Wszystko o:

biszkopt makowy

Makowy biszkopt

nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do ok.200 o C. Piec ok.40 minut. Biszkopt ten jest doskonałą quot bazą quot do tart makowego np. z migdałowym kremem.Przepis ten znalazłam kiedyś na opakowaniu mąki tortowej.

Biszkopt z masą makową

, cukier, cukier migdałowy, mąkę ziemniaczaną,  i aromat migdałowy ,  oraz bakalie, wymieszać. W rondlu stopić tłuszcz, dodać masę makową, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy . Przełożenie : Biszkopt przekroić na 2 lub 3 krążki, zależnie od tego jak  bardzo nam wyrósł  i przełożyć masą makową

Biszkopt z kremem makowym

nbsp nbsp 3 łyżeczki kakao Przygotowanie Upiec biszkopt. Utrzeć margarynę, dodawać na przemian jajka ubite z cukrem na parze i mak. Na upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć krem a na krem położyć herbatniki nasączone wódką lub 1 3 upieczonego ciasta. Polać polewą . nbsp

Biszkopt makowy

Składniki Biszkopt z 6 jaj lub trzy gotowe placki biszkoptowe Masa: 2 szklanki maku zagotować, przekręcić dwa razy przez maszynkę 3 całe jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej zapach migdałowy 1 margaryna 1 szklanka cukru Polewa: 1 2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1 2 szklanki cukru

Biszkopt makowy

Składniki 20 dkg maku 5 dkg tartej bułki 20 dkg cukru 6 jaj 1 olejek migdałowy Sposób przyrządzenia Mak sparzyć i przepuścić dwa razy przez maszynkę z gęstym sitkiem lub utrzeć w donicy. Następnie ucierać dalej dodając stopniowo cukier, przesianą tartą bułkę i po jednym żółtku. Na kon

Biszkopt makowy

lukier: utrzeć białka z cukrem na gęstą masę i przyprawić olejkiem migdałowym. Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy i polukrować

Biszkopt makowy

lukier: utrzeć białka z cukrem na gęstą masę i przyprawić olejkiem migdałowym. Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy i polukrować

Ciasto cappuccino z wiśniami na makowym biszkopcie

Kawę z wiśniami odkryłam już jakiś czas temu. Jako, że jest to genialne połączenie postanowiłam do niego wrócić. Tym razem do biszkoptu dodałam trochę maku, wiśnie przesmażyłam i dodałam do nich galaretkę. Masa jest zrobiona na bazie serka mascarpone i jak dla mnie jest to właśnie najważniejsza

BISZKOPT MAKOWY

20 dag maku, 5 dag tartej bułki, 20 dag cukru, 6 jaj, 1 olejek migdałowy. Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Następnie nadal ucierać dodając stopniowo cukier, przesianą tartą bułkę i po jednym żółtku. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek. Całość lekko wymieszać. Włożyć do formy wysma

Ciasto makowe z biszkoptami

Składniki 1 2 szkl białka 1 2 szkl mąka 2 3 szkl cukier puder 1 2 szk mak 1 2 szkl oliwa 1 łyżka kasza manna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 paczka biszkopty okrągłe 20 dag masło 1 2 szkl śmietana 4 łyżki nutella 1 2 łyżeczki aromat rumowy do smaku sok z cytryny 1 szt

279. Rolada makowa z biszkoptem

Składniki: Ciasto - 4 jajka, 4 czubate łyżki mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa - 1 szklanka maku,  2 łyżki masła, 1 łyżka miodu, 3 łyżki cukru, 3 łyżki powideł śliwkowych, 2 jajka, bakalie. Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno, ubijając dodawać cukier

Biszkopt makowy - zawsze udany, niezawodny

Składniki na dużą blechę 28x40 : 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 6 jajek, 1 budyń śmietankowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki maku suchego. na małą blachę lub tortownicę: 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 4 jajka, 2 3 budyniu śmietankowego,, 1 łyżeczka proszku do pi

Biszkopt makowy

Składniki: 20 dag maku 20 dag cukru 1 olejek migdałowy 65279 5 dag tartej bułki 65279 6 jaj 65279

Tort orzechowo-makowo-kawowy

zmielonych orzechów włoskich   biszkopt makowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 4 łyżki suchego maku   biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 2 szklanki kawy capuccino w proszku   Masa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1 2 szklanki

tort makowy i różne wariacje na jego temat

ostudzić,2 kostki masła nbsp 2łyżeczki kawy zapażyć nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Wariacja makowe z galaretką krem karpatkowy biszkopty i galaretka. ciasto makowe według przepisu gotowy proszek karpatkowy wykonać według przepisu na opakowaniu lub

Makowiec po japońsku

po japońsku- taki z biszkoptem, który po upieczeniu odwraca się do góry nogami . Zainspirowałam się i przygotowałam swoją wersję tego ciasta. Oczywiście nie planowałam używać gotowej masy makowej, gdyż wcześniej zawsze sama ją przygotowywałam, ale w tym roku zbieg nieprzyjemnych okoliczności

Torcik ORBITA

  Zapraszam na torcik z orzeźwiającą masą truskawkową i masą budyniową oraz piegowatym, makowym biszkoptem, dosyć pracochłonny, jak wszystkie przekładańce, ale pyszny. Miłej niedzieli.   Inspiracja: orbita   Składniki na biszkopt makowy: - 3 jaja - 3 łyżki mąki - 3 łyżki cukru - 1 płaska

Pyszniak z przepisu siostry Anastazji

idealny.      Składniki: Biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowo-makowe: 6 białek 150 g suchego maku 150 g wiórków kokosowych 150 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 2 żółtka jajko łyżka mąki

Makowy smakołyk z ptasim mleczkiem

Składniki biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25 40 Biszkopt makowy: 20 dkg maku zmielonego 25 dkg mąki tortowej 25 dkg cukru7 jajek1 łyzeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowyMasa-ptasie mleczko: 25 dekagramowe opakowanie serka homogenizowanego250 ml śmietany kremówkigalaretka cytrynowa4

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

mogła bardziej uszczegółowić dział na słodko . Wracając do dzisiejszego ciasta. Kolejny świetny wypiek z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji . Ciasto kokosowo-makowe, delikatny budyniowy krem, warstwa jabłek i puszysty jak chmurka biszkopt jestem nim zachwycona! Wyszedł taki delikatny! . Do

Sposoby na zakalec

-45 minut 183 Piernik pieczemy w temperaturze 150-160 stopni C, czas pieczenia 45-60 minut 183 Drożdżowe zależnie od wielkości 160-180 stopni C, czas pieczenia 15-50 minut Biszkopt 1.Zamiast nożem, biszkopt można przeciąć przy pomocy mocnej nitki lub cienkiej żyłki. Nitkę należy obwiązać na

Kopciuszek

pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.   Składniki na biszkopt makowy: - 4 jaja - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 2 szklanki suchego maku Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, z tym ze na końcu dodać jeszcze mak. Upiec w takiej samej blaszce jak

Arbuzowiec

, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.   Składniki na biszkopt makowy: - 4 białka - szczypta soli - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki - 3 łyżki suchego maku - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier

Ciasto pijak jakiego nie znacie

Składniki NA BISZKOPT: -4 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ MAKOWĄ: -2 szklanki maku -2 szklanki cukru pudru -0,5 kostki masła czyli 125 g -2 żółtka -4 łyżki płynnego miodu -1 szklanka albo nawet trochę

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

, bardzo GORĄCO POLECAM!   Przepis autorski .   Tort Bakaliowy Klejnot Orientu Biszkopt makowy tortownica 18 cm : 4 jajka rozmiar M 100 g suchego maku nie trzeba go mielić 40 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić dokładnie od żółtek

Tort makowy

. Dziewczyna jest arcymistrzem słodkości. Pozdrawiam Dorotus: Potrzebne nam będą: Biszkopt makowy: *300g maku suchego lub około pół puszki gotowej masy makowej starannie odciśniętej *270g cukru *8 jajek *3 łyżki maszy manny *2 łyżki bułki tartej *pół łyżeczki proszku do pieczenia * no i tu pomijam

Świąteczny makowiec biszkoptowy

Puszysty, biszkoptowy, z dodatkiem maku gotowanego w mleku, orzechów włoskich i rodzynek. Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach. Wierzchnia część ciasta to tradycyjny biszkopt, który wylewamy na podpieczoną warstwę makową, po kilkunastu minutach pieczenia. Bez dodatku tłuszczu

Pijak

     czyli biszkopt z białkowym blatem kokosowo-makowym i klasycznym kremem budyniowym, uwieńczony mocno pijanymi biszkoptami oblanymi czekoladą. To bardzo popularne ciasto, dostępne w wielu cukierniach, często goszczące na rodzinnych uroczystościach czy przy okazji świąt. W moim rodzinnym domu

Makowa panienka

jeden blat makowy, przykryć jasnym biszkoptem, rozsmarować drugą część kremu, przykryć drugim blatem makowym. Wierzch ciasta można polać polewą z białej czekolady. Schłodzić w lodówce.     Smacznego.

Metrowiec makowo-owocowy

, Dodatkowo: 10 dag powideł śliwkowych lub dżemu * ulubiona polewa czekoladowa Blat makowy: ubić białka z cukrem, dodać mak i mąkę oraz proszek do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić. Rozkroić na pół. Biszkopt: utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, piec

Tort czekoladowo makowy

. Dla tych, którzy nie przepadają za ciastem czekoladowym proponuję upiec biszkopt, nasączyć go delikatnie słodką herbatą z rumem i przełożyć masą makową. Będzie równie pyszne, aczkolwiek już nie tak wykwintne... Podczas krojenia nóż należy moczyć w gorącej wodzie, uzyskamy wówczas ładne kawałki

Tort urodzinowy Ocean

. Przykryć jasnym blatem, wyłożyć na niego 1 2 pozostałego kremu, rozsmarować i przykryć ciemnym blatem. Wyłożyć pozostały krem budyniowy i przykryć jasnym blatem. Wierzch posmarować kremem czekoladowym, ułożyć biszkopt makowy mały . Cały tort posmarować dokładnie kremem czekoladowym. Dekoracje wykonać

Wyśmienite ciasto

dodatek dżemu jeżynowego zamiast powideł i dodatek posiekanych galaretek do masy galaretkowo - śmietankowej Potrzebujemy : Ciasto makowe : 8 białek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 2 szklanki maku 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt : 8 żółtek 2 jajka 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki

Makowiec z kremem

następnie stopniowo dodawać mak. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na wystudzony biszkopt. Krem budyniowy: 500ml mleka 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 250g masła lub margaryny

Ciasto makowo - kokosowe

Biszkopt: 3 jajka 190 szklanki cukru 189 szklanki mąki pszennej 189 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Piana makowa: 5 białek 190 szklanki cukru 1 szklanka maku 100 g wiórków kokosowych Piana kokosowa: 5 białek 190 szklanki cukru 200 g wiórów

Tort orzechowo- makowo- kawowy

Składniki Biszkopt orzechowy:   3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Biszkopt makowy:   3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 4 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Biszkopt kawowy:   3 jajka 3

Tort makowy z masą budyniową

Składniki BISZKOPT : - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku - 4 łyżeczki oleju. SPODY MAKOWE : - 3szklanki maku - 6 jajek - 6 kopiatych łyżek cukru - rodzynki - orzechy - migdały MASA : - 1 masło - 1 budyń śmietankowy - 6 łyżek cukru - kakao - kokos - cukier waniliowy

Masa makowa na cztery sposoby

W każdym domu na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca, łamańców czy też makiełek : U nas zawsze musi być choćby jeden smakołyk z makiem. Przepis na biszkopt czy też ciasto drożdżowe. Każdy myślę, że ma swoje ulubione. Nie wiem jak wy, ale ja zawsze mam dylemat co do masy makowej, więc

kiermasz pralinek

połówkę śliwki. Gotowe pralinki ponownie schłodzić. Obtaczać w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie, udekorować skórką pomarańczową i przełożyć do papilotek 2,5 cm . Do czasu podania przechowywać w lodówce. pralinki z masą makową składniki 28 sztuk : 125 g mascarpone 125 g ciemnej czekolady 70 1

Makowiec na biszkopcie

do blaszki masę makowa i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. W czasie gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt. Z białek ubijamy sztywna pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, ekstrakt, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia

Pijak exclusive

wkładkę kokosowo - makową i przykryć kremem budyniowym. Biszkopty zanurzać na chwilę w alkoholu i równo układać na masie budyniowej. Całość oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Tort z kremem russel

Swój pierwszy tort upiekłam mając 12 lat. Jak dziś pamiętam, że był to tort makowy, a ja użyłam w nim kwasku cytrynowego zamiast soku z cytryny bo nie dostałam takowej ...okazało się, że troszkę przeholowałam z tym kwaskiem ...ale goście dzielnie nie dali nic po sobie poznać: . Może i dobrze, bo

Sernik w zakrapianym towarzystwie

, który dodałam. Muszę w najbliższej przyszłości powtórkę zrobić i w spokoju się nim podelektować bo jakoś w Święta tak wszystko szybko się działo, że zjadłam tylko kawałek... no może dwa : Spód: opakowanie okrągłych biszkptów kakaowych ok 2 kieliszki rumu do skropienia biszkoptów Masa makowa

Festiwal s maku. PODSUMOWANIE!

propozycje to makowiec na biszkopcie , oraz kutia  i muffiny bananowe z makiem - grzybki Usagi babeczki z kutią kuszą... Gosiaa99 co roku uciera inną masę makową , dlatego przedstawiła aż 4 sprawdzone przepisy! : Futermama miała apetyt na ciasto makowe z bitą śmietaną , kluski z makiem   , makowca

Tort makowy

tortu  Biszkopt makowy przekroić na dwie warstwy można na trzy . Położyć górną część na paterze, nasączyć likierem połączonym z wodą. Na to rozsmarować konfiturę pomarańczową i przykryć warstwą kremu. Na to położyć drugi kawałek biszkoptu makowego, nasączyć go pozostałym likierem. Całość posmarować

tort

makowy i znowu krem, krążek biszkoptu i krem, znowu mak i krem i na górę krązek biszkoptu. Całość posmarować kremem i dowolnie udekorować. Smacznego.

Tort makowy

Tort makowy robimy co roku na Wigilię BN... w tym roku nie wytrzymaliśmy i mamy go też na Wielkanoc . Tort jest po prostu idealny: wyrazisty w smaku, o zwartej konsystencji, z chrupiącymi orzechami, na wilgotnym biszkopcie, na dodatek bajecznie wygląda! Nie ukrywam, że ciasto jest diabelsko

makowiec śnieżny -siostry anastazji

Składniki składniki na blaszke 20 30cm: biszkopt ciemny : -5 jajek -3 4 szkl.cukru -3 4 szkl.maki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao masa makowa: -25 dag mielonego maku -10 dag cukru -3 białka -2 łyżki miodu -1 2 szkl mleka -olejek migdałowy 20 dag bakali masa śmietankowa: -1 2

Pręgowiec z makiem i galaretką

Składniki ciasto makowe : 10 białek szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 1 2 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia biszkopt : 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu masa : kubeczek masła roślinnego 125g szklanka

Torcik makowy z bitą śmietaną

Już przy okazji tego ciasta przekonałam się że ciasta makowe doskonale komponują się z bitą śmietaną. Biszkopty są nieco cięższe od zwykłych ale nie na tyle żeby zepsuć smak ciasta. Poza tym powinny być dobrze nasączone. Ja nasączyłam wodą z ekstraktem ale do maku pasują migdałowe smaki więc

Makowiec z jabłkami

Może uda mi się kogoś skusić na ten makowiec? :  Jest pyszny, zwłaszcza po schłodzeniu. Wilgotna i aromatyczna masa makowa, w połączeniu z orzeźwiającą masą jabłkową, obie przykryte puszystym biszkoptem... Składniki ciasta możecie podwoić, jak w oryginalnym przepisie wydawnictwa Ciast domowych

Euforia

ubitymi na sztywno białkami. Ciasto makowe wylać do blaszki takich rozmiarów, jak ta, w jakiej piekł się biszkopt , wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C.   Składniki na krem czekoladowy: - 170 ml śmietany 30 - 200 g czekolady pół na pół mleczna i gorzka - 150 g

Torcik cytrynowo-makowy Lemon Poppy Seed Cake

. Biszkopt makowy. 65279 Dno tortownicy* wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę, proszek, sodę i sól. Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie na zmianę suche składniki i ostudzone masło oraz na koniec mak i skórkę z cytryny - mieszać ręcznie

Świąteczne ciasta

. Pieczemy ciasto ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, usuwamy pergamin. Zwijamy ciasto i studzimy . Rozwinięty biszkopt smarujemy ok 90 dag masy makowej. Ponownie zwijamy. Dekorujemy lukrem, makiem i cukrowymi perełkami. Drożdżowa strucla makowa Składniki

biszkopt makowy

 Cycek Teściowej Składniki : Składniki na ciemny biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 3 4 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Masa: 5 żółtek 1 2 szkl. śmietany kwaśnej 1 cukier waniliowy 1 kostka Kasi 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka. Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek 1 2

15tka Zuzi...

Biszkopt-przepis-II.html część makowa oraz krem  z przepisu również DOROTUS: http: mojewypieki.blox.pl 2008 09 Tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady.html ozdobienie tortu to moja inwencja:kremem wyłożyłam wierzch i boki,zrobiłam tez wianuszek dookoła na którym położyłam kandyzowane czerwone wisienki

Makowiec na biszkopcie

Do świąt!!! 1 dzień : Odkąd pamiętam królowały u nas makowce na kruchych ciastach. Na te święta dla odmiany na biszkopcie. Pyszny makowiec, w którym główne danie stanowi gruba warstwa masy makowej, napakowana skórką pomarańczową, orzechami włoskimi i migdałami, z miodowym aromatem, a deser to

Makowiec na biszkopcie

Składniki biszkopt: 5 jajek 3 4 szklanki mąki 3 4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa: można zastąpić gotową masą z puszki 500 g maku 3 jajka 1 szklanka cukru pudru

Makowy puch pod złotą kołderką

Na blogu będzie się pojawiało coraz więcej świątecznych przepisów . To kolejny z nich - puszysty makowy biszkopt przełożony masą o cynamonowym aromacie, posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Musicie przyznać, że to bardzo świąteczne połączenie. Przepis nadesłała Katarzyna G. na IV etap

Cygańska droga

Połączenie makowego ciasta, orzechowej masy, galaretki : pycha!!! Przepis nieco pracochłonny, ale warto, efekt nie tylko wizualny ale i smakowy gwarantowany. Przepis pochodzi stąd. C iasto makowe : 30 dag maku, 20 dag cukru pudru, 15 dag margaryny, 10 dag masła, 3 dag kakao, 10 dag

Cycki Murzynki

wina użyłam wódki garstka rodzynek do dekoracji   Ostudzony spód ciasta posmarować dżemem, następnie położyć na nie ciasto kokosowo-makowe. Posmarować masą budyniową i ułożyć na niej równo nasączone alkoholem biszkopty. Na każdy biszkopt położyć na środku rodzynkę i udekorować polewą czekoladową.

Świąteczne tiramisu

warstwą biszkoptów. Nasączamy je kawą. Przykrywamy grubą warstwą kremu makowego. Znów kładziemy warstwę biszkoptów, które nasączamy kawą oraz warstwę kremu. Dekorujemy - u mnie kawałki biszkoptów oraz daktyle. 65279

Makowo-Miodowe ciasto -Światowy dzień pieczenia

gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać margarynę z cukrem pudrem, następnie dodać je do zimnego budyniu wraz z rumem. 4. Wylać jedną trzecią nadzienia na jeden biszkopt miodowy, umieścić na nim makowe ciasto, wylać ponownie jedną trzecią nadzienia na makowe ciasto i umieścić na nim drugi biszkopt

eco biedronka

do rogalikow uzylam tylko pol puszki masy makowej i trzeba bylo wymyslic sposob na utylizacje drugiej polowy zeby nie skonczyla z kozuchem w smietniku.... nie chcialo mi sie bawic w drozdze itd... wiec zeby nie byl to standardowy makowiec wymyslilam,ze przeloze biszkopt makiem i tak tez uczynilam

Makiełkowe tiramisu

mnie do przygotowania czegoś innego - tiramisu w wersji wigilijnej... Mąż pochłonął wczoraj całą porcję i stwierdził, że: To jest pyszne! ... I wiecie, co? To naprawdę jest pyszne. Połącznie dobrej masy makowej, biszkoptów moczonych w kawie z rumem, serka mascarpone i bitej śmietany

Sernik z makiem i jabłkami

w 160°C-170°C przez 30 minut. W tym czasie przygotować makowy biszkopt, żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, białka ubić na sztywną pianę, całość delikatnie wymieszać łyżką, dodając masę makową i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę,  dodać skórkę pomarańczową i olejek migdałowy. Makowy

Makowiec na biszkopcie

orzechowym , ale z połowy porcji.   Dobrze wystudzony makowiec, przewrócić do góry nogami, tzn. biszkopt będzie teraz spodem. Wierzch ciasta masa makowa posmarować kremem, a całość polać polewą czekoladową.    

BABKA PIASKOWA Z MAKIEM

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 10 czubatych łyżek mąki 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 średnia cytryna 1 płaska proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 1 jajko 6 dag mielonego maku 7 dag podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżki cukru 1

PRZEPISY

za pomocą łyżki cedzakowej. 65279 65279 Makowiec Składniki Masa makowa: duża puszka masy makowej HELIO Ciasto: 10 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 całe jajka + 1 żółtko, 5 dag drożdży, 1 kostka masła lub margaryny, 0,5 kg mąki pszennej Lukier: sok z 1 cytryny

ALFABETYCZNY SPIS TREŚCI - SŁODKIE

ALFABETYCZNY SPIS TREŚCI - SŁODKIE ALFABETYCZNY SPIS TREŚCI - SŁONE ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM BABKA PIASKOWA  MARMUREK KEKS   BISZKOPT DO TORTU   BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BLINY   BUCHTY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI LUB RÓŻĄ WG.HALINKI BUŁECZKI OTRĘBOWE   CIASTECZKA

Truskawkowiec

. gorącej wody, ostudzić, wlać do truskawek, wymieszać, wstawić do lod oacute wki aby masa się ścięła nbsp ja przygotowuję kilka godzin wcześniej biszkopt: upiec biszkopt makowy wg przepisu: http: www.wielkiezarcie.com recipe69326.html biszkopt przeciąć na p oacute l, nasączyć masa śmietanowa: krem

Tort z bitą śmietaną i owocami

Od zawsze kochałam piec ciasta, ale nigdy nie była z siebie tak dumna jak wtedy, gdy upiekłam pierwszy w życiu tort. Pamiętam jak dziś, że był to torcik makowy na roczek brata i że dodałam do niego za dużo soku z cytryny i był kwaśny jak diabli ...ale ja miałam wówczas 12 lat, wiec mi wybaczyli i

rolada jabłkowo-brzoskwiniowa

Składniki biszkopt kakaowo-makowy z płatkami migdałowymi: biszkopt upiec w formie 30 20cm -3 jajka -pół szkl.mąki -pół szkl.cukru -połowa łyżeczki proszku do pieczenie -łyżeczka kakao -łyżka sypkiego maku -około 30 gram płatków migdałowych masa jabłkowa: -pół kg jabłek -6 połówek brzoskwiń z puszki

Cycki murzynki

biszkoptowe, które nasączamy wodą z cytryną i cukrem, następnie smarujemy je z wierchu dżemem porzeczkowym, na to kładziemy ciasto kokosowo - makowe i na wierzch krem budyniowy. Kawę zalewamy mniej więcej 3 4 szklanki gorącej wody, dodajemy 75 ml whiskey i słodzimy 1-2 łyżeczkami cukru. Biszkopty układamy

Rolada z kremem makowym

piany i mąki delikatnie mieszając. Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190°C. Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem i zrolować. Składniki na krem: 200 ml śmietanki kremówki 30 125 g serka mascarpone 4 czubate łyżki masy makowej może być z puszki

Rogale Marcińskie

mniejsze albo 16 dużych rogali   Ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego

Tort makowo-chałwowy

Tort jest sycący, ale też bardzo dobry. Ciasto Makowe 1 puszka masy makowej 15 dkg masła 5 dkg bułki tartej 5 jajek 1 3 szklanki cukru  bakalie orzechy, rodzynki Piekarnik rozgrzać do temp. 180-190 stopni, rozdzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę z

Makowiec biszkoptowy

śmietankę dodać do maku, wymieszać. Wykonanie masy II jeśli brakuje nam czasu na masę I : Rodzynki namoczyć w rumie. Dodać razem ze śmietaną i innymi bakaliami do masy makowej. Składanie ciasta: Rozwinąć biszkopt. Posmarować masą makową część pozostawić do posmarowania wierzchu , ponownie zwinąć już

Makowiec na biszkopcie

przewagą masy makowej, pachnący skórką pomarańczową... Może wpiszecie go na listę wielkanocnych ciast? : Przepis Doroty Składniki na biszkopt: 4 jajka 2 3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 3 szklanki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę makową: 500 g maku 3 jajka

Torcik mskowo - serowy

Składniki BISZKOPT: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody MASA SEROWA: 1 l mleka 3 4 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka śmietany 18 MASA MAKOWA: gotowa masa z puszki 1 masło lub margaryna Kasia, puszka brzoskwiń Przygotowanie Białka

Tort makowy z musem czekoladowym na mascarpone

najwykwintniejszego tortu.  Wszelkiej pomyślności w roku 2012. Niech będzie on dla nas wszystkich łaskawy.    Biszkopt makowy:   * 8 jajek * 300 g maku * 200 g cukru pudru * 2 łyżki płynnego miodu * 60 g przesianej bułki tartej * 4-5 kropel olejku migdałowego   Mus czekoladowy:   * 250 g mascarpone

Makowo orzechowe

Składniki Upieczony biszkopt Masa orzechowa: nbsp 30 dkg. mielonych orzechów włoskich nbsp nbsp 1 k. masła nbsp nbsp 3 żółtka 1 2 szkl. cukru pudru 1 2 szkl. mleka Masa makowa: 40 dkg. mielonego maku 10 dkg. cukru nbsp 2 łyżki miodu nbsp 1 szkl. mleka nbsp 3 białka nbsp

Makiełki wg Pani N. :

. Pokroić bakalie dosyć drobno i wymieszać je z makiem. W dużej misce na dnie wyłożyć na dno biszkopty zamoczone w ciepłym mleku, na to wartwa maku z bakaliami, następna wartwa zamoczonych biszkoptów w mleku, znowu masa makowa i ostatnia wartwa biszkoptów. Resztę ciepłego mleka wlać powoli do miski, tak aby

Piegowaty Jaś

Składniki Upiec dwa biszkopty jasne, dodając przed pieczeniem do ciasta 12 szkl. suchego maku. Masa orzechowa: nbsp 112 kostki masła nbsp 15-20 dag orzech oacute w mielonych nbsp cukier puder do smaku nbsp 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatki: nbsp 1 puszka masy makowej z bakaliami ok. 90

Makowiec do góry nogami

Składniki Masa makowa: nbsp nbsp 25 dag maku, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do nbsp pieczenia, 5 dag orzech oacute w siekanych, nbsp nbsp 150 g cukru, 1 łyżka miodu, 1 czubata łyżka bułki tartej, Biszkopt: 4 jajka, 3 4 szklanki cukru, 3 4 szklanki mąki pszennej

Makowiec Jerzego

Składniki na biszkopt: 6 jaj, 18 dag mąki tortowej, 18 dag cukru, 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka soku z cytryny lub parę kropli aromatu cytrynowego. Z podanych składników zrobić biszkopt patrz Ciasto biszkoptowe . Składniki na ciasto makowe: 6 jaj, 25 dag maku, 20 dag cukru

Krajanka czekoladowa

piekłam w formie o dolnych wymiarach 36 x 20 cm Biszkopt czekoladowy lekki 3 jajka oddzielnie białka 3 łyżki cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki dobrego, ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą

Makowiec warstwowy

3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Kilka wskazówek na początek Ciasto przygotowujemy w następujący sposób: Przygotowujemy ciasto biszkoptowe i masę makową. Masę makową wykładamy na blachę, na nią wylewamy ciasto na biszkopt. Pieczemy razem w temp. 160-180 0 C przez około 40minut. Po

Biszkopt z makiem

Składniki Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 2 szklanki mąki pszennej 1 2 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska Masa makowa: około 2 szklanki maku kostka margaryny 3 jaja olejek migdałowy Przygotowanie Ubić pianę z białek, nbsp cukru, dodać żółtka, wymieszać

Mój pijak z masą makową

nasączyć ponczem, wyłożyć na niego masę makową,na masie układać biszkopty nasączone w wódce. Polać polewą czekoladową. nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp

Rolada makowa

biszkopt kończymy masę makową Do masy makowej wbijamy całe 4 jaja stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając , trwa to ok 10 minut , masa staje się gęsta i lekko suchsza , można dostrzec w niej białe nitki z białek kt oacute re osobiście wyciągam ale świadczą one o tym że masa

Rolada makowa

biszkopt kończymy masę makową Do masy makowej wbijamy całe 4 jaja stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając , trwa to ok 10 minut , masa staje się gęsta i lekko suchsza , można dostrzec w niej białe nitki z białek kt oacute re osobiście wyciągam ale świadczą one o tym że masa

Łatwy makowiec

bułką tartą na blachę wykładamy masę makową z podanych składników: jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia - ubijamy biszkopt i wylewamy go na masę makową. Pieczemy w piekarniku 30 minut - 180 stopni. Po wyjęciu - upieczone ciasto przykrywamy ręcznikiem i przekładamy na drugą blachę następnie

Zimowy tort makowy

Dzisiejsza propozycja to tort bez biszkopt oacute w.. na makowym spodzie. Przepis wzięty od znajomej. Przepis wykorzystany ze strony www.kwestiasmaku.com Wykonanie: Ciasto makowe: Mak wypłukać dwa razy. Następnie zalać mak gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu

Tort makowy

strony degustatorów? Szok, ale stwierdzili, że mogłoby być więcej wiśni!! : i przyznam, że się zakochałam, to chyba moje ulubione połączenie smakowe!!! trochę ciężki makowy biszkopt, słodziutki krem z białej czekolady którą uwielbiam z bitą śmietaną -bardzo delikatny, i te wiśnie! dla mnie bomba

Zimowy tort makowy

Dzisiejsza propozycja to tort bez biszkopt oacute w.. na makowym spodzie. Przepis wzięty od znajomej. Przepis wykorzystany ze strony www.kwestiasmaku.com Wykonanie: Ciasto makowe: Mak wypłukać dwa razy. Następnie zalać mak gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu

Świąteczny tort cynamonowo migdałowy

  W mojej rodz 65279 inie od z 65279 awsz 65279 e piekło się na Święta dwa torty. Makowy i orz 65279 echowy. W sumie nie pamiętam ż 65279 65279 eby kiedykolwiek z 65279 abrakło ich na świątecz 65279 nym stole. Co roku te same. Ale stanowią one tak nieodz 65279 owny element Świąt jak

Placek wigilijny z makiem

Składniki Masa makowa: - 450 g maku - 150 g cukru - 9 jajek - 120 g miodu pszczelego - 100 g rodzynek - 100 g orzech oacute w włoskich - 4 figi niekoniecznie - 2 łyżki smażonej sk oacute rki pomarańczowej - 4 łyżki utartych biszkopt oacute w - po 3 krople esencji waniliowej i migdałowej Ciasto

Kokietka

cytrynowa rozpuszczona w 1 4 szklanki wody  należy dodać ją do maku - 1 puszka brzoskwiń - 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe, przygotowane według przepisu na opakowaniu   Przełożenie ciasta: ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt - masa serowa - brzoskwinie - galaretka

Tort makowy

całość świetnie się komponuje i smakuje. Tort równie łatwo jak się robi, tak i znika. Polecam gorąco : Inspiracja: Tort makowy z brzoskwiniami , podaję z moimi małymi zmianami ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Biszkopt: 50 g

Miejsca:

Maków (53)
Wiśniowa (8)
Pasto (8)
Tłuszcz (6)
Warta (2)
Poznań (2)
Brzeg (2)
Zama (1)
Warszawa (1)
Salt (1)

Osoby:

Silvera (1)

Firmy:

RUCH (2)
Zono (1)
Novel (1)
Hyde (1)