Wszystko o:

ciasta tortowe

Czekoladowe ciasto tortowe

To ciasto jest ¶wietne: ładnie wyrasta, idealnie się kroi, no i przede wszystkim super smakuje. Mocno czekoladowe z lekko kawow± nutk±. Ciasto robiłam przy okazji torciku cappucino . Na pewno będę czę¶ciej korzystać z tego przepisu przy okazji innych ciast tortowych, więc wstawiam osobny wpis

Ciasto tortowe czekoladowo-wi¶niowe

Trochę Was zaniedbałam i pewnie jeszcze zaniedbam, ale tak się czasami sprawy układaj±, że nawet blogowanie na tym ucierpi. Cokolwiek by się jednak nie działo, na pewne okazje ciasto musi być. Nie do końca udane ale chyba nie najgorsze bo już zjedzone : Zainspirowane pewnym ciastkiem czekoladowym

Tortowe ciasto truskawkowe

  Miałam dzi¶ ogromn± ochotę na truskawki. Przejrzałam więc zawarto¶ć zamrażalnika i wyszperałam pudełko zamrożonych w czerwcu truskawek. Zmiksowałam je na mus, poł±czyłam z ubit± kremówk±, usztywniłam żelatyn± i przełożyłam t± mas± biszkopt. Wyszło pyszne, tortowe ciasto pachn±ce latem i

Ciasto Tortowe

Wilgotne ciasto ucierane-smaczne zarówno solo jak i przełożone kremem. Nie pamiętam sk±d mam przepis-ale jest on typowym przepisem na ucierane ciacho. Uda się i w tortownicy i w formie babkowej. Narazie bez zdjęcia-ale wyżej wstawię przepis w którym zamieszczę fotkę z wykorzystaniem tego ciacha

Ciasto przekładane tortowe

Składniki na ciasto: *1 5szkl.m±ki *8łyżek oleju *8łyżek wody *4jajka *1szkl.cukru *2łyżeczki proszku do pieczenia masa *2szkl.mleka *1 4szkl.kaszy manny *1kostka margaryny kasi *zapach rumowy polewa *0 5 kostki margaryny *3łyżki kakao *3 łyżki wody *5

Ciasto tortowe czekoladowo cappucino i ¶mietan±

zimnego budyniu z chałw± i dodać wg uznania kakao. Na pierwszy blat biszkoptu wyłozyć krem,i równo go rozprowadzić.Położyć na nim drug± czę¶ć ciasta i docisn±ć. Kremówkę ubić na sztywni i dodać ¶mietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym.Wyłozyć ¶mietanę na biszkopt i polać chłodn± i gęst± mas± - polew± z

Placek drożdżowy pospolity

  Idealne drożdżowe ciasto w sam raz na deszczowe, zimne wieczory z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto jest delikatne, puszyste o lekkim cytrusowym aromacie, a wszytko dopełnia wspaniała krucha kruszonka.   Składniki na ciasto: 1,20 kg m±ki tortowej 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub

Ciasto z bezami i borówkami

sezonowymi. A na youtube podpatrzycie jak  z przy użyciu kostki do pieczenia Kasia można w łatwy sposób wykonać wspaniałe smakołyki.   Składniki na ciasto: 1 3 szklanki cukru 1 2 kostki do pieczenia Kasi 5 czubatych łyżek m±ki tortowej 5 czubatych łyżek m±ki ziemniaczanej 5 żółtek 1 torebka

Ple¶niak z malinami w spirytusie

to osób którzy tak± że nalewkę produkuj± popro¶cie o słoik mali, naprawę polecam zrobienie tego ciasta, ono jest po prostu super.   Składniki: 3 szklanki m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1 litrowy słoik malin w

Mazurek z budyniem i powidłem

 Okres Wielkanocy to idealny czas  na wypróbowanie przepisu na mazurka, no bo dlaczego niby nie, ale  ja mazurka piekłam tydzień temu na Niedzielę Palmow±. Ciasto w smaku  kruche, mało słodkie, lekko kwaskowate. Słodyczy jedynie dodaje polewa czekoladowa.   Składniki na ciasto: 2 kubki m±ki

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

norm± rozróżniamy następuj±ce typy m±ki pszennej: middot 450 tortowa, middot 500 krupczatka, middot 550 luksusowa, middot 650 bułkowa, middot 750 i 850 chlebowa, middot 1400 sitkowa, middot 1850 graham, middot 2000 razowa. A producenci rozróżniaj± jeszcze w¶ród typu 500 8211 oprócz

Łabędzi puch

: arabeskawaniliowa.blogspot.com 2012 10 ciasto-abedzi-puch.html sthash.ibi7zmmw.dpu - 5 jajek - 1 szkl cukru - 1 szkl m±ki tortowej - 2 łyżki m±ki ziemniaczanej - 1 łyżka gor±cej wody - 1 łyżka oleju - cukier waniliowy - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1 2 szkl

Pierogi ruskie: PRZEPIS!

, radzę zacz±ć z połowy składników na ciasto : 1 kg m±ki tortowej wody ciepłej ile ciasto weĽmie na farsz: 2 kg ziemniaków waga nieobranych, surowych 500 g sera białego 1 duża cebula tłuszcz do smażenia sól i pieprz oraz: do¶ć duża powierzchnia blat, stół, stolnica wałek do ciasta

Tort czekoladowy

Składniki: Ciasto: 175 g m±ki 50 g kakao 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 225 g miękkiej margaryny 225 g drobno mielonego cukru 4 duże jajka kilka kropel esencji waniliowej Krem: 200 ml ¶mietanki tortowej 225 mlecznej rozpuszczonej czekolady 160 g niesolonego słodkiego

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

rozmrażania aby można było je rozwałkować..Po wyjęciu z zamrażalnika umie¶cić porcję ciasta w lodówce na noc i nastepnego dnia jak znalazł. SKŁADNIKI na tartę o ¶rednicy 32 cm: 210-215 g m±ki tortowej lub krupczatki 2 łyżki cukru płaska łyżeczka soli 170 g masła pokrojonego na małe kawałki 5 do 7 łyżek

TORT NA 5!

ciasto czekoladowe 8 warstwa - genaż czyli polewa czekoladowa 9 warstwa - dekoracja z mini bezików i kolorowych draży   Biszkopt: - 4 jajka - 9 łyżek cukru - 9 łyżek maki pszennej tortowej - 9 łyżek oleju - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu pomarańczowego Ciasto

Croissants z piekarni Tartine w San Francisco

1 łyżka suchych drożdży 15 ml lub 20 g drożdży ¶wieżych 1 1 3 szklanki m±ki - użyłam m±ki tortowej 175 g Mleko podgrzać do temperatury 26 - 32C, wlać do miski, wsypać drożdże i wymieszać drewnian± łyżk± do rozpuszczenia. Dodać m±kę i wymieszać na gładkie ciasto. Nakryć miskę ¶ciereczk± lub

Sernik Stefana

opadniecie ciasta. Ważne tez jest odpowiednie wmieszanie m±ki do ciasta, ale o tym w przepisie. Dno formy tortowej wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy cienko masłem i oprószamy bułk± tart± lub m±k±. Nadmiar bułki m±ki usuwamy. M±kę tortow± mieszamy z m±k± ziemniaczan± i przesiewamy dwukrotnie

Kruche ciasto z rabarbarem

.     Składniki na ciasto: 2 szklanki m±ki tortowej 1 2 kostki masła 6 dużych i głębokich łyżek lodowatej wody szczypta soli   Składniki na nadzienie: 1 kg rabarbaru, może być mrożony sok i skórka otarta z 1 2 pomarańczy 1 2 szklanki rodzynek kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 cukier

Croissants

. Trochę żałuję, że przyzwyczajenia wzięły górę no ale mówi się trudno. Rogaliki i tak smakowały genialnie. Składniki na zaczyn: 70 g m±ki pszennej tortowej 10 g ¶wieżych drożdży 65 g mleka w temperaturze pokojowej Składniki na ciasto 85 g wody 85 g masła stopionego i wystudzonego 8 g

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonk±

najlepiej drobnego 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżeczka soli 60 gram prawie roztopionego masła 20 ml oleju KRUSZONKA: 100 g m±ki krupczatki lub tortowej 80g zimnego masła 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 1 torebeczka cukru waniliowego *białko do posmarowania ciasta PRZYGOTOWANIE

Sernik w cie¶cie kakaowym

cało¶ci smaku, polecam do wypróbowania zwłaszcza teraz kiedy trwa karnawał.   Składniki na ciasto: 3 szklanki m±ki krupczatki lub  m±ki tortowej 30 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki kakao 3 żółtka 4 łyżki ¶mietany 18 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na masę serow±

Przepisy na ciacho urodzinowe

misce. W drugiej misce wymieszać pozostałe skladniki,a następnie wszystkie skladniki połaczyć ze sob± i dobrze wymieszac można zmiskować .odstawić ciasto na 20-30 minut. Piec w temp 200 stopni przez 40-45 minut. KREM SOJOWY 3 4 mleka sojowego 3 4 szkl ugotowanego,ciepłego ryżu lub makaronu dobrze

Delikatne ciasto z musem czekoladowym

czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo eleganckie ciasto. 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki ciemnego kakao ok. 100 g m±ki pszennej tortowej 375 ml ¶mietany tortowej 30 200 g czekolady 2 tabliczki ¦mietan -fix - dodatek utrwalaj±cy bit± ¶mietanę ew. cukier

Croissants

Conticiniego , przepis zaproponowała Gosia zaczyn: 70 g m±ki pszennej tortowej, 10 g ¶wieżych drożdży, 65 g mleka w temperaturze pokojowej dałam ok. 3 łyżek więcej ciasto: 85 g wody, 85 g masła stopionego i wystudzonego , 8 g drobnej soli, 55 g cukru pudru, 340 g m±ki pszennej

Diabelsko czekoladowy tort

SKŁADNIKI: 150 g masła + trochę do smarowania formy 50 g dobrego holenderskiego cacao ew.innego + trochę do obsypania formy 190 ml zagotowanej wody 90-100 ml ¶mietanki kremówki 60 ml tłustego zagotowanego mleka 210 g m±ki tortowej 1 łyżeczka sody 1 2 łyżeczki soli 300 g cukru kryształu

Graham na zakwasie

zostawiłam pod ¶ciereczk± na 3 godziny 2. Zaczyn : 3 łyżki zakwasu żytniego dałam połowę szklanki czyli 125 mili 1 szk m±ki żytniej razowej typ 2000 1 szk m±ki pszennej tortowej 500ml letniej przegotowanej wody   3. Ciasto chlebowe : 300g m±ki graham 200g m±ki pszennej tortowej 250ml letniej

Pierniczki całuski i pierniczki nadziewane powidłem

pieczonych pierniczków jaki  unosił sie po całej kuchni.   Składniki: 2 i 1 2 szklanki m±ki tortowej 1 2 szklanki płynnego miodu 1 jajko 1 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka masła 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka wody   Ponadto: 1 tabliczka czekolady 1

Wpis pierwszy, czyli przywitanie przepisem na pizzę

  Na pocz±tek zaprezentuję przepis na ciasto na pizzę i jego wszechstronne zastosowanie, by pokazać jak można się bawić kuchni± i przepisami : 65279   Składniki ciasta na pizzę 65279 :  1 kg m±ki tortowej, kostka drożdży, przegotowana woda, oliwa ok 0,5 8211 0,75 szkl. , sól. M±kę

Krok Po Kroku, Pizza klasyczna - nie zapiekanka

co w lokalu. Moj kolega zawodowy kucharz, ktory praktykowal w PizzaHut, obecnie ma wlasna restauracje, zdradzil mi pare sekretow robienia prawdziwej pysznej pizzy. Najwazniejsze z nich to to, ze stosujemy dobra make tortowa, bron Boze nie dodajemy do ciasta jajek ani mleka, stosujemy zwykle drozdze

Sernik z przepisu mamy

  Składniki: Ciasto: 2 189 szklanki m±ki tortowej 189 szklanki m±ki ziemniaczanej 3 żółtka razem do wszystkiego potrzebnych jest 7 jaj 3 łyżki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 190 kostki margaryny Kasia 3 łyżki kwa¶nej ¶mietany Ser 1 kostka sera

Ptysie lub karpatka :

  Ptysie to nic innego jak karpatka pod inn± postaci±. Zawsze z siostr± uwielbiały¶my karpatkę i wymuszały¶my na mamie, żeby na Wigilię była obowi±zkowo, w czym pomagała nam babcia w zmuszaniu, nie w pieczeniu . Mama robiła j± co najwyżej dwa razy do roku, nie wiedzieć czemu, bo ciasto w

Krucha tarta z bit± ¶mietan± i żurawin±

smaki. Tutaj słodycz ¶nieżnobiałej bitej ¶mietany równoważy lekka kwaskowato¶ć rubinowej żurawiny, a uroku dodaj± prażone płatki migdałowe. ciasto kruche: 300 g m±ki pszennej tortowej lub krupczatki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka z jajka rozm. M szczypta soli 500 ml ¶mietany tortowej 36 ew

Ciasto drożdżowe z czere¶niami i kruszonk±

Co roku kiedy drzewa i krzewy zaczynaj± owocować na naszym stole zaczyna pojawiać się sporo drożdżówek, czy to w formie bułeczek, czy też placka z owocami i kruszonk± ... obie formy uwielbiam pałaszować ze szklank± zimnego mleka, w towarzystwie ukochanych ksi±żek: .  Najczę¶ciej ciasto drozdżowe

Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonk±

                          Je¶li tak jak ja lubicie ciasta drożdżowe to z cał± pewno¶ci± dzisiejszy wypiek Wam posmakuje. Miękkie, pachn±ce, z truskawkami i rabarbarem, wzbogacone twarożkiem, posypane pyszn± kruszonk±. Jest po prostu pyszne. Uwielbiam drożdżowe ciasta i nigdy nie mogę poj±ć, co

Portugalskie babeczki z kremem jajecznym

Portugalii:  * 280 g m±ki krupczatki lub tortowej minus 2 łyżki  * szczypta soli  * 150 ml wody + 2 łyżki wody  * 225 g masła w tmp.pokojowej EXTRA:masło do wysmarowania foremek PRZYGOTOWANIE: 1-Gotowe ciasto francuskie rozmrozić je¶li jest mrożone ,rozwałkować,zrolować i pokroić w kawałki długo¶ci 1

Tort czekoladowo-cukiniowy z kremem serowym

Marchewkę w cie¶cie kocha cała moja rodzina... Ot, choćby muffiny  marchewkowe , ciasto-marchewkowo-gryczane , czy też bardziej wykwintny tort marchewkowo-kokosowy ... Warzywa w ciastach nie dziwi± już nikogo w moim otoczeniu. Dzisiejsza propozycja to pyszne czekoladowe ciasto z cukini±, przełożone

Placek drożdżowy ze ¶liwkami

Wiele razy próbowałam upiec ciasto drożdżowe. Niestety moje próby zazwyczaj kończyły się katastrof±. Moje ciasto lepiej nadawało się do samoobrony niż do jedzenia. W końcu dałam sobie spokój i zapomniałam o nim. W ostatni weekend próbowałam upiec chlebek kukurydziano-marchwiowy. Wyszło takie

Ciasto drożdżowe z gruszkami

  Składniki: 3 szklanki m±ki tortowej 2 żółtka 2 kopiaste łyżki cukru pudru 7 dag drożdży suchych 1 opakowanie 1 szklanka mleka 1 2 kostki masła kilka kropli esensji wanliowej 4 niezbyt soczyste gruszki 1 czubata łyżka dżemu truskawkowego 1 łyżka wrz±cej wody cukier puder do

Kruszaniec wg milena123101

Składniki szklanka wi¶ni z kompotu 2 budynie waniliowe składniki na ciasto: 10 dag margaryny 20 dag sera białego 4 łyżki mleka 0 5 szklanki oleju 20 dag cukru 40 dag m±ki tortowej proszek do pieczenia składniki na kruszonkę: szklanka m±ki tortowej łyżka cynamonu 40 dag

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

-chałwowe...................................................... Przepis na masło najdziecie na blogu Niebieska pistacja     pinkcake Pieczone lody............................ Przepis na lody najdziecie na blogu Trochę inna cukiernia   Serniko-brownie z róż±.............................................. Przepis na ciasto znajdziecie na blogu Trochę inna

Sernik łaciaty Siostry Anastazji

, sernik Izaura , ciasto pijak , ¶mietanowiec oraz makowiec . Sernik łaciaty Siostry Anastazji   Składniki na ciasto: 50 dag m±ki pszennej tortowej 8 żółtek 23 dag masła 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki ¶mietany homogenizowanej

Czarno-białe bułeczki drożdżowe.

: podrozewycieczkifotki.blox.pl html Bułeczki drożdżowe czarno-białe. Składniki na ciasto białe: 3 dag drożdży 5 łyżek cukru 1 3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 1,5 szlanki m±ki tortowej Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Cało¶ć wyrobić

UFO z nadzieniem wi¶niowo-różanym

wnętrze, niezwykle puszyste, rozpływaj±ce się w ustach a  kwaskowe nadzienie dopełnia smaku tej słodyczy. Trudno jest się oprzeć zapachowi i smakowi bułeczkowych obiektów łataj±cych wprost do ust : Przepis dopisuję do Kwiatowej akcji Składniki na 8szt.: Ciasto drożdżowe 160 g M±ki pszennej np

Ciasto kruche ze ¶liwkami suszonymi owocami i budyniem .

Nie macie czasem tak , że chcecie zrobić ciasto ale nie macie pomysłu. Ja ostatnio tak mam i robię akurat z tego co mam w domu . Tym razem padło na ¶liwki z kompotu , suszone morele i suszone ¶liwki . Ciasto kruche ze ¶liwkami suszonymi owocami i budyniem .  Ciasto : 400 gram m±ki tortowej 250g

P±czki z biał± obwódk±-wyborne

P±czki z biał± obwódk±-dlaczego nie zawsze ta obwódka wychodzi??? Dlatego,że ciasto mamy za ciężkie czyli zbyt zbite. 1-Sekret lekkiego ciasta-...długie wyrabianie!!! Poprzez wyrabianie ciasta wtłaczamy do niego powietrze  które nadaje mu lekko¶ci.I nie wystarczy 5 minut.Wyrabiać musimy dobre 20

Rogale ¶więtomarcińskie

w ¶rodku. Polecam. Poziom trudno¶ci: dla ambitnych Czas przygotowania: co najmniej kilkana¶cie godzin z przerwami Składniki: CIASTO: 3,5 szklanki m±ki tortowej przesianej 1 szklanka ciepłego ale nie gor±cego! mleka 2 saszetki suszonych drożdży 14g 3 żółtka 1 cukier waniliowy 3

Pierogi z jagodami w ¶mietankowej polewie

Składniki Ciasto: 3 szklanki m±ki tortowej 1 jajko 2 łyżki oleju 190 szklanki przegotowanej zimnej wody Jagodowe nadzienie: 50 dag jagód 6 łyżek cukru 6 łyżek bułki tartej Dodatkowo: ok. 1 łyżka m±ki tortowej do posypania ¶mietana 18 cukier http: websearchengine.eu 65279 Sposób

CIASTO Z BATATÓW

- 3 jajka - 2 łyżeczki stewii w proszku - duża łyżka cynamonu - łyżeczka proszku do pieczenia - 85 g m±ki migdałowej - 15 g m±ki tortowej w tym cie¶cie użyłam m±ki ponieważ bałam się, że ciasto może być zbyt płynne - 100 g rozpuszczonego masła - kilka kropel olejku np. arakowego Bataty

Tort marchewkowo-kokosowy

To było kolejne życzenie imieninowe męża... Pierwszy tort marchewkowy zjadłam 11 lat temu, podczas wakacyjnej pracy w USA. Kiedy mi powiedziano, że ciasto jest z marchewk±, stwierdziłam, że Amerykanie s± lekko stuknięci skoro do ciasta marchew dodaj±. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że byłam

Drożdżówki z kremem migdałowym i borówkami amerykańskimi

na co miałam ochotę od dawna 8230 w końcu decyzja padła na bułeczki z borówkami oryginał z wi¶niami, jednak po ostatnim mocno wi¶niowym tygodniu mam delikatnie mówi±c przesyt Wieczorem zagniotłam ciasto, a przed godzin± wyci±gnęłam z piekarnika pięknie pachn±ce drożdżówki. Jak pachn± tak i

Ciasto z cynamonowych ¶limaczków

Idealne ciasto dla posiadaczek długich paznokci i nielubi±cych brudzic r±k.Wszystko odbywa się bez wygniatania ciasta. SKłADNIKI : na 3-4 foremki ok.425 ml pełnego mleka 110 ml oleju ro¶linnego ok.100 g cukru 1 torebeczka drożdży instant 1 2 kg m±ki krupczatki lub tortowej + ok.200 g extra

Szarlotka z karmelizowanymi truskawkami i budyniem

budyniem         Ciasto: 300 g m±ki pszennej tortowej 60 g cukru 1 żółtko 100 g masła 60 g smalcu szczypta soli 4 łyżki zimnej wody   Karmelizowane truskawki: 500 g truskawek 1 2 szklanki cukru 1,5 łyżki Maggi 1 łyżka m±ki ziemniaczanej   Budyń: 1 opakowanie

Placek czarno - biały

Przepis ten jest uniwersalny, można go robić na wiele sposobów. Modyfikacja przepisu dotyczy nadzienia czyli przysłowiowej wkładki oraz koloru ciasta. Składniki: 40 dag m±ki tortowej, 25 dag masła, 4 łyżki cukru pudru, 20 dag cukru kryształu, 4 żółtka i 8 białek, 3 łyżki kakao, 1 płaska

Piernik miodowy Ewy Wachowicz

Już pora nastawić ciasto na piernik miodowy Ewy Wachowicz. Ciasto powinno leżakować co najmniej 3-4 tygodnie, a dobrze też po upieczeniu i przełożeniu piernika powidłami, odstawić je na 2-3 dni, aby się przegryzło.  W swoim przepisie Pani Ewa proponuje dać do ciasta aż 1,5 szklanki cukru. Doszłam

p±czki z piekarnika

Miałam ogromn± ochotę zrobić p±czki pieczone w piekarniku. Przejrzałam ulubione strony w Internecie i wybrałam dwa przepisy. Ponieważ nie mogłam się zdecydować, który wybrać, postanowiłam je poł±czyć, dodać trochę od siebie i w ten sposób powstał przepis na te p±czki. 65279 Ciasto wyrabiałam

Tort Jubilat

Przepis na tort pochodzi z gazety Smacznego ! ze stycznia 1998 no i oczywi¶cie musiałam go lekko zmodyfikować, a mianowicie zmieniłam lekko krem i dołożyłam jeszcze do niego biszkopt orzechowy. A wracaj±c do ciasta było przepyszne, delikatne, mało słodkie więc można było się skusić jeszcze na

Typy m±ki

  Typ m±ki pszennej Nazwa 400 450 - m±ka tortowa - do wypieku ciast tortowych - przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich 500 m±ka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek m±ka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów m±ka

Szarlotka z migdałami

puszystym biszkoptowym ciastem, migdałami i oprószone cukrem pudrem.  Jednym słowem PYSZNO¦CI : Sami zobaczcie a potem wypróbujcie.     Składniki na formę o ¶rednicy 26 cm: Kruche ciasto:  200 g m±k pszennej tortowej, szczypta proszku do pieczenia 45 g cukru pudru, 1 białko, 120 g masła

Co za smak - kremówka.

. Składniki na ciasto: 1 margaryna 1 żółtko 300 g m±ki tortowej 125 ml kwa¶nej ¶mietany 18 szczypta soli Margarynę wysiekać z m±k±. Dodać żółtko, ¶mietanę i szczyptę soli. Szybko zagnie¶ć. Ciasto jest sprężyste. Wstawić do lodówki na 2 godz. Składniki na krem: 4 całe jajka 130 g m±ki tortowej 2

CIASTO CYTRYNKA

waniliowym - 200 g ¶mietanki tortowej 30 - odrobinka żółtego barwnika w proszku Syrop: - sok z 1 i 1 2 cytryny - 100 g cukru Dodatkowo: - 100 g płatków migdałowych   1. Masło utrzeć z cukrem na puszyst± masę, stopniowo dodawać jajka. Następnie cały czas ucieraj±c dodać pozostałe składniki. Ciasto

CYNAMONOWA KOŁDERKA Z JABŁKOWˇ NUTˇ

Biszkopt z polew± czekoladow±, mas± jabłkow± i cynamonowa kołderk± zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na masę cynamonowa znalazłam tu   Składniki: 1.Biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki m±ki tortowej - 2 łyżki płaskie m±ki ziemniaczanej - 3

Makowiec Jerzego

Składniki na biszkopt: 6 jaj, 18 dag m±ki tortowej, 18 dag cukru, 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka soku z cytryny lub parę kropli aromatu cytrynowego. Z podanych składników zrobić biszkopt patrz Ciasto biszkoptowe . Składniki na ciasto makowe: 6 jaj, 25 dag maku, 20 dag cukru

Słodka trójkolorowa bułka

, Wasze namawianie i wspólna radocha, dzięki mła:** Składniki: *270 g m±ki chlebowej *30 g m±ki zwykłej zamiast chlebowej i zwykłej dałam 150g m±ki krupczatki i 150g m±ki tortowej, potem dosypałam jeszcze ok.100g tortowej *210 ml mleka *1 jajko *70 g cukru *30 g masła *4 g soli *5 g

Wuzetka. Ciastko W-Z.

, największej inwestycji pierwszych lat odbudowy powojennej Warszawy. Trasa powstała w 1949 r., a ciastko dostało nazwę w roku 1953 r. w jednej z kawiarni przy kinie Muranów. Wg. Bliklego, pasy białej ¶mietany na tle ciemnego ciasta mog± symbolizować same pasy ruchu na nowo wybudowanej wówczas trasie

Ciasto ptysiowe lub eklerowe

Jest to rodzaj ciasta,którego nie zagniatamy na zimno lecz przygotowujemy mieszaj±c w rondelku na ogniu czyli zaparzamy.Z tego ciasta nie robimy tylko eklerów czy ptysi,ale można wymy¶lać najróżniejsze formy i figurki.Polecam przepis na- Wieniec eklerkowy z kremem pralinowym a w orginale Paris

Wieniec drożdżowy z serem waniliowym

Co tu dużo mówić, ciekawy przepis na ciasto drożdżowe, bez mleka, bez masła, bez jaj... idealne dla mam czy po prostu ludzi np ze skaz± białkow±, albo na diecie... Znalezione wła¶nie na blogu Mama na diecie bezmlecznej. U mnie w wersji z mas± serow±, tam z cynamonem, rodzynkami, suszonymi ¶liwkami

ciasto strudlowe - krok po kroku

, ale my w domu mamy też ulubion± wytrawn± wersję. Najpierw jednak należy wykonać ciasto, które nie jest takie straszne... składniki: 1 1 2 szklanki m±ki tortowej 1 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko 50 g stopionego masła 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 płaska łyżeczka soli wykonanie

Kremówka Kardynalska Siostry Marii biszkopt z truskawkami

Niedawno do kolekcji moich ksi±żek doł±czyły Ciasta i ciasteczka Siostry Marii. Wcze¶niej, w ramach cyklu przepis z ksi±żk± , wypróbowałam trzy przepisy Siostry Anastazji i teraz postanowiłam spróbować jakiej¶ propozycji kolejnej zakonnicy, które podobno maj± nosa do ciast :D I muszę przyznać, że

Chlebek Ciabatta

Po Włosku ciabatta znaczy quot kapeć quot . Ciabatta wymaga wcze¶niejszego przygotowania zaczynu zwanego biga quot . Najlepiej przygotować go wieczorem, by rano następnego dnia móc kontynuować proces wyrabiania i pieczenia. Biga 250 g m±ki pszennej tortowej Polskie Młyny 3 4 łyżeczki drożdzy

Ciasto z pigw±

Składniki ciasto: 2 szklanki m±ki tortowej 1 szklanka cukru pudru 200 g masła ro¶linnego 6 jajek 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek rumowy masa budyniowa: 2 szklanki mleka ? szklanki cukru 200 g masła 1

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z jabłkiem bez wyrabiania

lub mniej w zależno¶ci od naszych upodobań odrobina wody tylko wtedy, je¶li jabłka nie s± soczyste   Ciasto: 300 g m±ki tortowej 1 opakowanie małych drożdży instant 7g 1 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanili± 1 2 łyżeczki soli 50 g miękkiego masła można zast±pić margaryn± 1 2

Ciasto Bounty

Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 1 niepełna szklanka m±ki tortowej 3 4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier i nadal ubijać Nast±pnie dodawać pojedyńczo żółtka i ubijać Na koniec dodać przesin± m±kę tortow± z proszkiem do

Tarta jabłkowo - malinowa z migdałami

  Bardzo prosta tarta, pod warunkiem, że mamy pod ręk± jabłka i maliny. Ja miałam : Jabłka ze słoika, piwniczne zapasy jeszcze z zeszłej jesieni, maliny z zamrażarki. Je¶li mamy wszystko, to do dzieła! Składniki na ciasto: 270 g m±ki pszennej tortowej można połowę m±ki tortowej zast±pić

LUKROWANE CAŁUSKI

masło utrzyj z roztopion± połow± czekolady i  żółtkami. Dodaj przesian± m±kę wraz z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sod±. Zagniataj ciasto. Pod koniec poł±cz z drobno posiekan± reszt± czekolady. Odstaw na 2 godziny do  schłodzenia. Rozwałkuj ciasto, wycinaj ciastka. Piecz w 180

Ciasto na pizzę i inne włoskie przek±ski- 2 i 3

Składniki: 1 kg m±ki pszennej tortowej 600 ml mleka 3,2 1 2 kostki masła 250g płaska łyżeczka soli 70g drożdży cukierniczych Do m±ki dodajemy sól. Mleko podgrzewamy do 40 o C. Wkruszamy drożdże do m±ki. Miękkie masło rwiemy na drobne kawałki, dodajemy do m±ki. Wlewamy mleko. Wstępnie

Sernik migdałowy z czekolad±

Składniki na sernik: - ser ricotta 380 g - twaróg naturalny 0 President 100 g - serek kremowy typu philadelphia 50 g - 6 białek jaj + szczypta soli do ubicia piany - 4 żółtka jaj - olejek migdałowy do ciast - sernix dr Oetker a 2 łyżki - ¶mietana tortowa 36 35 ml - słodzik w płynie Polewa

Czekoladowy trocik z wi¶niami

Lekkie, tortowe ciasto na niedzielne popołudnie. Proste, klasyczne smaki: bita ¶mietana, czekolada, wi¶nie. Przepis st±d , z moimi niewielkimi zmianami, polecam.   Czekoladowy torcik z wi¶niami Ciasto:  1 szklanka m±ki tortowej  3 łyżki kakao 1 2 szklanki cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki

Puszysta rolada z jabłkami

Jaki¶ czas temu otrzymałam propozycję przetestowania m±ki tortowej Basia . Jak niedawno pisałam m±ka tortowa zazwyczaj ma indeks 450. Ta jednak ma indeks 405 - dzięki temu jak zapewnia producent na stronie m±ki Basia - m±ka tortowa extra typ 405 8211 idealnie nadaje się do Twoich wypieków

ciasta tortowe

margaryna Palma 1 szklanka cukru 1 szklanka m±ki ziemniaczanej 6 łyżek m±ki tortowej niecała łyżeczka proszku do pieczenia aromat do ciasta preferuję pomarańczowy lub cytrynowy Do większego garnka wrzucamy margarynę 225g , 5 żółtek oraz szklankę cukru. Białka umieszczamy w innym pojemniku, potem

Przepisy Nigelli cz.1

¶mietany zmieszanej z 1 łyżka cukru pudru oraz pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. quot k±pać quot jeszcze przez 10 min. Ciasto jest gotowe kiedy będzie odchodzić od formy. po ostudzeniu włożyc do lodówki najelpeiej 20 mi n przed podaniem,. TRUSKAWKOWY TORT BEZOWY: na 8 porcji szklanaka m±ki tortowej 3

Rustykalny chleb z gruszkami

, ale bardzo luĽnego ciasta. Niemożliwe stało się możliwe i trzeba było jednak zakasać rękawy, aby t± dosłownie papkę trochę zagę¶cić. Trochę, to mało powiedziane, bo ciasto wchłonęło 189 szklankę maki i wygl±dało dalej na głodne. Przykryłam je ¶ciereczk± i wybyłam na zakupy ciesz±c się, że jak wrócę

Tort marchewkowy

Lepszy, większy, bogatszy w składniki... Pyszny. Je¶li lubicie ciasta ciężkie, wilgotne, pachn±ce przyprawami korzennymi, w których co¶ chrupie, to zróbcie, a nie zawiedziecie się. Modyfikacja mojego poprzedniego tortu marchewkowo-kokosowego .   Tort marchewkowy         Ciasto: 4 jaja

CZERWONA VELWETOWA ROLADA z kremem z Białej Czekolady i Malinami

Pozwól sobie na chwileczkę zapomnienia: NA CIASTO: 450 g m±ki tortowej 2 łyżki cacao 1 4 mleka lub płynnej ¶mietanki 225 g bardzo miękkiego masła 1 duże roztrzepane jajko- lub 2 małe 300-325 g ma¶lanki 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego-pure 330 g cukru

Traditional American Apple Pie

    Ok. Teraz co¶ amerykańskiego Apple Pie. czyli Polska szarlotka, jabłecznik czy cokolwiek Jest to moja pierwsza amerykańska szarlotka, ale nie narzekam Choć niestety nie miałam specjalnego głębokiego ceramicznego talerza przeznaczonego do tego typu ciasta to i tak się nie poddałam

Cynamonowa chałka kulkowa palce lizać

na trawie. SKŁADNIKI: ciasto: 225 ml gor±cego mleka ok.35*C 75 ml gor±cej wody ok.35*C 2 łyżki płynnego masła 50-60 g cukru 1 torebeczka suchych drożdży instant ok.425 g maki krupczatki lub tortowej + troszke extra do podsypania 2 łyżeczki soli glazura do obtoczenia kulek: 280 g cup

Czekoladowa babka z pieczonym burakiem

Tylko proszę, nie bójcie się tego buraka :- Ciasto marchewkowe jest ukochanym ciastem mojej córki, oczywi¶cie w wersji bez niczego , czyli bez żadnych orzechów, ananasów i tym podobnych rarytasów. Ciekawa więc byłam, jak rodzina zareaguje na to ciasto... Miękkie, bardzo wilgotne, raczej

Kostka cappuccino z czekowi¶ni±

     W moim odczuciu jeden z najlepszych przekładańców na blogu, ale też jedno z tych ciast nad którego ostateczn± wersj± długo pracowałam. Od pocz±tku widziałam w tym pomy¶le potencjał, ale zawsze co¶ było nie tak, co¶ chciałam zmienić, co¶ mnie nie satysfakcjonowało. Aż w końcu jest takie

p±czki z przepisu na p±czki z piekarnika

Wczoraj postanowiłam, że zrobię to samo ciasto na p±czki, co we wczorajszym wpisie. Jak postanowiłam, tak zrobiłam, teraz mam porównanie. Przepis jest ten sam, zwiększyłam jedynie ilo¶ć alkoholu do ciasta, zmniejszyłam odrobinę ilo¶ć soku z cytryny w lukrze, zrobiłam mniejsze p±czki, no i przede

Ciasto drożdżowe z malinami

ma. Ciasto ro¶nie szybko, wiec nie jest to przedsięwzięcie na dwa dni. Proporcje na 12 osób plus dokładki. Forma najlepiej tortowa, ciasto przypomina wtedy tartę, ok 30-32 cm.     Ciasto drożdżowe     250ml mleka 150g masła 4 łyżki cukru 30g drożdży 500g m±ki 3 jajka szczypta soli 100g

Croissanty

568 g 4 szklanki m±ki pszennej do wypieków np. tortowej 50 g 1 4 szklanki cukru 1 łyżka soli 250 ml 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej 250 g niesolonego masła ¶rednio schłodzonego 1 roztrzepane jajko   W kubeczku wymieszać drożdże z wod±, odstawić na 5 minut. W dużej

Red Velvet Cake

zamiast czerwone. składniki: ciasto: 2 szklanki m±ki tortowej, 1 2  łyżeczki soli, 1 płaska łyżka kakao, 120 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 2 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka ma¶lanki, 2-3 łyżki czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Tarteletki z rabarbarem i pomarańcz±

barwie. *M.Roux-Ciasta pikantne i słodkie Przepis dopisuję do akcji Ra-bar-bar ! Kruche ciasto 260 g : 125 g m±ki tortowej 50 g masła pokrojonego w kostkę 50 g cukru pudru Szczypta soli 1 jajko o temperaturze pokojowej Usypać na stolnicy górkę z m±ki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do

Ciasto marchewkowo-buraczkowe z paj±kami

.10 wci±ż nie jest wystarczaj±co dużo ¶wiatła, a to które jest nie ma takiej barwy, aby zdjęcia wyszły takie, jak bym sobie tego życzyła... Nie mniej jednak, wypiek i cał± resztę uważam za bardzo, bardzo udan±. Każdy zabrał kawałek ciasta do pracy, tudzież szkoły Julia wci±ż żyje w przekonaniu, że to jest

Rogaliki francuskie

  Składniki na 14-16 rogalików : 2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży 1 3 szklanki wody o temperaturze pokojowej 4 szklanki m±ki pszennej do wypieków np. tortowej 1 4 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej 250 g niesolonego masła ¶rednio schłodzonego 1 roztrzepane

ciasto budapeszt

smakiem, przenikaj± się w nim nuty czekolady i alkoholu z delikatno¶ci± kruchego ciasta. Spróbujcie go koniecznie.   650 g m±ki pszennej tortowej 150 g zimnego masła 2 jajka 15 g cukru waniliowego 200 g cukru 1 mały proszek do  pieczenia 3-4 łyżki ¶mietany   krem 1300 ml mleka 250 g cukru 11

Szarlotka

Na dzisiaj wam proponuje przepyszn± szarlotkę Ciasto : 3 szklanki m±ki tortowej 5 żółtek 250 gram margaryny proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier 1 szklanka Masa z jabłek: 2 kg jabłek miałam kwaskowate 150 gram cukru Beza: 5 żółtek cukier 150 gram budyń o smaku toffi 1 sztuka

Sernik z ros±

otrzymania ładnej rosy. Sernik z ros±   Składniki- ciasto: 20 dag m±ki pszennej tortowej 10 dag cukru 2 jajka 15 dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli   Składniki- masa: 1 kg dobrego twarogu 500 ml mleka 2 2 budynie waniliowe 2 łyżki cukru waniliowego 1 3 szklanki oleju

Ciasto drożdżowe z serem i porzeczkami

.Przepisy .      Składniki potrzebne do wykonania cało¶ci ciasta: *1 2kg i 5 łyżek m±ki tortowej *25g ¶wieżych drożdży *1 szklanka cukru *1 torebka cukru waniliowego dałam 2 łyżki domowego *3 jajka *1 budyń ¶mietankowy *200g masła *250ml mleka *250g mielonego twarogu na serniki *250g-300g czerwonej porzeczki

Ciasto marmurkowe z orzechami

jest bardzo łatwe w przygotowaniu i można je piec w formach różnego kształtu i wielko¶ci. Polecam wypróbować tym, którzy chc± szybko i efektownie zaskoczyć bliskich : Składniki na ciasto: 25 dag m±ki tortowej 25 dag cukru 25 dag masła 5 jajek 1 2 łyżeczki soli 5 dag kakao 5 dag orzechów

Miejsca:

Wi¶niowa (81)
Warta (28)
Maków (27)
Pasto (26)
Tłuszcz (19)
Góra (19)
Wrocław (6)
Warszawa (6)

Firmy:

RUCH (29)
Google (4)
Allegro (4)
Wawel (3)
Kruszwica (3)
JaGo (3)
Tesco (2)
Coca-Cola (2)
Zono (1)
Prosper (1)