Wszystko o:

bułki drożdże

Bułki pszenne na drożdżach

  Łatwe i dobre bułki pszenne. W smaku przypominaj± nieco kajzerki, ale zdecydowanie wolę wersję domow± Smacznego!     Składniki na 8 bułek: 0,5 kg m±ki pszennej np. tortowa 2 łyżki masła 5 dag drożdży łyżeczka soli 4 łyżki miodu 250 ml mleka jajko i odrobina mleka do posmarowania

Bułeczki drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonk±

, próbowałam tego sposobu już nie raz. Bułeczki drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonk± 65279 Na 12-14 bułek dużych lub więcej bułek małych. Na bułki: 500 g m±ki 1 2 kostki masła 100 g 1 2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 250 ml szczypta soli drożdże - ¶wieżych ok. 40 g zawsze i do każdego

Domowy hamburger i najlepsze bułki do hamburgerów i hot-dogów

Czasem każdy z nas ma ochotę na fast fooda. Zje¶ć co¶ na szybko, niezbyt zdrowego, czy też odchudzonego. Dzisiaj polecam Wam pyszne pszenne bułki do hamburgerów, czy też hot dogów a do tego super mięsko do hamburgera. Cało¶ć stanowi pyszne zestawienie. Czasem warto zrobić co¶ od a do z, bo jak się

Czas na baby

drożdży, - 200 ml mleka, 175 g masła, - 10 dag cukru, 3 jajka, - 2 pomarańcze, 1 białko jajka, - cukier puder  Przygotowanie: M±kę przesiać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w m±ce. Miskę przykryć

Norweskie kotlety z buraków i bułki hamburgerowe

: 4,5g drożdży instant 1 szklanka mleka 2 szklanki m±ki pszennej 1 szklanka m±ki żytniej 1 łyżeczka soli 2,5 łyżeczki cukru 3 łyżki masła 1 jajko olej do posmarowania bułek sezam Lekko podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego masło. Gdy się rozpu¶ci dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i

Bułki do burgerów

Od pewnego czasu mam już swój ulubiony przepis na bułki do burgerów jednak wspólne Wypiekanie na ¶niadanie jest super akcj± dlatego biorę udział kiedy tylko mogę. Ostatnio, przez te moje wyjazdy kilka wypieków mi przepadło, ale teraz mam nadzieję już wrócić do zwykłego rytmu.  Dzisiejsze bułki

Kajzerki XXL z ziarnami!

drożdży instant, nie trzeba bawić się w zaczyn. A w przypadku tego przepisu nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy poł±czyć składniki. Bułki drożdżowe, pieczywo drożdżowe bez wyrabiania? Bez zaczyny? Niemożliwe? A jednak! S± to najlepsze bułeczki drożdżowe, najsmaczniejsze. Proste bułki, bułki bez

Drozdżówki z musem jabłkowym

włożyć na chwilę do mikrofali albo piekarnika, podgrzać i jak ¶wieże. Przepis ze strony Zgotowani.p l .     Składniki : na 12 bułek 600 g m±ki + do podsypywania użyłam tortowej 50 g ¶wieżych drożdży lub 14 g suszonych ja robiłam na suszonych 1 szklanka ciepłego mleka  1 2 szklanki

Doskonałe szybkie bułki

W niedzielę rano okazało się, że zabraknie nam chleba na kolację. Ponieważ w lodówce zawsze mam drożdże, nawet nie pomy¶lałam o tym, by wybierać się do sklepu po pieczywo. Zaczęłam szukać przepisu na bułki. Najlepiej jak najszybsze w przygotowaniu, bo przecież szkoda niedzielne popołudnie spędzać w

Bułka wrocławska

                        Jak tylko zobaczyłam tę bułkę na blogu Liski czułam, że muszę j± zrobić!: Bardzo mi się spodobał przepis na bułkę, której smak znam od dawna, a której wieki już nie jadłam. Wyszła wspaniale smaczna, taka jak się spodziewałam. Wykonanie naprawdę nie jest trudne i warto było

Bułka zwykła drobna z 1965

Bułka zwykła drobna z 1965 65279 Jest to przepis z systemu technologicznego dla bułek zwykłych drobnych na 100kg bułek wykonanych metod± bezpo¶redni±, czyli bez rozczynu. Przepis jest z 1965. Jedyny problem to m±ka. Wtedy używano 850, która obecnie jest już n iedostępna. Wszystkie inne m±ki

Bułeczki z przyprawami

to podane w przepisie. Tyle czasu potrzebuj± wła¶nie. Ani mniej, ani więcej. Składniki na 12 dużych bułek: 1 2 kg pszennej m±ki typ 480 1 czubata łyżki kukurydzianej można j± pomin±ć 10 dag masła 3 dag ¶wieżych drożdży 4 5 szklanki mleka 200 ml 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru Do

dawno dawno temu

przepis z drożdżami w roli głównej. jak np. cebularze! dla mnie bomba! Facet zamiast maku widziałby cebulę z pieczarkami... cóż... to już chyba nie będ± cebularze - a Kruszyn... K ruszyn w ogóle nie ruszył, bo na bułce jest cebula mamusiu!!!! czytaj: ratuuuuunkuuuuuu!!! cebularze z przepisu

Domowe hod-dogi

Taki typowy fast food to to nie jest, bo zrobienie trochę czasu jednak zajmuje ale s± dużo smaczniejsze od tych kupnych i co najważniejsze wiemy, co tak na prawdę w nich jest. Ważne jest, żeby użyć tutaj parówek jak najlepszej jako¶ci, z duż± zawarto¶ci± mięsa. Bułki z tego przepisu wychodz±

Bułki hamburgerowe

  Przepis na te bułki znalazłam na Kotlet tv . S± bardzo dobre, miękkie, syte i pięknie wyrastaj±. ¦wietnie się sprawdzaj± nie tylko jako bułki do hamburgerów, ale również na ¶niadania, kolacje, czy na wyj¶cie na piknik. Paulina w swoim przepisie pisze, żeby od razu wkruszać drożdże i wyrabiać

Bułki tygryski

powstaje z m±ki ryżowej i drożdży i nie sprawia problemów w rozprowadzeniu jej na bułce. Inspiracja Składniki na bułki: 1 1 2 szklanki ciepłego  mleka 1 1 2 łyżki miękkiego masła 380 g m±ki 1 1 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 dag drożdży Z drożdży, łyżki m±ki i odrobiny ciepłego mleka zrobić

Hot cross buns

Hot cross buns to bułki, które jada się w Anglii w czasie Wielkanocy. Bardzo chciałam ich spróbować, chociaż o angielskiej kuchni nie mam zbyt dobrego zdania. Tak naprawdę bułki drożdżowe s± obecne w tradycji każdego chyba kraju ale fajne jest to, że  na całym ¶wiecie s± różne przepowiednie

Bułki czosnkowe

podłużnych bułek i 8 okr±głych. Polecam!   Składniki: -3 4 szklanki m±ki pszennej -pół szklanki ciepłego mleka -pół szklanki ciepłej wody -3 i 1 2 łyżki masła -3 z±bki czosnku -posiekana natka pietruszki ja dałam na oko -1 łyżeczka soli -3 4 łyżeczki cukru -18 g ¶wieżych drożdży lub 9g suchych

Bułki - prosty przepis

, które Aneta upiekła ostatnio jest bardzo prosty.  Mimo to dom wypełnił się przepysznym aromatem ziół i ¶wieżo wypieczonych bułek. 65279   *Bułki* m±ka pszenna - 50dag drożdże - 40g cukier - łyżeczka sól - łyżeczka woda ciepła - 250ml oliwa z oliwek - 40ml czosnek granulowany - 2 łyżeczki

Bułeczki z truskawkami,budyniem i kruszonk±

przepisu to budyń :   Składniki : na 9 bułeczek u mnie 8 sporych 2 i 1 4 szklanki m±ki pszennej 3 4 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajo 1 żółtko 1 4 łyżeczki soli 60 g miękkiego lub roztopionego masła 12 g ¶wieżych drożdży lub 7 g suchych 4,5 łyżeczki bułki tartej

węglowodanowo i z drożdżami

przeci±gu i naszego złego samopoczucia na przykład? Mniejsza o to. Ciasto drożdżowe na pieczywo to przysłowiowa bułka z masłem . Je¶li znajdziemy m±kę godna zaufania i ¶wieże drożdże, sukces murowany! Moje bułki pewnie jak każde.. wersja podstawowa : pół kilograma m±ki pszennej  ważne żeby

Jagodzianki

bułeczki trzeba było dorobić tak ładowałam do ¶rodka. Przepisz bloga Matka Wariatka .     Składniki : wyszło mi 14 dużych bułek 500 g m±ki pszennej użyłam tortowej 1 2 szklanki cukru 50 g ¶wieżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jaja 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli 1

PSZENNE BUŁKI Z ZIELONYMI OLIWKAMI

Odk±d zaczęłam własnoręcznie piec bułki - oszalałam w pozytywnym tego słowa znaczeniu oczywi¶cie :P . Zawsze bułek i chleba bałam się najbardziej - nie wiedz±c czemu... Dlatego staram się za każdym razem eksperymentować z jakim¶ innym dodatkiem, żeby nie były to klasyczne buły drożdżowe. Po

Bułki z bulgurem kuskusem i płatkami owsianymi czyli Weekendowa Piekarnia 43

z wielkim apetytem : Ależ było ¶miechu ha ha ha :D Przepis podaję za Be± z moimi zmianami w nawiasach. Proporcje na 3 mniejsze chlebki lub na 20-24 bułki zrobiłam 15 większych bułek szklanka 8211 240 ml zaczyn : *7 g suchych drożdży *2 łyżki jasnego cukru trzcinowego *2 3 szklanki

Idealne, najlepsze bułki do hamburgerów!

lub olej, ok. 2 - 3 łyżki, ale polecam po prostu trochę nalać i nie brudzić łyżki :- - mleko 250 ml  i trochę do posmarowania bułek proszę nie używajcie tylko 0 tłuszczu bo to jaka¶ woda, a nie mleko , - 25 g ¶wieżych drożdży jak kupujecie, to rozwińcie je i zobaczcie czy nie s± popękane, je¶li

Kulinarny piatek - obwarzanki, precle, bajgle i taralli pugliesi

każdy piekarz wam powie, że jest różnica, i to nie jedna. Inne ciasto, inny kształt, inna tradycja. Krakowski obwarzanek jest zapleciony w warkocz i ma ¶rednicę około 15 cm, precel jest bardziej kruchy i ma kształt niesymetrycznej ósemki, a bajgle to grube bułki z dziurk± w ¶rodku. Obwarzanek Krakowski

Jagodzianki z kruszonk±

21:00 - decyzja, jutro wypad nad jezioro 21:05 - poszukiwania w internecie szybkich jagodzianek 23:30 - wyjmuję ostatni± partię bułek z piekarnika 8:00 - chmury, nie jedziemy.  Tylko kto zje te wszystkie bułki? 24 godziny póĽniej ¶wieci słońce 12:30 - jemy   Składniki na 10 sztuk u mnie

Bułki hamburgerowe

przypominaj± o sobie. I nie inaczej buło z tymi bułeczkami do hamburgerów. Gdy tylko zobaczyłam je tutaj , u Domi W Kuchni od razu w wyobraĽni zobaczyłam je na moim stole. I widzieć nie przestałam dopóki nie skończyłam ostatniej z niej zdejmować z blaszki. Rumianej, puszystej, lekko słodkiej - idealnej bułki

Bułka wrocławska

łatwiej piec - nie ma ryzyka, że ciasto zbytnio rozejdzie się na boki. Ale je¶li kto¶ ma odmienne zdanie zawsze może pój¶ć za przepisem:   Składniki na 2 bułki : 600 g pszennej m±ki dowolnego typu 160 ml mleka 200-220 ml wody 15 g ¶wieżych drożdży + 2 łyżeczki cukru 12 g soli to ok. 1

Małgo¶ki

¶wietne, ale je¶li musiałabym wybierać, wolałabym bułki kukurydziane czy z czarnuszk± , które jaki¶ czas temu zamieszczałam na blogu. Przepis z Pracowni wypieków . Składniki na 9 bułek : 300 g m±ki pszennej 20 g drożdży + 40 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko, lekko

Kulinarne warsztaty dla dzieci - Slow Food

się upiek±. Dzieci były dzielne i zaradne. Bułki na ¶niadanie moja wersja dla dziecka uczulonego na krowie mleko 3 szklanki m±ki orkiszowej typ 750 1 łyżka m±ki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40g ¶wieżych drożdży 1 2 szklanki wody 1 2 szklanki mleka sojowego 1 łyżeczka soli 1 3 szklanki oleju

Domowe bułki do hot- dogów

posmarowania bułek 80 ml wody  40 dag m±ki pszennej + m±ka do oprószenia blatu 1 dag ¶wieżych drożdży 4 dag masła 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko biały sezam   Przygotowanie: Mleko podgrzewamy do temperatury 38 stopni.  Do 2 łyżek m±ki dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 100 ml mleka

Chleb wiejski czyli Weekendowa Piekarnia 69

      Dawno nie brałam udziału w Weekendowej Piekarni, ale tym razem Ptasia skusiła mnie swoj± propozycj± - chlebem wiejskim receptury J.Hamelmana. Chleb wiejski to chleb na drożdżach, co powiem szczerze bardzo mnie zachęciło, ponieważ ostatnio dałam odpocz±ć na dłużej zakwasowi. Według przepisu

Pełnoziarniste bułki do hamburgerów

, niż koszt kupowanych w sklepie, gotowych bułek... Pełnoziarniste bułki do hamburgerów 65279 Na około 10 bułek. 500 g m±ki pełnoziarnistej użyłam Lubelli Pełne Ziarno 300 ml mleka 1 opakowanie suchych drożdży 7 g 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka płynnego miodu

Weekendowa Piekarnia 128: Żytnie bułeczki na pszennym zakwasie

Szkutnika... ¦rednio ciężki, aromat lżejszy niż klasyki gatunku żytnich chlebów, jednak złożony i interesuj±cy. Wart zachodu. Nadaje się też na smakowite bułki. Ortodoksi mog± zrezygnować z drożdży wydłużaj±c czas ostatecznego wyrastania do 2-2.5 godziny. Jednak przy tej zawarto¶ci żyta nie jest to wskazane

Bułka paryska z płatkami owsianymi

Dzi¶ ¦wiatowy Dzień Chleba . Ponieważ od pieczenia jednego dużego chleba wolę robić mniejsze formy, czyli bułki, a do zakwasu jeszcze nie podeszłam, dzisiaj ¶więtuję bułk± parysk± czy też wek±, jak się u nas j± nazywa . To taka forma po¶rednia między chlebem a małymi bułkami. Dodatek płatków

Bułki z rodzynkami

-12 bułek : 535 g m±ki pszennej 25 g drożdży ¶wieżych 340 g letniego mleka 1 jajko roztrzepane, łyżkę odłożyć do posmarowania bułek 1 łyżeczka soli 50 g masła stopionego i przestudzonego 75 g miodu 15 g cukru br±zowego 100 g rodzynek   M±kę wsypać do miski, na ¶rodku zrobić wgłębienie

Najlepsze bułki pszenne - przepis

.   Składniki na 8 bułek:   * 480 g m±ki pszennej tortowej typ 450 * 15 g cukru * 1 łyżeczka soli * 10 g suchych drożdży instant 1,5 opakowania * 3 łyżki oliwy * 80 ml mleka * 270 ml ciepłej wody   M±kę ł±czymy z cukrem, sol± oraz drożdżami. Mieszamy.  Do suchych składników dodajemy wodę z

jagodzianki

              Jagody pojawiły się już w naszych płockich lasach, więc nie tylko można je mrozić, wkładać do słoiczków i robić soki na zimę ale  przede wszystkim jak najszybciej trzeba wyczarować: bułki z jagodami ! Wspaniała przek±ska oraz deser, który może zago¶cić na naszych stołach

Bułki chlebowe, warstwowe

Składniki Zaczyn: bull 50 g m±ki żytniej chlebowej bull 125 ml ciepłej wody bull 1 3 łyżeczki drożdży instant Ciasto: bull cały zaczyn bull 250 g m±ki pszennej typ 650 bull 50 g m±ki pszennej pełnoziarnistej bull 100 ml ciepłej wody bull 1 łyżeczka drożdży instant bull 1

Pyszne bułki kukurydziane

  2 i 1 4 szklanki pszennej m±ki 480 35 dag 2 czubate łyżki m±ki kukurydzianej 3 dag ¶wieżych drożdży 10 dag masła 4 5 szklanki ciepłego mleka 200 ml 1 czubata łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli na wierzch: 2 łyżki sezamu 1 łyżka masła m±ka do podsypywania                 . Drożdże

Bułki tureckie

sobie ich smak. Skorzystałam z przepisu Dorotus .   Bułki tureckie 12 sztuk 500 g m±ki pszennej chlebowej 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki lub 14 g drożdży ¶wieżych 330 ml mleka 2 łyżki masła 40 - 50 g 1 łyżeczka soli 1 3 szklanki melasy 4 łyżeczki kawy zbożowej 100 g rodzynek Do

Puszyste bułeczki codzienne

. Trzeba zaplanować cały tydzień i trzeba upiec bułki. Do sklepu przecież daleko.   Bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Ma¶lane! Smakuj± idealnie do letnich kanapek. Długo s± ¶wieże, idealne dla maluchów. Mój je uwielbia.    Co będzie potrzebne: 450 g m±ki chlebowej 15g ¶wieżych drożdży lub 7g

Bułeczki otrębowe - węzełki

Dzi¶ już nieco wiosennie, choć za oknem wła¶nie prószy ¶nieg w końcu w marcu, jak w garncu . Podczas, gdy w piecu dochodz± bułki na niedzielne ¶niadanie, jak chcę Wam zaproponować co¶, co już pod koniec marca sprawdzi się idealnie nie tylko jako smakołyk na wielkanocnym stole, ale też piękny

Drożdżówki z jagodami i cynamonem które pozostaj± długo ¶wieże

Cynamonowe bułeczki...od których załamuj± się półki w supermarkecie zaraz obok mnie. Oczywi¶cie, gdy tylko zaczynam czytać składniki, to zdecydowanie odechciewa mi się bułek pomimo, że wygl±daj± mega apetycznie. Ale nie ma złego co by na dobre nie wyszło, bo dzięki temu szukam najlepszego przepisu

Praktyczny Kucharz Warszawski czyli... pierwsze oszustwa w recepturach!

wreszcie bułeczek oszczędnych. Jak się robi oszczędne? A oto skład: Na garniec 4 litry m±ki wzi±ć 5 łutów 6,35 dag drożdży, kwartę 1 litr mleka, pół funta 20dag sklarowanego masła, pół szklanki cukru, trochę czarnuszki i soli.  Przepis i technologia na bułeczki ma¶lane były stosowane w latach 60

Slow Fast Food

żytniej, dodałam kurczaka oraz mnóstwo warzyw. Wyszło smacznie, a ja się czuję spełniona : Składniki na 4 sztuki : Bułki: 1 szklanka m±ki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka m±ki żytniej ok.20g ¶wieżych drożdży ciepła woda sól 2 łyżki ziół prowansalskich Nadzienie: 2 udka od kurczaka lub 4

Bułeczki na ¶niadanie

Moje pierwsze udane bułki : Po wielu nie udanych próbach wreszcie wyszły mi smaczne i miękkie bułeczki. Dlatego też daję Wam sprawdzony przepis. Nie wiem kiedy sięga historia powstania bułek , ale dziękuję osobie, która je wymy¶liła. Powszechnie bułka zaliczana jest do rodzaju pieczywa, zazwyczaj

Pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami

nawet nad morze Składniki 14 małych lub 9 dużych bułek : *250 g m±ki orkiszowej zwykłej użyłam orkiszow± chlebow± typ 1100 *250 g m±ki pszennej, dowolnej *300 ml wody *1 łyżka miękkiego masła *20 g ¶wieżych drożdży l ub łyżeczka suszonych *opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku użyłam siemię

Puszyste bułki z makiem

Zapach ¶wieżego pieczywa unosz±cy się po domu jest cudowny i nie równa się z niczym. Nawet najgorsza domowa bułka jest lepsza od najlepszej sklepowej. Bo o ile jeszcze można kupić dobry chleb o tyle bułki s± do niczego, przynajmniej te do których ja mam dostęp.Dlatego piekę kolejne i zanosi się, że

Kajzerki paprykowe

: Tym razem dałam więcej drożdży i paprykę możecie dać więcej niż ja, wydaje mi się, że u mnie było do¶ć mało w bułkach . S± bardzo dobre! Pierwszego dnia maj± nieziemsko chrupi±c± skórkę, a na drugi dzień znika , ale i tak s± ¶wietne : Ja przy pieczeniu bułek czy chleba zawsze spryskuję co jaki¶

Drożdżówki z serem i malinami

m±ki pszennej chlebowej 3 4 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko białko zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem 1 4 łyżeczki soli 60 g miękkiego lub roztopionego masła 12 g ¶wieżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 4,5 łyżeczki bułki tartej lub mielonych

Grahamki

Zauważyłam przynajmniej u siebie w mie¶cie i okolicach , że prawdziwych grahamek to ze ¶wiec± szukać. Zazwyczaj bułki które oferuj± nam piekarnie, czy sklepy spożywcze niewiele maj± z nimi wspólnego - s± to zwykłe, duże, napompowane pszenne buły, w których po zgnieceniu pozostaje dziura a po

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonk±

Upiekłam dzi¶ ciasto drożdżowe z kruszonk±.Takie czyste bez owoców,bez wymy¶lnych dodatków,bez ulepsznia smakiem.Placek drożdżowy w czystej postaci.No ok,dodałam jedynie cukier waniliowy,ale reszta to pure nature.Do tego szklanka mleka do popicia : Zamiast drożdży ¶wieżych wybrałam tym razem

Bułki pszenno-orkiszowe na zakwasie

Czy może być co¶ lepszego niż ciepłe, domowe bułki na ¶niadanie? Wiem, wiem... zaraz powiecie, że nawet perspektywa pysznego ¶niadania nie wyci±gnie Was z łóżek, żeby skoro ¶wit zagniatać ciasto... Ja Wam powiem, że nawet jak wstaniecie o bardzo nieprzyzwoitej porze to w ci±gu pół godziny

Jeżynki z zakruszk±

z bułek owoce jeżyny bezkolcowej tak zadziornie na mnie spogl±dały, że nie zostało mi nic innego jak wczesnym rankiem popełnić szybko kilka bułek.Jeżynki s± tak pyszne, że na stałe już u nas zagoszcz±.Dziewczyny wielkie dzięki. Jeżeli nie lubimy jeżyn z powodu ich twardawych ziarenek, to bułeczki

Bułki słonecznikowe z serem

. 65279 65279   Składniki na 10 bułek : 500 g m±ki pszennej typ 750 300 ml letniego mleka 20 g ¶wieżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 100 g startego na małych oczkach sera + ok. 30 g startego na dużych oczkach do posypania duża gar¶ć ziaren słonecznika mleko do

Faszerowane bułki

Składniki na farsz: 300 g wędzonego boczku 2 szk suszonych grzybów 2 cebule 3 z±bki czosnku 300 g żółtego sera 2 szczypty soli 3 szczypty pieprzu kolorowego na bułki: 2 jajka 50 g drożdży 100 g roztopionej margaryny kasia 600 g m±ki pszennej 100 g kaszy manny 1 łyżka

Drożdżówki z białym serem i czekolad±

Miałam ochotę na drożdżówki z serem. I z czekolad±. Upiekłam. Wyszły dokładnie takie jak chciałam i smakowały tak jak sobie wymarzyłam. Czyli znalazłam kolejny przepis na idealne bułki, tym razem na słodko. Przepis na doskonałe zwykłe bułki znajdziecie tutaj .       Przepis na ciasto i sposób

Bułki pszenno-żytnie z makiem

czasem ekspresowym Najsmaczniejsze w dniu pieczenia. Przepis z blogu ¦ladami Słodkiej Babeczki . Składniki: na około 10 bułek 1 szklanka mleka 250 ml 2 łyżki masła 30 g 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży 2 i 3 4 szklanki m±ki pszennej 400 g 1 niepełna szklanka m±ki żytniej 100 g , u mnie

Bułki z serem i oregano

. Wyszły bardzo smaczne bułeczki ¶wietnie pasuj±ce do wędlin i sera . Bułki z serem i oregano 8 bułek 225 g m±ki pszennej 150 g m±ki pszennej pełnoziarnistej w oryginale m±ka orkiszowa 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego 200

Bułki które rosn± kiedy ¶pisz

Najprostszy sposób, aby zrobić przyjemno¶ć bliskim z samego rana, to upieczenie bułek, które rosn± kiedy ¶pisz. Wieczorem trzeba tylko wyrobić ciasto, wstawić na noc do lodówki, a rano upiec. I można zje¶ć pyszne, aromatyczne bułeczki, do których nie potrzeba nic więcej, jak tylko trochę

Greckie bułki z serem feta - Tiropsomo

, czy oliwkami. Możecie je dopasować do własnych smaków. Bułki upiekłam w ramach kolejnej edycji Wypiekania na ¶niadanie . Tym razem skorzystali¶my z przepisu Liski .     Składniki na 4 duże bułki : 300 g m±ki pszennej 1 łyżka cukru lub miodu 20 g drożdży 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka

Ciasto drożdżowe z zaparzanej m±ki

ważne nie wymaga długiego wyrabiania.  Składniki na ciasto  2 szklanki mleka zawsze używam tłustego a co 5 szklanek m±ki 620 g 3 jajka  1 szklanka cukru 50 g ¶wieżych drożdży drożdże rozetrzeć z łyżeczk± cukru 80 g roztopionego, przestudzonego masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie

Melon Pan - chrupi±ce, japońskie bułeczki

skórkę, ale następnego dnia s± już miękkie w cało¶ci, dlatego lepiej zje¶ć je pierwszego dnia. Polecam!   Składniki na bułki: -300g m±ki -40g cukru -1 jajko -80ml wody -80ml mleka -20g masła -6g mleka w proszku -6g suchych drożdży lub 12g ¶wieżych drożdży, z których zrobić rozczyn -5g soli

Ciasto owsiane z porzeczkami + Grahamki orkiszowe

pieczenia. Do masy ma¶lano-jajecznej dodawać stopniowo m±kę ci±gle ucieraj±c. Masę przełożyć na wysmarowan± masłem i przesypan± bułk± tart± blachę. Na wierzchu rozłożyć kwaskowate owoce u mnie mrożone porzeczki i kilka czere¶ni . Składniki kruszonki wymieszać dokładnie w misce i rozłożyć równomiernie na

Bułki pszenne z przedziałkiem

Przepis podkradłam od Domi . Zachęcił mnie wpis o ich dobrym smaku i o tym, że smakuj± jak z nadmorskiej piekarni. Okazało się, że przepis jest niezmiernie łatwy w wykonaniu, a bułki wychodz± niczym z pieca w renomowanej piekarni. Ciasto idealnie się wyrabia i ugniata, składniki wymierzone s± wręcz

Bułki z ziarnami na miodzie

fajny jest, lekko słodki, pochodz±cy od miodu, smak tych bułek. Wszystkim bardzo smakowały.   Bułki z ziarnami na miodzie 9 sztuk 7 g 1 opakowanie drożdży instant lub 15 g ¶wieżych 275 ml letniej wody 225 g m±ki pszennej razowej 225 g m±ki pszennej białej 1 189 łyżeczki soli morskiej

Bułka ¶niadaniowa

drożdży suchych lub 14 g ¶wieżych użyłam ¶wieżych 1 łyżeczka cukru 15 g oleju słonecznikowego Wykonanie: 65279 W szklance rozrabiam drożdże z łyżeczk± cukru. Mieszam je i ostawiam, aż zrobi± się płynne. Do miski odmierzam m±kę, mleko, wodę. Dodaję drożdże, olej i sól. Wszystko mieszam. Kiedy

Grahamki z ziarnami

To miał być chleb. Ale akurat w czasie, kiedy ciasto wyrastało, kurier dostarczył mi now± formę do pieczenia. Nie mogłam więc jej nie wykorzystać i tak powstały bułeczki. Poza tym, że smakowały fantastycznie, bardzo podobał mi się ich kształt. W sklepie zawsze kusz± mnie kwadratowe, ciemne bułki

M±ka orkiszowa

orkiszowej, takiej lepszej i zdrowszej pszenicy . W tamtym czasie o m±kę orkiszow± było niezwykle trudno i dlatego tak się cieszę, że mogę j± teraz kupić prawie wszędzie. Nawet w moim ulubionym, zwykłym Spożywczaku:- Małe, a cieszy. Uczę się ostatnio piec pieczywo. Bułki wychodz± nieĽle. Te wyszły super

Bułki Małgosie

je zastępuj±: . Mogłyby mieć tylko delikatnie bardziej chrupi±c± skórkę... ale to nie problem, potrzymam je z 1-2 minuty dłużej w piekarniku: .                           BUŁKI MAŁGOSIE Składniki: 300 g m±ki pszennej 20 g ¶wieżych drożdży + 40 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli

Bułki z ziemniakami II

czeka z niecierpliwo¶ci±: BUŁKI Z ZIEMNIAKAMI II 550 g m±ki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 55 g miękkiego masła, 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków zimnych , 20 g ¶wieżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko roztrzepane , 125 ml ciepłego mleka, 150 ml ciepłej wody W naczyniu

Bułki hamburgerowe z sezamem

Jaki¶ czas temu poczuli¶my ochotę na co¶ niezdrowego .... ale nawet co¶ niezdrowe zrobione w domu robi się zdecydowanie zdrowsze: . Dlatego też na hasło hamburgery rozpoczęłam przeszukiwanie internetu w celu znalezienia idealnych bułek hamburgerowych. Nie wiem, czy te z przepisu Agaty klik s±

Ziołowe bułeczki

akademikowej kuchni rzadko kiedy da się pod±żać za przepisem - do potraw dodaje się wszystko to, co uda się znaleĽć w ciemnych zakamarkach spiżarni : Składniki na 5-6 bułek : 20g ¶wieżych drożdży 3 szklanki m±ki pszennej 2 3 szklanki mleka + odrobina do posmarowania bułek przed pieczeniem łyżka cukru

¦niadanie na szóstkę: bułki razowe z kminkiem i słonecznikiem + dwie pasty jajeczne

bułeczki z orzechami włoskimi i słonecznikiem oraz moim ulubionym kminkiem . A do tego - dwie pyszne pasty jajeczne : jedna klasyczna, kremowa i delikatna, z ulubion± zielenin± druga za¶ - pomidorowa, z dodatkiem suszonych pomidorów . Pysznie! Polecam gor±co!   Bułki razowe z orzechami, słonecznikiem

STARE PRZEPISY Z KOCURKOWA CZĘ¦Ć 2.

i przystroić natk± pietruszki.   MIELONE Z ŻÓŁTYM SEREM,PRZYPRAWˇ KEBAB I KAPARAMI ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 0.5 kg.mielonego 1-2 jajka 5 dag.startego żółtego sera sos cygański przyprawa kebab sól pieprz kapary bułka kajzerka vegeta bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso

Ciasto orzechowo - jabłkowo - karmelowe

Składniki: Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka m±ki pszennej 189 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 30 dag m±ki pszennej 1 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 2-3 łyżki

Bułki razowe z płatkami owsianymi czyli nie tylko mężczyĽni s± wzrokowcami

Ostatnio, po do¶wiadczeniach z porannym pieczeniem bułeczek pan de sal, pomy¶lałam, że warto wypróbować jeszcze inne przepisy na bułki, żeby w nowej kuchni w niedzielny poranek unosił się zapach pieczywa. A skoro już sama piekę to niech pieczywo to ma znamiona zdrowej żywno¶ci. Lubię ciemne

Kokosowe bułeczki

masełkiem, ulubion± konfiturk± lub ot tak same - takie najlepsze : Bułeczki wyszły mi do¶ć duże, ale musiałam dosypywać m±ki, gdyż podczas wyrabiania ciasto było bardzo mocno klej±ce. Powstały mi więc do¶ć spore bułki-¶limaki, takie o różnych kształtach, bo bułki jak się napuszyły to zmieniły kształt

placki ziemniaczane na drożdżach

jajka 30 g ¶wieżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki m±ki 3 łyżki bułki tartej sól ponadto: olej do smażenia jogurt grecki jeżyny cukier puder   Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisn±ć nadmiar wody. Bułkę namoczyć w mleku, odcisn±ć, rozetrzeć między palcami, dodać do

Bułki z figami 8230

popsuł : Nadrabiaj± jednak fantastycznym smakiem! Najbardziej smakowały z samym masełkiem lub melonem i prosciutto . Wszystkie bułeczki zniknęły w zastraszaj±cym tempie. Polecam! Składniki na 12 bułek: 10 dag suszonych fig 1 i 2 5 szklanki wody 3 dag drożdży 2 szklanki m±ki żytniej 1 szklanka

Bardzo prosty chleb pszenny ze słonecznikiem

swojemu , no i oto co mi wyszło :D Jestem strasznie szczę¶liwa, bo choć uparcie d±żyłam do celu, to jednak trochę mnie to kosztowało nerwów i czasu : To najłatwiejszy chleb z możliwych. Polecam, bo chleb jest naprawdę dobry!   Składniki: -1 kg m±ki pszennej -50 g drożdży ¶wieżych suchych o połowę

Włoskie pieczywo..

..z pomidorkami koktajlowymi i ¶wież± bazyli±. Kiedy zobaczyłam tę przyprawę od razu zamarzyła mi się własnej roboty ciabatta.. Moje włoskie pieczywo nieco odbiega od tego ze zdjęcia z opakowania przyprawy- zdecydowałam się bowiem uformować małe bułki, a nie dwie długie bagietki. Rezultat

Bułka drożdżowa z maszyny i tradycyjnie

Kiedy latem mam ochotę  na domow± bułkę drożdżow± uruchamiam maszynę do wypieku chleba i ciasto samo się piecze.  Trudno przecież w upalne dni rozgrzewać piekarnik na jakie¶ tam zachcianki. Ciasto jest pyszne : puszyste, mięciutkie i niewiele różni się od wypiekanego tradycyjnie. No

Drożdżowe jagodzianki

doskonałego przepisu, pochodz±cego z bloga Tatter .                   składniki na 16 jagodzianek: 500 g m±ki może być i chlebowa, u mnie typ 500 7 g suchych drożdży lub 14 g ¶wieżych szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1 4 szklanki oleju u mnie też słonecznikowy 1 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru

Puszyste ciasto drożdżowe na sposób japoński-na bułki,drożdzowe rolady i rogaliki

i m±ki,co¶ na podobieństwo kleiku .Innymi słowy taki kleik to starter do wypiekania wszelkich chlebów,bułek,rogali,chałek....zależnie od tego co do ciasta dodamy,czy będzie na słodko czy wytrawnie.A o co w tej metodzie chodzi.......? Chodzi o doprowadzenie wody i maki w proporcjach 1 czę¶ć m±ki

Drożdżówki z truskawkami i kruszonk±

truskawek 4,5 łyżeczki bułki tartej można pomin±ć do posmarowania : 1 jajko, roztrzepane   Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać m±kę wymieszan± z suchymi drożdżami ze ¶wieżych drożdży zrobić wcze¶niej rozczyn , masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klej±ce ciasto. Przełożyć do

PANDESAL - FILIPIŃSKIE BUŁECZKI

Pandesal pan de sal - filipińskie bułeczki 3 - 3 1 2 szkl. m±ki pszennej 3 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 250 ml. ciepłej wody 3 łyżeczki oleju lub 2 łyżki stopionego masła 100-150 g niezbyt drobnej tartej bułki  Sposób tradycyjny : W małej

Drożdzowe bułeczki z bakaliami brioszka

Zawsze mi się wydawało, że upieczenie prawdziwej bułki jest karkołomnym, pracochłonnym i niemal skazanym na porażkę zadaniem.... Bo drożdżowe ciasto, z chrupi±c± skórk± i delikatnym wnętrzem nie może być łatwe... A jednak. Okazało się to tak banalnie proste, że w tym tygodniu upiekłam je już 3

WP 110 - Bułeczki pszenne pełnoziarniste z orzechami włoskimi

-10 g ¶wieżych drożdży u mnie instant -1 4 łyżeczki br±zowego cukru -50 ml letniego mleka - 50 ml letniej wody -2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich dodałam olej słonecznikowy -1 2 łyżeczki soli -1 żółtko Odłożyć 4 połówki orzechów do przystrojenia bułek, pozostałe rozdrobnić w moĽdzierzu

Ma¶lane bułeczki z kruszonk±

250 ml mleka 20 g ¶wieżych drożdży 40 g cukru 50 g masła 1 jajko + jedno do posmarowania bułek szczypta soli Kruszonka: 0,5 szklanki m±ki 50g masła 4 łyżki cukru Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy. Do garnuszka dodajemy drożdże, kilka łyżek mleka i łyżeczkę cukru. Odstawiamy i

Tabela Kaloryczna 100ml, 100g

wieprzowe 197 bitki wołowe 104 bliny ziemniaczane 253 boczek faszerowany 502 boczek wędzony, solony 477 boczek wieprzowy 517 boćwina 28 boeuf Strogonow 222 borówki 61 bób 36 brokuły 27 brukselka 44 brukselka z wody z bułk± tart± i masłem 129 bryndza, ser owczy 250 brzoskwinia 53 brzoskwinie

Bułki do hot dogów

chrupi±ca, a ¶rodek miękki i puszysty.     Przepis z ksi±żki Drożdżowe bułeczki i rogaliki Z. Prokopczuka 65279 .   Składniki na 8 bułek : 450 g m±ki pszennej 60 ml letniej wody 15 g ¶wieżych drożdży 230 ml letniego mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli M±kę wsypać do

Drożdżowe bułki na ma¶lance

ulepszaczy .   DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW   składniki na 12 sztuk: 600g m±ki pszennej tortowej lub chlebowej 40g drożdży ¶wieżych 2 czubate łyżki cukru szczypta soli 100ml mleka 100ml ma¶lanki 100ml oleju 2 jajka + 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek przed pieczeniem 2 łyżki sezamu po

O pieczeniu ciast, od¶wieżaniu bab z weselem w tle

zakalcowata masa. 4. pot ém idzie ciasto parzone bez drożdży czyli tak zwane ptysiowe. 5. ciasto kruche potrzebuje równego, dobrego, ale mniej silnego ognia. 6. Dalej wszelkie jajeczne, których podstaw± s± jaja. 7. Piankowe jak merengi, z pocz±tku większego ciepła potrzebuj±ce, następnie zupełnie wolnego

Bułki portugalskie

niczego, potem smakuj± nawet  z samym masłem, np. do kawy. Wła¶nie piję i podjadam. - Bułki portugalskie 40 g rodzynków korynckich 1 łyżka soku pomarańczowego albo rumu albo madery albo gor±cej wody 30 g ¶wieżych drożdży 280 ml letniej wody 140 g cukru, dałam br±zowy 30 g mleka w proszku 795-900 g

Pszenno-żytnie bułki z ziarnami

Chciałam upiec bułki. Znalazłam przepis na bułki pszenno-orkiszowe, który mi się spodobał, ale gdy zaczęłam przygotowywać składniki okazało się, że m±ka orkiszowa mi się skończyła. Zamieniłam j± więc na m±kę żytni± razow±. Ponieważ żytnia m±ka sprawia, że wypieki s± bardziej zbite i cięższe, bułki

Bułki ¶limaczki z czarnuszk±

poł±czenia. ¦limaczki nadaj± się na ¶niadanie. Będ± też smakowały na pikniku z plastrem domowego schabu chociażby minutki i solidn± porcj± warzyw. Inne dania na piknik s± w bocznej czę¶ci blogu lub tu . Przepis na bułki z Feerii smaków . Składniki: 4 szklanki m±ki 7 g suszonych drożdży 100 g

Bułki do Hot - Dogów Bagietki

  W zasadzie przepis był na bagietki, ale chciałam zrobić mniejsze, żeby móc z nich zrobić hot dogi : Je¶li zrobicie dłuższe bułki , to wyjd± Wam chrupi±ce z zewn±trz i mięciutkie wewn±trz, domowe bagietki. Je¶li zrobicie krótsze,będziecie mogli je wykorzystać na różne sposoby : Polecam

Miejsca:

Lisków (33)
Pasto (23)
Warta (21)
Kruszwica (11)
Wi¶niowa (8)
Warszawa (6)
Pawłów (6)
Maków (6)
Góra (6)
Poznań (5)

Firmy:

RUCH (13)
Kruszwica (11)
Coca-Cola (2)
Volvo (1)
TUI (1)
Samsung (1)
Mieszko (1)
Hoop (1)
HP (1)
Google (1)