.pl . Wpis z środa, 14 stycznia 2009 Tytuł: Ciasto-pomaranczowe Tym razem ciasto, ktore uwielbia mój mąż, i które zagości na urodzinowym stole Marysi. Ciasto pomarańczowe - czyli półkruchy placek z dżemem pomarańczowym. Wzięło sie z książki: Złote przepisy

Tort Sachera inaczej

przekrawamy na pół przez grubość i na pół przez szerokość. Tak aby powstały 4 równe kawałki. Przekrawanie ciasta.................................................... Przekładamy ciosto dżemem morelowym przez wszystkie warstwy, łącznie z wierzchem i bokami. Przekładanie dżemem

Torcik wszystko na raz !

Skąd tytuł wpisu? A stąd, że torcik jest z ciasta kruchego i bezy, z orzechami, dżemem porzeczkowym, kremem budyniowym... Istna rozpusta... A jaki był w smaku? Baaardzo słodki, następnym razem użyje swojego własnego dżemu porzeczkowego- którego nie słodze... I wtedy będzie taki jak lubię, słodko

Ciasto - Snickers

ucierać. Następnie dodać galaretki i dalej ucierać. Na końcu dodać ananasy i delikatnie wymieszać. Przed przełożeniem kremem placki można posmarować jakimś kwaskowatym dżemem, np. z czarnych porzeczek i dopiero na to wyłożyć krem. Technicznie kolejność formowania ciasta wygląda następująco: - placek nr 1

KRUCHE CIASTO Z KREMEM

osączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową  opcjonalnie . 2 jednakowe prostokątne foremki 23x35 cm wyłożyć papierem do  pieczenia. Rozwałkować ciasto na 2 blaszki , posmarować dżemem. Z braku 2 blaszek  najpierw przygotować ciasto z bezą, wyjąc z foremki i upiec ciasto z samym dżemem ,  które będzie

Sezamowiec i la Sbrisoletta

do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 186 C. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe : . Najlepsze na drugi

Bawole oczy wersja mix

Robimy ciasto kruche : mąkę wymieszać z masłem, cukrem, ż oacute łtkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować i ułożyć w blaszce. Do drugiej dodać kakao, sodę i zagnieść. Jasne ciasto w blaszce posmarować dżemem. Z ciemnego ciasta

PIJANY PRZEKŁADANIEC

Zwany także pijakiem. Ostatnio bardzo popularny i często przeze mnie robiony. Ciasto składa się z kilku warstw na spodzie mamy biszkopt z dżemem morelowym, następnie ciasto makowo - kokosowe, pyszny krem, biszkopty namoczone w ponczu oblane pyszną polewą czekoladową. Aż ślinka cieknie... Ciasto

Tort samochodzik

razem było ciasto tzw. Białkowiec . Odpowiednio go poprzycinałam, przełożyłam kremem, dżemem, oblałam czekoladą i tak oto powstał torcik dla mojego małego szkrabika: Jeśli mielibyście ochotę kiedyś na taki torcik na bazie ciasta białkowca, gorąco polecam. Białkowiec Składniki: 1 i 1 2 szklanki

Ciasto drożdżowe z gruszkami

około 50-60 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane, a boki odstawać od brzegów  formy. Ciasto studziy w formie w której się piekło. Dżem mieszamy z wrzącą wodą i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem. Posmarowane dżemem i posypane cukrem

Podsumowanie i wyniki konkursu Święta z Kasią

śmietankowy, 1 cukier waniliowy, sok z połowy cytryny, 125 g rozpuszczonej margaryny Kasia, kandyzowana skórka pomarańczowa Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną margarynę, żółtka i śmietanę. Ciasto zagnieć, zawiń w folie i wstaw na 30 min do lodówki. Dużą tortownicę wyłóż

Pleśniak

Z dżemem porzeczkowym, wiśniowym, z jabłkami, śliwkami, z wiórkami...! Ile się naczytałam i nasłuchałam- to wiem tylko ja... I jako, że tego ciasta nigdy wcześniej nie piekłam osobiście, a nawet nie kojarzę-czy jadłam, to miałam duży problem z tym, na co się ostatecznie zdecydować. Padło na

Sezamowiec

.Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 186 C. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem .

Malinowa fantazja

ostygnięcia. Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować dżemem malinowym i zwinąć ponownie. Ciasto ucierane: Formę keksową o długości 35 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę

SNIKERS- nalepszy, sprawdzony i pyszny przepis

Składniki NA KRUCHE CIASTO: nbsp nbsp - 250 g mąki - 60 g cukru - 125 g margaryny - 1 jajko - 3 łyżki mleka - 2 łyżki oleju - 1 2 torebki proszku do pieczenia NA WIERZCH CIASTA: - 1 puszka skondensowanego mleka z cukrem - 300g słonych orzeszków najlepiej FELIX - 2 czekolady gorzkie lub

Babka drożdżowa zawijana

Mamo, zrób ciasto z malinowym dżemem... - marudził mój syn od kilku dni. Nie miałam ochoty lepić rogalików ani innych nadziewanych ciastek, więc wymyśliłam taką struclo-babkę. Ciasto jest aromatyczne i nawet na trzeci dzień zachowuje świeżość, a synek był w pełni usatysfakcjonowany : Składniki

Placek szwedzki

tłuszcz - siekamy nożem. Gdy margaryna połączy się z mąką, dodajemy żółtka zmiksowane z cukrem pudrem i waniliowym. Można dodać parę łyzek gęstej śmietany, aby ciasto było bardziej plastyczne . Wszystko szybko zarabiamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao - wyrabiamy. Ciasto

Orzechowiec

Ciasto, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. I choć bardziej kojarzy się ze świętami, to jednak równie dobrze smakuje w środku lata : Ja skorzystałam z przepisu Evenki , jest rewelacyjny i na prawdę bardzo go polecam. Orzechowiec wychodzi przepyszny : Ciasto: 500 g mąki 2 jajka

Pani Walewska

o wymiarach ok. 24x28cm i wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu wysmarować dżemem.. Tak przygotowane piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Upieczone placki schłodzić. BEZA: 5 białek prosto z lodówki ubijamy mikserem na szybkich obrotach na sztywną pianę

Szachownica

ciasta połączyłam dżemem morelowym, a wierzch i boki polukrowałam. Całość ciekawie wygląda, a smakuje po prostu  jak ciasto ucierane z dodatkiem kakao, chociaż odrobinę świeżości dodaje mu cytrynowy lukier. Pyszne i domowe, a przy tym wcale nie trudne do wykonania. Polecam : Składniki : - 250 g mąki

a moja siostra..

a moja Szanowna Siostra ma ukryty talencik bo niegdyś w ogóle nie lubiła gogotować i piec. A teraz proszę - wczoraj towarzystwo zajadało się jej produkcji plackiem z dżemem pomarańczowym - mojaj produkcji akurat oraz ciasteczkami drożdżowymi ze smażoną cebulą. Co ciekawe Moja SS robi ciasto

Styropian, czyli sernik bez sera

rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz

Sezamowiec

, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 ordm C. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :

Sernik Stefana

brzoskwiniowego 9 połówek odsączonych z syropu cukrowego brzoskwiń Cukier puder do posypania Lód w kostkach Na paterze lub dnie tortownicy układamy spód z ciasta kruchego, który przy pomocy pędzla smarujemy dżemem.Układamy na nim spodni krążek biszkoptu i pierścieniowo ułożone brzoskwinie. Smarujemy

Sezamowiec

aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie r oacute wnomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 ordm C. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą

Bliny na Nowy Rok

moich ulubionych dań. Cr 234 pes z dżemem na francuskiej ulicy, tureckie g ö zleme , pancakes z syropem klonowym na śniadanie, masala dosa w Indiach, naleśniki 8222 meksykańskie 8221 mojej drugiej połowy, czy 8211 bliny rosyjskie w każdym wydaniu. Rok temu Sylwestra świętowaliśmy z blinami

Rogaliki z dżemem pomarańczowym

Składniki: 25 dag mąki 25 dag sera białego potrójnie mielonego 25 dag masła 2 łyżki cukru kilka łyżek dżemu pomarańczowego   Z mąki, sera, cukru i dobrze schłodzonego masła ugniatamy  ciasto. Ser, mąka, margaryna i cukier.................................................. Dobrze wyrobione

Mufinki czekoladowe

cukier waniliowy, nbsp wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka. Całość wymieszać. Foremki papierowe nbsp wypełnić ciastem do wysokości 3 4. Piec 20min. w temp. 175 stopni. Po wystygnięciu można polać lukrem lub rozgrzanym dżemem. Ja polewam dżemem z czarnej porzeczki, bo wtedy babeczki są

Mufinki czekoladowe

cukier waniliowy, nbsp wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka. Całość wymieszać. Foremki papierowe nbsp wypełnić ciastem do wysokości 3 4. Piec 20min. w temp. 175 stopni. Po wystygnięciu można polać lukrem lub rozgrzanym dżemem. Ja polewam dżemem z czarnej porzeczki, bo wtedy babeczki są

ciasto kokosowo-orzechowe

więcej smietany, jeżeli za quot wolne quot podsypać mąką.Podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć spód blachy. Posmarować ciasto dżemem wisniowym. Na to wlać ciasto kokosowe. WYKONANIE CIASTA KOKOSOWEGO Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i mąkę, wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać.Masę wlać na

Doughnuts z dżemem malinowym

ok 2,5 h . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, chwilę je wyrabiamy, następnie wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości dobrego centymetra. Szklanką wykrawamy koła, a następnie kieliszkiem w środku każdego okręgu wykrawamy małe kółeczko tworząc pączki z

Śniadanie - 1

, Pastę jajeczną, Tzatziki, Jogurt z miodem, bananem i granolą, Chałka z miodem z winogron i Francuskie tosty z cynamonem i dżemem z jagód. Ahh 8230 to po kolei:     Tosty z szynką, serem, rzodkiewką i szczypiorkiem Na 2 tosty Potrzebujesz: 4 kromki chleba tostowego 4 plastry żółtego sera 4

Olbrzymia pralina

nałożyć drugączęść ciasta i zrobić to samo. Na to położyć trzecią część ciasta, posmarować dżemem i obłozyć marcepanem. Polewę rozpuścić i pokryć nią pralinę dosyć grubo . Pozostały marcepan zabarwić lub też nie, wtedy meszamy z odrobiną lukru , rozwałkować, wyciąć cienkie paski. Z pasków uformować

Olbrzymia pralina

nałożyć drugączęść ciasta i zrobić to samo. Na to położyć trzecią część ciasta, posmarować dżemem i obłozyć marcepanem. Polewę rozpuścić i pokryć nią pralinę dosyć grubo . Pozostały marcepan zabarwić lub też nie, wtedy meszamy z odrobiną lukru , rozwałkować, wyciąć cienkie paski. Z pasków uformować

Olbrzymia pralina

nałożyć drugączęść ciasta i zrobić to samo. Na to położyć trzecią część ciasta, posmarować dżemem i obłozyć marcepanem. Polewę rozpuścić i pokryć nią pralinę dosyć grubo . Pozostały marcepan zabarwić lub też nie, wtedy meszamy z odrobiną lukru , rozwałkować, wyciąć cienkie paski. Z pasków uformować

Mazurek trójczekoladowo-morelowy

  Mazurek to  tradycyjne, słodkie ciasto  wielkanocne kuchni polskiej. Sporządza się je z różnego rodzaju spodów:kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, marcepanowego i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami, bakaliami. Mazurki wypieka się w

Ciasto Kuszenie Pijanych Rodzynek

  Dobiegł końca 4 etap konkursu na nazwę dla proponowanego przeze mnie w zeszłym tygodniu ciasta świątecznego. Jury podjęło decyzję, że idealną nazwą dla TEGO ciasta jest Bakaliowa Sonata zaproponowana przez Beatę z Grudziądza. Serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy : Tym czasem

Nigella a masło orzechowe

Nie lubię masła orzechowego. Pewnie dlatego, że nie lubię orzechów ziemnych. Całkowitym nieporozumieniem dla mnie jest jedzenie go z dżemem. W sumie jedzenie go w ogóle jest dla mnie całkowitym nieporozumieniem. A ponieważ nie jem masła orzechowego to po jakichś dwóch, trzech latach pamięć mi się

Torty - słodka finezja

mixerem , gdyby masa się zważyła podeszła wodą to trzeba miskę z kremem wstawić na minutkę do gorącej wody , i ucierać dalej Ja pierwszy blat biszkoptu nasączam woda+cytryna, jakiś sok smaruję cienko dżemem trusk. i warstwa kremu, przykładam 2 blat, nasączam, smaruję kremem cienko i układam

Doskonały pleśniak

Składniki składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 4 jajka kostka margaryny 200g trzy nbsp szklanki mąki pszennej jedna szklanka cukru 2 łyżki kakao jedna łyżeczka proszku do pieczenia 1 3 aromatu arakowego lub rumowego słoik konfitury z czarnej porzeczki odrobina soli czas

Skubaniec

Ubić mikserem na sztywno, cukier musi się całkowicie rozpuścić   Owoce wg uznania, u mnie: frac12 słoiczka dżemu u mnie śliwkowy agrest z kompotu   frac12 ciasta białego rozwałkować, wyłożyć do blachy u mnie 20x30 , rozwałkowane ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć agrest, na owoce

Croissants

składniki, na najmniejszych obrotach, ciasto będzie zwarte i ukształtuje się w kulę. Przygotować miskę z wodą o temperaturze 38°C, zanurzyć w niej ciasto i pozostawić do czasu przygotowania ciasta właściwego. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej typ 500 150 g cukru 75 g masła, miękkiego 225 g jajek

Cycki murzynki

biszkoptowe, które nasączamy wodą z cytryną i cukrem, następnie smarujemy je z wierchu dżemem porzeczkowym, na to kładziemy ciasto kokosowo - makowe i na wierzch krem budyniowy. Kawę zalewamy mniej więcej 3 4 szklanki gorącej wody, dodajemy 75 ml whiskey i słodzimy 1-2 łyżeczkami cukru. Biszkopty układamy

Rozeta drożdżowa ze śliwkami i migdałami

do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać do niego ubite żółtka, resztę mąki i mleka i wyrabiać - ciasto jest dość twarde. Gdy ciasto stanie się gładkie i lśniące, dodać masło, znów dokładnie wyrobić, następnie

Styropian

podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blachy o wymiarach  37x23 cm i posmarować dżemem porzeczkowym lub inną konfiturą. Drugą włożyć do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut. Przygotować masę: białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe

MAZUREK KAJMAKOWY

dekorujemy według gustu i upodobań smakowych : WERSJA 2: Jedna warstwa ciasta kolejny placek , masę kajmakową mieszamy z dżemem, nakładamy na ciasto i polewamy gotową polewą o smaku toffi lub dowolną roztopioną czekoladą . Zdobimy według uznania, u mnie płatki migdałów : SMACZNEGO!!!

Czekoladowo-orzechowo-dżemowa babka

ciasto. Piec w temperaturze ok 170-180 stopni do suchego patyczka. 35-45 minut Gęsty dżem podgrzałam w garnuszku z 3 łyżkami wody, aby zmienił konsystencję. Wystudzone ciasto, rozkrajamy wzdłuż i smarujemy dżemem marmoladą, składamy i sklejamy. Robimy polewę z masła i czekolady w kąpieli wodnej

Miodowe ciasto

ciasta posmarować połową kremu . Z drugim blatem ciasta postępujemy tak samo jak przy pierwszym, tzn. Gorący posmarować dżemem i zostawić do pełnego wystudzenia bardzo szybko stygnie a następnie ułożyć na pierwszej warstwie, tak aby dżem był na wierzchu. Wykładamy drugą część kremu i przykrywamy

Ciasto styropian

5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blachy o wymiarach 37x23 cm i posmarować dżemem. Drugą część włożyć do lodówki lub zamrażarki

Palmiery z dżemem

posmarować dżemem i powtórnie złożyć. Cukier wymieszać z cynamonem, oprószyć zwinięte ciasto z każdej strony. Ciasto kroić na kawałki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 minut w 200°C, smacznego.   

Drożdżowe kurczaczki pomarańczowo cynamonowe

wierzchu posmarowałam je lukrem, ale świetnie wypadną jako podstawa kanapki z masłem i dżemem pomarańczowym. Pychotka. Poziom trudności: średnie Czas przygotowania: 2h Składniki: 2,5 szklanki mąki 30g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suszonych 1 4 szklanki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1

ciasto czekoladowe babci

, włożyć czekoladę i masło do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć naczynie z rondla. Dodać cukier puder i śmietanę. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. 4. Położyć jeden krążek ciasta na ozdobnym talerzu

Buchty z marcepanem

. Wykorzystałam przepis Liski na ciasto, i jest świetny. Planuję także wykorzystać do zrobienia zwykłego ciasta z bakaliami. Masa marcepanowa pochodzi zaś właśnie z Elle , i moim zdaniem można ją wykorzystać na inne sposoby, np. przekładając tort lub struclę. Być może - bo jeszcze żadnego mazurka nie popełniłam

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ

Robię je z różnym dżemem, zwykle z takim jaki mam aktualnie w domu. W sezonie letnim dżem zastępuję świeżymi owocami. Te zrobiłam z niskosłodzonym dżemem z czarnej porzeczki. Wychodzą miękkie, puszyste i  co istotne wykonanie ich nie pochłania dużo czasu.   Składniki ciasta na 20

Ciasto pomarańczowe

Tym razem ciasto, ktore uwielbia mój mąż, i które zagości na urodzinowym stole Marysi. Ciasto pomarańczowe - czyli półkruchy placek z dżemem pomarańczowym. Wzięło sie z książki: quot Złote przepisy Kasi quot . Czasem je modyfikuję. Robiłam już z dżemem wiśniowym, brzoskwiniowym troche za słodki

Miodownik z masą orzechową

papier do pieczenia Sposób przyrządzania: Ciasto: Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Uformować wałek i podzielić go na trzy części. Każdą z nich rozwałkować  i ułożyć na przykrytej papierem blaszce. Następnie upiec każdy placek oddzielnie w temperaturze 180 C na złoty kolor ok. 20 minut

TORT WIOSENNY

  Pyszny, delikatny w smaku tort z kremem śmietanowo - ajerkoniakowym i kawałeczkami brzoskwiń. Blaty tortu stanowi ciasto ucierane, babkowe z dodatkiem drobno mielonych migdałów. Bezowa kruszonka  bardzo dobrze komponuje się z kremem i wzbogaca smakowo tort. Przepis pochodzi z czasopisma Pyszne

Pani Czarnoleska w migdałach

Skąd taka nazwa? Ciasto, które wymyśliłam jest połączniem Pani Walewskiej z tortem 8222 Czarny Las 8221 . Dwa kruche ciasta czekoladowe posmarowane dżemem wiśniowym, z bezą obsypaną płatkami migdałów, przełożone bitą śmietaną z aromatem migdałowym. Dodatkiem w letniej wersji są czereśnie, ale

34 Piernik przekładany

Cztery blaty piernika przełożone dżemem i kremem budyniowym. Całość oblana polewą kakaową i posypana płatkami migdałowymi. Ciasto było dobre. Polecam. SKŁADNIKI: Piernik: 450 g mąki frac34 szklanki cukru 6 jajek oddzielnie żółtka i białka 200 g miodu 100 g masła 3 łyżki

Dieta matki karmiącej 8211 dyskusja Ekstremiści kontra Zdrowyrozsądek i propozycje dań.

wiśniami lub dżemem wiśniowym Ciasto z jabłkami i cukrem brązowym bez cynamonu I wiele innych, które zostawiam na później, żeby Wam nie wypisywać od razu wszystkiego 8230 .   Wydaje mi się, że takim menu dajemy szansę Dziecku, by przywykło do zwyczajów żywieniowych rodziny. Oczywiście, jeżeli ktoś

Placek drożdżowy z kruszonką :o

znaczy, że nagle wyjmiemy z miski czystą dłoń, z której cudem odlepiło się całe ciasto, według mnie to znaczy, że jest to ten moment, kiedy w misce jest więcej ciasta niż tego przylepionego do ręki :o A na serio wtedy, kiedy  ciasto stanowi mniej więcej jednolitą bryłę. Wtedy trzeba dolać stopione masło

The Omnivore s Hundred Setka Wszystkożercy

przyrządzany z bakłażana, pasty sezamowej tahini, soku cytryny i przetartego czosnku Calamari kalmary - moje ulubione owoce morza! Pho tradycyjna wietnamska zupa PB amp J sandwich amerykańska kanapka z masłem orzechowym i dżemem Aloo gobi indyjska potrawa, kombinacja kalafiora i ziemniaków z

Kusząca obietnica

jednak z tego nieszczęścia wynikło coś dobrego Przepis na ciasto jest kombinacją kilku różnych przepisów, kierowałąm się zasadą 8222 czyszczenia lodówki 8221 . Kruszona chmurka Tarte kruche ciasto z dżemem i pianą z białek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia

Devil s food cake i 21 tulipanów

Bardzo spodobały mi się te dwa kolory - czekoladowe, ciemne ciasto przełożone anielską śmietanką. Ciasto jest wilgotne - chyba za sprawą maślanki, jest bardzo delikatne i puszyste. Można je przełożyć wszystkim - dżemem, kremem, u mnie waniliowa śmietana kremówka. Ciasto jest diabelnie pyszne! Devil s

Mazurek

. Ulepić kulę , schłodzić w lodówce przez 30 minut . Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 3 części - 2 większe , 1 mniejszą . Dwie większe części rozwałkować . Jeden płat ciasta przełożyć do blachy , posmarować dżemem , przykryć drugim płatem . Podziurkować widelcem .  Z pozostałego ciasta zrobić

Przepis BEATY40STKI

ciasto, biszkopty ,posmarować dżemem, ciasto z makiem,biszkopty-posmarować dżemem i na wierzch jasne ciasto.Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika 180stopni piec 45-50min.Polać polewą.

Ciasto drożdżowe z borówkami

akurat truskawkową i posypałam mrożonymi borówkami, ale ciasto równie dobrze wychodzi z dżemem wiśniowym i wiśniami, dżemem morelowym i brzoskwiniami z puszki. Co kto ma i lubi : Piec dalej, aż ciasto na brzegach będzie brązowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. W cieście nie ma jajek, mleka

Migdałowiec

pół z tortową 1 2 szkl. cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do lodówki. Po 15 minutach jedną część wyjąć, wyłożyć na spód blaszki użyłam

Miodownik z kremem budyniowym

budyń, aż do uzyskania jednolitego kremu. Pod koniec ucierania dolać alkohol. Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym, następnie wyłożyć na niego 1 3 kremu, tak samo postępować z pozostałymi blatami ostatniego można nie smarować dżemem . Ciasto oblać roztopiona w kąpieli wodnej

Ciasto pomarańczowo-bananowe

połączeniu z masami i dżemem, ciasto wyszło wilgotne:

Pani Walewska

Wspaniały torcik złożony z wielu warstw: ciasta kruchego, słodkiej bezy, budyniowego kremu i orzechów włoskich, przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki. Podobno jest dość znane... ja spróbowałam go dopiero niedawno u przyjaciół i nie mogłam przestać o nim myśleć. Wbrew pozorom nie jest aż

Bajaderki

i wsypać do miski. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kakao, trochę ostudzić, następnie wymieszać z pokruszonymi ciastami, rodzynkami, dżemem, olejkiem i nutellą. Łyżką lub ręką ugnieść wszystko na jednolitą, lepiącą masę. Z masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w orzechach, wiórkach

Mój królewiec

żółtka, cukier oraz mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 30 minut. Masa budyniowa: Odlewamy niepełną szklankę mleka. Resztę gotujemy z margaryną, cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając. Polewa orzechowa: W rondelku

Bułeczki maślane z truskawką

razem wymieszać i z powstałego ciasta formować bułeczki, które następnie nadziewać czympopadnie : Ja zamierzałam nadziać je dżemem.. poczyniłam nawet kilka prób ale nic z tego.. bez odpowiedniego sprzętu do nadziewania nie dało rady : Szybko zrezygnowałam z dżemu i przeszłam na mrożone truskawki, z

Drożdżowe kłosy z morelowym dżemem

drożdżowego i nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Na co mam ochotę... Nagle przyszło olśnienie - zrobimy bułeczki z dżemem! W lodówce czekał na mnie słoiczek dżemu morelowego, a pomysł na kłosy przyszedł w trakcie wałkowania ciasta - pierwotnie bułeczki miały być kwadracikami. Jednak z czystym sumieniem mogę je

Torcik KUFEL PIWA

temp 180st aż nabierze ładnego koloru. Studzimy i dużą szklanką wycinamy 5-6 okręgów z ciasta. Masa: Miękką Kasię ucieramy na jasną gładką masę, dodajemy stopniowo masę krówkową. Każdy krążek ciasta smarujemy dżemem, nakładamy porcję masy krówkowej i układamy jeden na drugim. Pozostałą masą pokrywamy

Tarta krucho-biszkoptowa z dżemem

Tarta to ciasto szybkie i dające różne możliwości wykonania, można zrobić ją na wiele sposobów, wykorzystując jeden podstawowy przepis na ciasto. Moja dzisiejsza propozycja to tarta krucho-biszkoptowa z owocowym dżemem, krucha na zewnątrz i miękka w środku, z owocowymi paskami z dżemu z czarnej

Tort Sachera Sachertorte

, że tak właśnie jest : Smaczny, czekoladowy. Przepis pochodzi z Encyklopedii sztuki kulinarnej - potrawy światowej sławy , jedynie przepis na polewę daję swoją, bo taką najbardziej lubimy. Smacznego! Tort Sacher Ciasto : 150 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 150 g gorzkiej czekolady

Pani Walewska

!!! . Wyprosiłam przyjaciółkę o zrobienie, bo nigdy go nie jadłam. I tak mi zasmakowało, że parę dni później sama je upiekłam. Żałuję, że tyle czasu zwlekałam z Walewską, bo to wyjątkowo pyszne ciast. Kruche placki, posmarowane kwaśnym dżemem, na to beza z dużą ilością orzechów. A to wszystko przełożone delikatnym

Miejsca:

Wiśniowa (85)
Pasto (14)
Warta (12)
Lisków (8)
Tłuszcz (7)
Łowicz (6)
Poro (5)
Wiedeń (4)
Maków (4)
Warszawa (3)

Firmy:

RUCH (11)
MIT (4)
Shell (3)
Onet (3)
Michelin (3)
Zono (2)
JaGo (2)
Żurawie (1)
Wawel (1)
Tesco (1)